[KV] Ha máshogy nem megy ...

Elmondták, hogy ne, de azért csak kóvályognak kinn ...

Hozzászólások

Lófaszt: SENKINEK nem kéne kinn kóricálni, mert minden kinn kóricáló potenciális hordozó lesz utána. Az, hogy az öregeknél nagyobb a halálozási arány, nem jelenti azt, hogy csak ők fertőzödhetnek ill. válhatnak fertőzővé.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Az öregeknél az a probléma, hogy ha megkapják, jó eséllyel felfordulnak. De hajrá, kevesebb nyugdíjat kell majd kifizetnünk. Ha senki sem kóricálna kinn, akkor neked néhány hét múlva zabálni sem lenne mit, nem menne az internet, nem lenne víz a csapból stb. Ne beszélj vadakat.

trey @ gépház

"De hajrá, kevesebb nyugdíjat kell majd kifizetnünk."

Ez elég cinikusra sikeredett.

Abban egyetértünk, hogy az öregeknek otthon kellene maradniuk. Az, hogy igazából nehéz megszólítani őket, nem csak az ő hibájuk és evvel nem felmenteni akarom őket. Csak tudod egy öregember gondolkodása más, mint a fiataloké, középkorúaké. Te is máshogy értékelsz már dolgokat mint 20 évvel ezelőtt. Az ember változik a kor előrehaladtával. Ráadásul az idősebb korosztály (70+) még tudja mi az a nélkülözés, a jegyrendszer, mert bennük él II. világháború, az 1945 utáni időszak és 1956 is. Szóval Gábor és a többiek is, akik hozzád hasonló véleményen vannak, ne bántsátok őket, inkább segítsünk nekik.

Nézd, én csak azt tudom értelmezni amit olvasok. Hogy jelen esetben Gábor mire gondolt nem tudhatom. Számomra akkor is cinikus az idézett kijelentése és nem vonom kétségbe amit írsz, hogy ne segítene nekik / akár családon belül.

De most kiszállok, mert megyek kiflit készíteni.

Mar megint ezek az onzo nemesek. Senkit nem erdekel milyen a gondolkodasa az idoseknek. Az a bajuk hogy jol el vannak kenyeztetve, Kadar ota folyamatosan. Nem kerni, megszolitani es megerteni kell oket, hanem rajuk parancsolni. Ha mar maguktol egy ilyen "hatalmas" aldozatot derogal bevallalni.
Inkabb a gyerekek mozgashianya miatt kellene aggodni, ha mar...

echo crash > /dev/kmem

Nem feltétlenül az elkényeztetés a probléma. Én két dolgot vettem észre:

Egyrészt az idősek gondolkodásmódja megváltozik. És ez szimplán biológia, bár nyilván befolyásolják a korábbi tapasztalatok is. Viszont ez az a változás, ami miatt olyan könnyen rászedhetők. Pl feleségem nagymamája bedőlt telefonos csalóknak annak ellenére, hogy fel lett rá készítve, és másodszorra is majdnem sikerült neki. És gondolom ez az ami miatt máshogy látják a világot.

A másik, és ezt főleg a falusi nagyszüleimen vettem észre, hogy nagyon bennük van az hogy a korral jár a bölcsesség. Egyszerűen nehezen fogadják el "lentről = fiatalabbaktól" hiteles információként azt, amit hallanak. "Átéltem már két háborút, tudom milyen az". "Ti nem tudjátok milyen az" és társai. 

A fiataloknál meg az, hogy ha megkapják, jó eséllyel egy darabig tünetmentesek lesznek és terjesztik...

Emlékszel arra az elméletre, hogy a föld lakosságában tetszőleges két ember között az ismerettségi gráfban az átlagos távolság hat? Na, abban a gráfban most átlagosan hat emberre vagy attól, hogy te is elkapd és utána fertőzz.

És igen, ha úgy alakul, hogy be kell mennem a munkahelyre, akkor be fogok menni. Igen, a kutyát le fogom vinni, de a szokásosnál is nagyobb távolságot fogok tartani mindenkitől. Egyébként pedig itthon, mert per pill. egy ismert pozitív eset a találkozási gráfban kettő távolságra van tőlem (poziív -> közös pont -> én). [közös pont első tesztje szerencsére negatív, várjuk a másodikat]

Akinek nincs halaszhatatlan dolga, maradjon otthon a valagán. Ennyi.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ahogy az is probléma, hogy az egészet az idősek nyakába akarjuk varrni: senki nem tud lenyugodni (őszinte leszek: én se vettem komolyan addig, amíg a fentebbi d=2 távolság elő nem állt)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Abból indulok ki, amit látok. Budai hegyekben lakom és kisgyerekkel, kutyával sétálgatnak kedvtelésből, pedig csak kertes ház van errefelé. Amúgy egy baromi kihalt környék, de most mégis kinn vannak, mert úgy gondolják, hogy közben nem találkoznak senkivel (pedig de).

"úgy gondolják, hogy közben nem találkoznak senkivel "

Definiáljuk már, hogy neked mit jelent a "találkozás". Nekem pl az nem találkozás, hogy tőlem 50 méterre is sétál valaki a parkban.

Próbálj elvonatkoztatni attól, hogy te a túlzsúfolt Budapest egy szerinted nem zsúfolt és nem forgalmas (de vidéki szemmel az) szűk járdás felkapott kertvárosi részében laksz.

Szép környék, ez egyáltalán nem tűnik zsúfoltnak. Mondjuk járda az nem sok, de gondolom az úttesten sincs az az őrült forgalom, hogy adott esetben ne lehetne rajta sétálva kikerülni a szembe jövő kutyasétáltatót.
Hozzáteszem, ha enne megfelelő méretű kertem, akkor én se biztos ,hogy kimennék, mert minek. De panelban lakunk, a gyerekek bent megőrülnek egy idő után, meg nekem is kell a friss levegő. Szerencsére a környék nem az a klasszik panel dzsungel ami a panel szóról az ember eszébe jut, a házunk mögött egy 1 sávos szerviz út van, aztán egy nagy füves/fás park, forgalom zéró. Az egyetlen rizikófaktor a házból való kijutás, lépcsőház, lépcsőkorlát összetapogatása, ki/be járat kilincsek. 

Úgy el tudok menni a cégig gyalog bármikor (akár egy rendes hétköznapon is), hogy nem kerül hozzám ember közelebb  20 méternél.  Ha szembejön, átmegyek az utca másik oldalára. Így kerülöm el a kátrányos tüdejűeket is. Hidd el, kifinomult a technikám. Ez egy családi házas övezet, nem a Váci utca.

trey @ gépház

Félreértetted. Azt akartam írni a vírusmentes hétköznappal, hogy korábban az életben bármikor, mikor még nem volt korona járvány, akkor is ki tudtam menni úgy, hogy nem találkoztam egyetlen lélekkel sem. Mert itt nincs tömeg alapból. Mostmeg, hogy az emberek kevesebbet mozdulnak ki ez pláne igaz. Ma is voltam kint a házunk mögötti parkban a gyerekekkel. Rajtunk kívül kb 100 méterre láttam valakit kocogni. Ezen kívül egy embert sem láttam. 

Elvileg a levegőben, porszemekre tapadva is terjedhet, de ha leül egy padra, ami közelében vírusterjesztő volt, akkor hazaviheti ruháján/rákenheti arcára stb.

Vagy ha olyan liftbe száll be, ahova előtte valaki betüsszentett vagy csak akár (telefonon) beszélgetett valakivel.

Nem, séta sincs, maradj otthon: https://mandiner.hu/cikk/20200320_egy_olasz_orvos_ervei_az_otthonmarada…

Nagyapáinknak háborúba kellett menniük, hogy megvédjék az országot. Nekünk otthon kell ülnünk a fotelban. Meg tudjuk csinálni!

Nekem pozitiv az általános tapasztalatom a hozzáállást illetően, igaz, Budapesten nemigen néztem körül ~1,5 hete.