COVID-19 vs. benzinár

Fórumok

A mai napon 300 forint alá csökkent a 95-ös benzin literenkénti átlagára.

átlagosan 298 forintért lehet most literjét tankolni a hazai kutakon.

A benzin ára utoljára 2016 elején mozgott ezen a szinten.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p - 10:58

Azt azért tegyük hozzá, hogy ennek a nagy(?) része annak köszönhető, hogy termelésnöveléssel (és azzel az árak csökkentésével) az oroszok ki akarják csinálni az amerikai palaolajosokat, mert azok nem bírják a magas árakat (ezt meg is mondták nyiltan az oroszok) és ebbe belecsatlakoztak az arabok is azzal, hogy nekik az is jó, ha az oroszok is kárát látják ennek. Emiatt iszonyat olajbőség van, most töltögetik a tárolókat, aztán ha elfogy a hely, kérdéses, mi lesz

 

A pénzügyi szakemberek azt számítgatták, hogy melyiknél mekkora olajár kell a költségvetési egyensúlyhoz (az araboknak jóval magasabb, asszem olyan 70 dollár körül), és melyiknek mekkora költségvetési tartaléka van (ebből az oroszoknak van több, asszem talán 540 milliárd dollár). Szóval szép meccs lesz, hogy ki bírja tovább :-)

Ja, itt tetszelegsz a szakértő szerepében, saját mondataidban elrejtett kérdőjelekkel tompítod az internetről összeollózott bölcsességed esetleges bakijait, amit az ólad mélyén szipkázol össze. Próbálsz valami világképedbe illő magyarázatot találni arra, amire teljesen felesleges.

Tehát még egyszer: kimegyek a kútra és évek óta nem látott mélységben a benzin ára. Ez a tény. Rugózz rajta.

trey @ gépház

Szakértő úrnak szeretettel:

Péntektől ismét jelentősen csökken a benzin és a gázolaj ára a kutakon

Nagyon érdekes jelenséget tapasztalhatunk az üzemanyagárak esetén, mivel az olajnagyhatalmak, azaz Szaúd-Arábia és Oroszország megegyezésre jutottak a kitermelésük csökkentése terén, és így április elseje óta igen jelentősen emelkedett a kőolaj ára, ugyanis április kezdete óta nem változtak itthon az üzemanyagárak.

[...]

Mindezek eredőjeként a az üzemanyagáraknak emelkedniük kellene, bár a forint erősödése épp ár csökkentő hatást fejtene ki a kutak jegyzéseire, azonban az olajár drágulását önmagában nem tudná kompenzálni. De ennek ellenére azt látjuk, hogy

a benzin ára péntektől 5 forinttal 285 forintra csökken, a gázolaj pedig 6 forinttal 329 forintra mérséklődik.

Mégis akkor hogyan lehet ez?

Nagyon jelentősen visszaesett a hazai benzinfogyasztás, mely nagyságrendileg 40 százalékkal is mérséklődhetett a kijárási korlátozás bevezetésének köszönhetően. Hasonlóan a gázolaj fogyasztása is zuhant, bár kisebb mértékben, 20-30 százalékkal.

trey @ gépház

magadnak válaszoltál szakértő úr címzéssel. Ez most Freud vagy a fórumszoftver lelke?

 

egyébként mit szerettél volna bebizonyítani? Mert azóta több, mint két hét eltelt és változott a helyzet, talán kicsit fáziskésésben vagy. Illetve a "megegyezésnél" érdemes figyelembe venni a benne lévő határidőket, pl azt hiszem, csak később kezdődik a termeléscsökkentés (májusban talán?), ráadásul még az is bejátszik, hogy valóság és az ígéret milyen viszonyban lesz egymással (pl oroszok szavahihetősége)

 

De ha akarod, ezek ellenére is leírom, hogy okos vagy és persze igazad is van. És legfőképpen alapos vagy, elemzed a dolgokat és utána mondasz véleményt. Tényleg!

Lassan tenyleg erik az opcio/fwd vasarlas, bassza meg. :D

Kansasban tegnap 2(!!) dollár/hordó volt az ár. Elképzelhetőnek tartják a negatív árat is, mert ez kisebb költség, mint leállítani és újraindítani a kutakat. A tározók 75 %-ra telítettek, a kereslet folyamatosan csökken, tegnap a tőzsde 21 dollár/hordó környékén jegyezte az olajat.

Lesz még lejjebb is, ha az emberek mozgását tovább korlátozzák, illetve az északi féltekén beköszönt a tavasz és csökken az energiaigény. Jót fog tenni az inflációs adatoknak, bár a korlátlanná nyitott  pénzügyi források erősen a másik irányba hatnak.

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2020. 03. 28., szo - 12:03

Ha nem lenne olyan rossz minőségű az üzemanyag, hogy kb fél év állás után már használhatatlan (sőt E10 már korábban), akkor hordó(k)ba táraznék belőle :)
Ha tudnám azt csinálni, mint amivel (részben) meggazdagodott a W*b*r*r, hogy hajókba szánt üzemanyagot tankolok adók és állapotrontó adalékok nélkül, akkor különösen boldog lennék. 

Szerkesztve: 2020. 03. 28., szo - 12:27

Mivel a gázár együtt szokott mozogni a kőolaj árával, itt az ideje egy jelentős rezsicsökkentésnek.

Annyira olcsó a benzin, hogy még az alapanyagául szolgáló kőolaj is drágább

jelenleg Európában hordónként több mint 10 dollárral olcsóbb a benzin az alapanyagául szolgáló kőolajnál

[...]

 A benzin normális esetben drágább, mint a nyersolaj, ugyanis ha nem lenne az, akkor nem érné meg az olajfinomítóknak működnie. A jelenlegi furcsa helyzet úgy fordulhatott elő, hogy az európai karanténoknak és korlátozásoknak köszönhetően drámaian visszaesett a benzin fogyasztása, ugyanis az emberek alig mozdulnak ki az otthonukból.

Spanyolországban és Olaszországban - akiket Európában a legjobban érint a koronavírus – elképesztő benzinkereslet zuhanás következett be, azonban Németország, Franciaország és az Egyesült királyság sem tudta magát kivonni a negatív trend alól.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 04. 21., k - 18:23

RTL Klub: az unióban Magyarországon a legolcsóbb a benzin. Holnaptól átlagosan 285 Ft / liter

trey @ gépház

Kár hogy senkinek nem kell :) Így lehet olcsó. A dinnye is olcsó, meg öntik a gazdák az áruházak elé, ha túlkínálat van.
Három autónk tele, elrakni pedig nincs értelme a hozzáadott állagromboló adalékaik miatt (mely részben az EU-nak köszönhető). Ráadásul valami törvény is van rá, hogy csak 1-2 kannát tarthatsz otthon, mert különben irgum-burgum, felrobbanhat a fáskamra.. Pedig elraknék egy-két hordó tiszta benzint, ha halandó emberként hozzá lehetne jutni (legálisan).