Alkalmazások megnyitásának, átváltásnak megakadályozása

Fórumok

Üdv!

Van olyan szoftver, ami lehetővé teszi, hogy csak adott alkalmazás legyen használható, más alkalmazás nem?

Konkrétan csak a böngészőt kellene engedi a felhasználónak (vizsgázónak), semmilyen más alkalmazás nem indítható és ne is tudjon átváltani más alkalmazásra (pl. ALT+TAB).

(Találkoztam már olyan szoftverrel, amiben ez le volt programozva, a felhasználó csak az alkalmazást tudta használni a kilépésig.)

 

(környezet: Win10)

Hozzászólások

Rég használtam windows-t, nem tudom most vannak-e KIOSK eszközök benne, keress erre a kulcsszóra.

Ezen kívül szintén nem ma volt, hogy használtam, de az autohotkey minden általam próbált billentyűt felül tudott bírálni, autohotkey.com, pár soros script, amiben mondjuk benne van, hogy az alt-tab ne csináljon semmit, és az, hogy ha a programod ablaka létezik, és az nem teljes méretű épp, akkor tegye azzá.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ugy latom, de.

If you select Microsoft Edge as the kiosk app, you configure the following options:

  • Whether Microsoft Edge should display your website full-screen (digital sign) or with some browser controls available (public browser)
  • Which URL should be displayed when the kiosk accounts signs in
  • When Microsoft Edge should restart after a period of inactivity (if you select to run as a public browser)

Annak idején nekem registry-ben sikerült beállítani. Nem volt jobb klikk, meg csak azt tudta indítani, ami a startmenüben volt.

Elraktam valahová....most megtaláltam :-)

Ezeknek nézz utána.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoDriveTypeAutoRun"=dword:00000091
"NoViewContextMenu"=dword:00000001
"NoTrayContextMenu"=dword:00000001
"NoNetConnectDisconnect"=dword:00000001

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel]
"{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}"=dword:00000001

Közben eszembe jutott még a Chrome KIOSK módja, nem tudom az lezárható-e, nézz rá.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

" Konkrétan csak a böngészőt kellene engedi a felhasználónak (vizsgázónak) "

...

" (környezet: Win10) "

Szabad értenem? Hadd kérdezzem meg: van a fenti feladathoz jelentősége a lent említett környezetnek? Használ a böngészővel bármit is a környezetből?

A lényeg, hogy ne jusson ki a felhasználó az app-ból, ezért fontos az oprendszer. Elolvasod a fenti kommenteket láthatod, hogy kiosk kialakítása a cél. Ez pedig ablakkezelés és egyéb OS funkciók kérdése inkább.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Oké, akkor konkrétabb leszek: egy rendszeresen megrendezendő vizsga erejéig, amihez tutira csak a böngésző kell, megkockáztatnám, hogy készítek egy live linuxot, amin az xserver fölött nincs komolyabb (vagy nincs semmilyen) ablakkezelő, automatán fullscreenben megy egy böngésző, aztány nyomogassanak a vizsga alatt alt+tabot, vagy dugdossanak pendrájvot...

Persze ehhez az kell, hogy a böngészőben vizsgázáshoz ne legyen fontos, hogy a környezet win10 - de hát a _böngészőben_vizsgázáshoz_ miért is lenne az?

Nos, ezért a kérdés.

Kivéve, ha a vizsgaszoftver nincs az OP kontrollja alatt, és az megkövetel valamit, amit support-ál, és ennyi. Pl. láttam már chrome extension-el usb-n kommunikáló weboldalt, amit nem szivesen support-álnék hobbiból linux-on. De persze a live linux megfontolandó, ott nem fentről lefelé bontunk, hanem lentről felfelé építjük oda amit kell.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A bongeszobol mas alkalmazasok is megnyithatoak, pl. "mailto" link-re kattintva a default levelezo. Ez vajon felulbiralhato?

Mi az ertelme, hogy a bongeszon kivul semmit nem hasznalhat? Altalaban forditva szokott lenni, vizsgakhoz az Internet nem hasznalhato mint segedeszkoz :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A netet is le akarod korlatozni?

Mert letezik mindenfele bongeszore is. Jupyter/IPython Notebook, vnc kliens, terminal, chatprogramok, akarmi. Mar a wikipedia/stackoverflow/guglin kivul. Barmibol vizsgazik, a netet elerve konnyebben tud csalni, mint azzal, amit a gepen talalna. Ja, es ha tiltasz, jobban jarsz a whitelist alapuval (a webes proxyk, es az akkent hasznalhato oldalak (pl. google translate) miatt).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?