Koronavírus helyzet Európában és ... nálunk ...

Fórumok
COVID-19 Lockdown in Europe, meanwhile in Hungary... from r/funny

Ha nincs hang, kattintsd le a Reddit-en. :D

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 13:49

Volt hang, de hang nélkül is egyedi, eseti jelenség. Pl. Dunaújvárosban hálataps szól esténként. Az szimpatikusabb.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem tudom. Nem igénylem az ilyesmit. Tulajdonképpen örülök, hogy minél kevesebb embert látok. Az a pár, aki érdekelne, nyilván hiányzik, de összességében nekem egyelőre pozitív, hogy tisztább a levegő, ha szellőztetek stb.

Azt hiszem, tudnám ezt egy jó ideig így csinálni. A környékünkön nincsenek ilyen erkélybohóckodások. BTW: hányok az ilyesmiktől.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 15:01

A veszélyhelyzetet Magyarországon az első regisztrált eset utáni 7. napon, Lengyelországban a 9. napon, Csehországban a 13. napon hozták meg. Ugyanezt az intézkedést Belgiumban a 37. napon, Spanyolországban a 45. napon jelentették be, ekkor egyébként kijárási tilalmat is elrendeltek. Miután Magyarországon nagyon hamar meghozta a kormány az óvintézkedéseket, a kijárási tilalmat eddig nem kellett bevezetni. Ahhoz, hogy ez így maradjon, az kell, hogy az emberek betartsák a kéréseket, akiknek kell, maradjanak otthon a veszélyhelyzet idején..

Olaszországban, a koronavírus által leginkább sújtott uniós tagállamban január 31-én regisztrálták az első két koronavírus-pozitív beteget. Az olasz kormány 38 nappal ezután hirdette ki a teljes országra a karantént. Ugyanezt az intézkedést Nagy-Britanniában az 52. napon jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

Fontos eleme a vírus elleni védekezésnek az iskolák, egyetemek bezárása is. Olaszországban a diákok a vírusválság 34. napján álltak át a digitális tanításra. Ugyanezt az intézkedést Csehországban a 10. napon, Lengyelországban és Magyarországon a 12. napon, Ausztriában a 21. napon, Németországban és Svédországban pedig (az egyetemek tekintetében) a 45. napon tették meg. Belgiumban először csak az általános iskolákat zárták be, 37 nappal az első fertőzött megjelenése után, az egyetemeket akkor még nem, mostanra viszont ott is teljes mértékben átálltak a digitális távoktatásra.

Franciaországban március 16-tól zártak be az iskolák és az egyetemek is, a nyugat-európai állam ekkor már az 52. napon tartott a fertőzés megjelenésétől kezdve.

> Sol omnibus lucet.

"Az volt a kérdés, hogy mi a helyzet coronavírus ügyben Európában. " Hol látsz ilyen kérdést? Te nem látod a vicces videót?

Arról a poénról szól a topic, hogy amíg az olaszok trombitálnak, a spanyolok buliznak, a magyaroknál egy alkesz seggfej ítéletnapról ordítozik a panelben.

"Everything fails, all the time."

Ez így jól hangzik, de ezek megelőző intézkedések, tehát bevezetésük inkább kell, hogy függjön a környező országokban történt esetektől nem pedig a helyi számoktól. (mivel azok csak később növekednek)

Ha így néznék, akkor már rosszabb lenne a helyzet: iskolabezárásokat pl utoljára hoztuk meg a régióban.

nem attól kellene függővé tenni a megelőző intézkedéseket, hogy vannak-e tömeges megbetegedések, hanem hogy mi várható.

Miközben egyensúlyozni egy vékony kötélen, hogy azért lehetőleg ne bénítsuk meg teljesen egy ország gazdaságát és működőképességét, mert nem mindegy, hogy hogyan és mikor lesz a reboot. 

trey @ gépház

Egy ember kellet volna hogy tartsa a karantént. 

Te kiterjesztetted mindre. Igen is a Parlament dolga hogy ilyenkor is ülésezzen vállalja a veszélyt tudod nem 133 hős hanem mind kivéve azt az egyet aki bement. Régen a király nem a seregi mögött mondta hogy előre hanem elől hogy utánam. 

A gumibotot a rendfenntartók fogják majd annak a hátán táncoltatni, akik nem értenek a szóból. Hidd el, hamarosan bekövetkezik, ha folytatódik az értetlenkedés.

Mutasd meg nem csak a pofa nagy van mögötte tartalom. 

Nagy kérés lenne egyébként, ha azt kérném, hogy érthető és összefüggő mondatokat írj? Mert így csak találgatok, hogy mit szeretnél mondani.

trey @ gépház

"Értelmi fogyatékosnak meg leverni a derekát gumibottal."

leverni szót használtad ahelyett hogy leverjék érted a különbséget?

Úgy írsz mintha csinálnád de nálad csak pofa van nincs mögötte tartalom gyáva vagy ahhoz hogy megtedd. Legyen egy kis önismereted használd a megfelelő szavakat.

Segítek

Értelmi fogyatékosnak meg a rendfenntartóknak kellene leverjék a derekát gumibottal.

Remélem boldogabb vagy. "Félve kérdem, ha valaki egy rakás szart ad ki a kezéből, azt hogyan kellene nevezni, hogy ne sértődjön meg kis érzékeny lelke? Kakinak?

Ja és Laf*sz  a szavak amit keresek utánam menjenek csak be, májad rögtön jobban fog menni a megoldás keresés, legyen a népnek maszk na csak a TV ben rádióban fel vagyunk készülve az operatív törzs meg a honvédségi logisztikusokkal megszervezte az eljuttatását a patikába az eredmény ismert. (ellenben a csirkésekkel, akinek, nem a nagyszerű eddig rejtegetett honvédségi logisztikusok oldották meg a feladatott)

Meg a kórházban orvos az orvosnak védőfelszerelés (ne az legyen hogy a fertőzött orvos gyógyít). Szóval igen is dolgozzanak bent. A minisztériumokban mikortól is van távmunka? 

A 74 éves édesanyámnak én járok bevásárolni, úgy, hogy még nem a legszuperebb a protézis a lábamban. Én nem kapok maszkot a környező patikákban. Nincs; éppen annyit kapnak, ami nekik elég. Szeretném, ha mindenkinek jutna minden napra egy megfelelő maszk. Szeretném látni, hogy a kormány tesz érte, nemcsak kommunikálják, hogy van. Valójában nincs. Kézfertőtlenítőm is csak ezért van nekem, mert engem már elfertőztek egyszer egy magyar kórházban, és azóta van a zsebemben egy 50 ml-es kiszerelésű, és van itthon is pár liter BrandoLife.  Most 1000 Ft-ért nem lehet kapni az 500 ml-erest, én 450 Ft-ért vettem decemberben 2 litert, abból gazdálkodok: törölgetem a bevásárlókocsi fogantyúját. (Jah, mert kesztyűt sem kapni.) Trey, nincs rendben a védekezés.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A kormány sosem kommunikálta azt, hogy te maszkot fogsz kapni. Valamit te benéztél.

Egyébként pedig kijárási korlátozás lép életbe, ne császkálj semerre. Az önkormányzatot hívd fel, kérj segítséget a dolgaid intézéséhez.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormany-kijarasi-korlatozast-vezet-be

trey @ gépház

Helyes! Mondjuk az egy kicsit elbizonytalanított, hogy most mondta Müller Cecília a sajtótájékoztatón, hogy "Nem ajánlom, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főképp akkor, ha valaki tünetet mutat!"

Én azt gondolnám, hogy tilos bármiféle összeverődés akár tünetet mutat valaki akár nem...

A kettő nem zárja ki egymást. 

Teljesen elzárva nem lesz mindenki, így a tesztelés is szükséges, hogy karanténba rakják a pozitív esetek kontaktjait.

Jó lenne, ha legalább azokat letesztelnék, akik influenza-szerű megbetegedést mutatnak (múlt héten 25500-an fordultak orvoshoz ilyen ügyben)

Egy idő után már nincs karantén. Az a karantén, hogy otthon maradsz. Főleg akkor, ha beteg vagy. Csak akkor hívj mentőt, ha az állapotod kórházi ellátásra szorul. Az, hogy folyik az orrod, köhögsz, de egyébként erődnél vagy, nincs végzetes lázad, az NEM igényel kórházi ellátást. Hordd ki otthon a COVID-19-et ebben az esetben. Nem kell császkálni vele még orvoshoz sem. Az esetek 80%-ban enyhe lefolyású és nem igényel semmilyen orvosi beavatkozást. Tesztet sem.

trey @ gépház

> Egy idő után már nincs karantén

Vuhan másképpen gondolta ezt.

Az a karantén, hogy otthon maradsz.

Ez nem fog működni: az emberek lejárkálnak boltba, a futár kihozza a kaját, a kutyát is sétáltatni kell... (hogy a távolról nem végezhető munkákról ne is beszéljünk)

Jó akkor megkérdezném hol volt az ajánlás hogy a teljes lakosságot kell szűrni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel.

Ugye itt még a gyanús eseteket sem szűrték se a kontaktokat. Szóval amit mond az igaz. De ez nem dicséret. Vagyis igen de csak a fogyatékosoknak. 

Nézzük a WHO ajánlást.Az első akit tesztelni kellet volna, a halott fia, aki bement hogy teszteljék (A svédek sem tesztelték, de ők is szarnak a WHO ra átengedik magukon a vírust bátran beleállnak). Természetesen a Magyar protokoll szerint nem. 

A WHO ember mit is mond "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni",  nyilván egy átirat de a lényeg, mit értünk gyanús esetek alatt a WHO mást ért meg a Magyar protokoll. Ennyi.

Az Irán diákoknak vajon menyi kontaktja volt. 1 utazás a 6-4 villamoson, csak a tőle max 2 méterre állót teszteled vagy mivel keringeti a levegőt a légkondi mindet aki utazott? A válasz menyire félsz. 

 

De elégedett lehetsz. Füvet fogunk mi is enni. A gazdaságnak helyesen látod annyi.

Itt ha nem áll meg a terjedés az Olasz karantén lesz, persze kicsit lemaradva a többi ország mögött.  Mindenki a saját kis karanténjával. Szóval a Magyar iparnak annyi. 

 

Tévedtem a WHO tényleg minimum tesztet ajánl. itt itt itt azoknak akik felének a 444 től. De nem Burkina Faso-t kell legyőzni hanem Koreát.

Hiába tartja be Magyarország a WHO előírásait, nem tesztelünk eleget

Majd az idő eldönti 2-4 hét és látszani fog jól kezelték e. 
 

We have a simple message for all countries: test test test. Test every suspected #COVID19 case. If they test positive, isolate them & find out who they have been in close contact with up to 2 days before they developed symptoms & test those people too

https://twitter.com/WHO/status/1239581568101945348

Azt hiszem az all countries-ban benne vagyunk mi is.

Amúgy mi lenne a hátránya, ha letesztelnénk mindenkit, akinél fennáll a gyanú? Pánikot keltene az emberekben a növekvő esetszám és nem mennének szanuázni/szoláriumba/gyúrni?

Ja, úgy kell csinálni mint a román egészségügy miniszter, aki bejelentette, hogy mindenkin tesztet végeznek Bukarestben (1-2M ember, hónapokig tartott volna)  majd másnap lemondott :D Nagyot mondani lehet, amikor meg kell csinálni, meg gyorsan le kell tiplizni.

Amúgy mi lenne a hátránya, ha letesztelnénk mindenkit,

A teszt egy pillanatnyi állapotot mutat. Akinek kijön hogy _éppen akkor_ negatív, menne császkálni épp úgy. Közben meg lehet, hogy fertőzött lesz 1 nap múlva. Vagy teszteljenek mindenkit minden nap? Mi a nagy terved?

trey @ gépház

Akinél fennáll a gyanú, most is tesztelik. A gyanú nem azt jelenti, hogy az otthon ülő öndiagnoszta kijelenti, hogy ő fertőzött.

Frissítés 16:28: Emailben elértük Dr. Lazërit, a kérdéssael, hogy mivel már csoportos fertőzésről van szó, nem számít-e mindenki gyanús esetnek. Ezt a választ kaptuk:

    Vegyük figyelembe, hogy a tesztelés, bár fontos eszköz a COVID-19 terjedésének megzabolázására, csupán az egyik ilyen eszköz. A megfelelő kéz- és légúti higiéniai szokások és a fizikai távolságtartás legalább annyira fontosak. A gyakori kézmosás, az, ha nem fogdossuk az orrunkat, szemünket, szánkat, a betegektől való legalább egy méteres távolságtartás, és a zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba való tüsszentés és köhögés mind hatékony óvintézkedések a vírus terjedése ellen.

    Azt is fontos kiemelni, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a tüneteket produkáló betegektől származó váladékokkal való érintkezés a vírus fő terjedési módja, míg a tünetmentes betegek nem szignifikáns terjesztők.

    Azt üzenem az embereknek, hogy kövessék a közegészségügyi hatóság által ajánlott óvintézkedéseket, hogy kordában tartsuk a vírus terjedését: mindenkinek megvan a szerepe, és egy ember egészsége mindenki más helyes viselkedésén múlik.

(A fenti helyesírás Index minőség.)

trey @ gépház

> Azt is fontos kiemelni, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a tüneteket produkáló betegektől származó váladékokkal való érintkezés a vírus fő terjedési módja, míg a tünetmentes betegek nem szignifikáns terjesztők.

Akkor szerinted ez irányadó és mehet mindenki az utcára sörözni, aki nem beteg?

Akkor szerinted ez irányadó és mehet mindenki az utcára sörözni, aki nem beteg?

Miért mondanám ezt? Én napok óta önkéntes karanténban ülök. És nem óbégatok, hogy teszteljenek le. Teljesen feleslegesen. Neked is ezt javaslom, mert már lassan 3. hete óbégatsz a témában. 

trey @ gépház

Miért mondanám ezt? 

Mert bizonyítékként hoztad fel, hogy a helyes eljárásrendet követjük.

Én sem amiatt óbégatok, hogy engem teszteljenek le, hanem hogy azokat, akik tudőgyulladásos tüneteket mutatnak vagy hogy ne taxival/bkv-val küldjenek haza a tesztről.

-Igen, Ausztria veszélyeztetett területnek minősül. Mikor jött onnan haza?

-Tegnap.

-Mennyi időt töltött ott?

-Két napot.

-Akkor az nem korona! Annak a tünetei 5 nap után jelentkeznek.

https://rolandante.blog.hu/2020/03/23/covid-19_tesztelesen_voltunk_a_sz…

Akkor szerinted ez irányadó és mehet mindenki az utcára sörözni, aki nem beteg?

Nem baszdmeg, maradjon otthon a seggen. Az utcan sorozes (what?) es a korhazi karanten kozott eleg sok koztes lepes van. Peldaul hogy maradj otthon, amikor csak lehet. Mi olyan rendkivul bonyolult ezen? Minek ehhez teszt? Minek ehhez kis piros papirfecni az ajtodra? Anelkul nem lehet otthon maradni? Vagy mi?

Az a karantén, hogy otthon maradsz. Főleg akkor, ha beteg vagy. Csak akkor hívj mentőt, ha az állapotod kórházi ellátásra szorul. Az, hogy folyik az orrod, köhögsz, de egyébként erődnél vagy, nincs végzetes lázad, az NEM igényel kórházi ellátást. Hordd ki otthon a COVID-19-et ebben az esetben. Nem kell császkálni vele még orvoshoz sem.

^ this

ne csinaljunk ugy mintha ez valami bonyolult dolog lenne

Persze, otthon beteg a csalad, de te egesz addig kijarsz az utcara sorozni,

Légyszi olvasd már el mit írtam:

> Akkor szerinted ez irányadó és mehet mindenki az utcára sörözni, aki nem beteg?

Ez egy kérdés volt más irányába. Nem én állítottam, hogy oké kijárni sörözni, hanem a trey által idézett ember.

Valamint ebben a példában nem sörözésről beszéltem, hanem munkáról...

*sigh*

Győrben az egyetemen kialakítottak egy önkéntes karantént azoknak, akik szeretnének bevonulni _valahova_ (mert ettől jobb a lelküknek vagy nem tudják megoldani). Ott nincs ilyen?

Karanténház nyílt a győri egyetemen

trey @ gépház

Gondolom egy postásnál azonnal megcsinálják a kontakt kutatást és mennek mindenhova levenni a mintát, vagy egy BKV sofőrnél?

Ja hogy az lehet több teszt lenne mint eddig összesen.  Étel futár? Ápolonő? Bér ápolónő aki minden nap másik osztályon van? Rektor ja ott megteszik lett is mindjárt több mint 100 mintavétel csak hát a kiértékelés idő. 

Update:

Ukrajna pénteken lezárja határait a saját állampolgárai előtt is - Péntektől saját állampolgárai se tudnak bejutni Ukrajnába. Kötelező lett közben az utasoknak a tömegközlekedésen védőmaszkot viselniük keleti szomszádunknál.

Nálunk elvileg ez a helyzet:

Ausztria felé

Az osztrák  Munka, Szociális és Fogyasztóvédelmi Szövetség Minisztériumának 104-es számú rendelete alapján, 2020 márc. 20-tól  az Ausztriába való belépés Magyarországról csak egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, ill.  negatív COVID-19 teszt birtokában lehetséges.

A fenti rendelet nem érinti a teherforgalmat és az ingázókat!

Magyarországi ingázóknak, akik Ausztriában dolgoznak ajánlott a munkaviszonyt igazoló dokumentum maguknál tartása (társadalombiztosítási kártya, a munkaszerződés másolata vagy a munkáltató írásbeli igazolása). Hivatalos nyomtatvány ilyen célra nem létezik, azonban készítettünk egy kétnyelvű mintát, amit az alábbi linkről tud letölteni. A kulcsfontoságú munkaerő igazolására szolgáló kétnyelvű mintát pedig itt találja

Románia felé:

Újranyílt csütörtökön három, a román hatóságok által a koronavírus-járványra hivatkozva bezárt átkelő a magyar határon, aminek köszönhetően könnyebbé vált az ingázás az egyik országban élő, ám a másikban dolgozó polgárok számára. Ugyanakkor miután szerdán még otthoni elkülönítéssel fenyegették a borsi határátkelőn át ingázókat, addig csütörtökön már a legtöbb esetben zökkenőmentesen mehettek dolgozni, majd haza, és nem kényszerítették őket „szobafogságba”.

Nem kéne ott egyensúlyoznia.

Dél-Korea néhány hét alatt megállította a vírus terjedését. Félórás gyorstesztekkel, drive through tesztelési lehetőségekkel. Egy gyorsteszt ára 2,5 dollár.

How South Korea Scaled Coronavirus Testing While the U.S. Fell Dangerously Behind

alapellátás dologi igényeinek biztosítása logisztikája...stb...ehelyett most ép a szólásszabadságot fogják korlátozni....Moszkva:)

De ha a gazdaságot féltik, a teljes kontrollálatlanság és a teljes elfojtás is jobb, mint az, amikor a termelést is beáldozzuk és a hullákat is csak elszórjuk időben.
 

https://www.youtube.com/watch?v=Ku9XtnOxURY  -  1:50-től nézd. De már több videót is tudnék linkelni ha visszakeresném, a világ minden tájáról. (Pl. Ausztrália, egy olimpiai sportoló aki elkapta, és mind hasonlóan szörnyű tünetekről számolnak be, és fiatalok.) Tehát az a vélekedés, hogy csak a magas láz, vagy az hogy csak öregeket támad meg, már régen a múlt. Mindenki veszélyeztetett. Csak egyetlen tényező nem mindegy és ez fizika..., folyamatosan mennyi RNS vírusfehérje kerül be a tüdőbe, mert van az a mennyiség ami lepadlózza, legyen az bármilyen fiatal erős immunrendszer. Itt pedig, ha emberek közé mész a maszk viselése és-vagy az otthonmaradás korlátozza ezt.

Érdemes leszámolni az álmokkal, a könnyített fertőzés-verziók elfogadásával. Mert a vírus RNS-e mindenütt ott lehet, ahová beteg emberek járhatnak. Leginkább pl. gyógyszertárakban. Tegnap beugrottam a Pingvinbe, (Természetesen masszkal, erősen a fejemre gumizva,) - döbbenettel láttam, hogy az üzletben 6-8 ember maszkkal kóricált a polcok között, de a gyógyszertári dolgozók kivétel nélkül maszk nélkül szolgáltak ki. (Legalább öten voltak az eladótérben.) Na most, azonnal kiadnám a főnöknek a Darwin-díjat. - Igaz ugyan mint eljövendő gyilkosa az alkalmazottainak bíróság előtt felelnie kéne, de nem lesz rá mód a felelősségre vonásra, mert ő is pusztulni fog.)

Én abba bízok hogy úgy jár majd mint az az olasz. Bónuszok nem leszel mellette amikor meghal (megfullad ne szépítsünk), bürokratikus szabálykövető rendszer hátulütője hogy nem fognak odaengedni mellé hiába vagy te is fertőzött. (emberség 0)

Álmokkal COVID-19-Kézikönyv-Megelőzés-és-kezelés_V1.0 amikor az angolt olvastam nem is volt olyan szörnyű anyanyelvén érti meg igazán az ember. 

9. Koronavírus gyanús vagy fertőzött beteg holttestével kapcsolatos eljárások

(1) Személyzeti védőfelszerelés: A személyzet köteles a számára a lehető legteljesebb védettséget biztosító felszerelés viselésére, ami a következőkből áll: eldobható sebészi sapka, eldobható kesztyű és alkarig érő vastag gumikesztyű, eldobható orvosi védőruházat, orvosi védőmaszk (N95), vagy rásegítéses légzésvédő (PAPR), arcvédő pajzs, munkacipő vagy gumicsizma, vízálló lábzsák, vízálló kötény vagy vízálló köpeny stb.

(2) Holttest-ellátás: Az elhunyt minden nyílását (száj, orr, fülek, ánusz, tracheotómia nyílás), illetve az elhunyt sebeit ki kell tömni 3000–5000 mg / l klórtartalmú fertőtlenítőszerbe vagy 0,5% -os peroxi-ecetsavba mártott vattagolyókkal vagy gézzel.

(3) Körbetakarás: A holttest betakarása először egy fertőtlenítőszerrel átitatott kétrétegű lepedővel történik, ezután a holttestet egy kétrétegű, lezárt, szivárgásmentes, szintén klórtartalmú fertőtlenítőszerrel átitatott erre a célra kialakított csomagolásba teszik.

(4) A holttestet a kórház elkülönített osztályán dolgozó személyzet a fertőzött területen keresztül a kijelölt liftbe szállítja, a kórteremből kijutva pedig a lehető leghamarabb egy speciális járművel haladéktalanul eljuttatja egy előre meghatározott helyre hamvasztás céljából.

(5) Az utolsó dezinfekciós eljárás lépéseit el kell végezni az osztályon és a liftben.

Ekkor már nem lélegzik nem fogdos, nem csinál semmit, azon kívül hogy fertőzhet. 

Na amikor az ember még él és bemegy a patikába vásárolni, vajon mennyire kellene védekezni ellene (nem az ember hanem a vírus ellen), lehet akár tünetmentes 80%.

Miért is mert azt mondom a jó példát kell követni?

Nem feltalálni, másolni már azt is nehéz?

Igen elbaszták beengedték, majd hagyták kontrollálatlanul terjedni innen lesz szép nyerni. 

Egyébkeként exportálhatnánk a szakértőinket.

❗️Ne viseljen maszkot, ha nem beteg❗️

Igaz a deportálás szó nekem jobban tetszene. 

Akció reakció ha te mellőzöd a hisztérikus álláspontot akkor én is ennyi.  "Menj el New York-i kormányzónak."

Mivel más modellel számoltak az a Olaszok a meglátjuk az Angolok meg karanténba az öregek azt nyájimmunitás. Meg volt egy jelentős rész aki nem gond ez csak egy influenza. Minket meg a KESMA védett, meg a kerítés. 

Szerb A Tyrs utcai egyetemi gyermekklinika igazgatója szerint nincs mitől tartani, mert ez az "emberiség legnevetségesebb vírusa". Szerinte ha nem lennének tesztek, amellyel meg lehet állapítani a fertőzöttséget, nem is tudnánk róla, hogy a koronavírus fertőz. Pánik helyett azt ajánlotta a nőknek, hogy menjenek bevásárolni Olaszországba, mert egyrészt őket védi az ösztrogén, másrészt senki sem megy most oda, és úgy hallotta, jelentős árleszállításokra lehet számítani.

Az elején kellet dönteni utólag szinte lehetetlen.

 

Populista részem meg azt mondja.

Keleti nyitás nem a hanyatló nyugatot kell követni itt volt a lehetőség.

Vitatod, hogy nálunk sokkal jobb a helyzet, mint Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, New York államban stb.?

Figyeljük együtt árgus szemekkel!

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hDRD9YS8iO58FmyDK7HFzxDVuJ4VBsv…

trey @ gépház

Nem, de hogy ez mennyire az intézkedéseknek köszönhető az már vitatható...

Mindenesetre nem mondom, hogy el lennénk maradva az intézkedésekben, de inkább csak követjük a környező országokat... Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában komolyabb intézkedések vannak.

Tehát még egyszer. Lavírozni kell a járvány lassítása és a gazdaság teljes hazavágása közt.

Így is itt a dilemma: előbb-utóbb lehet meg kell majd hozni egy fájó lépést. Mégpedig azt, hogy visszamegyünk dolgozni és vesszen aki nem bírja. Csak, hogy értsd: ezt nem lehet hosszú hónapokig húzni.

Nem, de hogy ez mennyire az intézkedéseknek köszönhető az már vitatható...

Na, látom, már kezdődik a felpuhítása az álláspontodnak. Hanem, minek? A szerencsének? A gyíkembereknek?

trey @ gépház

Kevésbé átjáróház az ország, kevesebb turista/biznisz trip:

https://www.statista.com/statistics/913652/number-of-flight-departures-…

Update: ha direkten megnyitva nem megy, a google-rol át kattintva megjelenik:  https://www.google.com/search?q=Number%20of%20flight%20departures%20in%20European%20countries%20in%202017

"Így is itt a dilemma: előbb-utóbb lehet meg kell majd hozni egy fájó lépést. Mégpedig azt, hogy visszamegyünk dolgozni és vesszen aki nem bírja."

Részeg vagy?

A saját családtagjaid életét sem veszélyeztetheted, nemhogy másét.

Csak hogy értsd: ritka nagy paraszt vagy :D

Kérdés, akarjuk-e. Akarunk-e füvet enni mint az írek az éhínségtől, azért, hogy olyanoknak adjunk még néhány hónapot, akiket amúgy is jó eséllyel elvitt volna egy influenza is.

Az én választásom: nem, nem akarunk.

trey @ gépház

Nem mindegy, hogy mennyire baszhatom. Akinek pedig nem bírja a gyomra a valóságot, az fordítsa el a fejét, de ne parasztozzon. Gondolom, hozzájuk még nem jutott el a hír, hogy az olaszoknál és a spanyoloknál már csak azokat tesznek gépre, akiknek esélyük van a túlélésre. A többinek nem volt szerencséje.

Értem én, hogy az olyan generációknak, akik abba születtek bele, hogy a legnagyobb tragédia az életükben az volt, hogy nem volt térerő a mobiljukon, most ez kemény. De lendüljünk túl ezen, aztán haladjunk.

trey @ gépház

Nem fognak ezen így túllendülni.

1 nem vagy tisztába azzal kik hozzák a döntéseket. "Értem én, hogy az olyan generációknak, akik abba születtek bele, hogy a legnagyobb tragédia az életükben az volt, hogy nem volt térerő a mobiljukon, most ez kemény. " Ki van közülük döntéshozó helyzetben?

Most olyan hozzák a döntéseket akik végignézték ahogyan egy vagy több szerettük esetleg hónapokat haldoklott.  Na szerinted mit fognak dönteni legyen jó a "az olyan generációknak, akik abba születtek bele, hogy a legnagyobb tragédia az életükben az volt, hogy nem volt térerő a mobiljukon, most ez kemény. ", hát nem. 

El akarják laposítani a járványt  "bármi áron". Főleg hogy a döntéshozók, tulajdonosok egy része is pont a veszélyeztettet korcsoportban van tudod 70 és a hálál közt. Bár náluk, ne félj ha az lesz a kérdés, hogy te vagy ő, hiába vagy te a fiatalabb őt fogják választani.  De lendüljünk túl ezen, aztán haladjunk.

Én állt alkalmazkodom ha nem teszi vagy lépek vagy ütök. Ennyi.

Itt ez megvalósíthatatlan nem a melósok miatt, nem képesek a vezetők megszervezni, itt állt az old meg a varázsszó. Ott valaki felrajzolta a csíkokat, valaki kirakta a székeket (nem vagyok biztos abba hogy nincsenek lerögzítve), itt lenne 10% kevesebb szék az erősebb a gyorsabb nyer old meg. Meg nem is lenne ekkora ebédlő. 

Iráni négerek hozták. :)

Nagykovácsiba élek, szerintem itt már februárban lezajlott minden. Nekem mind a két gyerekem 2 hétig volt full beteg. A létező összes tünettel. Mi a feleségemmel enyhe torokkaparás, fejfájás, hasfali keménységet észleltünk magunkon. Igazából úgy éltük meg, mint valami gyerekbetegséget ami nem hat a felnőttekre. Időközben egy kórház-igazgatótól megtudtam, hogy Nagykovácsi az egyik legfertőzöttebb terület. Mára kicsi az esély, ha bárkivel találkozom, hogy ne legyen fertőzött.

Miért is lehet ez:

- terjedés gyors, kb mindenkinek van gyereke aki közösségbe jár
- itt mindenki kötelezően síel
- amerikai suli
- expat-ok
- vegyes házasságok
- rengeteg ázsiai

Vagyis minden adott ahhoz, hogy kb elsőnek kapjuk el.

Fontos eleme a vírus elleni védekezésnek az iskolák, egyetemek bezárása is. Olaszországban a diákok a vírusválság 34. napján álltak át a digitális tanításra. Ugyanezt az intézkedést Csehországban a 10. napon, Lengyelországban és Magyarországon a 12. napon, Ausztriában a 21. napon, Németországban és Svédországban pedig (az egyetemek tekintetében) a 45. napon tették meg.

Örülök, hogy időben léptek. És azért a korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy ez az ellenzék ötlete volt (kép), amit később minden párt támogatott.

Ha a teljes igazságot akarjuk tudni akkor:

(1) Az iskolák valójában nem zártak be, 5 fős csoportokat lehet alakítani azok számára, akik nem tudják őrizni otthon a gyerekeket. Az más kérdés, hogy ezzel gyakorlatilag senki nem él. Azt is tegyük hozzá, hogy miután az iskolák "bezárása" megtörtént jöttek a kritikák ellenzéki oldalról, hogy micsoda nagy gond ez a diákoknak és a szülőknek is. És a tanároknak is. És mindenkinek.

(2) Az iskolák átálltak  távoktatásra, vagyis az oktatás nem szünetel. 

> Sol omnibus lucet.

Az iskolák átálltak  távoktatásra, vagyis az oktatás nem szünetel. 

Igazából közelebb áll a valósághoz úgy, hogy : próbálnak átállni távoktatásra, és az oktatás a körülményekhez képest valahogy működik.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Biztos sokkal jobb lett volna, ha megismétlik a gyerekek az idei évet. egyébként a tankerületek nagyon sokat segítettek a szülők konstruktívak és lelkesek voltak (ez el fog múlni persze) a tanárok meg kb 3 nap alatt megértették mi a teendő és csinálják. Vagyis: a résztvevők pozitív hozzáállása kihozta a helyzetből ami benne volt.

Az ilyen jellegű távoktatásnak nincsenek előzményei Magyarországon. Viszont ez a helyzet nagyon jó arra, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Mondhatjuk azt is, hogy az élet rákényszeritett minket, és a körülményekhez képest mindenki jól reagált.

> Sol omnibus lucet.

Nem látom problémának azt, hogy a tanárok is végre megtanulják használni a számítógépet és az új infokommunikációs eszközöket. Ugyanezt látom a cégünknél. Olyanok kénytelenek megtanulni a gépet használni a Facebookon kívül másra is, akik eddig ahhoz is segítséget kértek, hogy belépjenek a Windowsba. Semmi gond, mert vagy megtanulják, vagy nem tudnak dolgozni. Ha pedig nem dolgoznak, akkor annak következményei lesznek.

Érdekes, hogy 2 nap alatt mindenki megtanult VPN-t hasznáni, Hangouts/Teams konferenciázni és egyéb olyan dolgokat használni amit eddig "nem tudott" (értsd: nem akart).

trey @ gépház

Hallatom fordított történeteket is állami izékről, ahol eddig a távmunka kiváltság volt de inkább nem volt VPN persze álmodj, most meg az IT megszakad. Kérdés majd ha ez az egész elmúlik, mert ugye most jönnek (felfelé mennek) a győzelmi jelentések minden megy jobban is mint eddig, hogy szeretnénk az egészet visszaállítani mindenki járjon be. (értsd: eddig nem engedték, most kötelező, majd újra nem)

Jaj, szegény IT! El kellett kezdeni egy kicsit dolgozni!

Érdekes, én egy vállalat komplett levelezés-migrációjával (több száz eszköz: számítógép/telefon/tablet/szerver/aktíveszköz/irodai eszköz) együtt meg tudtam oldani a cég teljes távmunkára átállását néhány nap úgy, hogy volt akinek eszköze sem volt.

Terelsz. A tanárok legnagyobb problémája mindig is az volt, hogy nem voltak hajlandók tanulni. Azért rinyáltak minden tanterv változásnál, mert nekik is tanulni kellett volna. Nem volt elég, hogy egyszer megtanulták:

Rákóczi szabadságharc 1703-1711

Ezeket tudta, rutinból tanított 20 évig. Jaj, most nem elég a rutin, neki kell állni neki is energiát beletenni. Most mi lesz! Tán még tüntetni is kimennek?

trey @ gépház

"A tanárok legnagyobb problémája mindig is az volt, hogy nem voltak hajlandók tanulni. Azért rinyáltak minden tanterv változásnál, mert nekik is tanulni kellett volna. Nem volt elég, hogy egyszer megtanulták."

Ezt a leghatározottabban visszautasítom az általam személyesen ismert/oktatott több száz (vagy ezer?) tanár nevében, ideértve a HUP-on posztoló most is aktív kollégákat.

Bizonyára vannak olyanok, akik minél kevesebb befektetett munkával próbálták megúszni a pályán töltött évtizedeket, de minősíthetetlen bunkóság úgy an blokk több százezer pedagógusról ilyesmit leírni.

"Biztos sokkal jobb lett volna, ha megismétlik a gyerekek az idei évet. " Ezt ki mondta csak nem az aki nem akart a tanároknak fizetést adni?

Tanárok egyrészt most szabad kezet kapott (lesz aki jól él vele, lesz aki kevésbé). 

"tanárok meg kb 3 nap", szóval a frontális tanításról számonkérésről ennyi idő volt eljutni a XXI századba, mások erre rengeteg fejlesztési pénzt időt szántak. Jepp ebben is jobbak vagyunk. 

Az ilyen jellegű távoktatásnak nincsenek előzményei Magyarországon. Erről ki tehet?

Középiskolai tanár ismerősöm elmondása szerint rengeteg ilyen jellegű kötelező továbbképzésük volt. Saját bevallása szerint is finoman fogalmazva sz%rt bele mindenki. A legtöbbjük nem volt nyitott rá, feleslegesnek tartotta, végigdumálta.

"Erről ki tehet?"

Az _általam_ eddig hallottak alapján _leginkább_ a tanárok.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Akkor egyezettnél vele.

"Az ilyen jellegű távoktatásnak nincsenek előzményei Magyarországon." 

Van nincs, vagy "rengeteg ilyen jellegű kötelező továbbképzésük volt." Valaki hazudik.

Még egy ellentmondás 

"A legtöbbjük nem volt nyitott rá, feleslegesnek tartotta, végigdumálta."  "tanárok meg kb 3 nap alatt megértették mi a teendő és csinálják

Tudod nekik így épült be az adat, és állt össze információvá.

Azt hiszem most nem kéne támadni a tanárokat, ők a kormánnyal szemben erőn felül teljesítenek (hála annak hogy nem fentről erőltetik rájuk a hülyeségeket). KRÉTA  "tanár oldaláról az osztályzatokat/értékeléseket szinkronizálja a KRÉTA-ba, hogy ne kelljen két külön helyen adminisztrálniuk a tanároknak

A párom hétfőtől kezdve távoktat, a gyerekei azóta egész nap, - de még este is, - küldik a feladatokat, kérdeznek. És reggel már hét óra után "csilingel" a Messenger, Viber a kapcsolódásokkal, üzenetekkel. - Kréta, Facebook, telefon és laptop. Minden egyszerre megy. El sem tud mozdulni tőlük. - Tehát csak neki kell kezdeni. A gyerekek be vannak oltva a közösségi hálós megoldások használatával, csak építeni kell rá. - (Menni fog az, jobban mint az iskolában tanítás.)

Remélem a párod nem néz semmit, mert a kormánypárti médiában már feltűntek olyanok akik szerint ez kevesebb munka. Remélem nem feledted még a nem kapnak fizetés ígéretet, mekkora fizetés csökkenéssel értenél egyet a párodat elnézve 40% 50% 80% ?

Kedvenc képem. Na vajon mi a hiba? Á bement dolgozni, jep távoktatás az iskolából remélem az összes tanár benn van. Ki szeretné minősíteni?

"tanárok meg kb 3 nap", szóval a frontális tanításról számonkérésről ennyi idő volt eljutni a XXI századba

Te figyu mar, en hatarozottan emlekszem, hogy 2014-15 kornyeken mar iskolakban es egyetemeken roadshow-ztam Moodle es egyeb e-learning tanfolyamokkal, utana par evvel microsoftos szinekben szinten megfordultam par helyen Teams-zel, Skype-pal, minden vacakkal, tovabba az elmult par evben is segitettem par helyen pro bono kitalalni ezeket.

Tudom mi volt az altalanos velekedes a tavoktatsrol? "Minek?"

Szoval bocsanat, de nem 3 nap volt felkeszulni, hanem ugy 5 ev. (Itt most nem csak a tanarokrol van szo, hanem az egesz rendszerrol, ugy altalaban.)

Igen az ellenzéki ötletre a kormány azonnal rámozdult. Csak az ellenzék "demokráciázik" amikor egyértelmű, hogy az ország népe érdekében a vészhelyzet miatt a különleges jogi eszközök használatának lehetőségét a kormány számára fenn kellene tartani. (Egy megnyugtat, hogy a vírus nem pártelvek mentén fertőz. Leragozza az a balibet is. Majd visszaköszön a soros-féle "nyílt"-hozzáállásnak.)

Hagyni kellett volna a picsaba, hogy szantson be aki beszanthato, a tobbiek meg elhetik vilagukat.

Osszel vagy tavasszal amikor cirkulalni fog ez a szar akkor mindig igy lesz ? Hagyni kell a rakba, kihirdetni, hogy aki teheti maradjon otthon mert intenziv ellatast a szocialista finanszirozasrol atallitjuk kapitalistara es csak az fog kapni aki fizeti aki nem fog kapni aztan konyec. Arazza be az eletet. :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Franciaországi körkép kórkép. A söpredék a rendőrökre krákog:

https://youtu.be/S3t7y9doJdg

Továbbiakban:

Késve zárta le a határokat Franciaország, a karantént pedig a veszélyes migránsnegyedekben nem merik betartatni

Remélem, hogy a járvány egyben majd hozza Európa megtisztítását is a szeméttől.

trey @ gépház

Pozitív, mondjuk hogy hozzam a szokásos rant-ot:

a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

vs

az eddig adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez 50 tablettára van szükség - tudatta.

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 19:46

Gyakori hivatkozási alap Dél-Korea, hogy ott milyen jól csinálták. Egy szakértő szerint nem feltétlen az a jó irány. Ugyanis ha viszonylag hamar elkapják a járványt és túl jól sikerül a karantén,  kevés ember fertőződik meg, így a lecsengést követő karantén feloldása után újra belobbanhat a járvány. Valószínűleg a jobb módszer az, amit mi is követünk. Hogy nem teljes kijárási tilalommal kezdünk.

trey @ gépház

Elvileg az a cél, hogy a kórházi kapacitás alatt tartsuk a fertőzöttek számát, de ezt elég nehéz belőni előre és utólag már nem nagyon lehet megállítani.

Egyelőre jónak tűnik a dél-koreai megoldás: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/

Szóval én továbbra is minél több tiltás (no játszótér, műkörmös, szoli) párti vagyok. Ha 2 hét múlva is jól állunk, akkor lehet rajta gyengíteni, ha feltétlenül szükséges.

ezt a ki-tudja-meddig-tarto korlatozas alatt mit fog majd enni egy kocsmaros vagy mondjuk cipesz? (mondjuk elobbi meg megihatja a sort, vegulis folyekony kenyer. utobbinak meg ott a cipotalp...) meg mibol fogja fizetni a berleti dijat a tarsashaznak?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Jó hogy nem tömbben lakok. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 03. 28., szo – 08:48

Mystery In Wuhan: Recovered Coronavirus Patients Test Negative ... Then Positive

Avagy, nyugtával dicsérd a napot! (régi APEH-es közmondás)

A spate of mysterious second-time infections is calling into question the accuracy of COVID-19 diagnostic tools even as China prepares to lift quarantine measures to allow residents to leave the epicenter of its outbreak next month. It's also raising concerns of a possible second wave of cases.

trey @ gépház