KDE-t melyik disztribúcióval használod?

Címkék

Az utóbbi felmérésekben jól szerepelt a KDE. Ezért arra lennék kíváncsi, hogy milyen a disztribúciók közötti eloszlása.

Arch Linux
5% (65 szavazat)
BSD
1% (10 szavazat)
Debian
6% (77 szavazat)
Fedora
4% (51 szavazat)
KDE Neon
2% (29 szavazat)
Kubuntu
10% (123 szavazat)
Mandriva
0% (4 szavazat)
Manjaro
7% (82 szavazat)
openSUSE
6% (73 szavazat)
PCLinuxOS
0% (3 szavazat)
Zorin
0% (3 szavazat)
Nem használok KDE-t
56% (686 szavazat)
Egyéb, leírom
2% (27 szavazat)
Összes szavazat: 1233

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 09., v – 17:19

A Mandrivát már nem kellene erőltetni, mert nem létezik. Az ott dolgozó főbb fejlesztők forkolták és Mageia néven csiszolják tovább. Van ugyan OpenMandriva, de szvsz nem az a súlycsoport.

Nem igazán használok KDE-t, de tesztrendszernek van egy Arch Linuxos virtuális gépem, az számít? :)

Nem használok már KDE-t. De mikor még használtam, a KDE4-es verziónál Debianon bugos volt, Linux Mint KDE-n és Kubuntun megfelelően ment. Utána használtam KDE5-öt Archon, sokáig azon sem volt vele bajom. Majd utána nagyon instabil lett Archon egy frissítésnél, de az lehet szerencsétlenül fogtam ki. Dr már nem használok, nem csak KDE-t, de semmilyen DE-t, hanem WM only felülettel tolom, minimalista felállásban, terminálos programokat használva. Nincs amúgy bajom a KDE-vel, de az összes DE-t felesleges bloatnak tartom, ezért dobtam őket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az igaz, hogy Qt3-ról 4-re váltottak és igaz az is, hogy nagyon belassult, csak épp a kettőnek nincs köze egymáshoz. A szintén Qt4-re épülő RazorQt pl. egyáltalán nem volt lassú, még régebbi gépeken sem. A KDE4 azért lassult be, mert a szoftverei lassultak be, a rengeteg pluszban futó vacak miatt; a Qt4 önmagában csak minimális lassulást eredményezett.

Tény, hogy már a KDE 4 is elég bloat volt, de abban viszont funkció is több volt, mint előtte a KDE3-ban vagy mint most a KDE5-ben. Egyébként használtam KDE1-3-at is anno, de akkor nem komolyan, csak akkor, amikor valami újságmellékletből próbálgattam Linux disztrókat, Slackware, Mandrake, stb.. A KDE4 volt az, amivel fő rendszerként álltam át Linuxra, azaz mikor dobtam teljesen a Windowst.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> Tény, hogy már a KDE 4 is elég bloat volt, de abban viszont funkció is több volt, mint előtte a KDE3-ban

Pont ellenkezőleg. Az egész TDE projekt azért indult, mert nem elég, hogy sokkal többet zabált a KDE4, de még kevesebbet is tudott.

Ezzel kezdtem el én is Plasmát használni (Alienbob csomagokkal), de valahogy túl nagy volt az erőforrás igénye. Nem volt az igazi. Egyáltalán nem volt az az érzés, mint a Slackware current KDE4-gyel. Aztán feltettem az openSUSE-t, és megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor rendesen működik a Plasma.

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

A decemberi utolsó frissítés volt, amit használtam. Az után váltottam vissza XFCE-re. Feltettem a januári frissítéseket is, de nem tapasztaltam a KDE-s programokban (pl. kdenlive) javulást. Végül egy hete döntöttem az openSUSE mellett. Kb. 10 éve sokat használtam. Már régen terveztem, hogy újra adok neki esélyt. Tényleg nagyon jó KDE élményt nyújt. De hozzáteszem, várom a Slackware 15-öt. Elképesztő jól összerakott disztró.

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Most folyamatosan használom 3 gépen, de semmilyen lassulást nem tapasztalok.

1-2. Asrock AM1-es gépek Athlon 5350-es proci (4x2,05GHz), 8 és 16 giga ram
3. Intel T7500 procis Toshiba Tecra M9-es laptop 4 giga ram

Közös az SSD és a friss Slackware-current, KDE Plasma.

Nem azt mondom, hogy nagyon pörren főleg az utolsó gépen, de megfelelő a reszponzivitás.

Thinkpad X230, i5, 4GB RAM, HDD. Nem állítom, hogy nem én hibáztam el valamit, de és és föld volt az xfce és a KDE. Megvárom a 15-öt. :)

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Slackware currenten próbátam ki a Plasmát Alienbob csomagjaival. Eléggé lassú és akadozós volt. Az xcfe szuperül ment. Kipróbáltam az openSUSE-t. Azzal a Plasma is hasít.

"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Ubuntun használtam régen, de elkezdett nem működni egy frissítésnél, és ahelyett, hogy keresgettem volna az okát XFCE-re váltottam.

Nem tudom a többi disztronál vannak-e ilyen pxeboot -os install lehetőségek mint a debiannál meg az ubuntunál. Be van állítva a routeren pxe meg tftpd csak letöltöm az aktuális minimál pxe-s pakkot a routerre; az instalálandó gépnél meg kiválasztom, h a hálozatról bootoljon, aztán már megy minden mint a karikacsapás. Szóval ezért leginkább ubuntu van mindenhol KDE-vel általában, de van Xfce is. A multkor egy nagyon régi P3-as laptopra - ami csak a diszkről v. pxe-ről tud bootolni - akartam tenni valami nagyon lightos linuxot, de amiket találtam azoknál úgy tűnt h értelmes időn belül nem sikerül működésre bírnom a pxe-t, ami bubuntuval meg 5 perc lenne. Persze béna vagyok - ne is mondjátok :)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az megvan, hogy az Uncyclopediáról linkeltem a KDE szócikket apostroph3 igen komoly kérdésre? :)

A GNOME-hoz ezt írják: "If the user can't do anything, he can be pissed; but never confused. So we decided to eliminate (also) the option of running programs (remember, programs have options). An angry user is always better than a confused user!"

Régebben sokat próbálgattam leginkább ubuntu alapú disztrókkal, de mindig bugos volt, emiatt évekig mellőztem a dolgot. Aztán jött a Manjaro. Eleinte féltem a dpkg hiányától de már 2 éve használom. Szerintem jót tesz neki a rolling disztró. Nekem nagyon kényelmes, mondhatni minden kéznél van :) 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2020. 02. 10., h – 10:47

Nemrég próbáltam ki a Neon-t (úgy, hogy már 15+ éve nem használtam KDE-t, többnyire XFCE-t preferáltam), meglepően kézre áll a UI Windows után és az általam megszokott display scaling is tök jól összehozható volt rajta (Windowson 125%-ot használok, egy csomó DE-nél ilyen opció eleve nincs is, csak 1x és 2x, esetleg némelyikben még 1.5x). Mondjuk jó eséllyel Kubuntun is ugyanez lehet a helyzet.

Azt hogy érted, hogy tök jól összehozható volt rajta? Van egy ilyen beállítás, vagy úgy kell előcsalogatni? Nekem is az a bajom, hogy a legtöbb DE-n nem lehet skálázni, csak 100, vagy 200% van. Most a Linux Mint ígéri, hogy a következő Cinnamon kiadásban (4.6) már állítható lesz. (100, 125, 150...)

A KDE alatt a képernyő beállításoknál lehet 100% és 300% között állítani 10%-os lépésekben. Be lehet állítani továbbá, hogy ez minden képernyőre vonatkozzon, vagy külön-külön szeretnéd beállítani képernyőnként.

Mondjuk nem tudom melyik verziótól tudja. Én KDE Neon user edition-t használom.

Igazából sohasem használtam hosszabb ideig KDE-t.

Ubuntu-n nem használok KDE-t, viszont használok KDE/QT alapú programokat is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Otthon Gentoo! Imádtam, hogy annyira testre lehet szabni, minden fölösleges dolgot ki lehet hagyni belőle (pl. a hírhedten lassú semantic desktop). De már nincs erőm hozzá, hogy rendszeresen simogassam, én is keresek egy újat.

Céges gépen Ubuntu LTS-en használom, ha nem találok jobbat, akkor az lesz mindenhol. Neont eddig nem akartam, de ha ennyire dicséritek, megpróbálom. Nem törik el semmi alap funkció egy-egy új kiadással?

Aki KDE-t használ azokhoz kérdés:
Mit használnak levelező kliensnek?
Tud már a skanlite pdf-be menteni?
Tud már a kate XML és HTML tagot automatán bezárni?
 

Ezeket nem kötekedésből kérdezem, de bosszantó apróság ami miatt mindig visszatérek a gnome-ra.

Köszi!
 

a thunderbird nem nagyon integrálódik semmivel, alapból még pgp signingot/encryption-t sem tud... vagy carddav, caldav-ot... persze, van enigmail meg tbsync, nemtudom...

a kmail tud, integrálódik szépen a Kontact-tal, van calendar, contact manager, minden...

nem értem, miért tűnik neked butábbnak, mint a thunderbird :)

Szerkesztve: 2020. 02. 11., k – 20:18

KaOSt és Kde Neont használok. Semmi gondom nincs egyikkel se.

KaOS Linux user -because KDE is kool :)

Ubuntu + sudo apt-get install kubuntu-desktop

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?