"Mennyi a haszon egy iPhone-on?"

Nagyon tanulsagos video a tech kisker vilagrol, akkor is, ha valakit az iPhone nem kulonosebben erdekel.

Hozzászólások

Őszintén én eddig nem tudtam, mi az a szürke import. Egyszerűen fogalmazva áfacsalt termék. Vagy nem ennyire sarkosan fogalmazva papírozással ki van játszva a 27%-os áfa.

Nem ismerem a csávót, kb 3 videóját láttam - ezt csak most.

De ahogy én látom, már annak idején sem tudta eldönteni, hogy hobbi-ként vagy business ként tekintsen az apple termékeire.

Szóval elvakul fan volt, de már elmúlt? :)

Vagy csak áttért egy másik hobbira: elektromos autók ;)

Es? Nem emlekszem szorol szora az 1+ oras videora, es te is csak azt a semmitmondo megjegyzest bofogted ide, hogy "Árnyaljuk a képet". Oke, arnyaljuk. Mit szerettel volna mondani? Nem fogom megnezni az egy oras videot, foglald ossze, mi erdekes belole most.

Legalább a saját hozzászólásaidat olvasnád vissza és amikre válaszoltál. 

Amig keptelen vagy vegiggondolni a sajat mondanivalod, es osszeszedett, lenyegretoro mondatokban megirni celozgatas helyett, addig en offoltam a temat. A kommentben, amit fentebb linkeltel, azt irtam, hogy vannak bajok, de egy csomo termekre/szolgaltatasra nem talaltam magamnak jobb alternativat. Es, hogy jon ez ide?

Most foglaltam össze egy rövid mondatba "mi érdekes belőle most". 

De tőlem nyugodtan offold. Nem nagy élmény egy Alzheimer kórossal vitázni. Akár valóban kórosan feledékeny vagy, akár csak ezt játszod. Így is úgy is mindig loop lesz belőle. 

Meglett már az érettségije? mindig ökölbe szorul az talpam amikor ezt a lényt meglátom.

~ubuntu, raspbian, os x~

handras videói mindig úgy kezdődnek hogy "sokakat érdekel" de valahogy engem mindig is pont hidegen hagy bármi amit csinál vagy gondol. Nem feltétlenül azért mert irritálna az ember, hanem azért mert olyan dolgokkal foglalkozik amik pont nem érdekelnek (apple - tesla).

Nagyra tartom például William Haskell Alsup bírót, aki felismerte milyen nagy jelentőségű ügy került elé, Oracle vs Google. Ezért 70-hez közel megtanult Java programozni. Nyilván nem lett profi programozó de már értette az ügyet ami előtte volt. Jó ítéletet hozott, hogy aztán a supreme court elkúrjon mindent utána. 

Voltak az egyetemen csoporttársaim akik nem úgynevezett értelmiségi családból jöttek, és kő keményen ott kellett megtanulniuk hogyan lehet túljutni azon a sok szopáson és a gyakran túlzásba vitt követelményeken. Családban nem volt kitől tanácsot kérni, ott kellett boldogulni. 3, 4 félév után a többség dolgozott egyetem mellett, szabadidő nulla. Az ő véleményükre adok. Megharcoltak érte, hogy valóban értékes véleményük legyen. 

Az ilyen fogalmatlan macskajancsik és handrások üres fejű okoskodásaira nem vagyok kíváncsi. Főleg amilyen stílusban teszik. Lett volna neki is lehetősége, hogy tanuljon valódi felsőfokon. De ő gazdasági és informatikai oldalon is megmaradt handrásnak. 

Szerintem ő korábban is őszinte volt. Őszintén hitt a heti Apple marketingrizsának, amit utána a rá jellemző médiapubi stílusban közvetített a magyar piacnak. 

Szintén. Klasszikus Apple fanboy juppi volt. Nem fogta fel, hogy az alma is szar, csak máshogy.

Annál a sorozatnál nekem is az jutott eszembe, hogy igazából rendes gyerek lehet ez, csak túlságosan rápörgött az apple fényezésre.

Nyilván tanult belőle, mert hiába adtak alá egy Teslát, kapott hideget, meleget.

Én is rászántam az időt. Valóban sok mindenre rávilágít. Lehet, hogy kívülről látszólag menő csávó (Tesla, Apple cucc hegyek, tesztautók, stb.), de én nem irigylem. 40+, és a macskájával él együtt, kb. senkije nincs, mert a szülei meghaltak. Családja sincs. Lehet, hogy vannak haverok, meg időszakosan barátnő, de hiába a puccos lakás a 13-ban, ha este a sötétre és csendre mész haza... Bár kinek mi fontos.

Egy ideig patreon-on támogattam is, mert volt egy időszak, amikor relatív fogyasztható tartalmakat gyártott. aztán elszaladt vele megint a ló és elkezdte nyomni a "mindenki hülye, aki nem villanyautót vesz, és nem azt gondolja a világról, amit én" stílust. Ott be is fejeztem a patreont, és a videóit se nézem már, nem érdekel az öntelt hőzöngése. Patronálok mást, és nézek mást.

De egyébként csak a patreon-ból összejön neki a KSH szerinti bruttó átlagbér. emellé ugye a többi (szponzorpénzek, fizetett tartalmak, youtube és még ki tudja mi). szóval meg merem kockáztatni, hogy sokunknál több csenget a kasszában neki havonta. Még úgy is, hogy ezekből a pénzekből van kiadása is a tartalomgyártásra.

Nem követtem túlzottan a munkásságát, csak mivel befolyásoló volt a befolyásolók előtt, ezért ismerem fel. Volt pár apple boltja, a feson sztríten is nyitott egyet, még sorbanállós videóra is emlékszem, aztán hirtelen(?) eladta az egészet. Azóta a tesla szponzorálja. Ennyit tudok róla.

Milyen "elemi számtan"?

Sok olyan embert láttam a környezetemben, aki elkezdett valami vállalkozást, ami szerény de stabil megélhetést biztosított, persze rengeteg munkával. 

Majd elkezdtek esztelen hiteleket felvenni a környezetüktől, hogy irreális léptékkel növekedni tudjanak.

Végül külföldön kötöttek ki, hogy ne érjék utol őket. 

Mindig megbánom amikor leírom valamiről a véleményemet mert az unatkozó entellektüell úgyis rá fog kontrázni. Ezt is megbántam már, mert a fenti x hozzászólás a nagy semmin pörög.

Másokat érdekel, engem meg nem. Nem is írtam mást. Lapozzunk. Te is dolgozzál inkább evone, hogy legyen pénzed a következő iphone -ra :)

MUHAHAHA

Ez ilyen fizetett hirdetés? :D

mingyá megsajnálom már a szegény hivatalos kereskedőket...

Meg szegény Apple-t is, hogy ilyen kevés a real bevétele :D

Hát könyörgöm, ha nem énré meg csinálni, akkor senki nem csinálná.

Vagy tán valaki kényszerítette hogy apple (random business goes here) store-t nyisson??

De egészen biztos vagyok benne, hogy (magyarországon) senki sem csinálja csalás nélkül, innentől meg hova a nagy sírás hogy a vásárlók IS inkább a szürkét választják, mert az lényegesen olcsóbb??

iStyle (4 üzletük van Budapesten, de lehet, hogy vannak még hasonló apple-ös - vagy mobilos - érdekeltségi körök) odadob egy új iphone árát Andrásnak, hogy beszélje le a népet az apple specializált boltok nyitásáról.

Fogalmam sincs, hogy mennyi András tarifája.

De ilyen volumennél 400 kiló csak nem kottyan meg. :)

Istyle Kft-t (2018):

Értékesités nettó árbevétele: 12 milliárd

Adózás előtti eredmény: 93 millió

Adófizetési kötelezettség: 20 millió

Adózott eredmény: 73 millió

Marzs: 0.6% :)

Igen.. meg a kreatív könyvelés (hogy ne kelljen adóznia) miatt ennyi a hivatalos nyeresége Apple-nek.

De félrevezető, amit mondott és egy laikus el is hinné, aki nem hallott a könyvelési módszereiről. Azért tettem hozzá, hogy nehogy már ilyen tévképzetben éljenek, hogy az Apple valódi nyeresége nem legalább 50% a termékein.

Ez olyan mintha egy videóban beszélnének arról, hogy a Tesco-nak milyen kevés a nyeresége, aztán lehet hogy ki fog vonulni Magyarországról, stb.. hülyeségek. És ez volt korábban, amikor bevezették az új kisker törvényt. Közben persze nem említettek Luxemburgot és UK-t, a saját bankját, aki önmagának ad hitelt valamint a brand használati díjat. Mindazon technikákat amelyekkel eltűnették/tik a nyereséget Magyarországon.

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 15:51

Eleve mi a túróért pofázik bele az apple, h. egy bolt mennyiért adhatja el az ő szarjukat? A bolt megkapja ennyiért, és aztán annyiért adja tovább, amennyiért megveszik tőle. Szabad piac van, nem? Nem. Apple-nak akkora hatalma van, h. a boltok önként és dalolva teszik a faszukat a satuba a kedvükért, h. árulhassák a szarjaikat, és az apple olyan követelményeket szab meg amilyeneket csak akar.

Ezt mondjuk annyira nem értem. Kötsz egy kereskedelmi szerződést a kiskerrel amiben megszabod a végfelhasználói árat. Ezzel azt akarod elérni, hogy ne egymással versenyezzenek a kereskedőid hanem más márkákkal és a vásárlónak is kényelmesebb. Ha nem tetszik a kiskereskedőnek, akkor ne árulja a terméket.

Senki nem mondta, hogy ez rossz lenne a kiskernek. Nem is azért bűntették meg. A végfelhasználó/megrendelő jogai sérülnek.
Mi is olyan terméket szeretünk eladni/telepíteni, amin van bőven haszon. Mert a magyar emberek nem fogják fel mennyi a munkadíj és ha abban a tételben látják és nem az anyagban, akkor levegőért kapkodnak. Kamerarendszereknél / RFID-nál alap a 40-100% haszon (és a kínai címkézés). De ugyanez van autószerelőknél is, ahol 100% haszon alatt ritkán építenek be alkatrészt (és akkor ehhez jön a kamu, de még így sem olcsó munkadíj).

Persze mindig megy "Hogy hát eztet százasért telepítették, neked miért 150 a munkadíjad??". Nem értik meg, hogy így is rohadt olcsón telepítem át a kamerákat, NVR-t, mert az eredeti nem "százasért" telepítette, hanem eladta a kínai átcímkézett kamerákat 300e Ft-ért, mikor ő 150e Ft-ért kapta. Tehát 250e Ft munkadíja volt valójában. Ráadásul áttelepíteni egy rendszert több munka, mint újat telepíteni, mert mindent resetelni is kell (amely további kör, ha jelszó nem ismert, mint úgy általában). Ezért utál mindenki ilyen áttelepítést csinálni, mert itt is legalább 300e Ft-ot kellett volna elkérnem, de tudtam hogy úgysem fizetik meg. És csodálkoznak, hogy már senki nem vállal ilyen munkát..

Senki nem mondta, hogy ez rossz lenne a kiskernek.

Annak rossz aki kisebb haszonkulccsal akar nagyobb mennyiséget eladni. Tetőcserepeknél volt példa, hogy 1-2% haszonkulccsal dolgoztak a kiskerek, mert csak papírmunka volt vele, a gyár szállított. Sokan csődbe mentek, más meg halálra kereste magát.

A végfelhasználó/megrendelő jogai sérülnek.

Mi sérül? Most sokszor az van, hogy megveszed árukeresőn a legolcsóbb bolttól, pár hónap múlva már nem él a vállalkozás, reklamálhatsz akinél akarsz. Persze a fix ár nem garantálja az ellenkezőjét, de ha normális haszon van a terméken kisebb az esély a sumákolásra.

A kereskedelem büntethető, kartellezésnek hívják, ha valaki(k) (egyedül nem megy) összebeszélnek, hogy támogatják egymást árverseny helyett. De - és ebbe sokan nem gondolnak bele - nem megvásárolt termék eladása megy, hanem kihelyezett bizományos készlet távértékesítése. Nem biztos hogy ez a megfelelő szó, de valahogy így. Ugye azt senki nem gondolja, hogy 100m Ft értékben vszek valamit, ami ott áll a plázában, majd amikor nem fogyott el, akkor rajtam marad. A fix árért cserébe vissza lehet adni, ami nem fogyott el. Ez még az élelmiszereknél is így van...

Szerintem nem szól bele:

iPad Pro 11" Termékkód: MU0U2HC/A szürke, cellular, 64g:

343 900 Ft: https://istyle.hu/ipad-pro-2018.html?config_size=1624&config_model=1315…

339 990 Ft: https://www.icentre.hu/termek/ipad-pro-11-wi-fi-64gb---space-grey#25-10…

Mindkettő premium reseller.

10-20 ezer ft-al drágábban nem lehet ezeket a szarokat árulni, mert az apple tiltja vagy az apple nondja meg kerek-perec a világ összes boltja mennyiért árulhatja a cuccot? Vagy ki/mi határozza meg az apple bolti árakat?

Ha a fentebbi kihelyezett áru értékesítős magyarázatot nézem, akkor ezek tul.képpen apple boltok álruhában, az eladási árat az apple mondja meg, a bolttulaj meg kb. a megkötöttségekkel szop, meg imádkozik h. legyen elég pénzes hülye a városban akitől a sok 1%-ot beszedve nyereséget termeljen. Ha ez így lenne igaz ebben a formában, ki vágna bele h. belepofázik szószerint mindenbe egy köcsög amerikai kapitalista cég mit hogyan csináljon a tulaj? Ergo egy távirányítható báb kell nekik, aki még szabadon meg se szedheti magát a hülyék vámszedőjeként, ha az eladási árat is otthonról kötik ki? Már persze ha ez mind igaz. Apple-nél én amúgy nem hiszek el semmit, keves undorítóbb amerikai találmány létezik a világon náluk.

10-20 ezer ft-al drágábban nem lehet ezeket a szarokat árulni, mert az apple tiltja vagy az apple nondja meg kerek-perec a világ összes boltja mennyiért árulhatja a cuccot? Vagy ki/mi határozza meg az apple bolti árakat?

Ezzel is a mű-hype-ot (nem mintha a hype maga nem mű lenne) tartják fenn. Csoportok beszélgetnek erről, meggyőzik egymást, majd vesznek. Biztosan többen mint előtte. Mert a köztudatban van.

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 16:01

Természetesen senki ne gondolja, hogy a vlog pusztán jószolgálatként készül. A yt-os véleményvezérek általában pénzért dolgoznak. Na persze, ne gondoljuk, hogy valami nagy haszonnal jár a véleményvezérség.  :)  - - handras stílusa szerintem jó, ha valamit nagyon köpköd az többnyire hihetően teszi. -  Régen az "almás" időben állítólag, - akik ismerték közelebbről azok szerint, - nagyobb arccal nyomult, de egy komolyabb üzleti pofon után visszavett belőle, - egyébként szerintem informatívak a vlogjai. Az előadott eszközhasználati szempontjai is méltányolhatók. (A nézettság, a nézettség, azért meg kell harcolni. Az hozza a G pénzét.) - Egyébként meg, talán nem tudjátok milyen színvonalon vlogolnak egyes "önfelkent" prókátorok? - Azokhoz képest handras Eiffel-torony.

Mindig helyezkedni kell, a legjobbnak kell eladnod magad a piacon. Van amikor kiabálni kell, 8-as BMW-vel kell fotózkodni (nem kell hogy a Tiéd legyen, elég ha titokban rász@rsz és elkened) van, amikor pedig bölcsnek kell látszani és akkor vagy hiteles. Lásd Brian élete és a sajtkészítők! :)

Szerintem is itt egyeseknek (sokaknak) nagyobb az arcuk, mint handrásnak a videóiban. 

Két dolgot állított:

- nem az iphone-ban van a nagyobb pénz, hanem a szolgáltatásokban és a kellékekben

- komoly konkurencia a szürkeimport

Ha ezekben nics igaza, akkor ok, hülyeségeket mond. Ha meg igaza van, kár azt nézni, milyen üzleti kapcsolatai vannak és mi van az érettségiével.

Lényegében elmondta, hogy milyen nehéz Magyarországon (tisztességes) kiskereskedőnek lenni.

Csak Ő Apple témában élte ezt meg.

Mellesleg minden szektorban ugyanez a helyzet.

Csak három dolog kell hozzá : Pénz, Pénz, Pénz.... vagy az valami máshoz kell?!

 

Jahh ...mielőtt kisírom a szemem az Apple 20%-os hasznán, meg a kényszeredetten felépített UFO-n...

...Melyik cégnek is van több milliárd dollárra rugó kp. tartaléka?

Mondjuk az is igaz, hogy ez üzlet. A saját pénzével azt csinál amit akar....

...Már ha ő is tisztességes módon szerezte; pl: nem hazudik tudatosan a vásárlóknak, rendesen adózik, nem kizsákmányolt munkásokkal dolgozik, és csak felnőtteket alkalmaz (ő és a beszállítói is). (Ez vád, hanem feltétel!!!)

Pedig ez nagyon tipikus cinikus amerikai módi: jobban megéri nekik kiadni a piszkos munkát Kínába. Még így is olcsóbban jönnek ki a bérgyártásból gyerekekkel, mintha otthon kellene teljes fizetést adni felnőtt embereknek. Az meg h. gyerekmunkás vagy felnőtt kínai munkás rakta-e össze a szarjukat, senkit nem érdekel. Pontosabban a nyilvánosság előtt persze minden társadalmi szerepvállalás extremely importantul fontos (eleve milyen erkölcsi irányítótorony szerepe volna az apple-nek, hisz csak 1 fostos javíthatatlan összeforrasztott kacatgyártó cég?)! Zárt ajtók mögött meg kukika és a főrészvényesek nyihorásznak elégedetten, már megint 1000 milliárdot ér a cég.

Mielőtt nagyon belelovalod magad: covid előtt történelmi mélyponton volt az amerikai munkanélküliség.

Az Apple nem akar otthon gyártatni, az amerikaik nem akarnak szalag mellett dolgozni, napi 12 órát.
A kormányzat pedig nem akar szennyező iparágakat látni és betelepítetni pár tízmillió spanyol-ajkút.
Kinában pedig örülnek az új munkahelyeknek.

win-win

Ha az amerikai cinizmus és kapzsiság lenne csak a kritika tárgya, az lenne a kisebb probléma. Ma már az US és EU is ki van szolgáltatva Kínának. Egy ideig lehet mondogatni, hogy így éri meg jobban és akkor hozzuk "haza" a gyártást amikor csak akarjuk. Az idő előrehaladtával ez egyre kevésbé reális. A gyártáshoz mérnökök kellenek, szakemberek a gyárakba. És kevesen voltak. Amikor még Amerikában volt gyártás jóval kisebb volt a gyártás kapacitása. Ha azt az állapotot sikerülne visszaállítani akkor is szembesülnénk a nem tudunk eleget gyártani problémával. A nagyobb probléma, hogy azok a szakemberek akik korábban a gyártással foglalkoztak azóta kényszerből már más munkakörben dolgoznak évek óta vagy nyugdíjba mentek. A gyártás azóta történt fejlődéséből ők már kimaradtak. Szóval lassan oda jutunk mint elődeink, akiknek szubszaharai országban kellett erőművet építeniük és helyszínen szembesültek azzal a problémával, hogy nincsenek villanyszerelők, képzett építőmunkások, de még teherautót is alig tud vezetni valaki. 

Nemcsak az IT, hanem szinte minden Kínától függ ami gyártással kapcsolatos mostanában. Még gyógyszeriparban is azért vannak fennakadások mert várnak a Kínából érkező komponensekre. De gyógyszeriparban még van gyártás Amerikában és Európában is. Ott talán reális, hogy szükség esetén maguk oldják meg a gyártást teljesen. 

Szerintem ez tudatos taktika Kína részéről. Nem lenne 1000 milliárdos cég az Apple ha kínai gyártók úgy gondolkoznának mint az amerikaiak és vagy a megváltozott helyzetnek megfelelően emelnék az áraikat vagy részesedést követelnének maguknak abból a cégből amely nekik köszönhetően aranyba önti magát. Ez már régen nem nemzetközi multik versenyéről szól, hanem államközi gazdasági versenyről, ahol nagy országok jelentik az egységet és nem multinacionális cégek. Az Apple hatalmas vagyonával simán felvásárolhatná a kínai gyártópartnereit, hogy bebiztosítsa magát. De nem teheti mert az kínai felségterület, ez már a tajvani cégekre is egyre jobban vonatkozik. A kínaiak nem szerezhetnek domináns részesedést az Appleben, mert az meg amerikai felségterület. 

Az elmúlt évek kínai sikeres startup cégei mint a Xiaomi vagy a sajátos kínai belső startup OnePlus, ami az Oppo része, ami pedig a BKK Electronics Corp része azt bizonyítják, hogy a mérleg nyelve Kína felé billen. Apple nélkül is van sikeres termék Kínából, de kínai gyártás nélkül nem létezhet Apple. 

Nyilvan nem mervado, de a 2 G4 tornyombol az oregebb, 99-es peldany hatuljan a made in usa matrica van, a 2003-ason viszont mar taiwan szerepel. A kesobbi cuccaimon megvaltozott a matrica, a "made in" kicserelodott "assembled in" -re, a 2006-os iMac kivetelevel minden cuccon az assembled in china, kiveve a 2006-os iMac, ami Ireland. 

Ez egy ilyen 10-15 éves folyamat eredménye. Nagyon sokáig minden made in china volt, csak így szimplán. Aztán a 2000-es évek közepére már mindenkinek feltűnt h. a drága szarjukat is kínában gyártják szalagmunkások, így a marketingeseknek valamit ki kellett izzadniuk. Akkor szültetett a made in PRC faszság, amivel nyertek maguknak pár évet. Aztán persze már az se segített sokat. Akkor jött az a trend, ami még manapság is tart, hogy ugyan made in china, de legalább DESIGNED in Cupertino vagy EU meg hasonló hangzatos marketing-baromságok. Innen látszik amúgy h. kik a trendkövető cég-idióták: ismét visszajött a tisztán kiolvasható china, nem dugják már prc mögé. Szóval ugyanúgy kínában fröccsöntik a drága szarodat, de legalább a kokainos majmok cali-ban tervezték.