[KV] Y'all got any more of them pixels

Nagyszerű, hogy némi toszogatás hatására van már egy megyei lebontásban részletező koronavírus térképünk a hivatalosba', de azért az ember 2020-ban elvárná, hogy ne egy jpeg szemeteléssel teli, szarul tömörített kép legyen az.

De most komolyan, ez itt mi?

Kb kismillió nyílt forrású adatfeldolgozási eszköz van már GitHubon, GitLaben, és még a jó ég tudja hol, van egy Mapbox, egy Leaflet, vagy kb bármely OSM alapú térkép, ha nem akarnák a Google gondjaira bízni az adatokat, amik ebben a formában, máshol manuálisan rögzítve amúgy is nyilvánosak.

Meg lehet nézni, hogy milyen egy profi állami - angolul is elérhető - adatközlési oldal a "rövidebb a törikönyvük, mint az útlevelem" "tótoknál": https://covid-19.nczisk.sk/en

De nyilván mondhatnám az Átlátszó által készített információs oldalt is, csak hát az sorosgyörgy: https://atlo.team/koronamonitor/

De annyi is elég lenne, ha egy normális minőségű png képet raknának ki. A büdzsébe talán belefér. Egy iPaden is meg lehet csinálni.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 06., h – 12:08

Az Internet archive legalább nem tud hozzáférni a képhez, ami vagy szép munka, vagy szar munka:
Az oldal:
https://web.archive.org/web/20200405164029/https://koronavirus.gov.hu/terkepek/fertozottek
A kép:
https://web.archive.org/save/https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/terkep0406.jpg

Az archive.today viszont igen:
Az oldal:
https://archive.today/jM6Qd
A kép:
https://archive.today/mtS0j

Ha netán törölnék és javítanák, hogy "ezsosemúgyvót".

Mert eddig nagyon együttműködő volt az állam:

2020. március 13. - Elindítottuk az oldalt.

2020. március 15. - Az oldal három új grafikonnal bővült. Részletesebb területi, életkori és nemre vonatkozó adatokért írtunk a Belügyminisztériumnak és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Az oldalt naponta többször frissítjük.

2020. március 17. - A Belügyminisztérium válaszolt a március 15.-i adatigénylésünkre. Válaszukban azt írták, hogy "ezen adatok kiadására nincs lehetőség".

Párhuzamosan akartak üzemeltetni valamit? Tehat veletlenul sem akartak egyuttmukodni, csupan bebizonyitani, hogy nekik van igazuk es ok ugyis jobbak. Ez olyan, mint amikor Orbanek atvettek mindent '10 -ben, majd kiirtak az oldalak helyere, hogy "OMG", "mekkoraszarez", es hasonlok. Emlekszem, szep volt...

Ezerint az atlatszo sem jobb. Kar ezen porogni...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ha nem tudják megoldani az adatok normális közlését, akkor elég lett volna odaadni a médiának az adatokat a koronavirus.gov.hu -ra meg belinkelni ezek közül valamelyiket.

Szerintem ez egyszerűbben járható út, mint átadni valakinek egy kormányzati oldal szerkesztésének/üzemeltetésének lehetőségét.

Nem egeszen erre gondoltam.

Van egy osszetakolt wordpresses szar, aminek a helyre az atlatszo csinalt valamit. Ahelyett, hogy azt forceoltak volna, hogy ezt hasznaljak, arra ment ki a jatek, hogy megmutassak, ok jobbak, mint a kozpenzbol osszehanyt igenytelen szar. Ez jogos is, csak epp a legkevesbe sem konstruktiv. Az, hogy a kormany konstruktivan kezeli -e ezt a dolgot, vagy sem, megkozelites kerdese - szerintem nem. De(!) ez nem azt jelenti, hogy mindenki masnak is kovetnie kell ezt a "peldat".

En a konstruktivitast hianyolom mindig. Minden oldalrol.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az Átlátszónak ilyenre kb semmi esélye se lett volna, mert politikai ellenségnek tekintik őket. A Pesti Srácok ennek szellemében, gyanakvással kérdezte őket - kétszer is -, ezekre válaszoltak is:
Egyszer:
https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2020/03/16/a-statisztika-burzsoa-trukk-a-pesti-sracoknak-gyanus-az-atlatszos-koronamonitor/
Kétszer:
https://adatujsagiras.atlatszo.hu/2020/03/19/ismet-kaptunk-harom-kerdest-a-pesti-sracoktol-a-koronamonitor-oldalunkkal-kapcsolatban/

Ezek még a hivatalos megyei adatok előttiek, amikor a helyi sajtóra, polgármesteri közlésekre, stb. kellett hagyatkozniuk, amik pl tartalmazták az otthoni karantént is, miközben a hivatalos csak a kórházit - ez is csak pár napja változott.

Ha ezzel probalkoztak volna, akkor annak hire ment volna, garantalom.

Az index, a 444, 24, 168 cimlapon hozta volna le oles betukkel, hogy a kormany nem akarta elfogadni az atlatszo segitseget veszelyhelyzetben. Ez meg jol is jott volna nekik, minden szempontbol win-win szitu, meg akkor is, ha bekovetkezik az elkepzelhetetlen, es elfogadjak a felajanlast. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mert akkor még a hivatalos oldal semmilyen területi adatot nem adott közre.

Az Átlátszó, a hivatalos adatokkal utólag dolgozva, sokkal profibb, részletesebb információs oldalt hozott létre, mint a hivatalos oldal. Olyan grafikonokkal, amit kb az egész világon használnak, hogy jobban átlátható legyen a helyzet alakulása. Egy előrejelzéssel, amiből kiderül, hogy mire számíthat az ország - a hivatalos adatok szerint.

Komolyan röhögnöm kell, hogy egy IT portálon azt kell ecsetelni, hogy a szar informatikai produktum az szar.

Esetleg ha nem write-only modban lennel, nem kellene duhongeni...

Vilagosan leirtam hogy ez egyuttmukodes hianya, vagy az erre valo keszseg hianya zavar leginkabb. Az meg hagyjan, hogy a kormany ezt csinalja, ok ilyenek, tudjuk. De a "bi-bi-biiii-mi-akkoris-jobbakvagyunk" nem visz elore az atlatszo reszerol sem. Meg egyszer: nem lattam, hogy azon hisztiztek volna, hogy felajanlottak a projektet hasznalatra a kormanynak, az pedig nem fogadta el.

Most lett volna itt a lehetoseg, hogy kivegyek a kozpenz-szorast a jatekbol, erre nem tortenik erre meg csak probalkozas sem.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Akko' meg az lenne a baj, hogy 

Legyen. Legalább két lépést tettél a jó irányba. Nem kell végigmenni az egész picsogás láncon, elég ha a szakmailag korrekt érvekkel alátámasztható lépéseket megteszik. Tudod, azt, hogy ne egy igénytelen képet hányjon ki a rendszer magából.

Éljen a grafikon pornó!

"Egy másik grafikonon az követhető nyomon, hogy egyes országokban (a grafikonon elsősorban európai országokat tüntettünk fel) milyen gyorsan terjed a koronavírus. Az ábrán azt látjuk, hogy Magyarországon a regisztrált koronavírussal fertőzöttek számának a növekedési üteme nagyon hamar lelassult és jelentősen az európai átlag (amit a világoskék görbe mutat) alatt van. Ennek számos oka lehet: az eleve alacsonynak számító tesztszám, a tesztelési protokoll, a tesztek alacsony “találati” aránya, a továbbra is kiszűretlen lappangók, vagy pedig a nagyon korán bevezetett kormányzati intézkedések. Esetleg ezek együttesen."

Az utolsó kiemelt mondat nagyjából annak a nyílt beismerése, hogy fogalma sincs arról, hogy mi a rákért annyi, az annyi. Ahhoz hogy a grafikonokat értelmezhesd kicsit szélesebb látókörben kellene gondolkodni. Az olaszok óriási önkritikával kezelik a helyzetet, amikor például a bergamói polgármester arról beszél, hogy hiba volt a járvány idején 50000 (!) néző előtt BL meccset játszani.  (Magyarországon hál' istennek üresen konganak a stadionok!) Nagyyjából hasonló megállapítást tett egy liverpooli illetékes is.

Az olasz család modell, melyben a potenciális hordozók és a veszélyeztetett korosztály egy fedél alatt él, szintén nem szerencsés.

A milliós nagyságrendű kínai turista szintén jelentős hatással vollt a vírus terjedésére.

A fertőző betegek el nem különítése az első időkben szintén elősegítette a járvány berobbanását.

Lombardia népsűrűsége és légszennyezettsége szintén a járvány terjedéséhez járult hozzá. Az olaszok legendásan kisebb távolságtartásáról nem is beszélve.

És valószínűleg ehhez még jó néhány nem ismert tényező jön.

Ezek fényében grafikonokat készíteni a várható esetszámról, és azt tényként előadni etikailag erősen megkérdőjelezhető teljesítmény.

Pontosan ugyanazokat a kritériumokat mondja, amit kb bármelyik másik, statisztikákkal foglalkozó oldal mond. Egy ideig a karantén adatok csak a kórházit tartalmazták, ami nem a valós adat.

Egyszerűen egyik ország se tudja magát kihúzni ebből a számokkal varázsolva.

Az Our World in Data pozitív példaként hozta fel az izlandi és az észt adatközlést:
https://www.covid.is/data
https://koroonakaart.ee/en

Linkelnéd konkrétan azt a grafikont, amelyikkel problémád van? Mindegyik linkelhető magában is, mert nem csak egy rosszul tömörített jpeg.

"Jóslás" ugyanis csak egy van, de az bevett, nem hasraütéssel kitalált módszer alapján dolgozik, rendszeresen friss adatkészlettel. Az SIR módszert nem az Átlátszó találta ki, persze lehet, hogy időgépük is van, Gyuribától minden kitelik.
De ehhez is megjegyzik, hogy "ez csak egy, ráadásul egyszerű modell, számos más számítási modell is létezik, emellett nem mindenható modell, az új adatok ismeretében naponta korrigálni kell."
https://en.wikipedia.org/wiki/Compartmental_models_in_epidemiology

Akár meddig korrigálhatod a modelledet, ha egyszerűen nem tartalmaz, nem tartalmazhat minden releváns adatot. Ebből adódóan ebben az esetben ezt a módszert alkalmazni jövőre vonatkozó feltételezések kialakítására tudománytalan. Lényegesen tudományosabb, hogy a megtörtént esetek (lsd.: EpiCentro összefoglalói) elemzéséből vonjunk le következtetéseket, de Te nyugodtan rágódj csak a rosszul tömörített jpegeden! :)

Mégis a SIR modellt használják gyakorlatilag mindenütt, lassan 100 éve, de leginkább a mumpszra, a kanyaróra, és a rózsahimlőre használta eddig a járványügy. Akkor eddig mindenki aki bármilyen járványra ezt használta, tévedett, tudománytalan volt? Azért az vicces kijelentés lenne, de biztos járna valami díj a szisztematikus cáfolatáért. Hajrá!

Mindenesetre még mindig nem linkelted a konkrét grafikont, amivel bajod van.

Azért a koronavírus jelenleg problémát okozó változatát ne hasonlítsuk már a mumpszhoz, a kanyaróhoz és a rózsahimlőhöz. A két csoport annyiban hasonlít egymásra, hogy mindegyik vírusos megbetegedés, és itt nagyjából véget is értek a bizonyított hasonlóságok.

Az általad felsoroltakra van védőoltás, erre nincs. Az általad felsoroltakra van jól dokumentált esettörténet, erre még nincs. Mivel már itt megkérdőjeleződik a SIR model jelenlegi alkalmazhatósága, így erős kétségeim vannak, hogy etikailag mennyire helyes egy SIR modellen alapúló grafikont közétenni.

Még egy ilyen blogbejegyzés, és a Főnök nem csak a parkolási pénzt veszi el az önkormányzatoktól, és adja a gazdagoknak :(. 

"Másnap a magyar egységek sikeresen állítják meg a bergengóc előretörést, és megkezdik a bergengóc egységek kiszorítását a határ felé. A 24.hu leleplező írást közöl a magyar egyenruhák gyenge minőségéről, amik már másfél óra pocsolyában fekvés után tenyérnyi helyen átáznak. Az egyenruhát Tiborcz unokatestvére nyoszolyólányának iskolatársa gyártja. Az Index egy üres hodályról tesz közzé fényképes riportot, azt állítva, hogy az a magyar honvédség stratégiai lőszerraktára."

Hasznosabb lenne, ha közzé se tennék, különben a prolik megint elindulnak tömeges bevásárlásra. Tisztára meg van hülyülve egy jelentős része az embereknek, akik a számokon rugóznak. Kb. mint akinek még sosem volt befektetése, aztán látja, hogy megy le a részvénye piaci értéke és gyorsan eladja, mert türelmetlen idegbeteg lesz a hírektől.

Aztán erre jön még az otthon annyira jellemző politizálás.

Hisztériajárvány. Valószínűleg szándékosan lett feltüzelve, de nem teljesen biztos. Az is lehet, hogy simán véletlenek sorozat fújta nagyra a sajtójárványt. Ami biztos, hogy akik mindent lezárnak, azok nagyon sokat veszítenek rajta, és kétséges, hogy egyáltalán megmentenek-e vele életeket, vagy nem.

Ha esetleg nálunk is kevesebb lélegeztetőgépük van, akkor meg pláne felesleges lezárni mindent, mert úgysem jut szinte senkinek akármennyire is laposítják a görbét.

Azt a néhány embert beáldozzák azért, hogy a többiek erősek maradjanak. Az élet törvénye szerint cselekednek bátran a jövőbe tekintve. És győztesen fognak kikerülni. Még akkor is, ha mi meg fogjuk ideologizálni utólag is, hogy mi voltunk az erkölcsi nyertesek.

Néhányan meghaltak, de egyáltalán nem annyira sok. A sajtó fújta fel. Mondom, nézzük meg a számokat utólag a szokásos influenzaszezonnal összehasonlítva. Amit eddig láttam, azokon semmi különleges kiugrás nincs.

Más is linkelte már, de nem találom hol, úgyhogy belinkelem újra. Ezen az állásponton vagyok, mint ő: http://www.tamasidr.hu/update-tanulmany-a-corona-virussal-kapcsolatos-t…

kritizálsz? te rémhírterjesztő!

Ez volt ingyen. Igy mondjuk csak 8 milliardba kerult. Jo, hogy fizetni nem kellett erte.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Úgy látom, hogy mindig csak az aznapi térkép van fenn, ami szintén nagyon profi megoldás, ha már ilyen formában sikerült megoldani.

Biztos az en angolommal van a baj, de mit jelent a cim?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....