magyarorszagi fizetesigeny

Fórumok

Sziasztok!

 

Felmerült a lehetősége, hogy visszaköltözzek Magyarországra. Több nyitott pozíciót is találtam ami jónnak tűnik, de úgy tűnik a fizetési igény az első körben mindenhol kérdés. Mivel kb. 10 éve nem élek otthon, fogalmam sincs arról, milyen fizetési igény a reállis. Statisztika kb. nem létezik, ezért felmerült bennem, hogy jó lenne beszelni egy IT-ra specializálódót ügynökkel, hogy kb. képbe kerüljek. Tudtok valakit ajánlani?

Hozzászólások

hays salary guide jó lehet, mint kiinduló alap.

Kivancsisagbol kiprobaltam, nemtudom magyarorszagi berekre ez jol mukodik-e de londoniakra eleg gyer eredmenyeket kaptam. Kiprobaltam a sajat munkamat, plusz azokat az allasokat amikre en keresek embereket es mindket esetben boven piaci ar alatti atlagokat hozott ki. Orulnek ha azert az osszegert amit ez kidobott talalnek embereket a szukseges beosztasokra de azt talaltam hogy legalabb 15-20%-al el van maradva amit kidob a realitasoktol erefele

Megnéztem az saját melómat, és nem egy pdf, annyi, hogy ugye a nem pénzbeni juttatásokat nem lehet beírni, pl a szomszédos helyen igaz, hogy évente £2k-val magasabb az átlagkereset, cserébe nincs parkolóház és aki autózik annak £2400 az éves bérlet a közeli parkolóházba + nekünk van saját benti kávézónk és éttermünk ahol egy kv cca £1 egy menü pedig átlagosan £4, a környékbeli helyeken ez kb a duplája. Ezeket is érdemes hozzánézni.

https://www.hays.co.uk/salary-guide/salary-checker

 

ja és csak a magyar ilyen tróger :) kispénz kisfoci

es jo is, minden hetre elore ki van irva a full menu, leves csak egyfele minden nap, de az walesiek nem tul levesesek, aztan 3-4 fele foetel, rizs, krumpli(fott/sult), parolt zoldsegek vegyesen szabadon kombinalhatoak, mindenfele husok vegyesen, eleg sok nemzeti konyha vegyesen, indiai, olasz. az alapanyagok tulnyomo tobbsege helyi, pl tej sajt, teszta(helyi lisztbol e helyi tojasbol, helyi gyartotol. meg a kavebab is helyi kaveporkolo uzembol van
csak eheti peldak: gombakremleves gyokerzoldsegekkel es piritott kenyerrel, vegyes haltal(lazac, piritott rak es tintahal, fokhagymas vajjal es sult krumplival), chorizo es fustolt paprika feherbabbal pesztos croutonnal, mexikoi harom babos tortilla (vegan), salataval es friss tortillaval, kelta marhas hagymas spargas stilton sajtos pite es vegul cseresznyes piskotatorta helyi tejszinhabbal, es ez csak a hetfo volt
bocsanat az ekezetek miatt, de nem szeretem ezen a gepen, de remelem igy is jol olvashato

nalunk kb csak alapanyag arat fizetunk mert a konyha is ceges, a mosogatonak is van biztonsagi hatter ellenorzese :D

Total ceg fuggo. A tudasnak sok koze nincs ahhoz mennyit fogsz mo-n keresni. Sokan ehberert is megcsinalnak olyan dolgokat amikert masok milliokat kaszalnak nettoban...

Én sejtem, hogy mit akar mondani a költő: a világ fejlettebb részén elfogadott elismerés/hozzáadott érték jellegű bérezés, karriermodell, előrelépési tervek (és tények) csak multi jellegű cégeknél működnek. Gyakori, hogy gyorsba' megcsinálod, óra alapon kifiuzetnek (4*5000=20e, adjá' számlát is), majd ez egy nagyobb "projekt" része, ahol 1-2m Ft lesz az munkád "értéke". Azért nem ez a gyakori, de ritkán van arányban a tudás a fizetéssel, mert nem a cégek nem tudják és te sem tudod 1az1-ben kamatoztatni.

Ha átlag havi 1M -ből megvagy akkor KATA-val kezdj, idén még nem késő. Szerintem 2-3 éven belül vége a jóvilágnak. Az meg ugye teljesen más pálya, mint egy alkalmazotti fizetés. A cégnek meg mindegy.

Jah, ezeket értem, meg tudom is. Ugyanakkor látszódnak jelei hogy a növekedés nem tartható, belső és külső körülmények sem olyan szépek már. Ha be nem szántják azonnal, jogi vagy adóügyi nehezítés biztosan várható. Már idén is tesztelték hogy milyen reakció várható.

Ki fogják találni, hogy ennek a 300k -nak mekkora része színlelt munkavállaló, és meg fogják szépen érvelni majd. A gazdaság meg a politika általában ciklusosan lazít és megszorít, eddig a lazítás évei voltak mögöttünk, de nem hiszem, hogy ugyanez lesz a helyzet 3-5 év múlva.

b.sszanak ki azzal, akinel be tudjak bizonyitani

Ilyen még sose volt, inkább megadóztatják a segélyt is meg a minimálbérest, mert azt feltételezik, hogy csalnak. Csinálj szlovák céget vagy döntögesd be 3 havonta a Kft-d ahogy mások vagy mit tudom én mi most az aktuális adóelkerülési taktika.

ez vegre egy olyan talalmany volt, aminek ertelme is van

Haver gázszerelő is ezt mondja, kevéskét adózik, mások meg negyed annyi keresettel háromszor annyit, mert alkalmazottak. Nyugdíjat úgysem kap majd egyik sem :D

300k kata-sra nézve ez havonta 15000000000 adóbevétel (évente 180000000000), nem beszélve a járulékos haszonról (itthon költi el, nem tünteni el pl. külföldre, stb). De egyébként sokan a magasabb adót fizetik meg. Nálam ez nem fekete gazdaság.

Én egyetértek, sőt szerintem kifejezetten jó, hogy végre van egy olyan adminisztratív és adóteherben is elviselhető forma, ahol te választod meg, hogy később mennyire szeretnél részesülni a közösből (kevesebbet fizetsz, kevesebbet kapsz, dönthetsz úgy, hogy inkább magadnak teszed félre, mert jobb gazdája vagy a pénzednek).

Ami gond lehet (és ha csak ezt akarják ellenőrizni, támogatandó), hogy sok csórit belehajszolnak ebbe, az akaratukon kívül (mint a korábban borítékba kapott pénzzel). És attól félek a 300 ezernek jelentős része ilyen lehet, akik viszont elesnek mindenféle védelemtől, és később a normális nyugdíjtól. A különbséget pedig nem ők, hanem a munkáltatójuk teszi zsebre... (mondjuk vsz. úgyis elköltenék, ha ők kapnák)

egyszer kiszamoltam, hogy bar osszeg szeruen valoban szarabb nyugdijat kap az 50k-s katas mint a 75k-s katas vagy a munkaviszonyos munkavalalo. de ha a "megsporolt" penzt felrerakja/berakja bankba/akarmi, akkor is kb ~83 eves koraban fog elfogyni. mindekozben a varhato elettartam itthon 75 ev....

szoval megeri megtartani a penz valahol, ugyan megesik hogy _ha_ megered a ~83 evet, akkor csoves leszel, viszont ha 75 evesen bedobod a torulkozot, akkor a maradek penz nem veszik el, es megkapja valamelyik rokonod. nyilvan ez nem milliokat kereso IT-sekre vonatkozik! :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A belengetett (és részben meghagyott) szigorítások nem a KATA megszűntetése felé mozdítanák a dologot, hanem azt célozzák, hogy a "kényszer-KATA-s" munkavállalókat kiszűrjék.

Volt pár feltétel a KATA választásához anno, hogy megakadályozzák a munkavállalók adóügyi "átsorolását" magánvállalkozóvá (úgy, hogy közben minden marad változatlan, gyakorlatilag munkavállalóként dolgozik tovább ugyan ott és ugyan úgy, csak a cégnek kevesebbe kerül), és ezen szabályok némelyike könnyen kijátszható volt papíron. Na ezeket szigorították-szigorítanák meg.

A NAV-nak anyagilag nagy siker egyenlőre a KATA, mert nem a többi adózási formából szippantott el alanyokat, hanem "új belépők" vannak sokan (akik eddig ezek szerint részben vagy egészben adómantesen működtek). És mindenki rendesen fizet, a bevétel tervezhető, stb.

Én azért bízom benne, hogy ennek az adózási formának a létjogosultságát minden érintett, pártállástól függetlenül elismeri és a jövőben is el figja ismerni.

EVA, KATA sorozat után majd jön az EKATERINA (azoknak, akik rubelben adóznának), a DELLA (kizárólag NER-közeli vállalkozóknak), az AJANDEK (csak Mészáros Lőrinc néven bejegyzett sétáló pénztárcáknak), az ANNUNCIATA (ha előre bejelented és eltalálod, hogy mennyi lesz év végére az infláció és az euró árfolyam, 10% kedvezményt kapsz) és az IMMAKULATA, amit csak tiszta adóelőélettel rendelkezők választhatnak.

Nem tudom mit aggódsz, jó hely ez a Viktória.

Szerkesztve: 2020. 02. 18., k – 14:14

Olyan céget keress, ami fizeti a magánegészségügyet és ad kocsit korlátlan hazai kilométerrel. Ez a kettő a legfontosabb. Vagy kocsi helyett még egy kb full home-office opció is bejátszik, és akkor kiköltözhetsz a nagyvárosból. 

"Olyan céget keress, ami fizeti a magánegészségügyet és ad kocsit korlátlan hazai kilométerrel."

Ilyet a culáger nem fog kapni, maximum a középvezető és felette. Egyébként meg igényfüggő, hogy mi a legfontosabb. A nettó fizetés mondjuk egy közös pont szokott lenni :)

A SAP a 3. kerületben (Graphisoft Park) elég sok autót kiszór az alkalmazottainak, és tudomásom szerint nem csak a vezetőknek jut. Állítólag ez egyfajta jutalmazási eszköz is, ha pl. x éve a cégnél van, akkor válaszhat magának egy autót egy bizonyos keretösszegig. A céges üzemanyagkártyájuk évi kb. 20-30000km használatot fedez, természetesen magánutakat is. Legalábbis valami hasonlót mondtak a SAP-os haverjaim.

Jól tudod. Korábban (érzésre) telekomos autóból volt a legtöbb Budapesten (abból is legalább kétféle van/volt: az egyiket azok használják, akiknek szüksége van a munkájához (kulcsos autó), míg a másikat azok kapják, akik olyan grade-ben vannak, ez jellemzően valamilyen vezetői szint), de mostanra -legalábbis amerre járok- SAP-sból van több (ahol nem kell vezetői státuszban lenned hozzá).

BTW, az SAP-s rendszámok meg fognak szűnni, így hacsak nem matricázzák fel, mint a Telekom, a jövőben már láthatatlanok lesznek. :)

Nekem is van ismerősöm SAP-nál. Szimpla mérnök, tehát nem manager / team leader stb. és neki is adtak teljesen rendben levő kategóriás autót. MSFT-nál se csak a vezetők kapnak. Még tudok pár cégről idehaza, akik juttatásként adják a pozició mellé. Ahol ezrével dolgoznak a rabszolgák, ott számít csak a felsők kiváltságának. Na ott mérnökként esélyed sincs kocsihoz jutni.

Pld. az egyik cégnél csak kellett adminisztrálni havonta valamit, holott magánhasználatra is volt, igaz nem sokat, de nem nullát.

Ha probléma volt, csak nekem kellett megvárnom a trélert, és bemennem leadni a szervizbe, meg utána elmennem valahová a csereautóért, nem hozták ki mucsajröcsögére, ahol épp voltam, mosni kötelező volt elvinni, és mivel nálam mindig nagyon mocskos lett, ez havonta akár négyszer is megtörtént, ezt sajnos ott szintén nem intézte a flottakezelő (sokezer autós flotta egyébként), csak ha bizonyos helyen dolgoztál, és onnan tudták elvinni, de pld. ha home office-ban nyomtad jellemzően, ez nem teljesült, meg hasonlók.

Nyilván ez flottakezelő/szerződés/élethelyzet-függő, de nulla sosem volt a céges autóra fordított idő.

Ha esetleg a DBA pozíciók alapján tudsz követketetni, akkor töltsd le Brent Ozar First Responder Kit-jét. A zipben találsz egy xls file-t DBA fizetésekkel a nagy világból (2020_Data_Professional_Salary_Survey_Responses.xlsx).

A Linkedin , glassdoor társain ha a kívánt pozira rákeresel van egy pár ami mellett ott van mennyiért szeretnék a dolgot.

Az ilyen fejvadász , általában lánykák is ha megtalálnak ezen platformokon keresztül meg szokták súgni egy telefon beszélgetés során mi lehet a bérigény amit még a cég megadna.Szeretheted vagy nem ezeket a platformokat de erre pont jók.

Amennyiben nullanal tobb opciod van barhol mashol, akkor nem latom ertelmet ha nincs egyeb elethelyzet ami miatt muszaj.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

HA van eszed nem jössz haza,már bocs.

Szegődj el ott kint egy multihoz, és helyeztesd ide magad.

Ne gyere haza, ha jót akarsz magadnak. :)

A ne gyere haza emberek hazajöttek és visszamenekültek vagy a tévéből hallották hogy rossz itt?

(nem mondom hogy minden tökéletes, sőt, messze nem)

A ne gyere haza tábort erősítem én is.

A gyerekeim már ide születtek, és nincs szívem kitépni őket ebből a szerető közegből (rokonok, barátok), és ők szerencsére nem nagyon látják a rendszer árnyoldalait.
Viszont elég sokat éltem sok helyen külföldön, hogy legyen összehasonlítási alapom.
(A miért mennék el listán nem csak Fideszhez köthető dolgok vannak, mielőtt valaki politizálni kezdene, a társadalommal sokkal nagyobb problémáim vannak)

-- Bocsi előre is a trollkodásért.

Amennyit nem szégyellsz!

Ugyanezt teszi otthon az autó szerelő, villany szerelő, kőműves, burkoló, ács, már amennyiben találsz.

-- Trollkodás vége.

Igazából nincs az a pénz vagy bármi más  jelenleg, amiért én haza költözék!

Fizu terén azt tudom mondani, hogy attól függ mennyi mindenhez értesz, mennyire ismered a most "divatos" technológiákat. Addig a határokat nehéz belőni.

A fizetés mellett érdemes lenne vizsgálni a szakmai karrier lehetőséget. Állandóan monitorozom a külföldi szakmai híreket, HA, cluster, stb. De kis hazánkban ha az apache és mysql külön gépen van, az már siker (letscode podcastban hallottam, jó hasonlat). De itthon nem szakma az architect,.csak az aki produktumot is termel. Szvsz, kivételek vannak, de szakmai Balkán. 

+1

Nettó marhaság az egész. Dolgoztam itthon digital advertising, consulting (Svájci telco) cégnél, dolgoztam magyar banki IT projekten, nagygépgyártó IT SSC-ben, több bankban, és most ázsiai ügyfelünk van több éve. Óriás projekttel. Ahol mi fújjuk nekik a passzát szelet. A kollega nem elég tapasztalt, vagy sikerült pont rossz helyekre beesnie. Nagyon sok, nagyon kiváló szakmai embert és projektet láttam eddig, mind itthon, vagy itthonról külföldre dolgozósban. Ami amúgy szerintem a mai világban már teljesen általános.

Én nem állok be a károgók közé. Szerintem igen is nagyon jó lehetőségek vannak itthon IT-ben és egész versenyképes fizetéseket lehet megfogni európai szinten.

Ha tudod mivel szeretnél foglalkozni és milyen környezetben és megosztod itt a néppel akkor lehet betudnak lökni néhányan pár sávot tapasztalat alapján.

Ha pedig kifejezetten fejvadászt keresel aki tudna segíteni ebben, akkor irány a linkedin és írj rá pár Senior IT recruiterre. 

De érdemes fejben tartani, hogy olyan nincs hogy ez a pozíció x-y sávban mozog. Ez teljesen cég függő, van aki csak 700e-t akar majd adni de lesz aki kb ugyan erre megadja az 1.2-t.

Bruttó amikor fizetésről beszélünk mindig bruttó összegeket említünk, mert a nettó számítása egyén függő.

1.2M bruttó európai szintű lehet attól függően milyen munkakörről van szó. Nem azt írtam ennyit kereshet, a számok példák voltak, hogy akár ilyen eltérést is tapasztalhat 2 cég ajánlata között ugyan arra a pozícióra (Azt is írhattam volna, hogy 1 fabatka vagy 3 fabatka). 

ok, tisztazni akartam, sokan nettorol beszelnek amikor itt penzekrol beszelnek, igy jobb egy lapon lenni.

ha nettot irtal volna se valtozott volna sokat a dolog, de igy meginkabb el kell, hogy keseritselek: ~3500 EUR brutto az nem europai fizetes, foleg nem egy senior pozira. gondolom nem veletlenul irtad az 1.2 bruttot.

Te félreérted amit írtam. Nem azt írtam, hogy ilyen fizura számíthat ő vagy egy akármilyen senior. Azok a számok csak random példák voltak, írtam is, hogy akár fabatkát is írhattam volna.

Az ő fiuzjához azt írtam, hogy tudni kellene részleteket, hogy tudjanak néhányan tippet adni.

Az 1.2M bruttó pedig igenis európai szintű például ha egy valamilyen L3-as Infraops-os pozit nézünk.

Itt ha jól látom valami üzemeltetői munkáról van szó. 40-50 ezer eurós éves fizetés ilyenért nem kizárt. A Linkedinen esnek be hozzám hasonlók, tavaly volt Hollandiából ilyen (RIPE NCC), nem érdekelt, de mindig visszakérdezek, hátha megmondják mennyit adnának, és 50 ezer jött vissza.

Szóval abszolút értéken sem lehetetlen ennyit keresni Európában (BTW, talán tudod, de Európának része pld. Albánia, (részben) Oroszország és Kazahsztán is, bár naív nem vagyok, és feltételezem, hogy Nyugat-Európát érted az "európai szintű" alatt, aminek Hollandia talán még része)...

Meg aztán évi 42 ezer euro Budapesten valószínűleg többet jelent, mint Amszerdamban évi 50.

a RIPE a problema itt, ok nem akarnak jol fizetni :-)

nekem a Google SRE is uzemeltetes: tud az ember programozni, de mondjuk 20% fejlesztes 80% uzemeltetes; ezeket a fizeteseket meg lehet nezni mondjuk a levels.fyi-on, de van pont Amsterdami ellenpeldam (180k/ev, igaz, contractor pozi, tehat szamlazni kell, ha beteg vagy, nem kapsz penzt, stb, nem mindenkinek valo).

abban teljesen egyetertunk, hogy 42k EUR Bp > 50k EUR AMS, arrol nem is beszelve, hogy itt jo a kaja, ott meg... :))

Az elszállt lakásárakkal együtt talán már nem annyira, de vásárlóértéken is? Bár nem Európa, de beszélgettem amerikai ismerősökkel, és azt mondták, hogy tökre nem jellemző, hogy félre tudnának tenni.

Nekem az elmúlt 20 évben mindig a fizetésem nagyobb része (több, mint fele) ment befektetésbe, és a kisebb részéből éltem...

Rengeteg nyugati ismerosom szamara ismeretlen fogalom ez. De ez kulturalis kulonbseg plane amerikaban ahol egyik hitelkartyat a masik torlesztesere hasznaljak es van belole mindenkinek vagy 10 darab meg hat a minden IS azonnal kell hozzaallas...

Rengeteg haztartasban 3-4 auto motorcsonak, toronyora lanccal.

Az uj generacio majd megtanulja, hogy a lakas/haz az nem alapjog. At fog csuszni berlesbe szepen lassan.

Usa-ban nem a jövedelem igazolás, hanem a befolyó összeg (tok mindegy hány részben honnan) ÉS az eddigi hitelkártya viselkedesed alapján kapsz hitelt. Emiatt kell, hogy legyen pénz koltesed. És nem kp, nem debit hanem credit. Aztán megy a játék. De jobban meg is tanulnak játszani mint azok akiknek a cég "adja" a fizetést (vö: én kértem ennyit) és az életüket leelik egy fix havival. No izgalom, no siker.

Igen nagyon jol jatszak :D latom is mindig imgur-on a posztokat, hogy birkabooor I payed off all my debts es mindenki tapsol meg upvote-ol mint allat.

Anglia ugyanez csak pepitaban.

Azt nezik, hogy a hitelkartya kiadasaidat (mikro hitel) hogyan menedzseled. En is igy epitettem credit score-t (999) csak arra kell figyelni, hogy vissza is fizesd ezeket :D mig sok embernek a hitelkartya ingyen penzkent jelenik meg aztan egyszercsak bekerul a loop-ba es torleszti egyikkel a masikat.

Nekem az elmúlt 20 évben mindig a fizetésem nagyobb része (több, mint fele) ment befektetésbe, és a kisebb részéből éltem...

Magyarorszagon? Ugy, hogy magadnak kelett lakast venni/berelni, es meg egy nagyobb osszeget sem orokoltel? Akkor te vagy a kivetel, orulj neki. :)

Magyarországon. Egy lepukkant önkormányzati lakás bérleti jogát kaptam a szüleimtől, amit aztán később megvehettem, ennyivel tudtak támogatni. Igaz, akkor ez óriási segítség volt.

Hozzá tartozik, hogy nagyon megnézem, mire költök még ma is, amikor a havi kiadás/bevétel arány a kezdeti kb. 50% helyett most valahol 4-6% körül mozog.

Akkor tenyleg te vagy a kivetel. :)

Az alomfizeteses topikban brutto 1.2M-val volt dobalozas, mint jo fizu. Az kb. 800K netto, ha annak csak 6%-at koltod el (48K), akkor vagy nagyon jol csinalsz valamit, vagy megsem 1.2M-t keresel, hanem sokkal tobbet. :D

Ha abba belegondolok, hogy kozoskoltseg 10K, futes 10K, viz+internet+aram ujabb 10K, es akkor maradna 18K-m kajara, ruhara, szorakozasra, stb., akkor valami nagyon off. :)

Lakásügy letudva, igen. Most szar fiatalnak vagy mondjuk 40 alattinak lenni: tepersz/tepertek a pároddal a fizetésetekért, amiből 140-200k lemegy albérletre meg rezsire, a maradékból az összes többi alapdolgot megoldani, plusz legalább egy százast félretenni jövőbeli lakáscélra. Amibe majd 50 évesen beköltözhetsz.

(vegyük azt az esetet hogy csak te vagy meg a két dolgos kezed, nincs ajándék lakás vagy milliók)

Nem keresek rosszul, de alaphangon 300 kiló elmegy a jelenlegi meg a jövőbeli lakhatásra, és akkor még egy fillért se költöttem :)

"egy százast félretenni jövőbeli lakáscélra"

A mostani lakasarakat figyelembe veve ez eselytelen kategoria. Egy szaros panel 30 millio pesten. Mondjuk nem elek mar mo-n regota es fogalmam sincs milyen feltetelekkel lehet hitelhez jutni. Tegyuk fel van 3 milliod fel tudsz melle venni 27-et, hogy koltozhess?

LOL made my day.

Magyar banktol akkor kapsz hitelt ha bebizonyitottad, hogy nincs ra szukseged.

FYI: Jofej bankok mar 60% onerotol beszallnak a buliba, nehol, egyebkent meg tobb.

3 milliobol vehetsz egy suzukit, vagy elviszed anyat nyaralni, mert az ma nem szamit tetelnek barmi ertelmes/komolyabb dologba fognal. Rogvalosag.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Tehat most csak annyit kell osszekaparni mint regen egy teljes lakas ara. Nice :D Mondom, hogy lassan eljutnak oda mint itt a halodo nyugaton, hogy akinek most van vagy meg bele tud ugrani lesz aki kimarad az meg majd berlako lesz elete vegeig par szerencses kiveteltol eltekintve.

"FYI: Jofej bankok mar 60% onerotol beszallnak a buliba, nehol, egyebkent meg tobb.

3 milliobol vehetsz egy suzukit, vagy elviszed anyat nyaralni, mert az ma nem szamit tetelnek barmi ertelmes/komolyabb dologba fognal. Rogvalosag."
 

Amit írsz nem igaz. 60% önerő? Ezeket honnan veszed? Fontos, hogy normális, bejelentett állásod legyen, és 20% önerőre adnak lakáshitelt.
3 millió éppen kevés, de 4 millió önerővel tudsz venni egy 20 milliós lakást bármikor.

"Tegyuk fel van 3 milliod fel tudsz melle venni 27-et, hogy koltozhess?"

Törvényileg minimum 20% önerő kell, forgalmi értékhez képest (példában ez 6 misit jelent).  Devizahitelnél 45% asszem.

Mint fentebb írták, bankok ilyen kevésre még nem adnak.

Meg fizetésed max 50-60%-áig adósodhatsz el (összes havi törlesztők összege), JTM-re keress rá a pontos %-ért.

Tudom, hogy nem KATA topik, de pl olyankor nem értek vele egyet, mikor az alkalmazotti munkaviszony elrejtésére van, de annak pl örülök, hogy 8 órás munka mellett gazdaságosan lehet ide-oda számlázni. Igaz, az éves korlátot eltörölhetnék. Szóval ha így be is szántják, azért lehetne valami hasonló adó a hobbizóknak. (mégha az többet is hoz, mint a sima munkaviszony)

Lazan kapcsolodik. Most ment el a villanyszerelo, 2 napot kellett varni ra. 15-20 perc, 5k szamla nelkul. Szamlasra tobbet kellett varni, azert tettem kivetelt. Nem nyafi, csak tenykozles.
Es ez nem uzleti szegmens, nem termelsz penzt azzal hogy otthon vilagitasz. Az IT alul van fizetve MO-n, imho.

echo crash > /dev/kmem

Most ment el a villanyszerelo, 2 napot kellett varni ra. 15-20 perc, 5k szamla nelkul

Ezt most azert irod, mert sok, vagy mert keves? :D

20 perc meloert 5k ugy, hogy vallalkozo vagy, es sajat kocsival jarsz ugyfelekhez (ertsd: 20 perc meloert siman utazol mondjuk 40-et), eleg szegenyes.

Nem sok, nem keves, nem ez volt a lenyeg. Csak irtam hogy mennyi volt. Amugy ismeros ajanlotta, hogy jo es olcso. Ha 10k-t kert volna is kifizetem, kellett, annyi az ara amennyi. Btw csak a kornyeken dolgozik, annyi meloja van.
Ma iparoskent bejon ne. 1m a koltsegeid felett, ha normalisan csinalod.

echo crash > /dev/kmem