Hogyan jellemeznéd magad leginkább a koronavírussal kapcsolatban?

Címkék

Hisztérikus
2% (34 szavazat)
Rettegő
1% (19 szavazat)
Rémült
1% (20 szavazat)
Bosszankodó
3% (56 szavazat)
Felhalmozó (étel, ital, maszk, vitamin ...)
4% (69 szavazat)
Elővigyázatos
13% (220 szavazat)
Felkészült
2% (34 szavazat)
Óvatos (kézmosás, nincs kézfogás, home office stb.)
15% (245 szavazat)
Semleges
33% (547 szavazat)
Kétkedő (komolyságát, súlyosságát illetően)
21% (347 szavazat)
Full szkeptikus
3% (52 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (20 szavazat)
Összes szavazat: 1663

Hozzászólások

És akik a tengeren egy hajón kapták el, annak utánaküldtek a nyílt óceánra egy úszó mobil 5g tornyot? ? Kemény világban élünk!

Valami gonosz háttérhatalom lelőhetne egy 500 forintos golyóval is, de inkább milliós értékű mobil-adótornyokat telepít az óceánra.

Nagy Péter

Ez mekkora :D

Katasztrófa. Igazából ... nem akarom elhinni hogy ezek az emberek nem direkt gépelnek be ekkora marhaságokat.

"Pedig ha tudnák hogy az alufólia sisak nem elnyomja a titkos hullámokat amiket a világkormány megfigyelésünk és agyunk irányítása céljából sugároz hanem épphogy felerősíti! :O "

Komolyan, hihetetlen katasztrófa, ha valaki ezt komolyan írja, gondolja, és nem viccel. Élőben én még nem találkoztam ilyen emberrel de lehet nem is vágyom rá túlságosan...

Ha meg kell b*szodni, akkor meg kell b*szodni :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Kézfertőtlentő, de már rég óta. Újat amiatt nem vettem.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 21:14

500ml -es fertőtlenítő gélt szoktam vásárolni, (nem, nem a koronavírus miatt hanem egyébként is évek óta mindig van itthon és ebből töltöm újra a kis-flakonokat a családnak hogy legyen útközben ha kell)

Viszont most az áruházak polcain már egy hónapja nincs belőle szóval kénytelen voltam online rendelni.

Ma már egyébként nagyon kevés dolog nem Kínából származik. Lehetetlen versenyezni egy olyan ország vegyi iparával, ahol gyakorlatilag bármilyen környezetszennyezés megengedett. Védővámok kellenének hozzá, csak ugye manapság ez szitokszó egyes körökben..

Az a baj, hogy vannak velünk élő jó bacik is és a fertőtlenítő ezeket is elpusztítja, illetve ha állandóan sterilen próbálod magad tartani, akkor az immunrendszered is teljesen "ellustul", aztán amikor épp nincs nálad fertőtlenítő és találkozol valami komolyabb dologgal akkor gáz van. De egyébként néha néha járvány idején, pl. tömegközlekedés után érdemes használni. A baj a mindennapos és naponta többszöri használattal van ( szerintem )

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

ezzel nem tudok egyetérteni,
azért ha évek alatt sem okozott gondot hogy reggel munkába érve fertőtlenítek és hazaérve leveszem a tömegközlekedős ruhát és telefont, kezet fertőtlenítek, vagy bárhol étkezek a lakáson kívül akkor fertőtlenítek, akkor az javamra billenti az elméletet.

Nagyjából az elmúlt 15 évben évente 1x voltam beteg, tél közepén habár idén még nem, gondolom az enyhe tél miatt.
A munkahelyi alkalmassági orvosit és fogorvost leszámítva legalább 15 éve nem kellett orvoshoz mennem, az éves megfázást nagyjából 3-5 nap alatt letudom magamnak otthon, persze a kor előrehaladtával ez bizonyosan változhat.

Családban van aki oltóanyag-gyártónál dolgozik, napi 8-10 óra steril környezetben, folyik a kézfertőtlenítő egész nap, még a levegő is steril amit lélegeznek, por sem lehet a laborban, teljes laboros öltözék szájmaszk stb. és nem betegesebb mint a család bármely másik női tagja.

A ritkán lakott településeken élők statisztikailag igazoltan nagyobb biztonságban vannak, holott jelentősen kevesebb fertőzésveszélynek vannak kitéve és mégsem lustul el a szervezetük, szerintem a városi kézfertőtlenítés sem szeparál el jobban a vírusoktól mint mondjuk egy 500 fő lakosú faluban élni. :)

Ezen okokból nem igazán hiszem hogy a fertőtlenítők hatására ellustulna a szervezet, nyilván más lenne ha 0-24-ben ilyen környezetben lenne az ember, de ha kimegy bárki 1 órára a szabadba máris jönnek a vírusok és bacik.

Ezt elolvasva eszembe jutott a két fiam (3 és 6 évesek) amint nyáron, egy kiadós eső utáni pocsolyában dömperrel száguldoznak,  kisgatyában, fülig sárosan, koszosan. :) Mindkettőnek mocsárszaga volt rendesen. Utána a kádban, tussal alaposan lecsutakoltam őket. (Lehet más szülő agybajt kapott volna a dologtól, de én csak vigyorogtam rajtuk :) )

Most ott ülnek az oviban és unatkoznak, mert a csoport 3/4-e beteg...

Szerintem nem kell ennyire betojni a baktériumoktól.

Itt nem is a gusztustalanságról beszélek hanem az elfogult és elfogulatlan megítélésről annak fényében hogy ki miben van benne épp,
továbbá az hogy ki szerint és milyen tevékenység felesleges az teljesen szubjektív...

Az emberi általános tevékenységek fele teljesen felesleges és/vagy nem járul érdemben hozzá semmihez,
mégis milliárdok művelik, kivéve akik valamilyen okból kifolyólag úgy döntenek hogy szerintük felesleges. :) ez ilyen...

Néhány napja vettem pár konzervet meg néhány csomag kétszersültet. Nem attól tartok, hogy karantén alá fognak vonni, hanem mert tartok tőle, hogy előbb-utóbb az általános pánikban itt (vidéki kisváros) is kiürítik a polcokat, és nem nagyon lesz mit megvenni. Az olaszoktól elég sok fénykép jött erről.

(Egyébként a kollégákra való tekintettel ma is itthon ültem. Lázasan.)

Én nem tudnám elképzelni hogy a magyar vásárlók képesek lennének a logisztikai/raktár központokban bekészletezett tartós élelmiszer mennyiséget felvásárolni. Igen, ami éppen ki van rakva a boltba, megveszik, de este jön az árufeltöltő (vagy napközben) és hozza az új raklapot.

Nem dolgozom hatóságnál de biztos vagyok benne hogy az ellátási lánc ellátó oldalán (boltok, nagykereskedők) egyeztetnek a hatósággal az elérhető élelmiszer készletekről, és ha ez veszélyben lenne, akkor meghoznák a megfelelő intézkedéseket (pl. vásárlási korlátozás. Úgy emlékszem volt is már rá példa korábban).

Láttam ma reggel olyanokat akik 10-15 karton vizet betáraztak. Ez nettó pánikolás. De elhiszem, hogy valaki kényszerűen cselekszik, és ez nyugtatja meg.

Mondjuk ha prepper lennék, nem karton vizeket vennék, hanem hordót, és feltölteném otthon a csapnál. De a tartóskajából azért egy-egy olasz faluban is üresre tudták vásárolni a népek a boltot. Vagy ha látni akarod a pánikot egy reális ábrázolását, nézd meg a Threads c. filmet (1984).

Az nem biztos, hogy a korlátozás hatékony. Magamtól nem vennék most 50 konzervet, de ha bemennék a boltba, és a pénztárnál valakinek az 50-ből 25-öt visszavennének, akkor a másik 25-öt megvenném gyorsan.

Lehet h. csak urban legend, de a 60-as években felhúzott panelek kamrája azért lett országszerte mindenhol olyan hitvány kicsi, hogy az egyszeri proli ne tudjon felhalmozni, és a következő menetrendszerinti háború kitörése után gyorsan éhen dögöljön a civil lakosság nagy része.

+1 a Threads-re . Az egyik legrealisztikusabb és egyben legsokkolóbb atomholokausztot bemutató ál-dokumentum film. Mindenkinek ajánlom, akinek nem para a téma és/vagy van jó pszichológusa (elegendő itala a vitrinben utána). 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Többminden vagyok. Erősen kételkedő, nem értem mi ez a nagy para, de ugyanakkor azt gondolom, hogy a döntéshozók értenek valamit amit én nem (leginkább, hogy miért sokkal rosszabb ez mint az influenza). Bizonyos felhalmozásra is készülök, de nem a posztapokalipszisre. A cégben meg felkészült próbálok lenni, hogy mi van akkor (az egyelőre kevéssé valószínű esetben ha az emberek nem tudnak bemenni dolgozni (mondjuk egy karantén miatt).

A múltkor olvastam erről statisztikát, sajnos nem tudom hol ezért nincs forrásmegjelölésem.

A statisztika épp arról szólt hogy ugyan fertőzőbb de a halálozási és szövődményes százalék-számok jelentősen kisebbek,

azaz jelentős lehet a fertőzöttek száma de százalékokat tekintve akinek ebből komolyabb baja is lehet (értsd kórházi ellátás szükségessége) az elenyésző.
Továbbá jelen értesülések szerint Kínában is erősen kezd visszaszorulni, persze a Kínából kijutó kevéske információt illik fenntartással kezelni.

Influenza (forrás: CDC):

 - Kórházi kezelés: 1.8%,

 - Halálozás: 0.13%

COIVD19 (forrás):

 - Kórházi kezelés: 18% - 25%

 - Halálozás: 2.29% - 5.7%

Nyilván ezek az adatok pontatlanok lehetnek, mert sok eset nincs jelentve (emiatt javulhat a stat), illetve a betegek nagy százaléka még továbbra is kritikus/súlyos állapotban van. (emiatt romolhat: jelenleg a lezárt esetek 8.4%-a végződött halállal)

További problémák:

 - Nincs vakcina (idén nem is valószínű) -> Orvosok is megfertőződnek -> Csökken az ellátás minősége

 - Mivel új vírusról van szó senkinek nincs immunitása és magasabb mutáció esélye is

 - Hosszabb lappangás: Influenza 1-4 nap, Covid19: 0-27 nap (5.2 átlag)

"

COVID-19 Fatality Rate by AGE:

*Death Rate = (number of deaths / number of cases) = probability of dying if infected by the virus (%). This probability differs depending on the age group. The percentage shown below does NOT represent in any way the share of deaths by age group. Rather, it represents, for a person in a given age group, the risk of dying if infected with COVID-19. 

AGE

DEATH RATE* 

80+ years old 

14.8%

70-79 years old 

8.0%

60-69 years old 

3.6%

50-59 years old 

1.3%

40-49 years old 

0.4%

30-39 years old 

0.2%

20-29 years old 

0.2%

10-19 years old 

0.2%

0-9 years old 

no fatalities

 

"

 

Ezt mutatja a forrasod. Ezalapjan megis mi a franctol felunk ennyire?

A hosszu lappangasi ido miatt ugyis minden Europan beluli lezaras latszatintezkedes es netto kibaszas a lakossaggal, gyakorlatban 0 hatekonysaggal. Ha az Azsiabol erkezo egeszsegeseket is teszteltek volna, talan lett volna esely. De ahhoz meg jovo honapra se lesz eleg tesztanyag egy Europai orszagban sem.

Ez siman vegig fog soporni, nincs mit tenni. Kerdes, mennyire toljak majd tul a latszatintezkedeseket. A virustol nem felek. De attol, hogy valami barom miatt nem tudok majd Europan belul A-bol B-be jutni, mert ugy akart csinalni, mintha felelos vezeto lenne, attol igen. Az emberi hulyeseg veszelyesebb, mint maga a virus.

Szerintem nincs ennyinek valoban szuksege korhazi kezelesre. Nem kell ahhoz korhazba menni, hogy lazat csillapitsanak, de extrem esetben oxigenpalackozni is lehet otthon (de ez nem SARS, nem nagyon lesz arra szukseg).

Tovabbi erdekesseg: Wuhanban haltak meg a legnagyobb aranyban. Amirol ket dolgot tudunk:

1. Legnagyobb aranyu a korhazban "kezeltek" szama.

2. Legnagyobb hiany volt alapveto alapanyagokbol a lezaras miatt. Kepzeld el, ha egy orrcseppel, C-vitaminnal, akacmezzel, gyomberteaval, palinkaval le tudnad gyozni a virust - de fizikailag nincs, nem kapsz sehonnan egyiket se. Ez volt Wuhanban, ahol a nagy lezarasok kovetkezteben nagyobb lett a halalozasi rata, mint mindenhol mashol.

Nem kell ahhoz korhazba menni, hogy lazat csillapitsanak

Amikor az orvos arról beszél, hogy “About 25% of them have very serious disease, requiring relatively intensive or really intensive care,” eléggé kétséges számomra, hogy lázcsillapításról lenne szó.

de extrem esetben oxigenpalackozni is lehet otthon

Erről szólhattál volna a kínaiaknak is mielőtt felépítették az új, ezer ágyas kórházat.

Legnagyobb hiany volt alapveto alapanyagokbol a lezaras miatt.Ennyi hirtelen betegre máshol sincsenek felkészülve, valamint a gyógyszer alapanyagok többsége kínából származik. Lehet tippelni, hogy fognak-e adni, ha a saját igényeiket sem tudják kielégíteni.

In its battle against the COVID-19 virus outbreak, China has banned the export of surgical masks. That is causing bottlenecks elsewhere — now even Europe faces the prospect of a breakdown in supplies.

[..] egy háziorvos azt mondta, neki egy linket küldött segítségül az ÁNTSZ, hogy hol lehet maszkot rendelni. De mint jelezték, „ők biztosítani nem fognak semmit”.

Sept. 12, 2019: "Basically we've outsourced our entire industry to China," retired Brig. Gen. John Adams told NBC News. "That is a strategic vulnerability."

"Rendes" gyogyszer nincs ra. Es azert szerintem a Richter meg a Bayer tudni fog orrcseppet meg lazcsillapitot gyartani par honapig akkor is, ha a kinaiak nem kuldenek alapanyagot. De lehet tenyleg nincs tartalekuk, franc tudja. De nem tartom valoszinunek.

A "relatively intensive care" meg szerintem vizsgalatokbol allt - tudni akartak, hogy tenyleg SARS szintu-e a baj. Es igy kerult jegyzokonyvbe. Akarhogy kutattam, nem talaltam semmi konkretumot arrol, hogy akar egyetlen betegnel is mivel probalkoztak a korhazban pontosan, ami szignifikansan novelte volna a tulelesi eselyet.

Ellenben a panik miatti tulkereslet az eleg kemeny, azt lehet akkor se birjak, ha minden idoben jon Kinabol.

A "relatively intensive care" meg szerintem vizsgalatokbol allt - tudni akartak, hogy tenyleg SARS szintu-e a baj.

Ez intenzív osztályt takar, nem egyszer vizsgálatokat.

> Akarhogy kutattam, nem talaltam semmi konkretumot arrol, hogy akar egyetlen betegnel is mivel probalkoztak a korhazban pontosan, ami szignifikansan novelte volna a tulelesi eselyet.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)3018…

41 eset volt, ebből 40nek volt láza, 22nek légzési nehézsége, 13 kerül intenzív osztályra.

Leggyakoribb komplikációk: 12db ARDS, 6db vérszegénység

Az ARDS igen súlyos betegség, a betegek mintegy 1/3-a elhalálozik. A túlélők legtöbbjének helyreáll a tüdőfunkciója, de előfordulhat fennmaradó, enyhe fokú tüdőkárosodás.

Az ARDS-túlélők között nem ritka a memóriazavar, vagy egyéb életminőséget érintő probléma a gyógyulás után. Ennek oka az agykárosodás: a nem kellő oxigénellátás miatt az agy sem jutott megfelelő mennyiségű oxigénhez.

Az ARDS-ben szenvedő betegeket intenzív osztályon kezelik.

A kezelés célja a légzés támogatása, és az ARDS lehetséges oki kezelése (a fertőzés, a gyulladás kezelése, a tüdőben lerakódott folyadék eltávolítása).

Lélegeztetőgépet is alkalmaznak nagydózisú oxigén bejuttatására a tüdőbe, megfelelő nyomás mellett. A betegek gyakran nyugtatók adására szorulnak a gépi lélegeztetés alkalmazása mellett. Egyes kutatások szerint az ARDS-betegek időszakos "bénító hatású" gyógyszerelése javítja a gyógyulás esélyeit. A kezelést addig folytatják, amíg a beteg már képes önállóan lélegezni.

41-an kaptak antibiotikumot, 38-an antivirális szereket

Az elemzés írásakor a 41 esetből 6 végződött halállal, 28 gyógyultnak nyilvánítva

A median életkoruk 49 volt.

Pontosan, köszönöm.

Plusz hozzátenném, hogy mindezzel párhuzamosan megy a szezonális influenza járvány is, ahol pl csak az USA-ban ebben a szezonban eddig 16-41 ezren haltak meg. Amiatt miért nincs pánik? 

Plusz a tegyük már hozzá azt is, hogy az influenza esetében a vírussal fertőzöttek kb 20%-a marad tünetmentes, addig ennél az új koronavírusnál kb a 20% produkál egyáltalán tüneteket. A fönti halálozási ráták mind a tüneteket mutatókból számolják, azaz ahhoz, hogy a teljes fertőzött populációra átszámoljuk mindezt, a COVID rátákat kb el kell osztani 5-tel. Akkor pedig ott leszünk nagyságrendben, mint a szezonális flu rátái. Szóval a nagy többség észre se fogja venni, hogy átesett a fertőzésen. Az idősek sajnos veszélyeztetettek, de kb ugyanazok fognak meghalni a szezonális flu miatt, mint az új koronavírus miatt.

Csaba

- Kórházi kezelés: 18% - 25%
- Halálozás: 2.29% - 5.7% (aminek közel 50%-a 80+ éves személy további 25% -a 70-80 éves kor közötti személy és még nem kalkuláltuk bele azt hogy Kína mennyire sűrűn lakott és egyes területei mennyire elmaradottak is lehetnek)

Van hipochonder a családban? :) Nekem 3 is a rokonságban, komikus dolgokat tudnak sok esetben, képesek közel kórház-közeli állapotba kerülni valami új de ártalmatlan dolog miatt amit észlelnek magukon... :D
a hipochondria a lakosság 5% -át érinti és növekvő tendenciát mutat, szóval az a 18-25% szerintem nincs annyi, de ez csak egyéni vélemény és nem tény.

Nem mellékesen, nem mindegy melyik évet nézed influenzás halálozások alapjául

WHO 2018.
"... évente átlagosan 290.000 – 650.000 ember veszti életét az influenza miatt világszerte"
...
"2018.02. előrejelzések alapján arra az évre 1.000.000 - 4.000.000 közötti áldozat várható.
"

 

A legalacsonyabb és a legmagasabb végpont között (2018-ban) 3.710.000 halálozás lehetett,
nem tudom a 2018-as világ lakossága számokat, de aki tudja kérem számoljon utána, globális szinten ez százalékban mit jelenthet.

Tudod mennyi a szezonális influenza halálozási aránya? 0.1%.

Tudod mennyi a koronavírusé? 2.29 - 5.7%

Számolj mi történne, ha úgy hagynák terjedni mint az influenzát és nem alkalmaznának karantént..

Valamint azt is számold ki, hogy hány kórházi ágyunk és lélegeztető gépünk van ahhoz, hogy kb minden 4-5. beteget ellássuk.. már most is az összeomlás szélén van az egészségügy mindenféle vírus nélkül.

Nem mondtam egy szóval sem hogy hagyjuk terjedni szabadon,
de mint fentebb is mondták, a karantén nettó hülyeség a lappangási idő tekintetében,
ugyanis mire a karantén megszületik a vírust terjesztők de még tüneteket nem produkálók már kijutott azon egy hete.

50+ évesen persze nagyobb elővigyázatosság kell mert a halálozási ráta 1% -ot érint,
70+ évesen pedig okosabb nem nagyon kimozdulni ha teheti az ember, de ennyi.

szerintem a semmivel egyenértékű a karantén,

a 70+ idősek jobbára úgysem mozdulnak ki,
a tünetmentesek és lappangva-terjesztők városból ingázók szétviszik mondjuk pestről az egész országba nap mint nap,

akár már egy hete is, szóval hiába zárnák le pestet akár holnap mikor nap mint nap körülbelül 1millió ember megy be a városba majd akár 1-200 Km-re az ország minden pontjára.
... ilyen alapon meg ugyan mit beszélünk hasznos karanténról ?!?!

Nem a karantén lenne az első számú megoldás hanem a kötelező szájmaszk, a köztereken, áruházakban és közösségi területeken, tömegközlekedésen kihelyezett fertőtlenítők, a mozgólépcsők korlátjainak óránkénti takarítása (amit jelenleg a BKK úgy ahogy jó ha naponta elvégez)

Az embereket ekkora lappangási idővel bezárni felesleges pánikkeltés semmi több és egyébként sem ér semmit amíg az idióta tüsszög a metrón felelőtlenül...

Szerintem valamit félreértesz. Mármint a karantént. A karantén azt jelenti se ki / se be, tehát az ingázók száma pontosan egyenlő lesz 0-val a karantén bevezetése esetén (tehát ez nem valami lázmérős játék, amit a reptereken játszanak). És általában a karantén is részekre van osztva, amik között nem közlekedhetsz, tehát például kerületek szintjén.

Az idősek pedig hiába nem mozdulnak ki otthonról, ha ilyen korban már általában el kell látni őket. Erre minden kerületben van egy szervezet, akik kimennek hozzájuk (gondozószolgálat). Ha ezt nem veszik igénybe, akkor pedig a családtagok. Ráadásul 70+ esetén még ha jól mozog is, akkor sem szokott netről rendelni, tehát el kell mennie boltba (sőt ilyen korú emberek, ha még aktívak, akkor általában a piacra mennek!) Tehát ugyanúgy érintkeznek mindenkivel, érted?

Azzal is vigyázni kell, hogy mi a hatása a karanténnak. Mert ha van egy-két fertőzött embered, és azokat izolálod, jól felszerelt kórházba, akkor a dolog működik. De ha az a dolog látszata, hogy ahol megjelenik a vírus, azokat összezárják, és magukra hagyják, onnantól mindenki ki fog akarni törni onnan. És ez játékelméleti szempontból optimális stratégia, mert lehet, hogy valamekkora valószínűséggel én viszem ki a vírust, és mind meghalunk, de nagy a valószínűsége annak, hogy nem vagyok fertőzött, viszont ha bent maradok, az leszek (vagy csak nem lesz kaja).

A karantén évszázadok óta működő / bevált módja a járványok megfékezésének. A mai liberalizmus + rabló imperializmus + globalisták miatt azonban nem szeretnék alkalmazni, nehogy korlátozzák piciny lelkét valakinek + nehogy a szent profit kiessen. Valójában ha azonnal karantént rendeltek volna el és megszüntettek volna minden járatot az adott területekről, akkor amire több év alatt eljut a betegség a térségbe, már rég készen lenne a vakcina rá. Ugyanígy a migráns krízis + kiadások is csak a mai világ mesterséges képződménye. Régen elég volt néhány filléres golyót ellőni és meg volt oldva a probléma (ez karanténnál is működik), senki el sem indult volna. Ugyanígy a kiterjedt bűnözés is csak a ma képződménye, mivel nincsen semmi visszatartó ereje se a rendőrségnek, se a bíróságnak, se a börtönnek.

Ha a mai világrend így marad, ahogy van, akkor el fog pusztulni véges időn belül.

Érdekes, az a világrend viszont már el is pusztult.

Amúgy régen kiterjedten alkalmazták a karantént, aztán a nagy járványok mégis akkor voltak. Részben azért, mert mire észrevették, hogy járvány van, már volt máshol is, részben azért, mert tudták a karanténba zártak, hogy ott bent nincs túlélési esélyük, ezért kiszöktek. A jogok korlátozása mindig remek ötletnek tűnik, amíg nem a mi jogainkról van szó, de akkor hirtelen nem.

Az szerintem sokkal nagyobb eséllyel hat, ha a fertőzötteket igyekszel kórházba juttatni, és ott kezelni is, olyan színvonalon, hogy egyrészt, jobb legyen ott a túlélés esélye, mint máshol, másrészt, hogy kicsi legyen az esélye tévedésből bekerülni, és ott megkapni. Ha az emberek tudják, hogy ha köhögnek, akkor maszk fel, irány a kórház, és bíznak is benne, az működhet. Az egész várost/országot körülzárni most is inkább a politikusok szerint megoldás, nem  járványügyi szakemberek szerint.

Nem látok adatokat az 50-es évekre visszamenőleg. Illetve korábbra sem.

Valamint akárcsak a mentősök kiérkezési ideje, a rendőrségi adatok is a kozmetika okán javulnak az elmúlt néhány évben. Próbálj meg csak feljelentést tenni valami miatt! Sógorom feleségének intenzíven ellopták a telefonját egy olyan kórházból, ami zár alatt van jelenleg influenza miatt. Egész nap nem tudta mi van vele, azt mondták majd megoldják az osztályon. Végül esti váltáskor adta oda az egyik nővér a saját telefonját, hogy egyáltalán beszélni tudjanak. Utána feljelentést akart tenni a rendőrségen sógorom, ahonnan elhajtották, hogy ez már a héten a 4. ebben a kórházban, felesleges, este is van, nem érnek, menjen el.. Ugyanez van kb. bolti lopások, sőt rablások esetén (!) esetén is. (ezzel foglalkozom mellékállásban) Például rendőr szerint csak lopás az, hogy fogta magát az elkövető és kifelé a földre vágta szerencsétlen alkalmazottat, aki csak úgy nyekkent. Nehogy feljelentést tegyél, mert rontja a statisztikát!

Akármilyen statisztikát nézhetsz (más fejlett országokét is). Pedig akkor még szabad volt leírni a feketéről, hogy fekete. Ma már szinte semmit nem írhatnak le, mert valakinek a lelkébe gázolnak vagy jogait sértik, ezért úgy kozmetikáznak ahogy csak lehet. Cigánybűnözés sem létezik ma, régen pedig külön könyv és oktató anyag foglalkozott vele, mert akkor még szabad volt. Tehát még a mai kozmetikázással, feljelentések elutasításával + mást írnak le mint amit mondasz (tapasztalat) is sokkal több bűnözés van mint régen. Nem is beszélve arról, hogy a régi időkhöz képest, ma gyakorlatilag nincs büntetés. 

Sajnos egyetértek. Ezt a koronalóf4×t nem lehet megállítani. A lappangók meg a globális kiküldött áruk (pl. egy beteg kínai megfogdos egy rendelt valamit, postára adja, már terjeszti is vele a kort, repülőre se kell szállnia vele, vagy a karantént elhagynia), széthordják mindenhová. Csak idő kérdése, hogy kikerüljön kontroll alól, ezt karanténozással maximum lassítani lehet a korai terjedési időszakban, de ahogy eléri az exponenciális robbanás állapotát, onnantól vége a történetnek, nem állítja meg senki. Ráadásul most sok helyen sima (értsd: nem göcsörtös) influenzajárvány is van, elég sok ember tüsszög, taknyos, a tünetek mind egybeesnek, az életben nem ellenőrzi mindet senki, hogy ez most korona vagy jogar vagy tényleg csak sima megfázás. Azt nem mondom, hogy mind meghalunk, meg itt a világvége, de baromi kemény lesz, ha csak a fele igaz azoknak a híreknek, amik Kínából jönnek. Ennek ellenére nem pánikolok, mert már túl késő ahhoz is. Lesz, ami lesz, felesleges kézfertőtlenítőkkel meg maszkokkal ökörködni. Ezt a Kínaiak tudták volna megfékezni, amíg csak elszigetelt <10 beteg volt, ahogy túllendültünk ezen a ponton, már csak illúzió, hogy tehetünk ellene bármit is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A lassítás is fontos. Ha minden igaz, ez egy állatról emberre átterjedt betegség. Ilyenkor azért a vírusok szoktak változni, ha pl. a súlyosabb eseteket sikerül időben kezelni, a további fertőzés útját elvágni, akkor a vírus is úgy változik, hogy kevésbé legyen súlyos.

a 70+ idősek jobbára úgysem mozdulnak ki,

Gondolom területe válogatja. Felénk tele van a város délelőttönként nyuggerekkel, akik mennek a mindennapi piacozós bevásárlós körüket intézni. Nem tudom amúgy, hogy ez a teljes nyugdíjas lakosság hány százaléka, de a tömegközlekedésnek eléggé odavágnak :) 

Fontos megjegyezni hogy a korona vírus jelen pillanatban ismert halálozási rátájához a dokumentált fertőzötti számot használják fel, ami kevés, mert csak az van benne aki kórházba került, és visszaigazolást nyert hogy igen, ez a COVID-19. Miközben az egészségesebb/fiatalabb/erősebb szervezetű rétegeken úgy megy át a vírus, hogy enyhe vagy semmilyen tünetet nem produkálnak, ezért orvoshoz sem fordulnak.

Vagyis a szám amihez a halálozási rátát használni kellene nem x, hanem akár nagyságrendekkel több lehet mint x, végeredményben aszimptotikusan a nulla felé lökve a rátát.

Nem bagatellizálni akarok, de pontos adatokat és tényeket ismertessünk.

Viszont sok elhalalozott sincs benne, mert azokat meg nem teszteltek. Es ha nincs teszt akkor nem a COVID-19 miatt halt meg.

Szoval ez ketiranyu, azaz megintcsak akar meg pontos is lehet. De leginkabb semmit se tudunk, amig eleg nagy minta nem lesz a szabad vilagban.

Ez elég logikusnak tűnik. Abban is biztos vagyok, hogy pánikolni semmiképp nem érdemes. Nem bagatellizáció miatt, hanem a média az ilyen, tömegpánikot keltenek, mindent súlyosabbnak állítanak be, mint amilyen, mert úgy van szenzációértéke, és emiatt sok mindennek nagyobb a füstje, mint a lángja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szóval te pontos adatokat szeretnél? No, az úgy megy, hogy mindenkire szerelünk egy csomó érzékelőt: hőmérséklet, szívritmus, légzésszám (-> oxigénhiány), kilélegzett gáz analizátor, szellentésérzékelő (-> emésztési zavarok, intolerancia), ...

Ezekről 5G-n valós időben mehetnek az adatok a népegészségügy fele. Pl. megtudható az is, ha nem mozogsz eleget, így egészségügyi plusz adót vethetnek ki rád. Mivel te egy valamire optimalizáló intelligens egység vagy, az adó befolyásolja a működésedet.

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 20:36

Full szkeptikus. Soha nem mostam sűrűbben kezet influenzajárványkor, oltás talán egyszer véletlen volt.

Nem tömegközlekedek, biciklizek hideg-melegben, simán kimegyek pár percre trikóban 0-10C közt is. Megfázva sem voltam az utóbbi 10 évben 2-3 alkalomnál többször.

Bosszankodó (mert nem tudunk elég fertőtlenítőszert gyártani)  

A fájdalom ebben az, hogy szumma árbevétel nem változott csak 10%-ot, addig egyes kategóriák az egekben 3-5x mennyiséggel, más termékkörök meg visszaestek.

A piacon rendesen fogy a nem virucid fertőtlenítőszer is, mert a lakosságnak elég annyi, higy fertőtlenít. :S

jellemzően a gézfertőtlenítő gélek 55-79% -ban állnak alkoholból, a többi további adalék.
a kézfertőtlenítő szappanok pedig jellemzően klórszármazékokból készülnek továbbá további adalékokból

azért ezeknek is meg kell felelniük előírásoknak, vodkával valószínűleg nem lenne olyan hatékony kezet fertőtleníteni :D

Hipó egyébként nem jó mindenre? Én még olyat is olvastam, hogy néhány cseppet kell rakni a vízbe és utána meg lehet inni, mert megöli baktériumokat / vírusokat (és annyi számodra nem ártalmas állítólag).

Kézre megfelelő hígításban nem lehet alkalmazni?

Én még olyat is olvastam, hogy néhány cseppet kell rakni a vízbe és utána meg lehet inni, mert megöli baktériumokat / vírusokat (és annyi számodra nem ártalmas állítólag)

Honnan tudja a par csepp hipo, hogy a sejt, amit eppen pusztit, az egy rossz bakterium, jo bakterium, vagy a nyalkahartyad egy darabja?

Hyponak van egy exponenciális bomlása. Vgayis amit veszel arról fogalmad sincs, továbbá 2019.08 óta külön engedély kell rá, hogy virucid legyen aminek az ára horror. Mi megcsináltunk emiatt nálunk drága a hypo és csak az veszi, akinek kell az engedélyünk a felhasználáshoz.

Vizet azért fertőtlenítenek hypoval, mert reményeik szerint elbomlik és ezt használjuk 100 éve. Tudomásom szerint sohasem volt hosszú távú hatásvizsgálat.

A hipó, ha tömény, elég sok mindent elpusztít. Viszont bomlik, csökken a töménysége. Ez azt jelenti, hogy ha veszel egy flakon hipót, és lemosod vele a cipőd/kimosod vele a klotyót, valószínűleg fertőtleníteni fogja, ha ráteszed egy foltos fehér ruhára, valószínűleg kifehéríti. Ha nem, akkor sincs nagy baj, egyrészt valószínűleg nincs ebola/koronavírus/pestis sem a cipődön, sem a klotyódban.

Ahhoz, hogy valami egészségügyi célra használd, sokkal alaposabban ellenőrzött, hamarabb lejáró hipó kell.

A hipó oxidálással fertőtlenít. Meginni nem érdemes, hígítva sem, mert egyrészt baromi kártékony, másrészt, úgy már úgysem a vírust fogja megtalálni (mivel abból sokkal kevesebb van, mint belőled), hanem oxidál valami mást benned. Még a kezedre kenve is baromi kellemetlen, mar, szárít, ami elég tömény ahhoz, hogy fertőtlenítsen. Nem erre való.

(Amúgy ez a hipóivás valami elterjedt marhaság újabban, és van cáfolata is. Régebben hipót csak balesetben ittak, sokszor súlyos eredménnyel. Link.)

Szerintem félreértetted. Nem azt írtam, hogy benned öli meg, hanem a vízben. Tehát ha innod kell valami bizonytalan vizet (mert megszűnne a vízszolgáltatás), akkor azt mondják egyesek, hogy cseppents bele néhány csepp hipót, várj néhány percet és megihatod. Ha jól tudom ipari méretekben (ivóvíz) kutakat + csapvizet is fertőtlenítenek vele egyes helyeken.

Szerk:

Sodium hypochlorite in solution exhibits broad spectrum anti-microbial activity and is widely used in healthcare facilities in a variety of settings.[37] It is usually diluted in water depending on its intended use. "Strong chlorine solution" is a 0.5% solution of hypochlorite (containing approximately 5000 ppm free chlorine) used for disinfecting areas contaminated with body fluids, including large blood spills (the area is first cleaned with detergent before being disinfected).[37][38] It may be made by diluting household bleach as appropriate (normally 1 part bleach to 9 parts water).[39] Such solutions have been demonstrated to inactivate both C. difficile[37] and HPV.[40] "Weak chlorine solution" is a 0.05% solution of hypochlorite used for washing hands, but is normally prepared with calcium hypochlorite granules.[38]

Főleg, ha a vodkát belsőleg használod :D

Amúgy az adalékok egy része szerintem azért van, mert ha a sima alkoholt öntenéd a kezedre, akkor a nagyobbik része egyszerűen lefolyna, a kisebbik része meg nagyon gyorsan elpárologna. Ha glicerinnel besűríted, akkor tovább van ott.

Én influenza időszakban is azt próbálom, hogy lehetőleg nem szemembe számba nyúlkálni önkéntelenül. Szerintem ez logikus tanácsnak tűnik.

Amúgy érdekes élőben látni a pillangó-effektust. (Valószínűleg) egy ínyenc kínai jóember megkívánt a munka után egy kis sült tobzoska combot rizzsel, így kiment a kedvenc piacára vacsorázni. Szerencsétlenségére az elfogyasztott tobzoska korábban megfertőződött a vírussal; pont egy olyan hangyát evett meg, ami fertőzött volt, vagy a rossz látása miatt belelépett egy adagnyi fertőző denevér guanóba? Sosem tudjuk meg. A jóemberünk talán még tünetmentes is volt, de közben elkezdte tudtán kívül terjeszteni a vírust. A többit ismerjük és ez még csak a kezdet. Mérhető világgazdasági hatása lesz annak, hogy egy kis pikkelyes állatka rosszkor volt rossz helyen és egy kínai jóember vacsorájában végezte.

Most akkor a felresikerult biologiai fegyver teoriat vegleg ejtettuk?

Vegulis ragcsalokrol jutott at....

 

En mar nem tudom, hogy melyik konteoba higyjek. A hivatalos kinai semmivel se hihetobb....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tudtommal a tobzoska a legvalószínűbb forrás jelenleg, a linkelt oldalon is írják hogy 99%-ban megegyezik a vírus az emberben találttal. Hogy tényleg egy vacsora volt a találkozási pont, vagy a "hagyományos kínai orvoslás" néven felszippantott valaki egy adag őrölt tobzoska pikkelyt, azt nem tudni.

Elolvastam.

Tehat azt akarod ezzel mondani, hogyha valaki fog egy influenzavirust, csinal belole egy biologiai fegyvert (mas orszag gazdasagat tonkre tegye, amihez eleg egy kocsit halalosabb, *nagyon* fertozobb).

Majd ez veletlenul kikerul a laborbol.

Akkor ez *azert nem* biologiai fegyver mert hasonlit az egyik influenzavirusra (amibol pl. kiindultak), amik evezredek ota leteznek, tehat *termeszetes* es nem lehet mesterseges.

Eleg hiheto magyarazat. Most nyugtattal csak meg igazan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na akkor a tettes csak olyan lehet akinek semmilyen gazdasági kapcsolata nincs Kínával. A Pirézek.

Egyébként a fejlett világban ha nem érkeznek meg az alapanyagok elég sok cég bajba kerül. Sőt a polgárok is idegesek lesznek ha a rendelt bizbasz nem jön meg a postával. Fejletlenek meg azért mert ha a Kínai ipar megáll akkor nem vesznek tőlük nyersanyagokat.  Olajtermelők meg azért mert bezuhan az olajár. 

dolgoztam Kínaiakkal (pár éve bevándorolt egyetemet Budapesten végzett személyek) és voltam olyan szemtelen hogy ezt a kutyás enyhén rasszista kérdést feltegyem,
az ő elmondásuk alapján abszolút nem reális hogy itt kollektíven az egész társadalmukra ezt feltételezzük róluk.

Ugyan valóban vannak akik megeszik a kutyát is, de ez jellemzően az elmaradottabb területeken, szegényebb rétegekben igaz,
nem mint ha magyar-őseink főleg a mélyszegény parasztok nem ettek volna meg bármit a túlélés érdekében.

Szerintem nincs finnyás ember, csak nem elég éhes. :)

Tök mindegy, hogy hol zabálta meg a tobzoskát, szegény vagy nem szegény területen. Ez náluk divat. Nem értem, hogyan jön ide, hogy mit csináltak eleink. Most, 2020-ban mit teszünk, az a lényeg. Ez a zabáljunk meg minden szart dolog probléma náluk, tenni is akarnak ellene:

Koronavírus: Kínában betiltanák a kutya- és macskahús fogyasztását

trey @ gépház

Eleve a "kínai" több, mint 56 féle etnikumot jelent. A "több mint" pedig több százat is jelenthet, de kb 56-ból van annyi, hogy egyáltalán számba vegyék.

Itthon meg van voltak hírek arról, hogy dögkutakból szereznek húst egyesek. S mivel itt is mindenfelé van mindenféle származású emberből, ennyi erővel mondhatnák, hogy a magyarok dögöt esznek. 
Sőt, nem túl keleti és nem túl távoli falumban még a közelmúltban is előfordultak olyan átutazó árusok, akik egyebek mellett kolbászt árultak zsebből. Van, aki vett is belőle. Hogy dögkútból vagy kutyából lett, azt nem lehet tudni.

Azoknak a dögkutakban van vagy volt étkezés szempontjából olyan egzotikus állat, aminek az elfogyasztása a koronához hasonló vírusátvándorlást okoz? Vagy aki megeszi az max. felpusztul magában anélkül, hogy ragályos fertőzést kezd el terjeszteni? Ha a válasz nem, akkor "ne terelj".

trey @ gépház

Oké. Tehát akkor ott tartunk, hogy valaki feltör egy dögkutat és onnan tiltott cselekményt (vétség, bűncselekmény stb.) elkövetve, hatóságok által tiltott húsfogyasztást visz véghez, az ugyanaz, mint amikor a ferde szemű Kínában koszos húspiacokon árulja fogyasztásra a hatóságilag senki által sem ellenőrzött kutyát, macskát, tobzoskát anyám picsáját. Valóban, a kettő pont ugyanaz.

trey @ gépház

Nem kell egzotikusnak lennie. Az ellenőrizetlen forrás és a betegségek jelenléte a veszély. Dögkútban meg pláne nem egészséges állatok tetemei szoktak előfordulni. 

https://index.hu/bulvar/kolbasz0205k/

https://weborvos.hu/lapszemle/a-dogkut-lehetett-a-fertozes-forrasa-207521

...

Szóval ha épp nincs hisztériás kínai gyűlölet hullámod, akkor gondolkodj el kicsit.

Amiről te beszélsz az bűncselekmény. Halottat is lehetne enni hullaházból betörés után. Mégsem tesszük. Ha valaki megteszi, az nem lesz általános. Amit Kínában tesznek, az pedig általános, bevett gyakorlat.

Miért kell bevédeni egy olyan kínai hagyományt, ami élből közegészségügyileg aggályos? Hagyjuk már!

trey @ gépház

Nem védem én a kínai állatfogyasztási szokásokat, csak rámutattam arra, hogy a sok felsőbbrendű prolira is ugyanúgy ráakasztható valamilyen bélyeg.

A törvényt meg hiába hozod fel, ha egyszer a vírus nem tud olvasni és ügyvédje sincs.

btw, ha itthon 10 millióból 10 ezren esznek döghúst (minden ezredik), akkor hasonló aránynál kínában másfél millió emberről beszélünk. 

Szabadtéri piacokat nem ismerem, de a néhbi rendszeresen tesz közzé felvételeket, amelyeken közegészségügyileg veszélyes helyeket mutatnak. 

https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/ezt-etettek-volna-meg-velunk-rekordfogas-a-huspiacon.3541.html

https://portal.nebih.gov.hu/-/mintegy-1-tonna-hust-vont-ki-a-nebih-a-forgalombol-egy-baranya-megyei-elelmiszer-eloallito-egysegben

http://www.atv.hu/belfold/20190506-bekatetemek-veres-padlo-es-28-tonna-lejart-hus-lecsapott-a-nebih-a-baranya-megyei-husuzemre

Ezek csak amiket pár perc alatt találtam a közelmúltból. Nem valami piac, hanem ipari szintű ellenőrizetlen, ismeretlen eredetű hús. És ezek ki tudja mióta folytatták a gyakorlatot. 

De időnként vadhússal kapcsolatos hírek is vannak
https://adozona.hu/altalanos/Lejart_vadhus_is_volt_a_neves_etterem_szenn_A23UL5
https://www.nak.hu/agazati-hirek/elelmiszeripar/151-hus-baromfiipar/92006-veszelyes-vadhusokat-foglaltak-le-a-piacon

Sejtettem, hogy ezt fogod mondani, mert fullba nyomod... csak a szerkesztésbe már nem tudtam betenni:

Persze, megint jöhetsz azzal, hogy így-úgy a törvények és hogy itt ez illegális. De egyrészt, attól még rendszeresen megtörténik. Másrészt ki mondta, hogy legális volt az árus. Kb az a szokás arrafelé, ami itthon is ment még a közelmúltig, hogy elkezdenek valamivel foglalkozni, s csak akkor gondolkodnak el engedélyeken, legális vállalkozásokon, ha már nagyra nőttek.

Néha szétcsapnak köztük. Itthon is néha bezárnak, lefoglalnak ezt azt. Ettől még tonnaszámra van forgalomban.

Például:
"Tavaly szeptemberben egy Peking melletti farmot feljelentettek a rendőrségen, mivel mintegy tízezer élő madarat tartottak összezsúfolva egy csűrben. Illegális módon, csapdákkal fogták el őket, hogy ezután éttermeknek adják el fogyasztás céljából."

https://prove.hu/kinai-huspiacok-hozzajarultak-koronavirus-terjedesehez/

Mosolyogva fogadom, ahogy próbálod elmagyarázni, hogy Magyarországon olyanok a szabályok, a szokások, a higiéniai viszonyok, az élelmiszer biztonsági törvények, rendeletek, mint a világ azon részein. Ilyet max. az próbál eladni, aki sosem járt arrafelé. Tudod, egy európai turistának nem véletlenül kell oltatnia magát ha arra megy. Nem véletlen hívják fel a figyelmét, hogy ne zabáljon piacokon össze minden szart, ne egyen tuk-tukból, meg olyan piacokon, ahol vastagon van retek, ahol patkányok futkorásznak, hol nem tudod az ételről, hogy miből van. Ahol a gyengébb gyomrúak attól vékonyfosást kapnak, hogy elmennek egy ilyen mellett.

Nálunk az étlapon kötelező feltüntetni, ha allergén anyag van az életben.

Most komolyan, össze akarod a kettőt hasonlítani?

trey @ gépház

Bármerre mégy, akkor is kell védőoltás, mert a szervezeted számára addig ismeretlen dolgokkal találkozhatsz, amire a helyiek már immunisak. Ahogy, akik ide jönnek, azoknak sem árt pár védőoltás és kerülniük érdemes az itteni nyers dolgokat. És nyugatra is.

Mondanám, hogy a tudatlanság beszél belőled, de inkább a rosszindulat.

Nem győztél meg. Nem kellett meggyőznöd. A húsevés híve vagyok. Arra reflektáltam, hogy te bogarakat eszel ami nekem pl. gusztustalan, neked totál természetes, a kínaiaknak meg gyakorlatilag minden természetes ami mozog ( vagy inkább mozgott )

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Ha hiszed ha nem, de nekem is rém gusztustalan volt a bogárevésnek még a gondolata is, még pár évvel ezelőtt is. Csak tudod aztán történt hogy a paleo mellett kötöttem ki, aztán meg elgondolkoztam rajta, hogy hm, az ősember biztos evett bogarakat is... Aztán ekkor utánaolvastam ennek a rovarevéses témakörnek... Szóval, fokozatosan barátkoztam meg a gondolattal! Bizonyos értelemben logikus út vezetett ide a paleótól. Ettől persze még nem kell minden paleósnak eljutni a bogárevésig... Ez tényleg már nagyon „hardcore”.

Én azonban mindenben szeretek hardcore lenni.

Különben meg én nem szégyellem hogy rovarokat eszem. Meggyőződésem hogy egy haladó és hasznos mozgalom „önkéntes aktivistája” vagyok! Rendeltem pár napja az EBAY-ről (még nem érkezett meg) egy úgynevezett (illetve nem is egy hanrm mindjárt két) "pinback button badge"-ot, azaz magyarul „kitűzőt”, amin ez a szöveg van:

I EAT BUGS

Természetesen azért rendeltem hogy majd viseljem is...

Teljesen őszintén bevallom, szeretek rendkívüli lenni! Csak persze nem akárhogy, nem akármivel, nem akármi áron... Nem akarom az embereket megbotránkoztatni MINDENÁRON, ahogy sokan teszik, még itt a HUP-on is egyesek, meg mindenféle mikro-sztárocskák...

Ha azonban meggyőződésem hogy jó ügyet szolgálhatok ezáltal, na akkor valóban szívesen teszem és nem riadok vissza tőle, ezt bevallom. Ismétlem azonban ehhez az kell hogy az adott téma amiben „megbotránkoztatok” illetve amiben „feltűnést keltek” az olyan legyen amivel teljes mértékben azonosulni tudok érzelmileg, szóval amiben HISZEK!

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 21:21

Én vagyok jelen szavazatok szerint az egyik középszerű hisztérikus...

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 00:24

Egyébként mellékes érdekességként jegyezném meg a ma reggel tömegközlekedésben tapasztaltakat.:

- Buszon egy férfi kapaszkodó után előkapja a kis péksüteményt és elmajszolja, mindenféle kézfertőtlenítés nélkül
- Ismét buszon férfi beletüsszent a tenyerébe majd mint ki jól végezte dolgát egyből rá is markol a kapaszkodóra
- Buszon egy nő felszáll, leül majd szintén fertőtlenítés nélkül a szemét dörzsöli
- Metrón nagy köhögés és szipogás mindenfelől, nem különösebben érdekli egyiket sem hogy fertőzi a népet

mindezt ma reggel nagyjából 30 percen belül tapasztaltam

Szóval összességében ezek alapján kettő dolgot szűrtem le az egészből.:
- A betegek jelentős részét nem érdekli hogy mivel hogyan fertőzi a társadalmat, ő már elkapta neki már mindegy más meg így járt...
- Ha elszabadul pesten a korona akkor az igénytelenebbek miatt igen gyorsan fog terjedni. :(

Arról mit gondoltok amúgy, hogy az mennyire reális benyomás a hírekből, hogy ahova bement ott muszáj volt durván korlátozni a fertőzési lehetőségeket, interakciókat, mert különben szanaszét fertőzték egymást azok akiken még nem látszik, mert lappang? Szóval, ha megjelenik itt, akkor lehet nem lehet maszk nélkül utcára menni, nehogy tovább add vagy elkapd?

 

A kérdés másképp: volt ahol elkerülhető volt mindenki maszkolása vagy otthon tartása?

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 21:59

Eladtam minden részvényt, kb. 1 hétre előre vásároltam kaját, kezet fertőtlenítek, ennyi a felkészülés. Amúgy járok dolgozni, tömegközlekedéssel. Maszk (FFP2/3) eszembe jutott, de végül nem vettem, most már nem is lehet. A sok cikket inkább csak érdeklődve olvasom, de nem pánikolok, csak már zavar, hogy a csapból is ez folyik. Nem különösebben tartok attól, hogy mi lesz, ha megfertőződöm. El fog terjedni mindenképpen, a korom és jó állapotom miatt vállalhatónak tartom az esélyeimet. Inkább attól tartok, ha majd tömegek kezdenek pánikolni, vagy karantén épül körém. És főleg ez utóbbi miatt a bosszankodót jelöltem.

Amiatt, hogy lappang lehet muszáj a karantén jelleg, mert különben a még egészségesnek tűnő fertőzöttek fertőzik tovább a még egészségeseket és így tovább. ennek megfelelő a kérdés, hogy akinek van maszkja az mikor kezdje hordani. Meg maszkban majd bemegy dolgozni és ott leveszi?

 

Szerintem simán lehetne már valami terv, hogy mikor mit érdemes majd csinálni.

a maszk csak egy része, sokaknál kézmosás, fertőtlenítés a cégnél sincs meg amikor bemennek, nekem ugyan saját billentyűzet egér van amit azért hetente eddig is áttöröltem de

kollégák alapból van hogy átülnek egymás gépéhez, ki mennyire figyel oda a kézmosásra, egeret áttörölni nem tudom szoktak-e egyáltalán, székekbe úgy ülnek be egymás után hogy tömegközlekedésben azt szedtek össze amit épp tudtak és viszik tovább ruhán haza is.

Mondjuk én hazaérve eddig is mindig átvettem a ruhám és nem értem azokat akik egy tömegközlekedés után képesek otthon ágyra stb. leülni majd később abban alszanak.

Szóval összefoglalva, a maszkot önmagában még nem nevezném elég elővigyázatosnak, de nyilván a semminél több jobb.

Nem tudom igaz e, de ha nem nyúl a nyálkahártyáiba valaki, akkor elvileg a fertőzés úgy lehetséges, hogy valaki kilélegzi, vagy még inkább köhögi, tüsszenti és más azt be. Szóval csak azért, mert a kézre kerül szerintem még nem lesz fertőzött valaki, vagy ezt rosszul gondolom?

Az a baj hogy a témában még rengeteg dolog csak feltételezés, ilyen szempontból viszont jobb elővigyázatosnak lenni.

A másik viszont hogy nem csak a korona van, egyszer olvastam egy cikket ami pont azt taglalta milyen nyalánkságokat találtak a buszok ülésén és kapaszkodóin amikor mintát vettek, fekáliára utaló nyomokat is,
húgom kisvárosi tömegközlekedésen egyszer nyúlt véletlenül a szeméhez és árpával szenvedett utána sokáig. Szóval szerintem jobb az óvatosság, főleg ha nem ismerjük 100% ban az ellenséget.

Fekáliára utaló nyomokat néha szemmel láthatóan is lehet látni, szerencsétlen hajléktalanok miatt. Konkrétan be kellene tiltani a szövet ülést tömegközlekedésen. Aki kitalálta, az se utazott még buszon,  A régi műbőr huzat összehasonlíthatatlanul higiénikusabb, a következő utas már le is törli. A budapesti 3 -as, hannoveri villamosok ülése kemény műanyag, mint a beton, mégis olyan formatervezett, hogy kényelmesebb mint egy szövet ülés.

Aki tisztaságmániás, le se üljön szövet ülésre.

a maszk csak egy része, sokaknál kézmosás, fertőtlenítés a cégnél sincs meg amikor bemennek, nekem ugyan saját billentyűzet egér van amit azért hetente eddig is áttöröltem de

+1

tegnapelott lattam egy kollegat, aki szaras utan elfelejtett kezet mosni, majd fel perccel kesobb mar egy meeting roomban lattam belepni az ottani PC-re

Well, én "óvatos"-nak szavaztam magamat most, de csak jobb híján. Óvatosságom ugyanis kimerül abban, hogy nem fogok kezet senkivel... De amúgy nem a vírus miatt, hanem ezt a virus-ügyet használom ürügynek. A kézfogást ugyanis eszeveszetten gyűlölöm és utálom amita csak az eszemet tudom, egyszerűen mert mindenféle vírus nélkül is baromi gusztustalannak és undorítónak tartom! Nem beszélve arról hogy sokan sportot csinálnak belőle hogy minden erejüket beleadva igyekezzenek összeroppantani a kezemet mert az az úgymond „férfias”... Hát menjenek a búsba!

Most tehát az van hogy még majdhogynem örülök is a járványveszélynek mert van egy POMPÁS ürügyem amivel megindokolhatom, miért nem fogok kezet senkivel se! Ebben senki nem köthet bele...

Amúgy meg lehet hogy én már el is kaptam. Kissé szipogok, néha nagy ritkán tüsszentek is egyet, jelentősen csökkent az étvágyam (ez mondjuk tiszta haszon, legalább jobban fogyok...), és kissé gyengébb vagyok mint úgy általában lenni szoktam, amióta a magam ketó/paleó fogyókúrája szerint élek.

DE EZ MINDEN...

Körülöttem amúgy már a fél kisváros hulladozik. Szipognak, lázasak, migrénes fejfájás kínozza őket, és mindenki szaladgál a dokihoz (kérdés meddig teheti. Úgy értem mikor lesz a doki is beteg...)

Épp csak azt nem mondja senki hogy ez AZ a bizonyos vírus... Lehet persze hogy valóban közönséges influenza...

Nálam tulajdonképpen a legkomolyabb felkészülés épp az, hogy zsír-adaptált lettem, azaz lényegében nulla mennyiségű szénhidrátot eszem. Már vagy háromnegyed éve...

Korábban egy ilyen járvány ami épp itt van most, simán ágybadöntött volna talán két hétre is, 39 bfok körüli lázzal. Tudom, mert majdnem minden évben úgy volt addig. Most lényegében semmi bajom. Oké, érzem hogy ott van bennem valami betegség, de legfeljebb úgy tekinthetem mint valami „apró, bosszantó kellemetlenség”, szóval semmi igazán komoly...

Miközben, mondom, körülöttem mindenki sorra dől ki hogy jobban se kell...

Emiatt én nem is félek a vírustól. Végülis ha jön, 3 eset van:

1. Elkapom, de észre se veszem hogy nagyobb gondom lenne miatta mint ami most van. Erre KIFEJEZETTEN REMEK esélyem van, mert eleve nem is mindenkinek lesz komoly baja tőle, az én szervezetem meg most hogy folyamatos ketózisban van szerintem nem olyan biokémiájú amihez ez a vírus kifejezetten szokva van.

2. Elkapom, és lesz tőle komoly bajom, de TÚLÉLEM. Szintén a fenti okok miatt (ketózisban élek) erre is jelentős az esélyem.

3. Belehalok. Nos, valamikor úgyis meg kell halni... már 54 éves vagyok sőt nemsokára 55, ilyen idősen azért nem egy hatalmas tragédia már a halál, sokan vírus nélkül is feldobják a tappancsukat ennyi idősen. Szóval én ezesetben se izgatom magam különösebben, ha így lesz hát akkor ez van, ezt kell szeretni... De ennek egészen elenyésző esélyét látom csak az esetemben. Erre nekem szerintem annyi az esélyem mint hogy egy Linux-user bekap valami vírust a gépére... És nemcsak azért mert ketózisban vagyok, hanem mert rengeteg vitamintablettát/kapszulát is szedek, főleg D, K2, A vitaminokat, meg szelént, cinket, magnéziumot...

Mondom, abszolút nem izgatom magam a járvány miatt. Más kérdés mi lesz ha az emberek bepánikolnak és olyasmi történik mint a katasztrófafilmekben... Nos az érdekes lehet a valóságban... Van egy hatalmas fagyasztószekrényem, az dugig van fagyasztott, főtt disznóhússal. Rengeteg időre elég... Talán 3 hónapra is. Hogy utána mi lesz, nem tudom. De már előbb is lehetnek gondok, ha megszűnik az áramszolgáltatás ugye... nyilván ekkor megpróbálkozom azzal, hogy a húst megszárítom a napon, illetve újrafőzöm az egészet (valami hulladékfából rakott máglyán...) aztán reménykedem benne hogy amikor a kocsonya megalvad, a tetején a vastag zsírréteg sokáig tartósítja...

A víz jó kérdés lesz. Van errefelé patak, de úgy talán 3 kilométerre. Hát, nem lesz egy leányálom mindig onnan hordani a vizet, gyalog... De, végülis, én azt hiszem mindent figyelembe véve REMEK helyzetben vagyok a túlélést illetően mondjuk azzal szemben aki egy nagyváros közepén él...

Ebben neked teljesen igazad van. De most mit tegyek, ezzel van tele a fagyasztóm... Tudod, nem a koronavírus miatt töltöttem fel ezzel, egyszerűen így alakult. Mire ez a koronáskodás komoly hírnévre tett szert, a fagyasztó már fel lett töltve. Ismétlem nem a vírus miatt.

Ami azt illeti, álláspontomra leginkább az illik amit ide a HUP-ra szoktak beírni egyesek a flame-szagú topikokba:

„Popcornt bekészít”...

Arra gondolok, egyszerűen figyelem az eseményeket, kissé még szórakozva is a dolgon. Tudom, ez nagyon aljas dolog... de most mit tegyek? Nem érzek pánikot. És úgy vélem, az emberiség ezt MAGÁNAK KÖSZÖNHETI. Ami azt illeti, én ÉVTIZEDEKKEL EZELŐTT megjósoltam (linket nem tudok adni, akkor még nem volt Internet, de mondtam fűnek-fának) hogy nem az atombombáktól kell félni, hanem egy járványtól. A bombákat félnek elindítani a politikusok, még a diktátorok is. A járványhoz azonban nem kell diktátor se. A járványhoz semmi más nem kell mint az emberi faj ELTÖMEGESEDÉSE.

Ahogy ugyanis egyre több ember él a Földön, egyre újabb helyekre mennek lakni, ahol új fertőzéseknek esznek kitéve... A szegények olyan szarokat is elkezdenek enni jobb híján amit eddig nem, s ez is fertőzésforrás. A túlzsúfoltság miatt eleve embertelen körülmények közt laknak milliók (milliárdok is lassan...) ez lecsökkenti a szervezet természetes védekezőképességét, így eleve fogékonyabbak minden fertőzésre. A sok junk food (szar kaja, műkaja) miatt vitaminhiányban szenvednek és létfontosságú nyomelemekből van bennük kevesebb. A túlzsúfoltság stresszfaktor, ami megint kedvez a fertőzések elkapásának.

Emellett pusztán a tény hogy annyi ember él egy helyen, kedvez a vírusnak, mert nagyobb számban tud elterjedni. Ez azt jelenti hogy ha kezdetben a vírus nem is veszélyes nagyon, esetleg teljesen tünetmentes is, de SOK embert megfertőzve a SOK vírus közt könnyebben bukkan fel hirtelen egy nagyon veszélyes, akár halálos mutáns. És ezután ez is gyorsan elterjed a SOK ember közt! És mondtam mindenkinek hogy LEHETETLEN lesz megállítani egy ilyen járványt, ha akár csak 2-3 nap is a vírus lappangási ideje, feltéve hogy ezalatt is már fertőzhet...

IGAZAM LETT.

De mindigis az volt a nézetem, ez nem okvetlenül tragédia. Na jó, persze, annak aki meghal, az. Annak is akinek egy rokona hal meg. Végeredményben azonban ha mi emberek nem szabályozzuk a népességünket, más tényezők fogják szabályozni helyettünk... Akkor is ha nekünk nem tetszik!

Teljesen felesleges hogy a világban 8 milliárd (vagy még több) ember éljen. Ez egyrészt tönkreteszi a környezetet, másrészt EMBERTELEN is!

Én nyugodtan beletörődnék abba is ha a bolygón élő emberek összmennyisége nem lenne több mint mindössze 3 millió...

Ez Magyarország lakosságának is csak kb egyharmada.

Nem kéne ekkor egymás hegyén-hátán élni... Rengeteg helyet visszakapna a Természet... Az egyes individuumok is több megbecsülést kapnának, mert MINDENKIRE SZÜKSÉG VOLNA!

Oké, lassabb lenne a „fejlődés”, elismerem. Ritkábban fedeznének fel valami újat a tudományban, ritkábban születnének nagy művészi alkotások... De mégis, miért kéne mindenáron fénysebességgel „fejlődni”?! Semmivel se vagyok boldogabb ma a ThinkPad T530 laptopommal (16 GB RAM, plusz 2 SSD) mint tizenévesen a Ti-58 programozható zsebszámológépemmel...

Szóval, most 2 eset van. vagy lesz egy gigahalál, vagy nem. Ha nem: felesleges pánikolni.

Ha igen: hát az pech, és szörnyű dolgok következnek be RÖVID IDEIG, de HOSSZÚ TÁVON még akár jó is kisülhet a dologból, amennyiben az emberiség észre tér és rájön hogy ha úgy szaporodik mint a lemmingek akkor úgy is végzi...

Tisztában vagyok vele, lehet hogy én is a „kiselejtezettek” közé kerülök, de emiatt nem izgatom magam mert egyrészt hátha mégse, másrészt, elég öreg vagyok már hogy emiatt ne nagyon aggódjam, harmadrészt, volt már tüdőgyulladásom, 3 is, és emiatt TUDOM, méghozzá TAPASZTALATBÓL, hogy ez egyáltalán nem is olyan szörnyű halálnem! Sőt, ha hiszitek ha nem, inkább még kellemes is: amikor nagy a lázad, akkor az olyan mintha valami érdekes álmot látnál, víziók, hallucinációk, stb...  a halál meg mindenképp öntudatlan állapotban jön majd el érted, tehát NEM FÁJ!

Én kifejezetten épp azt szeretném hogy ha mindenképp meg kell halnom akkor így legyen végem. Ez igenis kellemes elmúlás!

Tehát abszolút nem izgatom magamat, majdhogynem kívülállóként figyelem az eseményeket.

Lesz ahogy lesz és kész.

Érdekelne kik osztják ezt az álláspontot, kérem aki egyetért, lájkolja ezt.

Optimista vagyok: hátha megoldja a túlnépesedést, az oltásellenesek/ezotérikusok problémáját, az akciónyugdíjasokét...

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Én úgy fogalmaznám ki, h "aggódó". Nem rémült, nem rettegő. Nem halmozok fel konzerveket / iPhone-t a válság idejére, amit okoz, nem kerülöm az embereket, bevallom még kezet is fogok néha. Igazából kézmosáson kívül még semmit nem csináltam (és nem is tervezek) a vírus megállítására.

Nem hiszem, h béres cseppre van szükségem, h átvészeljek egy ilyent. Viszont a gyerekeim, nagypapám miatt aggodalommal tölt el a dolog.

Az áram / víz / gáz stratégiai fontosságú, nem valószínű hogy hosszabb probléma lenne az ellátással. Ha kell odaküldik az ezredik embert is meghalni, de ki kell javítania a hibát. Ha visszautasítod, akkor jobb esetben börtönben végzed, rosszabb esetben az volt az utolsó napod. Ez mindenütt így van katasztrófa esetén..

Kínában is azt mondták, hogy mától a teherautóddal egészségügyi felszerelést szállítasz és kész.

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 08:04

A youtube-on látható videókból nem úgy tűnik, hogy félvállról kéne venni ezt a vírust, de nem pánikolok.

Igyekszem higgadt maradni. Rászoktatni magam, hogy ne piszkálja az arcom állandóan, kézmosásra többször stb..

Kenyeret tudok sütni, tüzet tudok gyújtani :-)

Kéz mos, aztán elmegy tömött plázába, SZÉP kártya oda-vissza, oké gomb, toll megragad + aláír, tálca megfog, szék kihúz, krumpli megragad, konyhán leköhögött burger megesz.

Nemsokára jön a tavasz, a napsütés. Idővel feltöltődnek a D-vitamin raktárak és a vírus le fog csengeni. Tipp: kb. április közepére. Aztán valószínűleg jövő ősszel megint jön, de már szelídebben és az életünk része lesz, akár csak a többi korona vírus törzs. 

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Miután egy makacs baktérium fertőzésben szenvedek 3 hete, az aktuális bajomtól jobban tartok, mint a COVID19-től. Viszont a reptéri dolgozókkal aktív kapcsolatot ápoló édesanyám és a várandós nővérem miatt kissé aggódom. Tudnám értékelni, ha Magyarország végül nem kapna ellenőrizetlenül beteget.

Felhalmozó-t jeloltem, mert vegulis abba a kategoriaba esek, de ettol az egesz mizeriatol fuggetlenul.

Ha tejet veszek pl akkor kapasbol a 12db-os karton-t veszem meg nem szaladgalok hetente boltba emiatt, olaj, teszta, konzervek detto, amikor akcios akkor veszek tobbet/nagyobbat.

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

A számokat figyelve, jelenleg hisztinek tartom az egészet. A felvásárlási mániások több kárt okozhatnak.

Az óvatost jelöltem meg. Nem emiatt, különben sem szeretem a koszt. Természetesnek érzem, hogy kaja előtt, érkezéskor, buszozás után, bármi olyan tevékenység után, aminél a kezemre kerülhet valami kórokozó, megmossam. Egy normális szappanos kézmosás bőven ér annyit, mint  a kézfertőtlenítő. A maszk azért még nagyon korai lenne. Kaját felhalmozni is, ha hiány lesz, nem a vírus miatt lesz, hanem mert ha fennáll az esély egy két hetes karanténra, akkor rögtön mindenki kéthavi kaját akar majd venni.

Aminek lenne értelme az az, hogy ha elterjedne a civilizált viselkedés (kevesebben tüsszentenének a buszon az előttük ülő nyakába, vagy a kezükbe, hogy aztán utána rögtön a kapaszkodóra kenjék), és egy kicsit ritkábbá válna a kézfogás (ami eddig is értelmetlen volt), vagy ha megtanulnánk ritkábban nyúljunk az arcunkhoz.

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 11:37

Óvatosan jegyzem meg, hogy egy hatalmas telekommunikációs multi cég kiadta már a dolgozóknak, hogy senki nem mehet Olaszországba és bárki, aki BÁRMILYEN külföldi országban járt annak most két hét távmunka. Továbbá  egyetemen tartottam külföldi diákoknak előadást és egy kínai sem volt, csak arabok és indiaiak. Ugyanis nekik is ki van adva, hogy ne jöjjenek be, mindenük igazolva lesz.

(nem írom le a vállalat nevét, de biztosan dolgozik innen is ott valaki és tudja)

Nagy cég, nagy felelősség. Ha én többezer emberért felelnék (és felelek, hiszen én mondom meg hogy iroda/onsite/homeoffice), én is ugyanezt mondanám. De nem azért mert félek a zombi outbreak-től, hanem azért, hogy mossam kezeimet, én felelősen utasítottam.

(arról nem is beszélve hogy ha ezt egy sima megfázásnak vesszük, ugyanúgy veszteséget szenvedek el, mert betegen nem dolgozunk)

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 12:16

Bosszankodok, mert így a nyárra tervezet külföldi nyaralás lehet nem fog összejönni :(

Nyárra semmi nem lesz itt. A koronavírusok nem tűrik a száraz meleg időt. Nézd meg Indiát vagy Thaiföldet. Ha a meleget szeretné a vírus, akkor már ott is kész káosz lenne. Ehelyett van néhány behurcolt beteg, akik kifekszik aztán cső.

 

Thailand

Confirmed: 40
Deaths: 0
Recovered: 22 
Existing: 18

 

India

Confirmed: 3
Deaths: 0
Recovered:
Existing: 0

Valószínű, hogy csökkeni fog a terjedés sebessége és a tünetmentes emberek száma, de valószínű teljesen eltűnni és ez kedvezhet a későbbi terjedésnek, pl spanyol nátha is a 2. évben volt a legpusztítóbb: https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu#/media/File:1918_spanish_flu_…

Ugyanakkor a diamond princess-en (szobahőmérséklet) az utasok/személyzet nagy része elkapta.

Oké, de egy hajóra zárt tömeg egészen másként terjeszti maga között a vírust mint egy utcán szaladgálós. Gondolom járatták a szellőztetőt is, azaz a sok tüsszentés és köhögés szépen keringett körbe. Utólag és messziről okos kapitány szerint jobb lett volna gyorsan lezavarni róla mindenkit.

Két hetes infók:

Thailand

Confirmed: 40
Deaths: 0
Recovered: 22 
Existing: 18

 

India

Confirmed: 3
Deaths: 0
Recovered:
Existing: 0

 

Friss infók:

Thailand

Confirmed: 75
Deaths: 1
Recovered: 34 
Active: 40

India

Confirmed: 81
Deaths: 1
Recovered:
Active: 76

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 12:21

Stresszeljen a faszom. Egyreszt negyszazzal osztok mindent amit a media hoz le, foleg ha az aktualisan jarvanyrol szol. Masreszt az adatok alapjan sincs erre nagyon okom, foleg ha betartom az alapveto higienaiai szabalyokat. 

Meg amugy is mar meguntam ezredjere elpusztulni az epp aktualis vilagjarvanyban / vilagvegeben.  A bulvar pletykazos hobbirettegest meghagyom masoknak.

Illetve probalok rettegoktol joarusitva repjegyet / egyebet szerezni. Ha ez keszulesnek szamit :)

> Illetve probalok rettegoktol joarusitva repjegyet / egyebet szerezni. Ha ez keszulesnek szamit :)

Szerintem a legtöbb esetben nem átruházható, illetve egyre nehezebb dolgod lesz, ha utazni akarsz: Koronavírus: a Wizz Air március 10. és április 4. között több olaszországi járatát törli

https://www.youtube.com/watch?v=VWJIZeh4rkc

Szerintem nem heccből vagy, elrettentés miatt vannak így beöltözve. Három keztyűt viselnek, a külsőt mindig kidobják ha vizsgálat volt.

Nem engedik wc-re az ápolókat, felnőtt pelenkát vesznek nekik.

Én sem pánikolok csupán a képeket nézve, nem tűnik egy egyszerű influenzának.

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 12:50

Ja és a felkészültségünkről: két ismerősöm is dolgozik az egészségügyben, egyik csak kórházban orvos, másik viszont magas hivatalban. Az orvos idős és azt mondta egyáltalán nem vagyunk felkészülve semmire sem, ő lemegy a balatoni nyaralójába és ott hagyja az egészet, mert nagy valószínűséggel megfertőződik, ha el kell látni a betegeket és mivel idős ezért ez kockázatos számára. A másik azt mondja, hogy próbálják csak megelőzni a pánikot, de nagyobb a baj mint azt kommunikálják, gyakorlatilag mindenből hiány van. Betegek pedig azért nincsenek Magyarországon, mert majdnem fővesztés terhe mellett tesztelik csak az embereket, senkinek nem hiányzik hogy "legyenek" betegek Magyarországon. Ez az emberek érdeke is, lásd már most az üzleteket, patikákat.. ráadásul most a hónap vége van, képzeld mi lesz a hónap elején (hint: fizetés)!

Ez olyan, mint 1986-ban, amikor az egyik napi újság szerint nem volt megemelkedett sugárzás, a másnapi szerint viszont az volt a jó hír, hogy a sugárzás gyorsan csökken.

Szerintem az igazság az, hogy a) könnyen lehet, hogy még nincs MO-on a vírus (máshol is elég kevés van), b) valószínűleg lesz c) kurvára nem vagyunk rá felkészülve (olyan régen hiányzik pénz az egészségügyből, hogy normális körülmények között is éppenhogy megvan, és ha kicsit is akadozik az ellátás, abból könnyen lesz pánik) és d) nem fogunk belehalni (nem olyan ez, mint a Contagion c. filmben, de azért az influenzánál valamivel rosszabb), de ha kitör a pánik, abba simán.

Ha koronát látok, ütök!

Vagy a vírust találom el, vagy a Viktort.

Rosszabb esetben fizethetem a fogorvosi számlát. :(

Szóval Magyarországon nincs koronavírus, mert ezt kommunikálja a fideszes kormány. Elhisszük neki. Mindig mindent elhiszünk nekik.

Van ellenben ha nem is KoronaVírus, de KoronaViktor, és az sokkal rosszabb...

Ja, egy konteó: ugye a Fidesz alapszíne a SÁRGA. Hmm... Hátha összeszövetkeztek a kis sárga kínaiakkal, és így akarják kicsinálni a gonosz Brüsszelt?! OV úgyis nagyon Kína felé akar nyitni... ezesetben érthető, miért nincs Magyarországon a vírusból: titokban majdnem mindenkit beoltottak ellene...

:)

Annak én sem szoktam hinni, amit a kormány összehazudik, de jelen esetben elhiszem nekik, hogy nincs még regisztrált beteg az országban. Mivel nem vagyunk frekventált célpont, nem sok a turista, főleg ilyenkor télen, így tényleg nem hihetetlen, hogy még esetleg nem hurcolták be. Még. Ez nem azt jelenti, hogy a járvány elkerülhető lenne, de egyelőre még nincs hivatalosan regisztrált eset.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miert kellene kapcsolatban lennem vele ?

Engem inkabb az zavar, hogy jon a hir, "Meg nincs fertozott Magyarorszagon". Az egy dolog, hogy inkabb csak nem tudnak rola, de hogy ez egy hir legyen. Vajon ezutan orankent bemondjak ? Vagy csak naponta ?

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Addig mondogatják, amíg mindenki el nem hiszi. Ha kell akár már köhögő emberekkel fognak molinót tartogatni az összes téren, hogy nincsen fertőzött, minden a legnagyobb rendben:
https://knowyourmeme.com/memes/this-is-fine

De tudod a WHO szerint is elég csak kezet mosni. A képen ott vagy te (a buszvezető, aki kezet mosott) és hátrébb a WHO dolgozója: https://www.theguardian.com/world/2020/jan/31/britons-evacuation-flight…

Erről ez jut eszembe
Mary Poppins - SNL
https://www.youtube.com/watch?v=7eBG8JIGugw

What is supercalifragilisticexpialidocious? :)

Nem reprezentatív felmérést végeztem a cégünknél.

Gyakorlatilag beszélgetést kezdeményeztem dolgozókkal, hogy mi a véleményük erről a vírusról.

Olyan emberek dolgoznak nálunk akik nagy része, nem tud 20-ig számolni, nem tudják hogy készül a kenyér, a föld kering a napkörül stb...

A nagy része elhajtott a picsába, hogy

- hagyjál már a hülyeségeddel

- milyen korona, nincs semmi

 

Szerintem nincs itt semmi baj Magyarországon.

van egy jó ötletem!!

essünk pánikba!

Az imént jártam a Lidl -ben egy energiaitalért (tudom egészségtelen de megkívántam)

Kíváncsian körülnéztem és meglepődve tapasztaltam elfogyott a
liszt, a wc papírból sem sok van ahogy porcukor, margarin, tojás és hasonló tartós élelmiszerek is alig alig ...

Persze ez lehet csak erre a boltra igaz de eléggé megcsappant néhány élelmiszer és kétlem hogy mindenki süteményt akar sütni a hétvégén.

Főleg az idősebb, nyugdíjas korosztály volt kissé vicces ahogy alig bírták tolni a színültig rakott kocsikat.
Fiatalabb és középkorú személyeknél a látottak alapján nem feltételezném hogy nagyon raktározni készülnének.

 

Az a baj, hogy ez csak a kezdet:
- ha már nem tudják titkolni, hogy mennyi beteg van nálunk, akkor sokkal nagyobb roham lesz
- hónap elején jön a fizetés, valószínűleg akkor még nagyobb roham lesz

Szerintem az elkövetkező 1-2 hétben olyanok lesznek az üzletek, mint Észak-Koreában. Ez nagyobb probléma jelenleg, mint maga a vírus. Patikák ugyanúgy, semmi sincsen. Csak ígérget a kormány is, sehova nem érkezett eddig semmi, mindenre azt mondják patikában, hogy fogalmuk sincs belőle, hogy mikor lesz újra.

Szombatra foglaltam asztalt a Wang Fu-ba a csaladnak. Ilyenkor mit ikszeljek be?

Az én saját viszonyomat a dologhoz, a tanácstalan, mérsékelten aggódó, várakozó, jelzőkkel tudnám most leírni.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha lehetne két opcióra is szavaznék: aggódó és felhalmozó 

 

Felhalmozó mert fontosnak látom hogy otthon legyen elegendő tartalék, ha épp a bekattant emberek mindent felvásárolnának. Számomra a tudat, hogy nem tudom megvásárolni a rizset vagy épp a csirkecombot, mikor épp kívánom sokkal frusztrálóbb, mint a vírustól való félelem. Ez miatt a tegnap jól (nem mennyiség, inkább minőség) be is vásároltunk mindenből ami nélkülözhetetlen: protein, víz, olajos magvak, rizstészták, mandula tej, köretek, stb. Összegezve az otthoni készleteket másfél hónapig nem lesz gond és ahogy írtam nem attól tartunk, hogy nem lesz kaja, hanem nem lesz olyan az üzletek polcain, amit szeretnénk enni. Ez most ad egy jókora biztonságérzetet. 
 

Aggódó: elsősorban nem magam miatt, mert korom és fizikai állapotom miatt remélhetőleg engem nem fog ledönteni, hanem elsősorban közeli hozzátartozóim miatt, akik idősebbek. Gyakran utazom, így ha mégis beütne a baj, akkor mindenképp visszafognam ezt és otthon maradnék (munkám is innen végeznem), de elsősorban azért hogy ha Hordozó lennék akkor szüleim, ismerőseim ne tudjam megfertozni.

... már edzem a köhögő és tüsszentő izmaim :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2020. 02. 28., p – 09:20

Most őszintén, melyik kormány vállalná be, hogy a még nem pánikolókat is pánikhelyzettel "öntse nyakon"? Ha logikusan gondolkoznál, és neked kellene az általad vezetett társadalom felé "elszámolni", - tudván azt a tényt, hogy a kórházakba járó "betegek" egy jó részének, - konkrétan a legkeményebb orvosi munkát, a sürgősségi ellátást végző orvosok szerint, - inkább pszichológusra lenne szüksége mint orvosra, akkor biztos vagyok benne, hogy bármekkora nagy is a baj, az emberek megnyugtatására törekednél. (Nem mellesleg, még a gazdag országok, akik könnyebben "kiköhögnének" milliós létszámokra vírus-teszteket, azok is hasonlóképpen járnak el. Végül is az embereknek jobb, ha a jelentkező járványok sorrendjében szerzik meg az immunitást, mintha véletlenül támadna rájuk 10 különféle "sátáni" vírus, mert esetleg aránytalan gazdasági áldozatokkal sikerült 20 évig megőrizni sterilen őket a jelentkező világ-járványoktól. (Esetleg az ezzel okozott pénzügyi "mélyrepülés" is tud utóbb halálos eseteket produkálni a kivéreztetett költségvetéssel, a kivédett járvány után öngyilkosságokat vagy extrém esetben akár éhenhalást is. - Egy vírus az embernek olyan mint az alkohol, szokni kell. :) (Tudom az öregek...! - De én is ide sorolom már magam. :) ) - Ja, és mellesleg, a kormányoknak a felelősséget mindig az életben maradók felé kell viselni.

Fun-fact: A Spanyolnátha valószínű Franciaországból indult, de ott a lehetséges pánik és a háborús morál csökkenése elkerülése miatt megtiltották hogy írjanak róla az újságok. A spanyol lapok hozták le elsőnek, így kapta a nevét. 

A magyarországi lapok is elbagatellizálták a fertőzést.

Én személy szerint nagyon nyugodt vagyok. Nem is készülök annyira tartalékolni. Maximum tényleg csak azért vásárolok valamiből többet, mert a sok hülye most pánikol.

Az olasz esetet is túltolta a média. Igen a karantén alá vett övezetekben tényleg kipakoltak minden boltot, de oda viszik be a családokhoz a készleteket. Viszont amit a média nyomat, hogy az ország többi területén is kifosztották a boltokat, az átverés. Internet szerte látható, hogy az emberek cáfolják ezeket szépen, mert ugyanannak a boltnak a polcait fotózták le, hogy minden rendben van, meg ott dolgozók is megerősítették, hogy a médiában látható képek pont árufeltöltés vagy átmozgatás ideje alatt készültek. Ugyanolyan üres polcokat havonta látok a helyi Tesco-ban mert szeretik átrendezni a dolgokat.

Tehát véleményem szerint a média, főleg a clickbait média direkt rámegy a hisztéria keltésre. Az emberek ezt elhiszik és pánikolnak, holott egy kis utánajárás bizonyítja, hogy nincs akkora baj, mint azt mutatják felénk.

Párom is kiakadt már az elmúlt napokban, mert FB-on kismama csoportokban már megy a riogatás meg a kérdezősködés, hogy van-e aki a koronavírus miatt már nem járatja a gyerekét bölcsődébe/óvodába/iskolába...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ez nem minden boltra igaz jelenleg, hanem csak a nagyobbakra. Menj kis boltba, belvárosba, ott minden van (beszámolók szerint). Vagy ha van kártyád, menj Metro -ba, vagy ha megteheted, menj 024-es Tescoba hajnali órákban, addigra feltöltenek mindent.

Hint: a polcokat rabolják le, nem a raktárakat. Majd ha az is eljön, szólnak.

De ez most pont a hisztériakeltés és az emberi hülyeség következménye. Nem a magyar viszonylatra írtam a dolgokat, hanem az olaszra.

Tudom, hogy most mindenki itthon is megy rögtön tartalékolni, de felesleges lenne...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Szerintem nagyon sokan élnek még Magyarországon azon nemzedékekből, akik felnőttek vagy legalábbis serdülők voltak a szocializmus idejében. (Én is ezek egyike vagyok). Ehhez még nagyon idősnek se kell lenni, elég ha valaki az ötvenes éveit tapossa. Na most ez azért fontos, mert a szocializmus úgynevezett „hiánygazdaság” volt, ami azt jelentette hogy a fontosabb/luxusabb/finomabb/minőségibb/stb termékekből gyakran nem volt elég: csak a „bennfenteseknek” jutott belőle, másnak nem, vagy ha jutott másnak is de csak egy egészen kevés, nagy sorbanállás volt érte, tülekedéssel, a későn jövőnek már nem maradt... illetve egy részét a pult alól lehetett megvenni, az eladó megvesztegetésével...

Emlékszem, milyen volt az amikor nagynéha lehetett banánt vagy narancsot kapni... de sok másra is jellemző volt. Ilyen volt a gázpalack és az olajoshordó is egy időben, szóval nem csak az élelmiszerek, déligyümölcsök...

Na és ennek az emléke sokakban még elevenen él. Ezért kezdenek tartalékolni, mert félnek, hogy megint ilyen idők következnek be. múgy még lehet hogy igazuk is lesz... Bár az esély erre csekély, legalábbis hogy hosszú távon legyen ilyen a helyzet. Ennek ellenére, matematikai ételemben az esély akkor se nulla rá...

Az más kérdés, ha lesz egy „apokalipszis”, a nagyvárosokban lakók esélye úgyis egy nullához infinitezimálisan nagyon közeli érték csak, legalábbis hosszú távon, tökmindegy mennyi kaját halmoznak fel. Annyit úgyse tudnak, hogy életük végéig elég legyen. Vadászni meg olyan helyen nem lehet semmire. A vízhez jutás is nehézkes, finoman fogalmazva...

1 héttel később:

- Ma: 3329 új eset, 74 halál kínán kívül (kína: 167 eset, 30 halál)

- Tegnap: 2759 új eset, 70 halál kínán kívül 

Tehát jelenleg naponta 20x annyi új eset van kínán kívül.

Mi lehet az ami miatt ilyen jól vissza tudták fogni a kínaiak a terjedést és hogy wuhan régión kívül csak napi 5-10 eset van, míg olaszországban 700?

Az is furcsa, hogy olaszba 3900 aktív, 460 kritikus esetből 49 halál volt ma, míg kínában 23900 aktív, 5737 kritikus esetből 30

Szerkesztve: 2020. 02. 28., p – 14:39

Kivancsi vagyok hogy majd par honap mulva amikor ez a mediahiszti is leul, mert nem lehet mar kattintast szerezni vele, mit mondanak majd a hobbirettegok.

Valoszinuleg ugyanazt mint az elozo 5 mindmeghalunk jarvany eseteben. Semmit.

Aztan varjak a kovetkezo aktualis temat amin megint walking dead dokumentumfilmet vizionalhatnak.

Érdekes lesz, hogy ha netán megússzuk a járványt úgy nagyjából, utána mennyire esnek majd vissza a vásárlások. Elvégre, a sok felhalmozott készletet valamikor el is kell fogyasztani...

Maximum annyira fognak lemenni, mint amennyire most megnőttek. Vagy kicsit kisebb lesz a visszaesés, ha sokan ezentúl nem X hanem 2X napi kaját tartanak otthon folyamatosan. Ennyi.

Nem tartok attól, hogy összeomlik az élelmiszeripar vagy a kereskedelem, sem a mostani rohamtól, se a vírustól úgy általában. De attól igen, hogy egyszer csak egy karanténban találom magam 1-2 hétre.

Temesváron van csütörtök-péntek óta egy beteg, jelenleg még két gyanús. Helyben tesztelnek, a járványkórházban, oda utalják be azokat akik végül pozitívak.

A boltokban nemigen látható a pánik, holnap majd elnézek az Auchan-ba is, csak a kíváncsiság kedvéért.

... benéztem. A chips részleg kicsit megtépázott volt, liszt, olaj, bab van, a rizses polcon volt egy kis üresedés, de nem extrém.

Nem megmagyarázza, hanem egy esetleges per alól akarja kihúzni magát, mert belengette a kormány.

Sajnos nehéz eldönteni mi a helyes megoldás:
- tényeket hallgatni el (mint például üresek a polcok, lásd az én képeimet, videóimat amit tegnap készítettem) és ezzel megelőzni a pánikot vagy
- megosztani mindent, amit tudnak és ezzel pánikot okozni.
Talán valahol a kettő között kell lavírozni..

Én a legmagasabb szintről tudom mi a helyzet élelmiszer-ellátás ügyileg, egy ismerősöm által:
jelenleg folyamatos az utánpótlás, 1-3 napig azonban hiányozhatnak egyes termékek a polcokról

Ez tegnapi információ.

Amikor az index címlapja 14"-es laptopon 100% koronavírussal van tele és bármi máshoz görgetni kell, az nem kettő között lavírozás, hanem tiszta pánikkeltés. Ez volt kb. 2 nappal ezelőtt este, ha jól emlékszem. Ez pont olyan, mint amikor választás előtti napon az Origo címlapja 100% migránsos cikk volt.

Felőlem beszámolhat üres polcokról, ha hozzáteszi, hogy a boltok maradék 97%-ára nem ez a jellemző, és az üres polcos helyen is csak ideiglenes a hiány. Ennek hiányában teljesen más egy cikk hangvétele.

Én már felkészültem, van otthon pár üveg whisky, ha esetleg probléma lenne az ellátással. :) 

Ma frissitettem/updateltem a konzervkészletet. Igen-nagyon szeretném, ha ránkrohadna, én pedig paranoid izé lennék mindenki szemében utólag...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A nagy készletezés egyvalamire biztos jó: hogy legyen kitől elvenni a katasztrófa idején annak, aki nem készletezett...

Ha nem értenéd: arra gondolok, ha TÉNYLEG beüt egy nagy gebasz, akkor azok lesznek a pánik miatt kitörő zavargások legelső áldozatai, akikről tudják vagy gyanítják, hogy alaposan bekészletezett...

Gyakorlatilag tehát szart se ér a készletezés, ha nincs mellé egy jó erős gyilkolóeszközöd is, sok-sok ezer tölténnyel. De még ha van akkor is elég kicsi az esélyed, mert még ha emellé van egy erős páncéllemezből készült földbeásott bunkered is, akkor is az van hogy aludnod neked is kell...

Sok lúd disznót győz. Ha tehát EGYEDÜL vagy, vagy még ha akár nem is egyedül de csak mondjuk féltucat másik fő van veled (családtagok) akkor cseszheted az egészet, akármennyit is bespejzoltál és akármilyen sorozatvető fegyvereid is vannak! A TÖMEG KICSINÁL BENNETEKET.

Ez van.

A Történelem arra tanít, hogy mindig minden háborút (tágabb értelemben: konfliktust) az az „erő” nyert meg, akinek TÖBB BARÁTJA/SZÖVETSÉGESE volt!

Hiába volt egy hadsereg sokkal szervezettebb, erősebb, jobb fegyverekkel ellátott. Ideig-óráig győzhetett, az rendben van, de hosszú távon mindig a tömeg győzedelmeskedett!

Amennyiben tehát komolyan aggódsz, akkor ne készleteket halmozz fel, hanem igyekezz valami erős baráti körre szert tenni... (vallásos csoportok ilyenkor különösen jól jönnek mert kellően fanatikusak, összetartók és eléggé számosak is...).

Szövetségesek nélkül minden hiába, tökmindegy mennyi konzerven ülsz és milyen fegyverek birtokában. Idővel - és azt tippelem nem is sokára! - úgyis kicsinálnak.

A magányos hős csak a filmekben győz, a valóságban mindig elbukik.

(Akkor meg pláne ha még fegyvere sincs csak kajája...)

Bocs, de ez paranoiddabb hozzaallas, mint az enyem.

En nem zavargasokra keszulok (mert akkor mar mindegy, masok a "szabalyok"), hanem arra, hogy mi tortenik akkor, ha pl. a varos 40 pekje kozul 40 megbetegszik. Az pl ket het kihagyast jelent az adott terulet ellatasaban. Ha gyerekeid vannak, akkor nem mondhatod, hogy bocsi, a pekbacsik korhazban vannak, ma nincs kenyer. A nagy kenyelemben mindenki elfelejti, nagyszuleink miert is tartottak eleskamrat.
A kornyekunkon eleskamra szempontjabol meg mindig en allok a legszarabbul;  a szembeszomszed ket napon belul epp a 3. disznot vagja - es ez naluk minden ev februarjaban alapeset, nem keszulnek semmire. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

> Ha gyerekeid vannak, akkor nem mondhatod, hogy bocsi, a pekbacsik korhazban vannak, ma nincs kenyer.

Pont azon gondolkodtam a napokban, hogy valójában mennyire jót tenne a gyerekeknek pár nap éhezés. Nyilván lenne az elején némi nyivákolás, de megerősítené őket odabenn ha pár napig nem ennének. Nem árt némi nehézség az életben.

A ketogén diétát is gyakran egy rövid (egy napos) koplalással szokták bevezetni...

Azaz ha a gyerekei (is) éhezni kezdenek az csak azt jelenti, elkezdenek egészségesebben élni, mert remek alkalom hogy leszokjanak a szénhidrátfogyasztásról.

Tudom, most majd jön a beköpés hogy cinikus vagyok meg troll meg nincs bennem együttérzés, meg rosszat kívánok felebarátomnak (szó se volt KÍVÁNÁSRÓL!) , meg ilyesmi. Elvégre fentebb már előkerült a paranoid szó...

Holott épp a gyerekeknél lenne a legfontosabb a pleo, hogy később ne kelljen lefogyniuk, mert eleve rá se szokjanak a műkajákra és a szénhidrátra...

Amúgy ha netán lesz egy hatalmas katasztrófa, egy darabig én biztos nem halok éhen. Nem találjátok ki, miért? Leírom: emlékeztek az Andokban lezuhant repcsire amin a rögbicsapat utazott? Könyvet is írtak róluk, filmet is készítettek a sztoriból... Néhányan ugyanis túlélték. Azok, akik képesek voltak megenni a halottak húsát...

Nehezen tagadható, ők is ketózisba kerültek eközben. Szénhidrátot nem ehettek, mert nem volt náluk olyan...

És figyelj csak Wladek, még mindg nem érted az előző hozzászólásomat. Ha a környékeden minden pék beteg lesz, ráadásul hetekig, az már teljesen elég ahhoz hogy olyan pánik törjön ki a nép körében, hogy elkezdjék fosztogatni a mindent és a bármit! Elsősorban azokat akikről tudják, hogy nagy tartalékaik vannak. Nem lesz neked módod szépen házilag kenyeret sütni a felhalmozott lisztecskédből. Amint megérzik a sülő kenyér szagát, odamennek hozzád és kérnek ők is. Több százan... és ha nem adsz, azonnal előkerül a boxer, kés, bunkósbot, amit a biztonság kedvéért már az első látogatásuk alkalmával is magukkal visznek, udvarias kérésüket nyomatékosítandó...

És nem fogja érdekelni őket hogy neked viszont gyerekeid vannak. Lehet hogy vannak nekik is, de ha nincsenek akkor se érdekli majd őket. Ez így szokott lenni, emlékezz csak bármely katasztrófafilmre. És ne jöjj azzal hogy az nem valóság. Az űrlények, zombik esetleg nem valóság, de az nagyonis, miként reagál a csőcselék az ilyen helyzetekre. Az valóság amennyiben a valóságos emberi lelkialkatot mutatja be, épp emiatt sikeresek az ilyen filmek mert a nézők érzik ösztönösen is hogy itt az „igazat” mutatják be nekik.

Nem lesz nyugodt kenyérsütés, ne is álmodj róla!

Szerintem tok mas iranybol kozelitjuk meg a dolgokat :) 

Az etkezesi szokasokrol: van olyan, hogy kozetkeztetes, nem mondhatod meg, mi lesz a menu, mennyi szenhidratot visz be a gyerek. Ez sokban befolyasol, csakugy mint az, hogy a gyerekek nagy resze chipsen es csokin el. Szerencsere a gyerekeim zsigerbol szeretik a zoldseget es a gyumolcsot, hust, tejtermeket - ami viszont latszik is: nincs igazi "zsirtartalek", mint a magyar atlag gyerkeken.

Az meg, hogy mi lenne egy esetleges lazongas eseten, eleg erdekes kerdes. Mindenre nem lehet felkeszulni, akkor egy 1 meteres olomburkolattal rendelkezo betonbunkert tartanek fent egy, a kulvilagtol leheto legjobban elzart helyen, tetejere mar hosszu evekkel ezelott bozotost telepitve, rejtett lejarokkal es 3 evi keszlettel, beleertve a keszletbe a vasvillat, baltat, neheztuzerseget, sajat vizellatassal, aramfejlesztovel, whatever.

A realitas azonban nem ez. Az "egy kis ehezes nem art" nem opcio a fejlodo szervezetnek. Nekem az, Neked is, egy gyereknek nem.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az ovodában minden gyerek leul enni, az enyem nem, mert reformgondolkodo vagyok? Az oviba, es kulonosen a bolcsibe nem lehet becuccolni mindenfele kajat - ha nem kap kajat, haza kell mennie, de az ovoda kotelezo.

Az iskolaban is sok olyat lehet latni, hogy pl a gyereknek nincs elofizetve az etkezes. Tudod, mit eszik helyette? Nem azt, amit otthonrol hoz! Azt a hulladekot, amit a bufeben lehet venni es ami miatt meg en is reflexbol b..nam pofan az uzemeltetot.

Nalunk viszonylag jo a kozetkeztetes, rengeteg halat, gyumolcsot, zoldseget kapnak, viszonylag keves tesztafelet, stb. - es meg ezt is minden tovabbi nelkul kihajitjak es mennek a bufebe a hulladekert. Es az, hogy nalunk ez jo minoseget takar - ettem en is parszor a suli ettermeben, tenyleg jo - feher hollo szindroma, mashol nagyon gaz, amiket kozetkeztetes cimen csinalnak.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Így igaz ahogy írod! Pluszoltalak is.

Én nem is eszem semmi gabonafélét már jó háromnegyed éve. (Lásd a fogyókúrás blogsorozatomat). Általában véve elmondható, hogy a gabonák nem emberi fogyasztásra vannak kitalálva. Eleve, a bennük levő „glutén” nem más mint egy RAGASZTÓ, utal erre a neve is, vesd össze az angol glue szóval... Mekkora nagy ötlet hogy együnk ragasztót, nahát!

A gabonára kínjában szokott rá az emberiség mert nem volt már elég vadászható állat.

Példának írtam, de beszelhetunk a hentesekrol is, ott nagyobb is az eselye a fertozodesnek, plane, ha kiderul, hogy kutyan kivul minden mas is kepes ezt  a csodat tejeszteni.

Amugy mi pl. szoktunk kenyeret enni, a kulcsa szerintem ennek is -mint mindennek- a mertekletesseg.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ha gluténérzékeny vagy, cseszheted te a mértékletességet. Ezesetben ugyanis nemhogy egy szelet, te pár TIZED gramm glutén is már kiváltja benned a... eh, hosszú lenne itt kifejteni, és nem akarok offolni. Lényeg hogy olyan folyamatokat amik hosszú távon (néha már rövid távon is...) autoimmun betegségeket okoznak!

Na és a tesztekkel kimutatható gluténérzékenység csak a jéghegy csúcsa. Egyelőre úgy tűnik, a népesség több mint fele is rejtett gluténérzékenységben szenved... Amúgy én magam is. Az hogy érzékeny vagyok rá, akkor derült ki amikor genetikai vizsgálatot végeztettem magamon...

Hasonló a helyzet a laktóz-intoleranciával is. Ráadásul a laktóz még a legkisebb baj a tejjel...

Szóval jobb lenne ha inkább nem etetnél kenyeret a gyermekeiddel még „mértékletesen” se, és a tejet is eltiltanád tőlük. A tejtermékeket is.

A gyümölcsök... Hát, azok se igazán nyerőek, de fogjuk rá hogy maradhatnak jobb híján. Csak ne mondd akkor hogy paleós vagy... Mindazonáltal, ha nem eszel kenyeret meg tejterméket akkor mégis nagy lépést teszel előre az egészséged védelme érdekében, még akkor is ha a többi rossz táplálkozási szokásod megmarad.

Na tudod mit mindjárt írok egy blogbejegyzést a gyümölcsökről... Az lesz a címe, hogy "Óvakodj a turmixgéptől!". Hogy miért az, majd megtudod ha elolvasod.

Szerkesztve: 2020. 02. 29., szo – 11:48

Most jöttem meg a vásárcsarnokból és a boltból. Mindent kaptam, semmi sem hiányzott. A liszt meg a többi "hiánycikk" 15%-20% akcióban. Mindeközben az Index és társai üres polcokkal riogatnak.

A ballib + csicskatábora eddig nagyon türelmes volt, de most már nagyon türelmetlen, tájékoztatást sürget. Miközben a közszolgálati TV-n minden nap élőben megy a tájékoztatást. Természetesen igyekeznek meglovagolni a dolgot egy olyan országban, ahol nincs koronavírusos eset. Arról nem ugatnak, hogy de jó, hogy van déli határvédelem, amikor a csőcselék ismét Európa felé tart, köztük ki tudja mennyi potenciális vírusgazdával.

trey @ gépház

> A ballib + csicskatábora eddig nagyon türelmes volt, de most már nagyon türelmetlen, tájékoztatást sürget

Politikától függetlenül hasznos lenne tudni, hogy hány embert képes ellátni az egészségügyi rendszer.

Arról nem ugatnak, hogy de jó, hogy van déli határvédelem, amikor a csőcselék ismét Európa felé tart, köztük ki tudja mennyi potenciális vírusgazdával.

Ez csak fölösleges pánikkeltés: se Törökországban, se Szíriában nincs fertőzött.

 Politikától függetlenül hasznos lenne tudni, hogy hány embert képes ellátni az egészségügyi rendszer.

Ezt a kérdést fel lehet tenni a napi tájékoztatón. BTW: milyen esetben? Egy vis major, egy világjárvány esetben? Melyik ország van erre felkészülve szerinted?

Ez csak fölösleges pánikkeltés: se Törökországban, se Szíriában nincs fertőzött.

Görögországban, Horvátországban, Romániában viszont van.  Vagy ezeket majd átalagutazzák? Elég ha egy összeszedi. Tudod mi lesz ott köztük? Szerinted ezeket ki fogja kezelni és hol?

trey @ gépház

Görögországban, Horvátországban, Romániában viszont van.  Vagy ezeket majd átalagutazzák?

Elég valószínűtlen, hogy áthaladás közben elkapják, de ha ezek az országok felől érkeznek, akkor miért a szerb határra építettünk kerítést?

A 19. és 20. század fordulójánn az USA-ba kivándorló magyarok is gazdasági migránsok voltak. Túlnyomórészt képzetlenek, leginkább csak a mezőgazdasághoz értettek. Viszont ők törvényes keretek közt, útlevéllel utaztak, a hivatalos belépési ponthoz (Ellis Island). Az USA-ban főként a legnehezebb, legveszélyesebb fizikai munka területén tudtak elhelyezkedni (pl. bányák, öntödék). Ezt a tömeges bevándorlást az USA törvényhozása 1921 körül gyakorlatilag leállította, a bevándorlók összlétszámát évi 350 ezer főre korlátozta, 1927-től pedig évi 150 ezer főre. Magyar bevándorlók számának limitálása: 1921-től évi 5747 fő, 1924-től már csak évi 473 fő.

Hunky Blues - Az amerikai álom

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

> Ezt a kérdést fel lehet tenni a napi tájékoztatón. BTW: milyen esetben? Egy vis major, egy világjárvány esetben? Melyik ország van erre felkészülve szerinted?

Az, hogy hány embert képes lélegeztető gépre rakni az ország elég egzakt számnak kéne lennie a körülményektől függetlenül.

Nagyon sajnálatos, hogy egy nem várt egészségügyi vészhelyzetben a fertőzöttek 20%-nak erre meg arra van szüksége, de én kicsit gyakorlatiasabb leszek. Az egészségeseknek meg arra van szüksége, hogy ezeket elzárják a picsába. Aztán, hogy mi lesz utána velük, az már másodlagos.

trey @ gépház

Az óvatosság nem 0 vagy 1.

Igen én szeretném tudni, hogy hányan betegek magyarországon, hány tesztet végeztek, ebből mennyi a negatív, hány ember van intenzíven, hányat tudnak még fogadni, hánynak enyhe a tünete, stb.

Engem ez jobban érdekel, mint hogy évente 1000 vagy 2000 migráns érkezik évente az országba, de elismerem, hogy az is fontos adat és tudnia kell róla az országnak még ha állampolgárként (ellentéttel a vírus terjedésével) semmi ráhatása nincs.

Igen én szeretném tudni, hogy hányan betegek magyarországon, hány tesztet végeztek, ebből mennyi a negatív, hány ember van intenzíven, hányat tudnak még fogadni, hánynak enyhe a tünete, stb.

Minden nap elmondják a TV-ben. M1, RTL Klub. Megírja az Index.

Engem ez jobban érdekel, mint hogy évente 1000 vagy 2000 migráns érkezik évente az országba, de elismerem, hogy az is fontos adat és tudnia kell róla az országnak még ha állampolgárként (ellentéttel a vírus terjedésével) semmi ráhatása nincs.

Mindenkit más érdekel. Majd ha  határ mellett élnél, téged is lehet, hogy jobban érdekelne. Mondjuk lehet valami igazad, mert én is telibeszarom', hogy klimatizált-e a metró a fővárosban, vagy sem. Ott meg ezerrel pörögnek rajta. Mik vannak!

trey @ gépház

Ja, ez pont ugyanaz a betegség, amiben Oregon szenved. Amit te szeretnél - informatikus igazság - olyan adat nem is lesz sosem. Hogy a faszba lehetne olyan adat, ami neked 100%-ban biztos? A "nincs" az arra vonatkozik, hogy nincs ismert. Azt hittem, hogy ezt nem kell magyarázni.

Te az a fajta vagy, akinek ha odaállnék korona fertőzötten az osztrák-magyar határra és másodpercenként lépdelnék át Ausztriába, majd vissza Magyarországra, lenne egy kijelző a gépén, ami 1 sec. frissítéssel írná, hogy mi a helyzet. Rossz hírem van: ilyen nem lesz.

trey @ gépház

Kissé túl gondolod a dolgot: én csak azt szeretném tudni, hogy mennyi az esélye, hogy elkapom, ha lemegyek kávézni. Ha látnám, hogy eddig elvégeztek 2000 tesztet a kínaiakon/irániakon/olaszokon, akkor úgy gondolom, hogy kevesebb eséllyel, ha azt látom, hogy eddig 20 tesztet végeztek, akkor úgy gondolom nagyobb eséllyel.

Ez utóbbi esetén lehet inkább otthon iszom meg a kávét/olvasom el a nemzeti sportot.

Speciel ez így nem igaz. A kávé épp hogy olyan itóka, ami a paleo életmódban amit követek, nemcsak hogy engedélyezett, de kifejezetten ajánlott! Méghozzá a SOK kávé ajánlott!

De persze szigorúan csak tej és cukor nélkül...

A kávéban ugyanis van egy rakás olyan anyag, amire a szervezetünknek nagy szüksége van, de más forrásokból csak keveset és nehézkesen tudja beszerezni.

Oké, mondjuk napi kb 5 liternél több kávét azért egy paleós se fogyasszon mert jóból is megárt a sok... de úgy ha napi 10 csészénél nem több, akkor nem kell aggódni miatta.

Mindez amúgy a teára is érvényes. Persze csak azon teákra amiket nem kevernek össze mindenféle gyanús kiegészítőkkel...

Update: Elvileg Magyarországon 115 mintát teszteltek feb 29-ig

"Not great, not terrible"

Adatok más országokból: UK 10460, IT 9462, FR 762, AT 321, KR: 66652, USA: 445

Érdekesség: Egy kutatás szerint a jelenleg használt RT-PCR tesztek nem megbízhatóak: 1014 tesztből 601 lett pozitív, míg CT-n vizsgálva 888. Ez utóbbi gyorsabb is, mondjuk cserébe kapsz egy adag sugárzást.

'Ez csak fölösleges pánikkeltés: se Törökországban, se Szíriában nincs fertőzött.'

 a középkor biológiai fegyvere volt, hogy a várakba meg a kutakba pestisben, meg vérhasban meghalt embereket, hajigáltak:)

ezek a jóemberek meg - egyesek szerint - a koronás főket fogják 'behajigálni' :Đ

Szerkesztve: 2020. 02. 29., szo – 12:04

A koronavírus óta sokat játszom ezzel:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.miniclip.plagueinc&hl=en

Amúgy nem pánikolok, kézfertőtlenítés amúgy is alap.

Viszont a munkámat befolyásolhatja (külföldi utak), ami bosszantó.

Illetve elkeserítő látni a sok idióta rasszistát. A minap gyógytornán a tornász néni fejtegette, hogy mennyire felhúzta magát pár ázsiain, akik a boltban vásároltak, "miért nem vagytok otthon, miattatok van az egész"... Na meg a sok vietnámi üzlet ajtaján a "vietnámiak vagyunk" felirat. Mert azt külön mondani kell...

Szép világban élünk...

Az érdeklődőknek érdemes megnézni a témában Soderbergh 2011-es filmjét (Contagion - Fertőzés), nagyon realista módon ábrázol egy hasonló szituációt, annak minden aspektusával egyetemben.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Fertőzött opció miért nincs a szavazásban? 

Amíg sima szezonális influenzában nagyságrendekel többen halnak meg csak Magyarországon, mint ettől az új vírustól eddig összesen világszerte, addig eléggé túlzásnak érzem ezt a pánikkeltést.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Fun-fact: Kínában 20x többen haltak meg ebben a betegségben 2 hónap alatt, mint 2018-ban egész évben influenzában. (legalábbis a hivatalos adatok szerint)

- Chinese CDC data showing that in 2018, there were more than 700,000 cases and 144 deaths.

- COVID19: 79828 eset, 2870 halál (jelenleg súlyos/kritikus: 7365)

Mivel jelenlegi legkonzervatívabb becslések alapján is 20x (kevésbe konzervatívok alapján inkább 50x) nagyobb a halálozási arány, mint a szezonális influenzánál, ezért ez nem meglepő.

Jelenleg a terjedés kérdéses. Ha elérné a szezonális influenzáét, akkor beláthatatlan következményei lennének, a halálozási arány és a súlyos állapotok miatt (például biztosan nem lenne elég hely az intenzív osztályon minden 4-5. betegnek, mert se ágyak, se orvosok, se gépek nem állnak ilyen számban rendelkezésre). Ezáltal még nagyobb lenne a halálozási arány (az ellátatlanok miatt). Ha viszont sikerül kordában tartani vagy eléggé lassítani a terjedését, akkor elég az infrastruktúra + kevesebben is kaphatják el + talán addigra lesz védőoltás vagy/és megfelelő kezelés.

ne tegyük, de azért ne is engedjük már szabadon garázdálkodni, csak azért, mert van akinek a pénz a legfontosabb (ugyanez igaz a környezetszennyezésre is.)..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha aközött kell választanom, hogy jól meg tudja szedni magát valaki az én munkámon vagy inkább életben maradjak nagy valószínűséggel, én inkább az utóbbit választom. De te dönthetsz másképp, nem vagyunk egyformák.

És ahogy Zitev mondja, ugyanez vonatkozik a környezetszennyezésre és nálam a gyerekmunkára is.

Az a "valami barom" éppen a te életed is védi ezzel a döntéssel! Ha választanod kell, hogy valakinek a munkája, vagy valakinek az élete ugorjon, de hogy döntenél? Ugyanezt a vizsgálatot futtasd le a saját helyzetedre és egy tökidegen emberére is. Ha csak azért hal meg valaki, hogy te megtarthasd a munkád, az elég nagy önzésre vall, így nem vagy alkalmas arra, hogy a kérdést objektívan értékeld!

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha választanom kell, hogy:

1, minden öreg/beteg maradjon otthon önkéntes karanténban, pláne aki öreg _és_ beteg. Persze megoldjuk valahogy hogy legyen nekik kaja és gyógyszer házhoz szállítva, becsszó. Szükség esetén házhoz megy az orvos, de ha a saját hibájukból megfertőződnek (átmegy a tünetmentes onoka pl.), akkor nekik nincs lélegeztetőgép, ha bárki nem öreg nem beteg embernek van arra szüksége. Kórházi ágy se. Közben az élet azért nagyrészt megy tovább, és így mondjuk meghal itthon mondjuk párezer nem öreg és nem beteg ember, valamint bizonytalan számú szucicid hajlamú öreg/beteg.

2. Szétborítjuk az egész gazdaságot a picsába, hónapokra megáll a kereskedelem, vendéglátás, minden az élelmiszerkereskedelmen és a gyógyszertárokon kívül, meg persze a home office. Párszázezer, akár milliós számú ember utcára kerül, a 95%-uknak nyilván nincs 2 havi tartaléka, sokaknak még 2 heti sem. Egy csomó vállalkozás is beborul. Na ők miből, hogyan fognak megélni, amíg minden áll, hónapokig? Mert Wuhan-ban (Hupej) a karantént január 23.-án rendelték el, ma is tart, 50 napja.

 

Kína mondjuk megteheti, hogy 70 milliót karanténba zárnak az 1,3 milliárból, nyilván több mint kerekítési hiba, de érted. Itt Európában mindenki elment a 2-es irányba, mondjuk a gazdagabb államok "megtehetik", nyilván fájni fog nekik, de kibírják, van miből. De itthon mi lesz? Visszacsoportosítunk lölö zsebéből egy kicsit az állampolgárokéba, vagy mi? Mert az államnak nincs pénze, csak annyi van, amit beszed az állampolgároktól, cégektől, és ugye pont nem lesz most mit beszedni, ha leáll minden.

Itthon most még csak napi 3-mal nő a diagnosztizált koronások száma, de ez hamarosan 5 lesz, aztán 10, aztán legkésőbb olyan napi 50-100 új fertőzött körül majd lépni kell majd valamit. Az egyik esetben meghal mondjuk +10e ember, a másikba belenyomorodik +2 millió (azokhoz képest plusz, akik amúgy is), akik közül öngyilkos lesz mondjuk 1%. Mert most nincs az, hogy ha minden kötél szakad, akkor elmegyek mosogatni németbe vagy Londonba, mert be se engednek, de amúgy sanszosan ott is megállt minden. Szóval mit választasz?

De ez nem ilyen fekete-fehér. Az 1-es esetben, ha nincs semmi korlátozás, akkor az is nagyon meg tudja borítani a gazdaságot és az egészségügyet, ha nagyon sok (egyébként jó túlélési esélyű) ember kb. egyszerre lesz beteg. A 2-es se akkora gond, mint írod, legalábbis gazdagabb országokban, mert ha elmúlik a para, akkor minden megy tovább, újra lesz igény mozikra, éttermekre, stb., de a gyárak, logisztika stb. (jó esetben) addig sem állnak le.

Itt Svájcban is-is van: meg vannak kérve az öregek és a tünetesek, hogy maradjanak otthon, a nagyobb gyülekezések is le vannak tiltva, aki csak tud, dolgozzon otthonról, de azért a boltok nyitva vannak még.

Az megvan ha a tünetmentesek is fertőznek akkor kb baszhatod ha a gyárak mennek. A Kinaiak leállítottak mindent, hinni azért lehet nekik mert leállt a környezetszennyezés.  Az olasz karanént meg látjuk. Először egy pici aztán minden. Azaz az én olvasatomban nem maradt a karanténon belül a virus. Vagy teljes mint Kínában vagy kb annyit ér hogy a vezetőink álmodhatják megtettek mindent.  Illetve az Olaszok annyit elértek, hogy volt ideje Berlusconinak aki a népért él mint egy igazi jobboldali politikus megpattanni. Szerintem már ezért megérte nekik az a ne zárjunk be mindent elsőre karantén. Mert más hasznát nem látom. 

Meg van még egy kitétel, egy embertől mennyi kapja el? Visszavonták ha igaz de miért? Mert azért számolgass egy utastól pár óra alatt mennyien is kapták el.

Megvan hogy a kérdéssel csalsz?

Orbán még ellenzékben azt mondta, hogy megkérdezné, hogy szeretnék-e, hogy a nyugdíjakat reál értéken befagyasszák, az emberek 80%-a nemet mondana. Ha azt kérdezné, hogy a nyugdíjak reál értékét megőrizzék, akkor az emberek 80%-a igent mondana.

Szóval a kérdés nyugdíjast (akinek van pár alapbetegsége ) vagy a 40 éves vállalkozót választod? A vállalkozó meg tönkremegy nem tudja eltartani a családját haszontalannak érzi magát és öngyilkos lesz. (Bajnai libázás megvan még remélem)

Szóval te melyiket választod?

 

Még az a szerencse, hogy ezt a dilemmát nem nekünk kell megoldani. Nincs jó választás legfeljebb a kisebbik rossz na de melyik a kisebbik? 

Milyen szerencse, hogy nem a vagy b a választás, hanem a és b vagy semmi. Ha nem csinálsz karantént, mert a zsozsódért aggódsz, ahelyett, hogy anyádért aggódnál, akkor nem csak az öregek fognak meghalni, hanem azok a fiatalabbak is, akiknek kellene kórházi ellátás, vagy emiatt, vagy más miatt. A koronavírus miatt a fertőzöttek 10-15 %-a kórházba kerül. Ha hagyod, hogy egyszerre az emberek 10-15 %-a kórházba kerüljön, akkor először nem lesz elég ágy, utána elkapják az orvosok (mert ha túlterheltek, akkor előbb-utóbb hibáznak a védőfelszerelés használatával, vagy csak elfogy, vagy már most sincs elég), és orvos sem lesz. Aztán megdöglesz egy méhcsípéstől.

Ha a felkészülés nem a média uralásáról szolt volna akkor lenne elég védőfelszerelés. 

Mivel most sincs elég az orvosoknak ezért akkor mondhatjuk hogy tuti bukta? Most még alig van beteg.

Kina karantén leáll minden, Olasz azért minden működjön csak a látvány legyen meg.  Nekem az olasz karantén azt mutatta meg hogy puha fasszal nem lehet baszni. Azaz a karantén vagy kemény vagy semmit nem ér, Ne a rektor rendelje el hanem a hivatal és vigye is rögtön el a mentő (a mentősökön védőfelszerelés, jó és nem placebó). egyébként is a titkos szolgálat mire van nem a hírekből kellet volna értesüljenek arról mi van (Iránban elszabadult a vírus) reptéren, elkapni a diákokat mindet. Na meg az Olaszországból ere jövő embereket is. Szóval ez a karantén van is meg nincs is valószínűleg nem hatékony.

 A koronavírus miatt a fertőzöttek 10-15 %-a kórházba kerül. Ez minden korosztályra egyformán igaz? 

10-20 évesekre is? 

 

Ja meg ugye a magyar egészségügyben rengeteg tartalék van. Ide járnak a világból tanulmányozni, hogy hogyan csináljuk, hogy itt ismeretlen fogalom a kórházi fertőzés.

 

Szó se róla én bevállalnám a rendes karantént, de annak ára van. Van idős beteg hozzátartozom. De az akkor legyen hatékony és ne olyan mint az Olasz. 

Valószínűleg az a hatékony karantén, amikor a karanténba kerülő emberek bíznak benne, hogy rendesen el lesznek látva, mind orvosilag, mind egyéb szükségleteiket illetően (kaja, tiszta ruha, biztonság, hogy nem ott kapod el). Ha nem így megy, akkor az enyhén megbetegedett vagy tünetmentes emberek könnyen elkerülik a karanténba kerülést: a tisztiorvos, a kormányhivatal, és a kezelőorvos rendelheti el, tehát, ha ezek nem tudnak róla, akkor megúszta. Dél-Koreában otthoni elkülönítést alkalmaztak, és az is működött (megtörte az exponenciálist), és onnan nem jöttek hírek összedőlt karanténnak használt épületről.

Olaszország még nem olyan régen rendelte el komolyan a karantént. A mai, új esetek nagy része tünetekkel kerül kórházba, tehát lehet, hogy két hete fertőződött meg. További probléma a karanténnal, hogy nem kerül be az enyhe vagy semmilyen tüneteket sem produkáló. A dél-koreaiak tesztekkel is szűrték ki a fertőzötteket, és a tesztért nem kell fizetni (a teszt nem a tesztelt embert védi, hanem a többit, egy tünetmentes ember könnyen meggyőzi magát, hogy ő nem lehet fertőzött, ha otthon nincsenek veszélyeztetett csoportba tartozók). Hogy a titkosszolgálat miért nem tudott róla, hogy mi van Iránban? Lehet, hogy nekik is van kémelhárításuk, vagy az is lehet, hogy a kémeinknek sem volt védőfelszerelése.

A 10-15 % szerintem átlagos. Nem nagyon találtam ennek a kor szerinti eloszlásáról adatokat. Az kórházba kerülők átlagéletkora mintha 60 körül lenne. A 40-49-es korosztályban pedig már % fölött van a halálozás is.

A hatékony intézkedésekkel az a baj, hogy azokhoz kellene felkészültség, Kína vagy Németország képes legyártani a védőfelszerelést. Aki nem, annak kellett volna raktározni. Ez pénzbe kerül. Az amerikai felkészültségről mondták azt, hogy olyan, mint ha valaki akkor akarna tűzoltóállomást építeni, amikor már lángokban áll a háza.

Érdekesség: Wuhan-t január 23-án zárták le, amikor még csak 830 megbetegedés volt. A tetőzés az új esetekben 2 hét múlva február 4-én volt (ha a kiugró adatokat nem számoljuk)

Az olasz karantén jelenleg 17 660 megbetegedés után még mindig kevésbé szigorú, mint a kínai (és 1000 fős kórházat sem húztak fel)

"és 1000 fős kórházat sem húztak fel)"

Az a legkevesebb, olaszok is mozik meg szinhazak folyosoira kotottek be a lelegeztetogepet jobb hijan. Tavaly meg vicc volt, iden a valosag lesz, hogy a stadionokban lesz az intenziv osztaly (felreertesek elkerulese vegett a folyosokon es az oltozokben)

Jogos, ez még sokat fog lemenni . Remélhetőleg. Nézzük a ~70.000-es kínai adatokat: 

Based on all 72,314 cases of COVID-19 confirmed, suspected, and asymptomatic cases in China as of February 11, a paper by the Chinese CCDC released on February 17 and published in the Chinese Journal of Epidemiology has found that:

  • 80.9% of infections are mild (with flu-like symptoms) and can recover at home.
  • 13.8% are severe, developing severe diseases including pneumonia and shortness of breath.
  • 4.7% as critical and can include: respiratory failureseptic shock, and multi-organ failure.
  • in about 2% of reported cases the virus is fatal.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

És ha máris halottak vagyunk? Tudod, van egy filozófiai (vallási?) nézet bár most nem jut eszembe a neve, hogy EZ, a jelenlegi világunk a Pokol! Ezért ilyen szar hely. És ami kevés jó van benne az is csak azért, hogy ama kevés jóért az emberek egymást öljék, smígy még egymástól se legyen nyugtuk, önmaguk keserítsék meg önmaguk sorsát... azaz e világban (a pokolban) még a jó is a büntetést (szenvedést) szolgálja...

"újra pozitiv"

ujra pozitiv, mert behivtak gyogyult embereket tesztelni es a tegnapi teszt nem mukodott (mert nem megbizhato, mint fentebb irtak), vagy ujra tuneteket produkalo? Utobbirol nem hallottam. De ha ujra kohecsel, az is lehet mastol.

Turkey and Pakistan have both closed their borders with Iran, with Turkey also halting incoming flights, in an effort to stop the potential spread of coronavirus after Iran reported 43 cases of the disease.

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/23/turkey-and-pakistan-close-borders-with-iran-over-coronavirus-deaths

Az a helyzet, hogy te ezt nem tudatod. Az, hogy firkászok mit írogatnak, nem releváns a témában. Egy világjárvány idején ne baktasson senki be sehova. Meg egyébként se.

Az a helyes, amit a görögök tesznek. Fegyverrel, hajóval, könnygázzal, veréssel védik a határt. Köszönet nekik. Ahogy láttam a tudósításokban, ott nem szarakodnak. Hozzánk képest kicsit keményebbek. A parti őrség simán belefordította a migránscsónakot a tengerbe. Éles fegyverrel lőttek a csónak elé, hogy vissza lehet fordulni. 37:50-től.

Az embereknek is elfogyott a türelme ott és meg is értem. Az egyik videón az látszott, ahogy a migránscsónakot segítő NGO-st elkalapálták. Minek az embereket hergelni?

Budapesten a Starbucks-ban kávét kortyolgató "felvilágosult" értelmiségi persze szakérti, hogy mit kellene ezekkel tenni. Kurva könnyen ugat, nem érinti közvetlenül. Szabadkán meg felvonult a város, szerb, magyar kéz a kézben, mert a migránsok miatt  már nem érzik magukat biztonágban.

Nekik mit üzensz a gép mögül?

trey @ gépház

nem arról van szó hogy ezeket az embereket mind be kell engedni, vagy hagyni kell szabadon kószálni szerte szét európában. ez egy k. nagy félreértés, gyanítom hogy direkt félremagyarázás.

arról van szó mint az állítólagos börtön-biznisz esetében.

mi nem vagyunk nácik, ahogy pl a fidesz főcsapása, hogy 3 emelet magas ágyon tartsunk fogva embereket (1-2 négyzetméter/fő), pont mint a náci haláltáborokban.

sem a börtönben, sem a 'migránstáborban', sem sehol.
hogy hetekig ne kapjanak zabálni, ráadásul a gyerekek sem, hátha áhendöglenek..

Nem tudom hogyan jön a Fidesz ahhoz, hogy a görögök hogyan bánnak a migránsokkal. Ne terelj! Várom már az ostoba magyarázatot, hogy Orbán megvetette Mészáros Lölővel Görögországot is.

Haver, ezek törvénysértő migránsok.

Ausztria embereket küldött a határvédelemhez. Kicsit más a kotta, mint amikor a félbolond Merkel nektek énekelt pár éve. Frissíteni kéne a sorvezetőiteket, mert változik a hozzáállás az EU-ban is.

Törvények vannak, amiket be kell tartani. Ha te segíteni akarsz nekik, menj el önkéntesnek Törökországba. Ott segíts nekik.

trey @ gépház

törvénysértő migránsok sem állíthatóak meg csak törvényesen. ez az összefüggés. az állam - mindegyik - a törvényesség őre.
ha az állam nem az, akkor ki?
ha már az állam - sem - jár el törvényesen akkor ki?

máshogy ha már az állam sem tartja be a törvényeket, akkor nekem miért kellene?
legyen az görög, török, magyar vagy akármelyik. nem csak az anarchia, de a háborúk - és a vég - kezdete ez, az állam(ok) széhullásának a jele ez. az emberiesség vége.
mellesleg ez már a háborús, v épp az emberiesség elleni bűncselekmény.

sokakat ítéltek el pl a jugoszláv háborús cselekedeteik miatt, akár távollétében is. ha ennek vége, ne hidd hogy máshogy lesz.
legfeljebb nem fogják kiadni őket hágának, ahogy egy-két szerb v horvát tábornokot sem akartak átadni. aztán mégis csak muszáj volt.

Nem nagyon értem, hogy miről beszélsz. Törvényesen állítják meg őket. A határátlépésnek szabályai vannak. Botokkal, kövekkel fenyegetőzve engem sem engednének be Görögországba, pedig EU-s állampolgár vagyok.

trey @ gépház

nos nem. azért nem törvényes, mert:

  • túlzott erőszakot alkalmaznak.
  • nem tartják a menekültügyi hatályos nemzetközi egyezményeket, miknek aláírói.

és egyébként a helyzetet már a törökök állították elő a török-eu megállapodás (nemzetközi egyezmény) felrúgásával. nem a 'migránsok rúgták fel az egyezményt..

nem hibáztathatóak közvetlenül.

a görögök pedig a tengerjogi egyezményeket rúgták fel, elég látványosan -ők sem hibátlanok- :)

béla alapvetően csak saját magáért felel. béla egy természetes - magánszemély - akinek vannak kötelezettségei, és jogai.
bármit megtehet, amit a törvény nem tilt, és nyilván a torvényszegésért felelnie kell. - előbb v. utóbb :) -

az állam egy jogi személy. és mint jogi személy csak azt teheti, amit a törvények megengednek v. előírnak számára.

ez a nagy harci helyzet.

Na de jelen esetben a migránsoknak (Béla) tiltva van a határátlépés, tehát amit tesznek az törvényellenes.
Az hogy Törökország (rendőrség) már nem tartja vissza őket, nem menti fel őket a bűnük alól.

Sőt Törökország csak akkor bűnös, ha segíti őket. Például ha Béla megöl valakit és én segítem ebben, akkor bűnrészes vagyok. De ha Béla megöl valaki, és én nem tudom ebben meggátolni, mert gyenge vagyok hozzá / félek tőle, akkor semmilyen bíróság nem fog engem elítélni. Törökország most gyakorlatilag erre hivatkozik, hogy nem tudja megállítani már a kontinens foglalókat, mert kevés erőforrással rendelkezik hozzá. Persze mindenki tudja mire megy ki a játék, de jogilag nem lehet megfogni emiatt..

és sem mondta, mást.

megismételve, törökország felrúgta az eu-török megállapodást.
de görögország sem hibátlan, ők pedig a tengeri jogot sértették meg, aminek semmi köre a migrációhoz. legalább is nem közvetlenül kapcsolódik.

de amit te it feszegetsz, az az, hogy az egyes országok némi felelősséggel tartoznak a területükön tartózkodó emberekért, akkor is ha azok nem az adott ország állampolgárai. hogy ezek mik, azt a nemzetközi egyezmények és a saját belső törvényeik határozzák meg. nagyon eltérő lehet..

míg béla csak a saját cselekedeteiért felel.

tehát ha a török állam buszoztatja őt a szír görög határ között az a török állam felelőssége, ha béla nekimegy a görög határnak kövekkel meg nemt'om mivel az meg az meg bála felelőssége, de a török államnak is kötelessége lenne megfékezni bélát, hiszen ahhoz hogy a görög határon téglával dobálózzon, a török oldalon kell elhajítani a téglát. esetleg a senkiföldjén. node hogy kerül a senkiföldjére béla?

A rendőrség egy állami szerv. Kinek másnak lenne a hatásköre felszámolni?
Nézd meg mi lett a Határőrséggel!

Ha holnap a kormány 2/3-al azt mondja, hogy nincs Rendőrség, akkor nincs Rendőrség. Ha azt mondják, hogy mától Csendőrség van, akkor Csendőrség lesz.

'Törvények vannak, amiket be kell tartani.'
be kéne csak nem tartják be. de nem csak a migránsok ezek ugye magánemberek, akér szervezettek akár nem, magánemberek. az állam azonban nem magánember! neki nincs választása:

  • cselekvési kényszere van. tehát nincs olyan hogy nem csinálja a dolgát.
  • csak és kizárólag törvényesen cselekedhet

nincs alternatíva.

Én? Megmondta von der Leyen a helyszínen:

„Elsődleges prioritásunk a rend fenntartásának biztosítása a görög határon, amely egyben az Európai Unió külső határa is”

Az Európai Unió minden szükséges támogatást meg fog adni Görögországnak a migrációs válság kezeléséhez, és csalódnak azok, akik éket próbálnak verni a közösség tagjai közé

Ennek érdekében 700 millió eurót, a Frontex-nek hét további hajót, két helikoptert, egy repülőgépet, illetve száz újabb határőrt allokált.

trey @ gépház

Azt vétózta meg Magyarország (2018. 09, Salzburg), hogy 1300-ról 10.000-re növeljék a Frontex létszámát, tehát ezzel létrejönni egy európai határvédelmi szervezet (mert 1300 fő az nem az).

Ami a dologban baromi érdekes, hogy pont a migrációval leginkább súlytott országok vétóztak:
"Spanyolország és Görögország mellett Olaszország is ellenzi a Frontex ilyetén felhasználását."

Az RTL Klub semmivel sem "párt tévébb" a hazai média 80-90%-át így úgy tulajdonló fidesz (és a haverok) párt tévéinél (az RTL mögött nem is áll semmilyen párt), viszont az előbbi hiradójából legalább objektív tájékoztatást kapni a világ dolgairól és a fideszes disznóságokról.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azért én a biztonság kedvéért betáraztam mindenből, mert kituggya hogy mikor lessz szükség hirtelen ejakulációra...

> Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

WHO mai hivatalos álláspontja a vírusról:

This coronavirus is not SARS, it’s not MERS & it’s not influenza. It is a unique virus with unique characteristics:

 - COVID19 does not transmit as efficiently as influenza:  With influenza, people who are infected but not yet sick are major drivers of transmission, which does not appear to be the case for COVID-19

 - COVID19 causes more severe disease than seasonal influenza: Globally, about 3.4% of reported COVID19 cases have died. By comparison, seasonal flu generally kills far fewer than 1% of those infected

 -  We have vaccines & therapeutics for seasonal flu, but at the moment there is no vaccine & no specific treatment for COVID19. However, clinical trials of therapeutics are now being done & more than 20 vaccines are in development

 -  We are concerned that countries’ abilities to respond are being compromised by the severe & increasing disruption to the global supply of personal protective equipment – caused by rising demand, hoarding & misuse

- WHO estimates that each month 89m medical masks will be required for the COVID19 response; 76m examination gloves & 1.6m goggles.WHO has guidelines on how to rationalize the use of personal protective equipment in health facilities & manage supply chains effectively: it is estimated that personal protective equipment supplies need to be increased by 40%

TLDR: Semmi új, csak tisztába rakja, hogy ez nem csak egy sima influenza.

Ha másra nem lesz jó ez az egész, akkor talán arra, hogy rájöjjünk: óriási hiba volt minden ipart Kínába telepíteni és importra építeni az egész gazdaságunkat. Gondolom a maszkokkal is lesz ilyen gond, hogy eddig Kínából jöttek. Nem lehet beindítani kétszeres termelést, mert nincs hol. Meg a gyógyszerek is. Meg minden. Még a fokhagyma is, ami a titkos csodafegyverem minden ellen.

Ébresztő! Tervezzünk stratégiailag a nyersanyagokkal és ipari termékekkel! Legyen meg a kapacitás minden stratégiai termék gyártására helyben!

Ennek nagyon sok aspektusa van.

Azzal, hogy a termelés jelentős része oda került, száz milliók emelkedtek ki a nyomorból és nőtt az országok egymásra utaltsága, ami csökkenti a háborúk esélyét.

Mi sokkal tisztább környezetben élhetünk, viszont globálisan nagyobb a szennyezés. 

Európában rekord alacsony a munkanélküliség, valószínűleg elég ember sem lenne, ha a termelést jelentős részét változatlan formában haza szeretnénk hozni - anélkül, hogy más nációkat betelepitenénk. 

A gyógyszerészet egyébként Európában maradt. 

Arlól nem is beszélve, hogy a Kínába kiszervezett termelésnek köszönhetően lehet fillérekért olan telót venni, hogy arra még Dr Spock arcára is lelkesedés ülne ki. Lehet beszélni a termelés visszahozásáról az EUba meg az USAba, de akkor fel kell készülni, hogy egy egész sor termék ára jelentősen emelkedni fog. Olyan termékek, amit az átlag Józsi is szeretne élvezni. (Értsd: a termelés drágítása egyenes út az fejlett világbeli életszínvonal egyenlőtlenségek növekedése felé.)

Csaba

Lehet beszélni a termelés visszahozásáról az EUba meg az USAba, de akkor fel kell készülni, hogy egy egész sor termék ára jelentősen emelkedni fog.

+ kellene szülni úgy 50-100 millió embert.

Kapcsolódó dokumentumfilm: Az amerikai gyáregység (2019)

Egy szélvédőgyár megpróbálkozott az előállítással amerikában. Eredmény: az amerikaiak sokkal drágábban, lassabban, rosszabb minőségben végzik el ugyanazt a munkát.

Hasonló sztori magyarokkal: A Halálcsillag legyőzte a Szarvasi-gyárat

Az ikea hivatalos közleménye miatt minőségbeli problémák miatt költöztették vissza kínába. (a cikk 50%-os selejt arányt említ)

Hogy ez mi miatt volt (vezetés/munkaerő/eszközök) nem tudjuk, de a végeredmény kb. szempontjából mindegy is.

Egy másik példa: A Tiny Screw Shows Why iPhones Won’t Be ‘Assembled in U.S.A.’

A jobb/olcsóbb munkaerő mellett az eszközök/gyártósorok felállításához sincs elegendő tudás kínán kívül:

“In the U.S., you could have a meeting of tooling engineers and I’m not sure we could fill the room,” he said. “In China, you could fill multiple football fields.”

Új technológia bevezetéséhez, piackutatáshoz, továbbképzéshez szakember kell. Ennek hiányában bukta.

Meg növekedésmánia. Mert vettem bizony pár éve "valódi Szarvasit", ami kínában készült. Abból meg ugyanannyit lehet eladni, mint amennyit a többi hasonlóból, vagyis a piac nagyon kicsi szelete. Így aztán a vasasok, nem bírván a műanyaggal, átmentek kereskedőbe. Ez legalább olyan hatékony, mint amikor a Posta vécépapírt árul...

Ott a hiba, hogy nem szabad kiírni "kávéfőző- és lámpagyár", hanem őszintén: szatócsbolt. Ott meg a vasasnak nem sok keresnivalója van!

Úgy látszik nem ment át teljesen. Nem kínait IS árultak a boltban (==import), hanem a Szarvasi gyártatott kínában.

Alapvetően ez nem szégyen, mert a Videoton is Indiában gyártatta a mátrixnyomtatóját a 80-as években. Ennek három oka volt:

- az elektronikai alkatrészárak hozzánk képest csak 30%

- 2 hét alatt tudtak egy új termékre ráállni

- a munkaerő ára

Hasonlóan a Videoton a Kyocera-val tárgyalt lézernyomtató részegységek vásárlásáról. Semmi akadálya - mondták - csak nem értették. Akkoriban Bécs mellett üzemelt egy gyáruk 2000db/hónap kapacitással. (Ne felejtsük el, hogy ez még a lézernyomtatók "hajnalán" volt!) A gyártókapacitást igény esetén 2 hónap alatt 10000db/hónapra fel tudták volna futtatni. A megvásárolt nyomtatók olcsóbbak lettek volna, mint a részegységek. ;)

Láttam olyan céget, amely megegyezett egy multival, hogy a (neki) kis ügyfeleket passzolja, és ad hozzá kedvezményes hardvert is. Közben a multi vezetése, stratégiája változott és még össze is vesztek. No, ekkor jön a hitelfelvétel, leépítés, végül a cég megszűnése. De egyik sem történt. A műszaki igazgató két részre osztotta a csapatot. Az egyik a piacot kutatta, a másik a termékeket. Fél-egy év alatt megszületett az "új cég", amely közel 20 év alatt külföldön-belföldön az élvonalba került.

Bár nem értek a gazdasághoz, és az említet cég sem kávéfőzőket gyártott, de valószínűleg minden szakterületen ki lehet lábalni a bajból. Csak megfelelő vezetés és szakemberek kellenek.

A megoldás=hitelfelvétel, majd csőd egy magyar szokás. Na, ehhez én is értek! :(

A magyar cégek többsége fáziskésésben van pénzügyi szinten. Azt sem tudja mi van ma, csak mi volt 2 hónapja. MIndezt azért, mert leginkább  a könyvelőtől kérik az infót.  

 

Eközben nálunk a könyvelő csak egy kontroll, aki leginkább a NAV-nak kell, de nekünk is egy fasza ellenőr.

Az azért akkor is gáz, hogy még csavart meg szöget is Taiwanról kell behozni. Ha már klímapánik van, ez rengeteg szállítással járó szennyezés nem szúrja valakinek a szemét?

 

(Apróbetűs megjegyzés: nem értem, manapság miért élvez mindenki a telefonokra)

De te egy csodabogár vagy :) (Nem rossz értelemben írom).

Én itt csak azt látom, hogy mindeki az okostelfonját tapizza, ha kell, ha nem. Van, hogy látom, semmi értelmeset nem csinál, csak görget és görget...Szerintem az már erősebb, mint az alkohol + nikotinfüggőség. Majd kíváncsi leszek, lesznek-e okostelefon-leszoktató termékek, piaci rést látok itt.

A legjobb, egyszer írtam, hogy valaki a piszoárnál egy kézben telefon, másikban a bré (ez amúgy általános jelenség lett). Na azóta láttam már ennek a továbbfejlesztését is, mindkét kézben a telefon, a többit képzeld hozzá.

+1

Azt azért érdemes észrevenni, hogy az átlagos élettartam nőtt, miközben kialakult a jelenlegi helyzet. Nyilván ez is olyan, mint az autózás vs. repülés: sokkal nagyobb az esély/utas/km autózás közben meghalni (de akkor pár embert érint, talán be sem kerül a hírekbe), mint repüléskor, de az utóbbinál egyszerre történik sok emberrel, úgyhogy jobban bekerül a hírekbe, és jobban aggaszt.

A régi, lassabb világban nagyobb esélyed volt fertőzésben meghalni, voltak járványok, és nem volt hatékony gyógyszer. A mai világban hamarabb lesz gyógyszer, kisebb az esélyed belehalni. Ugyanakkor hamarabb tudsz róla, hogy van járvány, és nem a földrajzi távolság fog megmenteni, hanem az orvostudomány és a jobb higiénia.

Raadasul ironikusan minel nagyobb lesz a baj, annal tobbet fog hirtelen fejlodni az orvostudomany, es annal inkabb fog elindulni a gyogyszeripar a teljes profitorientaltsagtol a reszleges profitorientaltsag es nagyobb hatekonysag iranyaba.

Nekem mindegy, csak ne zarjanak mar le minden szart.

a fokhagyma is, ami a titkos csodafegyverem minden ellen.

NEKEM IS!

Eszméletlen mennyiséget be tudok zabálni belőle, majdnem mindegy hogy mihez...

Igazából már paleós korszakom előtt is nagyon szerettem.

Ez különben az egyetlen amit a főnökasszonyom nem komál bennem. Bár ő vegán, emiatt illene hogy szeressen minden gizgazt, de már a hagymát se szereti, na most képzeld el, amikor találkozik velem és előtte tíz perccel jól belakmároztam a sok húsból, s megettem hozzá akár két-három teljes fej fokhagymát is...

Tudom, most majd jön a sok okostóni hogy de mossak fogat. Vagy ha már nincs fogam, akkor az ínyemet. Teljesen mindegy. Azért mindegy, mert amilyen rendszerességgel és amilyen sokat eszem fokhagymát, az már a BŐRÖMÖN ÁT is kiérződik... s ezt szó szerint tessék érteni! (mielőtt valaki belekötne: rendszeresen fürdök! Néha naponta többször is! Megtehetem, ugyanannyi a lakbérem akármennyi vizet meg áramot is fogyasztok...)

És szegény főnökasszonyom különben is olyan, ha vacsorára eszem fokhagymát, még másnap délben is megérzi...

De megvan az eredménye. A teljes családja dögrováson pedig ez még nem is a koronavírus, én meg bár szintén elkaptam, de csak jelentéktelen, múló kényelmetlenség a számomra egyelőre. Jó, persze ez nem a fokhagyma érdeme elsősorban hanem úgy általában a paleo életmódé. De a fokhagyma is sokat segít.

Kedves barátom, nem értem a kérdésedet. ÉN NEM VAGYOK VEGÁN. A főnökasszonyom az! Én tehát nem is mondtam le a húsról. A vegánság szerintem nincs tudományosan megalapozva, az csak egy hülye vallás. Vagy babona, ahogy tetszik. Az ideológiája lehet szép és nemes hogy ne öljük meg és ne együk meg azokat a cuki kis állatkákat, de sajnos az emberi szervezet igenis olyan hogy kell neki állati eredetű fehérje és zsír. Ez az én véleményem!

Sőt, annyira nem mondtam le a húsról, hogy alig eszem mást mint húst! Meg zsírt. Olvasd el kérlek erről a fogyókúrás blogsorozatomat... Jóegypár rész megvan már belőle! Mindegyik ezzel foglalkozó blogom címe úgy kezdődik, hogy "Fogyókúra - part" és van utána egy szám. Jelenleg a 18-adik részénél tartok... Érdemes az elejétől olvasni!

A lényeg hogy a ketogén diétát kombinálom a paleo életmóddal. Hús, az nálam többnyire úgy van hogy van jó kapcsolatom, nagykeráron tudok beszerezni egész disznófejeket, ami olcsó, mert errefelé amúgy állateleségbe darálnák bele... Itt finnyásak az emberek tudod. Aztán a coca fejét úgy egészben megfőzöm... isteni csemege!

Na de nem akarom ezzel itt szétoffolni a topikot, olvasd el a blogomat, abban leírtam. Lényeg, hogy egyáltalán nem mondtam le a húsról, sőt az a fő ételem! Én a kenyérről mondtam le! Meg a tésztákról. Cukrokról. Gyakorlatilag a SZÉNHIDRÁTOKRÓL... És meg is lett az eredménye, pompásan lefogytam, rövid idő alatt, s még csak éheznem se kellett miatta!

Le is írtam a hozzászólásomban amire reagáltál:

na most képzeld el, amikor találkozik velem és előtte tíz perccel jól belakmároztam a sok húsból,

Tehát nem mondtam le a húsról, s ez nincs szándékomban a jövőben se!

COVID19 causes more severe disease than seasonal influenza: Globally, about 3.4% of reported COVID19 cases have died. By comparison, seasonal flu generally kills far fewer than 1% of those infected

Csak erre a részre reagálnék, mert kivagyok attól, hogy almát a körtével hasonlítanak.

COVID19 az a betegség, amit a vírus okoz. A vírus neve SARS-CoV-2. A szezonális influenzában a fertőzöttek 80%-a meg is betegszik, az új koronavírus esetében ez kb 20%. (Kb 80% SARS-CoV-2 pozitív lesz, de nem lesz COVID-19  beteg.) Ezért nem lehet a halálozási rátát a flu  és az új koronavírus esetében egyszerűen összehasonlítani. Ahhoz, hogy a két ráta összehasonlítható legyen, a COVID19 halálozási rátáját normalizálni kell(ene) a megbetegedési rátával, azaz kb elosztani 4-el vagy 5-tel.

Érthetően, a fönti WHO számokat használva (ami mind a két esetben nagyobb, mint amiket én ismerek, de legyen): 

Fluval megfertőződik 1M ember, megbetegszik 800K, meghal 10000 (a fenti adat a megfertőzöttek 1%-áról beszél!)

Koronavírussal megvertőződik 1M ember, megbetegszik 200K, meghal 200K*3,4% = 6800. 

Nem a halálozási rátával van a gond, hanem a fertőzésivel (szerintem). Magyarul: Valószínűleg nagyobb az esélyed, hogy elkapod, mint a flút (bár a fent idézett WHO közlemény ennek pont ellentmond), de kisebb az esélyed, hogy ha már elkaptad, belehalsz. 

Te szoktál a szezonális influenza miatt pánikolni?

Csaba

A szezonális influenzában a fertőzöttek 80%-a meg is betegszik, az új koronavírus esetében ez kb 20%.

Estimating the Asymptomatic Ratio of 2019 Novel Coronavirus onboard the Princess Cruises Ship, 2020We estimated the percentage of cases that are asymptomatic to be 34.6% (95% CrI: 29.4%-39.8%), with most of the infections occurring before the start of the 2-week quarantine.

Three-quarters of people with flu have no symptoms: “‘77% of flu infections’ have no symptoms, say experts,” reports ITV News.

Fentebb linkeltem az influenzáról:

Study results revealed an overall pooled prevalence for asymptomatic carriers of 19.1% for any type of influenza, 21.0% for influenza A, and 22.7% for influenza A(H1N1). For subclinical carriers, the overall pooled prevalence of was found to be 43.4% for any type of influenza, 42.8% for influenza A, and 39.8% for influenza A(H1N1).

A koronavírusos fertőzések esetében igazad lesz (én régebbi adatokat láttam, ott még a 80% tünetmentes volt). Hogy a hajókaranténos eset mennyire jól modellezi a normális populációt, az egy nagy kérdés. Mindenesetre érdemes figyelni a híreket.

Csaba

No, legfrissebb adatok a témakörben (ma hajnalban - március 6 - jöttek ki):

Adjusting for delay from confirmation-to-death, we estimated case and infection fatality ratios (CFR, IFR) for COVID-19 on the Diamond Princess ship as 2.3% (0.75%–5.3%) and 1.2% (0.38–2.7%). Comparing deaths onboard with expected deaths based on naive CFR estimates using China data, we estimate IFR and CFR in China to be 0.5% (95% CI: 0.2–1.2%) and 1.1% (95% CI: 0.3–2.4%) respectively.

TL;DR: A betegekből számolt halálozási arány kb 2x a megfertőződöttekhez képest, szépen csúsznak lefelé a számok, ez már "csak" 5x a szezonális infuenza átlagértékeinek, ahogy jönnek be az új adatok. Ha jobban érdekel a matek része is, akkor érdemes ezt a cikket elolvasni február végéről.

Csaba

/panic ON 

 

A Széchenyi fürdőben is voltak a koronavírusos diáklányok Valamint jártak romkocsmában, palacsintázóban és gyógyszertárban is.

 

a vírus már a spájzban van! 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Rákerestem. A TV-ben azt nyilatkozta, hogy lappangási időben nem fertőz. Később az alábbiakban módosította:

"A koronavírus lappangási időben nagyon ritkán fertőz. Nem zárható ki, de csak néhány százalékról lehet szó" - mondta a hvg.hu-nak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

További részletek itt.

trey @ gépház

"A négy lányból egy már annyira rosszul volt itt Budapesten, hogy inkább visszarepült Milánóba, hogy onnan Amerikába menjen haza, de a dániai átszállásnál olyan állapotban volt, hogy feltartóztatták, jelenleg is ott van." -  https://index.hu/velemeny/2020/03/04/haho_tudni_szeretnem_hogy_veszelyesek_voltak-e_ram_az_amerikai_koronavirusos_lanyok/

Hamarosan (18:30) rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak a koronavírussal kapcsolatban.

trey @ gépház

Nem neked.

Okes okes bontsak hat’ fletoek a keritest, csak cserebe iranyitsak a ”menekuloket” a Hortobagyon keresztul, segitseg nelkul. Fogadjunk, hogy max 150km ilyen idoben. Maskor ennek a fele, bar augusztusban harmada. Jajj de antiszocialis vagyok...

De legalabb ezeknek a rettegoknek otthon maradnak az asszonyaik es gyerekeik, akik majd fegyvert fognak a hazajuk maradekaert. A gyomrom kifordul az ilyesmi rettegoktol. Bazz nekem leesne a gyuru az ujjamrol ha az asszonyt es gyereket otthon hagynam sorozatra allitott kalasnyikovval, akiknek raadasul majd ket iranyba loniuk kell. Jaaaaj es oket amugy nem sajnalja senki, es gondolom ott rohadjanak meg ahol vannak. Hol vanank az itt rinyalo alapitvanyok? Gyerekekert es asszonyokert. 

Weeee arr livin’ in Amerrica, Ammerrica, ist wunderbar es dogoljon meg mindenki. A legjobb ha A megdogleset B megdoglese is koveti, a lenyeg hogy C messze legyen tole. Ist wunderbaar isz wunderbaaaaar. 
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Pár napja: 

A kórház udvarán teljesen véletlenül belefutottam Szlávik János infektológiai osztályvezetőbe, és ott helyben bevallottam, hogy merre jártam. A főorvos gyorsan rövidre zárta a dolgot: „Sok ezren jönnek onnan haza, tünet nélkül pedig senkit nem vizsgálunk meg” – mondta.

https://index.hu/belfold/2020/02/29/koronavirus_teszt_jarvany_szent_las…

Szóval még arra sem vagyunk képesek, hogy utána nézzünk és ezt követően egységesen nyilatkozzunk:

"Can people who are asymptomatic spread coronavirus?

A person who is asymptomatic may be shedding the virus and could make others ill. How often asymptomatic transmission is occurring is unclear."

https://www.health.harvard.edu/blog/as-coronavirus-spreads-many-questio…

Van konkrét példa rá:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762028?guestAccessKe…

De most ki fog derülni az Iráni srácok környezetében. 

Köszi , én is pont kerestem forrást , nagyjából ezt a kettőt találtam én is  .  Akárhogy is kategorikusan kijelenteni hogy nem fertőz lappangási idő alatt és főleg ez alapján tervezni a védekezést FATÁLIS hiba ! 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Fatális hiba van egy pár.

Szlávik János: "Kitért arra is, hogy ez a vírus "nem nagyon" terjed emberről emberre, a mértéke meg sem közelíti az influenzáét." (forrás)

Müller Cecília: "A vírus emberről emberre terjed, a környezetben gyorsan elpusztul. Tárgyakról nem terjed tovább a betegség." (forrás)

Pedig terjed emberről emberre is (köhögés, stb.), meg tárgyakról is (különben miért az lenne a number one jó tanács, hogy mossunk kezet).

Van egy önjelőlt virulógusunk is:

Ahogy arra a szakemberek számítottak, megjelent a koronavírus Magyarországon. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes holnap reggelre összehívta a budapesti operatív törzset. Mi is értékeljük a helyzetet. A vállalataink felkészültek, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. saját operatív törzset működtet. Bár a gyógyvizek elpusztítják a vírust, soron kívüli fertőtlenítés zajlik a Széchenyiben, és a munkatársak is kellő tájékoztatást kapnak. Mindenben a tisztifőorvos iránymutatásai alapján, a kormányzati operatív törzzsel együttműködve járunk el. Tesszük, ami a dolgunk.

(Gyógyvizhez nem adagolnak klórt)

Elvileg a medence vize nem veszélyes, de ettől függetlenül én kerülném a fürdőket:

We don't know yet if chlorine [can kill off the virus] until they do tests, but yes, the water will negate the effects of the virus, so there’s no harm. 
https://www.8days.sg/liveandlearn/vanityandhealth/is-it-still-safe-to-g…

Én már e járvány előtt (évtizedekkel előtte...) se szerettem a közösségi fürdőket és a strandokat, én igaz hogy nagyon szeretek fürdeni, csakhogy otthon, a kádban...

Oké, valami elhagyott hegyi patak vagy tó is olyasmi hogy nincs ellenemre, de nem akkor ha ott tolong a közelemben a vízben akárcsak tizensok másik vadidegen ember is...

Ez olyan medencére vonatkozik, amit klóroznak.

Arra tippelek, hogy a budapesti fürdök adták ezt a szerencsétlen mondatot Karácsony szájába, hiszen ott fog legelőször lecsapódni a járvány gazdasági hatása.

Mondjuk ez nem mentség arra, hogy felelőtlenül nyilatkozzon. 

> Ez olyan medencére vonatkozik, amit klóroznak.

Még nem tudjuk, hogy a klór [képes-e elpusztítani a vírust], amíg teszteket nem végeznek, de igen, a víz megsemmisíti a vírus hatásait, így nincs ártalma.

(Google Translate)

Szóval azt ítja, hogy nem a klór miatt, hanem a vízben oldódás miatt veszélytelen. 

Nem tudom, hogy a Széchenyiben milyen víz van, de egy kénes gyógyvízben nem hiszem, hogy megmaradna a vírus (ahogy más kórokozók, például gombák sem tudnak). Ezért is nem kell az ilyen vizeket klórozni. Ha jól tudom a ként csak néhány speciális baktérium szereti, amelyek egyébként nem veszélyesek az emberre.

Félve kérdem, a nem nagyon-t érted? Leírták, néhány százalék az esélye. Ne ettől kezdj el rettegni.

De most ki fog derülni az Iráni srácok környezetében. 

A srác helyett a "faszszopó ember"-t használnám arra, aki felrúgta az egyetem kérését és nem tartotta az elrendelt karantént. 

trey @ gépház

Nem az a probléma, hogy honnan van. Az a probléma, hogy közveszélyt okozott. Ez BTK-s tétel. Ennél kevesebbért (pl. bolti lopás) is utasítottak már ki (helyesen) magyart Ausztriából pl.

Nem kell azonnal soros NGO üzemmódba kapcsolnod. Elég lenne csak elővenned a józan eszed.

trey @ gépház

Nem tudom, hogy volt-e közveszély. De arról azért lennének kérdéseim, hogy ha volt, ki okozta. MO-on a karantént nem az egyetem feladata előírni, hanem az egészségügyi hatóságoké (országos tisztifőorvos, különböző kormányhivatalok), és ők nem rendelték el. Miért nem rajtuk kéred számon?

BTK az lenne, ha egy elrendelt elkülönítés szabályait megsértette volna a diák. De ő csak egy egyetem kérésének nem tett eleget, ami nem volt jogilag kötelező. Befizette a tandíjat, igénybe vette a kifizetett szolgáltatást, az ország törvényeinek megfelelően.

És nem NGO-módba kapcsolok, a srác nem menekült, hanem fizetővendég, még az is lehet, hogy tapló fizetővendég. De az szabályos.

Túl korai még, hogy ignoráljuk ezt a lehetőséget. Én nem értek hozzá, de pl. állítólag az influenza is tök fertőző már a tünetmentes időszakban is. És nem kell hozzá nagy esély, ha mondjuk 1 tünetmentes beteg ember 100 embertársából 2-t megfertőz, már exponenciálisan tud terjedni.

A baj ott van, hogy nagyon sokan leszarják a higiéniát, nem kell ehhez iráninak (vagy olasznak, kínainak, stb.) lenni. Egy kéréssel szart sem érnek. Megint a számok: elég, ha 100 betegből 1 tesz a higiéniára, és mondjuk bemegy dolgozni/tanulni és végigfertőzi az irodát/osztályt. És a valóságban szerintem ez inkább 50%+...

Nem a karantén szabályait szarta le, hanem az egyetem kérését. Karantén és annak szabályai akkor vannak, ha a tisztifőorvos írja elő, nem akkor, ha az egyetem kéri. Erre teljesen jogos (legfeljebb nem rendes) azt válaszolni, hogy befizettem a tandíjat, engem tanítsanak addig, amíg az a tisztifőorvos szerint rendben van.

Evvel összhangban áll az, hogy a zindexes újságírót személyesen Szlávik hajtotta el, hiába jött fertőzött területről, tünet nélkül nem foglalkoznak vele, és szerintük nem is fertőz.

De amúgy egy "igazi" karantént is le lehet szarni, mert ugye rendőr nem áll a kórterem/házad ajtaja előtt... De remélem, hogy az már BTK-s kategória.

Otthontartózkodást.

Kiemelés tőlem:

Kedves Hallgatók!

Professzor Merkely Béla rektor úr arról tájékoztatott minket, hogy a két magyarországi koronarvírusos közül, az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László kórházban van karanténban elkülönítve. Azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések végett - a tudás elsajátításához szükséges oktatási anyagot, az egyetem interneten biztosítja ezen hallgatóknak.

Holnapi napon a Rektor úr hivatalosan tájékoztat minden egyetemi polgárt a továbbiakról.

A rektori vezetés és a Hallgatói Önkormányzat közös célja továbbra is az, hogy az egyetem által kiadott óvintézkedéseket mindenki betartsa.

Üdvözlettel:
Hegedüs Tamás
elnök
Hallgatói Önkormányzat

trey @ gépház

Ha megkérlek valamire (mondjuk telepítsd a gépemre a linuxot, vagy 10 évre adj kölcsön kamatmentesen százmilliót), és te nemet mondasz, akkor veheted be a faszt? Őt megkérték valamire, és nem teljesítette. Nem megszegte, egy kérés az nem szabály, hogy megszegni lehessen.

Ha valaki feljelenti, akkor a BTK fogja eldönteni, hogy elkövetett-e valamit. Ahhoz, hogy feljelentsd, meg kell keresned, hogy milyen paragrafust sértett meg. Fentebb írta valaki a közveszély okozását, ahhoz pl. "anyag vagy energia pusztító hatásának kiváltásával" kell "közveszélyt idéz elő" (ez nincs definiálva, ami elég hitvány dolog, és ez így van 1972 ). Egyelőre semminek semmilyen hatása nem volt kiváltva, nem történt pusztítás.

Nem tudom minek BTK-t meg ilyeneket belekeverni. Lehet, hogy nem rendes dolog, hogy bement, de arra kérni, hogy egy kifizetett félévből mondjon le 2 hétről ingyen, az sem rendes dolog. Azért nem igazán korrekt utálni a gyereket, mert pont olyan peche volt, hogy elkapta. Az iráni kormány azt hazudta, hogy két beteg van, abból, ha otthon volt, és találkozott mondjuk 100 emberrel, akkor  2.5*10^-6-ra (nem matekosoknak: geci kicsire) számolhatta az esélyét, hogy egyáltalán találkozott fertőzöttel.

Ha az egyetemnek jogában lett volna előírni is, akkor pedig az egyetemi vezetők felelőssége merül fel. Felmerül még a tisztifőorvosé, a kormányhivatalé, a külügyminiszteré, az iráni kormányé. Miért nem ezeket utáljuk? Mert nagyobbak és erősebbek, mint egy gyerek?

Ne magyarázd már ki légyszi. Te itt a pénzen lovagolsz, miközben akár emberéletekről van szó? Maradjon otthon a picsába, a pénzt meg igényelje vissza. Ha jogos, adják neki vissza. Az egyetem meg biztosított távoktatást.

Te ennek a felelőtlen embernek a káráról beszélsz. Mi van azoknak a kárával, akiket a felelőtlensége miatt két hét karanténba tettek most? Azt meg ő fogja kifizetni?

trey @ gépház

Nem, én azt mondom, hogy főleg nem ő a felelőtlen. A fő felelőtlen valószínűleg az iráni kormány, akik összevissza hazudoztak. De utána jön még a magyar kormány (nem szűrték az onnan jövőket), azok, akik elrendelhettek volna karantént, talán még az egyetem is, akik lehettek volna meggyőzőbbek, és utána jön ő. Azoknak a káráért, akik most kerülnek karanténba, is ez a felelősség sorrendje.

A távoktatás meg laborgyakorlat esetén lószart sem ér.

Na, hát valószínűleg ezért alakultak ki pártok és világnézetek. Ez az egyéni felelősséget lehárító, mindent más nyakába varró hozzáállás tetten érthető egyes emberek mindennapjaiban. Lovagolj tovább a szaros pár ezer forintján ennek a kreténnek. Ha elült volna a picsáján, ezek az emberek nem kerültek volna karanténba. A tájékoztatás, hogy aki beteg, ráadásul fertőzött országban járt, az mit tegyen, hetek óta megy.

Tudod mi különbözteti meg ezt a gagyi hozzáállást a normálistól? Hogy vannak, akik önként karanténba vonulnak elővigyázatosságból. Meg vannak olyanok, akik minden észszerűség és kérés ellenére se.

Arról meg nem is beszélek, hogy egy orvosi egyetemre járótól mi lenne ilyen helyzetben elvárható. Ragozhatod, ez szégyen rá nézve.

trey @ gépház

Az iráni kormány 2 betegről tájékoztatott. A magyar kormány is. Te jártál Magyarországon (sőt, most is ott vagy). Karanténba vonulsz?

A két beteg esetében én kb. úgy becsülném az esélyét, hogy egy hazalátogatáskor elkapja, hogy egy a félmillióhoz. Szerintem ekkora kockázatot sokszor vállalnak emberek (pl. kb. 10 felszállás egy repülővel). Szóval a kérdés tényleg az, hogy hiszel-e a kormányodnak.

Azt még mondhatod, hogy szégyen rá nézve, hogy hisz az iráni kormánynak, de akkor azt is mondhatjuk, hogy szégyen mindenkire nézve, ha hisz akármely kormánynak olyan dologban, amit nem tud ellenőrizni, nem?

Nem kell itt semerre kormányozni! ;)

Az egyetem egy munkahely, a rektor a főnök, a diák a beosztott. Ha a főnököd "megkér" valamire, akkor azt meg szoklták tenni.

A másik verzió szerint meg repülsz.

Pót indoklás: Egészségügyi pályára készülő ember nulla felelősségérzettel. Ezért etikailag el kell tanácsolni a további tanulmányoktól!

Azért ez bonyolultabb.

A főnököd megkér arra hogy dolgozzál már a hónap összes hétvégéjén akkor ingyen is megteszed? Hisz megkért.

Szállodához is lehetne hasonlítani a rektor az igazgató a diák a vendég (valószínűleg fizető vendég), ha az igazgató megkér, hogy az ugyan befizettet reggelit és vacsorára ne menj le, akkor te ugye nem várnád el hogy pl felküldjék cserébe a szobádba?

De lehet hasonlítani pl fodrász tanulóhoz is ha a üzlet akinek fizet, hogy ott gyakorlatot és tudást szerezzen, na ott megkéri a főnök ne menjen be akkor nem kellene valamit mellétenni? 

 

Ugye te még soha nem láttál még pl patikust betegen dolgozni? Nemrég elég sokat jártam kórházba látogatóba hát láttam takarító, és nővért is betegen bejárni. 

Tényleg bonyolultabb, csak az eszköztárad szegényes hozzá.

Kimarad példálul a "Ha azt mondják ugorj kútba..." kezdetű okosság. :-D

A bonyolultság az antiszociális, ostoba és mérlegelésre képtelen viselkedésben nyilvánul meg.

A kérdés csak annyi, hogy akkor most jó? Ami kimaradt:

- ha megfertőzi az oktatót, vagy

- megfertőzi a diáktársait (stb.)

- karanténba kerül

akkor a pénzénél marad a fizetővendég? Ha nem, akkor másnak se legyen jó?

Ha a főnököm megkér - akkor van indoklás is - mivel itt is volt.

A következő példa is rossz, mert akadályoztatás esetén az egyetem biztosíthat pótlást. Hacsak közben meg nem halt a megfertőzött oktató. ;)

A betegen dolgozó patikus ugyanaz. Ráadásul az idős, veszélyeztetett emberek gyakrabban járnak gyógyszertárba, így akár potenciális gyilkosnak is nevezhető.  Ha valakit be lehet perelni a 40 éve elkövetett erőszakért, miért ne hajthatnám be az ilyenen pl. az általa okozott káromat? (Ennek esetleg utánanézek, mert a lányom éppen egy biztosítónál jogász.)

De biztosan igazad van. Rengeteg ostoba és felelőtlen ember van a világon, ezért bárki lehet az és ez így jó.

Egyetemi hallgató főleg ha külföldi ha buja a fél évét azért bukhat elég sokat nem csak a tandíjat mert volt neki egy megélhetési költsége is. 

Hangsúly a biztosíthat pótlást. Nekem az egyetem kommunikációjában az nem tetszik hogy nincs megadva mit ígért cserébe, (jellemzően akkor nem írnak ilyet ha semmit, leírták az elvárásaikat azt annyi) neki nem biztosíthatnia kellene hanem biztosítania. 

Ezért kellet volna az "Államnak" döntenie az egyetem helyett. 

Akkor tesztelném a te hogy döntenél, egy egyszerű kérdéssel. 

Van 10db otthonápoló egy kerületben mindegyikre jut 2-4 ellátott.  Megbetegszik 4 bemenjenek e dolgozni?

A igen akkor megfertőzhetik az otthon ápoltakat.

B nem akkor viszont senki nem fogja őket ellátni. (Ez a magyar valóság, nincs tartalék a rendszerben)

Ugye olvasod mit írtam korábban?

Akkor most nem bukja a buja félévét?

Persze mit várunk egy idiótától, aki olyan országból érkezett, ahol a vezetők is hullanak, mit a legyek.

Az egyetem feladata világjárvány esetén az, hogy negyed órán belül beidézi Orbán Viktort, aki letérdel az iráni szállóvendég előtt. Majd megesküszik a fehér ló seggére, hogy az ÁLLAM (ha nem menne, akkor meg a saját pénzéből) biztosítja a kedves szállóvendég minden óhaját.

Ilyen esetekben az állam feladata az erőforrások biztosítása és megóvása. Garanciát adhat arra is, hogy talán nem lőnek le, ha megszeged a karantént. De apró polgárjogi szerződésekkel nem kell foglalkoznia.

Az egyetem a vis major esetekben is lehet nagyvonalú, de lehet reális is. Az utóbbi esetben előkapja a BTK-t, az etikai bizottságot és már el is van tanácsolva a kiváló közösségi szellemet ápoló barom. Hiszen még színházba is elvitte a vírusát.

A korrekt állami hozzáállást a csehek mutatták be: 39 millió forintnak megfelelő bírságot fizethesz, ha megszeged a karanténba vonulást. Ez talán tudatosítja az okozott kár mértékét. No, meg úgy is bevisznek.

Faszfejek mindig akadnak.

A kérdésedre a válasz B+. Fertőzötten idős, veszélyeztetett ember nem látogatható. A B eset nem fekete-fehér. Ha csak az egy megbetegedett embert számolod, akkor tényleg nincs  tartalék a rendszerben. A valóságban meg létezik egyéb lehetőség is, meg kell találni. Történetesen a párom is végzett ilyen munkát, tudom miről beszélek.

Na akkor arra válaszolj ki korlátozhatja egy liberális országban a szabadságod?

A az egyetem?

B az állam?

Illiberális országban ki korlátozhatja szabadságod?

C az egyetem?

D az állam?

Kíváncsi vagyok hol rendelhet el egy egyetem kijárási tilalmat hozhatnál rá pár példát. 

Mesélek egy történetet a témában:

Múlt hétvégén egy finn nő Milánóban töltött egy hosszú hétvégét. Jól érezte magát, hazajött, aztán szépen ment dolgozni, ahogy kell. Kedden már kicsit náthásnak érezte magát, szerdán már egyértelműen lázas és köhögős tünetei voltak, ezért jelentkezett a megyei kórháznál, hogy a járványos területen járt, most tünetei vannak. A hét során letesztelték, vasárnapra (tegnap) jött meg az eredmény: pozitív. Miután egy általános iskolában dolgozik, majdnem száz gyerek és kolléga lett expozálva a vírusnak.

Az érintetteket az iskola igazgatója értesítette, hogy karantén alatt vannak, otthon kell maradniuk, a családon kívül senkivel se érintkezhetnek, és le fogják tesztelni őket. Azt is közölték, hogy a karantén szabályok megszegése három hónapos szabadságvesztéssel jár. (Gyk.: kijárási tilalom alatt vannak.)

Persze az egészségügyi hatóságok is felkeresik őket, mert mintát vesznek, de miután nincs karantén, hivatalosan járvány sincs, így valóban az iskola igazgatója szólt, hogy "korlátozva van a szabadságuk". Állami képviselő meg se szólalt az üggyel kapcsolatban.

Onnan tudom a sztorit, hogy abban a kisvárosban történik mindez, ahol lakom, a suli tőlünk 5 kmre van, igaz, a gyerekeim nem oda járnak.

A kérdésem hozzád: ez alapján Finnország milyen ország?

A liberélis

B illiberális

Csaba

Hát ha Finnországban egy iskola igazgató elrendelhet karantént az egyértelműen A. De azért erről egy hírt dobhatnál mert lehet, hogy ő nem az elrendelő csak az aki mivel "kapcsolatban van" az összes érintettel csak a rossz hír hozója.  

De akkor kérdezem ha ez Magyarországon így van ahol fontos a szuverenitás, akkor ha az itt lévő Török/Kinai/stb iskola igazgatója rendelné el a karantént az nem e belügyeinkbe törtnő beavatkozás lenne? Vagy a CEU rektora, esetleg itt működő számtalan "nemzetközi" iskola igazgatója?

Kérdés hogy fogják ellenőrizni hogy betartották e, mert az önkéntes karantén elég megbízhatatlan szerintem. Még ott is ahol az államra nem mint ellenségre tekintenek a polgárok (pl adófizetési morál), és egyfolytában nem kiskapukat keresik, vagy nem szegik meg folyamatosan a szabályokat (pl. közlekedési morál, mennyi szemetet találsz a Finn erdőkbe és mennyit a Magyarban)

Dolgoztam egy keveset az államapatusban, hivatalban és azt szoktam meg, hogy minden túl van szabályozva ki mit csinálhat, mit rendelhet el mire adhat engedélyt, minisztériumok között meg pláne Oktatási vs Egészségügyi, hogy egy hatáskört átadjanak hát. Elhiszem, hogy ez a Finneknél másként van. Csak azért ellenőrizném. 

 

Meg mint minden a világképemben a pénz körül forog. Azaz azt nézem ki fizeti a révészt.  Itthon is az a kérdés ha te önként otthon maradsz akkor nincs táppénz nincs fizetés, ha a munkahelyed kér meg erre akkor ö fizet, ha az "állam" akkor meg ő. Kérdés ebben az estében kapnak e a tanárok bért, és ha igen kitől? Állami vagy magán e az az iskola, ami még bonyolíthatja a kérdést. 

Ja és még egy, úgy sejtem az új NAT kapcsán azért olvasgattál, hogy elég feszített az óraszám, a meglévővel is egyébként.

Na ha 2 hétre otthon maradnak a tanulok (hazai helyzetről tudok nyilatkozni bár csak egy kulcslukon át szemlélem  2 iskola 3-4 tanár véleménye) akkor egyben lehetsz szinte biztos, hogy tanulni azt nem fog (leszek kivételek).  Itthon az iskola igazgatók jogőre kb 0 hogy oldanák meg a helyretett ha ők rendelik el a karantént azaz a tanszünetet? Ha a vizsgák időszakára esik érettségi, szakmai vizsgák?

Megjött a hivatalos válasz, hogy miért fogott kezet miután beleköhögött a kezébe:

Ha sem a magyar miniszterelnök, sem vendéglátója nem beteg, nincs ok a kézfogás mellőzésére

– válaszolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az atv.hu érdeklődésére, hogy van-e protokoll Orbán Viktor miniszterelnök számára a koronavírus idején.

Az egyetem feladata hogy értesíti akit kell  pl országos tisztifőorvost, aki ha indokoltnak látja elrendeli a karantént.

De tényleg miért nem az a kérdés mit keresett itt az a diák, a külügyminiszter miért nem vonta vissza az összes vízumot, miért engedték be?

Ilyen esetekben az állam feladata az erőforrások biztosítása és megóvása. Szükség esetén a karantén elrendelése, és a veszélyes országból történő beutazás megtiltása. Azaz a határok védelme. 

Tényleg és a korrekt cseheknél rendelhetik el a karantént ha már így vágod, gondolom az egyetemi rektorok igen és kik még? 

De tudod te a választ hol a hiba hisz le is írtad No, meg úgy is bevisznek. Itt is az hibázott aki nem vitette be ha a rektor akkor a rektor. 

Így, sorban:

Gondolod, hogy az egyetem (rektor) odaállt a diák mellé és figyelte, majd intézkedett? :-D

Ha nem olvastad vón, Iránnak nem adnak már ki vízumot. Viszont aki itt betegszik meg, azt karanténba szállítják - ez is megtörtént.

Nem, nem a cseh rektorok rendelték el a karantént. ;)

Nem te hoztad a Cseh követendő példát. Még szerencse mert ahogy leírtad úgy követendőnek tartom. Elrendelik a karantént (nem a rektor), majd megy a karhatalom és érvényt szerez neki. pl megy az idegen rendészet és közlik a diákkal ha nem együttműködő akkor kiutasítják az országból azonnal. 

Mert ha nem feltetted még el te képviseled az hogy jó ha a rektor rendeli el. Erre hoztad mint követendő példát a Csehet :D

B hez annyit ha ellátatlanul marad és belehal ki a hibás? Megfázási szezonban simán kieshet 10 emberből 4.

A valóságban az egyéb lehetőség a család.

Én meg sokat jártam kórházba, és azt láttam ha nem megy be betegen a nővér akkor nem lesz nővér vagy a másik megszakad. Ugyan ez igaz a takarítókra.  De kilépve a kórházból a közértbe a pénztáros sem mer otthon maradni betegen, az iskolába bejár a tanár szintén betegen. A gyárban a melós. 

Nekem is jobban tetszene ha mindenki a munkáját végezné el jól. Azaz a BKV sofőr bemenne és ha nem felel meg a busz mindennek amit előírt az állam és a BKV akkor nem vinné ki. Az orvos nem műtene ha nem adott minden feltétel, a körzeti orvos nem fogadna beteget amíg meg nem kapta az államtól a védőfelszerelést. 

Tényleg megkérdezhetnéd a lányod hogy a jelenlét bónusz amit ugye arra adnak ha nem lettél beteg (felbujtanak arra hogy bejárj betegen) az mennyire jó most. 

Ki a hibás? Semmiképpen nem az a dolgozó, amelyik a munkavégzésre alkalmatlan.

A betegen dolgozókról (bár ezt néhányszor kifejtettem), annit, hogy

- másokat veszélyeztetnek (akár BTK)

- magukat veszélyeztetik - Láttam egy csomó, élete végéig tartós egészségkárosodást összeszedő embert.

- a munkáltató érdekeit veszélyeztetik - Mi van, ha annyi lesz a megbetegedés, hogy be kell zárni a céget?

Aki betegen dolgozik másokat veszélyeztetve, az nem értelmes ember. Van ilyen.

A bkv sofőr (már amíg volt elég), az pont ilyen állatfaj. Ha csak nem tetszett neki a busz, hazament.

Felbújtanak arra, hogy ...

Figyelj oda egy kicsit! Itt a fórumon is leírták, de itt egy cikk, de a lényeget iderakom.

Ha azok, akik szándékos magatartásuk miatt megfertőznek valakit, akkor akár súlyos testi sértés miatt is felelhetnek.

"Aki betegen dolgozik másokat veszélyeztetve, az nem értelmes ember. Van ilyen."

Erre írtam ez nem fekete fehér, hoz egy döntést mi a kisebb rossz ha a kistelepülés egyetlen patikája zárva tart, vagy kinyit ezzel "veszélyeztet" másokat.

Ezt módon lehet megváltoztatni ha vannak róla ítéletek, azok meg vannak futtatva a sajtóban.  Azaz

"Ha azok, akik szándékos magatartásuk miatt megfertőznek valakit, akkor akár súlyos testi sértés miatt is felelhetnek."

Tudsz olyan gyógyszerészt akit ezért elítéltek? (Lehet az akár egy sima influenza miatt is) Lehet ez egy pénztáros is akár. Mert ugye gondolom te is sejted a pénztáros főnöke nyomás alatt tartja a kedves munkalávalót, hogy holmi csip csup (legyen az egy egyszerű megfázás) betegség miatt  ugyan már ne maradjon otthon. 

Iderakhatod még 100x ha nincs mögötte az alkalmazás ugye eddig leszarták dübörögjön a gazdaság most csak a korona vírus miatt került előtérbe. (H1N1 kapcsán halottá te erről?)

Te azt feltételezed hogy a társadalom tagjai jók én mint libárlis meg azt hogy nem. Nézz egy kórházra ott a Honvéd kórház aki betegen (influenzás) bemegy látogatóba másokat veszélyeztetve, az nem értelmes ember. Mégis inkább kitiltanak mindenkit, mert nem lehet számítani arra hogy túl sok értelmes ember van.

Hozzáteszem örülnék annak, hogy tesztelnék a látogatókat és aki influenzás arra lesújtanának a törvény vasszigorával.  

Vagy aki tömegben (tömegközlekedésen) szabadon köhög tenyerébe tüsszent. Van már ezekről ítélet? Addig meg a törvény annyit ér amennyire betartatják. Ha nincs ilyenből eddig ítélet akkor eddig leszarták. 

Ha egy irodában szűk helyen ül 10-100 ember, az egyik bejön, és szó nélkül körbetüsszögi az egész irodát, az egy köcsög, mert mindenkit végigfertőzne, a többi kolléga nem tud hova menekülni. Vegyen ki szabit vagy home office.

Ha egy patikában egy darab dolgozó van, az nem fogja a többi dolgozót megfertőzni. Kiírhatja az ajtóra, hogy beteg vagyok, belépés saját felelősségre, maszk, fertőtlenítés, stb. Ha az ügyfél fél, van választása, nem jön be. Akkor ez így már rögtön nem köcsögség.

Az első gondolatra linkeltem a hivatástudatos ausztrál orvost.

A másodikra: Lehet, hogy megöltél valakit, de még nem derült ki, ezért el sem ítéltek.

A) Jólt tetted.

B) Bűnöző vagy.

A többit meg részletesen leírtam korábban, olvasd el!

Az emberek meg igenis értelmesek. Most olvasom, hogy van aki robbanószerkezetet süt ebédre. ;)

Szintén olvass utána az H1N1 kérdésednek! Rá fogsz jönni mi az eltérés, bár ezt is többen leírták ebben a topicban is.

Eddig, amit tényleg tudtak idézni, az egy körlevél volt, amiben az Egyetem kérte a hallgatókat, hogy maradjanak otthon. Most kiadtak egy nyilatkozatot, ami szerint "kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem", ami még csak nem is lehet igaz, mert erre nem az egyetemnek van jogköre, hanem a tisztifőorvosnak és a kormányhivatalnak.

Vannak furcsaságok, pl.:

Kásler szerint az iráni diákok február 22-én jöttek haza, 24-én jelezték a Semmelweis Egyetemen a panaszaikat, majd találkoztak az üzemorvossal.

Ezek szerint már feb 24-én tüneteik voltak (tegnap még tünetmentességről volt szó) és jelezték is, de nem ellenőrizték őket. Az észak-olaszból hazatérő iskolásokat/hajóról hazatérőket meg karanténba rakták annak ellenére, hogy nincsenek tüneteik.

Mélyebb társadalmi probléma. Eladó, pénztáros, járjon be betegen is dolgozni ez az elvárás (ha nem áthelyezik vagy rémítgetik vele).

Diák ha egy tüsszentésre otthon marad logós. Más kérdés hogy a otthon maradó diákok hány százaléka tanul otthon és halad az osztállyal. 

Itt az egyetemnek volt egy kérése kérdés mit tettek hozzá, egyetemen tanulni is kell kérdés meg tudja e ezt tenni ha nem jár be vagy lemarad, hallatom én olyanról akinek ha nem voltál az előadásán akkor szinte biztos a bukta. 

Az a kérdés, hogy amikor az egyetem arra kér valakit, hogy ne menjen be, akkor mennyit ad vissza a tandíjból. A gyógyszerészkaron 800 000 Ft/félév a tandíj. Egy félévben van 14 hét, azaz, ha két hétig otthon maradsz, vesztettél 114 000 Ft-ot. Ha ezt nem ajánlották fel, akkor a kéréseiket kenjék a hajukra, karantén akkor van, ha a tisztifőorvos vagy a kormányhivatal előírja.

Amúgy két hét alatt elég rendes lemaradást össze lehet szedni, még az előadásokon is, nem beszélve a gyakorlatokról, laboratóriumi gyakorlatokról.

Vis major esetén gondolom pont annyit, mint amennyit az utasbiztosítások fizetnek. Kerek 0 forintot.

Ja és még mindig kérdéses, hogy egy iskola vezetője elrendelheti-e vészhelyzetben, hogy XY nem léphet a területére. Szerintem el. Ennek majd még pls. nézz utána.

trey @ gépház

Nem vis major. A félév február 3-án kezdődött, az egyetem akkor már tudott a járványról, elvileg értenek is az epidemiológiához. Ha akkor felvették, és nem képesek teljesíteni, akkor az, hogy félnek, nem vis major. Az esetleg, ha a tisztifőorvos/kormányhivatal elrendeli, hogy ne járjon be. (Amúgy pl. az utazás esetén, ha rajta van az uticél az utazásra nem ajánlott országok listáján, akkor az utazási irodának vissza kell adnia az utazás árát, vagy fel kell ajánlania egy azonos, vagy magasabb értékű utat (gondolom, máshova vagy máskor), vagy visszaadnia a zsozsót. Ha az adott ország nincs rajta a listán, csak tele a gatyó, az pont annyit ér, mint az egyetem kérése, nullát.)

Még az is mindegy, hogy elrendelheti-e, mert nem rendelte el, kérte. Ha elrendelheti, de nem tette, akkor őt is számonkérheted.

Illúzióid ne legyenek, én azt is számonkérném. De ez nem ment fel egy ostoba faszt, aki nem tudott a picsáján elnyugodni. Szerencséje, hogy itt jogállam van, otthon ezért már lehet, hogy rég meglincselték volna.

Iránban felgyújtottak egy kórházat, mert féltek a koronavírusos betegektől

trey @ gépház

De az nem ő volt, nem? Vagy valami kvantumos viselkedéssel két helyen van egyszerre?

Akik felgyújtották a kórházat, azok valószínűleg azok, akik nem hiszik el a kormányuknak, hogy tudja kezelni a helyzetet, ő meg pont az volt, aki elhitte azt, amikor a kormány azt mondta, hogy két beteg van.

Miért menne karanténba, ha a hivatalos adatok szerint nincs jelentős veszély a betegségre?

Ennyi erővel most az összes magyart otthonmaradásra kéne kérni, mert jelenleg lakosságarányosan kb most annyi a hazai betegek száma, mint akkor volt iránban.

Kormány: Senki ne utazzon fertőzött területekre!

De, hogy mennyire nem egyedi és magyar a példa, itt a szlovák:

A külügyi tárca figyelmeztet, lehetőleg ne utazzunk olyan országba, ahol felbukkant a koronavírus

Tudom, tudom. Téged csak ne kérjen meg senki, semmire. Milyen jogon, stb. Már megvan a habitusod.

trey @ gépház

Na jó, de mi az, hogy "terület"? Karantén alá helyezett terület, vagy olyan megye/ország/kontinens/bolygó, ahol már van járvány? Ez a cucc azért eléggé a karantén alá vont észak-olasz városokra van kihegyezve. A szlovák közlemény még csak nem is mondja, hogy ne utazz, csak hogy fontold meg, és ha utazol, akkor utána figyeld magadon a tüneteket (ami szerintem egész korrekt).

És nem mondom, hogy senki ne kérjen meg semmire, de baromira nem mindegy, hogy ki kér mire. Ne kérjen meg semmire pl. a kormány, az vagy ajánljon üzletet vagy írja elő (az utóbbi esetben ui. vis major, ha előtte valamire szerződést kötöttem valakivel valamire, és azt emiatt nem tudom teljesíteni), vagy egy szolgáltató. Azért ne, mert ezek egyikénél sem jellemző, hogy ők figyelembe vennék, ha én kérnék valamit.

A kéréseknek akkor van meg a helye, ha kiegyenlítettek az erőviszonyok és jó a kapcsolat. Haverokkal, kollégákkal elég segítőkész szoktam lenni, szakembereknek kíváncsi vagyok a tanácsaira.

Na, akkor mutatom, hogy hogyan járt el a másik iráni érintett. Hasonlítsd össze a kettő viselkedését:

Önkéntes karanténban volt a Szent István Egyetem fertőzött iráni hallgatója, miután visszajött Iránból

A Szent István Egyetem a koronavírus terjedésével kapcsolatban kellő időben megtette az óvintézkedéseket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már 2020 januárjában megküldte a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is - olvasható az egyetem közleményében.

Az egyetem fertőzéssel érintett hallgatója doktori képzésben vesz részt Gödöllőn. A doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián kívánt részt venni Teheránban 2020. február 23-24-én, a koronavírus ottani megjelenése (hivatalosan 2020. február 22-én jelentették be) miatt a rendezvény elmaradt, azonban a hallgató már 2020. február 20-án megkezdte az utazását.

A doktorandusz 2020. február 28-án (pénteken) érkezett vissza Iránból, és az egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelően felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. Emellett a doktorandusz témavezetője is jelezte számára, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül.

Ennek megfelelően

a doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

A Szent István Egyetem az eddigi intézkedéseit megszigorította, melynek keretében ismételt tájékoztatást küldött a munkatársak és a hallgatók részére a tájékoztatásokban foglalt higiénés rendszabályok betartása és betartatása érdekében, valamint folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állásáról. Megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferenciarészvételek felülvizsgálata is. Az egyetem folyamatosan figyelemmel kíséri az Operatív Törzs közleményeit, az azokban foglaltaknak megfelelően jár el.

trey @ gépház

Közleményt adott ki Semmelweis Egyetem, ahova az egyik iráni diák jár a Magyarországon kezelt két koronavírus-fertőzött közül.

Az egyetem szerint az iráni hallgató február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felső légúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC), írták a közleményben.

„A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént” – írták.

[...]

Az egyetem szerint legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Azt írták, hogy ebben többek között arra kérték a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, ha pedig ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől.

A közlemény szerint a fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.

Részletek itt.

(magyarul nem tartotta be a protokollt)

trey @ gépház

+ sok repülőnyi ostoba magyar, aki felelőtlenül repked fertőzött országokból, ezzel veszélyeztetve országunk gazdaságát: Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett, közölte a tájékoztatási honlap. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Még azt sem olvasod el, amit tegnap este beidéztem...

Az egyetem szerint az iráni hallgató február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felső légúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC), írták a közleményben.

A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént” – írták.

Tehát, akkor összefoglalom neked: 
 

  •  pénteken olyan kórházba irányították, ahol el tudták volna látni szakszerűen
  • ehelyett egész hétvégét ellátás nélkül töltötte
  • majd hétfőn nem a kórházba ment, ahol tudtak volna vele kezdeni valamit, hanem egy háziorvoshoz, akinek egy spatulája meg egy vérnyomásmérője van
  • a háziorvos azt mondta, maradjon otthon (karantén)
  • ehelyett elment az iskolába a többiek közé

A "srác" nem hibázott tényleg. Valóban nem.

trey @ gépház

Nem tudom, hogy miért nem egységes protokollt követnek (gondolom mindkét szolgáltatást a Semmelweis Kft. végzi), de a háziorvossal ellentétben a call centeres NEM orvos.

Kicsit köhögök és náthás vagyok, kb. 300 idegen nációjú kollégával dolgozom együtt, sokuk láthatólag nem Európai.
Mit javasolsz?

Ha nem tudod megcsinálni, akkor éppen rágalmazol. Kikeressem ahhoz a paragrafust?

Mindenkeppen erdemes lenne, mert ujsagcikkek idezgetese, altalanos velemeny megfogalmazasa, stb. peldaul nem ragalmazas, itt meg emlekeim szerint ilyesmik tortentek csak.

Ha volt olyan komment, amiben trey konkretan azonositotta a diakot, es valotlant allitott rola, arrol lemaradtam, sorry. Volt ilyen?

ROTFL.

Na ne komolytalankodj már! Menj, jelents fel! Ha a bíróság ez alapján elítél, dalolva "ülöm le". Te itt egy emberek egészségével játszó ostoba ember védelmében próbálsz elhallgattatni mindenféle röhelyes feljelentés fenyegetéssel? :D Miközben Olaszországban akár 3 hónapig terjedő börtönt is kaphat az, aki megszegi az előírásokat :D

trey @ gépház

Aki az előírásokat szegi meg, az MO-on is büntethető (gondolom, ezt most nem néztem meg). Csak nem volt előírás. Szóval, ha valaki játszott mások életével, az az volt, aki eltitkolta hogy több, mint két iráni fertőzött van, vagy esetleg az, aki nem hozott előírást (ha indokolt lett volna szakmailag, ezt nem tudom megítélni). (Azt pl. kifejezetten támogatnám, hogy akik felelősek az eltitkolásokért Kínában, Iránban, ki tudja, még hol, azok valamilyen módon üljenek érte. Persze nem fognak, de engem az nem nyugtat meg, ha helyettük valaki más ül, akiről nem sikerült eddig kimutatni, hogy törvényt sértett volna.)

Amíg te számomra a paragrafust keresgéled, addig közben meglett a BTK-s paragrafus:

Aki nem hajtja végre a járványügyi előírásokat, az bűncselekmény miatt kell, hogy feleljen. Emiatt zajlik már egy intézkedés, ugyanis 

két iráni állampolgár nem hajlandó alávetni magát az eljárásoknak. Ha pedig így fertőznek meg valakit, akkor súlyos testi sértésért kell felelniük. Ha meg is halna valaki, akkor halált okozó súlyos testi sértés lenne a vád - mondta Lakatos Tibor.

Most már fellapozhatod magadnak. SzaCsaJo majd segít neked.

trey @ gépház

Nem törvényt, már akár intézkedést is, az Index cikke szerint:

aki nem tartja be a járványügyi intézkedéseket, az bűncselekményt követ el – fertőzés esetén súlyos testi sértést, ha pedig a fertőzött meg is hal, akkor halált okozó súlyos testi sértést.

De tedd őket bátran próbára. 

Tudomásom szerint itthon nincs elrendelve karantén se városra, se régióra, se épületre jelenleg. De fixme.

trey @ gépház

Én úgy értelmeztem a járványügyi intézkedésekről szóló törvényt, hogy azok elrendelésére a tisztiorvosnak és a kormányhivataloknak (a volt ÁNTSZ) jogköre lenne. Az tehát nem járványügyi intézkedés, ha én félek, hogy elkapom, és ezért arra kérlek, hogy maradj otthon.

Nincs elrendelve semmi. Ha nem teszed amit mondanak, bevisznek a picsába. Ha közben megfertőzöl valakit, börtönbe is kerülhetsz. Most már remélem tiszta a kotta. Ha van iráni vagy más külföldi cimbid, aki még nem érti, kérlek bábozd el neki. 

trey @ gépház

Nekem eddig is tiszta volt a kotta. Csak azt ugrottad át, hogy kire vonatkozik a mondatodból elhagyott alany, kik "mondanak" valamit. Ha az, akinek erre jogköre van, azt mondja, akkor menni kell. Ha meg más mondja, akkor a saját, legjobb belátás szerint azt kell csinálni, amit helyesnek látsz. Attól még, ha a fodrászod szerint egy adott szögből nézve hasonlítasz egy koronavírus-fertőzöttre, még nem kell sehova se menni.

A srác helyett a "faszszopó ember"-t használnám arra, aki felrúgta az egyetem kérését és nem tartotta az elrendelt karantént.

Ebben a kontextusban szerintem az "ember" szót helyesebb kicserélni arra, hogy "rohadék". Az ilyet simán agyon kéne lőni. Elvégre milliók életét kockáztatja.

Mármint akkor ezek szerint a kormányzat, aki NEM rendelte el a hivatalos karantént a súlyosan érintett országból beutazóknak.
Emberünknek nem kell bejárnia órákra, de szabadon elmehet a Szecskába, mert az úgyis irtsa a virust, utána pedig sörikézni a hatkerbe.

Figyelj már, az egyéni felelősség hol van?!

Arra gondolok, amikor efféle járványveszély van, MAGÁTÓL IS kéne annyi esze legyen hogy nem megy SEHOVA! Se egyetemre, se máshova. Ennyi esze egy laboratóriumi fehéregérnek is illene legyen, de pláne annak aki egészségügyi szakon tanul, ha jól emlékszem gyógyszerészetin?!

Tisztában kell legyen azzal, mennyire kockáztatja az embertársai életét. De ha netántán és esetleg mégse jutott volna eszébe addig, legkésőbb akkor csak fel kéne derengenie az agyában, amikor már ilyen jellegű kérést kapott a tanintézménytől is!

Addig még esetleg elképzelhető hogy jóhiszeműen járt el (bár akkor is halálostobának tartom...), de azután az a minimum hogy nem megy SEHOVA amíg a karantén ideje le nem telik!

Józan ész is van a világon, "common sense" meg hasonlók...

Te nem mész sehova? Az ő kormánya azt mondta, hogy két beteg van, egy 80 milliós országban. A magyar kormány azt mondja, hogy 2 van egy 10 milliós országban. Lehet, hogy ő hitt az iráni kormánynak. Te hiszel a magyarnak?

Matekházi:  ha egy 80 milliós országban van 2 fertőzött, és én odalátogatok, találkozom mondjuk 100 emberrel (erős felső becslés), akkor mekkora az esélye, hogy találkozom fertőzöttel?

Általában se nagyon szoktam eljárkálni ide meg oda, nekem mint írónak azaz alkotónak jobban megfelel ha otthon gunnyasztok, tudod akkor van időm meg alkalmam írni. De ezt csak mellékesen jegyzem meg.

A lényeg az hogy járványveszély idején még az amúgy szokásos eljárkálásaimat is igyekeznék a minimumra szorítani, de KÜLÖNÖSEN ha ilyen irányú felkérést kapok bárhonnan, bármilyen szervtől, ami bármiféle formában is a „felettesemnek”, „főnökömnek” tekinthető!

Holott én nem is efféle egészségügyi szakon tanulok. Ha valaki azon tanul, sokszorosan nagyobb a felelőssége, egyszerűen mert alapból messze több hozzáértést tételezünk fel róla. Hiszen ilyen szakmát tanul, vagy nem?

És NEM, én határozottan NEM HISZEK a magyar kormánynak!

Mély meggyőződésem hogy sokkal több a fertőzött mint hirdetik. Miért is higgyek fideszéknek, a választásokat is elcsalták... Orbánéknak én nemhogy semmit nem hiszek el de amit mondanak annak még az ellenkezőjét se!

Egyetlen esetben lehet igaz amit állítanak: ha direkt nem tesztelnek egy rakás illetőt, akit egyébként illene tesztelniük... Hogy így járnak el, akadnak is erre utaló jelek. Ez azonban struccpolitika a szememben.

Visszatérve a diákra meg az egyetemre: azon lehet vitázni, van-e ilyen kötelezettsége és/vagy joga az egyetemnek hogy karantént rendeljen el vagy erre kérje a hallgatókat, és az is lehet hogy a magyar kormány dolga lett volna ez nem az egyetemé, így a kormány ebben bűnös hogy nem tette meg. Ez lehet. Mindez azonban semmiben se kisebbíti a szememben a diák egyéni felelősségét. Illetve felelőtlenségét.

De mi az, hogy valaki arra kér, hogy maradj otthon? Ha én most arra kérlek, hogy maradj otthon, akkor emiatt átszervezed az életed? Ne hülyítsük már egymást.

És kurvára nem egészségügyi szakmai a kérdés. Ha megcsinálod a matekházit, akkor ki fog jönni, hogy ha elhitte az iráni kormánynak a 2 fertőzöttet, akkor, mivel 81 millióan vannak, ha találkozott százzal, akkor olyan egy a félmillióhoz annak az esélye, hogy azok között volt fertőzött. Ez nem nagy kockázat, simán vállalható (annak, hogy egy repülő leesik, olyan egy az ötmillióhoz az esélye, ha légitársaságként 10 gépet elindítok, akkor már vállaltam ennyi kockázatot). A kérdés politikai: hiszel-e a kormányodnak.

Kevered a dolgokat. Igen, ekkora kockázat lehet hogy vállalható - AMÍG CSAK ÖNMAGÁRÓL VAN SZÓ. Mikor érted azonban már meg hogy másokat is veszélyeztetett?!

Kérdésedre válaszolva: ha TE kérsz meg rá hogy maradjak otthon, nem igazán érdekelne. Te nekem senkim se vagy. Ha azonban a főnököm kér meg rá, és főleg ilyen körülmények közt hogy járvány amire nincs még gyógyszer/oltás, na AKKOR minden bizonnyal otthon maradok! Azért mert a FŐNÖKÖM! Tetszikérteni?!

És aki erre megkérte a diákot, az nehezen tagadható hogy bizonyos értelemben a főnöke volt. Egy tanár, az mindig főnöke a diáknak. A dékán, igazgató, stb, pláne. Mert szomorú ha nem.

De figyelj, szerintem befejezhetjük itt. Engem úgyse tudsz meggyőzni, én se téged, és el is mondtam mindent amit akartam. A további szószaporítás felesleges.

Btw a sztori nem tűnik teljesen kereknek:

A mai sajtó tájékoztatón mondták, hogy 2 nappal az érkezés után (24-én) jelezték, hogy betegek, de ennek ellenére nem tesztelték nem rakták karanténba őket.

A csoporttársai beszámolói alapján az orvos azt mondta, hogy bakteriális fertőzésük van és antibiotikumot írtak fel nekik.

Ugyancsak nem tudjuk, hogy mi volt a levélben amit az elte küldött: 2 hete még nem volt iránban fertőzött, szóval biztosan nem utasították őket közvetlenül karanténba.

Baromira nem a főnöke. Egy külföldi diák általában fizetős képzésen vesz részt, az egyetem vezetője olyan, mint a mobilszolgáltató CEO-ja. Ügyfelük vagyok, ha nem képesek teljesíteni, akkor azt intézzék korrektül, ne kéregessenek.

(Most arról nem is beszélve, hogy a főnököd sem kérhet akármit, pl. nem kérheti, hogy szerdán ne gyere dolgozni, és nem is ad aznapra fizut, csak úgy, papírmunka nélkül.)

A sztori még annyiban sem kerek, hogy a gyerek jelentkezett az üzemorvosnál. Azután miért nem került karanténba? Ez nem jelentésköteles betegség? Akkor mégis ki hibázott?

Szerintem a főnöke. Ez nem keverendő össze azzal, hogy a rabszolgatartója. Nyilván a „főnöki” hatásköre nem terjed ki mindenre. De bizonyos dolgokra igen, arra mindenképp, ami kapcsolatban áll az intézmény biztonságával!

Hogy ki hibázott? Valószínűleg nagyon sokan. Nem tudom az összes részletet. Akármennyien hibáztak is azonban a „gyerek”-en kívül (aki ebben az életkorban más semmi esetre se tartható igazi gyereknek, mindenképp kell hogy legyen annyi józan esze hogy tudja, mi az hogy járvány, pláne ha az egészségügyben tanul!), szóval bármennyien is hibáztak rajta kívül, ez nem teszi semmissé azt, hogy akad a dolgban bőven egyéni felelőssége is!

És ismétlem, hiába ragozod, engem nem tudsz meggyőzni.

Leiratkozom a témáról.

Baromira nem a főnöke. Egy külföldi diák általában fizetős képzésen vesz részt, az egyetem vezetője olyan, mint a mobilszolgáltató CEO-ja.

Ha mar eroltetett peldakat kell hozni, akkor a mobilszolgaltato CEO-ja is kitilthatja a fizetos ugyfeleket a mobilszolgaltato irodajabol.

De szerintem el vagy tevedve, attol meg, hogy fizetsz, vannak betartando szabalyok az egyetemen is.

Nem az irodáról van szó, hanem az ügyfélfogadásról, és onnan bizonyos feltételekkel tilthatja ki (meg kell felelnie a törvényeknek, ill. ha az lehetetlenné teszi a szolgáltatás igénybevételét, akkor szabályosan szerződést kel bontani).

Természetesen vannak szabályok az egyetemen, de a) azokat nem lehet csak úgy módosítgatni (törvény szabályozás, akkreditáció, etc.), b) írásba vannak adva és nem a facebookon, c) nem kérések, hanem szabályok. De ez semmit nem befolyásol abban, hogy nem a főnöke, hanem üzletfele, mindkét félre vonatkoznak szabályok.

Ha Magyarország miniszterelnökének megfelel a facebook, akkor kinek nem? OK, majd Te eldöntöd.

A szabályzás az egyszerű, hétköznapi helyzetre vonatkozik. Ilyen esetekre meg van törvény, ami nincs benne az ÁSZF-ben. ;)

Sőt, meg se kell várni, amíg a parlament tárgyalja.

Ja, hát, aki világjárvány idején a törvénykönyvet lobogtatva futkározik fel s alá az utcákon vírusfertőzötten mint egy komplett idióta, ahelyett, hogy a józan eszét használná, az meg is érdemli, hogy balfasznak nevezzék. Most ugye be van szarva, hogy "jaj, mi lesz a barátnőmmel?". Előbb kellett volna gondolkodni, mert nem csak őt, hanem több tucat más embert is veszélynek tett ki. Mielőtt nekiállsz keresni a "milyen veszély", "hol a paragrafus" részeket a BTK-ban, vírusfertőzés veszélyének.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 03. 04., sze – 22:22

Érdekesség: egy 56 éves betegnél az agy-gerincvelői folyadékban is kimutatták a vírust

Doctors conducted gene sequencing on his cerebrospinal fluid as he showed symptoms of neurological disorder like twitching on the face after days of treatment while a CT scan and biochemical test results could identify the causes.

It said that 30 percent of the 214 patients the team studied showed symptoms in their nervous systems and the rate is even higher in critical patients at 45.5 percent.

China issued the seventh treatment guide for COVID-19 on Tuesday that includes results of autopsies, which clarifies that the novel coronavirus could damage various organs including brain tissue.  

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jmv.25728

Some COVID-19 patients also showed neurologic signs such as headache, nausea and vomiting. Increasing evidence shows that coronavriruses are not always confined to the respiratory tract and that they may also invade the central nervous system inducing neurological diseases  

It is noteworthy that in the mice infected with low inoculum doses of MERS-CoV virus particles were detected only in the brain, but not in the lung, which indicates that the infection in the CNS was more important for the high mortality observed in the infected mice

Since SARS-CoV2 may conceal itself in the neurons from the immune recognition, complete clearance of the virus may not be guaranteed even the patients have recovered from the acute infection. In support of this, there is evidence that SARS-CoV-2 is still detectable in some patients during the convalescent period 43. Therefore, given the probable neuroinvasion the risk of SARS-CoV-2 infection may be currently underestimated.

TLDR: Rángások és hasonló idegrendszeri rendellenességek is jelei lehetnek a betegségnek akár már azelőtt, hogy a tesztekkel ki lehetne mutatni a vírus jelenlétét. Az agyban a betegség lefolyása után is megmaradhat a vírus.

A koronavírus két törzsre mutálódott, és az egyik agresszívebb, mint korábban

A két koronavírus-vonal közül a régebbit S-típusnak nevezik, és ez mérsékeltebb fertőzőképességgel rendelkezik. Az újabb, L-típus agresszívabb, gyorsabban fertőz és gyorsabban is terjed. Bár az L-koronavírus később jelent meg, ma már ez felelős a fertőzések 70 százalékáért (épp az agresszivitása miatt). Egy január 21-én diagnosztizált amerikai szervezetéből már mindkét törzs fertőzését kimutatták, tehát a kétféle vírus párhuzamosan terjed.

A vakcinát, illetve gyógyszert fejlesztő laboratóriumok kénytelenek mindkét törzsre tesztelni a készítményeiket, ami tovább nehezíti és hátráltatja a kutatást.

https://index.hu/techtud/2020/03/05/a_koronavirus_ket_torzsre_valt_szet…

Elég látványos térkép, ami szerint jelenleg legalább 10, megkülönböztetett fő törzs aktív: https://nextstrain.org/ncov

Na nekem az ilyen hireknel log ki a lolab. De nem kicsit.

Az elso torzsnel sokaig azt se tudtuk, hogy hogy terjed. Meg most se vagyunk benne biztosak, hogy lappangasi ido alatt fertoz-e. Aztan hirtelen talalnak egy masikat ami "agresszivebben"? Es egybol higyjuk el? Volt mar 7 torzs, aztan 2, aztan 10... ne higgy mar el mindent a medianak elsore baszki.

Legalabb szamolni tudnanak:

"

Here’s the confirmed cases in the UK so far:

  • March 5 – Three tested positive in Scotland. It’s the biggest 24-hour jump in the UK.
  • March 4 – The number of cases in the UK jumps to 85 as 29 people who had recently travelled to affected areas were diagnosed.
  • March 3 -The number of coronavirus patients in the UK rises to 51. Speaking in the Commons, Health Secretary Matt

"
 

(via https://www.thesun.co.uk/news/10801702/coronavirus-uk-tracker-cases-map/ )

Preprint szerverre bármit fel lehet tenni, és bárki elérheti, a peer review utána jön. Pont az a lényeg, hogy az egymástól távoli kutatók megosztják egymással a félkész eredményeiket, kritizálják egymás munkáit, stb., és a végén majd kialakulnak konszenzusos eredmények. Egy újságnál persze simán nem tudják, hogy ez mit jelent. Jól be lehetne szopatni ezeket, ha én is feltennék valami kamu kutatási anyagot, hogy pl. a biorezonancia 23%-kal csökkenti a szövődményeket, pár nap múlva index címlap lenne.

Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett, jelentették be a koronavírussal foglalkozó kormányzati honlapon.

"A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza. Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal" - olvasható a közleményben. Bővebb tájékoztatást péntekre ígértek. 

https://index.hu/belfold/2020/03/05/koronavirus_beteg_magyarorszagon_wi…

Kislányom óvodájába hétfőn hoztak be egy gyereket, miközben két hetet most töltöttek Olaszországban valami esküvőn. Óvodavezető szerint ez nem probléma és nem tájékoztatják róla a szülőket, azonban néhányunkhoz így is eljutott az információ. Ennyire törődnek Magyarországon a vírussal. Az elhallgatás mindenek felett.

Egy nő büszkén meséli a tv-ben, hogy hogyan hazudtak a hatóságnak, hogy ne rakják őket karanténba:

https://www.youtube.com/watch?v=Lnwc58qSJMQ&feature=youtu.be&t=47

Van egy olyan érzésem, hogy az USA/EU-ban nem működne egy kínai szintű karantén...

Ha hasonlóak lennének a következmények, mint Kínában, akkor mindjárt más lenne a helyzet. Ilyenkor például letöltendő börtön. De most olyan a helyzet, hogy hallgass mindenről, mert mások is hallgatnak. Ha előhoznád vagy botrányt csapnál, akkor te lennél a legnagyobb pánikkeltő és mindenki ellened fordulna. Az a pár ember, aki pedig egyetért veled, az úgy sem állna ki melletted.

Egyetem se tudja kötelezni hallgatókat, hogy ne jöjjenek be, mert ahhoz a kormánynak kellene lépnie. Ennek ellenére azt látom, hogy nálunk kínaiak betartották. Persze ha oktató vagy, akkor már kirúghatnak, ha most jöttél mondjuk konferenciáról és nem tartod be a két hetet. De nem hatóság az egyetem és törvényt sem sért senki. Sajnos a kormánynak lépnie kellett volna már sokkal korábban! 

Feleségem azt meséli, hogy a kínai üzletekben a belvárosban már minden alkalmazott maszkot visel. Tanulhatnánk tőlük néhány dolgot..
És ugye persze patikákban nincs se maszk, se fertőtlenítő (bármit is mondanak TV-ben), de pont a kínaiaktól lehet venni.

Ami 2 nap egy gyereknél, 4 nap 2 gyereknél, több gyereknél 7 nap. A környezetemben az összes kisgyerekes (ovis-bölcsis) szülő ellőtt már a gyerekkel legalább 1 hét szabit januárban, és aki _csak_ 1 hetet, az le tudta passzolni nyugdíjas nagyszülőknek a már nem annyira beteg gyereket.

És akkor jön még az őszi takonyszezon, a nyári 1 hónapos bölcsi/oviszünet, stb.

Szerencsére ez nem megengedhetés kérdése, további részletek számodra a TASZ oldalán (csak hogy neked is tessen). Ott felsorolják neked, hogy mi a kötelességed. Azt a kutya nem fogja kérdezni, hogy mit szeretnél:

https://tasz.hu/cikkek/koronavirus-jogi-tulelokeszlet-karanten-esetere

trey @ gépház

Megváltoztatom a válaszom bosszankodóra.

Gondolom a fentiek fejében mondjam le az összes szakmai utamat, ami a közeljövőben vár rám, zárkózzak be itthonra, vegyek egy 20-30 kiló lisztet és konzervet, nehogy kockáztassak bármit... 

Konkréten külföldön dolgozó ismerősök írták + egyetemi listákon is terjednek az információk + 1 hatalmas cégtől én is megkaptam (akinek korábban dolgoztam), de még rajta voltam a listán. De akkor szerintem te nem multinak dolgozol, ha téged nem érint. Ráadásul még engem is érint, pedig én is nem is multinak dolgozom (most), csak kutató (is) vagyok, így nem mehetek el egy konferenciára (de szerencsére a kutatásban résztvevő másik csapat abban az országban él, így ők ott tudnak lenni, ha egyáltalán megtartják majd). Sorra mondják le a különböző találkozókat, képzéseket egyébként. Jelenleg az is kérdés, hogy mi van ha elfogadták egy cikkedet, de a konferencia elmarad.. 

Ráadásul ilyenek is vannak:

All planned departures and returns to/from ... must be reported to your respective line manager and to ... as well. (Even if you are travelling to or from the above mentioned countries for personal reasons.)

Szóval még a személyes útjaidról is be kell számolnod (és ez nem a szakszolgálat).

Nem multinak dolgozom. Bár gondolom ez mindegy, a vírus nem ez alapján válogat.

És amit tapasztalsz szerinted a pánik része, vagy jogos elővigyázatosság? Jelenleg nem úgy tűnik, hogy a cégem, vagy bárelyik külföldi partnerünk nagyon aggódna a vírushelyzet miatt. Racionálisan pedig amellett is lehet érvelni, hogy semmivel nem nagyobb kockázat egy ilyen utat megtenni, mint itthon maradni, és amellett is, hogy bármit tesz az ember egy extra, felesleges kockázat. 

Jelenleg nem látom mivel lenne kisebb kockázat a BKV-n utazni minden nap melóba, ott lenni egész nap, menzán enni, este boltba menni, majd itthon lébecolni, mint csont ugyanezt tenni egy másik országban hasonló arányú fertőzöttekkel, mint itthon. (most már 4 van).

De cserébe azt is látom, hogy minden plusz út egy kockázat, és ha valami elkerülhető, miért ne válasszam a biztonságosabb utat?

Végeredményképp nincs jó döntés.

Szerintem jelenleg a felelősség elhárítása miatt van. Tehát nehogy utána perelni próbáld a céget, hogy mondjuk business trip miatt bajod lett vagy azért lett bajod mert munkatársad külföldről behozta, majd elkaptad tőle (és mivel be kell menned dolgozni a céghez, ezért ő is felelős ezért, hogy tudott róla, de nem küldte mondjuk karanténba). Persze ez Magyarországon, a magyar bíróságok mentalitásával elképzelhetetlen lenne, de ugye egy multi nem ehhez mér, hanem nyugati jogrendhez, ahol ennél kisebb dolgok miatt hatalmas kártérítési pereket nyernek.

Gyakorlatilag ahogy írod, minden tömegközlekedés (legyen az repülő, busz vagy hajó) veszélyforrás. Országok között fokozottan, de országon belül is, ahol már van fertőzött. Valószínűsítem, hogy azokon a helyeken fog a vírus jobban terjedni, ahol a tömegközlekedés fejlett és sokan használják -> tehát például nálunk is a városokban. USA legtöbb állama ilyen szempontból sokkal jobb hely, mert még a WC-re is autóval mennek az emberek (nem csoda, hiszen már egy bevásárlóközpont parkolója is 10 perc séta lehet vagy van ahol autó nélkül ki sem szolgálnak, például Checkers), viszont ott meg a fizetős egészségüggyel fogják megszívni..

Tehát szerintem a kockázatot úgy kellene meghatározni, hogy
- milyen valószínűséggel beteg egy ember ott, ahol áthaladsz
- eközben milyen közel kerülsz és hány emberhez

Nalunk detto ugyanez. UK irodaban volt egy fertozott ott most a hetre bezar az iroda amig kitakaritjak

Amugy lepesenkent volt eloszor csak Kina Szingapur Iran es tarsai voltak a feketelistan. Most nalunk gyakorlatilag teljes stop van nem lehet meg a szomszed orszag irodajaba sem utazni.

Szerkesztve: 2020. 03. 06., p – 03:29

Érdekes adat:
Férfiként 1,68x nagyobb esélyed van meghalni koronavírusban, mintha nő lenné

Hozzáteszik persze, hogy a férfiak többet dohányoznak Kínában, ami egyéb betegségeket okoz, ami indokolhatja ezt a számot.
Én viszont azt teszem hozzá, hogy viszont annyi idős férfi sincsen a világon (pont az a korosztály, amelynél nagyobb a halálozási arány), mint nő, mert a férfiak korábban halnak mindenütt mint a nők. 

Szóval vagy ez a vírus szexista vagy a statisztika :)

Forrás:
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

Az adatok egy kínai tanulmányból származnak, ahol a dohányzás:

férfiak: 48%, nők: 1.9%

https://www.statista.com/statistics/916348/china-share-of-smoking-adult…

Tekintve, hogy légzőszervi betegségről van szó, szinte biztos, hogy inkább a dohányzás a faktor és nem a gender.

Az iráni szálhoz: tekintve hogy jó hosszú időn keresztül szabadon kószált a koma az országban és 5-14 nap a lappangási idő ( ami alatt vagy fertőz vagy nem ) potenciálisan több százra tippelem a vírushordozókat magyaroszágon . Tekintve hogy influenza járvány is van és a kínai adatokból tudjuk hogy az esetek 80%-a otthon kifekhető nagyon sokan NEM FOGNAK elmenni orvoshoz, kórházba. Következtetés: hirtelen fog megugrani a súlyos esetek száma és magas lesz a halálozási arány ! 

Ne legyen igazam .

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

John Hophkins Dashboard-on még mindig két betegünk van.
A koronavirus.gov.hu szerint még mindig karanténban van a 15 japó turista akit tegnap vittek be, ennyi idő alatt nem tudták elvégezni a tesztet?

Vagy nem akarják, mert drága..

HIV tesztet is csak akkor végeznek PCR-el, ha egészségügyi dolgozó vagy + ilyen betegekkel foglalkozol + megsérültél / baleset ért munkád során, mellyel elkaphattad. Így megkezdhetik azonnal az antivirális terápiát, amivel nagy valószínűséggel teljesen kiirtják a szervezetből. Ha viszont "halandó ember" vagy, akkor csak utólag (minimum 2-3 hónap) vizsgálnak meg hagyományos teszttel, amikor már nem gyógyítható és életed végéig folyamatos kezelésre szorulsz. Üdvözöllek a magyar egészségügyben!

Ég és föld kettő.

A PCR kimutatja a vírus jelenlétét, akár néhány órán belül hogy megkaptad és még semmi tünet / károsodás nincsen, valamint kis számban van jelen a szervezetedben, ezért antivirális szerrel gyógyítható.

A hagyományos teszt (amit annak végeznek, aki "beesik az utcáról") már az antitesteket mutatja ki a szervezetben, amelyekre akár több hetet / hónapot is kell várni. Ezért mondják, hogy hiába mész el HIV tesztre azután, hogy "esemény" volt, a teszt negatív lesz, mert várni kell rá hogy a szervezetedet megtámadja, ami ezáltal antitesteket képez (és már gyógyíthatatlan lesz).

Ugyanúgy kimutatható lenne PCR-el a veszettség is miután megharapott az állat (mielőtt még gyógyíthatatlanná válna), mégsem használják mert túl drága, ezért inkább adják az oltássorozatot mindenkinek (ha veszett állat harapta meg, ha nem..). Ráadásul sebészek bejelentenek a központba és ha nem mész el oltásra, akkor akár erőszakkal is elvihetnek. Azonban a helyszínen (ha már bent vagy a központban) aláírhatsz egy papírt amiben lemondasz bizonyos dolgokról és visszautasíthatod az oltást. 

Elgondolkodtam, hogy "virtuális inverz karanténba" tegyem a családot. Mármint hogy az elkerülhető zárt térben rendezett nyilvános programokat lemondjuk. Nem mintha félnék a vírustól, de nem árt az óvatosság. Mit gondoltok?

Ha nincs köztetek 60 pluszos és mindenki egészséges, nem tennék ilyet. Ennyi erővel minden influenza szezonkor is lehetne.

Ha olasz utam lenne épp most én arra is elmennék. 10 és 39 éves kor közt 0.2% halt bele.

És a valóságban még ennél is sokkal alacsonyabb, mert aki elkapja és tünetmentes vagy nagyon enyhe, az nem megy el orvoshoz.

"Everything fails, all the time."

A kapitány leszól a gépházba:
-Mennyi?
-Harminc! -kiáltja a gépész.
-Mi harminc? - kérdez vissza a kapitány.
-Mi mennyi? -kérdez vissza a gépész.

"30% körüli kórházi és 10% környéki intenzív kezelés miatt." Ezek a számok állt onnan jönnek ahol kevés tesztet végeznek, ahol sokat ott mások lesznek ezek a számok. 1000 gyanús esetből csak a leggyanúsabb 100 teszteled abból simán lehet 30 kórházi beteg. Ellenben ha végigtesztelnék mind az 1000 kiderülhetne hogy van 30 kórházi kezelted meg 300 beteged aki szinte észre sem vette hogy elkapta. 

Egyik nagymamámnak szintén voltak mellékhatásai az oltásnak (légszomj, láz, stb), de neki mellette krónikus betegsége volt és eléggé le volt gyengülve egyébként is a szervezete. Ő ugyanúgy a kontrasztanyagtól is rosszul lett, ha jól emlékszem. Tehát ha van valami komoly problémád, akkor előfordulhat valóban ilyen, mástól is hallottam. Sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni, át kell gondolni minek van nagyobb kockázata.

Én magamat nem oltatom, mert amikor 1-1 alkalommal elkapom, akkor viszonylag gyorsan túl vagyok rajta.

Orvos létére annyi eszének kellett volna lennie, hogy ha fertőzött országban járt, akkor a munkába állás előtt önkéntes karanténba vonul, hogy kiderüljön, van-e baja. Nem azzal kezdeni, hogy agyonvágja 110 ember mindennapját és/vagy veszélyezteti a testi épségét/életét.

De hát szakember volt!

trey @ gépház

Valóban jó lett volna, de lehet hogy ott is orvoshiány van és nem tudták megengedni, hogy 14-28 napra nélkülözzenek valakit. Mindenesetre a magyar operatív törzs vezetője szerint: Hatszáz eset van, az nagyon kevés. Ha ez lappangás közben fertőzne, már ömlenének az esetek Olaszországból

Fun-fact: Abban a házban laknak, ahol én is. Most kaptam hivatalos tájékoztatást:

Tisztelt Tulajdonosok, Bérlők!

2020. március 6-án a Corvin Sétányon található társasházakból több lakó jelezte a Nemzeti
Népegészségügyi Központnak (NNK), hogy bizonytalanok az egészségi állapotukat illetően, ezért
önkéntesen karanténba kívánnak vonulni. Az eljárásrendnek megfelelően a helyszínen megjelent
jármű a fent említett személyek biztonságos elszállítására érkezett. Az NNK munkatársaival történt
konzultációt követően a személyek az elzárkózást (otthoni karantént) választották az NKK felügyelete
mellett a központi karanténba vonulás helyett.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az épületekben lévő, minden emberi kéz által érintett területet, továbbá a
kukatárolókat február eleje óta, vezetői döntés szerint megelőző jelleggel napi szinten fertőtlenítjük.

Kérjük Önöket, hogy fokozottan figyeljenek saját és környezetük tisztántartására, kézfertőtlenítésre,
ezáltal a fertőzések megelőzésére.

Amennyiben további információt kapunk a központtól, azt haladéktalanul megosztjuk Önökkel.

28 csatornán megy a reklám, hogy ha betegnek érzed magad, mit kell csinálni. Azért, mert az ügyeletes egy balfasz, nem biztos, hogy a rendszer a hibás. Én is tudok nálunk alkalmatlan embert szerver témakörben, ha téged hozzá kapcsol a rendszer (mert mondjuk a többi vonal foglalt), akkor simán előfordul, hogy beszopod. Ez sajnos ilyen.

Ja és a sok ócsárlás mellett, akkor álljon itt a köszönet mindazoknak, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy mihozzánk ne kerüljön el a vírusfertőzés. Mert ugye az elmúlt napokban mindenről volt itt szó, csak egy valamit felejtettünk el. Megköszönni.

trey @ gépház

Az egyetemista szerint a csoporttársaival 3 és 6 ágyas szobákba kerültek, hiába kérték, hogy amíg van rá lehetőség egymástól is különítsék el őket, a kórházban azt a választ kapták, hogy erre nincs elég hely, ezért most 2-5 embert helyeznek el egy kórteremben.

Pozitív lett annak a társuknak a mintája, aki egy 6 ágyas kórteremben, többekkel együtt várta az eredményeket. Őt szombat este 11 körül különítették el, az új esetet pedig vasárnap reggel a kormány is megerősítette

https://index.hu/kulfold/2020/03/08/eloszor_elhajtottak_majd_megis_kara…

Ezek után, ha valaki most kopogtatna az ajtómon én is erősködnék, hogy ne kelljen bemennem: jöjjön ki valaki és vegye le a torokváladékot, ahogy az más országokban is bevett szokás.

Szóval valószínű nem olyan egyszerű a kép, mint ami elsőnek látszik

Ja, meg, hogy őket inkább engedjék haza otthoni karanténba. Tudod, mit? Lófaszt nem érdekel, hogy ott benn mi van velük. A kint levő sok millió érdekében remélem, hogy aki beteg azt ott tartják bent. A körülményeik másodlagosak számomra. Köszönjék meg iráni haversrácnak, amelyiknek nem volt annyi esze, hogy a KÉRÉS/UTASÍTÁS szerint otthon maradjon 14 napig.

trey @ gépház

Hát, hiszen a mi országunk jobb ötven másiknál. Miért is nem teszünk meg legalább annyit, mint az az ötven másik? Vagy szerinted oké potenciális betegeket összerakni, hogy garantáltan mindegyik az legyen, ha egy is volt köztük? Ez az az ország, aki mindent megtesz? A másik kórházat húzott fel egy hét alatt (lehet nem egy hét volt, nem számít).

Otthoni karantén is lehetne mint külföldön és helyi mintavétel. Vagy ahogy Kínában szeparálták stadionokban az embereket, az is megfelelő lehet. Stadion pedig már minden zsákfaluban van, csak kérdés hogy zárható-e a tető.. végre valami hasznát is vehetnénk a botlábú focistáink istápolása helyett.

Ha mondjuk börtönt kapnának (mint ahogy Olaszországban most), akkor azért az a legtöbb embernek elég visszatartó erő lenne. Ráadásul kaphatnának lábukra követő eszközt is (mint a házi őrizetben lévők), ami jelzi ha levágják vagy elhagyja az otthonát. A felszerelés rendelkezésünkre áll, csak alkalmazni kellene.

Végre:

  • Rendőri intézkedésre is szükség volt, a nyolcadik kerületben két iráni személlyel szemben, akik nem voltak hajlandóak alávetni magukat a karanténnak.
  • A Szent László kórházban rendőri jelenlétet kellett alkalmazni, ugyanis attól félnek, hogy az irániak bántalmazhatják a kórház személyzetét. Valamint az idegenrendészetet is kihívták, akik azzal fenyegették meg a két iránit, hogy kockáztatják a magyarországi tartózkodásukat.

Egy kiszivárgott tervezet alapján teljes lombardiát + 11 régiót (16 millió embert) tervezik karanténba zárni miután ma majdnem 2x annyi új esetet regisztráltak, mint tegnap.

https://news.sky.com/story/coronavirus-italy-to-tell-people-not-to-enter-or-leave-regions-worst-hit-by-outbreak-11952487

Kínában amúgy 571 eset és 17 halott után zárták le Wuhan-t.

Ja a kêzmosást.. Az a WHO, aki szerint minden a legnagyobb rendben, ez nem világjárvány, utazási korlátozásokat nem szabad bevezetni mert gátolja a segítséget (amire egyébként nem vonatkozik sehol). Kézmosás, közben a WHO alkalmazottai teljes hazmat suitban flangálnak csak.. Úgy érzem ez elég jelzésértékű. Tudom nem illik ma már Bill Cosby-t idézni, de ez kb olyan mint amikor Noéval építteti az Úr a bárkát és megkérdezi a szomszédja, hogy miért csinálja. Erre Noé valami ilyet mond: I can't tell you, but I give you a hint: how long can you tread water? 

Magyar orvos ismerősöm megmondta: mivel nincs elég teszt, csak a hipergyanús esteket tesztelik . A többieket max házi karanténra "kérik" meg. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Hogy a titokzatos orvos érdekében erősen ajánlom, hogy igaz legyen, mert a rémhírterjesztésre most elég keményen rászálltak a hatóságok. Gondolom a részletek a bizonyítékokkal már ott vannak az Index-24-444 szerkesztőségének postaládájában és már csak arra vár, hogy valaki kitegye az erről szóló cikket.

trey @ gépház

1. Nem ismersz.

2. Konkrétan a fenti kommentem a bizonyítéka, hogy kérdés nélkül nem mondom el, hiszen láthatod benne, hogy nem mondtam el kérdés nélkül

3. És most már nem is tudom, mert megkérdezted :)

 

Szerk: És amúgy ha valakinek a családjában vagy ismerősi körében tényleg van olyan, aki tud konkrét információt adni, te azt is figyelmen kívül veszed, mert szembemegy az elképzeléseiddel, szóval akár mindegy is.

Magyar orvos ismerősöm megmondta: mivel nincs elég teszt, csak a hipergyanús esteket tesztelik

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény foglalkozik a rémhírterjesztés és a közveszéllyel fenyegetés kérdésével. Előbbiről akkor beszélünk, mikor valaki nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. .

trey @ gépház

Dehogy, én az oldal üzemeltetőjeként jeleztem, hogy célszerű lesz ellenőrizhető állításokat tenni, mert ha felkeresnek engem, hogy miért terjesztenek itt egyesek rémhírt, akkor majd mutatom, hogy én szóltam és mosom kezeim. Azt meg fel sem tételezem rólad, ha a hatóság részéről valaki felkeres, hogy igazold az állításod, az "orvos ismerősöd" nevét majd meg tudod adni. Mert így van, ugye?

trey @ gépház

"Magyarország nincs abban a gazdasági helyzetben, hogy évente el tudjunk látni tíz vagy több tízezer embert. Egész egyszerűen kinyomja a szuszt, kipréseli a szuszt Magyarországból, megfojtja a gazdaságot." - Orbán Viktor

Szerintem ez:

 - Valótlan tény

 - Nagy csoport számára rémisztő és nyugtalanságot keltő

Nemigazán értem, hogy egy adatkérési megkeresés hogy jön ide, de ha amiatt fosol, hogy felelősségre vonnak az oldalon megjelenő szerinted rémhírgyanús kommentek miatt, akkor vedd úgy, hogy csak jófejségből szóltam, hogy a legutóbb amikor felmerült ez az idézet, akkor nem tudtál elhatárolódni tőle -> azóta fen állt a lehetősége a rendőrségi retorzióknak

PCR-nél nincs elég "teszt"?  Én is hallottam, hogy drága és időigényes, ezért nem szívesen alkalmazzák (sajnos), de mégis mi tudna elfogyni? A pufferoldat? :)

(off: Nem sokan tudják, de a PCR és egyéb hasznos technikák Nobel-díjas feltalálója egy elég ellentmondásos személy volt. Egyesek szerint egy félőrült.)

Elég jó térkép, amin visszamenőlegesen is meg lehet nézni az adatokat, csv-be letölteni, grafikon napi eset/halál/gyógyulásról: http://nssac.bii.virginia.edu/covid-19/dashboard/

Mondjuk még 5 esetet mutat nálunk, meg a nemrég bejelentett 1500 új olasz eset és 133 halál sincs benne.

Részletes olasz adatok:

  • Total confirmed: 7375 (+1492)
  • Active cases: 6387 (+1326), divided in 2180 (+337) self-quarantine, 3557 (+906) hospitalized, 650 (+83) in ICU
  • Deceased: 366 (+133) [age range are 0-49=1, 50-59=1, 60-69=14, 70-79=39, 80-89=60, 90+=18]
  • Recovered: 622 (+33)
  • Tested: 49937 (+7875)

Először meglátom, hát ez nem is vészes. Aztán észreveszem "log 10 scale", azt a ...! Utána viszont megnéztem az értékeket is a beosztásoknál és a hülye rácsozást.. Csinálhatna valaki egy normális log 10-es plotot az adatokból.

Ami viszont hatalmas eredmény, hogy nagyot megy az open access preprint publikálás, és sikerült a for-profit publikációs "ipart" is meggyőzni (köztük a műfaj Góliátját, az Elseviert is), hogy a kutatási anyagokat tegyék szabadon hozzáférhetővé.

Szerkesztve: 2020. 03. 08., v – 23:38

Újabb "jó" story: https://index.hu/belfold/2020/03/08/kinai_koronavirus_magyarorszag_kara…

A tüdejét kétszer is megröntgenezték, mert az első vizsgálat eredményeit valahol elhagyták.

Ez annyira jellemző a magyar egészségügyre, hogy naphosszat tudnék mesélni hasonló történeteket. Nálunk mondjuk szerencsére egyikben sem halt meg senki, de itt az öreg már eszméletlen.

Ez pedig szintén várható volt (valahol egyébként is volt már az influenza miatt):

https://m.origo.hu/itthon/20200308-orszagos-latogatasi-tilalom-lepett-e…

Én a Természettudományi Múzeum boltjában dolgozok, és a héten nem volt valami jó gondolkodni. Igazából a szerda-csütörtök elég lagymatag volt, és a péntek is annak indult, aztán olyan 3 körül betódult annyi gyerek egyszerre, amennyi egész nap van. De a fél-hétvége miatt már szülők-nagyszülők is jöttek gyerekkel.

Aztán szombaton rendezvény volt, minden korosztály, idős, fiatal, gyerek, csecsemő, várandós anyuka, stb. képviseltette magát, de szerintem nem voltak annyian, mint lehettek volna. Persze azért elég sokan voltak.

Most, vasárnap, szerintem egyértelműen kevesebben voltak, mint egy átlagos hóközi vasárnap (előtte héten hónap első vasárnapja volt, sokan voltak, mert olyankor családoknak ingyenes).

Most március 15 jön majd, ingyenes programmal, de kérdés, hogy mi lesz az egészből, ha a központi ünnepségeket lefújták. Vajon a múzeum is bezár-e, vagy lapot húz?

Mindenesetre valahol nyomasztó ennyi embert egy helyen látni.

Gondolkozom azon, hogy a még tavalyról bennmaradt szabadságaim terhére én óvatossági "karantént" kérek - bár ugye nálunk nincs home office, mert vagy a boltban vagy és eladsz, pénzt tapogatva, kb csak kéztörlőnyi kézmosási lehetőséggel, mert nem tudsz kirohangálni minden 10. vásárló után a mosdóba, vagy nem nyitsz ki, és nincs semmi bevétel, ha nincs kockázatvállaló helyettesítés.

Inkább úgy érjen a tényleges lakossági felhívás, mint egy sűrű nap közepén. A társasági izolációval nincs gondom, évek óta "antiszoc" vagyok. Most is kb csak a munka és a bolt miatt megyek emberek közé.

Sajnos ettől még nem lehetünk túl boldogok:
Dose-Ranging Study of the Safety and Immunogenicity of 2019-nCoV Vaccine (mRNA-1273) in Healthy Adults
Estimated Study Completion Date  : June 1, 2021

Ráadásul ez egy mRNA vakcina, ki tudja mikor fogják jóváhagyni még.. talán a 2022-es szezonra.

Washington állam fertőzési géntérképe azt sejteti, hogy a fertőzés már január 15 óta jelen van, de senkinek nem tűnt fel, mert nem voltak tesztek. Mint az a brit srác, akinek Kínában már novemberben koronavírusos fertőzése volt.
https://twitter.com/trvrb/status/1234670371640467457

"január 15 óta jelen van, de senkinek nem tűnt fel"

Ezert aztan erdemes a fel Foldgolyot meg reptereket lezarni, meg a vilaggazdasagot tonkrebaszni, kemenyen  dolgozo emberek kisvallalkozasait kinyirni, munkahelyeit elvenni es nyomorba taszitani

De a kovetkezo mutacioja mostmar tenyleg veszelyes lesz, becsszo

"Kínában 5-6 hónap után jutott el a csúcsra a vírus, ha ez nálunk is így lesz, akkor a turisztikai szezonnak kampó." - fogalmazott Orbán Viktor.

Most vagy Orbán Viktor tud valamit, amit mi nem vagy a portfolio.hu írt le hülyeséget.
Ugyanis ez március 10-én hangzott el.

Ez nekem is furcsa volt, most megkerestem és tényleg ezt mondta: https://youtu.be/EyvMz7Hvi5c?t=2123

Mondhatnánk, hogy elszólás volt és 5-6 hetet akart mondani, de ezután a turisztikai szezonról beszél ami valóban 5-6 hónap múlva lesz a csúcsán. Persze lehet, hogy addig kitart a vírus, de akkor is érthetetlen, hogy mire gondolt...

Ezert aztan erdemes a fel Foldgolyot meg reptereket lezarni, meg a vilaggazdasagot tonkrebaszni, kemenyen  dolgozo emberek kisvallalkozasait kinyirni, munkahelyeit elvenni es nyomorba taszitani

Ezt elbasztuk. Nem mi, hanem úgy az emberiség általában. Láttam egy videóbejátszást amiben Bill Gates emlegeti pár éve, hogy az emberiség rohadtul nincs felkészülve egy világjárványra. És nyilván egy mondat volt kontextusból kiragadni, és nyilván nem az ő szavára kell adni, de basszus, tényleg.

Mivel az orvosnak nincs ideje újságcikket körmölni - tudom, "bezzeg Facebookra posztolgatni van, mi?" -, ezért a sajtónak kell lehoznia, hogy a helyzet szar. És lehozhatja, mert nem Kínában élünk, ahol még WeChaten se lehet beszélni róla, mert az algoritmus kiszűri. Orvosoknak SE. Semleges kontextusban SE.

Ez a poszt, a kommentekkel, ott nem is létezne.

Szóval a helyzet Olaszországban háborús:
https://index.hu/kulfold/2020/03/09/olaszorszag_korhaz_egeszsegugy_koronavirus_hatasok/

Azon gondolkodom, hogy építek magamnak egy lélegeztetőgépet. Nyilván nem lenne 100% TÜV proof, de ha kell, akkor jobb mint a semmi.

Olyan másfél millió Ft most egy olcsóbb darab egyébként, de már szerintem nem sokáig..

Azért oxigén is kell(het) hozzá megfelelő keverési arányban és nem olyan triviális a nyomás szabályozása sem.

Tényleg tudnál építeni? Mert akár már az elkészítés dokumentálása is sokat segíthetne olyan szegény országoknak, ahol még az ivóvíz is luxus és a legkevesebb problémájuk a technikai minősítés.

Jó kis közösségépítő projekt lenne összerakni a járvány elharapódzásáig hátralévő 2-4 hétben egy használható gépet, amit nagy számban meg lehetne építeni raktáron lévő alkatrészekből. Egyedül nem hiszem hogy meg tudnám csinálni, de benne vagyok a buliban, ha kerekedik rá csapat.

És akkor jön az országos vesztegzár Olaszországban. Most ez a legokosabb lépés.

Napi változás (forrás):

  • Total confirmed: 9172 (+1797)
  • Active cases: 7985 (+1598), divided in 2936 (+756) self-quarantine, 4316 (+759) hospitalized, 733 (+83) in ICU
  • Deceased: 463 (+97) [age range is 50-59=1%, 60-69=10%, 70-79=31%, 80-89=44%, 90+=14%]
  • Recovered: 724 (+102)
  • Tested: 53826 (+3889)

Tegnapi adatok:

  • Total confirmed: 7375 (+1492)
  • Active cases: 6387 (+1326), divided in 2180 (+337) self-quarantine, 3557 (+906) hospitalized, 650 (+83) in ICU
  • Deceased: 366 (+133) [age range are 0-49=1, 50-59=1, 60-69=14, 70-79=39, 80-89=60, 90+=18]
  • Recovered: 622 (+33)
  • Tested: 49937 (+7875)

A worldometeren már vannak országos statok: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

The Italian society of intensive therapy declared today: “It might be necessary to limit the age of people who can enter intensive therapy to preserve resources for those having more chances of surviving”.

A beszámoló alapján a helyi kórházak befogadóképességük 200 százalékán működnek, a rutinfeladatok elvégzését felfüggesztették, a műtőket pedig intenzív terápiás egységekké alakították. Ez azt is jelenti, hogy a többi vészhelyzetes esetet, például a baleseti sérülteket vagy átírányítják, vagy nem is kezelik. Rengeteg a súlyos légszőszervi elégtelenségben küzdő beteg, elegendő felszerelés viszont nincs mindenki megfelelő ellátásához.

A személyzet fizikailag és mentálisan is egyre fáradtabb, és sokan már meg is betegedtek.

A 65 évnél idősebb, illetve az ennél fiatalabb, de egyéb betegségekben szenvedő páciensek átfogó kezelésére már nincs is kapacitás.

https://24.hu/tudomany/2020/03/10/koronavirus-korhaz-eszak-olaszorszag/

Fun-fact:

Health Care Index by Country 2020:

 - 1. Taiwan: 86.71

 - 2. South Korea: 81.97

 - 40. Italy: 66.59

 - 47. China: 64.48

 - 56. Slovakia: 60.02

 - 72. Bulgaria: 55.40

 - 73. Romania: 55.06

 - 82 Iran: 51.70

 - 86. Kazakhstan: 50.70

 - 87. Hungary: 47.80

Ja, kérem, aki felül az ilyen pszeudoscience szaroknak, mint Health Care Index. Nézzél már szét Olaszországban, szerinted a Health Care Indexüket feldughatják vagy sem? A másik topikban leírtam, hogy az egészségügy ebben miért nem jelentős szerepet:

https://hup.hu/comment/2449653#comment-2449653

trey @ gépház

Ha elolvasod a kommentet, amihez kapcsolódva írtam a health-care indexet:

A beszámoló alapján a helyi kórházak befogadóképességük 200 százalékán működnek, a rutinfeladatok elvégzését felfüggesztették, a műtőket pedig intenzív terápiás egységekké alakították.

Nyilván a betegek száma nem tükrözi az egészségügy állapotát. (mint ahogy te is írtad)

Szóval ebben a tekintetben nincs értelme a számokat nézni azon az oldalon...

Természetesen nálunk semmi gond, "Magyarország jól felkészült a koronavírus-járványra", de azért 8 beteg elhelyezése külön szobákba gondot jelentett...

Inkább azon kellene elgondolkodni, hogy az olaszok miért jutottak el eddig. A ma esti egyik műsorban a víruskutató (vagy mi) azt mondta, hogy ott a legnagyobb baj az volt, hogy későn azonosították a gócpontot. Vagyis nem az egészségügyön múlt. Nem az egészségügy számít, ahogy már leírtam, hanem sokkal inkább a hatóságok fellépése és hatékonysága. Az, hogy a gócot milyen gyorsan ismerik fel és a kontaktszemélyeket milyen gyorsan és hatékonysággal zárják karanténba, ellenőrzik le. Majd ha betegek, onnan jön tulajdonképpen az egészségügy szerepe.

Természetesen nálunk semmi gond, "Magyarország jól felkészült a koronavírus-járványra", de azért 8 beteg elhelyezése külön szobákba gondot jelentett...

Korábban írtam, hogy leszarom, mi van a karanténban. A karantén azért van, hogy az egészségesek ne fertőződjenek meg. Első az egészségesek védelme. Kb. 0 szinten érdekel, hogy benn mi van.

trey @ gépház

Lehet, hogy ennyire jók vagyunk a felderítésben és a németek/spanyolok/olaszok/franciák a bénák, de az ébreszt némi kétséget bennem, hogy a diákról még másnap sem tudják, hogy melyik oktatási intézménybe járt, mert "nem árulta el", illetve az is csak a sajtóból derül ki, hogy a lebetegedett idős bácsi fia a kórházban/orvosnál járt, amikor itthon volt.

> Korábban írtam, hogy leszarom, mi van a karanténban. A karantén azért van, hogy az egészségesek ne fertőződjenek meg. Első az egészségesek védelme. Kb. 0 szinten érdekel, hogy benn mi van.

Leszarhatod, de ez nem csak a karanténban lévőket érinti: a negatív teszttel rendelkezőket kiengedik, szóval ha ott megfertőződnek, akkor azt tovább adhatják később.

Valamint jelenleg ez ami alapján meg tudjuk ítélni, hogy mennyire is vagyunk felkészülve...

Igazából eljutottam már arra a pontra ma, hogy szépen kisütött a nap, csütörtökön előveszem a motort, mert kb. 20 fok lesz és beleszarok az egész koronavírusba. Az első napok szenzációja megvolt, az élet megy tovább. Én itt ki is szállok ebből az egészből, mert kurva kontraproduktív. További jó szórakozást ;)

trey @ gépház

Napi update:

  • Total confirmed: 10149 (+977)
  • Active cases: 8514 (+529), divided in 2589 (-347) self-quarantine, 5038 (+722) hospitalized, 877 (+144) in ICU
  • Deceased: 631 (+168) [age range is 50-59=2%, 60-69=8%, 70-79=32%, 80-89=45%, 90+=14%]
  • Recovered: 1004 (+280)
  • Tested: 60761 (+6935)

Szóval valamivel kevesebb pozitív eset lett, a gyógyultak száma is jelentősen több mint a korábbi napokban, viszont az intenzívre kerülők száma megnőtt.

Napi update:

  • Total confirmed: 12462 (+2313)
  • Active cases: 10590 (+2076), divided in 3724 (+1135) self-quarantine, 5838 (+800) hospitalized, 1028 (+151) in ICU
  • Deceased: 827 (+196) [age range is 50-59=2%, 60+=98%, more than 78% have at least 1 comorbidity]
  • Recovered: 1045 (+41)
  • Tested: 73154 (+12393)

Hát ez elég szarul néz ki...

Napi update:

  • Total confirmed: 15113 (+2651, ++338)
  • Active cases: (+2214, ++138), divided in 5036 (+1312, ++177) self-quarantine, 6650 (+812, ++12) hospitalized, 1153 (+128, --23) in ICU
  • Deceased: 1016 (+188, --8) [from the start of the epidemic, age range is 68+=98%, 67% of total has comorbidities]
  • Recovered: 1258 (+213, ++172)
  • Tested: 86011 (+12857, ++464)

(A ++/-- a tegnapi növekedéshez képesti változást mutatja)

A különbség abból adódik, hogy a térkép a jelenleg aktív eseteket mutatja: tehát levonja a meghaltak/gyógyultak számát.

Hivatalos, .gov.it számok: Összesen 15113 eset, jelenleg pozitív ember: 12839, 1016 halott és 1258 gyógyult.

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=italiano&id=5351&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

Nem, a arcgis.com-on a New Confirmed tegnap csak 2.500 volt globálisan, ami üditő a tegnapelőtti 7.500-hoz és az előző napokban mért 4000-en felüli értékhez.

Itt viszont csak Olaszországban látszik +2651 a tegnapi napra. Valami nem stimmel.

Tegnapi stat-ba valami félreszúszott.

Viszont ma már 9.100 új igazolt betegnél tartunk és messze nincs vége a napnak (még CET-ben sem).

update: ez még nincs az oldalon: csak ma 250 áldozata lett Olaszországban, ez az összes olasz halálozás 25%-a

Napi update:

  • Total confirmed: 17660 (+2547, --104)
  • Active cases: 14955 (+2116, --98), divided in 6201 (+1165, --147) self-quarantine, 7426 (+776, --36) hospitalized, 1328 (+175, ++47) in ICU
  • Deceased: 1266 (+250, ++62) [they specify: these people died with coronavirus, not necessarily for coronavirus. Age mean today is 80.3 years old, 75% male. 47% has 3+ comorbidities. So far only 2 people died without any comorbidity.]
  • Recovered: 1439 (+181, --32)
  • Tested: 97488 (+11477, --1380)

Szóval a növekedés mértéke a halottak számát és az intenzívre kerültek számát kivéve lassult, a halottaknak szinten minden esetben más betegsége is volt. (ez ugye lehet magas vérnyomás is vagy magas vércukor)

Napi update (forrás):

  • Total confirmed: 21157 (+3497, ++950)
  • Active cases: 17750 (+2795, ++679), divided in 7860 (+1659, ++494) self-quarantine, 8372 (+946, ++170) hospitalized, 1518 (+190, ++15) in ICU
  • Deceased: 1441 (+175, --75)
  • Recovered: 1966 (+527, ++346)
  • Tested: 109170 (+11682, ++205)

Szóval a tegnapi kicsit jobb adatok után ma ismét gyorsult a terjedés...

Részletesebb adatok a betegekről:

https://www.iss.it/documents/20126/0/Report+per+COVID+2019_ITA_Draft_2020-03-13_FINAL.pdf

Érdekes, hogy a halottak között itt is jelentősen több a férfi: 727 vs 291, pedig Olaszországban - Kínával ellentétben - nincs jelentős különbség a nő és férfi dohányzók száma között.

A halottak leggyakoribb egyéb betegségei: https://imgur.com/JL8HoFe

  • Total confirmed: 24747 (+3590, ++93)
  • Active cases: 20603 (+2853, ++58), divided in 9268 (+1408, --251) self-quarantine, 9663 (+1291, ++345) hospitalized, 1672 (+154, --36) in ICU
  • Deceased: 1809 (+368)
  • Recovered: 2335 (+369, --158)
  • Tested: 124899 (+15729, ++4047)

Továbbra is gyorsulás a napi esetekben, kiugró 368 halott (kínában 245/nap volt a max)

  • Total confirmed: 27980 (+3233, --357)
  • Active cases: 23073 (+2470, --383), divided in 10197 (+929, --479) self-quarantine, 11025 (+1362, ++71) hospitalized, 1851 (+179, ++25) in ICU
  • Deceased: 2158 (+349, --19)
  • Recovered: 2749 (+414, ++45)
  • Tested: 137962 (+13063, --2666)

Valamivel csökkenő számok, de még valószínű továbbra sincs a csúcsponton...

Részletes eset és területi statisztikák:

 - 63 a median életkora a betegeknek

 - A 25 ezer betegből 2300 egészségügyi dolgozó

Itt is az várható. Kiindulva az egészségügyi dolgozóknak kiosztott védőfelszerelésből. Na meg a tökéletes szervezés, bérnővér egyik nap az egyik osztályon másik nap a másikon.  Komolyan mekkora ötlet, kicsit olyan érzés mintha nyűgíjkassza állapotért felelőst, osztották volna oda szervezni. 

Napi Olaszországi update:

  • Total confirmed: 31506 (+3526, ++293)
  • Active cases: 26062 (+2989, ++519), divided in 11108 (+911, --18) self-quarantine, 12894 (+1869, ++507) hospitalized, 2060 (+209, ++30) in ICU
  • Deceased: 2503 (+345, --4)
  • Recovered: 2941 (+192, --222)
  • Tested: 148657 (+10695, --2368)

Ismét emelkedő számok..

1 héttel ezelőtti számok:

  • Total confirmed: 10149 (+977)
  • Active cases: 8514 (+529), divided in 2589 (-347) self-quarantine, 5038 (+722) hospitalized, 877 (+144) in ICU
  • Deceased: 631 (+168) [age range is 50-59=2%, 60-69=8%, 70-79=32%, 80-89=45%, 90+=14%]
  • Recovered: 1004 (+280)
  • Tested: 60761 (+6935)

Szóval múlt héthez képest 3.5x annyi napi új eset, 2.5x annyian a kórházban és az intenzíven, 4x annyi napi halott.

1 hete a tesztek 15%-a lett pozitív, most a 33%-a.

  • Total confirmed: 35713 (+4207, ++681)
  • Active cases: 28710 (+2648, --341), divided in 12090 (+982, ++71) self-quarantine, 14363 (+1469, --400) hospitalized, 2257 (+197, --12) in ICU
  • Deceased: 2978 (+475, ++130)
  • Recovered: 4025 (+1084, ++892)
  • Tested: 165541 (+16884, ++6189)

Semmi pozitív, további gyorsulás

részletes területi adatok:  https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Infografica_17marzo%20ENG.pdf

COVID-19 can be spread before it causes symptoms, when it produces symptoms like those of the common cold, and as many as 12 days after recovery, according to a virologic analysis of nine infected patients published today on the preprint server medRxiv.

In SARS, it took 7 to 10 days after onset until peak RNA concentrations (of up to 5x105 copies per swab) were reached. In the present study, peak concentrations were reached before day 5, and were more than 1,000 times higher.

The findings confirm that COVID-19 is spread simply through breathing, even without coughing, he said. They also challenge the idea that contact with contaminated surfaces is a primary means of spread, Osterholm said.

http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/03/study-highlights-eas…

Up to 70% of the population is likely to be infected with the coronavirus that is currently spreading around the world, German Chancellor Angela Merkel said, adding that since there was currently no cure the focus had to be on slowing its spread.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-merkel/most-people-will-get-the-coronavirus-aim-is-to-slow-its-spread-merkel-idUSKBN20Y1EY

Szerkesztve: 2020. 03. 11., sze – 21:53

Ma azt mondják kollégák, hogy elvitték az épület egyik portását vizsgálatra koronavírus gyanúval. Én csak délelőtt voltam bent, így nem láttam / tudom biztosan, de azt igen hogy most mindenki azon gondolkodik, hogy tőle vette át a kulcsot :)

Ja és hétvégéig rektori szünet, jövő héttől pedig nincs tanítás / távoktatás van. Dolgozókra ez nem vonatkozik, ők bejöhetnek.

Óvodában eközben csoportban 12 gyerek volt a 29-ből. Ma már rosszul lett a csoport óvónője is, holnap már ő sem jön. A vezető nem tervez bezárni addig míg nem kötelezik rá központilag. Mindenki abban reménykedik, hogy csak influenza, (koronavírusra) vizsgálva senki sem volt.

Én kivenném a gyereket, de valami szabály van hogy hány napot igazolhat a szülő. Egyébként valami orvosi igazolás kell a távolmaradás igazolására, mármint hogy újra egészséges közösségbe mehet. De holnap megkérdezem változott-e ez.. vagy szarok a szabályokra és egyszerűen nem viszem.

Szerkesztve: 2020. 03. 12., cs – 00:07

Olaszországban gyakorlatilag katasztrófa helyzet van, nem is tudom volt-e bármikor ilyen: https://index.hu/kulfold/2020/03/11/olaszorszag_karanten_koronavirus/

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte szerda este jelentette be, hogy az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével minden boltot bezárnak Olaszországban

Az országban korábban már bezárták az iskolákat, illetve a mozikat, múzeumokat és színházakat is. Az új rendelet szerint emellett bezár még:

  • Az összes kiskereskedelmi tevékenységet végző hely, kivéve az alapvető közszolgáltatásokat ellátó, illetve az alapszükségletek kielégítéséhez szükséges boltok
  • bárok, vendéglők, éttermek és étkezdék
  • szépségápolással foglalkozó helyek, fodrászok, kozmetikusok stb.
  • szállodák, szállók, bármilyen szállásadó hely, ami nem közszolgáltatási feladatot lát el

Innen már csak egy lépés a szükségállapot és katonaság bevetése a karanténban való fegyelem fenntartására.

Szerkesztve: 2020. 03. 12., cs – 12:10

Egy dolgot nem értek: ha valakiről bebizonyosodik, hogy koronavirussal fertőzőtt, akkor otthon gyógyulgat (lásd UPC-s emberke):

" Az Index értesülései szerint a UPC dolgozója nem a súlyosan fertőzött országok egyikében, és nem is Európában járt. Hazautazása után bement dolgozni, egy-két nappal később megbetegedett, ekkor hazaküldték. Értesítette a háziorvosát, aki koronavírustesztre küldte – ez a múlt éjjel során lett pozitív. Úgy tudjuk, az érintett munkatárs jól van, otthoni karanténban tartózkodik.  "

Ha csak a gyanú merül fel, akkor viszont beteszik egy 6 ágyas kórterembe a többi gyanus emberkével.
Majd, ha valamelyik szobatársáról bebizonyosodik, hogy beteg, akkor meghosszabodik 14 nappal a karantén.

Ebben mi a logika?

Érdekesség: Dél-Koreában részletesen publikálták, hogy a fertőzöttek merre jártak, így aki rosszul érzi magát és volt kapcsolata a beteggel ez alapján kérhetett tesztet:

Patient No. 12 had booked seats E13 and E14 for a 5:30 p.m. showing of the South Korean film, “The Man Standing Next.” Before grabbing a 12:40 p.m. train, patient No. 17 dined at a soft-tofu restaurant in Seoul. Patient No. 21 drove her car to attend a weekday evening church service.

http://archive.vn/cdZ2a

Miért: Jelenleg naponta 5ezren fordulnak Magyarországon orvoshoz influenza-szerű megbetegedéssel, ezek közül csak azoknál áll fenn a koronavírus veszélye (és teszelhetősége), akiknek kapcsolatuk volt más betegekkel vagy fertőzött területen jártak az elmúlt 14 napban.

Első igazolt, hazai ember-ember vírusfertőzés:

Tájékoztatása szerint a nő március 7-én, öt napja hajnali háromkor jelentkezett a Szent László kórház koronacentrumában.

Mivel nem járt külföldön, és nem találkozott koronavírussal igazoltan fertőzött beteggel, Szlávik kollégái a területileg illetékes Szent János kórházba irányították, ahol tüdőgyulladással diagnosztizálták. A vírustesztet végül csak március 11-én, szerdán végezték el nála, ez bizonyult mára pozitívnak.

https://444.hu/2020/03/12/a-legujabb-magyar-fertozott-nem-jart-kulfoldon-es-nem-talalkozott-mas-ismert-fertozottel

Lehet mégse:

A kórház dolgozói a 444-nek arról számoltak be, hogy a napok óta lázas beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon. Küldtek érte egy mentőt, és bevitték a Szent László Kórház koronacentrumába, ahol hosszabb időt töltött egy váróban iráni betegekkel.

Tesztet nem végeztek el rajta, és még éjszaka a lakhelye szerint területileg illetékes János Kórházba küldték.

A Szent Lászlóban eleve rosszul kérdezték ki a beteget, nem derült ki róla ugyanis, hogy járt külföldön, pedig igazából az olasz határ mellett volt síelni.

Ezért aztán a Jánosban úgy kezelték, mint aki nem volt a határokon kívül, így nagy valószínűséggel nem koronavírusos. Kedden derült ki, hogy tüdőgyulladása is van a betegnek, ekkor a 444 szerint a Szent Lászlóból küldtek a Jánosba egy tesztet, mi azonban úgy tudjuk, volt teszt a Jánosban is, csak egy másik osztályról kellett áthozni. Csütörtökre kiderült, hogy koronavírusos, vissza is vitték a Szent Lászlóba. 

Ez így eléggé sántít:

 - Jelentkezik, beviszi a mentő (eleve csak akkor küldenek mentőt, ha beigazolódik a koronavírus fertőzés esélye),

 - Nem kérdezik meg, hogy járt-e külföldön és úgy kezelik, mint ha nem lenne beteg

 - A beteg sem erősködik a teszt mellett annak ellenére, hogy jelentkezett a zöld számon

Azt tudom elképzelni, hogy az van kiadva, hogy csak tüdőgyulladásos betegeket lehet tesztelni, ha az nincs meg, akkor nem érdekli őket bárhonnan jöttél...

Vagy annyira félt a beteg, hogy összezárják a dobálózó irániakkal, hogy nem merte elárulni, hogy Olaszországból jött haza...

 

Úgy tűnik a ravasz kormánynak ismét sikerült átvernie a hiszékeny libsi médiát a sajtótájékoztatón...

Szerkesztve: 2020. 03. 12., cs – 22:12

Hátárellenőrzés: 

 - Önnek 38 fokos láza van!

 - Tényleg?

 - Fáj a torka?

 - Neeem!

 - Akkor mehet, viszlát! (2:11)

https://youtu.be/H_l3_uTSQoc

Szánalmas.. A látszatintézkedésekben jók vagyunk, már látom.

Nekem a "Te Gabi.." jobban tetszett: https://www.facebook.com/tur.retur.35/videos/139940250844330/ (1:10-től)
Igaz, nekik semmilyen védőfelszerelésük nem volt, én sem kockáztattam volna így.

Újabb szánalom is van közben: https://444.hu/2020/03/12/nagyon-aggodnak-a-koronavirusos-beteget-vedofelszereles-nelkul-apolo-korhazi-dolgozok
Még a kórházi dolgozókat sem tesztelik, nekik kell ugrálni érte és még akkor is csak visszautasítást kapnak.

De amikor halomra halnak az emberek, akkor mit fognak csinálni? Azt is eltusolják?  Majd nem végeznek tesztet rajtuk? És ha hozzátartozó független laborba elvégezteti? Vagy azt nem ismerik el? Vagy nem adják majd ki a testet? Vagy  azt mondják halála után fertőződött meg? Vagy sz*r-szemét népellenség, aki migráns békaemberektől kapta el?

Nem hiszem el, hogy sokáig titokban lehet ezt tartani. Kicsi a világ, lassan mindenkinek az ismerettségi körében lesz beteg. Nem gondolják, hogy az ilyen hozzáállás miatt szavazatokat fognak veszíteni? Ráadásul pont azokét, akikre támaszkodnak: idős emberek + családosok. Most saját bukásukat akarják (úgymint anno a baloldal)? Megkaptuk Karácsonyt is a hülyeségük miatt ("A.L.K.A.L.M.A.T.L.A.N"). Ha hagyták volna vitázni Tarlóst az okosok, akkor ma is ő lenne a polgármester. Senki sincs már odafent, aki szólni mer? A sakkban tartás ilyen szintre emelkedett?

kijelentik hogy azok akik engedély nélkül elpatkolnak hazaáruló, idegenszívű, soros-bérenc libsibolsik, diplomás komcsik, megtagadják őket, és posztumusz megvonják az állampolgárságukat, a fidesz párigazolványukat, és jeltelen sírban eltemetik az 51-es parcellától a legmesszebb, a 0-dik parcellában.

Kicsit aggasztóbb: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031815v1

Tianjinban 95 %-os konfidenciával a fertőzések 32-67%-a, Szingapúrban 50-76% tüneteket nem mutató emberről történik. Az nem használna, ha mindenki csak úgy menne az utcára, hogy valamit a pofája elé tesz, hogy ha esetleg hordozza, ne fertőzzön. Erre talán csíkokra vágott lepedő is elég lenne.

Lehet lassítaná a terjedést, de nem akadályozná meg, ha mindenki lepedőzné/szájmaszkozná az arcát, kézzel, érintéssel, stb. is épp úgy terjed, pl. pénzt fogdos valaki, amit előtte beteg ember fogott meg. Ezen nincs is mit csodálkozni, az influenzával is így van, hogy javarészt tünetmentes hordozók terjesztik, akiknél vagy még lappang, vagy már azon is túl vannak, csak tüneteket nem mutatnak egyáltalán.

Erre már lehet pánikolni, maszkozni, kézfertőtlenítőzni, határokat lezárni, spájzolni, már késő. Mindenkin át fog menni, járvány lett, innen megállíthatatlan. Mindenféle intézkedés innen már látszatintézkedés. Talán az segítene, ha mindenki házi karanténban lenne, kivétel nélkül, se dolgozni, se iskolába, se sehová nem menne senki, még családtagok se érintkeznének. Aki beteg azért, aki meg nem, azért, hogy ne kapja el. De ilyen nagy horderejű intézkedés meg megvalósíthatatlan, meg a betartatása ellenőrizhetetlen.

Most már annyit lehet tenni, hogy nem intézkedni egyáltalán, söpörjön végig jó gyorsan, csengjen le a járvány. Tudom, durván hangzik, de mást nem lehet tenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

söpörjön végig jó gyorsan, csengjen le a járvány

 Te ezt végiggondoltad?

Egyáltalán nem biztos, hogy mindenkin át fog menni a járvány, és törekedni is kell arra, hogy NE menjen. Minden egyes fertőzéssel megvan az esélye, hogy egy sokkal rosszabb mutációba botlunk, ezt el kell kerülni ha lehet.

Nagyon bizonytalan a dolog, hogy mikor lesz vakcina a vírus ellen, vagy valami hatásos segítség azoknak, akiket veszélyeztetne ha elkapják, de ha gyorsan végigsöpör a járvány, akkor az esélyét se adtad meg a tudománynak, hogy lépjen valamit mielőtt egy csomóan meghalnak.

Ráadásul ha gyorsan végigsöpör a járvány akkor hirtelen nagyon sokan lesznek betegek és szorulnak ellátásra. Annyian, amit az egészségügy még fénykorában se feltétlenül tudna kiszolgálni. Szóval halálra ítélnéd ezeket az embereket, hogy te túl legyél rajta gyorsan? 

söpörjön végig jó gyorsan, csengjen le a járvány

Csak azt ne! Ez lenne a legrosszabb. A betegek olyan 10 %-a szorul intenzív ellátásra. Hány erre alkalmas kórházi férőhely van? Ha lassan halad a járvány, akkor nem egyszerre kerül mindenki kórházba. Ha ennek a 10 %-nak nem jut ágy, akkor nem ~1 % lesz a halálozási arány, hanem 10. Legyünk észnél már!

Amúgy a pénzre, kapaszkodóra, stb. hogy kerül a vírus? Úgy, hogy valaki a kezébe tüsszög, köhög, aztán odakeni. Ez ellen is védene, ha eltakarnák a pofájukat. Meg a kapaszkodókat is fertőtleníteni kéne, a készpénzt pedig kártyára cserélni, amit nem kell odaadni (hm, kicsit új értelmet nyer a contactless).

https://444.hu/2020/03/13/senki-sem-segit-a-koronavirus-miatt-ketsegbee…

A tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg "felülről", arra az esetre, ha bármit is lépnének, akár csak elárulják, hogy melyik család, vagy melyik osztály az érintett.

Senkit nem teszteltek semmire. És pontosan az ilyen mocskos hozzáállás miatt hagytam ott (többedmagammal) többek között ezt a bandát. Csak az maradt, akinek volt gyomra ehhez. Az anno felettem lévő tisztességes ember (dr) is ma már függetlenként indul a kerületben.

Miután tegnap a WHO világjárványnak minősítette a koronavírus járványt, a francia L'Équipe beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a jövő keddre, március 17-ére kiírt videokonferenciáján az Eb 2021-re halasztását fogja bejelenteni a tagállamok számára és hasonló sors várhat majd az Európa Ligára és a Bajnokok Ligájára is – írja a Nemzeti Sport.

Ajjaj, nem lennék most Anikó asszony...

Feleségem reakciója: elautózol olaszba meg vissza és van két hét szabid! Ki se kell szállnod, nincs semmi kockázat!

A gyerekemnek ma hazaküldték az összes cuccát iskolából ( könyv , füzet, felszerelés, stb..) . Lehet hétfőtől sulizár lesz.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Én azt hallottam most, hogy Fideszen belül is óriási a felháborodás (legalábbis ott, ahol még van ismerősöm), csak kívülről tűnik egységesnek. Néhány idióta vezetőn kívül, mindenki úgy gondolja hogy be kell zárni az iskolákat. Ráadásul Karácsony úgy tudom hétfőn megpróbálja valamilyen indokkal bezárni az intézményeket. Na most ha hétfőn Karácsony zárna be Budapest területén iskolákat/óvodákat, akkor az akkora arcvesztés lenne a kormánynak, hogy ezt nem engedheti meg magának. Ezért szerintem elébe fognak menni és hétfőn a kormány maga fogja bezárni őket, amellyel gyakorlatilag hülyét csinál magából (a korábbi kommunikációjuk miatt), de politikailag jobban jönnek ki belőle + nekünk is jó, mert kevésbé terjed(het) a járvány. Aztán később majd jöhet az, hogy ők már az elejétől fogva ezt mondták, meg az elvtárs rajta sem volt a képen (SU), meg Óceánia mindig is Keletázsiával volt harcban (1984), szóval erre úgy sem fog senki sem emlékezni..

Na kíváncsi leszek.

Szerintem semmi arcvesztés nincs abban ha bezárják: azt mondták, hogy jelenleg nem indokolt, de bármikor indokolt lehet. Ma meg már indokolt, elrendelik és kész, hétfőtől nem megy senki oskolába. Arcvesztés ebben csak az ellenzékiek fejében van :-)

Az tény, hogy jobb lett volna már csütörtökre elrendelni, hiszen kb mindenki egyetért ebben, és előre lehetett látni, hogy nem lehet ezt elkerülni úgysem. A két napon nem múlik semmi. Az arcvesztés _volt_. Ha elrendelik nem _lesz_ további arcvesztés.

Na így legyen ötösöm a lottón! Érted még néhány órája azt mondták nem zárják be, erre most Orbán bejelenti, hogy bezárja. Néhány óra alatt annyit változott a helyzet..

Én azt nem értem óvodák miért vannak még nyitva, minden gyerek egymást nyalja. Csoportban még olyan is előfordult  (pont most a héten),  hogy debil gyerek beleevett kislányom ételébe, meg átrakott valamit és hiába szólt az óvónőnek, az is csak bambán bámult. Szólni akartam ezért, de pont másnapra betegedett meg az illető óvónő és azóta se jött..

LOL:
https://index.hu/kultur/media/2020/03/13/a_tenyek_szerint_orban_viktor_sulyos_karokat_okoz_az_orszagnak/

Jól gondoltam.

A Tények nemigen számított arra, hogy Orbán Viktor megváltoztatja a véleményét, és a szakértők tanácsára/nyomására elrendeli az iskolák bezárását, így miközben Orbán Viktor este negyed tízkor bejelentette az iskolák bezárását, ők az intézkedés nyomán az ország romlását vizionálják. Szigorúan tényszerűen.

UPDATE: a Tények Facebook-oldaláról már eltüntették a bejegyzést

Sztálin likeolja ezt! https://en.wikipedia.org/wiki/Censorship_of_images_in_the_Soviet_Union
A háború: béke. A szabadság: szolgaság. A tudatlanság: erő!

Nálunk a múzeumot a hétvégére bezárják, de a hétfő, vagy a jövő hét passz.

Ma voltak olaszok. Olaszok bazmeg.

Maradjanak a seggükön, és flatten the curve.

Franciaország:

 - At lunchtime in a busy Paris restaurant area, hundreds of people are soaking up the sun, eating, chatting and smoking on cafe terraces and adamant that the coronavirus will not get in the way of their lives.

 - "I'm worried by the idea of not being able to go to the cinema, restaurant or theatre, or even seeing my friends. It's essential."

 - "We are going to try to be more careful, but continuing to have a social life is important,"

 - "We aren't going to tell them to sit a metre apart because it will make them even more scared. If they want to sit together, that's their choice,"

Ugyancsak Franciaország:

 -  MORE THAN 50% OF THE 300 #COVIDー19 CASES IN FRENCH ICUs ARE PEOPLE UNDER 60; France now has 4,500 cases, which doubled in the past 72 hours, said Jérôme Salomon, head of French health service.

Hollandiában még ennél is rosszabbak a számok:

Today, between 40 and 50 corona patients are in critical condition in the Dutch intensive care units. More than half of these patients are under the age of 50.

https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/40-a-50-nederlandse-coronapatienten-op-intensive-cares-meer-dan-de-helft-is-onder-de-vijftig~a058aad2/ 

The Sunday Telegraph said senior NHS managers have been told that the service will stop testing for the strain known as Covid-19 “once around 100 cases have been confirmed” across Britain.

https://www.itv.com/news/2020-02-16/millions-with-flu-symptoms-may-need-to-self-isolate-due-to-coronavirus/

Ez februárban volt, egy frissebb: 

As part of the new measures, testing will only focus on identifying people with the virus in hospital.

https://www.bbc.com/news/uk-51857856

Nem süllyedünk! 
https://www.youtube.com/watch?v=Qxy7ByWp27U

Ez a tények tudatos meghamisítása, ... azonnal kinevezek egy bizottságot, hogy vizsgálja ki kik terjesztik ezeket az alaptalan híreket! Remélem hamarosan leleplezik a rémhírterjesztőket!

Olyan ismerős ez a jelenet, várjunk csak..