Óraviselés

Fórumok

Ilyen későn érős típus vagyok, most megtetszettek az órák. Valami átkattant, és az okosórák helyett nézegetem őket (kb 1-2 hónapja, teljesen kezdőként), hogy húúúú, de gyönyörű, milyen aprólékos, stb... mechanikus, milyen pontos, stb...

Sok mindenkin látni mindenféle órát, (és egy óra nem csak önmagában érdekes végül, hanem ott van a viselője is) és át akartam gondolni, hogy milyet érdemes venni/viselni.

Alap dolgok, de mégis sok ember van, aki nem érzi, látja ezeket:

1. A megfelelő alkalomhoz a megfelelőt kell felvenni. (több órát is érdemes venni, ebből ezt a következtetést vontam le :) ) Dress code: 
A. white tie, black tie: elegáns, letisztult óra, a cipőnek ővnek megfelelő bőrszíjjal. 
B. Semi casual: mint az előző, fémszíj is oké, de a fémnek pl.: ővcsatnak megfelelő szín, stílus, pl egy diver óra itt már oké lehet fémszíjjal.
C. Casual: egy laza, pl: itt tök jók lehetnek a diver, vagy a pilot, vagy field órák, vagy pl az adott ruhához egy swatch óra.
(Egyébként én úgy érzem, hogy James Bond nem írhat át szabályokat, amikor egy sportórát vesz fel elegáns óraként.)

2. Életkorhoz, státuszhoz megfelelő óra.
41 évesen nem biztos, hogy a tökéletesen minden féle szögből csillogó fiatalos premium blue órát kell felvenni (diver óra és ezt nagyon sajnálom, ha igazam van ebben), ami annyira világít, hogy csak na.
Illetve 18-28 évesen nem biztos, hogy egy ház árát kell viselni a kézen, mert az sokakat irritálni fog. Egy Seiko 5 jobb lesz, vagy valami hasonló.
Ha nem vagy abban a státuszban, anyagi helyzetben, akkor is gáz a durván drága luxus óra (az ismerőseid tudják, mi a pálya).
Az is gáz, ha túl sok pénzed van, és nagyobb úriembernek akarsz látszani egy adott órával, amilyen vagy (egy büdösbunkó, gondolná más :)).
Kinyúlt fekete pólóval, lógó hassal, kőműves delkotással (vagy egyéb ilyesmi dologgal), úgy néz ki egy >200 000 Ft-os óra, ami egy elegánsabb darab, hogy jaj. Sz*ros Pista Jézus nevenapján.

3. Sznobizmus
Nem csak Patek Philippe meg Rolex létezik, a világ sokkal többről szól. És egyik órának sem kell >= egymillió forintba kerülnie, ha egyébként rendben van, minőségileg, és megjelenésileg. (nem egy kalap sz*r, már ránézésre). 

4. Azért bármit nem, pl hamisított dolgokat, replikákat. pl.: A homage órákról kinek mi a véleménye?

5. "Annyit tudok hozzafuzni, hogy azt, aki ora alapjan itel, azt nagy ivben le kell szarni" ... "Ne azert viseld, mert tarsadalmilag az az elfogadott, hanem azert, mert jol esik. Lehet az egy ~draga mechanikus ora is. De ne a masoknak megfeleles legyen a fo mozgato ero, hanem a sajat magadnak megfeleles." - Hevi

Ki mit tud ehhez hozzátenni, mint kedvenc elkövetett hiba, vagy mi az, ami jó (esetleg példákkal)? (tanuljunk)

Ha nem annyira érdekes téma, akkor bocs. :)
 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 13., cs – 23:49

Annyit tudok hozzafuzni, hogy azt, aki ora alapjan itel, azt nagy ivben le kell szarni. Aztan johetnek olyan finomsagok, hogy oltonyhoz csak azert is acel betetes Martenst vesz fel az ember (mert kurva jol nez ki, es amugy is pukkadjon meg az, akinek ez nem tetszik...). Ha nem smart watch, akkor a hipster casio is jol johet. Mert kit erdekel, hogy mennyi penzed van, ha amugy ertekes ember vagy. Vegso esetben lehet a Steve Jobs modszert is alkalmazni: mezitlab, lotusz ulesben hippiskedni. Idaig jelenleg meg nem mennek el, de ha nagyon felbosszantanak (aminek szerencsere jelenleg nincs sok eselye), akkor bejatszom azt is.

+1

Ne azert viseld, mert tarsadalmilag az az elfogadott, hanem azert, mert jol esik. Lehet az egy ~draga mechanikus ora is. De ne a masoknak megfeleles legyen a fo mozgato ero, hanem a sajat magadnak megfeleles.

 

szerk: mezitlab hippiskedes egy Jaegerben... na az mar egy erdekes kontraszt, igy mar van ertelme draga orat venni :)

Homályosíts fel, mire gondolsz. :) Nem látok ellentmondást. Attól még, hogy valaki önmagát adja, önmagáért vesz fel valamit, pl órát, még nem biztos, hogy ízléstelen.  Egy jóérzésű ember nem békatalppal és búvár szemüveggel veszi fel a legszebb ünnepi kötényét egy adott alkalomra. Lehet, hogy inkább tökéletesen megfelel a mások által kitalált, és sokak által elfogadott dresscode-nak, íratlan szabályoknak, és ezt a saját jóérzéséből teszi, önmaga miatt. Mert szerinte is így oké (minden irányból is megfontolva).

A sokaknak megfelelést mindig olvasom, de nem igazán tudom hova tenni. Főleg nem olyan közegben, ahol egy 40 ezer forintos Steinhart replikát nem tudnak megkülönböztetni egy 40 ezer eurós fehérarany Rolextől.

Az ember nem másnak veszi az órát, hanem magának. Nem is értem, hogy miért merül fel az egyesekben, hogy másnak veszik, másnak viselik. Magyarországon a faszhosszabbító nem az óra, hanem az autó. Azt látja a szomszéd, a munkatárs, az utca egyszerű embere. Egy BMW-t még a szegregálva tanított, nevét leírni nem tudó cigány is meg tudja különböztetni a Suzuki Vitara-tól.

trey @ gépház

Nem nagyon értem, hogy hogyan lehetne villantani? Jó pár éve hordok drágább svájci órákat. Szerinted hányan vették észre, hogy ezek drága svájci órák? Az embereknek fogalmuk sincs róla. Nem is baj, nem is kell. Nem nekik szól. Ha feltűnést akarok, akkor a Ducatival indulok el otthonról. Na, azt bárhol megnézik! Odajönnek, érdeklődnek, közel hozzák a gyereket, vagy csak egyszerűen a kölkök gyűlnek köré. Ráadásul a csajoknak is tetszik. ;) Azzal lehet villantani! ;)

trey @ gépház

Az emberi rosszindulat határtalan, ha egy szép kidolgozott órát felvesz valaki, amin megakad a szem, rajta van még az is hogy swiss, a bámészkodó látja, hogy ez jó drága lehetett (vagy elég, ha csak meglát egy márkanevet leírva), és beindul az irígység (szerintem baromi sokan ilyenek). Részemről ez a "ki nem sz*rja le őket" kategória.  Az emberi hülyeség határtalan, és a  másik oldal is létezik, amikor valaki valamit a szomszédja miatt vesz meg. 

Ettől még lehet izléstelenül/igénytelenül öltözni, vannak hibák, amiket elkövethet az ember, amiket fent is soroltam példaként: nem az alkalomoz öltözik valaki, vagy nem összeillő dolgokkal, vagy nem a korának megfelelően stb.. Ennek a figyelembe vétele szerintem még nem másnak megfelelés, meg az elvárásoknak megfelelés kérdése, hanem igényesség/igénytelenség kérdése. Én inkább ezt pedzegettem.

Jaja, értem miről beszélsz. Azért nem gondolnám, hogy a drága órát vásárlók mások miatt vennének drága órát, mert egyszerűen ahhoz drágák. Én spec. azért nem adnék mondjuk 4M forintot, hogy azzal azt akarjam elérni, hogy te irigykedj vagy mást gondolj rólam. Leszarom, hogy ki mit gondol. Az viszont megér nekem 4M forintot, hogy amikor felveszem, akkor mondhassam magamnak: "Nyugodtan vedd fel, megérdemled!"

Ez kb. pont az az üzenet, ami a pozitív gondolkodás tréningen is elő szokott jönni gyakorlatként. Nem szabad félni magunkat megdicsérni, sem magunkat megjutalmazni, ha van miért. Nekem ez, hogy ilyeneket megengedhetek magamnak, arra kell, hogy a motivációm fenntartsam. Valakit az motivál, hogy a pénzét lesi egy Excel táblában, bankszámlán stb. Engem meg az, hogy adott esetben drága órát, vagy motort veszek magamnak. Olyasmiket, amikről a kispolgároknak az a véleménye, hogy veszélyes, drága, felesleges, kivagyi.

trey @ gépház

Igen, ez jó. Ha valamit szeretnék, ha olyan dolog, amit csak én szeretnék, és nem pedig kell, akkor általában egy cél eléréséhez szoktam kötni. Tényleg jó érzés X év kemény munka után "megengedni magadnak" egy valamit, amit mindig is szerettél volna. Az órák pedig azért tetszenek, mert a mechanikát, ami benne működik, meg egy-egy apró részletet szépnek látok. Szép dolog elérni egy ilyet (és nem csak egy köteg pénzzel beszaladni a boltba, és megvenni).

Ne haragudj. Ha 1000millom lenne akkor sem adnek 4 millio ftot egy oraert. Meg 500 ezret iphonert. De 30 40 ezret viszont adnek erte. Kb annyit er nekem. Szamomra ez a “kutya nyakaba jo lesz koloncnak kategoria”. Ez az en velemenyem.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

homage al nincsen bajom, nekem is van :> Előfordult már olyan is, hogy egy homage óránál pont annyit változtattak az eredetihez képest,  amivel jobban bejött mint az eredeti.

Fedora 38, Thinkpad x280

Engem sem zavar, ha homage, ha egyszer az adott óra tetszett meg. :) Ezekben a kis márkákban az is tetszik, ha igyekeznek az ügyfelekkel a kapcsolatot tartani, pl.: Günter Steinhart benne van a magyar Steinhart rajongó facebook csoportban, illetve tényleg törekednek a minőségre, a megfizethető kereteken belül. 

Értem, de akkor itt a többi 100e-200e közötti óra, mert ezek között pedig csak jót olvastam róla: https://www.google.com/search?q=felmos%C3%B3szett&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi25qTb-9XnAhWPUMAKHZLvCy4Q_AUoAXoECAsQAw&biw=2133&bih=1174

Vegyünk nagyobb márkákat: Longines HydroConquest (ez egy tudorra, vagy submarinerre hasonlító óra, nem?). Vagy az Orient President nem egy Day date kinézetű óra? Mi a különbség ezek között és a Steinhart között ha azt nézzük, hogy egy rolexre hasonlít mind? (A Longinessben látom, hogy jobb lehet a szerkezet, de ami a Steinhartban van ETA-2824-2 vagy ETA-2892, ezekről is csak jókat olvastam, senkinek nem kívánnak jobbat.) Tényleg mint tök kezdő, aki most veszi fel az információkat, én nem látok sok különbséget a Steinhart Ocean One és ezek között a típusok között. Úgy látom, hogy Rolex kinézetű órákból tengert lehet rekeszteni, és nagy márkák is csinálják. A Seiko 5 SNZH55 egy Blancpain fifty fatnoms kinézetű óra. Meg valahol olvastam a történetet is, hogy a Rolex sumariner is merített onnan ihletet, még 1951-ben. 

Ezért gondolom, hogy nem eszik ezt ilyen forrón, és nem a rolexhez akarom hasonlítani minőségben.

A teteje az a csillagos ég. Egyébként találtam még egy csomó alternatívát ebben az árkategóriában, ami jó lehet, és nagyon hasonló kinézete van, mint a Rolex Submariner-nek: Certina DS Action (ez 3 hz-es ahogy néztem, és 80 óra a járástartalék), vagy Tag-heuer F1 (ez viszont drágább egy kicsit), meg találtam egy Seikót is (ebben hardlex üveg van, nem tudom, hogy ez kibírja-e rajtam, vagy egy hét után összekarcolom), Orient Mako III (ez meg a legolcsóbb köztük), Mido Ocean Star. Egyre jobban úgy tűnik, hogy a diver órák alapja kinézet alapján a Rolex Submariner. :) Vagy csak annyit néztem már, hogy mind egyformának tűnik. A helyzet az, hogy mindegyik tetszik, nem egyszerű választani. 

Csak sokat nézted, azért igencsak van más forma is :D Nekem pont a submarinerek nem jönnek be, ellenben a Vostok amphibia-k k nagyon, 2 is van. Ha már submariner akkor abból egyedül a Rolex "Big Crown" Ref. 6538 ami a klasszikus james bond óra. A koronavédős órák nem jönnek be. Viszont ilyet most a Tudor csinál, meg pár homage gyártó.

Fedora 38, Thinkpad x280

A legtöbb búvár - nem meglepően - a Submarinert másolja, mert az egy ikon. 500 ezer alatt általában ETA (vagy azzal kompatibilis, pl. Sellita) szerkezetes (abból is a COSC által nem tanúsított "standard", vagyis nem elaborated, top vagy chorno grade) órákat találsz, amiket tokozó cégek állítanak elő.

Grade-ek:

  1. STANDARD GRADE: This grade is adjusted in two positions, specified with an average rate of +/-12 seconds per day, with a maximum daily variation of +/-30 seconds.
  2. ELABORATED GRADE: This grade is adjusted in three positions, specified with an average of +/-7 seconds per day, with maximum daily variation of +/-20 seconds.
  3. TOP GRADE: This grade can be adjusted in 5 positions, specified with an average rate of +/-4 seconds per day, with a maximum daily variation of +/-15 seconds.
  4. CHRONOMETER: This grade, unlike the others, is always serial-numbered as a result of the requirement of the certification authority. It is also the grade that must meet strict standards prescribed by the COSC (Contrôle Official Suisse des Chronométres - Official swiss chronometer testing institute)

In-house fejlesztett szerkezetű órákat ennyiért nem nagyon fogsz kapni.

trey @ gépház

Azért bőven az 500e feletti kategóriában is igencsak ETA van :D Tudor pl :D https://kronometer.hu/2018/06/08/akkor-es-most-a-svajci-oraipar-3-resz/ Itt írnak még tipusokat is.

Kérdés milyen in-house szerkezetet akarsz. Az oroszoknál van bőven,  tizedéért a fent említett árnak. Tény, hogy a minőségellenőrzés az kb nincsen vagy lutri :D Viszont ha még áldoz rá az ember még 1x annyit egy normális órásnál simán jó. Van pár youtube videó, hogy azokat a szerkezeteket is elég jól be lehet szabályozni. Pl.: https://www.youtube.com/watch?v=Upacq0C6OdU

Fedora 38, Thinkpad x280

Trey: Bocs, hogy itt pattogok a témán. Szerintem a Rolex minőségben igazad van, nem is hiszem, hogy ezt bárki kétségbe vonhatja, és ezt az óra ára is indokolja, el is várnám. Tehát semmi nagy csoda nincs. Aki megteheti, az biztos nem az ára alapján választ órát. De én arra vagyok kíváncsi:

- Ha a 100e és 200e Ft értékű órákból random kiveszünk egymásután 100 db-ot (bekötött szemmel egy zsákból kihúzva), és összehasonlítjuk a Rolex Submarinerrel, akkor nem pont ezt az eredményt fogjuk kapni, amit Te is írsz? Ha nem, akkor melyik lehet ez az óra?

- Ha a 100e és 200e Ft értékű órákból random kiveszünk egymásután 100 db-ot (bekötött szemmel egy zsákból kihúzva), és összehasonlítjuk a Steinharttal, akkor nem azt az eredményt fogjuk kapni, hogy a kivett órák mondjuk 70%-nál jobb minőségű a Steinhart minden (vagy majdnem minden) tekintetben? Most ez egy durva becslés volt, sajnos egyik órát sem fogtam még a kezemben, csak megnéztem egy tonna review-t. A Steinharttot, ide a bökőt, de szerintem Te sem fogtál még. :)

Az óra külseje főleg vakon sok mindent nem mondd, főleg ha az normálisabb homage (~150e). Nem a 20 dolcsis Tevise, mert az volt a kezemben ;>

Nagyon sok órában ETA-2824-2 szerkezet ketyeg, legyen az egy 150e ft os olcsó, vagy akár egy tudor óra. 

A szerkezetből van 4 minőségi szint ami az anyagminőségre, szabályozottságra stb vonatkozik- Az alsó kategóra  olyan napi +/- 15 másodperc,  a chronométeres minőség meg napi +/- 4 másodperc járáseltérést enged meg. Ezenkívül még a gyártók módosíthatnak is a szerkezeten, dekorálják, plusz funkciók stb. Ezt becsukott szemmel nem különbözteted meg :D Jelentős az árban még a kiszolgálás marketing stb költség. Ugye a Rolex es társainak a legelőkelőbb helyeken vannak üzleteik amik nem olcsóak. A steinhart és társai meg kb netről megrendeled oszt jónapot.

Fedora 38, Thinkpad x280

Az óra hangulatát a szíj jelentősen befolyásolja és dresscode váltást is lehetővé tesz.

Szerkesztve: 2020. 02. 15., szo – 13:17

A "replikának" nevezett hamisítvány a legalja. Azzal semmi bajom, ha valakinek nem telik igazira, vagy nem akar komolyat és bevásárol egy 8e Ft-os kukut. Tényleg semmi baj, ha valakinek rókaorrú Suzukira telik vagy neki "mást jelent" az autó. De ha valaki 15-ért veszi a koppintott Omegát azt én nagyon lenézem. Mondjuk akkor is ha százért, a lényeg, hogy célzottan veszi. Mintha a Suzukit glettelné ki jó vastagon és rátenné az Aston Martin logót.

A legnagyobb hiba amit elkövettem az nem a viseléssel volt:
-amikor 15 éve még nem nagyon értettem az egészet volt úgy, hogy egy karórát* letettem pihenni hónapokig. Noh, az gyilkos.
-illetve csináltam nap mint nap olyat, hogy az órát levéve a karomról ott testmelegében felhúztam és letettem az asztalra reggelig. Másfél éven belül szarrá is ment a motorrugó és a háza.

* A karóra nekem a mechanikus ill. elektromechanikus darabokat jelenti.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerintem is, de itt azért nagyon vékony a jég. A hamis az nagyon gáz, ne is ragozzuk ezt.

A replika, ha pl egy történelmi óráról van szó, hogy így nézett ki, stb.. nem írnak rá semmilyen márkajelzést, stb.. akkor nem gáz. Vagy ha egy cég a saját régi óráját adja ki egy kicsit modernebb köntösben.

A homage az hamisítvány, vagy replika, vagy valami egyéb? Ez nehezebben átgondolható kérdés, ezért rugózok rajta, most kb a véleményem:

Ha pl egy olyan órát csinálnak meg (példa, Rolex, Steinhart):

1. Ami már nem elérhető, vagy csak bődületesen de bődületesen drágán elérhető, várólistás, stb...  (=== földi halandónak nem elérhető, akkora a szakadék a két óra között, hogy pl egy Steinhart nem okoz ezzel (szerintem) kárt a Rolexnek, mert aki Rolexet akar venni, az nem fog Steinhartot venni, mert megtalálta "olcsóbban") 

2. Egy 70 éves nagy múltú óráról van szó. Nincs levédve semmi, már olyan régi, hogy nem is élnek akik az első darabokat hordták. Az eredeti órát mindenki ismeri, mert olyan régi.

3. A gyártó, aki csinálja baromi jó minőségben csinálja meg. Pont az eredeti márka miatt ez nem átglettelt suzuki, mert egy gyenge minőségben ez a "másolás" nagyon gáz lenne. Az eredeti minőséget nem akarja, és nem is tudná elérni, de többi hasonló árfekvésű órához képest mondhatjuk, hogy jó. Soha nem állította, hogy ez ugyanaz, mint egy Rolex, és tiszteli és szereti az eredeti márkát.

4. Nem gyerekmunkások rakják össze, és nem öntenek rádióaktív anyagokat az óceánba, nem támogatnak bűnözőket stb...

5. Aki az órát szeretné megvenni, annak akkor is ez tetszik, és kész. Tudja, hogy ez nem az eredeti márka, és leszarja, hogy sznobságból, vagy rosszindulatból ki mit szól hozzá, és pénze is erre van. Ekkor mi a helyzet? Válasszon egy másik órát, ami egyébként nem tetszik neki, mert ez tetszett meg? Ez erkölcsileg szerintem nem elítélhető dolog, nem okozott senki kárt senkinek, csak valaki szereti az óráját, ami egy "homage" óra.

Egy mondatban összefoglalva a véleményem: Hamist nem, de egyébként mindenki azt vesz amit akar, ha örül neki. Ez akkor lenne gáz, ha ez ártana (tudna ártani bárhogy is) az eredeti órának, vagy valakinek. (És ez a károkozás része volt kérdéses nekem, nem pedig az, hogy mit szól hozzá valaki, aki meglátja, hogy ez (szerinte) "nem" egy eredeti óra.) Még egy fontos dolog: aki a homage órát veszi, ha nem csapja be magát, hogy egy Rolexet vett, magának sem okozott kárt.

Karórát letenni: Pont egy órásüzletben láttam, hogy nem járt az óra, a megnézéskor húzott rajta az eladó egy kicsit. Ezek szerint nem jól tárolják őket? Érdemes lehet órafelhúzót venni?  Próbálom átgondolni, amit írtál: A testmelegében felhúzott óra gyorsan kihűl, és tovább feszül a rúgó?

Van egy mi band(4)-om, mutatja az időt, ha ránézek... Azt hiszem, még mindig nem vagyok felnőtt. :P

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Szintén zenész. Kb 3 hétig megy egy töltéssel úgy, hogy BT-n kap üzeneteket a telefonról. Ehhez képest egy iWatch állítólag napi töltést igényel. Nehezen tudnám elképzelni, h naponta töltsem az órámat - ill. a másik kérdés, h ilyen működés mellett meddig bírhatja az akku? :-o

szerintem teljesen más a "use case" egy milliós órát azért veszel fel mert
a) lássák, h neked van ilyen
b) mert megengedheted magadnak
ezek az órák mutatják az időt (és dátumot) azt viszont szépen

ellenben egy "okosórát" nem feltétlen azért tartok a kezemen, hogy az időt tudjam nézni rajta...

Nem, de nagyon szep grafikonokat rajzol a telefonra :)

Szerk: "Aztán van saját okosóránk, méri az alvásidot. Ha éjszaka is hordjuk, nagyon szép ábrákat kapunk, az ellenség meg a frászt. Van egy hangszórónk, amin elalvás közben zenét adunk. Mi ránk nyugtatólag hat."

Nekem sem, de egyáltalán nem mindegy, hogy azt hozza ki, azért vagy álmos, mert kevés órát aludtál, vagy semennyit sem rendesen (mély alvás). Vagy csak a lehető legrosszabb idöben ébresztett az óra.  Rem figyelése. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ez mindenkinek izlese es keretei hatarozzak meg. Ismerosok kozul vannak akik ugy vesznek 30k ert karorat, mint te kiflit, es joparan akik megtehetnek, de nem erdekli oket vagy regen sem es most sem hordtak orat. En nem hordok orat, de par max 1-2k erteku ora van a szekrenyben valahol. Utoljara erettsegi bankettre tettem fel, mert nonemu azt mondta, hogy kell. Mellesleg van ez a szupererom, hogy tetszoleges nem elektronikus /kvarcora/ tartos viseles utan furcsan elromlik, elkezd kesni, sietni, vagy mindketto de amint leveszem semmi gondja.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.