Az Apple elismerte, a Staingate probléma érintheti a Retina kijelzős MacBook Air gépeket is

Címkék

Arról, hogy mi az a Staingate probléma, infókat és képeket találsz itt. Röviden: a tükröződésmentes bevonat befoltosodik a kijelzőn. Az Apple elismerte nemrég, hogy a Retina kijelzős MacBook Air-eket is érintheti a probléma:

Retina displays on some MacBook, MacBook Air, and MacBook Pro computers can exhibit anti-reflective (AR) coating issues,

Az még nem ismert, hogy az érintett gépek jogosultak-e az ingyenes javításra. Részletek itt.

Hozzászólások

Nadal: I am a mac genius.
General Aladeen: So what do you do?
Nadal: Mostly I clean semen out of laptops.

-The Dictator

Valahogy ugy nez ki ez a kijelzo, mint amire raferne. Mondjuk tukrozodni attol lehet, tenyleg nem fog.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 10:40

nem értem miért ne lenne ingyenesen javítandó?
nem gyártási hiba, hanem rosszul tartja a felhasználó?
vagymuk?

Tükröződésmentes-Kivételesen az Apple azt adta amit reklámozott,tükröződésmentességet :-)

Zolee001

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 11:01

"Faszfoltos"

Itt magyarázatra szorul(na), kollégáim tudják, miről van szó ;)

trey @ gépház

hol van evone, amikor szukseg volna ra???

Potyogó billentyű, sárga töltőkábel, foltos könyöktámasz, lekopó-foltos képernyő. #apple #valueformoney

(a 4 éves zbookom eközben patyolat)

+1

Emlékszem de örültem a jelenlegi munkahelyemen, hogy kapok egy MacBook Pro-t, jajj de jó! Hogy örültem neki 2 hétig, miután rájöttem, hogy a MacOSX egy orbitális gány fos rendszer ami megmondja Neked, hogy hogyan gondolkozz. Ha másképpen szeretnél gondolkozni, akkor már mutatja a MacOSX a középsőujját.

1 hónap után odamentem IT-hoz és mondtam nekik, hogy most azonnal adjanak egy becsületes laptopot, ami becsületes OS-t futtat (Linux vagy Windows 10), máskülönben felmegyek a negyedik emeletre és darabokban fogják visszakapni a MacBookot :D

Azzal a keyboarddal minden OS és minden feladat ugyanolyan élmény: rossz.

De a kollégának nem a billentyűzettel volt baja, hanem az OS-sel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha csak megtanulod, attol lesznek rajta F1-F12 gombok, meg normalis - nem butterfly - gombok?

Ha osszedugod vele, akkor meg kevesbe hordozhato. De valoban, az megoldana. (mondjuk akkor csak egy nagyon szar ar-ertek aranyu PC)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ezt bizonyos vegyszerekkel el tudom érni a legtöbb fényes kijelzőn.
Vegyszerek nélkül az komoly.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 17:01

OK, szarazapple, de mondjatok valamit ami manapság jobb.

Céges xps 15 9560 másfél év alatt akksi, kijelző, touchpad csere. Most éppen alaplaphibás valószínűleg, meg folyton túlmelegszik. Thunderbolt port lötyögősre kopott. Az akksi puffadás probléma az összes ilyen gépet érintette a cégnél. Latitude-k egy fokkal jobbak, de ott is előfordul ez-az.

Visszasírom a régi macbook promat, annak soha semmi problémája nem volt, meg előtte se egyik apple gépemnek sem.

"Everything fails, all the time."

Nekem volt egy HP6310c vagy valami hasonló nevű laptopom, am kb. 10 év után tönkrement. Nem indult el. Igaz, kb. 6 éves korában az exem egy dührohamában összetörte, szóval lehet, hogy ez is belejátszott, de kijelző csere után kihúzta még 4 évig.

A mostani laptopom HP8400p, még csak 9 éves. Volt, hogy túlmelegedett és kikapcsolt, szóval a 9 év alatt már 2 alkalommal ki kellett tisztítani a ventilátor előtti rácsból a szöszmöszt és port. De ettől eltekintve jól bírja.

Volt még kb. 3-4 másik HP laptopom meg 2 Dell. Ezeket rövidebb ideig (max 3 év) használtam, aztán mindig le lettek cserélve, szóval nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire tartósak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igen, ezt a szellemem írta :-)

Ha úgy érted, hogy működtek, amikor leadtam őket, akkor igen, de mondjuk ez nem csoda. Mindegyik 3 év garanciával érkezett, és jellemzően kb. 3 éves korban lettek lecserélve. Kivéve azok, amiket én megvettem a cégtől, és a garanciális idejükön túl használtam még évekig.

A garancia végéig túlélni nem nagy kunszt :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az viszont nagy kunszt, hogy az egyik ment 10 évet az összetörés ellenére is, a másik meg 9 év után mindig húzza, ráadásul mindössze 2 kipucolással. Átlag konzumer (nem üzleti, nem workstation, nem high-end gamer) laptop bírja max. 2-3 évig, ilyen átlag Asus, Acer, stb. csodák. Ha nagyon vigyáznak rá, meg javíttatják (alaplapcsere, kijelzőcsere, ez meg az), akkor kb. 5-6 évig, de az már ráfizetés lehet. Persze 10+ év felett nincs értelme járatni, addigra elavul, kiszolgálja az idejét. Használható utána is, de egyre nagyobb kompromisszumokkal (lightweight OS/böngésző, alacsonyabb felbontású videók, stb.), ha valaki anyagilag meg van szorulva, és nem tud újat venni, vagy retrózási céllal tartja. Onnantól max. tartalék vészgépnek jó. 10 év után az új OS-ekre lejár a drivertámogatás is kábé. 10 évente azért kijönnek gyökeresen új dolgok, jelentősen bloatabbak lesznek a szoftverek és a web. Oké, hajbazeren kívül nem is tervez senki egy géppel, meg egy OS-sel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az viszont nagy kunszt, hogy az egyik ment 10 évet az összetörés ellenére is, a másik meg 9 év után mindig húzza, ráadásul mindössze 2 kipucolással. Átlag konzumer (nem üzleti, nem workstation, nem high-end gamer) laptop bírja max. 2-3 évig

Jó, mondjuk ez mind business laptop volt. Nem is vennék consumer laptopot, valahogy nem hiszem, hogy mondjuk rendszeres napi 10-12 órás használatra vannak belőve. Márpedig a laptopon dolgozom, és munka után lazításhoz is ezt használom.

És igen, kompromisszumokra szükség van. A kijelző csak 1600x900 felbontású, a fullHD tartalmakat le kell butítania. Nincs USB3, csak USB2, ez azért a backupolást eléggé bosszankodóssá teszi. A videokártya se mai csirke, így pl. a Fallout 4 el se indul, mert valami kötelező dolgot a videokártya nem tud.

De ezeken túl egyébként használható. Igen, a céges gépem érezhetően gyorsabb (és a Fallout 4-et is viszi), de a magángéppel is kb. mindent meg lehet csinálni, amit akarok. Rocksmith megy, filmek mennek, weboldalak mennek, minden mást meg, amit csinálok, még egy ennél gyengébb gép is el tudna vinni. (Ja, nem kell nagy számításigényes dolgokat csinálnia, nem fordítok programokat, nem kódolok újra videókat, meg mittudomén).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem a Latitude-ok beváltak, a cégnél is olyanok vannak, most már vagy a negyedik típus van a kezem alatt - nem azért, mert tönkrementek, az egyik régi 6420-ast még mindig használjuk -, itthon is van egy 7240, bár azt nem sokat használom, Akku-problémával már találkoztam, abból mostanában elég silány darabokat fogtam ki, volt, amelyik pár hónap alatt beadta a kulcsot, a páromé is nagyjából két év alatt. Mas gondom viszont nincs velük.

Ezt egyébként nem értem. Nagyságrendekkel több akku problémát látok én is Dell-nél, mint a Lenovo/HP párosnál. Ez az egyetlen ok, amiért nem ajánlom a Dell-t. Mi ennek az oka? Más gyártja nekik a cellákat/akkut? Ki gyárt ilyen silány akkukat? Vagy valami töltési logika/elektronika rossz.. felfoghatatlan.

Több, mint 20 éve képesek vagyunk több éves élettartamú tükröződésmentes LCD/TFT/IPS kijelzőt gyártani, de az Apple ismét bebizonyítja az ellenkezőjét, mivel mással, mint költségcsökkentéssel, a minőségi alapanyagok elspúrkodásával. Mindezt úgy, hogy amúgy marhára nem szorluna rá erre, hiszen a túlárazott termékeit akkor is megvennék, ha a minőségi alapanyagaok többeltköltségét (is) ráterhelné a vevőkre.