Remote office: Budapest vagy vidék?

Címkék

Ha HU IT akkor kb. Budapest. Sokunk dolgozott eddig is x%-ban remote office-ban. Valószínűleg az lesz a trend, hogy a koronavírus után hetente 0-1 napnál többet nem kell majd bemenni.

Komolyan elgondolkodtam azon, hogy:

a) Kecskemétre költözünk, hogy közelebb legyünk a családunkhoz.
b) Győrbe költözünk, sarjaink jövőjét szem előtt tartva.

(Mindkét várost ismerem. Szerethető, élhető helyek. Van is dilemma.)

Érdekelne hogy mi a trend vagy terv, ki merre mozogna ha nincs helyhez kötve.

Vidéken vagyok, maradok.
49% (412 szavazat)
Budapesten vagyok, maradok.
37% (310 szavazat)
Vidéken vagyok, megyek Budapestre.
1% (9 szavazat)
Budapesten vagyok, megyek vidékre.
7% (60 szavazat)
Egyéb, leírom, sajt vagyok, systemd unit vagyok stb.
7% (56 szavazat)
Összes szavazat: 847

Hozzászólások

Budapesti vagyok, nekem az eredeti tervem az volt, hogy kb 10 év múlvától költözök vidékre "nyugdíjas éveimre". Egyelőre marad a tervem.

ha már költözöl, akkor ne vidéki városba, hanem a várostól max. 20km-re lévő falura

onnan bármikor, bármiért beugrasz a városba, a gyerek tud oda jó középiskolába járni /általánosra jobb lehet a falu/ és _sokkal_ csendesebb/nyugodtabb tud lenni az élet, mint a városban

Mi 2 év Egerbe költöztünk "vissza" Budapestről a családdal. Homeoffice megmaradt nekem BP-i cégnél, feleségem gyerkőcökkel itthon.

Filóztunk hogy menjünk "falura" a közelben, de akkor mindennap kocsiba kéne ülni, ingázni (lehet hogy csak 4x15p, de fene se akar) a suli/bolt/doki/bármi miatt. És nyugodt az élet - persze nem falu, tehenekkel, stb, de a háztól van 10méterre a bringaút, meg patak :)

Budapesti iroda, vidéki home office. Marad minden.

Két éve megugrottam a vidékre menés és HO kérdést. Így is tartom, pedig a helyzet kicsit extrém. 

Az Őrségben lakom és Pesten dolgozok. Minden (de tényleg minden) abszolút megoldható így.... (is)

Valószínűleg az lesz a trend, hogy a koronavírus után hetente 0-1 napnál többet nem kell majd bemenni.

Vagy egyáltalán nem kell bemenned, mert munkád sem lesz.

Ahol nem kell facility jellegu dolgokkal torodni (pl. beszerelni a vasat a rack-be, kabelezni stb.), ott nem igazan latok ilyen veszelyt.
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/03/29/hogyan_hat_a_koronaviru…

(Tudom, hogy sokan veszitik el az allasukat, es sajnalom is oket. Ez a post most nem errol szol.)

echo crash > /dev/kmem

Vidéken vagyok, maradok. Vidéki megyekszékhelyen van a cég irodája én pedig egy másik vidéki megye székhelyen élek és tolom a HO-t. Akárhányszor megyek fel Budapestre (mondjuk havonta 3-4x) mindig elgondolkozok rajta, hogy vajon hány nap után rohannék haza üvöltve abból a kotlából ha mégis oda sodorna az élet tartósan. :D

DE ha mégis ott kéne dolgoznom akkor fehérvárról ingáznék, imádtam ott élni.

Azért nagyon nem mindegy, hogy Bp-n belül hol.... Én például annyira kint a végén, hogy az út másik oldala Vecsés. Az egy sarokkal arrébb élő néninél tyúkok, stb. A forgalom akkora, hogy gyerekek tudnak az utcán focizni, végig gyümölcsfák, biciklikző családok, mindenki ismer mindenkit, stb. 

Mondjuk az igaz, hogy bejutni a belvárosba ugyan annyi (vagy több néha), mintha az aglomerációban egy jobb közlekedésű települést választanék. (Pl. Üllő, Monor, stb.)

De maradok. :)

Ha lehetne full remote mindkettőnknek a feleségemmel, mennénk vidékre, de mivel nincs, és autónk sincs, amin változtatni sem szeretnénk, marad Budapest.

Tősgyökeres pestiként kb. 20 éve megérett bennem, hogy elég volt a városból, egy életre... Eleinte próbáltam átesni a ló túloldalára és tanyákat, valamint eldugott falvakat néztem... aztán 12 éve győzött a józan ész, és kerestem az agglomerációban egy olyan helyet, ahol nyugi van, de jó a közlekedés. Nagyon nem bántam meg. Gyakran dolgozom otthonról, de ha be kell jönni, akkor bepattanok az autóba és (csúcsidő kivételével) kb. fél óra alatt Pesten vagyok.

Azért a tanya projektről még nem mondtam le teljesen... :)

Győr miért lesz jobb a gyerekeknek? Mennyi a keret? Ha nyugalomra vágysz azt BP külső kerületeiben is megtalálod.

Nem alakul ki BP-i mindset (ez fontos). Az urbanizacio trend. Ugyis el fognak menni. Inkabb Becs / Ny-E fele huzzon a szivuk, mint BP fele.
Ha meg maradnak, egy elheto varosban maradnak ahol van minden. Es egy centire van az osztrakoktol (jovobeli stabilitas, lehetosegek). Becsi fizu Gyorben nem olyan rossz perspektiva :)

echo crash > /dev/kmem

Egyetemistaként "pihenős" időszakokban húsipar (volt olyan hónap, hogy 32 műszakot csináltam meg), jellemzően délutános/éjszakás műszakban, vagy épp bőrüzemben "vállalt munkán" (amikor kész lettünk, mehettünk haza), amikor a husigyár nem tudott/akart fogadni egyetemistákat, akkor hűtőház (a hagymakockázó volt a "kedvenc" - garantált távolságtartás a buszon, még akkor is, ha az ember lesíkálta magát a műszak után), sörgyár, néhány műszak likőrgyár (üdítőital palackozás, még üvegpalackba, a "zajos" az enyhe kifejezés). És nem "hobbiból" csináltam, hanem azért, mert el akartam magam tartani.
Az, hogy a Skodát meg a Ladát otthon szereltük apámmal, az meg természetes volt, úgyhogy az olajos munkábó, bár nem "hivatásszerűen", de kivettem a részem.

Hogy a SJW-ok szerint (es sajnos afele halad a vilag) az kb. rasszizmus, ha feher ember csinal nem feher eredetu kajat (kebab, kinai), beoltozik kimonoba, neger hajviseletet hord, stb. (forditva persze nyugodtan lehet az egyenloseg neveben - ugye ok az egyenlobbek)

A korona miatt most kicsit visszafogjak magukat, de ha elvonul, ujult erovel folytatjak, ahogy eddig is tettek (2 vilaghaboru, hideghaboru, Irak/Afganisztan idejen kicsit kussoltak, utana jott az uj hullam).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Esetleg lehet olyan helyzet. Mondjuk 70 ev lesz a nyugdijkorhatar. 55-tol mar nem leszek eleg jo az IT-hez. Vagy full kiegek addigra, es amit most szeretek, attol undorodni fogok. Nyilvan valami toket epitgetek addig, de melozni azert kelleni fog majd akkor is.
Inkabb mennek heti 3 napot (3x7-8h) Becsbe kukasautot vezetni, mint heti 5 napot (5x8h) allni szalag mellett muszakban, plusz a kotelezo tulorak. Idoben kevesebb, kenyelmesebb, penzben forma-forma, 15 ev alatt meg az osztrak nyugdijamba is csepegtetek.

Ilyesmi... A kovetkezo 10 ev a full remote office IT-rol fog szolni nekem is.

echo crash > /dev/kmem

Győriként pesti irodával állok kapcsolatban, eddig heti egy felutazással. a gyorsított személy fent van 1:40 alatt a Keletiben. (Már ha a MÁV, és Jupiter & Zeusz és úgy akarja )

Nem számolom bele a helyi közlekedést, ami kb fél óra + esetleg a helyközi.

Győr elég jól élhető város, közel Bécs, Pozsony, és a természet.

(Persze nem ér fel Budapest teljes infrastruktúrájával és szolgáltatás rendszerével, viszont a csúcsforgalom itt a budapesti vasárnap délutáni forgalommal ér fel.)

Persze minden árus a saját lovát dicséri! ;-)

Müncheni munkahely, magyar vidéki home office. Ez a tuti :-)

Engem az is érdekelne a témába vágólag, hogy hogyan alakul a koronavírus fényében a lakás vásárlás vs bérlés vita. 

Csaba

Inkább a hirtelen munkanélkül maradtak aspektusra gondolok. Itt Finnországban (5,5M lakos) az elmúlt három hétben 120 ezer új munkanélküli keletkezett, és 250 ezren lettek kényszerszabadságolva. Ez nagyon durva, nagy részük bérlakásban lakik. Szerintem a jelen helyzet amellett érv, hogy a bérlés hosszú távon (tehát nem átmeneti szituáció megoldásaként) gyakorlatilag arra játszik, hogy sosem lesz probléma a bevételekkel. Hát, most van probléma.

Csaba

Totál igazad van. Sokszor beszélgetünk itt erről, hogy a helyiek mennyire furcsán viszonyulnak ehhez. Nagyon sokan tőkeépítés helyett utazgatnak (értsd, évi kétszer exotikus távolkeleti utak), és a mi fogalmaink szerint nagylábon élnek. Pedig itt aztán volna miből tőkét építeni, és a tartósan itt élő ismerős magyarok jobbára meg is ragadják a lehetőségeket. Szinte mindenki saját ingatlannal, cégekkel rendelkezik.

Csaba

Aposom kerdezgette mindig hogy miert nem jarunk nyaralni. Mert hogy ok anno jartak, es hat... Mondtam csoro vagyok. De jol keresel. Jol, de nincs sajat lakas, megtakaritas. Csoro vagyok, prioritasok vannak.
Nem ertette. Most Korona van, es beszakado gazdasag. Mar erti.
Ez a nyugati kenyelem picit olyan mint a kadari kenyelem. Meglesz az ara.

echo crash > /dev/kmem

Pedig nagyon fog fájni egyeseknek. Mert aki ebbe született bele, az nem tudja mi a nélkülözés. Pl. ha nekem kell visszavennem a fogyasztásom, én azt mindenféle nagyobb trauma nélkül meg fogom tudni tenni. Volt úgy, hogy egy héten csak 3-szor ettem. Nem lesz újdonság. Akik (reklámból idézek) Svédországban kiskosztümben pecáztak eddig kis ladikból lazacra, majd a gőzsütőben megsütötték a nagy higge-lagom-fiszfaszom közepette, elfogyasztotta, az lehet, hogy rá fog csodálkozni a világra.

trey @ gépház

Egyszer, egy - már nem tudom melyik gazdasági - fórumon elemezgette a szerző hogy mennyivel jobb nyugaton, hogy ott jól működő albérletrendszer van, és könnyebben mobilizálható a nép. Bezzeg Magyarországon ahol mindenki a saját ingatlanra törekszik, utána nem akar átköltözni az ország másik felébe ha így szólítja a munka.

Erre mindig csak az a válaszom, hogy a magyarok már megtanulták, hogy a saját ingatlanodból nehezebben (persze semmi sem lehetetlen) dobnak ki, mint egy albérletből, még ha kezdetben az utóbbi tűnik jobbnak.

Nem egy helyről hallottam már (persze pont ennyi az információ megbízhatósága is), hogy vidékiként a gyerek Pestre ment egyetemre, és a szülők (akik megengedhették maguknak) inkább vettek neki egy kis lakást és fizették a részleteit, mondván, hogy albérletre is ugyanennyit kifizetnének, de így legalább a végén marad egy értékesíthető ingatlan.

A bérlést a hitelre vásárlással kell összehasonlítani: jobb lehet a bérleti díjat nem fizetni és élni a kilakoltatási moratóriummal / rokonhoz költözni, mint a hitelt nem tudni fizetni, és amiatt elveszíteni az ingatlant és az addig beletett pénzt...

Aki meg kp-ra tud venni ingatlant, annak az alternatívája, hogy bérel és a pénzt meg befekteti. Ő fog tudni bérleti díjat fizetni sokáig bevétel híján is feltéve, hogy nem úszik el a befektetése. Továbbra sem egyértelmű a döntés.

Az ingatlanárak és a bérleti díjak radikális csökkenését várom. Igazán rosszul az jár, akinek most kell majd eladnia az ingatlanát, pláne akiét elárverezik.

A bérlést a hitelre vásárlással kell összehasonlítani

Pontosan. Hitelre ingatlant vásárolni egy véges idejű tranzakció, a lakásbérlés ezzel szemben nyitott végű. Az én lakáshitelem mostanában járt le, innentől kezdve van egy viszonylag nagy értékű vagyoni tulajdonom. Ezzel szemben aki ugyanakkor ugyanannyiért bérelt, annak nincs semmilye, cserébe továbbra is fizetheti a bérleti díjat, az összes többi költségén kívül. A hitelem 12 éve alatt kb egyformán voltunk, innentől kezdve nagyon rossz csillagállásnak kell összejönni, hogy a bérletes jobban álljon mint én. 

Csaba

" Valószínűleg az lesz a trend, hogy a koronavírus után hetente 0-1 napnál többet nem kell majd bemenni."

Jól hangzik, de ezt mire alapozod? Voltak már olyan cégvezetői nyilatkozatok, hogy lám feleslegesen tartják fent a széket az IT-s csoportnak?

Szerintem a cegek tobbsege ket kategoria kozott fog valasztani. Kivetelek lehetnek, mondjuk mert valami olyan teruleten tevekenykednek, de a generic IT cegeknek ket opcioja van:

  • meg a valsag alatt rajonnek, hogy lehet hatekonyan dolgozni tavolrol, igy utana mindegy lesz nekik, hogy ki hol van, mert mukodik decentralizalva is, vagy
  • csodbe megy.

azért az is kérdés, hogy hogyan lehet felmondani/csökkenteni a meglévő irodabérleti szerződést, szóval ez nem feltétlenül lesz azonnali, ha megtörténik egyáltalán.

Illetve kérdés az, hogy ha bárki/megfelelő ember csinálhatja bárhonnan, akkor nem cserélik-e le a drága fővárosiakat olyanokra, akik vidéki bérért is dolgoznának.
Továbbgondolva esetleg indiai bérért Indiából közvetlenül.

India sem olcso mar. Az egyik uzemelteto (local ESXi -> AWS) volt kollegam majdnem annyit kap ott, mint en itt.

Lassan veget er a vilag, amikor pl. az SSC-k jo cost center modjara olcsoert dolgoztatnak akarhol. Inkabb az lesz a modi szerintem, hogy a draga varosokbol orszagos/EU szinten kifele megy az IT, a videk fele. Plusz a Korona utan a tobbseg a nagyobb, privatabb eletteret fogja preferalni.

echo crash > /dev/kmem

Azt figyelmen kívül hagytad, hogy eddig elsősorban a munkáltató érdeke volt a személyes jelenlét, a csökkenő munkalehetőségek miatt pedig még inkább ők fognak diktálni. 

5 - 10 éves bérleti szerződések miatt költséget rövidtávon nem tudnak csökkenteni a home office-al. 

fovarosban lakom de nem Budapesten, most mindenki otthonrol dolgozik, de nalunk mivel van par esemeny amin szemelyesen kell jelen lenni ha torik ha szakad(mondjuk most ezek is elmaradnak) igy nalunk tul messzire nem erdemes koltozni mert azokra akkor is be kell jarni, ezek az esemenyek nem IT jelleguek de a legkisebb IT blama is oriasi arcvesztessel jarna emiatt kovetelik meg a jelenletet(support, halozatos es uzemeltetoi oldalrol is)

en videken HO, budapesti mukahellyel, de ha a parod nem tud otthonrol dolgozni, akkor valoban nem erdemes tul messzire menni a munkalehetosegtol

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 17:31

Agglomeráció, eddig heti 5 nap iroda (nem 9-re jártam, így 25 perc volt az út), de jelentősen csökkenni fog úgy érzem. Feleség itthon HTB (stressz, nagyszülők hiánya), inkább nem lesz medencés házam, de amikor hazajövök mosolyog mindenki!

Úgyis megváltozik a világ gyökeresen, egyelőre tervekkel nem készülök. "Cash is king" mondja az angol, "Cash is short" mondom én, de csak lesz valami...

Home office 3 hete, London külváros. Normál esetben autót bérlek, úgy túrázom messze, most ez off, mert nincs autóm és nem lehet bérelni.

Hát az már nagyjából látszik merre tart. Amíg vannak még régi autók és be lehet őket iratni, nincs túl nagy adó rá, addig még ok.

Aztán a frász akar majd csilliókat kipengetni elektromos játékszerért...

Bár most kapnak egy irgalmatlan nagy pofont, lássuk merre megy tovább az autóipar.

Előző melóhelyemen 5 évig voltam HO-ba és tök jól működött a dolog, csak kaptam egy jobban csengő ajánlatot amit nagyon nem bántam meg. Most is ott vagyok (iroda BP, én agglomeráció), eddig csak pedzegettem a HO kérdését a főnökségnél akik így félig meddig nyitottak voltak rá (heti 2-3 nap HO, maradék iroda), most az egész csapat HO-ból "küzd". Ügyfelünk kérdezte hogy nálunk van-e bármi para mert ugyanolyan simán megy a napi operation mint eddig, kaptuk is a virtuális buksisimit.

Remélem hogy meglesz a pozitív hatása ennek az egésznek és sok munkáltató belátja hogy aki tud HO-ból dolgozni és jól is csinálja azt nyugodtan lehet otthonról melóztatni. Neki is kényelmesebb, nincs felesleges utazgatás, dugóban állás, mávon anyázás és társai, irodában pedig felszabadul a hely, nem kell bejutást téríteni, stb. Kevésbé tömött tömegközlekedés, kevesebb dugó, tisztább levegő, etc. Win-Win.

Szerkesztve: 2020. 03. 30., h – 15:45

Kecskemet jo hely, mi 6 eve ugyanezert koltoztunk Budapestrol ide. Nem tervezunk innen elmenni. Es innen aztan olyan kozel van a fovaros, hogy nemely kollegam tobbet utazik pesten belul, mint en innen, ha nagy ritkan az irodaba megyek innen.