Lufi-elméletem

A Covid-19 kapcsán az EU-t érintően minimum kérdései vannak sokaknak - szóval hadd ültessek el gyorsan néhány gondolatot az arra fogékony fejekben. 2 perc az egész, csak állítsd a relét fogadó módba. Ha nem jó a kód, majd finomítasz rajta - vagy csak nyomsz egy shift+del-t a végén.
 

A gazdasági növekedés egy szép nagy lufit fúj(t) több, mint 10 éve. A növekedés mértékadó jellege egyértelmű: aki nem növekedik az már meghalt, csak még nem tud róla. Dehát szegény lufiba nemigen lehetett már mit fújni - ráadásul eléggé kiszámítható volt a benne lévő tartalom. Háát ez a mostani helyzet minimum praktikus lehetőséget nyújt ahhoz, hogy kiengedjenek belőle egy keveset, esetleg full leeresszék.

Lehet aztán fújkálni majd rendesen: a felszálló ág ezt megelőzően elég nagy áldozatokat kíván majd (persze leginkább a pórnéptől, ki mástól) - dehát a lapokat újra szokták osztani a játszmák végén. Már ha lesz új játszma. Érdekes kérdés, hogy mi lesz a csóri olaszokkal, de jóval érdekesebb, hogy nálunk mondjuk (tényleg csak piszok egyszerű példa) az autógyárak egyáltalán újraindulnak-e. Kemény ötlet tudom, de ha mondjuk a németeknél nagyon szarul csapódik le az elkövetkező 2-3 hónap, én a helyükben az ottani embereknek adnék lehetőséget. A német munkaerő drágább, ugye? Ki a fenét érdekli, a tőkeerős ország majd kirázza zsebből, és az aktuális vezetés is nemzeti istencsászárrá válik eközben. Csak pár hónapnyi költekezés kell hozzá, hogy kibasszanak bárkivel és eközben legyen egy tuti választási eredmény a következő turnusra. Náluk is, és az áldozatnál is.

Persze az olyanok mint mi, ekkor vajmi kevés levegőt fújhatnának a lufiba. Szóval király időkkel én nem számolok, érzésre is éveket fogunk visszarepülni, súlyos-súlyos éveket.

Az ilyen gondolatok mentén talán érdekes kérdés, hogy az új -és még ismeretlen- játszma kinek nem áll érdekében. Hát, én az oroszok helyében minden épkézláb emberünket elküldeném az olaszok kisegítésére. Ide is küldenék belőlük, a hazánkba, jobb előbb mint később. Meg a "peremvidékekre". Hiszen a már ismert kellemetlen fogás / állás szerintem mindig jobb, mint az ismeretlen. Meg még száz okból is segítenék a jófejségen kívül.

Az EU helyében pedig a megfelelő tőkeerővel simán eldönthetném szivarfüstös tárgyalókban, hogy kinek segítek nagyobb prioritással. Már ha egyáltalán segíteni akarnék, a fejben már meglévő új leosztások ismeretében. Szerintem ebben a játszmában már megvan mindenkinek a végső helye. És mi ezért a helyzetért adtuk oda a nemzetgazdaságunkat (vagyis annak maradékát) 17 éve. Süti.

Uh mennyi lehetőség van ebben a cuccban az ártó oldalon. Én a khm "bölcs" :D vezéreink helyében minden eszközzel megfognám ezt az őrületet helyben, előre benyomnám a szigorított kijárást mint a szart legalább éjjelre, és megpróbálnék a szolgáltatási szektorban a bejelentettnél többet segíteni. Úgy értem a bővebb szolgáltatási szektorban, szóval többeknek.

Nos, egyelőre ekkora kavicsot akartam a -már így is tajtékzó- vízbe dobni. A bankokról majd később.

Hozzászólások

"szivarfüstös tárgyalókban"

wtf?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szőr mentén, debreceni látkép itt. A város legnagyobb lakóövezetének egyik nagy "medencéje" van panorámában. Ma 11 órakor nem láttam egy embert sem, pedig pezsgő vidék. Nem mindennapi látvány az biztos, és nem is túl vidám: a "28 nappal később" jutott eszembe.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bentebb másfél kilométerrel ez a helyzet (ua). A hajdúsági, lenézett "hurkások" és "parasztok" mégis meg tudták fogadni amit minden kommunikációs csatornán kérnek. Tudom, hogy holnap reggel a céghez menetben simát át tudok majd sétálni a négysávoson. Mint gyerekkorunkban a ?román cirkusz vs ?taxisblokád (nem tudom már melyik) idején: az akkori Szabadság útján a négysávoson keresztben fociztuk. Az egyik buszmegálló volt a kapu :(

 

Ui ezt a két képet nyugodtan felhasználhatjátok bárhol a "Hogyan kellene" rovatokhoz. Inkább most bírjanak ki két hetet, mint később teljesen leállított gazdasággal 2 hónapot. Ha csak tíz ember irigykedne erre a két fotóra az fasza lenne! Mármint az azon látottakra.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

9 ember van a képen, nemzetközi előrejelzéseket alapul véve legalább 4 fertőzötté válik belátható időn belül, és a képet elnézve továbbszórja mindegyik érintett egy ilyen 9 fős alkalmi-szefós csoportban. Szemel láthatóan nincs fék. Az öregeknél végül eljön a kiválasztódási folyamat: aki megérti amit mondanak ott jó eséllyel nem érte fognak kaszálni, mert fel sem kerül a lottóra. Aki nem érti meg az tutira rizikózik és 20% eséllyel le is kaszálják, de előtte még ő is tovább szórja egy csoportban. Ismerve őket egy hasonló korú emberekből épülő csoportban. Jeah. Csodálom amúgy, hogy azon a képen nincsen nyugdíjas, azok aztán igazán szarnak mindenbe - pedig (kisarkítva) miattuk van ez az egész. Akarom mondani értük.

És azt is csodálom, hogy a játszóterek meg az ilyen helyek nincsenek lezárva *mindenütt*.

Szerk: Fifikét nem is számoltam oda, uhh de figyelmetlen vagyok. Ő is terjeszteti, amennyiben majd valaki megsimogatja az ebet meg ilyesmi.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Simán lehet amúgy, hogy a kutyák alulértékelt vírusterjesztők: Utca szinten mozognak (ahova a aeroszol cseppek többsége érkezik), szaglásznak, nyalogatnak. Hazaérkezés után a gazdi megmossa a kezét aztán úgy gondolja, hogy kész is.

A kutyát meg ugye le kell vinni sétáltatni bármekkora karantén is van...

(Van amúgy több fotó is, 50-es nagyságú tömegekkel, lehet lapozni)

Csodálom amúgy, hogy azon a képen nincsen nyugdíjas, azok aztán igazán szarnak mindenbe

Egy csomó ilyet olvasok, de nem értem miért. Saját szüleim már vagy egy hete ki se nyitották a nagykaput, max a kertbe járnak ki kicsit kertészkedni. Feleségem szülei még otthon is maszkban mászkálnak, a gyerekek vásárolnak be nekik, de csak leteszik a dolgokat az ajtó elé, be se mennek. A környékbeli idősek itt a szomszédban szintén csak a kertekbe mennek ki, és az áruházakban egyáltalán nem látok időseket. Szóval az, hogy "azok aztán igazán szarnak mindenbe" nem csak hogy túlzás, de kicsit gusztustalan hangulatkeltésnek tűnik. (Szerintem.)

Csaba

Egyaltalan nem biztos, sot, amerre en lakom, ha hetente 1x el kell veletlenul hagynom a lakast, tobbsegeben mindenhol nyugdijasokat latok, raadasul jellemzoen nem is egyedul, hanem minimum parban, de van, hogy tobben verodnek ossze. Jellemzoen ok vannak az utcan, illetve komplett csaladok, na, egyiknek sem kene, egyaltalan. Szoval ez a kozvetllen tapasztalatom, hangulatkeltesnek nem mondanam, legfeljebb helyzetleirasnak.

Pénteken még tavaszias idő volt itt Pesten is, ahhoz képest nagyon kevesen vannak a képen - tömegek lennének normál körülményke között.  Ma voltam kint bringával, élelmiszert vittem. Alig láttam embereket, kocsikat. Voltak utcák amik szinte teljesen kihaltak voltak, pedig nem a külváros.  Sztem értik és komolyan veszik az emberek amit mondanak a tv-ben és fegyelmezetten viselkednek.  Őszintén szólva sokkal rosszabbra számítottam a szabálykövetéssel kapcsolatban - így részemről pozitív csalódás  :)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem a Lidiben voltak, vagy a tecsóban (parasztellátó, egyik tócó blog szerint)? Szombaton nagy volt a tömeg délelőtt a Shell melletti lidiben a 33-asnál, rá is szóltam a pénztárnál egy siető 50-esre, hogy tartsa már a métert, míg összeszedem a pénztártól a motyóm, persze lehet ma már nyugi volt ott is.

nem rossz gondolatmenet, bar sztem (remelem) nem szigorodik ujraosztasig a helyzet. viszont a magyar gdp-termelo-kapacitas (aka: gepjarmuipar es a beszallitoi lancaik) az gyakorlatilag 0va valik, szoval kozeledik az igazsag pillanata: kiall-e az EU a letolt gatyaval allok erdekei mellett es segit nekik, vagy pucsitasra keri oket..?

meglatjuk, erdekes idok jonnek

Akarhogy is, akiknek az eletvitele / lehetosegei / esetleg szellemi kepessegei az ertelmezheto megtakaritasok ellen dolgoztak, azoknak nem lennek a helyeben mar iden. Az egyenlet semelyik megoldasanal sem. 

Akik naprol napra eltek, azok pedig heteken belul be fognak kerulni a segelyezesi korbe es halidej. Ezert fognam meg mindenaron amit- es amig meg lehet. Es ezert sem rossz otlet pl. az onvedelemrol gondoskodni otthonra - bar ahogy irtam par napja: az mar majdnem keso. A fene tudja amugy, ez az utolso tetel nem is tartozott ide, de ez a par napos uj vilag mar most begyuruzik sok helyre. El vagyunk mar szokva ettol, regen volt mar 2008. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy USA javaslat a kisegített cégek számára:

  • A vállalatoknak az állami támogatást a fizetések folyamatos folyósítására kell fordítaniuk, hogy fenntartsák alkalmazottaik foglalkoztatását!
  • A cégeknél minél előbb el kell érni a minimum 15 dolláros órabért! Ha gyorsabban nem megy, akkor legkésőbb a támogatás átutalását követő egy évvel kell ezen a szinten lenniük a béreknek.
  • A támogatott vállalatoknak a jövőben tilos részvény-visszavásárlásokat végrehajtaniuk!
  • A támogatott cégek az ösztönzőcsomag igénybevételének idején nem fizethetnek osztalékot a tulajdonosaiknak, illetve bónuszokat a menedzsereiknek! Ez a szabály a segélyprogram lezárását követő három évben érvényben marad.
  • A vállalatok igazgatótanácsában legalább egy helyet kell biztosítani a munkavállalók képviselőjének! Ez a szám nagyobb lehet attól függően, hogy egy-egy cég mekkora támogatást igényel az adófizetők pénzéből.
  • A kollektív szerződéseknek érvényben kell maradniuk a koronavírus-válság okozta gondok ellenére!
  • Az igazgatótanácsoknak a részvényesek engedélyét kell kérniük bármilyen politikai célú kiadáshoz!
  • A vezérigazgatóknak felelősséget kell vállalniuk azért, hogy cégüknél betartják ezeket a szabályokat, és büntetőjogi következményekkel kell szembe nézniük, ha megsértenék ezeket!

Forrás: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/usa-koronavirus-jarvanysegely-g…

Aki erős volt erősebb lesz, aki meg gyenge volt az gyengébb  akár bele is hal. Ez lesz és ezt egyre többen jósolják, látják így.

BUX alja szerintem 18e alatt van és legkésőbb pár hónap múlva be fog oda nézni. Lehet tévedek, de ezt gondolom, erre fogadnék  persze csak kis tétben.  Nem szeretek bukni.

Érdekes eszmefuttatás, és igen...van min töprengeni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2020. 03. 22., v – 21:03

-

Koszonom, hogy megfogalmaztad.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 03. 22., v – 23:29

Azt botorság lenne feltételezni, h Németországnak itt bármibe beleszólása van. Persze, ez nem egyértelmű: sőt biztosan sokan felhördülnek. Induljunk ki abból, h két háború után Berlin egyáltalán nem szuverén, még ha ez gazdasági jólétet is jelent számára (talán nem véletlenül van így)!   A nagy geopolitikai játék legfontosabb kérdése, hogy megtalálja-e valaha az utat Németország Oroszországhoz?  Mert az egy új birodalom eljövetelét jelentené - amin Alexander Dugin egykori Putyin tanácsadó is dolgozik.  Ennek veszélye miatt vannak [láthatatlan] láncon tartva a németek. 

Nekünk meg itt, félúton a kettő között, kell a legjobbat kihozni kényszerű helyzetünkből - ez a reálpolitika! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A biológiai fegyvereket azért nem alkalmaztak a modern háborúkban, mert nem kontrollálhatóak. Hasonlóképp egy járvány gazdasági kimenetelét nagyon nehéz megjósolni. Egy gazdasági válság kevésbé hat érzelmileg a népességre, mert nem lebeg az emberek felett a kaszás rémképe. Egy munkahely elvesztése könnyebben feldolgozható, mint rokonok, családtagok elvesztése. Hasonlóképp kérdéses, hogy járvány mekkora financiális átrendeződést tud hozni, egy tömeges, társadalom 10-20%-át érintő halálozás, komoly mozgásokat tud a pénzügyi területen okozni. Különösen, ha ez a inaktív pénzek, vagyonok mozgásához vezet.
Ami várható lesz a járvány lecsengése után, a biotech, eü. szektor felpörgetése. Igen valószínű, hogy minden állam jelentős összegeket fog az országon belüli egészségügyi, prevenciós eszközök gyártásába invesztálni.
Garantáltan változások lesznek a fogyasztói szokásokban. A mostani üres boltos, retyipapír felvásárlós pánikrohamokat megelőzendően az emberek előrelátóbban fognak készletezni. Ugyanakkor nem biztos, hogy nem fog egyfajta hedonizmusba átcsúszni. A járványok, krízisek tipikusan ráébresztik az embereket a múlandóságra, ami miatt hajlamos a társadalmon egyfajta "ereszd el a hajamat" hangulat eluralkodni. Ilyen volt pl. I vh utáni 20-as évek eleje.
Ha tartóssá, gyakoribbá válnak a járványok, akkor annak kihatásai lesznek a munkaszervezésre, társadalmi szokásokra.Tovább nő az elfogadottsága a home officenak, távmunkának. Előtérbe kerülnek a személyes kontaktust nem igénylő interakciók.
Súlyt kap a beszállítói láncok diverzifikálása, a teljes gyártási vertikum lokalizálása. És ez nem egyértelműen jelentheti a gyártás visszaköltöztetését az anyavállalathoz, sokkal inkább a termelés egy-egy meglévő régióba sűrítését.

Hogy a jelenlegi piac miképp reagál nehezen megjósolható. Egy bezárkózó társadalom egyértelműen ellene hat a gépkocsi vásárlásoknak. Ugyanakkor a tömegközlekedés okozta járványügyi félelmek pont ellenkezőleg hathatnak. A házhoz szállítási igény,  egy igénynövekedést jelenthet a kis áruszállító gépjárművek terén. Ez utóbbi, pl. felszívhatja a hagyományos üzletek bezárásának veszteseit.

Szóval, lesz átrándeződés, lesznek változások a volumenekben, és valószínűleg picit lokalizálódni fog a termelés.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

szvsz ezek bonyibb dolgok attol, hogy 2 perc alatt atlasd es leird a tuttit. persze probalkozni lehet, de mindig kimaradnak fontos reszletek.

mint peldaul, hogy azert (is) kapunk EU penzeket, h ne arasszuk el Europa gazdagabb felet 'portyazo hordainkkal'.  es es szerintem maradni fog hosszabb tavon, kulonben mennek az ehes kelet-eu polgarok megzavarni a rendet....

Persze, hogy bonyolultabbak. Sőt még az is lehet, hogy kifejezetten az van leprogramozva, hogy pl. inkább a fentebbieket gondolják az érintettek - mintsem valami mást amiről fingunk sincs.

A portyázó horda kicsit történelmi áthallású, de amikor a déli határról kellett volna átengedni a derék kultúraidegen agysebészeket, akkor kifejezetten kívánatos lett volna valami random horda, valódi horda: "wir schaffen". Amúgy az EU-nak ugyanolyan befizetői vagyunk, mint bárki más - nyitó lépésként elvitték még a nemzetgazdaságot is. Más: az innen kifelé igyekvő emberek tudtommal dolgozni mennek, ráadásul olyan területre, ahol minél gazdagabb a célvidék annál kevésbé vonzó az ottaniaknak az az "aljamunka". Vagy segélyezésre gondolsz? Nem értem pontosan ennyiből.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Semmifele tortenelmi dolgot nem akartam belekeverni. Amit irtam csak egy regebbi sorozes eredmenye volt; mashogyan leirva talan a lenyeg, hogy arra (is) adnak penzt, hogy ne akarjon nagy tomeg odakoltozni. Marmint, hogy itt felepuljon es mukodni tudjon egy kornyezet amibol nem akarsz mindenaron odakoltozni (es esetleg ki tudja szolgalni a low-end , human robot jellegu munkaerot).