[KV] Kina 3. napja 0 domestic case, de ketszamjegyu import case

Van kiut:

Kina orszagon belul kialakult uj esetei az elmult 5 napban in ORDER BY date ASC: 1, 1, 0, 0, 0

Forras: kinai kormanymedia - https://global.chinadaily.com.cn/a/202003/18/WS5e5ae390a31012821727b4ba.html (igen, tudom, "szemet diktatura hazug propogandalapja", de lapozzunk. Az Apple is okkal nyitotta vissza a kinai Apple store-okat, mikozben a "fejlett Nyugaton" zarva van az osszes - es 5 napon belul erkezik a 2020-as iPad Pro is valakiknek)

Tehat az utolso 3 napban mar nem volt orszagon belul kialakult esetuk, csak repterrol behozott.

Ez utobbi viszont ket szamjegyu. Napi 20-40 BEUTAZO koronavirus fertozott van. 

Mivel Kina es Del-Korea gyartja a legtobb tesztet, nekik jutott is eleg. A mi reptereinkre itt Europaban viszont nem hiszem hogy kello mennyisegu teszt lenne (egyelore). A kiut azert mar latszik. Es az is, hogy kb minden hataron erkezot tesztelni kell majd egy darabig, kulonben csak noni fog az esetek szama. Amig nincs eleg teszt mindenkit (tunetmenteseket is) tesztelni, aki beteszi a labat az orszagba, es amig nem jar sulyos buntetes a beutazok eseten a (hazi) karanten megserteseert, addig hiaba bohockodunk. Nem azon fog mulni addig, hogy a nyugdijasoknak volt pofajuk elsetalni a bankba meg a postara atvenni az ajanlott levelet.

Hozzászólások

Pontosan. Ott kell támadni a vírust, ahol leginkább sebezhető jelenleg. Amíg nincs vakcina, a leghatékonyabb védekezés a nagy skálás tesztelés és karantén, hogy ne tudjon tovább terjedni. A tesztelési kapacitás növelésével párhuzamosan meg szépen lassan vissza lehetne állítani a mindennapi élet egyes részeit, hogy mérsékeljük a gazdasági károkat. A lakosságot és a hatóságokat pedig felkészíteni arra, hogy hatékonyan felderítsék az újabb gócpontokat és azonnal izolálják azt. Így talán kibekkelnénk azt a kb. egy évet, mire lesz oltás.

Mindig elfelejtitek, hogy vannak olyan erős népek, bár lehet erős a többesszám, mert a magyaron kívül én másikat nem ismerek, nem is engedné az Isten, hogy legyen, akik megoldják ezt egyszerűen azzal, hogy megpödrik a bajszuk, bevágják a pálinkát, és felszívják magukat. Felesleges ez az egész pánik, gyerekek immunisak, a nyugdíjasok meg amúgy is csak unatkozó koloncok, most mit kell itt befőttet enni? Tessék szépen tovább menni a plázába és kinyitni a boltokat, mert a gazdaság nem állhat meg. A magyar megvédi a magyart, nem? Otthonról mantrázza a cégvezető, hogy mennyé paraszt úgyse lesz bajod, meg a sétáló nyugdíjas is tudja, hogy a friss levegő megold mindent.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

De mi van, ha a karantén lazítás után ugyanúgy visszatér a járvány? Készítettek erről egy szimulációt: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200320/ket-viruskezelesi-forgatokon…

Kb. az a lényeg, hogy vagy nagyon hosszan tartó karantén és gazdaság földbe áll, vagy nagyon sok halott. Mindkettő nagyon rossz forgatókönyv.

A megoldás a védőoltás lenne, de az meg nincsen sajnos máról holnapra, viszonylag sokat kell rá várni.

Megoldás egyelőre sajnos nincsen.

>  karantén lazítás után ugyanúgy visszatér a járvány

Nyilvánvaló h ez fog történni! Nem is értem h gondolhatja bárki komolyan, hogy azért mert elzárták egymástól az embereket megszűnt volna a fertőzés veszélye! Kész agyrém, h van aki ezt komolyan gondolja és azt hiszi h most itt történt valami előrelépés, hát hiszen nincsenek új fertőzöttek. Persze, baszki ha fólia alatt tartják az embereket akkor nem tudják egymást megfertőzni, de amint leveszik a fóliát ismét terjedni fog a kórság.  Egy kínai városból 5 hónap alatt az egész világba széthurcolták a vírust. Rohadtul félrevezetők ezek a hírek - tömegek hiszik el, h megállt a fertőzés. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

az mar kiderult, hogy aki mar egyszer elkapta akkor masodjara nehezebben kapja el?

 

Mert akkor ha a jarvany lecseng, a kovetkezo turnusnal sokkal kevesebb lesz a potencialisan  terjeszto, mert nehezebben fertozodnek meg ujra/vagy gyorsabban atmegy rajtuk a virus (par nap es nem 2 het).

 

Ha nem igy lenne, akkor orok karantenra lennenk karhoztatva.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudni, csak találgatnak. Az eddigi koronavírusok után (sima megfázás 20-30%-t okozzák) csak időszakos immunitás járt. (max 1-2év)

Lehet függ attól is, hogy mennyire voltál beteg tőle: ha csak átment rajtad, akkor kevésbé leszel immunis.

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/20/819038431/do-you-get-immunity-after-recovering-from-a-case-of-coronavirus

Mondjuk valaki úgy gondolkodik, hogy jobb akkor túlesni a víruson, amikor az eü ellátó rendszer még nincs padlóra küldve.  Ebben sztem van logika. Tehát azok akik úgy gondolják, h jó eséllyel felépülnek a fertőzésből, mégha lesznek súlyos tüneteik is, akár kereshetik is a fertőzés lehetőségét addig amíg van lélegeztetőgép kapacitás. És mire a járvány a tömeges fertőzés szakaszába ér, ők már túl lesznek a nehezén és immunitást fognak szerezni.  Pl később munkavállalói szempontból is előnyösen helyzetben lesznek, akik már immunisak. 

Szóval akiknek az a dolguk, h előre gondolkodjanak, azok biztos arra jutottak, hogy jobb az előbb vázolt stratégiával szimpatizálókat elbizonytalanítani olyasmikkel, h nem biztos h immunitást fog szerezni v. ha szerez is kérdéses az időtartama - mindez tudományos köntösbe csomagolva tűnik hitelesnek.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> Szóval akiknek az a dolguk, h előre gondolkodjanak, azok biztos arra jutottak, hogy jobb az előbb vázolt stratégiával szimpatizálókat elbizonytalanítani olyasmikkel, h nem biztos h immunitást fog szerezni v. ha szerez is kérdéses az időtartama - mindez tudományos köntösbe csomagolva tűnik hitelesnek.  

Ez elég erősen alaptalan összeesküvéselmélet szagú.

Szerintem senki nem akarja szándékosan elkapni, de egyáltalán hogyan csinálnád? Belógnál kórházba wc csészét nyalogatni?

> Szerintem senki nem akarja szándékosan elkapni,

De miért nem? Valószínűleg a legtöbbünk el fogja kapni! Csak az a kérdés h mikor? Amikor már a kórházakban a folyosókon fognak haldokolni az emberek v. most amikor még van kapacitás? Melyik a jobb? Oltóanyag csak jövőre lesz elérhető, ha lesz. Tehát? Most akkor ez hány embernek juthatott már eszébe? 

Hogy h lehetne elkapni? Mondjuk az olaszoknál! 

Az egyetlen dolog, ami reményt adhat, hogy esetleg mégiscsak szezonális jellegű lesz, és ki fog fújni a járvány magától az időjárás változásával!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Te meg most hallasz először a kórházi várólistáról, hát akkor elmondom mi az, az a lista az amire felkerülsz ha szerencsés vagy mert csak 90 napra előre adhatnak időpontot. Tudod eddig a nővérek meg az orvosok pasziánszozni jártak be a kórházba, télen meg azért mert ott meleg volt. 

Hasonló színvonal mint amit megütöttél.

Igen ezek addig a raktárban porosodtak a hozzájuk tartozó személyzet meg puszira vette fel a bérét micsoda pazarlás. Pedig erre elszórt pénzből épülhetett volna pár nagyobb stadion is tudod ott ahol a nézők állandóan kiszorulnak a színvonalas Magyar meccsekről, micsoda pazarlás. Bölcs vezérünk előrelátó volt azért tartotta fent ezt a felesleges kapacitást mert a jövőbe látott. 

Most h roppant értelmes módon kielégítetted a 11:00 és 11:05 közé eső stadion/bölcs vezér/színvonalas magyar foci/bezzeg az egészségügy szalmabáb igényeidet, esetleg válaszolhatnál : akkor hányan is vannak most lélegeztető gépen? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem tudunk rendszeres, pontos statisztikákat, mert "személyiségi jogok" vagy ilyesmi.

A hét elején 9 ember volt súlyos állapotban.

Statisztikailag feltételezhető, hogy jelenleg 2x ennyien, de lehet több, mert átlagosan a kórházba kerülés utáni 12. napon kerülnek intenzívre a betegek. (akkor még csak 30 eset volt nálunk)

Amúgy azt tudjuk már, hogy hány beteg ellátására képesek a magyar kórházak? Önmagában a lélegeztető gépek száma nem jelenti azt, hogy ennyit működtetni is képes az egészségügy.

> Amúgy azt tudjuk már, hogy hány beteg ellátására képesek a magyar kórházak?

Attól tartok ezt meg fogjuk tudni hamarosan! Erre lesz kihegyezve az eü ellátás és fogják tudni működtetni!  Csak legyen elég gép!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Kapcsolódik:

Hétfőn nyílik a Szent János Kórház Covid osztálya

Az osztályt a belgyógyászati tömbben alakították ki, 55 fekvőhelyes, és 15 beteget tudnak majd itt lélegeztetni.

Szlávik János: A kórházban kezeltek 10-15 százaléka szorul gépi lélegeztetésre

 

Hallottam Orbántól, hogy -a normál helyzethez képest- 10x-es terheléssel számolnak amikor csúcson lesz a járvány és erre kell felkészíteni az eü ellátó rendszert. Ez brutális skálázódás! A héten 20 repülőnyi cucc érkezik közte újabb 2000 lélegeztető gép.  

Én úgy látom, hogy amikor a csúcsterhelés lesz – most még nem vagyunk itt –, tehát a járvány terjed, és a csúcs felé haladunk, a tetőpont felé haladunk, amikor oda el fogunk érni, akkor körülbelül a tízszeres terhelésnek lesz kitéve a magyar egészségügy, mint a normális, nem háborús, hanem békeállapotban szokott

https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interju…

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Teljesen lényegtelen mivel te rakomány kultusz hívő vagy.

Kérdés mekkora szabad személyzet van azaz pl altató orvos. Tudod nélküle csak egy darab vas, mint a stadionjaink foci nélkül csak beton. 

Majd ha megmondod mennyi léhűtő, eddig munka nélkül a fizetését felvevő altató orvos van akkor beszélünk. 

De amíg abból lesz valami, addig mindenki megkapja. Szal vagy sutba vágják az egész gyógyszer-engedélyezési procedúrát és mindenkiből kísérleti egeret csinálnak, vagy betartják és akkor kifejlesztés, engedélyezés, gyártás legeslegkorábban mondjuk egy év múlva lesz elérhető a patikában. Van annyi idő? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

mindenkiből kísérleti egeret csinálnak

Jelenleg is folynak a kísérletek. Ha most leszel beteg, akkor is ilyen, kísérleti, egyébként már engedélyezett (AIDS, malária, lupusz, stb.), de korona ellen még nem használt gyógyszerrel fognak kezelni, mivel nincs más. Magyarországon is. Én úgy gondolnám, hogy késöbb több tapasztalat lesz ezek hatékonyságáról és mellékhatásairól.

Itt most szándékosan keversz össze dolgokat! Egyrészt gyógyszert az oltással; másrészt az emberen nem tesztelt hatóanyag emberen való alkalmazását veszed egy kalap alá az emberen tesztelt hatóanyag alkalmazásával. 

Sajnos nem lesz oltás, gyógyszer mire a járvány tömeges lesz - illúzió ebben bízni sztem!   

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

felületes ismereteim szerint ez az alapja az oltásoknak, h amivel már találkozott az immunrendszer az ellen tud védekezni. Sőt némileg még azok variánsai ellen is! 

Más kérdés ha az immunrendszer gyenge egyéb okból, vagy olyan mutáció történt a virusban amit már nem ismer fel.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> hatékonyan felderítsék az újabb gócpontokat és azonnal izolálják azt

Ebben bíznék utoljára!  Eddig sem működött, mindenhol elterjedt a fertőzés - pedig nagyon is igyekezték felderíteni, izolálni. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Dél-Koreában egész jól működött. Aztán jött a 31. beteg, akinek sikerült elterjesztenie egy vallási közösségben és megugrott a betegek száma.

Azt egy szóval sem írtam, hogy megy majd minden úgy, mint régen, dehogy! A cél az hogy kontroll alatt tartsuk a járványt a vakcináig. Minden nappal előrébb jutunk, készülnek gyorstesztek is. Simán el tudnék egy olyan helyzetet képzelni, hogy előbb-utóbb szinte napi rutinná válik a tesztelés, mint pl. az alkoholszonda a kamionosoknál. Meg lehet határozni, hogy hány helyen kellene gyors szűrőállomásokat felállítani, pl. élelmiszerboltok előtt. Odamész, mintát vesznek (nem feltétlen kell hozzá orvosi alkalmazott), ~fél óra alatt lesz eredménye, utána mehetsz vásárolni. Ha aznap elvégezték már rajtad egyszer a tesztet, akkor kihagyhatod. Emellett mindenhova kihelyezni ingyenes kézfertőtlenítőt. A lényeg az, hogy a mostani 2-3-as fertőzési arányt 1,5 alá csökkentsük, ami nem elképzelhetetlen. Aztán reménykedni, hogy kihúzzuk a vakcináig, ami drasztikusan lecsökkenti a terjedést (teljesen ez se fogja, mert nem mindenkit lehet beoltani).

Megprobaltak, de minden orszag szembesult vele, hogy 1000x ennyi tesztre lett volna vilagpiaci igeny mar ket honapja is.

A tanulsag inkabb az, hogy mig Del-Korea sajat tesztet fejlesztett ki, Europa meg az alapanyag alapanyagat is Kinabol varta tevekeny ritmikus fitymahuzogatas kozepette.

A napi halottak 100x-osa siman lehet az egy hettel ezelotti fertozottek valodi szama.

Szerkesztve: 2020. 03. 21., szo – 12:32

Ott megoldották a taxisok. Csak, hogy külön kiemeljem ha már ők is kiemelték őket.
És ez nem azon múlik, hogy diktatúra vs. demokrácia. Ez menne egyszerű szabályozással is.

Ekozben Europaban:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8134765/London-Mayor-Sadiq-Khan-says-people-using-public-transport.html

Madrid utan London vezetese is volt olyan hulye, hogy megritkitotta a tomegkozlekedest. Ertsek mar meg a donteshozok, hogy vagy lezarjak, vagy hagyjak futni 100%-on. Minden mas csak tovabb ront.

(Londonban a 100% futas racionalisabb, leven kritikus bolti es NHS staff is csak metroval tud dolgozni menni.)

Ok megtehetik, mert amikor bemesz es felveszik az adatlapot az elso kerdes, hogy van e biztositasa... Na most ha erre nemmel valaszolsz akkor igy jartal, mert a tulterhelt korhazak ilyenkor elkuldenek mert nem kotelesek ellatni. Ez kb 10% vagyis 30 millio polgar, vegyel hozza meg ennyi illegalt aki inkabb doglik meg otthon mintsem menjen barhova es csaladot rokonokat begyujtsek es deportaljak. Tehat potencialisan 60 millio aki kivul van az egeszsegugyi ellatasaon. Ezert lesz nagy a krizisuk es hosszu. Semmifele travel restriction nincs es elmondas az, hogy nem is lesz, mert unconstitutional egy federal tiltas ilyen teren. Nem beszelve, hogy nagyjabol 3-4 millio polgar akinek nincs "property"je mert az uton el, vandorol, jellemzoen a nyugdijjas 50++ korosztaly, sot 70++ o nem is tud hova menni ha akar sem. Svedek talan akik a legjobban csinaljak, de ahhoz a mentalitasuk is kell.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Érdekes cikk (tudom fúj 444 de akkor is):
https://qubit.hu/2020/03/21/magyarorszag-tul-keves-tesztet-vegez-es-kifejeztetten-rosszul-all-az-esetek-felderiteseben

Az eleje óta mondom, hogy tömegeket kéne tesztelni, de votlam hülyézve többször is.
Rohadt érdekes, hogy aznap mikor nálunk 73 igazolt fertőzött volt, a világ 2 másik pontján találtak random 6 olyan embert, aki Magyarországról érkezett és fertőzött volt.

Szvsz nálunk azért ilyen a tesztelési protokoll még mindig, mert:
- nincs pénz/paripa
- ez egy módja a kozmetikázásnak: kevés teszt, kevés igazolt beteg -> kevésbé lesz pánik. 

Mármint mit?
Gyakorlatilag minden környező országban sokkal többet teszteltek eddig mint nálunk, ha arányítjuk a lakossághoz, akkor meg pláne. A 2 milliós szlovéniában ~10 ezer tesztet végeztek (nekik honnan van? a többinek honnan van?)

grafikon

"A szintén 8 milliós Ausztriában eddig ötször, a 11 milliós Csehországban négyszer, a 2 milliós Szlovéniában háromszor annyi tesztet végeztek, mint nálunk, a feleakkora népességű Szlovákiában és az ötödakkora Észtországban pedig nagyjából ugyanannyit. Szomszédaink közül hasonló a tesztelési arány Horvátországban, ahol 4 millió lakosra jutott 1264 teszt. Az előző grafikonon első helyen álló Németországban 167 ezer tesztet végeztek."

 

"A "mi kevesebbet tesztelunk" meg ki tudja mennyire ideiglenes adat."

Ezt végképp nem értem, mire célzol? Később többet tesztelnek majd? Minek? Nem a megelőzéshez kellett volna sokkal többet tesztelni? Az első 10-50-100 betegnél azokat a közvetlen kontaktokat (család, kollégák, stb), akik potenciáisan fertőzöttek és fertőznek?

ez egy módja a kozmetikázásnak: kevés teszt, kevés igazolt beteg -> kevésbé lesz pánik. 

Jah csak ez nagyon gyorsan pánikot fog szülni, amikor egyre több ember belehal és kijön valami elég durva halálozási arány a kevés teszt (felderített eset) miatt. Szerintem megnyugtatóbb lenne tudni a valós számokat. A halálozási adatokból (ha már több tucat lesz) egyébként is egész jól meg lehet becsülni a fertőzöttek számát.

Update: ma 46 esetbol 45 import, egyet meg az egyik import fertozott meg. Hubei (Wuhan++) tovabbra is 0.

Mondjuk én a Kínai Állami információknak nem hinnék. Mint ahogy semelyik rezsimének sem.

Az ő érdekük most az (mármint kínának), hogy a "jófiút" játsszák...mindenáron. Valahogy kompenzálni kell a világ többi részének elfordulását tőlük.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Eloszor ugy gondoltam ahogy te. Aztan rajottem, hogy mi lett volna, ha a "dec 1 elott is tudtak rola a kinaiak" hoax igaz lett volna. Egyszeruen nem jonnek ki a szamok. Egyelore eleg konzisztens szamok erkeznek, ami minimum azt jelenti, hogy okos emberek nem latnak erkolcsi akadalyt abban, hogy vagy publikaljak, vagy kiszamoljak oket.

Olaszországban enyhén csökkennek a számok:

  • Total confirmed: 63927 (+4789, --771)
  • Active cases: 50418 (+3780, --177), divided in 26522 (+2739, ++1572) self-quarantine, 20692 (+846, --1292) hospitalized, 3204 (+195, ++43) in ICU
  • Deceased: 6077 (+601, --50)
  • Recovered: 7462 (+408, --544)
  • Tested: 275468 (+17066, --8114)

2 napja:

  • Total confirmed: 53578 (+6557, ++571)
  • Active cases: 42681 (+4821, ++151), divided in 22116 (+2931, --1319) self-quarantine, 17708 (+1688, ++1425) hospitalized, 2857 (+202, ++45) in ICU
  • Deceased: 4825 (+793, ++166)
  • Recovered: 6072 (+943, ++254)
  • Tested: 233222 (+26336, ++2227)

Viszont a tesztek száma is jelentősen csökkent, szóval még korai lehet kijelenteni, hogy az olasz intézkedések megfelelőek és működnek...

6 hubei/wuhan 0 napos eset utan ujra volt 1 uj eset Wuhanban. Aprilis 8-an feloldjak a wuhani karantent es szigoritasokat.

"Wuhan reports 1 new COVID-19 case in six days (Read more)

- Wuhan to end its lockdown on April 8 with other parts of Hubei province lifting travel curbs on March 25

- People who disturb inspection and quarantine for controlling the outbreak at customs will be held liable no matter where they are from - judicial authorities (Read more)

- Inbound passengers to Beijing must undergo testing and quarantine"

Mai számok:

  • Total confirmed: 69176 (+5249, ++460)
  • Active cases: 54030 (+3612, --168), divided in 28697 (+2175, --564) self-quarantine, 21937 (+1245, ++399) hospitalized, 3396 (+192, --3) in ICU
  • Deceased: 6820 (+743, ++142)
  • Recovered: 8326 (+894, ++486)
  • Tested: 296964 (+21496, ++4430)

 

Úgy tűnik, valóban korai volt az öröm: ismét növekvő számok.

Az active cases nem csökken, csak lassul a növekedés gyorsasága. (ami azért jó jel lehet)

Mai adatok:

  • Total confirmed: 74386 (+5210, --39)
  • Active cases: 57521 (+3491, --121), divided in 30920 (+2223, ++48) self-quarantine, 23112 (+1175, --70) hospitalized, 3489 (+93, --99) in ICU
  • Deceased: 7503 (+683, --60)
  • Recovered: 9362 (+1036, ++142)
  • Tested: 324445 (+27481, ++5985)

A 19%-os pozitív teszt eredmény kicsit bizakodásra ad okot, korábbi napok százalékai:

- 03.21: 6557 új eset / 26336 teszt = 25% pozitív

- 03.22: 5560 új eset / 25180 teszt = 22% pozitív

- 03.23: 4789 új eset / 17066 teszt = 28% pozitív

- 03.24: 5249 új eset / 21496 teszt = 24% pozitív

- 03.25: 5210 új eset / 27481 teszt = 19% pozitív

Mai:

  • Total confirmed: 80539 (+6153, ++943)
  • Active cases: 62013 (+4492, ++1001), divided in 33648 (+2728, ++505) self-quarantine, 24753 (+1641, ++466) hospitalized, 3612 (+123, ++30) in ICU
  • Deceased: 8165 (+662, --21)
  • Recovered: 10361 (+999, --37)
  • Tested: 361060 (+36615, ++9134)

Ijesztőnek tűnik elsőre, de 36ezer teszt messze több, mint bármelyik korábbi napon és "csak" 16% hozott pozitív eredményt. Mindenesetre valószínű messze még, hogy stagnáljon a az aktív esetek száma...

En az antitestes tesztekre leszek kivancsi, hogy hanyan vannak/vagyunk tul rajta. Addig csak a halottak es a sulyos kezeltek szamabol projektalhatunk.

Kinai hir: jovo hettol heti egy jarat/orszag, az is AirChina, mert tokuk tele van az import case-ekkel (mar gyakorlatilag csak az van)

Mai adatok:

  • Total confirmed: 86498 (+5959, --194)
  • Active cases: 66414 (+4401, --91), divided in 36653 (+3005, ++277) self-quarantine, 26029 (+1276, --365) hospitalized, 3732 (+120, --3) in ICU
  • Deceased: 9134 (+969, ++307)
  • Recovered: 10950 (+589, --410)
  • Tested: 394079 (+33019, --3596)

18%-os pozitív teszt, a halottak száma jelentősen emelkedik, de ez sajna várható is:

Study of patients in China shows median time to discharge was 22 days while average time to death was 18.5

http://archive.vn/UYAZh 

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30566-3/fulltext

További érdekesség, hogy ez alapján átlagosan a kórházba kerülés után 11. napon kerülnek az intenzívre. Szóval - mivel az intenzív már most is túltelített - szerintem logikusan várható a halálozások száma drasztikusan fog növekedni.

1 héttel később:

  • Total confirmed: 124632 (+4805, ++137)
  • Active cases: 88274 (+2886, ++547), divided in 55270 (+2691, ++568) self-quarantine, 29010 (+269, ++68) hospitalized, 3994 (-74, --89) in ICU
  • Deceased: 15362 (+681, --85)
  • Recovered: 20996 (+1238, --242)
  • Tested: 657224 (+37375, --1242)

13%-os pozitív teszt, csökken az intenzíven lévők száma, talán lassan átjutnak a csúcsponton.

Kb 1 hónap volt nekik: március 7. volt az első nap, amikor átlépték a napi +100 halált.

Érdekesség:  In Northern Italy, 60 volunteers who thought they'd never suffered COVID-19 gave blood. 40 of them tested positive for antibodies to the virus.

Mondjuk az a tény, hogy különböző országok különböző szakaszban van a fertőzés, azt igazolja annyira azért nem terjedhet gyorsan, szóval lehet lassítani korlátozásokkal.

Valószínű érdemes lenne hasonló teszteket csinálni minden országban és ez alapján dönteni a további korlátozásokról.

Az antitest teszt meg van pár óra alatt, viszonylag olcsó és elég hozzá megszúrni az ujjbegyet.

A Németeknél Münchenben fog ez megtörténni:

 

From April 5, blood samples from 3000 randomly selected households in Munich will be tested for antibodies against the coronavirus SARS-CoV-2 in four weeks. The researchers want to examine around 4,500 people. The households are selected randomly: A computer specifies where the study staff will ring next.

https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.tagesschau.de%2Finland%2Fcorona-studie-muenchen-101.html

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 07:23

Ma ismet csak import cases van Kinaban repterekrol.

Wuhan nehany vasutallomasat es Hubei tartomany nehany utjat ujranyitjak, high-rol mediumra csokkentettek a keszultseget.

Kozben USA 4 napon belul nem csak Kinat, Olaszorszagot is megelozi. New York allamban mar onmagaban is tobb aktiv eset van, mint Kinaban, Koreaban es Japanban egyuttveve.

Utazasi szokasok tekinteteben California allamnak rosszabbul kene allnia, de ott valoszinuleg a melegebb klima miatt nem tud terjedni annyira durvan. Florida (Miami) kulonosen jol birja ugyanis se tomegkozlekedesi kulturaja nincs, se hideg klimaja. De New York hideg is es tomegkozlekedos is.

Szerkesztve: 2020. 03. 27., p – 16:10

Valószínű rosszabb a helyzet, mint ahogy kommunikálják:

Over 600 movie theaters across China were given the green light to reopen their doors over the past week, but Beijing's Film Bureau put out a notice late Friday ordering all theaters to go back into shutdown.

https://www.hollywoodreporter.com/news/china-shuts-down-all-cinemas-again-1287040

Kapcsolódhat:

Based on data from several quarantine facilities in the city, which house patients for further observation after their discharge from hospitals, about 5%-10% of patients pronounced "recovered" have tested positive again.

Some of those who retested positive appear to be asymptomatic carriers — those who carry the virus and are possibly infectious but do not exhibit any of the illness's associated symptoms — suggesting that the outbreak in Wuhan is not close to being over.

Under its newest COVID-19 prevention guidelines, China does not include in its overall daily count for total and for new cases those who re-test positive after being released from medical care. China also does not include asymptomatic cases in case counts.

https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/03/27/822407626/mystery-in-wuhan-recovered-coronavirus-patients-test-negative-then-positive

Amit Kinarol meg Oroszorszagrol ir a nyugati media azt en mind elhiszem. De annak az ellenkezojet is.

Tedd a szivedre a kezed: ha tenyleg December elott is lett volna eset, ahogy a nyugati sajto sejteti, hany esetuk lett volna a lockdown elott Wuhanban? Szamold ki egyszer magadnak is.

Elvileg az R0 2,2.

Átlagosan 5 nap kell, hogy tünetei/fertőzőképes legyen.

1 hónap alatt 6 iteráció: math.pos(2.2, 6) = 113

Úgy gondolom ennél jóval magasabb szám kell, hogy felfigyeljenek tüdőgyulladás szerű tünetekre influenzaszezon közepén.

Szerintem Wuhan meretu eros tomegkozlekedesu tizmillios varosban joval nagyobb, mint 2.2. A 2.2-ben mar a falusi atlag is benne van, ahol mindenki autozik. New York allam es London siman van 4 is szerintem az eros tomegkozlekedesi kulturajaval.

Mas: a napi 1.33x-osra novekedes 0 social distance-inggal elegge be volt allva. Minden orszagban. De az is lehet, hogy csak abban az aranyban nott az elerheto tesztek szama.

A valosag: Kina: -21 millio mobilelofizetes

Teves kovetkeztetes: "tobb mint 20 millio elhallgatott halott"?

Valos kovetkeztetes: tonkrement cegek ceges telefonjai, es lemondott szuksegtelen masodik elofizetesek, maga a fo forras is leirja, megis kombinal a sok idiota:

https://skeptics.stackexchange.com/questions/47186/does-a-loss-of-15-million-mobile-users-in-china-show-that-millions-have-died-due

Szerintem meg nagyon sok a Kinaval kapcsolatos fake news a nyugati mediaban, es ijeszto, hogy az emberek nagy reszenek (koztuk rajtam kivul kb mindenkinek ebben a topikban) eszebe se jut ketelkedni benne. Legtobben ugy latjak ezt, hogy szabad sajto vs diktatura, ahol csakis a szabad sajto irhat igazat.

Hogy miert ketelkedem ennyire? Tobb szemelyes ismerosom jarta meg Kina kulonbozo reszeit, es megdobbent, hogy mennyire jol mukodnek ott a dolgok. Rakas olyan feature-rol beszelunk, amirol a fejlett Nyugat egyreszt nem is almodhatna, masreszt le se hozza, hogy ott olyan az elet. Csak a szemelyes ismerosoktol tudod meg, ha Kinaban epp valami jol mukodik, a media csak szidni tudja.

Minel tobb Kinarol meselo (tobbnyire amugy nem kinai) ismerosommel beszeltem, annal jobban feltunt, hogy sok Kinat rossz fenyben feltuntetni probalo sajtotermek ketes forrasokhoz vezet, vagy semmilyen forrasokhoz.

Csak egy peldat mondok: Japanbol es Del-Koreabol - amik joval szabadabb orszagok egyre tobben koltoznek Kinaba letelepedni. Kb olyan, mintha valaki UK-bol vagy Nemetorszagbol akarna Oroszorszagba koltozni (na Oroszorszagot viszont tenyleg szidjak olyan ismeroseim is, akik amugy elismerik, hogy a nep tenyleg Putyint akarja. A kozigazgatas ott eleg hulladek)

Neha ugy erzem, hogy a fejlett Nyugat mar csak egy illuzio, amit a media tart fenn. Kozben arra varunk, hogy Kina mikor melyik orszagnak kuld tobb tesztet, vedofelszerelest, lelegeztetogepet, es ezekhez alapanyagot. De legalabb van egy szabad sajtonk, ami hibaztathatja ezert a kormanyainkat is, nem csak Kinat.