Miért van mindenkin gyenge hatékonyságú maszk Európában?

Fórumok

Mindenkin sebészmaszkot lehet látni mostanában, még a szlovák kormánytagok is ezt hordják. Pedig ez semmitől nem véd. Csak a többieket védi tőled ha már fertőzött vagy. Legalább N95 maszk ad valami védelmet, az is csak akkor ha helyesen veszed fel. Fontos, hogy oldalt közvetlenül ne jusson be levegő a légzéssel, csak a maszkon keresztül:

Mask

Forrás: http://emag.medicalexpo.com/which-masks-actually-protect-against-coronavirus/

Illetve mostani hiány mellett a hup olvasóit érdekelheti a 3D nyomtatott maszk:

http://emag.medicalexpo.com/covid-19-development-of-high-tech-protective-masks/

Hozzászólások

"Csak a többieket védi tőled ha már fertőzött vagy. "

Tehát ha mindenkin ilyen van, akkor mindenkit véd mindenkitől :Đ

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ezt az ideális esetet sajnos nem érjük el úgysem. Akkor pedig olyan maszk kell ami téged véd a fertőzöttektől. 

Ezen ironizált a The Guardian is, hogy a kínai vezetőkön valódi védelmet nyújtó maszk van, még az őket fogadó orvosokon a semmitől nem védő sebész maszk:

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/02/shameless-outrage-china-coronavirus-outbreak-mask

De, véd valamilyen szinten:

In this pragmatic, cluster randomized clinical trial involving 2862 health care personnel, there was no significant difference in the incidence of laboratory-confirmed influenza among health care personnel with the use of N95 respirators (8.2%) vs medical masks (7.2%).

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214/

https://gyogyszer-esz.hu/news.php?extend.52

A semminél minden jobb, de nyilván egy 3D nyomtatott maszk hatásfoka lényegesen magasabb mint a 8 általánost végezettek számára is értelmezhető házilagos megoldásoké. 

FFP1 maszk 80%-os hatékonyságú. A házi kendős megoldásé ez alatt lesz. Mindenki eldöntheti mennyit ér a saját egészsége. Persze fiatalokra nem halálos, legalábbis jelen állapotok szerint. 

valószínű igen, de, mint te is írtad: 3d nyomtatóhoz való hozzáférhetőség nagyon korlátozott

Amúgy a nem-porózus (nem lyukacsos) anyagokból okkal nem szoktak zárt maszkot gyártani: gyorsan nedvesednek ami kedvez a vírusoknak

Both influenza A and B viruses survived for 24–48 hr on hard, nonporous surfaces such as stainless steel and plastic but survived for <8–12 hr on cloth, paper, and tissues.

https://academic.oup.com/jid/article-abstract/146/1/47/992812

Amit a híreket olvasva tudni lehet, a sebészeti maszk nem véd a fertőzéstől. Azt annak kellene hordani, aki köhög, tüsszög, hogy ezt felfogja. Bár az is igaz, hogy jobb mint a semmi, de valódi védelmet nem nyújt.

Ami valóban védene az a FFP3 maszk + védőszemüveg, vagy olyan maszk ahol ez egyben a szemet is védi (klasszikus gázálarc szerű). Viszont ezek a viselőjét védik nem a többi embert. Ezeken kilégző szelep van, vagyis befele áramlik szűrön a levegő, kilégzéskor meg a szűrőt megkerülve szelepen keresztül.

A másik gond, hogy rendszeresen cserélni kellene őket, illetve a komolyabb maszkoknál elég a szűrőbetétet cserélni.

A mai járványos időkben ezért nem egy-két darabra lenne szükség fejenként, hanem naponta akár többre is.

Amit a híreket olvasva tudni lehet, a sebészeti maszk nem véd a fertőzéstől.

100%-osan nem, de elég jó szinten igen. Hétköznapi emberek számára (de egyes kutatások szerint az orvosok számára is) elegendő egy sebészeti-maszk szintű védelem.

Igen ez igaz, de egyrészt a fertőzési ráta (contagiousness) az influenzánál csak 1.3, a covid19-nél még nincs pontos adat sem, országonként eltérnek, de a legoptimistább is 2.1 és van 3-as érték is. 

Másrészt influenzát nem veszik komolyan. Nem fordítanak akkora gondot az N95 maszk pontos illeszkedésére, kiabálnak benne stb. Ez is számít az eredménynél. 
Érdemes elgondolkodni azon ha rád tüsszent egy covid19 fertőzött akkor ilyen vagy ilyen vagy ilyen maszkban szeretnél lenni? 

Aki a yt videókat szereti ez egy hasznos összefoglaló: https://www.youtube.com/watch?v=Ihd9PS7bZV4

Közvetlen tüsszentés esetén valószínű a fizikai védelem a legfontosabb, szóval: https://assets.fishersci.com/TFS-Assets/CCG/product-images/F265577~p.ep…

Elfogadom, hogy az ffp3 jobb, de ha nem vagy egész nap betegek között, akkor megfelelő lehet a műtős maszk is.

De az a jelenlegi infó alapján nem igaz, hogy egyáltalán nem véd vagy hogy csak az hordja aki köhög. Már csak azért sem, mert sima beszéd/telefonálás közben is keletkeznek dropletek, amik terjeszthetik a vírust.

> A kutatás egyébként influenzára vonatkozik ami kevésbé fertőző mint a covid19. 

A jelenlegi infók alapján a terjedése ugyanaz és kb ugyanannyira fertőző csak a tünetek súlyosabbak: az oltások ellenére a lakosság ~20%-a szokott megfertőződni minden évben influenzával.

Nem ugyanaz sajnos

https://www.sciencealert.com/the-new-coronavirus-isn-t-like-the-flu-but-they-have-one-big-thing-in-common

"Contagiousness Disease experts estimate that each COVID-19 sufferer infects between two to 3 others. That's a reproduction rate up to twice as high as seasonal flu, which typically infects 1.3 new people for each patient. Vaccine/treatment"

Benne vannak olyanok is hogy aki olyan tünet jelentkezik ameddig nincs tesz (vagy CT) az vírusosként kell kezelni. Azaz a személyzet szépen FFP3 maszkban van és nem csak abban hanem komplett védőruhában, majd amikor kijön tőle átöltözik mielőtt bemegy a következő beteghez. Rengeteg maszk kellene ami nincs nem csak maszk hanem a komplett védőruha. Ja meg a kismillió teszt. 

El van baszva, ha nincs saját gyártásod rábasztál. Mindenki venne mint a piacon általában annak adják el akinek több pénze van. 

Az MTI most közölt képeket a magyarországi koronavírus-fertőzöttek számára kialakított részlegéről:

 - Maszk FFP1: http://www.carcolor.hu/shop/gb/full-and-half-face-respirators/7028-3m-0…

 - Nem zárt védő szemüveg

 - A környezet meg...eléggé lehangoló. Ugyanilyen linóleum volt nagymamánál… 30 éve

És ügye ezek azok az orvosok, akik közvetlenül érintkeznek a legbetegebb páciensekkel, szóval feltételezhető, hogy ők kapják a legjobb rendelkezésre álló felszerelést.

Igazából teljesen mindegy, egyiket sem lehet kapni az országban.

Ezt hirdetni tényleg szörnyen felelőtlen. Mindezt csak azért, hogy az emberek ne háborogjanak, hogy nincs maszk a boltban?

Innentől kezdve mivel indokolják a karantén szükségességét? Nem lenne elég az mondani, hogy nyugodtan menjen emberek közé, ha beteg?

Pár napja mondták: "  A miniszterelnök részletes tájékoztatást adott az eddigi 167 igazolt fertőzött állapotáról: 167-ből 108 ember vírushordozó, nem mutat tüneteket, nem beteg. "

Tehát elvileg az eddig igazolt esetek többsége nem mutat tüneteket, de vírushordozó és feltételezhetően terjesztő is, ha a teszt kimutatta a váladékból.

Pontosan. Hatalmas felelőtlenség a hiányt úgy "fedezni", hogy azt terjesztik, hogy valójában nincs is rá szükség. Erről Titánia jut eszembe, ahol azt mondták nincs szükség ételre, egyenek tápláló füvet az emberek: https://youtu.be/AFUeJlDTyTc

Vannak még zavarok az ellátásban, a túltápláltság nagy veszély: https://youtu.be/tQQsIccWFt8

Ennyi volt a poszt: ❗️Ne viseljen maszkot, ha nem beteg❗️

https://nepszava.hu/3072072_ne-viseljen-maszkot-ha-nem-beteg--ajanlja-a…

Egyes oldalak ez alapján már el is kezdték számon kérni az embereket, hogy miért viselnek maszkot, ha nem betegek:

"Aggódva fordultunk a városházához, hogy megtudjuk, hogy beteg-e Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Engert Jakabné alpolgármester, valamint azok, akik az egyeztetésen maszkban ültek." - https://kecsup.hu/2020/03/utolag-cenzuraztak-a-hiros-hu-n-a-polgarmeste…

Milyen mindenkin? Nem kapni semmilyet.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓