[Megoldva!] Nem használt fogyasztók egyidejű kikapcsolása? (3 fázisos) Fővezetéki kézi kapcsoló!

Sziasztok,

Elmondom mit szeretnék, azt hogy tudnám megoldani fapadosan, és kíváncsi lennék, hogy mi erre a "szép" megoldás.
 

Bevezető: a helyiségekben a lámpákat erős áramon Schalk ISK-42 impulzus relével (bekötési javaslatok, PDF) fogom kapcsolni + falra erősáramú nyomógomb, ami ki/be módon kapcsolja majd a lámpákat. Ennek a relének van olyan funkciója, hogy központi ki, központi be, központi ki/be. Én csak a központi ki részt tervezem itt használni: Lesz a bejárat környékén egy nyomógomb: "minden lámpa le", ami egyszerűen zárja az összes relé "központi ki" részét, és minden fény lekapcsol, ami be volt kapcsolva. Ez így jó is, nekem. Tudom, gyenge árammal még szebb lenne, több lehetőség, stb. Kipróbáltam, szépen működik.

Lesz várhatóan 3x20A az Elműtől.
Az első fázison lesz rajta minden, ami 0-24-ben kell, hogy menjen:
hűtőgép, router, WIFI AP, switch, szenzoros RPI-k, és egy helyiség konnektorjai, ahol a számítógépem van, mert sokszor nem kapcsolom ki a PC-t. Redőny vezérlés, hogy az is kezelhető legyen. (Még akár a világítás is lehetne itt, hiszen azt a fenti részben ismertetett módon le tudom kapcsolni, de ez mindegy most.)

A másik 2 fázison (2x20A) pedig az összes többi: főzőlap, sütő, hűtő-fűtő klíma, konnektorok, fürdőszoba, hifi, tv, minden egyéb.

A "nem szép" megoldás, hogy ha elmegyünk több napra, lekapcsolom ezt a 2 fázist, mert tudom, hogy semmi olyan nincs rajta, aminek mennie kell. Ha vissza jövünk, visszakapcsolom. Ez NEM szép megoldás, de ellátná a célját. Jól sejtem, hogy semmi hátránya nem lenne a gépeknek, ha áramtalanítom őket? Maximum ha több be volt kapcsolva, akkor egyszerre kapcsolnak vissza, és ez miatt akár le is csaphatja a kismegszakítót, de nem kéne. Más várható hátránya?

Ide jönne a szép megoldás, ezt szeretném megvalósítani:

Lenne egy nyomógomb, rajta: "minden nem fontos áramfogyasztó kikapcsolása", ami valahogy lekapcsolná azt a 2 fázis után rákötött fogyasztót, például a kismegszakítók után és az eszközök előtt lennének mágnes kapcsolók, vagy a 2 fázisnál, az 1-1 fázisnál lenne 1-1 mágneskapcsoló, ami ezt kapcsolná valahogy. Vagy a 20A és a kismegszakítók között kapcsolna, akkor 2 ilyen kellene, vagy egy 3 fázisos mágneskapcsoló, amibe kettő fázist kötök bele? A mágneskapcsolóban találtam 40-60A változatot, ami a célra elméletben jó lenne, csak az nem tetszik, ahogy láttam, 20W a fogyasztása egy ilyennek. Tehát ha elmegyünk, és lekapcsolok mindent, akkor lesz 1x vagy 2x20W fogyasztásom? Vagy akkor is lesz 1x vagy 2x20W ha nincs is lekapcsolva? Mert 2 fajta mágnes kapcsolót találtam: az egyik az alapból be, a másik az alapból ki változat. Ezt még nem találtam meg, hogy fogyasztás szempontból mit jelent, csak gondolom az a működése, hogy ha az "alapból be" változatot veszem, akkor fog fogyasztani, ha kikapcsolom (áram tartja és azért fogyaszt, hogy ne érjen össze). A másik változat meg fordítva. Jól sejtem?

Példa termék: Mágneskapcsoló KONTAKTOR LT1-D5011 50A 230V

Ami itt nem tetszik, a specifikációban: " Teljesítményszivárgás pólusonként: max.13W" Hát,ha 26W átmegy rajta + még fogyaszt 20W-ot, akkor kb ez egész hiába van :)

A bekapcsolásnál az elvárt működés: le van kapcsolva valahogyan ez a 2x20A, és ha az előszobában, az első lámpakapcsolót (ami nyomógomb) megnyomom, akkor az, mint az impulzus relében fent írtam a "központi be" jellegűen bekapcsolja a lámpát, és egyben bekapcsolja ezt a 2x20A-ra kötött mindent. Ha újra megnyomom, a lámpát lekapcsolja, ha újra megnyomom, a lámpát fel. De nem kapcsolja ki a 2x20-at, mert csak be tudja kapcsolni ez, és ha be van kapcsolva, nem történik semmi.

Tehát az lenne a cél, hogy ezt a kb 2x20A-nyi rákötött fogyasztókat teljesen áramtalanítsam (sok eszköz, ami keveset fogyaszt, sok-sok standby kütyü), és ki/be tudjam kapcsolni nyomógombbal, lehetőleg minimális, vagy nulla fogyasztással, mert az a célja, hogy ne legyen fogyasztás feleslegesen.

Megoldás: a 3 fázisból 2 kör kialakítás: az első körre kerülnek rá azok a fogyasztók, amelyeket soha nem akarok kikapcsolni (csak a szolgáltató által kiépített, külső biztosítékkal tudok, ha mindent lekapcsolok), például hűtőgép. A második kör elé kerül a lenti kézi kapcsoló, és utána lesznek a kismegszakítók. Tehát ez a kézi kapcsolót kikapcsolom, akkor az utána lévő kismegszakítók nem lesznek áram alatt. Ezzel megoldódott, hogy ne fogyasszon áramot az, ami nem szükséges, hogy mindig menjen, például nyaralás alatt.
Győztes termék: Ensto KSM3.63 fővezetéki kézi kapcsoló, 5-6 ezer Ft körül kapható most. Köszönöm T_chris és köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 18:29

nemérdekel

tl;dr

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Mit szólnál mondjuk a wifis okoskonnektorhoz? Meg tudnád mondani és távolról is vezérelni, mikor hol legyen áram. Csak egy ötlet.

Köszönöm a tippet. Az okos konnektorral az a bajom, hogy egyrészt vezetékes megoldást keresek, mindjárt frissítem is a témát, másrészt nem felhő alapút (hanem lokálisan működőt, akár még csak nyomógomb és eszköz jellegűt, minél kisebb fogyasztásút, hiszen a fogyasztás csökkentés a cél, bár azt is ki fogom számolni, ha mondjuk 50 ezer Ft-ba kerül a megvalósítás, akkor mennyi idő alatt térül ez meg), harmadrészt nem hinném, hogy van olyan okoskonnektor, ami egy 8kw fogyasztású eszközt is kapcsol.

Sakk-matt,
KaTT :)

Az a 8kW az 230V esetén cca. 34A - lenne, de ilyen teljesítményt,pont a nagy áram miatt nem egy, hanem három fázisról szokás megtáplálni. Ha a sütő+tűzhely kombóra célzol, akkor emlékeim szerint azt a kapcsolótábláról egy 3fázisú kismegszakítón keresztül fixen köll bekötni, leágazás és toldásmentes vezetékkel. Ugyanígy köll eljárni a klíma esetén is - igaz ott - lakások esetén - jellemzően egy fázist használ a berendezés.

Bár a vezetékes megoldás részt nem teljesíti, de a Shelly nevű gyártónak vannak pici, 16A-es wifis reléi, amik mennek local hálózaton, felhőn nélkül, out-off-the-box.
Ha nem egy 8KW-os fogyasztód van, hanem mondjuk 3 db 3 KW-os, akkor azokat ilyen relével egymást követően is lehetne visszakapcsolni, mondjuk 5 másodperc eltéréssel, automatizálva. Tovább ezekhez a relékhez lehet kábeles kapcsolót rakni, amivel elérhető, hogy ha lekapcsolsz egy sima kapcsolót, akkor mindhárom lekapcsol, ha vissza, akkor pedig 5 másodperc eltéréssel visszakapcsolnak sorban. A kezdeti beállítását követően pedig még a local hálón sem kell lenniük, teljesen vezetékesen működnének (bár ártani nem árt, ha local hálón eléred a beállításait)

https://shelly.cloud/shelly1-open-source/

vagy ha fogyasztást is mérnél, akkor 

https://shelly.cloud/shelly-1pm-wifi-smart-relay-home-automation/

Bekötésre:

  • N-re a nullát kötöd, 
  • L1-re a fázist
  • L és SW közé egy kapcsolót (vigyázz, 230V van ezen is)
  • O-ra a kimenő fázist. (ha a kapcsoló be van kapcsolva, akkor az L1-be menő fázist küldi ide)

Plusz, ha mégis szeretnél később felhős megoldást, akkor ezt a fizikai kapcsoló mellett kapcsolhatod telefonról is, illetve API is van hozzá, így felhő nélkül saját programból is meg lehet tenni ugyanezt. EU-s gyártó, teszteltem már, ha kikapcsolva hagyod a felhőt rajta (alapból kikapcsolva küldik), akkor tényleg nem kommunikál semmit sem kifelé.

Nagy Péter

Köszönöm, sokat olvastam Shelly alapú megoldásokat, tetszenek is, attól eltekintve, hogy nem kábelesek, így jelenleg nem érdekesek számomra.

Egy megoldásra fogok csak vezeték nélküli kommunikációs eszközöket venni, az pedig a radiátorok hőfokszabályzója. Erre majd keresek valami megoldást. Az lenne a fontos, hogy NE felhő alapon működjön, hanem lokális szerveren, lehetőleg Home Assistant támogatással. Hogy WiFi, Z-WAVE, az más kérdés, vagy hogy a sok lehetőségből melyik.

Sakk-matt,
KaTT :)

Azért is írtam most őket, mert az általad elvárt működést vezetékes bekötéssel is tudják, így végül is itt kábeles megoldásként is jó lehet. 
Bár kapcsolós relére időzítés nélkül gondolom olcsóbb megoldás is van, az időzítés meg lehet nem ér meg ennyit.

Nagy Péter

olvastad az eddigi szösszeneteit?

no wifi, minden dróton menjen

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerintem először fogalmazni tanulj meg a topik címe miatt. Tényleg csak az értelmetlen cím hozott be, de amiket irkálsz a nyitóban, az is hajmeresztő. Nem lehetne, hogy hívj egy szakembert, te meg ki menj gyomlálni? 

Mennyi pénzt / energiát tudnál ezzel a lekapcsolgatással megspórolni?

Amint meglesz a legjobb megoldás, ki fogom számolni, és ha nem éri meg... akkor vagy megcsinálom, vagy nem. :)

Részben elvi kérdés és hozzáállás, hogy ne pazaroljam az áramot, ha meg lehet oldani, hogy ne tegyem.

Minek menjen egy csomó bedugott töltő, sok eszköz standby üzemmódban, ha nincs ott senki?

Sakk-matt,
KaTT :)

Regebben szerette a szolgaltato, ha jo nagy diff volt felvetelben a fazisok kozott. Itt lesz akarmennyi vs 0/0

Az otleted csodalatos. Csodalatosan szar.

Popcornozni jottem.

Keep me posted.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 20:14

" másik 2 fázison (2x20A) pedig az összes többi: főzőlap, sütő, hűtő-fűtő klíma, konnektorok, fürdőszoba, hifi, tv, minden egyéb."

csaxólok, hogy ezek közül a főzőlap, a sütő, a klíma bekötését tekintve villanyászt igényel (nem, nem kendácsolhatsz a klímához oda egy vezetéket, mer épeszű klímás nem fog rákötni), ráadásul főzőlap+sütő kombója válogatja, hogy 1 vagy 3 fázist "kérnek".

Ja, és az erősen aszimmetrikus terhelés sem biztos, hogy jó dolog,meg létezik olyan üzemzavar is, hogy a három fázisból egy kiesik - pont emiatt nem szokás a teljes világítást háromból egy fázisra rápakolni.

Tisztázzuk: nem én, hanem egy ELMŰ által jóváhagyott villanyszerelő fogja csinálni ezeket. Én max gyenge áramot szerelek.

A világítás legalább 2 fázisra szét lesz szedve, de ez részlet kérdés.

Nálam minden megy egy fázisról, sehova nem kell 3 fázis, a klímát kivéve, mert az most fog majd eldőlni, de amiket néztem azok is mennek 1 fázisról.

Sakk-matt,
KaTT :)

Amit leírtál agymenést, azt biztos, hogy nem fogja megcsinálni. Ha meg igen, és normális alkatrészeket használ, akkor nagyon nem fogod akarni megcsináltatni.
A lakossági klímák egyfázisról mennek, így van - viszont ha van három, akkor a nagyfogyasztókat ésszel szét kell osztani a fázisok között.

Nálam egybknt (egy fázis) a fixen szerelt világítás külön körön van, ay egyes helyiségek dugaljai szintén külön-külön kismegszíkítókról vannak megtáplálva (gáztűzhely van, úgyhogy főzőlap+sütő nem játszik).
A fölöslegesen bedugott töltők, illetve standby berendezések fogyasztása elhanyagolhatóan kicsi a "normál" fogyasztáshoz képest - van néhány aljzatonként lekapcsolható hosszabbítóm ilyen célra, de ha kiszámolom, annak a 3-4E Forintos ára is a "soha meg nem térülő" beruházás kategória. (Ha a legyártásának a környezeti hatását is beleszámolom, akkor meg pláne...)

Igen, értelek, de az én környezetemben nagyon sok minden marad mindig bedugva a konnektorba, innen jött az ötlet.

Teljesen igazad van, ez egy olyan ötlet, ami okoz biztosan évi kb 4 ezer Ft-os megtakarítást, vagy akár többet, de jóval többe kerül megvalósítani és bizony ad egy újabb hibalehetőséget, ami elromolhat vagy gondot okozhat.

Sakk-matt,
KaTT :)

Megkérdezem már, ha minden elmegy egy fázisrol, minek neked 3 fázis? 
 Mert jol hangzik, hogy 3x20, de... az fázisonként kevesebb, mint a "ingyen" kapható 32A egy fázis. Tehát a valóságban kisebb csúcsteljesitmányt tudsz adni bármi egy fázisúnak (max 20A) mint 1x32A esetén. 
 Az egy bejövő 32A meg aztán szakaszolnád, ahogy akarod. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Jelenleg 3 fázis van: 6A+10A+16A, így van összesen 32A. Tehát nem egyben van a 32A.

Összeszámoltam a teljes fogyasztást (a termékek gyári adatlapjáról véve az adatokat), ha mindent bekapcsolnék egy időben: 37000W, ami kb ~ 164A. Főként a sok konyhai eszköz dobja meg, de hát ez van. Igen, nálunk előfordul rendszeresen, hogy mind a 4 indukciós főzőlap + sütő + gőzpároló + vízforraló (2400W) + klíma + mosógép + hajszárító(1500W) + hifi + erősítő + tv + számítógépek, stb... porszívó is 2000W körüli, régebbi. Ebből gondolom, hogy a 32A az kevés lesz. Ez a klíma például 4000W-ot vesz fel legalább, de egy külföldi oldalon 25A-os kismegszakítót javasoltak hozzá, bár csak 1 fázisos.

Én nem ragaszkodom a 3 fázishoz, de hogy máshogy? Várom a javaslatodat.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Igen, nálunk előfordul rendszeresen, hogy mind a 4 indukciós főzőlap + sütő + gőzpároló + vízforraló (2400W) + klíma + mosógép + hajszárító(1500W) + hifi + erősítő + tv + számítógépek, stb... porszívó is 2000W körüli, régebbi. "

Bár az állítmány kimaradt a mondatból, felteszem, hogy "be van kapcsolva" lett volna.

Hány fős személyzet üzemelteti ezeket EGYSZERRE?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Eeeegen... Én is néztem multi klimakat... Azt hittem jobban járok aztán rajottem jó atvagas... 8-9szazert kapsz egy kulterit ami kb mindig teker. Ha 4 egyénit teszel fel árban ugyanott vagy, külön külön vezerelheted és még nagyobb teljesítmény is kapsz, jobban skalazodik és olcsóbb lesz... 

Hát, ez lehet.

Én innen is tájékozódtam, az 1 fázis vs. 3 fázis cikkből:

"Ön tudja, hogy hány fázis van a lakásában?
Sokan vannak, akik a 3 fázis hallatán arra a bizonyos erősáramű, piros konnektorra gondolnak, amik üzemekben találhatók. Ők meglepődnek, amikor kiderül számukra, hogy saját házukban is 3 fázis van. Nagyon egyszerűen tudja mindenki kideríteni, hiszen csupán az a kérdés, hogy a villanyóra szekrényben hány kismegszakító található. A 3 kismegszakító 3 fázist jelent."

Jelenleg az energia szolgáltató által kiépítve 3 kismegszakító van: 6A + 10A + 16A. Innen jön be az ajtón belüli dobozba, ahol a kismegszakítók vannak.

Ez sem így van? A Mikulás sem igazi?

Sakk-matt,
KaTT :)

Komoly, tudományos érdemeket felmutató cikkecske. :-D

Én is mondok ilyeneket.

Ha egy villanyóra alatt 3db egyfázisú és egyforma értékű, vagy egy db. 3 fázisú és mindkét esetben plombált kismegszakító van...

No, ez már közelebb jár az igazsághoz.

Egyrészt nem mondtad, hogy szájmon mondja. ;)

Két óra és négy egyfázisú biztosíték akkor is lehet, ha van egy fázisod és éjszakai áramra három fogyasztód - ugyanazon a fázison. stb.

Ha bizonytalan vagy, akkor bele van írva a szerződésbe.

három fázisra?
 Csak feltételezem, mert azokat háromfázisú fogyasztókhoz találtak ki, és eléggé érdekes lenne, ha 2 fázison bírná a kraftot (a motor) de a 3. úgy "néha elfogyna"... 
 A háromfázis eredetileg háromfázisú fogyasztókhoz lett kitalálva, nem arra, hogy a végfelhasználó szétszedje három külön terhelésű szálra.  Ezt csak ugy gondolom.... 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Légy erős! A "3x egy fázis" háromfázisú trafóról jön.

Sőt, annak idején az NDK-ban tapasztaltam, hogy "két fázis" is létezik: A röfi két luka közt 220V, a luk és föld között 127V. No, az is háromfázisú trafóról jött.

És nem, a harmadik fázisra nem kötötték rá a rezsót, hogy szimmetrikus legyen. ;)

Teljesen más kérdés a motorvédelem. A három fázis és a motor is forog. Ha kiesik legalább egy fázis - az nagyon rosszul forog, a motor meg elpusztul. Ezért ilyenkor inkább lekapcsolják.

Bevallom, fogalmam sincs, hogyan oldják meg ezt az erőműtől a százas égőig. De azért működik, a generátor nem robban fel az erőműben.

Jah... Akkor félrekeveredés. 
 Mindenesetre nem hiszem, hogy bárhova vezetnének eltérő amperszámú 3 fázist. 
A motort csak mint tényleges háromfázisú fogyasztó hoztam fel. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nem közületi fogyasztónál a szolgáltató gyakorlatilag semmit nem ír elő, gyakorlatilag az óra után azt csinálsz, amit akarsz. Annak idején felújítottam egy családi házat, amelynek 3x10A bejövője volt - 3 drót az oszlopról. Azt és úgy kötök rá, amit elbír. Ezen belül lehet egyfázisú villanytűzhely vagy háromfázisú motor. Senkit nem érdekel. Pedig még egy műszaki ellenőrrel is beszéltem...

A villanyóráig gondoltam. Hogy ha valahova bekötnek a három fázist, akkor a fázisokra egyforma biztosítékot raknak. (A villanyóránál levő, még a szolgáltató biztosíték)
 Az tiszta, hogy az óra után azt csinál a fogyasztó, amit akar. 
Tehát csak erre vonatkozott az összes megjegyzésem. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nálam is 25+20+20 van. Azért így, mert van (illetve lesz) olyan egy fázisról táplált fogyasztóm, amivel együtt üzemeltetve már egy hajszárító vagy egy porszívó is meghaladná a 20A-t. Ezért a három fázis közül az egyikre nagyobb teljesítményt kértem, ide fog kerülni az említett dolog, a többi áramkör meg várható terhelés alapján nagyjából egyenlően szét van osztva a három fázis között.

Lehet, hogy ott van az eb elhantolva, hogy háztartási üf.-ként ha jól tévedek 32A "jár". Fölötte hálózatfejlesztési hozzájárulás fizetendő - ha megnézed, ez összesen pont annyi. Ahol egy fázis 25A-re kértek 3 fázist, ott meg az eredetileg odahúzott fázisról nem lett elvéve a teljesítmény, és picit fölötte van a bekötés a hálózatfejlesztési hozzájárulással járó értéknek - amit lehet, hogy anno ki is számláztak/fizettek.

Megnéztem: 16A (szürke) + 10A (piros) + 10A (piros), mindegyik C-s karakterisztikájú.

Viszont ami most készül, ott a szerződésben 16A+10A+6A van. Az Elmű szerint ez technikailag nem lehet kiépíteni, mert legalább 2 számnak egyeznie kellene, például mint most, a 16+10+10.

Sakk-matt,
KaTT :)

25A az indítás miatt kell, mivel a klíma induktív terhelés, jellemzően motorok vannak benne, több is. Egyébként 25A esetén 5,7 kW a leadható teljesítmény. A 4 beltéris klíma esetében sem lesz ekkora a villamos teljesítmény, csúnya lenne, de induláskor a motorok szép tranzienseket okoznak. Erre a pillanatra kell méretezni a kismegszakítót. Bár szerintem a mai klímák ügyelni fognak arra, hogy a beltériket ne egyszerre indítsák, a kültéri pedig szépen alkalmazkodik a fokozatosság elve mentén. Nekem legalábbis ezt csinálja. Leszabályoz vagy éppen szép fokozatosan felpörget.

Bizonyára. Bár, ha igaz a fenti fejtegetés, akkor ez egy gigawatt-klíma lehet és legalább száz éves. Azért, mert 50 éve már biztosan volt a motorindítás nevű műszaki bravúr. Sőt, már egy 100W-os hifi erősítőben is (ti. trafó==motor) van "motorindítás", bár nem ugyanazért. Így manapság nem szenvedünk annyit a sejtelmes-rejtelmes tranziensektől.

Itt egy ismeretterjesztő oldal ;) a klímákról.

Köszönöm, eddig te javasoltad a legjobb megoldást! Bevallom, én csak 10A alatti ilyesmi kapcsolót láttam eddig, fel sem merült, hogy lehet nagyobb is.

Előnyök, hogy egy nagy kapcsoló lenne:

- ~ Nulla a fogyasztás, ha jól sejtem, ha a kapcsolót kikapcsolom, nem kér áramot, hogy ezt az állapotot tartsa.

 - Vezetékes

- Felhő nélküli :-)

Hátrányok:

 - Nem tudom az előszoba lámpakapcsolóval felkapcsolni, ahogy terveztem. (Kivéve, ha az áram alatt lévő fázison üzemeltetek egy elrejtett robot kart, ami a nyomógomb (kapcsoló) hatására előbújik, a kapcsolóhoz nyúl, áttekeri a 0-ról 1-re, majd elbújik a rejtekhelyére, mindezt pár másodperc alatt kivitelezve, szinte némán. Jelen esetben egy ilyet kifejleszteni már NEM éri meg! :-) )

A termékre visszatérve: találtam kulcsos, 32A-es változatot, ami duplán jó, mert ha elviszem a kulcsot és elhagyom, akkor nem lesz áram, pedig van és hívhatok villanyszerelőt! :)

Lehet bármi hátránya, azon kívül, hogy drágább, ha a 20A-es fázisra ilyen 32A-t tudó kapcsoló kerül, mint túlbiztosítás?

Tehát akkor a bejövő 3x20A áramszolgáltatói kismegszakító és a lakáson belüli kismegszakítók közé kerülne ez az 1-1 kapcsoló.

Az első áramszolgáltatói kismegszakító simán lesz bekötve a kismegszakítókba, ahogy lenni szokott.

A második és harmadik 20A-es áramszolgáltatói kismegszakítóból kijövő kábel, külön-külön 1-1 ilyen 32A-es kapcsolóba lesz kötve, és onnan megy tovább a kismegszakítókba. Ez így elméletileg jó?

Tehát ha ezt a 2 Ganz kézikapcsolót elfordítom az 1-ről a 0-ra, akkor lekapcsolom a 2 fázist, amin a nem fontos fogyasztók vannak. Megoldva?

Ez kábelekkel, stb 30e Ft-os tétel. Ha csak 100W a fogyasztás, amit megfog ez, akkor 1 nap alatt 2.4 kWh, ha havi 4 napot van lekapcsolva ez, az évi 48 nap, ami 115 kWh megtakarítás évente. 35 Ft/kWh-val számolva ez 4e Ft. Tehát kb 8 év alatt térül meg ez, ha jól számoltam gyorsan.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha megy a klíma, nyilván nem kapcsolom le, ha meg amúgy is ki van kapcsolva, szerinted gondot okoz, hogy nem kap áramot egy kikapcsolt klíma, amiben jó esetben vagy az IR-es távvezérlő érzékelő megy, hogy be tudjon kapcsolni? Pont a standby részét kapcsolnám ki, ha nem kapna áramot, ha amúgy sincs ott senki.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha jól értelmeztem, arról volt szó, hogy elmész és lekapcsolsz mindent, ami mozog, kivéve a kivételezetteket (a klíma pedig nem tartozik közéjük a leírtak szerint). Ez esetben nem igazán értem, hogy ha megy, nyilván nem kapcsolod le. Persze változhatott a feltételrnedszer, de azt már nem követtem végig.

Megválaszolom, hogy tiszta legyen.

Ha elmegyünk hétvégére, akkor marad, ami fixen megy, és lekapcsolom az összes többit, a klímával, konyhai gépekkel (kivéve a hűtő) együtt, és kész. Ilyen esetben nyilván nem megy a klíma.

Ha 35 fok van és forróság, akkor ha elmegyünk hétvégére, NEM kapcsolom le ahogy ez előtt, mert hagyom a klímát, hogy ne melegedjen fel a lakás. Így értettem. Tehát, ha tudom, hogy a fogyasztók közül, amit amúgy lekapcsolok, mennie kell valamiért, nyilván nem kapcsolom le. Így értettem.

 

Tehát ez az egész a sok standby eszköz fogyasztásának nullázása miatt van, hogy ne kelljen kihúzni a konnektorból.

De mint itt valahol írtam, ha bármilyen relével kikapcsolom a konnektorokat, ami 16A-t bír, már az is megoldás, csak a nagyfogyasztók, klíma, stb nem lesz kikapcsolva. Ez a probléma ezzel.

Most nézem majd, milyen kommentek jöttek lentebb, de eddig a legjobb megoldásnak az tűnik, ha:

1. Nem csinálok semmit és beletörődök a sok felesleges fogyasztásba, mint az emberek 99.9%-a. :)

2. A fázisokból 2 kör lesz, az egyiken lesz ami fixen megy, nem lekapcsolható, a második körön lévő fázist meg kapcsolom:

2.A.: Egyszerű kismegszakítóval, ami nem erre van, tehát nem nagyon fogja bírni hosszú távon

2.B.: Egy erősebb, minőségibb kismegszakítóval, ami mint az előző, de lehet tovább bírja, vagy sem

2.C.: Egy kézi kapcsolóval, például amit a Ganz gyárt, de erre is írták, hogy gyorsan vége, kontakt hibás lesz, tehát ez sem olyan jó, bár ez nem fogyasztana

2.D.: Mágneskapcsolók, ami alapból nyitott és a zárást kell kapcsolni... itt ami nem tetszett a 20W körüli várt fogyasztás, ami az egészet értelmetlenné teszi, ha ennyit fogyaszt. Meg hogy lesz a rendszerben +1 valami ami elromolhat.

2.E.: Szervertermekben használt akár 10 kW-ot kapcsoló Ethernet relay, de ennek a sok száz ezer Ft-os ára miatt kiesett, meg nem is illene ebbe a koncepcióba

2.F.: Amire eddig nem gondoltam, és megoldja ezt.

Sakk-matt,
KaTT :)

1. Nem csinálok semmit és beletörődök a sok felesleges fogyasztásba, mint az emberek 99.9%-a. :)

 

Apró kacsóddal szépen kihúzod azt a kurva töltőt, ha már nem kell.

 

Eszembe nem jutna bedugva hagyni egy töltőt. Ha tölteni kell, előveszem, ha feltöltött, elteszem.

Vagy még kerülgessem is?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Mivel tl;dr, így kezdted a témát, így nem is tudhattad azt a fontos dolgot, amit a bevezetőben írtam:

" és egy helyiség konnektorai, ahol a számítógépem van, mert sokszor nem kapcsolom ki a PC-t " az sem fog lekapcsolni soha. Tehát 1 helyiségre nem fog vonatkozni ez a lekapcsolás, és pont ott vannak a számítógépek.

Sakk-matt,
KaTT :)

Tapasztalat szerint, amiből 100W összejön: sok eszköz standby fogyasztásából. TV, Hifi, Mini hifi, telefon vagy más akku töltők bedugva a konnektorokba, úgy, hogy nem töltenek semmit, stb. Kimértem, egy régebbi HP lézer hálózati nyomtatóm standby-ban 56W-ot fogyaszt, ezt bele sem számoltam, mert csak akkor kapcsolom be, ha nyomtatni kell. Nyomtatáskor meg 600W, de ez mindegy.

Tudom, körbe lehetne járni, mindig kihúzni mindent, amit más bedugva hagy a konnektorba, stb, de egyszerűbb lenne lekapcsolni. Attól, hogy én kihúzom a falból, ami  nem kell, attól más nem teszi meg... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

"mert csak akkor kapcsolom be, ha nyomtatni kell. "

Ezt kell tenni mindennel, ilyen egyszerű.

" körbe lehetne járni, mindig kihúzni mindent, amit más bedugva hagy a konnektorba,"

És rögtön eltörni a kezét, hogy máskor húzza ki maga után a töltőt, és törölje meg a saját seggét egyedül.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Igen, 2010 előtti nyomtató. Azért fogyaszt sokat, mert alapból nem hálózati nyomtató, és kb egy mini PC megy benne, Etherneten figyelve az USB-n kívül, mindezt egy vagy 600W-os tápról, ami nem valami jó hatékonyságú. Így most nyomtatás: nyomtató bekapcsol, nyomtat, nyomtató kikapcsol. Keveset használom. Teljesen jó így.

Sakk-matt,
KaTT :)

Inkább vegyél egy UPS-t. És ne 3x20 ampert kérjél, hanem 25-öt.

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 21:33

Rühellem az ilyen kattintásvadász, összefüggéstelen címeket.

"Minden nem használt fogyasztó kikapcsolása" <-- ok, okozat? --> "például 2x20A?"
De most tényleg, mi a franc köze van a kettőnek egymáshoz?

Nekem mindig azt tanították, hogy arról ismerszik meg az okos ember, hogy a buták számára is érthetően meg tudja fogalmazni a mondanivalóját.

Azért, hogy egy kis releváns is álljon itt:

Fontos szempont lehet még az is, hogy nem feltétlen célszerű aránytalanul terhelni a fázisokat, mert az (egyszerűen fogalmazva) elrontja a cos(phi)-t, amit meg a szolgáltatók (kedvük, és mérőóra típusa szerint) felárral honorál(hat)nak.
Magyarán, ha egymás után meneted, ugyanarról a fázisról a mosógépet, a sütőt, és a villanybojlert, akkor többet fogsz fizetni, mintha tök egyszerre indítanád el a mosógépet, a sütést, és a vízmelegítést.

További szempontok:,
1) Ha kapacitív fogyasztóid vannak, akkor a bekapcsoláskor nagy áramok indulnak meg, amit összeolvaszthatja a reléd tappancsait.
2) Ha induktív  fogyasztóid vannak, akkor a kikapcsoláskor nagy feszültség (és ív) keletkezik, ami szintén károsítja a relét.

3) Ezek a nagyáramú relék mind 5-25W körül fogyasztanak, tehát ha 20W-ot akarsz spórolni vele, akkor viszont még vesztesz is rajta.

4) Ha nem akarod évente (gyakran) cserélgetni ezeket a reléket az elosztótáblán, akkor ezeket a kínai és egyéb annak kinéző marhaságokat felejtsd el, és vegyél minőségit. ABB, Schneider ipari családja, esetleg EATON.  Jaaa, viszont azoknak az áruk is 5x-8x....

 

De ajánlok egy nagyon olcsó, és hatékony megoldást:
Színes filcekkel megjelölöd a kismegszakítókon, hogy melyik  a "nem fontos fogyasztó", oszt kapcsolgatod, kicsi kacsóddal.
- Egyszerű is, csak jó filceket kell találni.
- Olcsó is, egy kismegszakító ára (még ipariból is) huszada egy relének.
- Célravezető is, mert ugyanúgy kézi vezérlésű, mint a te nyomógombjaid.

Legelőször viszont inkább azt döntsd el, hogy "okos" házat akarsz-e vagy sem, ha igen, akkor ott a LOXONE, vagy a NIKO HOME CONTROL, de az ilyen mókányolásokat inkább felejtsd el, vagy legalább bízd szakemberre!

 

**Nekem is van ismerősöm, aki nagyáramú relét tetetett a főelosztóba, amivel mindent ki, avagy be kapcsol, nincsenek ilyen össze-vissza alkörök, de annak egészen más oka volt, mint neked.

Lakossági fogyasztóknál (3x80A-ig) tudtommal valós teljesítményt mér és fizettet a szolgáltató.

Abban sem vagyok biztos, hogy a szolgáltató szempontjából nem mindegy, hogy te az 1x32 amperes bekötéseddel terhelsz aszimmetrikusan, vagy be van kötve a 3 fázis, de abból egyre jut több fogyasztó.

Mármint hatásosat, de kb igen.
Ha "hagyományos" villanyórád van, akkor igen, viszont én már hallottam olyan szolgáltatóról, aki az induktív meddőt keményen szankcionálta, lakosságinál is, nemcsak nagyfogyasztónál (ott persze alap).

Ami valahol érthető is, mert nekik keletkezik egy rakás induktív meddő a tranzformátorokon, amit valahogy kezelni kell, és a legolcsóbb, ha ez a fogyasztók kapacitív összetevőjén keresztül történik, kvázi "automatikusan". Az átlagos lakossági fogyasztó, az általában enyhén kapacitív a sok kapcsolóüzemű táp végett. (igaz a power factor corrector alkalmazása ma már sok esetben kötelező)

De azt azért ne felejtsük el hogy az új, "digitális" mérővel a meddő megmérése  csak egy "szoftverfrissítés" kérdése, szóval könnyen mérhető, csak legföljebb nem íratja ki a kijelzőre (egyelőre)

Má' hogy ne lennék! :-D

Rögtön el is magyarázhatnád ezt:

Fontos szempont lehet még az is, hogy nem feltétlen célszerű aránytalanul terhelni a fázisokat, mert az (egyszerűen fogalmazva) elrontja a cos(phi)-t, amit meg a szolgáltatók (kedvük, és mérőóra típusa szerint) felárral honorál(hat)nak.

Az azért világos számodra, hogy az "egy fázis" a három fázisú hálózat egyik ága?

Bonyolult példa: Három házat táplálunk egy-egy fázisról. Mi van, ha két ház lakói nincsenek otthon, de a harmadik házban ökröt sütnek a villanytűzhelyen. Vajon megbüntetik őket, leég az erőmű, vagy importálnak egy fázist Ausztriából? Megannyi kérdés. ;)

De hogy ne csak kioktatást kapjon szegény kérdező, adok egy jótanácsot is.

1) A relé fajtáját (Normally ON / Normally OFF) és fogyasztását aszerint válaszd, hogy miből van több, bekapcsolva(otthon vagy), kikapcsolva(utazol), akkor a fogyasztását optimalizálhatod, de vigyázz, a Normally ON-t veszel, akkor egy áramszünetnél az bekapcsol, (inverz logika), majd áram visszajön, raspberry pi bebootol, egyéb, akkor egy egy-három percig fullba fog menni minden a lakásban.

2) A relé adatlapján rajta van, hogy hány ampert képes a tisztán rezisztív fogyasztón, és hányat meddővel rendelkező fogyasztón kacsolni, és hányat, ha csak tartani kell. Nagy különbségek lehetnek, egy 32A-es relé képes kacsolni egy 32A-s villanyrezsót (mert csak fűtőszál/ellenállás van benne), de egy motort, mi induktív, már csak 6A-eset.

Ugyanígy tök más lesz a helyzet, hogy ha kiderül, hogy az induktív motor körét a motor, kézi kapcsolóval kikapcsolt állapotában szakítja csak meg, mert akkor az ív nem az ő tappancsait olvasztja, tehát nem mindegy, hogy úgy kattintod fel/le az egész házat, hogy az összes berendezés fullon teker, vagy minden standby-ban van, mert akkor a meddő energia tartására vonatkozó értékek lesznek az irányadóak.

3) A kivitelezést pedig, hogy az ELMŰ (ami mára már E-ON) is örüljön, meg az olvasók haja se álljon égnek, úgy "kéne" megoldani, hogy csinálsz két kört, mind a két kör három fázist tartalmaz, az egyiket kacsolod egy háromfázisú relével, a másik pedig a relé előtt ágazik le.

Mindkét körön az egyenletes eloszlás elvei mentén osztod szét a fogyasztókat, (ehhez kell a szakember)
és akkor lesz egy kapcsolt köröd, meg egy állandó.

+1 Tapasztalat:
olyan üzemzavar, amikor csak az egyik fázis esett ki, nálam, az elmű területén, az elmúlt 30 évben kb 10x volt, és jellemző volt, hogy az 1. fázis kiesése után 1-3 órán belül elment a másik kettő is.
 

" 3) A kivitelezést pedig, hogy az ELMŰ (ami mára már E-ON) is örüljön, meg az olvasók haja se álljon égnek, úgy "kéne" megoldani, hogy csinálsz két kört, mind a két kör három fázist tartalmaz, az egyiket kacsolod egy háromfázisú relével, a másik pedig a relé előtt ágazik le. "

Köszönöm,  nagyon jónak tűnik ez, hogy 3 fázist 2 körben kezelni, én is részben erre jutottam az előző hozzászólásomban. Csak te még annyit optimalizáltál rajta, hogy akkor elég lesz 1 darab ilyen 32A Ganz kézi kapcsoló, és kész? Akkor már maximum 4 éven belül megtérülne! :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Az Elmű már rég Innogy, mára pedig már E-ON (is). Azt nem tudom, hogy befejeződött-e már az Innogy felvásárlása E-ON által, de szerintem  branding nem fog módosulni E-ON-ra. Bár ki tudja.. Majd megkérdezem ismerősömet ott.

Szerk: RWE-től megvette E-ON az Innogy részét is. Az alku az, hogy az Elmű-Émász-ból az Elmű az E-ON-é lesz, az Émász, valamint a Triász (lehet félreértettem a nevét, Debrecen közeli területek) és a BDK pedig Mészáros Lőrinccé. Jövő év közepén lesz minden hivatalosan lezárva. Tehát lényegében felosztják Magyarországot két részre. Persze papírokon nem direkten Mészáros neve fog szerepelni, hanem valami Opus (Global?) és NVM vagy NKM (nem értettem teljesen). De ezt ott a vezetésben mindenki tudja..

Ez volt az eredeti felosztás 89 előtt:

Émász - Észak-magyarországi Áramszolgáltató Vállalat
Titász - Tiszántúli Áramszolgáltató Vállalat
Dédász - Dél-dunántúli Áramszolgáltató Vállalat
Édász - Észak-dunántüli Áramszolgáltató Vállalat
Elmü - Budapesti Elektromos Művek

Ebből az E-on az Édászt, a Dédászt, és a Titászt vette anno meg.
 

Bocsánat, túl jól sikerült a gerillamarketing... :-)

"De most tényleg, mi a franc köze van a kettőnek egymáshoz? "

Elárulom a logikát, lépésenként leírva.

1. Vannak a fogyasztók. Nem azok, akik a túlsúlyos embereket fogyasztják le, hanem én konkrétan az olyan 230V-os erősáramú eszközök, amik áramot fogyasztanak, például egy lámpa vagy egy turmix.

2. Az áramszolgáltatói kismegszakító által limitált, hogy hány A lehet a fogyasztás egy adott fázison.

3. Én úgy tervezem, hogy a 3 fázisból 2 fázist, ami 2x20A, azt szeretném áramtalanítani, lekapcsolni, hogy a  standby és a véletlen bekapcsolva hagyott fogyasztókat áramtalanítsam, ami nem kell, hogy menjen, ha kimegyek az ajtón hosszabb időre.

4. Az ősi módszert, amik már az ősi dakota varázslók is használtak, ezt választottam ide: "tegyünk kulcsszót a címbe, hogy beszédesebb legyen és még többen megtalálják". Mint látszik, itt vagy, bár nem vagy boldog. Ha tudtam volna, hogy konkrétan téged ez idegesít, akkor a mostani címet írtam volna ki, ne haragudj.

"Nekem mindig azt tanították, hogy arról ismerszik meg az okos ember, hogy a buták számára is érthetően meg tudja fogalmazni a mondanivalóját."

Nekem a másik ősi dakota tanítómesterem egyszer azt mondta, hogy: "ha az okos embereket (hogy részben hülyét csinálsz magadból, mert ) buta módon meg tudod szólítani, már az is fél siker."

 

"Fontos szempont lehet még az is, hogy nem feltétlen célszerű aránytalanul terhelni a fázisokat, mert az (egyszerűen fogalmazva) elrontja a cos(phi)-t, amit meg a szolgáltatók (kedvük, és mérőóra típusa szerint) felárral honorál(hat)nak. Magyarán, ha egymás után meneted, ugyanarról a fázisról a mosógépet, a sütőt, és a villanybojlert, akkor többet fogsz fizetni, mintha tök egyszerre indítanád el a mosógépet, a sütést, és a vízmelegítést. "

Köszönöm, látod, máris tanultam valamit, és még csak a buli most kezdődött! :)

Ennek fényében máris újraterveztem az egészet, és beismerem, hogy van jobb út is, mint hogy 1 fázison minden fogyasztó.

Máris itt a TERV 2.0, alcím: "0-24-es terhelés elosztása 3 fázis között és a fázis méretek újratervezése"

1. fázisra a szünetmentes és a lakás automatizálás vezérlés, router, internet, stb

2. fázisra a hűtőgép

3. fázisra a helyiség konnektorjai, ahol a számítógépem van szinte mindig bekapcsolva.

Tehát így mind a 3 fázison lesz szinte folyamatos fogyasztás.

Ezután úgy néz ki, hogy ha nem akarok 3 kapcsolót, akkor a fázisok méretét is át kell szabni, infóim szerint lehet.

1. fázis: 6A, ez kb le is fedi az első fogyasztását, ha a multi room audiókban lévő erősítők is mennek, valamint a világítás egyik része. (de azt amúgy is le tudom kapcsolni máshogyan, az mindegy) Vagy ezen nem lesz világítás.

2. fázis: 16A, ide kitalálom hogy mi kerül majd, a világítás másik része, konnektorok, sütő, hifi, stb

3. fázis: 25A (vagy 32A), mert eleve a klímának 20-25A-t javasolnak: klíma, főzőlap, konnektorok, világítás harmadik része, redőny

Így 47 vagy 54A lesz. A kapcsoló pedig csak a 2. és 3. fázison lesz rajta.

 

"1) Ha kapacitív fogyasztóid vannak, akkor a bekapcsoláskor nagy áramok indulnak meg, amit összeolvaszthatja a reléd tappancsait. "

Hát, ez nem jó, vigyázni akarok a kis tappancsokra, hogy jó állapotban maradjanak. Sima ügy: időzített indítás! :) 3-15 másodperc múlva indul el, ha áramot kap, random, vagy beállított. 1 ötletből mennyi megoldatlan feladat lett! :) Ezzel növekedni fognak a költségek...

"2) Ha induktív  fogyasztóid vannak, akkor a kikapcsoláskor nagy feszültség (és ív) keletkezik, ami szintén károsítja a relét. "

A légkondi az inverteres, a porszívó várhatóan nem fog menni, amikor kikapcsolom a főkapcsolót. A redőny sem fog menni.

Más olyan induktív fogyasztó, ami menne ha kikapcsolom, nem ugrik be.

"3) Ezek a nagyáramú relék mind 5-25W körül fogyasztanak, tehát ha 20W-ot akarsz spórolni vele, akkor viszont még vesztesz is rajta."

Én is erre jutottam, hogy ez nem megoldás, azért bátorkodtam feltenni ezt a kérdést.

"4) Ha nem akarod évente (gyakran) cserélgetni ezeket a reléket az elosztótáblán, akkor ezeket a kínai és egyéb annak kinéző marhaságokat felejtsd el, és vegyél minőségit. ABB, Schneider ipari családja, esetleg EATON.  Jaaa, viszont azoknak az áruk is 5x-8x.... "

Ez oké, én EATON (Moeller) termékeket néztem és Schneider-eket. Nem kérdés, hogy ilyenek lesznek.

 

" Színes filcekkel megjelölöd a kismegszakítókon, hogy melyik  a "nem fontos fogyasztó", oszt kapcsolgatod, kicsi kacsóddal. "

Igen, ez az előző kézikapcsolós javaslattal együtt közösen az 1. helyezett megoldás (+1 előny, +1 hátrány), köszönöm!

Előnye:

- ~ Nulla a fogyasztás.

- Vezetékes

- Felhő nélküli :-)

- Olcsóbb, mivel nem kell semmi extra beruházás, mint a kézikapcsolós esetén.

Hátrányok:

 - Ki kell nyitni a kismegszakítós részt, ami kevésbé kényelmes, mint egy jól elhelyezett kézikapcsoló.

 - Nem tudom az előszoba lámpakapcsolóval felkapcsolni, ahogy terveztem. (Kivéve, ha az áram alatt lévő fázison üzemeltetek egy elrejtett robot kart, ami a nyomógomb (kapcsoló) hatására előbújik, a kapcsolóhoz nyúl, áttekeri a 0-ról 1-re, majd elbújik a rejtekhelyére, mindezt pár másodperc alatt kivitelezve, szinte némán. Jelen esetben egy ilyet kifejleszteni már NEM éri meg! :-) )

Sakk-matt,
KaTT :)

Ahogy már nem egyszer el lett írva, a fogaysztók ilyen felosztását qrvagyorsan felejtsd el. Neked két külön 3 fázisú hálózat kell: az egyiken a 7x24-ben üzemelő berendezések, lehetőleg egyenletesen elosztva a terhelést a három fázis között, a másik meg egy kellően masszív 3 fázisú kapcsolóval lekapcsolható módon kialakítva az alárendelt fogyasztók táplálására szolgál. Ha a tekerős bumszli kapcsoló nem jó, akkor bizony venni kell bistabil relét, amit egy nyomógombbal be- meg ki tudsz kapcsolni (váltani a két állapot között) - arra készülj fel, hogy ez nem lesz olcsó - viszont nem igényel egyik állapotban sem energiát.

Igen, jogos, köszönöm.

Itt a kolléga le is írta ugyanezt, ez lesz a megoldás. Jó lesz a Ganz, tekerős, 0 és 1 állású nagy kapcsoló. A kérdés, hogy a 32A-os kézi kapcsoló elég-e, ha 6A+16A+25A lesz a 3 fázis. Vagy legyen nagyobb, biztos ami biztos? A következő lépés a 40A.

Sakk-matt,
KaTT :)

Általános tapasztalat: a Ganz KK kapcsolók relatíve gyorsan kontakthibásak lesznek, ha gyakran (napi rendszerességgel) vannak kapcsolgatva. Mi oktatótermek főkapcsolójaként használtuk, néhány évente sorban cserélni kellett őket. Azóta inkább a kismegszakítókat kapcsolgatjuk. (Azokat is cserélni kell néha, de mechanikailag valamivel strapabíróbbak és egyszerűbb őket cserélni.)

Köszönöm az infót, nem szívesen cserélgetnék ilyen kapcsolót rendszeresen. Nincs valami megbízhatóbb alternatíva, ami még kapcsoló, de nem kismegszakító?

Most a kismegszakítók élettartamát kitolva pár elméleti lehetőség: ha az áramszolgáltatói kismegszakítónál jóval nagyobb terhelést elbíró, Eaton 194817 xPole Home kismegszakító 3P+N C 63A 4,5kA HL-C63/3N

kerülne oda, mint kapcsoló, vagy Eaton Moeller 3P+N C 63A 6kA CLS6 247755  vagy Eaton Moeller FAZ-C4/3 Kismegszakító 15kA 3pólusú 278865 ? (Ezek csak példa termékek, nem tudom, hogy jók-e, vagy hogy nekem 3P vagy 3P+N változatot érdemes-e.)

Szóval ha a 25A helyett olyan kismegszakító lesz, ami 63A-ra van, akkor elvileg hosszabb lesz az élettartama és jobban bírja majd a kapcsolgatást? Főleg, hogy elvileg akkor fogom lekapcsolni csak amikor elvileg kb alig lesz fogyasztás, jó esetben kevesebb, mint 1A, a kapcsolás pillanatában. Aki biztosan tudja, hogy milyen termék lenne a jó, az írhatna termék példát, és hogy 3P vagy 3P+N, és miért.

Sakk-matt,
KaTT :)

Szia, maga az ötlet tetszik, csak amiket néztem mágneskacsolóknak, azoknak fázisonként 13W az áramáteresztése akár (nincs tapasztalatom, hogy a gyakorlatban menni), és fogyasztanak is vagy 20W-ot. Így viszont ezeket nézve kb értelmetlen az egész, ha nem kb 0 lesz a fogyasztás, itt kerültek képbe a kézi kapcsolók. Normál esetben havi 2-4 alkalommal kapcsolnám ki-be a nem használt fogyasztókat, de a tippem, hogy 100W körüli legalább, a sok kis fogyasztás.

Sakk-matt,
KaTT :)

Segítek, szórakoztatok, ahol tudok! :)

Példa termék: Mágneskapcsoló KONTAKTOR LT1-D5011 50A 230V Ami itt nem tetszik, a specifikációban: " Teljesítményszivárgás pólusonként: max.13W"

Én konyha nyelvre fordítottam a szakzsargont... nyilván az eredeti jelentés kárára. Mi, Srí Lanka-i pékek nagyon keveset használjuk azt a kifejezést, hogy "teljesítményszivárgás pólusonként".

Sakk-matt,
KaTT :)

Hát, ez volt a témában a legelgondolkoztatóbb hozzászólás. Nagy igazságok. Köszönöm, átgondolom az egész létjogosultságát.

Máshogyan nézve: mi a jobb, a 0 vagy az évi 48 nap, amikor 100W helyett 0W a fogyasztás? Kis lépés, de valami. Abból az elvből indultam el, hogy ha rajtam kívülálló okok miatt nem tudok valamit megváltoztatni, nézzem meg, hogy én mit tehetek, hogy változzon. Mivel én nem akarok körbe járkálva mindig, mindent kihúzni más helyett, így egyszerűbb lenne ez.

Egyszerűbb lenne tudom valami jó kis WiFi-s Sonoff-fal a konnektorokat lekapcsolni és kész. A többit meg úgy hagyni.

Más szemszögből nézve: ha meg olyan megbízhatóan működne a mindennek a lekapcsolása, akkor napi szinten is lekapcsolnánk, tehát mondjuk reggel 8 és 17 óra között heti 5 alkalommal is le lehetne kapcsolni, az már egy heti +45 óra, 2160 óra egy évben, ami 90 nap. Ha hozzá jön a 48 nap, akkor máris 138 napnál vagyunk, amikor nincs 100W fogyasztás. 331 kWh, ami 12 ezer Ft éves szinten.

Azonban ha már 1-2 évente elromlik a mágneskapcsoló / Ganz kézi kapcsoló / kismegszakító, akkor nem éri meg az egész. Arról ne is beszéljünk, ha más eszköz is elromlik a folyamatos kapcsolgatás miatt. Vagy a kismegszakítók nem bírják, stb.

Sakk-matt,
KaTT :)

Számolgatás és mágneskapcsoló helyett tudom ajánlani a funkcióelemzést!

A rengeteg fogyasztó minden bizonnyal felesleges. A megmaradtak fogyasztása valószínűleg nem domináns. (És ki az a barom, aki a turmixgép bekapcsolása után eltávozik otthonról?)

Nyaraláskor meg le kell kapcsolni a kismegszakítókat. Ekkor egy kismegszakító marad bekapcsolva, amiről megy a csengő, riasztó és a hűtő.

"Nyaraláskor meg le kell kapcsolni a kismegszakítókat. Ekkor egy kismegszakító marad bekapcsolva, amiről megy a csengő, riasztó és a hűtő."

 

Igen, ez a fapados B terv.  Köszönöm.

Többen írták és máshol is olvastam, hogy a kismegszakítók sem bírják olyan jól a rendszeres kapcsolgatást.

Szerinted az mennyire jó ötlet, hogy úgy növelni az élettartamát a kismegszakítónak, hogy nagyobb teljesítményű lesz (3 fázisú, 63A például), természetesen +1 ilyen nagyobb lenne a szolgáltatói kötelező és a lakáson belüli kismegszakítók előtt? Ezeket szedtem össze itt.

Sakk-matt,
KaTT :)

Hááát, a kismegszakító nem egy ájfón. ;)

Szereltem már olyat, ami 50W terhelés hatására első bekapcsoláskor szikrázott egyet és kimúlt. A kismegszakítók néha álló helyzetben is elromlanak. Ezen kívül a villamos hálózat általában faék bonyolultságú, hogy megbízhatóbb, könnyen javítható legyen.

Ezeket figyelembe véve minden ellenkező mesterkedés felesleges és káros. Amint írtam, nem kell elfogadni a kialakult eltúlzott helyzetet. Az egyszerűsítésre kell törekedni és utána a legegyszerűbben megoldani. A végeredmény az lesz, hogy az egész topic feleslegessé válik. ;)

Bár létezik tűz esetére áramtalanító főkapcsoló, de inkább ipari létesítményeknél. Családi házhoz elegendő a főbiztosíték is.

"Hááát, a kismegszakító nem egy ájfón. ;)"

Tudom buckó MESTER... Hiába posztoltam az Instára kismegszakítós, szexizős képeket, alig kaptam lájkot. :)

" Családi házhoz elegendő a főbiztosíték is. "

Igen, csak a sok kapcsolgatást nem tudom, hogy fogja bírni. Mindegy, ki fogom próbálni, úgy néz ki. Akkor lesz két kör a 3 fázison: Az első körben mind a 3 fázison lesz elosztva terhelés, aminek mindig kell mennie, 0-24. Aztán a második kör elé lesz egy 3 fázisú, jobb kismegszakító, ami után lesz a többi kismegszakító.

Fogyasztás mérésre az IoTaWatt-ot néztem, ami tud 14 szálon mérni 100A-ig, lakatfogós módon (CT), tehát a vezeték köré kell rakni a szenzort. Infóim szerint 1 ilyen szenzor csak 1 fázist tud mérni, tehát ha ezzel akarom mérni ezt a két kört, akkor egyből 3+3 elmegy erre, de marad még 8 hely az egyéb mérésre, ami elég bőven.

És itt a kérdés, hogy a 3 fázisú megszakító az 3P (ami 15 kA) vagy 3P+N (ami 6 Ka) legyen? A nullát is megszakítsa, vagy ne? Miért?

  Eaton Moeller 3P+N C 63A 6kA CLS6 247755  vagy Eaton Moeller FAZ-C4/3 Kismegszakító 15kA 3pólusú 278865 ?

Egy ilyesmi után lennének a konkrét 10A - 16A-s kismegszakítók.

Sakk-matt,
KaTT :)

"ha agyon vágnak sem emlékszem ilyenre hogy teljesítmény szivárgás pólusonként "

Látod, hogy mennyi mindenben hasonlítunk! :)

A viccet félre téve én ilyesmi termékeket nézve kerestem adatokat, hogy mennyit fogyaszt egy mágneskapcsoló, és látod, hogy mit találtam. Én, aki eddig soha nem próbáltam meg pólusonként teljesítményt szivárogtatni, nem tűnt fel, hogy nem helyes szakmailag.

Neked van konkrét tapasztalatod, vagy tudsz mutatni, 25A - 32A - 40A-es 3 fázisú mágnes kapcsolót, hogy mennyit fogyaszt, ha átmegy rajta az áram, és nincs bekapcsolva, valamint ha be van kapcsolva és nem megy át rajta az áram, hány W a fogyasztás? Valószínű, hogy fogyasztania kell valamit, csak nem mindegy, hogy mennyit. A kézi kapcsolóval és a kismegszakítóval biztos nem tud versenyezni fogyasztás terén.

A másik szempont, a valódi, reális élettartama, ha mondjuk napi egyszer lenne ki-be kapcsolva, hány kapcsolást bírna.

Sakk-matt,
KaTT :)

Egy mágneskapcsoló csak akkor fogyaszt, ha a tekercse áram alá kerül. teljesen függetlenül attól, hogy az érintkezőin folyik áram vagy nem.

Nincs adatom arról, hogy mennyit fogyaszt egy mágneskapcsoló tekercse. Valahol van mélyen otthon egy dil mágneskapcsolóm 230 v-os tekerccsel ha megtalálom, megmérem a fogyasztását.

Az ipari mágneskapcsolók arra lettek kitalálva, hogy ki be kapcsoljanak nagy áramokat, pl nagyteljesitményű gépek motorjait.

Tehát itt az én felhasználásom esetén:

lenne egy 3 fázisú mágneskapcsoló, ami alapból "mindig be" üzemmódban van, tehát nem fogyaszt áramot. Amint megnyomom a "minden lekapcsolás, ami nem kell" gombot, akkor a tekercse áram alá kerül, és lekapcsolja a 3 fázist? Majd amikor N nap múlva visszakapcsolom, akkor visszakapcsolódik a 3 fázis és a tekercs nem lesz újra áram alatt, tehát már nem fogyaszt?

 

Lehet, hogy így sok segítséggel megtaláltam a megoldást, kérlek mondjatok véleményt róla: SCHNEIDER ELECTRIC, MODULÁRIS KONTAKTOR 40A, KÉZI KAPCSOLÁSSAL, 4 ZÁRÓ ÉRINTKEZŐ, 220-240V AC 50 HZ (SCHNEIDER A9C21844)  Gyári oldal, buckónak.

Értelmezésemben, ami pozitív:

 + Záró érintkezők: 4, tehát akkor mehet a 3P+N? Vagy elég a 3 záróérintkezős változat is? +

 + Nem Ganz kézi kapcsoló, amire a megosztott tapasztalat szerint hamar tönkremegy

 + Nem kismegszakító, bár az jobban bírhatja, mint a kézi kapcsoló, de nem erre való

 + Kézi vezérlési lehetőség, van rajta egy kapcsoló!!! :) Ha kézzel kapcsolom, akkor is van fogyasztása?

 + Távoli vezérlés is van: 220-240V, bár nem tiszta, hogy itt áram alatt, zárva kell tartani, hogy kikapcsolva legyen? És akkor itt lesz fogyasztása ennek?

+ "kapcsolási frekvencia: 100 kapcsolás naponta", ez elég lesz!

+ "mechanikus tartósság: "1000000 ciklus"

 

Most jön pár kérdés. Mikor lép életbe a tartási fogyasztás? Amikor az én esetemben lekapcsolom az áramot, addig, amíg vissza nem kapcsolom?

Ez szerepel ott: "tartási fogyasztás VA: 6,5 VA"

Továbbá: "bekapcsolási teljesítmény VA-ben: 53VA" Ez mikor, meddig?

"hőveszteség: 2,1 W - 50/60 Hz" Tehát még ez is rájön, amit fogyaszt, ha bekapcsolom? Vagy ez mindig van?

 

Hátrány:

 - várható fogyasztás, ha lekapcsolom a második kört, a nem szükséges 3 fázist?

Sakk-matt,
KaTT :)

Mindegyik link olyan relére mutat, amelyeknek csak záró érintkezői vannak.

A kézi kapcsolóval 3 üzemmódot állíthatsz (alulról felfelé)

- mindig kikapcsolva

- távvezérlés (auto)

- mindig bekapcsolva

Az az auto üzemmódban bekapcsoláskor rövid időre 53VA teljesítményt vesz fel, utána csak kb. 2,1W kell a bekapcsolt állapot megtartásához.

Szerintem a kézi vezérlésnél is ugyanez a fogyasztás.

Nekem olyan kellene, aminek nem csak záró érintkezői vannak? Ennek az ellenkezője? Konkrétan milyen? 3P vagy 3P+N?

Akkor ez a 2,1W ez akkor mindig van, vagy csak ha lekapcsolom, mint mindig ki?

Találtam olyan mágneskapcsolót, ami elvileg jó lehet, itt. Vagy nem.

Sakk-matt,
KaTT :)

Inkább olvasd el az első mondatot. Szóval többet olvassál, mint írjál. Attól okosabb leszel.

A kapcsoló nem elég. Kell elé memória is, amely megjegyzi, hogy lekapcsolták, vagy csak áramszünet volt. A megoldás triviális: 1bit == 2db rpi, az egyik tartalékba. :-D

Amit keresned kell:

NO = normally open

NC = normally closed

A lehetőségek megsmerése után érdemes gondolkozni és számolni. Jelen esetben vagy akkor fogyaszt, ha kikapcsolod, vagy akkor, ha be. Mindegyik felesleges.

A 3 vagy 4 érintkezőt a konkrét terhelések után kellene kitalálni.

A látszat ellenére nagyon sokat olvasok ezekről, csak mint kiderült, nem éppen hiteles és jó forrásokból is olvastam sokat...

"A kapcsoló nem elég. Kell elé memória is, amely megjegyzi, hogy lekapcsolták, vagy csak áramszünet volt. "

"Jelen esetben vagy akkor fogyaszt, ha kikapcsolod, vagy akkor, ha be. Mindegyik felesleges. "

Így van. Akkor marad a 3 fázisú, jobb kismegszakító, vagy mágneses kapcsoló, kézi kapcsolással?

 

Ezt találtam még, ez már az összes csak 4-es (NC) záró : Hager ESC441 

Alapból 0,5W, bekapcsolva 18W-ot fogyaszt. Nincs kapcsolója

Vagy SCHNEIDER A9C20837, de ez 1,6W-ot használ 400 V AC-n.

Bár csak 25A: HAGER ERC426 Miért csak az afrikai oldalukon van ez a termék fent? :) Ez meg ránézésére kevés, amiket elbír.

Esetleg SCHNEIDER A9C20867, 20+ ezer Ft, 63A, nincs kézi kapcsoló rajta, 1 millió kapcsolást bír. Ez mindig fogyaszt 2.1W-ot, Tehát évi kb 600 Ft-ot fogyaszt. Ide kell hozzá megfelelő kábel, sima erősáramú ki/be kapcsoló, és kész? "vezérlőjel típusa: fenntartó" Azt jelenti, hogy akkor van kikapcsolva, ha zár az áramkör, tehát van áram a le nem kapcsolt háromfázisú körben? Ha nincs áram, akkor nem lesz áram, ami zárja, tehát nyitva lesz, de mivel nincs, ami átmenjen rajta, így nem fog működni. Ha visszajön az áram, akkor a bekapcsolt kapcsoló áramot kap, tehát zárja, és nem megy át rajta az áram, mert a kapcsoló "emlékezik, hiszen mechanikus ki/be kapcsoló", így nem lesz áram, amíg vissza nem kapcsolom. Jól értem?

Tehát lenne 2 kör a 3 fázisból: az első körön lenne rajta minden olyan fogyasztó aminek mennie kell, 0-24. A második kör után jönne a 4 pólusos SCHNEIDER A9C20867 majd utána az ajtón belüli kismegszakítók.

Ezt a moduláris kontrakort pedig egy sima erősáramú 230V ki/be kapcsolóval kapcsolnám. Ha ki, akkor átmegy rajta az áram, ha be, akkor lekapcsolja az összes kismegszakítót. Ez így működhet?

 

Ez jobban fogja bírni, mint egy 3 fázisú, EATON vagy más, jobb kismegszakító, ami 40A vagy 63A-os?

Sakk-matt,
KaTT :)

Bár nem ez a szakterületem, de felhívnám néhany apróságra a figyelmedet.

A mechanical durability jelentése kb. annyi, hogy nem a mechanika fog tönkremenni az élettartam alatt.

Mert.

A electrical durability minden bizonnyal azt jelenti, hogy hányszor képes bekapcsolni és utána megszakítani a névleges terhelést.

A terhelhetőséget nagyobb eszközöknél megadjak terhelés fajtánként: motor, izzó, higanygőz lámpa, stb.

Az utóbbi paraméter 30.000 ciklus, ami a milliónál lényegesen kevesebb! ;)

Egy hasonló áramú kismegszakítóra pedig 20.000 ciklust garantálnak.

Az a little-kis különbség, hogy az előbbi a névleges üzemi áramot, az utóbbi a névleges zárlati áramot tudja ennyiszer megszakítani.

Ha ugyanazon a hálózaton az üzemi áram << zárlati áram, akkor a kismegszakító akár több kikapcsolást is kibír.

Eddig a pró és most jön a kontra.

A kismegszakítót a zárlati áram megszakítására méretezték, emiatt

- az érintkezők nagyobbak

- a működés gyorsabb

- az érintkezőket messzebbre kell elmozdítani megszakításkor

Ezekbő következik, hogy a mechanikus élettaram kisebb, mint egy reléé, de nagyobb, mint a saját elektromos élettartama. (ti. a megszakítható zárlatok száma) Szerintem a kismegszakító nem lesz roszabb, ha elegendő a kézi megszakítás és mindenáron "groupolni" szeretnél.

Köszönöm a pontos és részletes ismertetőt, ebből is sokat tanultam. Igen, a kis megszakító tűnik a legolcsóbb megoldásnak, ráadásul 0 a fogyasztás, ha ki van kapcsolva.

Már csak kérdés, hogy melyiket, milyet. Ahogy utána néztem, elég a 3P változat, vagy van az én esetemben is a nullát is megszakítani?  Azt gondolom, hogy nem.

Tehát akkor keresek olyan 3P-s 25A vagy 40A-es kismegszakítót, aminek minél nagyobb a kapcsolási ciklusa, figyelembe véve az ár/érték arányt, a jobb gyártóktól.

Sakk-matt,
KaTT :)

"lenne egy 3 fázisú mágneskapcsoló, ami alapból "mindig be" üzemmódban van, tehát nem fogyaszt áramot. Amint megnyomom a "minden lekapcsolás, ami nem kell" gombot, akkor a tekercse áram alá kerül, és lekapcsolja a 3 fázist? Majd amikor N nap múlva visszakapcsolom, akkor visszakapcsolódik a 3 fázis és a tekercs nem lesz újra áram alatt, tehát már nem fogyaszt?"

ebben az esetben olyan mágneskapcsolóra van szükséged amelyik NC érintkeővel van ellátva.... nem tudom van e ilyen. esetleg olyan van, amelyik váltóérintkezős ilyenkor a bontó érintkezőre kell kötni a fázisokat.

tehát elmész otthonról, megnyomod a gombot, áramot adsz a tekercsnek, és minden fogyasztó lekapcsol, egyedüli fogyasztód a mágneskapcsoló tekercse.

plusz a hűtőd meg amit akarsz....

vagy veszel egy sima mágneskapcsolót, amiben záróérintkezők vannak, a tekercsét egy sima kapcsolóval ki-be kapcsolod (ilyenkor nem szivsz áramszünetkor, mert a memória nem más mint a kapcsolód állapota). szóvab amikor otthon vagy, felkapcsolod a kapcsolót, behúz a mágneskapcsolód a kapcsolt fogyasztóid tv töltők stb áram alá kerülnek, és plusz fogyasztásként még mejelenik  a mágneskapcsolód tekercse , ami szerintem  nem annyira rosz kompromisszum.

mondjuk nekem ez szimpatikusabb mert amikor nem vagy otthon akkor aztán tényleg nincs fogyasztód, még a tekercs sem.

 

mindjárt megkeresem azt a DIL-t, hogy megmérjem a fogyasztását...

Tehát te inkább a "sima, zárókapcsolós mágneskapcsolót" vennél, ami folyamatosan fogyaszt, majd ha lekapcsolom, akkor nem fogyaszt semmit. Azonban 95%-ban kb be lesz kapcsolva, szóval nekem ezzel ez a bajom.

Szerinted egy háromfázisú jobb kismegszakítót kapcsolgatni ilyen célból mivel rosszabb? Annak 0 a fogyasztása, ha kikapcsolom.

Köszönöm, ha megméred a fogyasztását majd.

Sakk-matt,
KaTT :)

Szerettem volna megnézni, előkerítettem azt a mágneskapcsolót sajnos szomorúan konstatáltam, hogy nincs benne tekercs. Így nem tudtam mérni, de fejjebb olvastam, hogy sikerült találnod adatokat másik mágneskapcsolókról. Az a DIL ha ugy tetszik már akkor  minimum 20 éves technika volt(ha nem 30)  amikor én tanultam vele vezérléseket a 90 es évek közepén, igy valószínű az újabbak még kevesebbet fogyasztanak.  Egyébként rád van bízva a dolog ha neked jobban tetszik az NC-s, vagy a kismegszakítós  akkor hajrá... funkcióját tekintve mindkettő működik, nem számoltam utána mennyi a haszon. De had kérdezzem meg. Te most egy teljesen új házat építesz, vagy egy nagy felújítást csinálsz? Mert egy ilyen elektromos hálózat kivitelezése óriási munka és ha úgy tetszik pénz. Ahogy elképzelem, nem csak a vezetékelés de akár az elektromos hálózat  csövezése is újra tervezés alá kerül, hisz két áramkört kell kiépítened, egy kapcsoltat, és egy nem kapcsoltat... az anyag és munkadíjban is sok. Még magamnak sem biztos hogy megcsinálnám, nem egy iparossal a mai építőipari árak és munkadíjak mellett.

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 22:38

Szia!

Vannak kész megoldások - szerver/adatközpont menedzselhető PDU (Power Distribution Unit):
pl.: HPE AF526A vagy Raritan

Kimeneteket a mangement felületről (web) ki/be lehet kapcsolgatni.
Extraként még a fogasztást/terhelést is mér - SNMP-vel lekérdezhető.

Nekem az elmúl 1 éves stat: 364 nap, 949 kWh fogyasztás. Napi 2,6 kWh, vagyis 108 W átlagos fogyasztás az egész időszakra. Ez nem csak a standby, hanem minden is.

Hűtő ugye megy alapban, nem túl energiatakarékos. Van egy PC, ami vagy be van kapcsolva, vagy sleep mode-ban van, ez jóval több, mint a standby fogyasztása. Van még egy NAS, ennek főleg standby fogyasztása van, igény esetén bekapcsolásra kerül. És 7/24 megy egy 16 portos PoE switch, egy TPLink natolós dobozka, szolgáltatói modem/router, egy pi3 és egy Chromecast.

Folyamatosan be van dugva 2 telefontöltő, 2 notitöltő, ha nem használom akkor üresben. A TV 42-es plazma, ha megy akkor fogyaszt rendesen, de főleg nyilván standby, ahogy az erősítő is. Van pár folyamatosan bekapcsolt kapcsolós elosztó, azokban világít valami pilács, 7/24. Van 2 folyton bedugott éjszakai fény.

Ezen kívül ugye amikor használom, akkor megy a mosógép, a mikró és a porszívó. Ezeknek rendes mechanikus kapcsolója van, TFH ezeknek nincs standby fogyasztása, ellenben amikor mennek akkor fogyasztanak rendesen.

 

A EU előírása szerint főszabályként 2010 óta max 1W, 2013 óta max 0,5 Watt standby fogyasztású eszköz hözható forgalomba, ez ugye 10 és 7 éve lépett életbe, sok eszköz pedig már nyilván előtte tudta ezeket a szinteket. A 100W standby fogyasztáshoz baromi sok és/vagy baromi régi eszköz kell. Ha tényleg komolyan hiszel ebben a 100 Wattban, akkor vegyél egy konnektoros fogyasztásmérőt és mérd végig a dolgokat, és ami zabál azt le kell cserélni. Az amúgy a világ baromsága, hogy havi 2-4 hétvégére lekapcsolnád ezt a 100W folyamatosa fölösleges fogyasztást, ellenben a többi 20-27 napban zabálhatnának folyamatosan. Spórolnál havonta max. egy ezrest, de nyugodtan elpazarolnád a 3-4x-esét...

csak az nem tetszik, ahogy láttam, 20W a fogyasztása egy ilyennek

Létezik az a technológia, hogy kismegszakítót elektromotorral kapcsolni. A standard kalapsines kismegszakítókhoz (a normálisabb szériákhoz) a legtöbb gyártótól lehet kapni olyan motoros beavatkozó modult, amit mellé kell felszerelni, mechanikusan kapcsolódik hozzá, és ezzel távolról ki-be lehet kapcsolni a kismegszakítót. Léteznek ezen felül távérzékelő modulok is, amiket hasonlóan mechanikusan lehet rákötni a kismegszakítóra, és amin keresztül elektronikusan lehet érzékelni, hogy éppen milyen állapotban van.
 

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 15:44

Miért nincsenek kismegszakítók? Ahova nem kell áram, azt lekapcsolod. Meg ha az egyik eszköz zárlatos lesz, csak azt az egy áramkört érinti.

Vannak kismegszakítók. Eredetileg, a téma nyitásnál is ezt írtam:

" A "nem szép" megoldás, hogy ha elmegyünk több napra, lekapcsolom ezt a 2 fázist, mert tudom, hogy semmi olyan nincs rajta, aminek mennie kell. Ha vissza jövünk, visszakapcsolom. Ez NEM szép megoldás, de ellátná a célját. "

Csak írták itt, nem alaptalanul, hogy a kismegszakító nem arra van, hogy kapcsolgassuk, ilyen céllal (mert tönkre mehet ez miatt, nem erre tervezték, stb). Vagy mégis?! :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Kismegszakítóról: " De, az arra van kitalálva. Mondjuk ha naponta egyszer ki- és bekapcsolod, tuti nem megy tönkre 5-10 éven belül. "

Hát, akkor ez a megoldás. Ha meg mégis tönkre megy 5-10 éven belül, tudod mi lesz? Írok ide, hogy tévedtél... :-) Miután kicseréltem.

Többször kérdeztem itt, de még nem írt senki választ rá, hogy jó ötlet-e:

olyan 3 fázisos megszakítót venni, ami után lenne az összes többi kismegszakító lenne, és mondjuk 25A vagy 40A lenne, esetleg 63A. Ha 3x20A lesz, mennyivel lehet nagyobb az élettartama, ha nem 25A hanem 40A  vagy 63A-t bírna maximum?

 

Hogy 3x25A-t kapcsoljak, milyen kismegszakító típus javasolt? Vannak kategóriák, amik ezeket bírják: 4,5kA, 6kA, 10kA, 16 kA, 25 kA, 36 kA, 50 kA ?

 

Termékek 25A, amiket találtam, külön buckónak adatlapok:

https://elektrikstore.hu/ABB-S803C-C25-kismegszakito-3P-25A-C-karakteri… 36e Ft

https://new.abb.com/products/2CCS883001R0254/s803c-c25-high-performance…

Electrical Endurance:10000 cycle
Mechanical Endurance (Nendu):10000 cycle

 

https://elektrikstore.hu/ABB-S203P-C25-kismegszakito-3P-25A-C-karakteri… 28e Ft

https://new.abb.com/products/2CDS283001R0254/miniature-circuit-breaker-…

Electrical Endurance:20000 AC cycle
Mechanical Endurance (Nendu):20000 cycle

 

https://elektrikstore.hu/Eaton-248034-PLHT-C25/3-Kismegszakito-3P-25A-C…

https://datasheet.eaton.com/datasheet.php?model=248034&locale=en_GB

Erről nincs infó, mennyi kapcsolást bír itt, kizárom.

 

https://elektrikstore.hu/Eaton-263411-PL7-C25/3-Kismegszakito-3P-25A-C-… 6e Ft, legolcsóbb

https://datasheet.eaton.com/datasheet.php?model=263411

Erről nincs infó, mennyi kapcsolást bír itt, kizárom.

 

https://elektrikstore.hu/Legrand-409783-DX3-Kismegszakito-3P-25A-C-kara… 30e

http://docdif.fr.grpleg.com/general/MEDIAGRP/NP-FT-GT/F01303EN-00.pdf

10 000 kapcsolás

 

https://elektrikstore.hu/Legrand-410163-DX3-Kismegszakito-3P-25A-C-kara… 44e

http://docdif.fr.grpleg.com/general/MEDIAGRP/NP-FT-GT/F01220EN-01.pdf

10 000 kapcsolás

 

https://elektrikstore.hu/spd/SCHNA9F94325/Schneider-Electric-Acti9-A9F9… 41e

https://www.se.com/uk/en/product/A9F94325/ic60l---miniature-circuit-bre…

10 000 kapcsolás

 

https://elektrikstore.hu/spd/SCHNA9F83325/Schneider-Electric-Acti9-A9F8… 10e

10 000 kapcsolás

Ez 40A:

https://elektrikstore.hu/spd/SCHNA9F07340/Schneider-Electric-Acti9-A9F0… 13e

https://www.se.com/hu/hu/product/A9F07340/acti9-ic60h-kismegszak%C3%ADt…

10 000 kapcsolás

Ez 50A:

https://elektrikstore.hu/spd/SCHNA9F07350/Schneider-Electric-Acti9-A9F0… 17e

https://www.se.com/hu/hu/product/A9F07350/acti9-ic60h-kismegszak%C3%ADt…

10 000 kapcsolás

Ez 25A:

https://elektrikstore.hu/spd/HagerMY325/Hager-MY325-Kismegszakito-3P25A… 3e

https://www.hager.ro/e-catalog/distributia-energiei/aparataj-modular/di…

10 000 kapcsolás

Ez 40A:

https://elektrikstore.hu/spd/HagerMY340/Hager-MY340-Kismegszakito-3P40A… 3e

https://www.hager-shop.ru/goods_hager_my340.htm?MS_MSS=g319kf5rgi5bbet0…

10 000 kapcsolás

Ez 40A:

https://elektrikstore.hu/spd/HagerNC340A/Hager-NC340A-Kismegszakito-3P4… 6e

https://www.hager-me.com/products/energy-distribution/protection-device…

4 000 kapcsolás

 

Szóval nagy árkülönbségek vannak, nyilván nem véletlenül.

Hager mennyire megbízható kismegszakítóban?

Sakk-matt,
KaTT :)

Miert is nem jo par "okos" hosszabito?

Mert a legtöbb "okos" hosszabbító vezeték nélküli, és kábeles megoldásokat keresek változatlanul, ha lehet. A másik, hogy a nagy fogyasztókat is lekapcsolnám, azt meg ezek nem bírják el, de nem is ezért vannak.

Ilyen alapon a már bevált Schalk ISK-42-es impulzus relével is kapcsolhatnám a konnektorokat 16A-t tud kezelni és 0,6W a telj.felvétele: ha elmegyünk, mint a lámpánál, megnyom a "minden lekapcsolás" gombot, és KaTT, lekapcsolt minden, amit le kell, ami ezen át volt bekötve, mert kapcsoltam a "központi vezérlés minden ki" funkciót.

Ha pedig megérkezik bárki, megnyomja az előszoba lámpa kapcsolóját, ami kapcsolja az összes konnektor és lekapcsolt ilyennek a "központi vezérlés minden be" részt, tehát ha többször nyomják meg sem gond.

Ezzel az a probléma, hogy egyrészt 16A-nál nagyobb fogyasztókat nem rakhatok rá, másrészt ez is fogyaszt 0,6W-ot. Hiába, túl sok mindent szeretnék, hogy teljesüljön, itt vagy tovább kell keresni, vagy kompromisszumot kell kötni (ami nem vagy alig fogyaszt áramot, kapcsolható, nagyfogyasztókat is kezel, nagy élettartamú, és nem olyan drága), vagy le kell kapcsolni a felesleges fogyasztókat kézzel... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

Ezen cikk alatt tobb elektron lett elkoptatva es Co2 generalva, mint amit a kapcsolgatassal megsporolsz megha nem is szamoljuk a kivitelezeshez kothetoen keletkezett mennyiseget.

Keep it going.

Kell az a szenlabnyom.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ha a fogyasztót nem használod akkor nem fogyaszt, vagyis nem kell kikapcsolni. Adhatom a számlát? :)

Igen, csak a szoftveres addig javít hibát, amíg a compiler jelez.

Bedugott fogyasztóra sajnos nem jelez a compilere, ahhoz meg nem elég hardveres az agya, hogy ki kell kapcsolni a dolgokat.

 

A számlát persze megérdemelné :(

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ez részben idő megtakarítás miatt készül, hogy ha nem vagyunk otthon, és tuti senki nem használja az eszközöket, ne fogyasszanak. Ha otthon vagyunk, akkor fogyasztanak, és bár nem biztos, hogy használva vannak. Mivel nem megoldható, hogy mindenki kihúzza azokat, amik nem kellenek, és nem is lenne komfortos a hifit, TV-t rendszeresen ki-be dugdosni (bár ott a kapcsolható elosztó).

Szóval azzal időt takarítunk meg, hogy NEM ki-be kapcsolgatjuk a standby eszközöket, hanem központilag kikapcsoljuk, ha nem kell biztosan.

Mivel az emberek többségét nem érdekli ez, és egyszerűen befizeti a villanyszámlát, engem azért érdekel ez, elvi okokból, de azért nem szeretném magamat sem szívatni.

Legrosszabb esetben, ha túl gyorsan elszáll a 3 fázisos biztosíték már sokadjára (a rendszeres ki/be kapcsolással), akkor ki lesz kötve vagy nem nagyon lesz kapcsolgatva később, de legalább megpróbáltam.

Ezzel egy kis lépést teszek, hogy kevesebb áramot fogyasszunk. Megpróbálom.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Ezzel egy kis lépést teszek, hogy kevesebb áramot fogyasszunk. Megpróbálom. "

Filozofálgatni fogok meg bírálni, belevauzni stb. (szóval ignorálható a hozzászólásom :) )

A cél nemes, de szerintem az eszköz nem megfelelő. Ha az a cél, hogy az emberiség kevesebb áramot fogyasszon, akkor szerintem neveléssel kellene kezdeni, nem pedig "lovat adni alája" eszközökkel, amik elvégzik helyettük a "munkát", támogatják a lustaságot és a nemtörődömséget.

Nem minden topikodat olvastam el, de párba belekukkantottam korábban: sajnos a legtöbbnél úgy éreztem, teljesen feleslegesek olyan komolysággal, mint ahogyan Te meg akarod valósítani őket. Hobbinak, tanulásnak elmennének, de élesben nem hoznák vissza a beleadott munkát, pénzt, sok esetben - mint már írtam - a lustaság támogatását fedeztem fel bennük túlzásba vitt "kockasággal" - ez alatt azt értem, hogy hétköznapi dolgokat mindenáron "IT módon" megoldani, még akkor is, ha a megvalósítás túl van bonyolítva. Erről az az ezeréves Sanyi(? fixme!) és a Ladájába pakolt 486-s alapú "lopásgátló riasztó" urban legend jut eszembe, ami még anno emailben keringet körbe-körbe.

"Filozofálgatni fogok meg bírálni "

Tedd azt. Én is! :) Jogos a hozzászólásod. Mindenki más "felesleges" dolgot csinál. Nem kezdem el sorolni. Nekem ez. Itt van pár veterán műszaki szaki, aki ki is fejtette, hogy nem csinál magának kütyüket, mert minek, valószínű az elmúlt 20 évben annyit csinált, hogy látni sem akarja ezeket, és nem is használná. Nekem van valami célom, azokhoz kell. Aztán lehet, ha elkészül, nem lesz ennyire fontos, vagy lehet, hogy még fontosabb lesz. Ki tudja? Én sem tudom. De most fontos és szükségem van rá, úgy érzem.

Ezek a témák főleg amiket nyitok (és felteszek sok triviális, hozzáértés hiányát megmutató kérdést vagy nem létező terméket keresek) hobbik, tanulásból vannak, és magamnak csinálom, mert nekem jó ötletnek tűnik. Nyilván, ha nem tűnne annak, nem csinálnám. Én úgy veszem rá magam a fejlődésre, hogy kitűzök olyan célt, ami ha elkészül, akkor tanulásnak is jó volt. Nyilván az erősáramú résznél villanyszerelő csinál mindent, szakszerűen, én csak a tervezésben veszek részt, és ha azt mondja, hogy úgy nem lehet, akkor úgy nem lehet. Ő a tapasztaltabb és neki a szakmája. Gyenge áramú dolgokat is átnézetek, ha kész va illanyszerelővel, elvből és biztonságból.

Kicsit olyan a helyzet, mintha eldönteném, hogy csinálok rántott pisztrángot sült burgonyával. Van aki elmegy a piacra és 2 ezer Ft-ért vesz ilyet. Van aki az étteremben 4 ezer Ft-ért eszik egy jót. Én elmegyek horgászni, kifogom a friss pisztrángot, kizsigerelem, előkészítem sütésre, ha olyan kedvem van, bepácolom különböző szószokba, amilyet akarok, majd frissen megsütöm. Hozzá újburgonyából vagy édesburgonyából, kicsit előfőzés után kisütöm, nekem jobb lesz, mint a legjobb étteremben, ha minden jól sikerül. Friss paradicsommal, paprikával tálalom. Azonban kitalálhatnám, hogy nem elég jó nekem ez a pisztráng, amit bár friss hegyi patakban nevelkedett, azonban haltáppal etetnek, és hiába van több fajta pisztráng, ha ugyanazt eszik mindig, mind a kettőnek azonos lesz szinte az íze. Fogtam a természetben felnőtt, bogarakon és egyebeken felnőtt pisztrángot és sokkal jobb íze volt. Ez miatt belekezdhetnék, hogy veszek egy kis pisztráng telepet, ahol adott a minőségi átfolyó víz és minden, majd a telep mellett felhúzok egy a pisztrángot étrendjéhez szükséges tücskök, bogarakat tenyésztő, biztonságos, többszörösen elzárt ilyen kis üzemet, hogy frissen tápláljam a pisztrángokat, NE haltáppal, hanem friss, élő bogarakkal, lepkékkel, stb mint a természetben. Hidd el, vak tesztben aki szereti az ilyet, az meg tudja különböztetni a kettő közötti ízkülönbséget, hogy bizony sokkal jobb, ami frisset, változatosat eszik pisztráng, mint a tápon felnőtt, lásd a kapirgáló csirke, akit szeretettel nevel a tulaja, mint a tömegtermelés. Szóval összefoglalva: nagyon drága, költséges, luxus és egyben túlbonyolítás, hogy csak azért táplálnám máshogyan a pisztrángokat, hogy még egy picivel jobb íze legyen. Kiszámolva lehet hogy tízszer vagy százszor annyiba kerülne, jobb lenne. Megéri? Lehet, hogy van akinek. Visszakanyarodva más példákhoz: mi értelme 15 milliárd Ft-ért valami régi Ferrari 250 GTO Berlinettát venni? :) A többségnek semmi, mégis VALAKI megvette. Lehet az én projektjeimet is így nézni. Nekem ez érdekes, fontos, és hiszem azt, hogy 1-1 része másnak is lehet hasznos, bár lehet, hogy épp valaki is hasonlóban gondolkozik, vagy az én utam után ő is megpróbálja. Azért így és itt csinálom, hogy növeljük az online tudásbázist, ha valakit hasonló kérdések foglalkoztatnak, megtalálja a válaszokat. Ha én megtaláltam volna, akkor csak leírnám a megoldásokat. Aztán, hogy mit kezd vele aki ezeket elolvassa, teljesen más kérdés, az ő döntése.

Remélem, hogy választ kaptál és már érted, ha nem is értesz egyet, amit kérdezek, akarok, tervezek. Különbözőek vagyunk, és ettől szép ez az egész élet. Kijárna pár itteni szakembernek 1-1 igazi arany kismegszakító/ellenállás/mikrocsip/processzor/vezérlő/adapter a tevékenységükért, hogy segítenek. Jót tesznek, és maga ez a közösség is egy jó, pozitív hely. Még annak ellenére is, hogy sokan negatívak ebben-abban, maga a segítség egymásnak egy nagyon jó irány. (Itt kanyarodtunk oda, hogy Trey mester és segítői egy vitathatatlanul nagy dolgot adtak a világnak. Ha szerinted nem így van, kérlek csinálj ilyet, jobban, küldd a linket, és szívesen regisztrálok, kipróbálni. Köszönöm Trey!)

Sakk-matt,
KaTT :)

Nekem van valami célom, azokhoz kell. Aztán lehet, ha elkészül, nem lesz ennyire fontos, vagy lehet, hogy még fontosabb lesz. Ki tudja? Én sem tudom. De most fontos és szükségem van rá, úgy érzem.

Áhá! Műszaki-érzelmi projekt? :-D

Vegyük ezt a konkrét esetet példaként!

Nekem van valami célom...

Akkor előszor fogalmazd meg!

...nem lesz ennyire fontos, vagy ...még fontosabb lesz...

Ha az előző pont már elkészült, akkor már ez is könnyebben fog menni.

De most fontos és szükségem van rá, úgy érzem.

Jó, jó, de mi az, amire szükséged van?

Az előző két pont nélkül meg se tudod mondani!

 

Próbálj meg nekifutni újra olyan módon, hogy egy darab relét sem linkelsz, de legalább 30-40 gondolatot megfogalmazol!

Lehet benne egy csomó gazdasági (a fogyasztás költsége), műszaki-gazdasági (az egyes fogyasztók paraméterei) és ergonómiai (fogyasztói, felhasználói szokások) adat.

Utána ki lehet tűzni és számszerűsíteni a célt, aminek alapján már adódik az egyes műszaki megoldások vázlata.

Az egyes műszaki megoldásokat csak ezek után lehet számszerűsíteni. Ehhez meg kell ismerni az alkalmas eszközök tulajdonságait, előnyét-hátrányát.

Ekkor jöhet az újabb gazdasági számítás, az egyes megoldások értéklése, kiemelése vagy elvetése.

Egészen biztos vagyok abban, hogy nem fogsz gazdaságos megoldást találni. Ha mégis, akkor annak nem az extra főkapcsoló lesz a megoldása.

Az a helyzet, hogy sok-sok fogyasztó, több tíz eszköz standby-ban van mindenhol, össze-vissza bedugva, van, ami régi és többet fogyaszt. Számításaim szerint kb 100W is lehet ez, vagy több. Mi értelme, hogy a távirányítós eszközök várják, hogy a távirányítóval bekapcsolják őket, ha nincs ott senki napokig? Az egész erről szól. Hogy lehetőleg költséghatékony, megbízható módon, nagy szavakkal dobálózva: környezettudatosan, a világot megmentve évi egészen sok kWh áramot megtakarítva ne történjen meg a fogyasztás. Jó esetben az eszközök élettartamának is jót tesz, ha nincs áram alatt. Rosszabb esetben ettől megy tönkre, de most is kapcsolgatok sok mindent és bírják.

Sakk-matt,
KaTT :)

" Számításaim szerint kb 100W is lehet ez " - ne számolgass, hanem kapcsolj le mindent, amit tudod, hogy lekapcsolható, a standby-ban bent lógó eszközöket hagyd bedugva, és számold meg, hány fordulatot tesz meg/hány impulzust ad (villan a led) a fogysztásmérő - mondjuk 10 perc alatt. Ebből, meg abból az adatból, hogy 1 kWh hány fordulat ki fog jönni az, hogy hány wattot esznek azok a dolgok, amik "ha elmész otthonról úgy maradnak"

Nem olvastam végig minden hozzászólást, de ez faszság.

Ha lesz három fázisod, azt osszad el rendesen, egyenletesen, főleg a nagyfogyasztókat. Ha szeretnél ilyen kapcsolható megoldást, akkor vedd külön két főkapcsolóval a szünetmentes és a kapcsolt három fázist és azokat vidd tovább, lesz 2x3 fázisod, amit oda kötsz, ahova akarsz, ebből az egyiket üzemszerűen tudod kapcsolni.

Igen, leírtad a lényeget így is, erre jutottam én is, hogy amit te is és mások is javasoltak, ez a legjobb.

Már csak az a kérdés, hogy milyen 3 fázisos kismegszakító legyen, hány kA-t kell elbírnia, ha 3x25A lesz?

Amiket néztem és fentebb kigyűjtöttem, 10 ezer kapcsolást bírnak, árban a Hager 6e körül kapcsol 4,5kA-t, más gyártónak meg 20-40e Ft körül van 10kA vagy 15kA-t kapcsoló eszköze, ugyanúgy 10 ezer kapcsolást bírva.

10 ezer kapcsolás, ha minden nap kapcsolom az 27 év. Ezzel elégedett lennék, ha addig menne.

Sakk-matt,
KaTT :)

Bármit megvehetsz, ezeket ugyanis a (főleg induktív) terhelés alatti kapcsolás gyilkolja, arra adják ezt a kapcsolási számot, mert akkor létrejön egy ív, ami degradálja az érintkezők felületét. Ha te amúgy is kikapcsolsz minden nagyfogyasztót, aztán kapcsolod le a főkapcsolót, akkor szinte örök életűek lesznek.

Neked valószínűleg nem lesz rá szükséged, de ipari területen vannak szilárdtest relével kombinált kapcsolók is (hybrid relay), amelyeknél a terhelés alatti összekapcsolást és a szétkapcsolást az SSR komponens végzi, az üzemi áram tartós átvezetését meg a mágneskapcsoló kontaktusai, így nem keletkezik ív a kapcsolás során.

Ipari három fázisú kapcsoló. :)

:)

Belegondoltál, hogy mennyi alkalommal fogsz 3 x 20 amperes áramot kapcsolni? Tehát teljes terhelés alatt hányszor fogod ki- és bekapcsolni? Mert szerintem az a use-case esetén, amit leírtál, kikapcsolt fogyasztókkal fogod leválasztani a feszültséget, minimális áram mellett.

Igen, belegondoltam, úgy van, ahogy írtad: ha le fogom kapcsolni max 200W fogyasztás lesz várható, de inkább kevesebb talán. (Kivéve, amikor nagy terhelésnél valaki lekapcsolja valamiért.) Bekapcsoláskor viszont szerintem lehet a légkondi fog több áramot kérni, ki tudja, majd kiderül. Azért gondoltam, hogy bírja a 20A-t, meg hogy tartósabb legyen, már ha ettől függ.

Sakk-matt,
KaTT :)

Hogy mit akartam, azt tudtam, hogy mi erre a gyakorlatban a legjobb, csak tippjeim voltak. Sok újat olvastam itt, amire bárhol olvastam utána, nem volt ilyesmi ötletek. Látszik, hogy itt egy réteg tényleg releváns szakmai tapasztalat után mond véleményt. Tehát most próbálok információt, mások gyakorlati tapasztalataiból tanulni, mielőtt egyeztetek szakemberek, hogy jobban képben legyek. Tehát nyilván nem én veszek valamit aztán bekötnek, hanem csak akkor veszem meg, ha a villanyszerelőm szerint is a legjobb, hacsak nem javasol mást, vagy jobbat.

Sakk-matt,
KaTT :)

Húha.

Szóval. Neked arra van szükséged, mint amit úgy hívnak a technológiában, hogy állandó üzem, és nappali üzem.

Ez esetedben annyit jelent, hogy a biztosítéktábládba kelle beépíteni egy kalapsínre pattintható kapcsolót, ami előtt lesznek azok a fogyasztók amelyeket feszültség alatt kell hagyni. Riasztó, hűtő, a gépészet egy része, stb. A főkapcsoló után pedig minden amit le akarsz kapcsolni. És ennyi.

 

Ha távműködtetni akarod, akkor arra is vannak jó dolgok, pl Schneider Acti9 távműködtető relé, ami ha jól tudom impulzusüzemű, azaz csak az állapotváltás ideje alatt fogyaszt.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Igen, erre a helyzetre az állandó üzem és a nappali üzem is tökéletesen alkalmas, még akkor is, ha emberi figyelemmel és folyamatos ki/be kapcsolással, konnektorból kihúzással nem lenne erre az egészre szüksége, de mivel ez nem garantálható, hogy megtörténik, ezért lesz ez. :)

"kalapsínre pattintható kapcsolót "

Már egész régen eldőlt, hogy ez kell, na de milyet, 3x20A-ra, ami bírni fogja? 20-30 ezer Ft-ért láttam olyan 3 fázisos kismegszakítókat, amik elvileg 10 ezer kapcsolást bírnak elektronikailag és mechanikailag is, az elég lenne. Ez nem is fogyaszt áramot, ilyet keresnék. A mágneskapcsolóval az a baj, hogy az fogyaszt és részben áramot is átenged(het), a gyártói leírások alapján.

Kérlek javasolj konkrét terméket, ami szerinted ilyen és erre a célra jó. Vagy keressek ilyen 10 ezer kapcsolást bíró kismegszakítót, és kész?

Sakk-matt,
KaTT :)

Ensto KS 3.40

https://daniella.hu/ensto-ks-340-compact-modularis-fokapcsolo-40a-12232

Ez bírja, de tudtommal nem távvezérelhető.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Köszi, megnéztem, és a gyári oldalán nem írnak semmit arról, legalábbis én nem találtam meg, hogy hány mechanikai és elektronikai kapcsolást bír, mint a kismegszakítóknál szoktak írni.

Érdekes, hogy a 63A-os változatának is, mint a 40A-es változatnak: "Névleges üzemi áram: AC 22 A". Tehát nálam nem lesz több, de javasolják 22A-nál nagyobb kapcsolására?

Short-circuit characteristics
Max. cut-off current:    6 kA
Max. fuse:    63 A
Max. Joule integral:    15 kA2s
Rated conditional short-circuit current:    20 kA
Rated short time withstand current:    1260 A (1 s)

A gyári oldalon nézve nekem nem áll össze, honnan veszik a 22A-t.

A kialakításnál ki a különbség a közbeépíthető és a beépíthető között? Linkeltem az elvileg azonos termékcsaládból származó Eaton főkapcsolókat.

Azon kívül, hogy túlzás a 63A, ez a termék (adatlap) is jó szerinted? Óránként 1200 kapcsolást bír, ez elég lesz! :) 27 ezer Ft. Vizuálisan ez tetszik a legjobban, tudom, nem kéne, hogy szempont legyen, bár látható helyen lesz.

Az előző terméknek ez a kisebb változata (adatlap),  20A, 11 ezer Ft, nincs N/O, N/C rajta, de szerintem nekem az nem is kell. Az előző, a 63A-os szebb! :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Az ajánlott Ensto kifejezetten kapcsoló. Az a normál üzemszerű működés, ha kapcsolgatod, ezért nincs megadva erre mérőszám. Tudja, bírja, az a dolga.

Nem ástam nagyon bele magam, de a beépíthető, az a kapcsoló amit egy kapcsolószekrény ajtajára, vagy gép előlapjára lehet szerelni, a kezelőszerv az ajtö nyitása nélkül működtethető, és a mechanizmus az ajtó belső oldalán van.

A közbeépíthető esetén maga a mechanizmus a szekrényben van mérettől függően vagy olyan sinen mint a biztosítékok, vagy egyedi rögzítéssel, és egy hajtókaron keresztül csatlakozik a előlapra szerelt kezelőszervhez. Azaz csak az ajtó zárt állapotában tudsz kapcsolást kezdeményezni, mivel nyitott ajtó esetén fizikailag elválik a mechanizmus, és a kezelőszerv, és sok esetben csak akkor tudod kinyitni a szekrényt, ha a kapcsoló "0" állásban van.

Bemásolod a googleba a tipusokat, és fel fogja dobni az adott Eaton datasheet-et, ahol a Dimension alatt látod a kialakításokat.

Ha egyszerű lakossági biztosíték táblád van, akkor ezek a kivitelek neked nem megfelelőek.

 

Szerk.:

Ja, azt nem úgy kell nézni. Az az AC X a használat karakterisztikája. Tehát AC 22-es üzemnél elérhető áramerősséget jelent az "AC 22 A:" És írja is, hogy hány volton, hány amper.

Kicsi hint: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Utilization_categories

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Amiben M bötű van, nagyobb keresztmetszetű vezetéket tud befogadni, nagyobb zárlatot tud elviselni. Feltétlenül ezt alkalmazd, ha sok jódgőzlámpát, több heddzsesztőtrafót vagy kombájnmotor kiváltására alkalmas villanymotort üzemeltetsz a konyhában!

(A kombájnmotor ötlete: Dolgoztam olyan sajtológépen, ahol a meghajtásra szánt villanymotorok hullottak, mint a legyek. Nem volt mit tenni, villanymotor helyett beépítettek egy kombájnmotort. Az áttétel kb. 2x3x3m méretű dobozkában volt. ;))

Ehhez persze a maximális 50 négyzetmilliméter vezeték szükséges. Szerelés után a megmaradt vezetékdarabokat felhasználhatod 100W-os forrasztópáka készítésére. ;)

Komolyra fordítva a szót:

Ha 3x20A biztosítékod lesz, akkor a vezeték 40m távolságra (feszültségesés) kalkulált átmérője minimum

- 6 mm²  ,ha az áram ≤25 A

- 10 mm²  ,ha az áram ≤32 A

- 16 mm² ,ha az áram ≤40 A

A KS3.63  Cu 1,5-16 mm² és a KSM3.63 Cu 16-50 mm² vezetékhez való 63A-es kapcsoló.

Neked meg csak 20A-ed van.

Szia, Ha jól értem akkor mostanában fog kiépülni a 3 fázisú rendszered. Villanyszerelővel csináltatod vagy "házimunka" lesz a lakás szerelése? (a mérőhely kialakításhoz regisztrált vill. szerelő kell, az nem kérdés)

Javaslat: Akárki is végzi a szerelést, a nullavezető minden áramkörre külön legyen kihúzva az elosztótábla nulla sínről. Ezen ne spóroljatok, mert az 1 f fogyasztókra könnyen lehet 400 voltot kapcsolni rossz kialakítással, illetőleg nulla-szakadás vagy a nullavezeték megszakítása esetén.

Ennyi erőforrást elpazarolni arra, hogy egy nyomorult kapcsolót fel akarsz szerelni...ha istent ismersz, a wclehúzót ne akard megreformálni mert ahhoz trey szervere kevés lesz. És ide tart a világ..

Hát ez faék egyszerű lesz. De működni fog az biztos.