[KV] Látványos videón, hogyan fertőzhetnének meg felelőtlen fiatalok egy fél országot

A Tectonix videójából, amely a X-Mode nevű cég által gyűjtött mobiltelefon-helymeghatározási adatokkal szemlélteti, kiderül, hogy a Spring Break bulik után a fiatalok merre utaztak (vélhetően sok esetben haza), és potenciálisan merre, és milyen sebességgel terjedhetett a vírus, ha fertőzöttek voltak a fiatalok. Sajnos, utólag kiderült, hogy sokan közülük valóban koronavírus-fertőzött volt.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200327/latvanyos-videon-hogyan-fertozhetnenek-meg-felelotlen-fiatalok-egy-fel-orszagot-422452

Igazából számomra a tool videója a legérdekesebb:  https://video.twimg.com/ext_tw_video/1242627274098331649/pu/vid/1240x720/IHkXVAUXTKSQvMug.mp4?tag=10 

Hozzászólások

Tényleg ilyen pontossággal meg tudják határozni a pozíciót cellainformációk alapján?

Elég szofisztikáltnak tűnik, de az is felvetődik, hogy ki férhet hozzá ilyen adatokhoz?

Hogy lehet, hogy (látszólag) az egész világ összes adata elérhető egy felületről?

Lehet gps adat is, de honnan lehet nekik ekkora mennyiségben?

Update: https://xmode.io/app-publishers/

Easily integrate the X-Mode XDK and install your ad-free revenue stream today! You can earn $10k or more a month by contributing to our Premium Location Data Platform.

 - #1 You make the apps: Just keep on making them apps. Awesome.
 - #2 We give you the XDK: You install our battery efficient location collection software. 
 - #3 Go live, get paid: Earn passive revenue from your users.

Tehát úgy tűnik, hogy appok pénzt kapnak, ha beépítik a követő moduljukat. Fasza...

Igen, ilyesmire is lehetne használni ezeket, jellemzően mégis az van, hogy amikor erre lenne szükség, akkor nincs felvétel/életlen a kép stb. Viszont amikor téged kell majd jól megszívatni (mert mondjuk politikailag másként gondolkodó vagy), akkor biztos hogy előkerül néhány keresetlen felvétel. Na ezért problémásak az ilyen megoldások.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sose a technikával van a baj!

Gondolj bele.. egy vázával is ki lehet vonni a forgalomból a betörőt és szomszédot is.

Az a kérdés, hogy hogyan mikor, milyen célból férhet hozzá ilyen információkhoz!

Ha ezt tudod szabályozni, akkor nincs gond, és nyugodtan alhatsz.

Persze a ha a például az első ezzel foglalkozó valamire való GDPR nevű jogszabály is csak életet nehezítő dolog, akkor mit várhatunk?

(Persze amikor, már a rend őreiben sem bízunk meg, akkor kiben? Nyugi! Én is Magyarországon élek!)

Privacy. Kik férnek a felvételekhez? Milyen célból? Mennyi ideig tárolják? Ki készíthet másolatot róla? Az, hogy ez megtörténhet, visszaélésre ad lehetőséget, korlátozza a szabadságomat, önrendelkezésemet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Senkinek semmi köze ahhoz, pláne nem visszakereshetően, hogy mikor megyek el otthonról, mikor érkezem haza, ki jön hozzám, ki távozik tőlem, ha nem egyedül megyek haza, akkor kivel, piszkálom-e az orrom, tyúklépésben megyek-e, mert majdnem hasmenésem lesz, s ebből lehet következtetni az egészségi állapotomra, köhögök-e a felvételen, amelyből lehet vélelmezni SARS2 érintettségemet, amelyek minősített személyes adatok.

Szerk.: Sőt, egy ilyen felvételen látszik, ha az ember sporttáskával távozik, vélhetően nyaralni megy, s üres a lakás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

További infók:

X-Mode’s location platform maps over 10% of the US population monthly.

Over the next 3-5 years, we hope to build a graph of 100 million users to map out 33% of the U.S. Population.

In the past 2 years, with a combination of our partners plus owned and operated apps, we’ve been able to acquire a total of 8 million+ users in the U.S. while pulling location in real-time.

While most companies are only focused on the US and Canada, X-Mode is focused on providing the best data set for audiences globally (US, Canada, EU-5, APAC, and LATAM). As one of the largest first-party suppliers of location data in these markets, we are able to provide global privacy-conscious products similar to our US offerings.

By focusing on uniqueness, privacy, and location use-case, we have successfully thrived in the EU after GDPR. We’re also prepared for the upcoming CCPA legislation around user consent - we’re transparent with users on how/why data is being licensed to 3rd parties. With X-Mode, you will not have to worry about your data disappearing in 2020.

X-Mode’s custom SDK that is battery efficient and extremely accurate when it comes to locating a device — within 20 to 30 meters to be exact. The XDK also boasts 20 million-plus daily and 50 million-plus monthly active users, but who’s counting?

Elvileg itt lehet opt-outolni: https://xmode.io/optout-donotsell/

Itt lehet adatot venni tőlünk:

https://aws.amazon.com/marketplace/seller-profile?id=4e8835bd-89dc-4ae7…

Kategória / mennyiség függően $240,000  - $600,000 / év közötti összegért.

Ez is érdekes feature:

TV / Radio Attribution

A potential customer sees or hears your ad on TV. We match the timestamp and the media device that the ad was shown to X-Mode’s IoT to Device Panel (Beacons, IoT, GPS) to validate who saw your ad.

Gondolom a telefon mikrofonján keresztül csinálják.

"Tényleg ilyen pontossággal meg tudják határozni a pozíciót cellainformációk alapján?"

Meg a butatelefonok korszakában használtam (Google?)térképet, es utcapontosan belőtte, hogy vagyok, pedig abban tuti nem volt GPS

Városon kívül meg kilométereket is tévedett....

“Any book worth banning is a book worth reading.”

1. A BTS-ek elektronikája elvileg 1m alatti pontossággal képes kiháromszögelni egy telefon helyét. A szabvány ettől lényegesen magasabb értékeket követel meg, 2G-nél 450m körül (a többire nem emlékszem).

2. Kb. két héttel ezelőtti Kormányinfón mondta Gulyás Gergely, hogy celleinfók alapján ellenőrzik a határátlépők önbevallását.

3. A 2. pontnak akkor van értelme, ha az országok kicserélik a cellainfókat.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Akkor jön az hogy az ellenőrzéshez ész is kell. (vezető szinten) Félóránként felhívja valaki, 10-20 percenként fel kell tölteni egy szelfit az erre írt alkalmazásból. Este lejelented mostantól alszom azt akkor békén hagy. Ha ekkor megfognak akkor nagyon rá kell hogy bassz. 

Akkor a te ajtódat behegesztenék vagy ha fa, kap kívülről egy hevederzárat azt szevasz.  Esetleg bezárnak egy konténerbe. Ott aztán büszkén jelentheted ki hogy kibasztál a rendszerrel. Vagy Hogyan kerülte el Tajvan a tömeges fertőzéseket? Szóval egy Tajvani 10 millás bünti mellet sem hiszem hogy ugrálnál. 

Ebben hiszek is, de abban is, hogy az ellenőrzés nagyon fontos, mert akkor valahogy többen. 

10 millás büntit is voltak akik megkockáztatták.  Kínába meg hegesztettek be ajtót, meg egyebek. Pedig ők olyan szabálykövetők (ameddig mögöttük áll valaki aki betartatja). 

Tajvan kemény hely. Már a repülőn nyomatják a monitoron, hogy ha vámkorlátozás alá eső élelmiszert viszel be, akkor csillió dollár a büntetés. Meg hogy drogok birtoklásáért capital punishment is járhat. Hogy még legyen időd lehúzni a klotyóban hehe :)
Viszont sokkal kulturáltabb, mint a mainland, és nincs az utcán 50 méterenként kamera. Ja és jó a kávé! Az utolsó sarki csehóban is.

Igen csak akkor még az volt a kérdés a határon, hogy a fertőzött olasz területről érkezett e. Ahhoz pedig az olasz cellainfók is kellenek.

Lehet volt az már három hete is... akkortájt volt amikor a diákokat karanténba küldték. Visszakereshető ha valakinek van kedve kormányinfókat hallgatni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nálunk biztos blöffölnek, emlékszik még talán mindenki a BELUGYMIN üzenetre.. Kb ennyire értenek hozzá. Viszont Szlovákiában működik a rendszer, van ismerősöm kint, akit így raktak karanténba. De mint írtam, szimplán otthon hagyod a telefont és már nem is látják, hogy elhagytad karantént.

A másik: külföldi cellainformációkat nem kapják meg, hacsak nem épült ki azóta valami rendszer ennek a megosztására. Persze külön megkérhetik a partnert ennek kiadására, de automatikus rendszerről nem tudok. Ráadásul jogi problémák is lehetnek, amelyeket fel kell oldani.. Azt persze tudják, hogy melyik ország, mely hálózatán vannak az ügyfelek és szerintem ez alapján tesznek Szlovákiában is karanténba. Országon belül pedig már megy a cellainformáció, sőt annál sokkal pontosabb adatok is rendelkezésre állnak (mert szinte mindig élő adatkapcsolata van a telefonoknak). Ha régi telefonod van, nincs neted, nem hívsz,  akkor viszont előfordulhat, hogy csak LAC-ot tudnak (és csak időnként kapják meg cellát vagy nekik kell állandóan pagelni a telefont, hogy tudják a pontos cellát).

Ha régi telefonod van, nincs neted, nem hívsz,  akkor viszont előfordulhat, hogy csak LAC-ot tudnak (és csak időnként kapják meg cellát vagy nekik kell állandóan pagelni a telefont, hogy tudják a pontos cellát).

Ha nem használod, akkor is megvan, hogy kb merre jársz. A celluláris hálózat un traffic area-kra van bontva és, amikor a telefon elhagyja az egyiket, akkor át is regisztrál egy másikba. Olyankor megvan a pontos cellainfo is. Utána már nem, ha nem használod és nem is datázol (te vagy valamelyik app). Viszont a TA aránylag kicsi és nagy is lehet. Pesten annyi van csak a városban, mint amúgy a Hortobágyon (nyilván túlzok kicsit)

Szóval a mai hálózatok esetében észre lehet venni a mozgást akkor is, ha egyáltalán semmit nem csinál a telefonod, csak be van kapcsolva. Akkor is ha butatelód van. Legfeljebb a pontosság a kérdéses, de azt meg a telefon "megszólitásával" lehet pontositani.

A TA felbontása pontosan mindig ugyanakkora. Azonban ha a toronyhoz közel vagy, akkor sokkal kisebb lesz a "fánk" területe. Ráadásul manapság városi környezetben szinte csak szektorantennák vannak, ami ki is vág belőle. Tehát ezért fog lefedni kisebb területet, mert szimplán több antenna jut egy adott területre és az is irányított.

A TA cellák csoportja. A benne lévő cellák száma közel azonos tehát a TA mérete változó a sűrűn illetve a ritkán lakott területeken (pontosabban a mobilok szerint frekventáltabb területeken). 

Amúgy nem egy torony (és ez által fánk) alapon lokalizál a hálózat, hanem pontosan tudja, hogy melyik cellát használod és melyek, amik még "láthatók" a mobilod számára (és azok közelségét is). Ez teszi lehetővé, hogy seamless módon átadja egyik a másikának a forgalmadat. (analógban -0660- ezt lehetett is hallani egy jellegzetes csippanásként ha épp beszéltél). Vagyis a telefonod által látott cellák helye és a mért térerő alapján lehet lokalizálni a mobilod. Ez nagy cellasűrűság mellett pontosabb tud lenni a GPS-nél. Ha épp nem forgalmazol, akkor nem használsz cellát, de a TA megvan. A telefonod "megszólítható" a hálózat részéről és akkor már van aktív cellád is anélkül, hogy az eszközödön bármit észrevennél. (ha hívnak, sok minden történik még a csengetés előtt)

Ha épp nem forgalmazol (beszélsz vagy datázol), az eszközöd akkor is "beszélget" a hálózattal, hogy az nagyjából tudja, merre keressen, ha téged hívnak...

Ez nagy cellasűrűság mellett pontosabb tud lenni a GPS-nél.

Ezt egy kicsit erősnek érzem. Itt térerősségre történik optimalizálás, a jelterjedés pedig erősen függ a terepviszonyoktól. A GPS viszont terjedési idő alapján határozza meg a helyet, a levegő sűrűsége, permittivitása, permeabilitása ismertek - illetve lényegében a relatív permeabilitás és permittivitás közel 1, így a fénysebesség is közel vákuumbeli.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nehogy bármit komolyan vegyél abból, amit írt! A TA terjedési idő alapú, azért van rá szükség, hogy a mobilok a megfelelő időslotban kommunikáljanak.

Itt van például egy (jó régi) mérés a TA "fánkokkal": https://imgshare.io/image/gaBPe
Kikockáztam nagyjából a térképet.

Pedig igaz. De nem a térerősségből csinálják, az kb. hasznavehetetlen az általad leírtak miatt. Hanem a TA-ból. Aktív és neighboring cellákra kiszámolják és városi környezetben pontosabb, mint a GPS, valamint épületen belül is működik.

GPS-nél bár beleszól az ionoszférikus és troposzférikus refrakció, az igazi gondot mégsem ezek okozzák. (Kétfrekvenciás vevők az ionoszférikus refrakciót ki tudják ejteni, de ezek ritkák. Geodéziai GPS-ekben van csak ilyen chipset, meg újabban egy-két kínai telefonban.) Beépített környezetben az épületek leárnyékolják a műholdakat, illetve visszaverődik a falukról a jel és hosszabb utat tesz meg a vevőig. És akkor ott van még a többutas terjedés.

A ruszkik rendszere (GLONASS) meg holdanként eltérő frekvencián működik, és ha szarul van megcsinálva az antenna és a tápvonal a chipset-ig, akkor a diszperzió haza is vágja az egészet.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szép dolog a terjedési idő mérésén alapuló helymeghatározás és egy csodálatra méltó mérnöki megoldás, de nagyon sokminden kell hozzá, hogy ez így működjön. Ebbe sokszor bele se gondolunk. Ott van pl. az óraszinkron vagy ott vannak pl. a holdpályák perturbációi amiket folyamatosan mérni kell és propagálni a korrekciós értékeket. És akkor még a vevőt is el lehet cseszni. Míg a másik esetben sok-sok földi antennával határozod meg a vevő pozícióját az időzítések alapján.

2G-n 550 m granularitású volt a TA érték. Viszont ha nem csak az aktív cellára számítod ki, hanem a neighboring cellákra is, úgy 100 m alatti pontossággal meg lehetett mondani a készülék helyzetét már húsz évvel ezelőtt is, amikor még jóval nagyobbak voltak a cellák.
Városi környezetben a nem-GPS alapú helymeghatározás gyakran pontosabb, mint a GPS, és működik épületeken belül is.

mikor melyik külföldi hálózaton roamingoltál

Szerintem csak a SIM-ről illetve a telefonról tudhatók ezek az adatok, nem az emberről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Magyarországon már csak névre szóló SIM-ed lehet. Olyan ez, mint a gyorshajtásnál az objektív felelősség. A SIM tulajdonosának azért tudomása szokott lenni róla, kinél van éppen az a SIM kártya.

Logikailag igazad van ugyan, de hidd el, a rend őrei nem fognak ezen ennyit szarozni. Ahogy a gyorshajtásnál se. Vállald a felelősséget*, vagy tegyél vallomást az elkövető kilétét illetően oszt csókolom.

* Pontosabban a felelősséget elháríthatod arra hivatkozva, hogy közeli hozzátartozód vezetett akire nem vagy kötelezhető terhelő vallomást tenni, így nem kapsz pontot a jogsiba, de a büntetést akkor is ki kell fizetned.

Nem jogszerű, de elcsereberélhetem a SIM-kártyát. Viszont nem erre gondoltam, hanem arra, hogy azt a telefont otthon is lehet ám hagyni, vagy bent a munkahelyen az asztalon vagy fiókban. A telefon helye nam azonos az ember helyével.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A cellainformációs adatok összegyűjtése nem különösebben nehéz, szépen megérkezik a központba 3G, 4G, 5G esetén is. Ahogy vizualizálták a dolgot, az nagyon menő.

Az Egyesült Államokban egyébként is elég gyér a privacy, boldog-boldogtalan adatokat gyűjt. Most például van egy projektünk amiben a push-notification megoldáshoz a OneSignal-t találták meg a fejlesztők (szintén amerikai). Érdemes megnézni, hogy az "ingyenes" értesítés küldésért cserébe mi mindent gyűjt össze gyakorlatilag kérdezés nélkül.

Ó, hát a nagy moslék amerikában, a büdös kapitalisták szülőországában gps van minden (újabb) kocsiban, de ha nincs akkor rendszámfelismerő kamerák vannak 100 méterenként, és komplett cégbirodalmak élnek meg az adatok szippantyúzásából és egymásnak eladogatásából. A kedvenc sláger videókonferencia Zoom-ról is írják mindenhol, higy az "iiiiiiingyenes" változata csövön küldi az adatokat a facsénak, úgy h. nem is facse accounttal használod.

Meg kell nézni egy kibaszott kuki leokézós oldalnál, mielőtt rányomnál az iaccepptallpleasechopmydickaswell-re, hány száz(!) kurva e-szolgáltató élősködik azon az adaton, amit a te kattogtatásaid generálnak.