[kv] Végre egy jó hír

Kezd a koronavírusnak pozitív hozománya is lenni:

https://edition.cnn.com/2020/03/27/media/media-layoffs/index.html

Van ez a "nem esszenciális" dolgozó fogalma mint olyan. (Nyugi, én is az vagyok...) Viszont, ezen a kategórián belül is vannak kategóriák. Addig, míg, mondjuk, egy plázás dolgozó elbocsájtását negatívnak ítélem meg, egy olyan emberét, aki napi nyolc órában az átlagember hergelését végezte nem tudom rosszként megélni. Akárhogy is nézzük a nagy médiák rég túljutottak azon a ponton, hogy tájékoztasák az embereket. Legyen magyar vagy külföldi, mindenhol ott vannak az apró utalások, felütések, finom csúsztatások. És ehhez hozzájön, hogy az idő múlásával a média megmondókból kiveszett a tisztelet mind a történettel, mind az abban részvevőkkel szemben. Sok esetben még az alapvető erkölcsi normák sincsenek meg és ez nagyon rossz, mert más ha az ember egy marginális oldal bloggere, és más az amikor egy országos szintű lap publicistája.
Egyetlen problémám, hogy mi lesz ezen emberek többségével? Jelentős hányada egy rendkívül rossz életpálya-szemlélet eredményeképp került a jelenlegi pályájára. Az amerikai médiában jelenlévők, különösen a fiatalabb korosztály, több tízezer dolláros adósságteherrel dolgozott ezidáig. Képtelenség ekkora adóssággal pályát váltani új karrier építésébe kezdeni. Hosszútávon, egy újabb törött, illúziót és célt vesztett csoport fog születni, ami a millenális generáció amúgy sem rózsás világszemléletével ötvözve, komoly társadalmi következményekkel fog járni.
Itt, a világ másik felén annyit tanulhatunk belőle, hogy a gyermekeinket megpróbáljuk "esszenciális" karrierek felé terelni, még ha azok nem is olyan könnyűek, csillogók és hírnévvel teliek, mint a médiacsodák.

Hozzászólások

Itt jelenik, meg, hogy ez a fejlodes meg modernseg nem az ami, sokkal inkabb csak magaert letezik es ongerjeszto folyamat, ertekteremto resze nincs lehet belole digitalis valamit eloallitani ami a szamlan lovekent materializalodik a semmibol ugy, hogy gyakorlatilag semmi nem valtozott, ha eltekintunk a szendioxid es entropia szint novekedestol.

 

mediak ertelmezhetetlen mert alapban tobbesszam medium media , ha vicceskedni akarsz akkor mediakok forma

Lehet grammar naczizni.

/Sortuz on

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Jajjistenem, általános iskolában kimaradt, hogy hogyan működik magyarban a szóatvétel? Annyit segítek, hogy a magyar nyelvbe bekerült idegen szó többesszámát mindig a magyar többesjellel alkotjuk meg (igen, az a bizonyos 'k' a szó végén, adott esetben kötőhanggal).

Itt az a probléma, hogy az eredeti szó egy többesszámú, gyűjtő fogalmat takart és az fáj, hogy erre akasztottam még egy többesjelet. Mintha mondjuk a kutyákokat (jajj, de szép) írtam volna. Csak az nincs figyelembe véve, hogy idővel, a köznyelvben a média a sajtó szó szinonímája lett.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Számomra a médium az nem más mint egy hölgy (oké, néha férfi) aki úgy tesz mintha transzba esve a szellemekkel meg holt lelkekkel tudna beszélgetni...

Oké, én tudom hogy „latinológiai” értelemben neked van igazad, de manapság szerintem olaszul is többen tudnak mint latinul... Pedig azt kevesebben tudják mint az angolt, s az angolt se elegen! Magyar portálon írunk, magyarul... Tetszik vagy se az igenis grammarnáciknak, magyarul az média, a többesszáma meg médiák.

Ez olyasmi mint hogy vakond az egyes szám és vakondok a többesszám minden normális magyarnak. A grammarnácik szerint meg az egyes szám a vakondok, a többes meg a vakondokok. Oké, lehet, csak senki se mondja így, egy maréknyi elvont fazont kivéve...

Akkor most a fólia és a fóliák is rossz? Mert, emlékeim szerint, a fólia az a folium többesszámából ered. Ezen a vonalon menve eljutunk oda, hogy egy halott nyelvet próbálunk felszopni egy élő nyevből átvett kifejezés, élő magyar nyelvbe magyarított változatára, úgy, hogy közben már az eredeti, amúgy kettős jelentésű kifejezés és magyar kifejezés jelentése is kezd eltérni. Mert míg mondjuk 10 vagy 20 évvel ezelőtt a média egy általános gyűjtőfogalom volt mindenfajta sajtóra, hírközlésre, hírtovábbításra, ma már médiát használjuk a különböző típusú hírközlések leírásánál (pl. papíralapú média, elektronikus média, internetes média, stb.).

Bónusz, hogy  az MTA szerint a médiák helyes, a médiákok meg ismeretlen kifejezés. Lehet, hogy most igazat adsz nekem az MTA beszántásával kapcsolatosan? ;)

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

" mediak ertelmezhetetlen mert alapban tobbesszam medium media "

 

Ezt a hülyeséget Tamás Gáspár Miklós találta ki, hogy hergelje kicsit az olvasóit. A helyzet az, hogy a latin nyelvtan szabályai semmilyen formában nem érdekesek a magyar nyelvtanra, így ha a magyr nyelvben a média egyes számban használatos, akkro annak a többes száma helyesen médiák lesz.

Ahogy a fólium latin többes száma fólia, de a magyar többes száma fóliák.

Szerintem ezen kivul is rengeteg jo hir es pozitiv valtozas ovezi ezt az idoszakot, csak valamiert senki nem akarja meglatni.

Szerkesztve: 2020. 04. 06., h – 01:03

Mindenfajta káröröm nélkül egyetértek, tényleg van pár olyan munkahely ami már csak egy ilyen, hosszabb ideje erősen felfelé ívelő gazdaság öngerjesztődése hoz létre. Ez alól nem tekintem magam sem kivételnek, bár most még megmaradt a munkám de pontosan tudom hogy jöhet könnyen olyan idő amikor luxus lesz az olyasmi amit csinálok és nem lesz rá szükség (kvaterner szektor). Szerintem nem rossz ha az emberben van egy olyasfajta alázat, ami legalább ötlet szinten kalkulál olyan helyzettel amikor nehezebb idők jönnek és próbál egy nagyobb szabadsági fokot megteremteni magának olyankorra.

Sajnos tömegesen hallani, hogy (főleg analfabéta) szülők lebeszélik vagy eltiltják a gyereket a tanulástól hogy minél hamarabb csinálhassa a közmunkát. Így ténylegesen beszűkül a mozgástér már a kezdettől. Egy rosszabb (sajnos látókörömben megtörtént) eset mikor a betanított munkás szülő már az egyetemre felvett gyereket beszélte le pár hónap után, hogy folytassa a tanulást, hiszen ő is milyen sokra vitte és nem tanult. Nyilván a napokban leállt a gyár ahol dolgozott...

Kezd a koronavírusnak pozitív hozománya is lenni:

A koronavírusnak rengeteg pozitív hozománya van már most is. Majd tervezem összeszedni őket egy helyre.

trey @ gépház

Tudok egy jobb címet: Mert hát mit adott nekünk Kína?

Mondjuk ilyen gyöngyszemet, idézet az indexről:

Szijjártó úgy látja, hogy egész Európa Kínában áll sorban az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökért, köztük a demokráciáért aggódó nyugati országok is. „Lehet, hogy a koronavírus elteltével a keleti kapcsolatokra vonatkozó politikát át kell gondolni” – vetette fel.

Szerintem is. Az nem lehet, hogy jól pofán vernek, azután azt mondják: na, jól van segítek elállítani az orrvérzésed.

Szijjarto jol latja ezt. Szidjuk Kinat, mikozben hoborgunk, hogy tobb maszk meg tobb teszt kene, es mindkettot csak ok tudnak majdnem eleget (meg igy is keveset) gyartani.

Az mas kerdes, hogy mennyire az o hibajuk a virus elindulasa. De eleg valoszinu, hogy ha Nyugaton jelenne meg egy ilyen virus, (tudom, nalunk nem fog, nem arulunk elo vadallatot piacon, megmossuk a kezunket mielott jol atsutunk egy nem-is-denevert, stb.) minimum ugyanigy nem birtuk volna megallitani/hatarainkon belul tartani.

Egyetertek, en is remelem. Ha mar odaig eljutunk, hogy 3-4-5 EU-s orszag 2020 vegere tud eleg orvosi eszkozt es tesztet gyartani az egesz EU28-nak, mar elegedett lennek. De ez egy optimista elorejelzes reszemrol :(

Sajnos egyelore azt latom, hogy Japan, Kina es Del-Korea hetek alatt lefektet maganak 100 km magnesvasutat, mi meg itt Europaban 20 evig epitunk egy metrovonalat - a 4-es metro europai viszonylatban meg egesz gyorsan elkeszult. Felek, hogy a "fejlett Nyugat" fogalma mar csak egy illuzio. :(

Maximálisan egyetértek. A gyerekeim közvetlenül pályzválasztás előtt állnak, ez a helyzet nem is jöhetett volna jobbkor annak demózására, hogy miért ne a művész világ felé orientálódjanak, amikor simán megvan nekik a skillsetjük a stem pályákhoz. Sajnos az egész virtuális világuk nyomatja, hogy milyen jó youtubernek, karrier környezetvédőnek, celebnek lenni. Nagy szerencse, hogy most üt a véres valóság, hogy most ők az elsők, akik kényszerszabin vannak fizetés nélkül.

Egyetlen problémám, hogy mi lesz ezen emberek többségével?

Darwin szelektál élő közvetítésben. Ezt is el lehet a gyerekeknek szépen magyarázni.

Csaba

Darwin szelektál élő közvetítésben. Ezt is el lehet a gyerekeknek szépen magyarázni.

Ezekkel es a tobbi fenti mondattal is egyetertek csak sajnos nem lesz azert ilyen egyszeru... Fuggetlenul attol, hogy valaki youtuber vagy mediakurva volt attol meg fogyasztott - mindenfele kutyut vasarolt, ha jol ment a szeker draga autokat hasznalt, savszelesseget, IT technologia fejlesztest gerjesztett - attetelesen munkat generalt valahol nekunk... Ez szerintem most valamennyire csokkeni fog, bar teny hogy szukseg lesz a tapasztalatunkra az atallashoz.

   De egyszeruen azt hiszem ennek mindenki meg fogja inni a levet - OK van aki kevesbe, es nagyon-nagyon kevesen nyernek is vele, de a nyeres eredmenye is ketes lesz...  

Jó, de kb bármelyik szakmában a sikereseknek nincs problémájuk.

A valódi kérdés az az, hogy 1) adott szakmában mekkora a sikeresek aránya, 2) mennyire kell sikeresnek lenni ahhoz, hogy az elvárható jövedelmi szintet behozza a tevékenység, 3) mekkora mindenféle ráfordítás kell a 2-ben meghatározott sikeresség eléréséhez.

Szvsz a youtuber vs stem pályák összehasonlításában mind a három szempontból a stem pályák vezetnek, csak ezt rohadt nehéz elhitetni a gerekekkel, mert ők mind azt az öt youtubert látjják, akik a tízmillió aspiránsból befutottak.

Csaba

En itt azzal ervelnek a stem mellett, hogy youtube sztar, zenesz, szinesz, iro, ujsagiro, stb. stem kepesitessel is lehet. Viszont ami egy varhato ertekben jobban fizeto engineering munkahoz kell, azt nem kapja meg muveszeti iskolabol. Stem iskolabol van visszaut. De muveszeti iskolabol kijove ha nincs abban a szerencses 2-10%-ban aki megel belole, nem lesz visszaut, 30 evesen nehezebb lesz logika alapu dolgokat tanulni.

Egy masik erv is eszembejutott:

Neha a legsikersebb zeneszek nem tudnak szolfezs 1 kategorias alapismereteket sem. Nem tudnak kottat irni es olvasni. Es a muveszeti iskolak "alapmuveltseg" cimszo alatt seggeltetnek be egy rakas dolgot, amit muveszkent annyit se fog hasznalni, amennyit egy stem alapoktatasbol felhasznalna. ABC karaktereinek kalligrafiajanak tortenelme, kozepkori gregorian enekesek neve, es egy rakas hasonlo teljesen haszontalan dolog seggelese var ra. Olyan dolgok seggelese tobbnyire, amiktol meg senki nem lett jobb muvesz.

Köszi, igen, ez a kör megvolt. SIkerült a leányzót meggyőzni, de azért most nagyon jól időzített a covid hogy illusztráljam neki, miért is jobb, ha a stem gimibe megy, és ott színjátszókörbe jár fakultatív órákon, mint ha színjátszó gimibe menne, és ahhoz fakultálna mondjuk agyagozást, mert ugye fizikát tanulni ott még úgy se lehet. (Megjegyzem, az agyam elszáll, hogy Tamperében minden évben van egy cirkuszművészet fókuszú gimis osztály úgy, hogy érdemi cirkuszművészeti tevékenységről nemhogy Tamperében, de szerintem egész Finnországban nem beszélhetünk. Vajon az ezt szervezők mire gondoltak, hol fognak azok a diákok továbbtanulni? Horribile dictu dolgozni?)

Csaba

Nem valoszinu, hogy szerencses errol az oldalrol megkozeliteni. Tobb okbol sem. Gimnaziumvalasztas elott all, fiatal is hozza, es szexualitasban egyebkent is sokszor kontraproduktiv a tekintelyelvu hozzaallas a neveleshez.

Ennyi idos lanynal az is siman lehet, hogy "titokban" meg orul is neki, hogy a dekoltazsat nezik amig o youtube-sztarkodik. Aztan az elso "pasijanak" (kalandjanak) nem ugy lesz a pici hercegnoje, ahogy elkepzelte, es utana mar konnyu konvertalni a genderszakon, hogy a ferfiak hibasak mindenert.

De mig a 30-as nokkel az a baj, hogy ha szinglik, mar nem kepesek akkor sem bizni ferfiban, ha erosen indokolt lenne, addig a korai tizenevesek a lo tuloldala, akik azt hiszik, hogy minden ferfi ugy fog hozzajuk allni, mint a romantikus filmekben.

Ilyen teren legjobb, ha a gyerek a sajat vagy inkabb baratai hibaibol tanul. Vegkepp nem kevernem ezt bele a palyavalasztasi donteseibe a temat.

Szerencsére még nem rúgták ki az összeset, van akit még finanszíroz george soros: https://www.opendemocracy.net/en/oureconomy/coronavirus-crisis-shows-it… Cikk címe:

"The coronavirus crisis shows it's time to abolish the family"

Fordításom:

"A koronavírus krízis megmutatja, hogy itt az ideje, hogy végre eltöröljük a család intézményét a Föld színéről!"

Ezen lehet rágódni egy kicsit.

Valószínűleg azért tette ezt, mert az oldalt üzemeltető opendemocracy céget (uk regisztrációs szám: #3855274) az opendemocracy non-profit korlátolt felelősségű jegyzett tőke nélküli társaság (uk regisztrációs szám: #04807614) tulajdona, mely  utóbbi az OpenTrust jótékonysági szervezeten (UK regisztrációs szám: #1086404) és az amerikai Neo Phylantropy pénzügyi támogató szervezeten (regisztrált 50(1) 3 szervezet) keresztül fogad el adományokat, és ez utóbbi egy ernyőszervezet, mely különféle balos és bal-közép irányultságú cégek és alapítványok adományait csatornázza be, amik egyike a "patásördög" Open Society alapítványa.
Mellékesen az OpenTrust az éves 8-900K fontos jótékonysági összegéből 600k-t fizet évente az Opendemocracynak és a jótékonysági státuszából adódóan nem kell tételesen feltüntetnie az adományozóit. Mivel pénzmosói hálózatból kevés összetettebbet láttam, ezért megemelem a kalapomat.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A pénzmosás jelentése, illegális tevékenységből származó vagy illegálisan szerzett jövedelem származásának az elfedése legális tevékenységet végző kirakatcégek hálózatán keresztül. Az alapítványi hálózatok ugyanilyen módon fedik el a lobbi, politikai agitációs célokra szánt piszkos pénzek eredetét és biztosítanak fehér pénzeket megfelelő politikai aktivisták és szervezetek részre. Ugyanaz a technika, ugyanaz cél, pusztán az irány más.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Honnan tudod, hogy nincs illegális pénz benne? Kirakatcég nem támogathat egy alapítványt? Egy üzleti guru nem forgathatja kirakatcégek  fekete pénzét?

Nem is cél, hogy nyereséget termeljen az alapítvány. A nyereséget az alapítványok által támogatott cégek termelik és ők sem közvetlenül. A politikai stabilitás manipulációja áttételesen kihat a deviza és a részvénypiacra és ez épp elég.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha tehetném, minden szűken értelmezhető befolyásolásba ölt pénzt és munkát büntetőjogi tényállásként fogalmaznék meg, - hozzáteszem, a világon is az ENSZ ajánlásával. Mindenképpen 100 év felett lenne a büntetési tétele. - Az, hogy a világon engedik az ilyenek működését, önmagában az emberiség elleni bűntett. A tanítani, oktatni a fizikai világ tényeit, kultúrát esetleg, de nem a társadalmi rétegek, csoportok átverésére, megtévesztésére, tönkretételére alapítani és mozgatni hatalmas pénzeket. 

Valakinek (-kiknek) a szokásos ajándék fogalmán, mértékén felül juttatott pénz, valamilyen, - adott törvényes keretek között szokásos módon nem megszerezhető, - törvénytelen előny megszerzése érdekében történő megvesztegetés. Azt legtöbb törvénykönyv, - de adott társadalmi erkölcsi szabályok is, - elítélik. - Kéne végre már analógiát alkalmazni.  

A kulcs a "szűken értelmezhető"-n van. Egy rendszer alapjait jelentő, azon belül található erőforrások felhasználása, a demokratikusan megválasztott, vezető funkciót ellátó szervek által, és a vezetés és a vezetett társadalom célját szolgáló tájékoztatás nem befolyásolás. Legfeljebb felvilágosítás. A rendszeren kívüli erőforrások használatával megvalósuló és rendszeren kívüli, privát pénzkeresést célokat szolgáló, társadalmi méreteket öltő manipuláció, dezinformálás, - ami kifejezetten negatívan érinti a demokratikusan megválasztott kormányzati szervek céljait, a vezetett társadalom érdekében kifejtett tevékenységét, - viszont ezt egyértelműen fedi. (Azt már mondanom sem kell, hogy pl. a hazai ellenzéke egy kormánynak, amennyiben nem vesz igénybe nagy mértékban külső erőforrásokat, és nem köteleződik el a hazai társadalom ellenében és idegen, külső politikai, gazdasági célok érdekében, annyiban belefér a pozitív, a társadalom érdekében végzett tevékenység fogalmába. Nyilván.) - A büntetőjog alkalmazásának tekintetében mindig a "társadalomra veszélyes" fogalmát kell vizsgálni!