Az Apple-nek nem tetszik az EU töltőegységesítési terve

Címkék

Ahogy az Apple megtudta, hogy az EU mire készül az okostelefonok töltőivel kapcsolatban, azonnal igyekezett biztosítani mindenkit, hogy a terv neki nem tetszik. Érvekként a felhasználói érdekek, a környezetszennyezés és a innovációs félelmek kártyát húzta elő:

We believe regulation that forces conformity across the type of connector built into all smartphones stifles innovation rather than encouraging it, and would harm consumers in Europe and the economy as a whole, [...] We hope the (European) Commission will continue to seek a solution that does not restrict the industry’s ability to innovate,

Részletek itt.

Hozzászólások

Amúgy mi a terv? Csak szabványos dugó használata? Kezdhetnék a 230V-vel. :)

Ahogy olvasom, 2014 óta kérték a gyártókat, hogy legyen egy közös töltő formátum, amivel mindent is lehet tölteni. Ebben voltak változások, de mégsem lett azért

teljesen egységes. Ezen akarnak változtatni...

 

Egyébként igen, jöhetne a szabványos dugó is, a 230V EU-n belül ha jól tudom már megoldott...

Kontrasztos, hogy ha spéci 230V-os dugós szállás portáján kérek szabvány EU 230 átalakítót, kapok. Vajon a recepciós telefontöltőjére rá tudom dugni a lemerült telefonom?
A cégnél szintén jönnek, hogy kell egy töltőkábel a lemerült telefonjához. Persze csak másféle (sajátom csatlakozósa) van.

Ciprussal nem a konnektor volt a fő bajom, hogy nem néztem utána utazás előtt a konnektor és egyéb szabványnak, az az én hülyeségem. 

Hanem, amit az ottlétem alatt tapasztaltam arról, hogy az ottaniak mit gondolnak a rest of EUról (UK style) meg hogy mi jár nekik és mi nem (Görög style). Nem ragoznám, a magam részéről levonták a konzekvenciát: akkor megyek oda legközelebb, ha ők fizetnek érte, előre. Munka ügyben jártam ott, ennyiszer még nem vertek át három nap alatt, mint ott. Orosz milliomosoknak épült kaszinóország.

Csaba

Arra érdemes figyelni, hogy a mindenféle univerzális (4-az-1ben, 5-az-1ben stb.) utazóadapterek ált. földelés nélküli eszközöket támogatják csak. Ami kb. a telefontöltőig jó. Egy földelt laptoptöltőt már nem lehet beledugni , mert annak a villásdugó átmérője 1-2 tized mm-el(!!) vastagabb, mint amekkora a földeletlen utazóadapter bemeneti oldalán a lyuk keresztmetszete.

Hol nincs az EU-ban 230V?

A dugókat pedig nem olyan egyszerű szabványosítani UK miatt, mert ott biztosíték benne van a dugóban. Most hogy ők kilépnek az EU-ból, elvileg megoldható lenne a szabványosítás, de nagyon sok költséggel járna a szerelvények cseréje / átalakítók, azonban hosszabb távon ez megtérülne. Persze lehetne az is, hogy a mostani "univerzális" schuko plug (CEE 7/7) lenne a kötelező és akkor csak pár országban kellene támogatni a cseréket. De például az is  probléma, hogy a vékonyban nincs lehetőség földre (IEC 60906-1 kellene).

Én annak örülnék, ha nem lenne direktbe bekötve a tápkábel a készülékekbe, hanem szabvány IEC 60320 csatlakozót követelnének meg. Így országváltás esetén elég lenne a vezetéket lecserélni, nem kellen adapterekkel, vagy új készülék vásárlásával(van hogy olcsóbb) foglalkozni.

 

Ui.: Még van pár helyen 220/240V ahol nem cserélték le a transzformátorokata az EU 230V-os szabvány ±10%-os toleranciája lehetővé teszi.

Bajnak nem baj, csak amikor a múltkor nem indult a mosógép, és le akartam ellenőrizni, hogy nem valami biztosíték szállt-e el, egyről elfelejtkeztem. Megnéztem a kismegszakítónál, meg a konnektorhoz tartozót, de elfelejtettem, hogy a dugóban is van egy.

Kicsit túlzásnak tűnik. Egyébként én azt csinálnám, ha pl. IEC 60906-1-et szeretnénk bevezetni és biztosíték is kell bele, hogy a lapos villásdugónak nem az érintkezők oldalán lenne a biztosíték, mint ahogy az angolok csinálják, hanem oldalról lehetne kinyitni és cserélni.

Esetleg valami olyan mechanikai megoldással, hogy bedugott helyzetben ne lehessen a kis fiókot kinyini vagy bezárni. Pl. lenne benne egy pöcök, amit a dugót bedugva a konnektor betol, az meg reteszelné az ajtócskát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Elveszik az Innovációt! Aztat el! :)

Szerintem az usb-c megkötés sem fog igazi változást hozni, ha a töltő protokollt nem rögzítik. Pl a OnePlus csak a saját kábelével hajlandó 24W-on tölteni, a többin csak 7W:  https://www.androidauthority.com/state-of-usb-c-870996/

Nyilván a 7W nem vészesen lassú, de igazi hatást akkor érnék el, ha az (átlagban 1.5évente cserélődő) új telefonokhoz nem kéne adaptert/töltőt csomagolni, mert az előző kábelek/töltők is működnek.

igazi hatást akkor érnék el, ha az (átlagban 1.5évente cserélődő) új telefonokhoz nem kéne adaptert/töltőt csomagolni, mert az előző kábelek/töltők is működnek

Eddig se lett volna kotelezo, legalabbis az iPhone 6s-hez adott Lightning kabel meg ma is kivaloan tolti az XR-t.

Ezert mondom, hogy ez a szabalyozas bar lehet johiszemu (lol, oke, de egy pillanatra tegyuk fel, hogy az), attol meg bullshit. Eddig sem kellett volna kabelt adni. Van otthon vagy 5 db olyan Lightning kabelem, ami nem lett kibontva. Ha az elmult 5 evben csak USB-C-t szabadott volna telefonokban hasznalni, akkor 5 db USB-C kabelem lenne otthon bontatlanul. Nem mindegy?

A tétel egyszerű!
Vegyen mindenki Apple terméket és akkor minden kütyöjéhez egyforma töltőt használhat.
Nem kell minden telefon csere után új töltőt venni, így kevesebb elektronikai hulladék keletkezik. És mivel az elhasználódott akkumulátort sem lehet már házilag cserélni, így a rossz akkuk is begyüjtésre kerülnek.
Tehát a környezet védelme és a fogyasztó is akkor jár jól, ha mindenki egy gyártó készülékét használja. Az pedig miért ne lehetne a Apple?
:)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezt hol olvastad, hogy az Apple termékek egyforma töltővel rendelkeznek? A laptopjaikat már évek óta USB-C-n lehet tölteni, a telefonokat pedig még mindig a nyomorult Lightning csatlakozóval. Ráadásul a telefonhoz adott kábel másik vége nem USB-C, tehát ha a laptoppal akarod összedugni, vegyél külön kábelt.

Tudtommal csak a 11 Pro (meg a vele együtt kijött nagyobb - talán 13") kapott USB-C-t, ami utána jött (air3, mini5, és mintha 2019 is lenne) azok ismét ligtning csatlakozót (és Pencilből is az 1-es jó hozzájuk). Szóval nem tudom, hogy neked mi van, de ha nem Pro 11/13 akkor tényleg gyári hibás lesz az.

Szerkesztve: 2020. 01. 25., szo – 10:28

Mielőtt ekézzük az Apple-t, jusson eszünkbe, hogy az USB-s srácoknak azt a bravúrt nem sikerült megugrani, hogy kényelmes legyen az USB a Lightning előtt. A sorrend kb. ez volt: MicroUSB -> Lightning -> USB-C. Úgyhogy - szerintem - itt jogosan száll vitába az Apple. Gyakorlatilag Lightning óta tud nagymamám is kényelmesen tölteni. Félő, hogy USB-C-vel hasonlóan beragadunk (de az ő szempontjukból a Lightning cseréjének kényszerítése is gond, ami ráadásul nem is kíméli a környezetet feltétlenül, mert egy halom felhasználónál felesleges cserékkel jár).

Kíváncsi lennék statisztikákra, hogy a kábelmentes töltés milyen gyorsan terjed, mert mire ezek a bürokraták megoldják, simán elhiszem, hogy kikopnak a kábelek, vagy legalábbis nagyon nagy részük.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nálunk 10-15 feltöltésből mára jó ha egy megy vezetéken közvetlenül. A random vezeték inkább egy random Qi töltőbe megy.

Egyszer volt problémám a technikával egy héten át - valami frissítést ”túl hamar” :O pakoltam fel, de immár jóformán csak az autóban van kábel dugva a készülék(ek)be.

Ha valaki belekóstol a vezeték nélküli töltésbe, aligha fogja visszasírni a kábeleit, jaja. Meg a csatlakozókat, meg a fene tudja mit.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ugyan nem USB csatlakozó, de nekem a Sony tabletemen a jack aljzatba vándorolt bele valami, nem tudom bedugni a jack dugót (nem próbáltam kipiszkálni, annyit nem ért nekem), szóval ha ritkán is, de előfordul hasonló. Pedig nem volt koszos környezetben, de akkoriban hurcolászós gép volt.

USB type C és rajta az akár 60 wattig kiterjeszthető USB-PD szabványos (usb.org).
Lightning szabvanyos, vagy gyártóspecifikus?

Ez a QC/Dash/AFC/FCP meg egyéb korcsosulásokat is megöli?

A laptopok esetében nagyobb a káosz, ott miért nem? 

Annyi, hogy a laptop és a nem USB-C eszközök miatt egy átalakítót mindenképpen magamnál hordok mellé. (A pendrive-jaim egyike sem USB-C, illetve az "utazós" YubiKey-em sem az. Pendrive-ot nagyon ritkán használok, az utóbbit ellenben folyamatosan.) Valóban lazán kapcsolódik csak, hogy nem csak azt kell, hanem a külső kijelzők miatt a többit is - mikor melyiket. Ez a kényszer akkor is maradna, ha lecserélném az összes eszközöm USB-C csatolófelületűekre...És egyébként végtelenül utálom ezt a dongle-mizériát. (Ha vezetékes hálózathoz kell csatlakoztatnom, az egy újabb szál a csokorban.)

Az USB konzorcium előrevetített álomképe volt, hogy a PD-vel a monitor lesz a központi elem, valahogy így: https://ip.cadence.com/uploads/images/DIP-Images/USB-Type-C-DisplayPort…

Ez igen lassan kezd alakulni, minap futottam bele hazai kereskedésben egy ilyen monitorba. Itt egy bővebb cikk az ilyen monitorokról: https://thunderboltlaptop.com/cheap-usb-c-monitors/

Persze hogy nem tetszik, ha valamire nem ők szedik be a jogdíjat.

Kedves Apple, a megoldás: nem kötelező európai piacra bármit is gyártani. Köszönjük, megleszünk nélkületek.

Ha az Apple-nek (mint cég) joga van a saját termékeibe azt tennie, amit akar, akkor az EU-nak (mint szervezet) is joga van eldöntenie, hogy a saját piacán csak olyan termékeket engedjen forgalomba, amelyek megfelelnek az előírásainak.
Szerintem ez így teljesen jól működik, nem hinném, hogy az Apple "durcizásból" elengedne egy EU méretű piacot, szóval majd alkalmazkodnak ők is, legfeljebb elvesztenek némi profitot, de ez engem pont semennyire nem hat meg.

Próbáld ki a wifi és az USB 3.0 közti különbséget SSD-vel.

Meg fogsz lepődni a végeredményen.

Utána ugyanezt SSH-val is kipróbálhatod, mert a titkosítás merevlemeznél fontos, nem küldözgetünk cleartext adatokat a vakvilágba.

Amíg a macskádról készült fotókat osztod meg wifin persze nem lesz problémád.

> Mi ez a kabelfetisizmus nalatok? Minek akarnek en kabeleket dugdosni barhova is?

 

Erre volt volt válasz. Vannak, akik azt gondolnák, hogy mindent vezeték nélkül kellene csinálni.

Persze ez sem segítene, mert ki lehet találni alternatív protokollokat, hogy véletlenül se legyünk kompatibilisek senkivel.

 

Nem a kábellel van a baj, hanem a szabványok be tartásával. Az megy, megy a kábel is és a wifi is. Ha nem megy, semmi sem megy.

Tessek: https://www.apple.com/hu/shop/product/MK0W2ZM/A/lightning-usb-3-kameraa… Ezzel az eszkozzel USB 3.0 portod lesz, valamint egy tovabbi lightning csatlakozod, ahova a toltot csatlakoztathatod. Ha van hozza tolto csatlakoztatva, akkor nagyobb fogyasztasu eszkozoket is meg tud hajtani. Ha ezt radugom vagy a tabletemre vagy a telefonomra es beledugok egy USB 3.0-as kulso hdd-t, akkor a hdd tartalmat lathatom. Mivel sohase hasznaltam meg ilyet (en eddig erre a csatlakozora csak billentyuzetet vagy ethernet adaptert kotottem), igy lovesem sincs, hogy hogyan lehetne benchmarkolni a sebesseget (hogy kideruljon mit tud). A teszthez van USB 3.1-es kulso SSD-m (1gbyte/sec iras, olvasas).

Egyebkent egy ilyen atalakito azert is jo, mert keyboardot radugva, ezen is be lehet irni a passcodeot (tehat ha valamiert nem megy a touchscreen, akkor igy fel lehet oldani), ha pedig beledugsz egy USB-s ethernet adaptert (nekem tobb fajta van, amit a macOS es a Linux is vitt, azt vittek az iOS eszkozok is), akkor azon keresztul netre lehet juttatni a keszuleket akkor is, ha nem tud felmenni a wifire, vagy tonkrement a wifije. 

Az r=1 sugarú usereknek nem kell SSD, nekik telefon sem kell, küldhetnek a postán levelet.

 

Azért vedd észre, hogy rétegigény a telefon dokkoló, lennének emberek, akik használnák.

Bedugod az egyetlen USB-C-s csatlakozódat a dokkolóba:

- kapsz TV HDMI kimenetet

- külső HDD, SSD csatlakozási lehetőséget

- egér, billenyűzet csatlakozási lehetőséget

- audio hangfal csatlakozási lehetőséget

- ethernet csatlakozást

 

Ezt jelenleg kizárólag az USB-C támogatja a 10GB/s átviteli sebességével. Valószínűleg ezért ezt tolja az EU és nem a Lightningot. A Lightning USB 2.0, ezért cserélte le az Apple sok telefonon USB-C-re.

A Lightning ketto darab lanebol allo, gyors, digitalis busz. Van hozza analog audio kimenet, HDMI kimenet es USB Host kimenet is, de a hardvergyartok fantaziajara van bizva, hogy mit kezdenek vele igazabol. USB Host csatlakozobol akar USB 3.0-as is. Maganak a hardveres protokollnak semmi, de semmi koze az USB-hez. Megneztem a speckot, ami fejlesztoknek, hardvertervezoknek elerheto, de ebben nem irjak, hogy mekkora a lanek atviteli sebessege (sajnos). Mindnesetre, amig van az Applenak Lightning-HDMI vagy Lightning-USB3 atalakitoja, addig badarsag kijelenteni, hogy a Lightning az USB 2.0. Egyebkent eddig egyetlen egy telefonban sem cserelte le. 

Azt tudtad, hogy sok olyan telefon es tablet letezik, amin ugyan USB-C van, de ha megnezed, nincs benne bekotve csak a 2.0-hoz kello lab mennyiseg (tehat, nem hogy a 3.1gen2, de meg a gen1 sebesseget sem tudjak megugrani). Sott, rengeteg olyan kabel van, aminel hibasak a felhuzo ellenasok.

Valaki azért akarna esetleg, mert olcsóbbak a kábeles fülesek vagy mert kényelmesebb több eszköz közt ugrálni mint wireless. Valaki más meg azért, mert adott periféria csak kábelen csatlakoztatható. Valaki ismét más azért, mert van már egy megbízható jó hardvere amit nem akar kidobni.

Értem, te nem akarsz dugdosni és mások a szempontjaid. Csak ne gondold azt, hogy a te utad a jó, mindenki más meg rosszul tartja.

Láttam már Apple telefontöltőt. 15-20k-ért ha rossz helyen fogod meg, lefoszlik a külső műanyagborítás. A 3000 Ft-os USB 3.1-typeC kábelemnél fogva lóbálhatnám a telefonom. Melyik is a környezetszennyezőbb?

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Persze, Mari néni meg a plázacica Julcsika majd zsugorcsövezik... Ki fogja baszni a szemétre a gyári kábelt, és vesz a lajcsigéesemnél egy feleannyiba kerülő tartós kábelt.

Zsugorcsövet az Apple marketingesek fejére kellene húzni.

senki nem mondta. csak itt mindenki úgy nyilatkozik az apple kábeleiről, mintha attól szétszakadna hogy ránézel. 

Láttam már Apple telefontöltőt. 15-20k-ért ha rossz helyen fogod meg, lefoszlik a külső műanyagborítás.

szerinted ez mennyiben állja meg a helyét? a 7 ezret rögtön 15-20 ezerre kerekíti. (troll) és persze ha rossz helyen fogod meg (LOL) akkor lefoszlik a műanyagborítás. (milyen műanyagborítás?). "láttam már.. ok.

láttam már szétment iPhone töltőt, többnyire farmer zsebekből kerülnek elő az ilyenek, begyűrve kulcsok között. az ilyen megpróbáltatást a jóságos és mindenható google zászlaja alatt egybegyűlt egyéb gyártók kábelei sem bírják hosszútávon.

Mondjuk ha nem lenne USB 2-es USB-C, az nem lenne rossz. Az USB-B esetén ez elég egyértelmű volt, hogy melyik micsoda.

normális USB-t is tehetnének a telókra... én rühellem ezeket a kis szar csatlakozókat.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Azt mindenki elfelejti, hogy fele akkora és sokkal stabilabb a Lightning csatlakozó, mint az USB. Èn már mentettem ismerős telefonjáról képeket, mivel a microUSB foglalatban található nagyon vékony csatlakozó eltört. Emiatt lehetett kidobni a telefont. USB-C-nél sikerült ugyanúgy megoldani. (Taps). 

Ehhez képest a Lightning fele olyan vastag, nincs olyan része, ami miatt a készülék tönkremehetne. Ha valami tönkremegy, az a kábél. 

Szóval szerintem még mindig a Lightning a jobb. és tudom, hogy az USB-C már nagyobb áramerősséggel tud tölteni, de ezek mind olyanok, ami a korral jár. Az elszúrt tervezés nem a korral jár, mert ott volt a példa: a Lightning. 

 

https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2018/06/USB-C-vs-Lightning-port-size-dimension-comparison-graphic.png

A lightning csatlakozó tényleg jól össze van rakva, bár nekem a microusb-vel meg a type-cvel sincs különösebb problémám.

(mondjuk a gyári apple kábel egy hulladék volt, ami helyett sparban vettünk gazdaságost, ami nem csak hosszabb de jobban is bírja :)

Érdekes, hogy ők sírnak az innovációért, miközben az újításaik nagy része olyan technológiai változtatgatásokban merül ki, amik más (vagy a saját régi Apple) eszközökkel inkompatíbilissé teszik, csakhogy vedd meg az újat és dobd ki a régit (környezetszennyezés).

Az EU meg egy töketlen banda a szememben, már rég egységesíteni kellett volna a töltőket és az Apple, Microsoft Google stb. arroganciájú cégeket kitiltani a piacról.

Eltűnik az iPhone fusi csatlakozója? Csak röhögni tudok rajta, hogy valakik még 2020-ban sem hallottak USB-C szabványról.

Ja a designed by committee USB-s bagazsnak vegre sikerult kiizzadnia magabol a microUSB utan valami kevesbe hasznalhatatlant, boruljunk terdre es halalkodjunk, hogy vannak!!!11egyegy \o/

Vagy inkabb be kene szantani az egesz bagazst a francba inkompetencia miatt, hiszen az Apple evek ota rendelkezett normalis csatlakozoval, amikor meg ezeknek az agy-rem-szulemenyevel kellett szenvedni. Es az a szar microUSB meg evekig fogja keseriteni az eletunket, amiert nem lesznek felelosegre vonva azok, akik azt mondtak, hogy az ugy, abban a formaban standard lehet, emberek milliardjainak eletet evtizedekre megkeseritve.

Gratulalok.

Rosszul tudod. A legutolso, iPad Pro amely meg nem kapta meg az USB-C csatlakozot az tud USB-3-at. Nekem ugyan van Lightning to USB3 atalakitom (ezzel lehet USB eszkozt pl. usb storage, eger, billentyuzet csatlakoztatni az iPad/iPhone eszkozokhoz), de nincs hozza utolso Lightning szerias iPad Pro-m. 

Köszönöm. Utánakerestem, és tényleg, viszont egyelőre nem akarok 12eFt-ot kiadni egy kábelért, ennyi lenne egy USB-C->lightning, ami elvileg már USB3, viszont akkor még csak a Macbookkal tudnék USB3 adatkapcsolatot elkövetni, mert jelenleg csak azon van USB-C :) Tudom, ez már az én bajom.

Mikor en tobb mint 1 eve egyszerre vasaroltam minden cuccukbol, megkerdezte a srac, aki osszekeszitette a csomagot az Apple Storeban, hogy dobjon-e be egy gratis USB-C Lightning kabelt is. Azzal megneztem most, az Xs Max es az iPad Air 2 is csak USB 2.0 modban lep kapcsolatba az USB Type C csatlakozos MacBook Proval. Tehat gondolom ehhez kellene a megfelelo iPad Pro.

IPad Pro 10.5-öm van, fórumok alapján tud usb3-at, de ugyanitt olvasom, hogy a PC-syncnél csak USB2-t tud, kamera adapterrel kameráról tud 3-at. Állítólag a 11" Pro tud USB3-at, de annak USB-C csatlakozója van. Szóval lehet, hogy a kábel tud, de a tablet még mindig nem. De ha kölcsönadod az USB-C-Lightning kábelt, letesztelhetem :)

Akkor elo kell szednem a kulso hdd-ket es megnezni, hogy ha az Xs Maxra vagy az iPad Air 2-re radugom a Lighting - USB3 adapterrel, akkor vajon USB2 vagy USB3-as sebesseget produkal-e az eszkoz. Majd hetvegen megnezem, illetve azt nem tudom, hogy ha benchmarkolni akarnek, akkor mivel is benchmarkoljak.

Kozben megneztem azt a Lightning - USB-C kabelt, amit a 2018-as egyszerre torteno MBP es Xs Max vasarlasakor ajandekba adtak. Ez a kabel 2.0-as kabel lesz. Az itt lathato 2.0-as kiosztashoz hasonlit nagyon. Annyival ter el, miszerint vagy az SBU1/SBU2 vagy a CC1/CC2 erek is be vannak kotve. En a CC1/CC2 -re gondolok, mert a szabvany arrol rendelkezik, hogy ezen a ponton at tortenik a power delivery megbeszelese es azt tudjuk, hogy USB-C - Lightning kabelen keresztul tud tobb eszkoz is gyorstoltest (Az Xs Maxom elvileg tuti). Mivel van USB-C -s fogyasztasmerom, ezert mindenkeppen megnezem majd, hogy ha egy 80W-os USB-C toltokockaba bedugom akar az Air2-t akar az Xs Max-ot ezzel az USB-C Lightning kabellel hany W teljesitmenyt fog felvenni.

Én egy picit kiváncsi lennék arra, hogy akik bőszen ekézik a Lightning csatlakozót, azok használják is? Mert még olyan emberrel nem találkoztam, aki használja ÉS szívesen lecserélné USB-C-re. Úgy vettem észre, főleg azokat zavarja, akiknek amúgy közük nincs hozzá...

Ave, Saabi.

Nem használom a lightning csatlakozót, mert nem szabványos. A microusb úgy szar, ahogy van, de szabványos, így a legutolsó palotapincsi seggébe is bedughatod.

 

Nagyon sok bajom volt már az életben a fusi cuccokkal. Nem kellenek, tartsa meg a gyártó magának. Többek között ezért nincs iphone otthon. Kialakításban a kínai Android is szabványosabb, ezért jobb.

Nem értelek. Te hoztad ide a "hardvert venni tudni kell" mantrát, nem én. És nem is a támogatottságról van szó, hanem fizikáról, egységes csatlakozó híján mondjuk nem tudsz egy vezetékes fülesen osztozkodni a telefonod és a géped közt. Ami pedig az iphone-hoz készül, az meg máshoz nem jó. Nincs is lehetőség tudatos vásárlásra, mert vagy egyik, vagy a másik oldalon vagy kénytelen átalakítót használni. Az egységes csatlakozó ezen segít. És ez van akinek fontos szempont. Ennyi.

Akkor hasznald egeszseggel a microUSB-t, de ha mas meg valami "fusi cuccot" hasznalna, akkor nem kellene belepofazni. Nagyon remelem, hogy miutan szeretett politikusaink az EP-ben ezt a kerdest megoldjak, szentelni fognak egy kis figyelmet a kevesbe fontos problemakat is, mint peldaul:

  • egeszsegugy
  • migracio
  • az EU versenykepessegenek teljes hianya a vilaggazdasagban
  • kornyezetvedelem
  • stb.

Pár évtizede még arról szóltak a cikkek, hogy a Firewire mennyivel jobb csatlakozó az USB-nél, mekkora királyság az egész és a Firewire mindent le fog nyomni.

Az Apple Firewire csatlakozója lesz a jövő, az USB meg egy halom szar.

 

Nem is értem, hogy az Apple miért nem Firewire csatlakozót tett az IPhone-ra?

 

Az is ugye minden tekintetben jobb volt a szabványnál, csak a szűk látókörű világ gondolta másképpen...

Miközben mások a szabványt fejlesztették, addig az Apple nyomta ezerrel a szart fusiban.

Az elso par generacionyi iPhone aljan ugyonaz a 30 tus csatlakozo van, amely az iPodokon is szerpel(t). Noha 2005-2006 kornyeken mar az iPodok sem hasznaltak adatatvitelre a firewire labakat, firewire adapterrol tolteni meg az elso generacios iPhone is tud. A Firewire mint csatlakozo, oregebb, mint az USB. Az elso iPod megjelenesekor a Firewire 400 megabites sebessegre volt kepes, mig az akkori USB ennek csak toredekere. 2 evvel kesobb mar az iPodok is synceltek USB 2.0 kapcsolaton keresztul. 

Jogos a kérdés, tök mindegy. Ha áttérnek USB-C-re, akkor sem vennék IPhone-t, mert még sok egyéb dolog van a listán, ami nem tetszik.

 

Ugyanakkor az EU-nak is rendet kellene csinálni, hogy az összes tököm gyártó ne álljon elő alternatív javaslatokkal, mert az igencsak lehetetlen helyzetet eredményezhet.

Az USB-C megkövetelése minden új telefontól előremutató lépés lehet.

 

Fülhallgatóktól az összes idióta eszközig mindent egységessé lehetne alakítani, hogy ne kelljen kismillió adaptert használni a cégek házilag összebarkácsolt csatlakozói helyett.

Nem tudom, hogy emlékszel-e arra a világra, amikor a Nokia különböző telefonhoz különböző töltőt adott. Minden hülye gyártónak saját töltője volt, több is.

Volt "másként gondolkodó" külső rack-em is, ami kizárólag Windows 95 alá telepített driver-ről ment, mert a barmok nem mass-storage-ként implementálták, hanem másképpen (HID, vagy CDC).

Megvettem egy Sony diktafont, azt meg mp3 helyett valami lószar tömörítést használt, amiről senki sem hallott a megyében. Persze Win95 alatt lehetett csak lejátszani a felvett anyagot, jó kis DRM szeméttel megtoldva.

 

Engem kimondottan zavar, hogy megveszek valamit és utólag derül ki, hogy alternatívan értelmezték a szabványokat. Baromira zavar a barkács és sufni tuning, meg az, ha ez vásárlás után derül ki.

 

A CE/ROHS sem tervgazdaság. Abban segítik a fogyasztót, hogy elkerüljék a gagyi termékeket és kevesebb szemét jusson el a fogyasztóig.

az megvan, hogy van kb 1 milliárd iOS eszköz ami Lightninget használ? innentől akár nevezhetnénk szabványnak is. 

hogy érted azt hogy utólag derül ki? mindig meglep amikor itt a sok okosnak utólag derül ki valami. érdekes, nekem soha semmi nem utólag derül ki, mert utána járok annak amit megveszek. ha nem felel meg nem veszem meg. internet, 2020, helló.

más kérdés, hogy senkit nem ismerek aki azzal balfaszkodna, hogy kábelről menti le a szarjait a telefonjáról. (nem, nem azt mondtam, hogy nem létezik ilyen ember, csak azt hogy kurvára nem általános)

kurva sokra mész azzal, ha USB-C van a telefonodon vagy az általad preferált micro usb, ha nincs sehol a közelben egy ilyen kábel sem, akkor annyit érsz a szabvánnyal, mintha megennéd a saját szarod.

Ennek ismerjük a végét: mindenki szart fog gyártani, ha nincs szabályozás. Ezt kapod, ezt kell szeretni.

 

Évekig nem vásároltam jóformán semmi USB-s cuccot, mert mindhez drivert mellékeltek (15 évvel ezelőtt).

Az USB az szabvány, driver a legritkább esetben kell, mennie kell anélkül is. 

Amelyik cucchoz nem volt driver, az ment 95, XP, 2000, NT, Win 7, Win 10, Linux alatt is. A driveres cuccok rövid idő alatt a kukába kerültek, mert a Windows későbbi változataival sem voltak kompatibilisek. Szerencsére a világ megváltozott és az alteros cégek eltűntek.

 

Sufnibarkács helyett mindenképp megéri szabványos csatlakozók alkalmazása.

Gondolom, ATRAC lehetett. A helyzet hasonló, mint az USB-C vs. Lightning csatlakozóval, a Lightning korábban volt, és a Sony az ATRAC szavbányt 1992-ben kezdte használni a Minidisc készülékekben, három évvel az MP3 előtt. A korabeli MP3-hoz képest ráadásul jobb minőség volt a tömörítés, egy 128-a bitrátájú mp3-at erősen hazavág a Minidisc hangja.

Szóval ha valaki kitalál egy jó megoldást, majd később hasonló funkcionalitást kitalál más, akit mondjuk jobban kedvelünk, akkor a korábbi holmi kitalálóját rá kell kényszeríteni, hogy használja az másikat, és dobja el a sajátját az egységesítés jegyében.

Nekem úgy tűnik, hogy vannak magányos bozótharcosok,  és olyan cégek, akik összefognak és együtt készítenek szabványos megoldásokat.

A bozótharcosok megoldásai (Firewire, Thunderbolt, Lightning,...) 1 évig talán jobbak lehetnek a szabványosnál, de végül mind a kukában kötnek ki.

Ezek után kelletlenül átveszik a szabványos megoldásokat (lásd USB - Firewire).  Vannak, akik szerint mindig a világ előtt vannak, mások szerint mindig a világ után kullognak lemaradva és minden normális megoldás késve jut el hozzájuk. Nézőpont kérdése.

 

Ennek ellenére a bozótharcosok kitartóak, továbbra is megállás nélkül fejlesztik a termékeiket, melyek egytől-egyig zsákutcába jutnak és használhatatlan hulladékok lesznek. Ipari környezet-szennyezés.

De miert zavar az, hogy van egy-ket bozotharcos? Soha nem kellerintkezned veluk, megis keresztbe akarsz tenni nekik.

Ennek ellenére a bozótharcosok kitartóak, továbbra is megállás nélkül fejlesztik a termékeiket, melyek egytől-egyig zsákutcába jutnak és használhatatlan hulladékok lesznek. Ipari környezet-szennyezés.

Ez egy hazugsag. Meg mindig azt a Lightning kabelt hasznalom, ami az elso iPhone-omhoz jart. Ha egy balfasz politikus nem kenyszeritene ki a valtast, akkor meg par evig boven jo lenne az a kabel. Ennyit a nagy kornyezetszennyezesrol.

Nem tudom, hogy emlékszel-e arra a világra, amikor a Nokia különböző telefonhoz különböző töltőt adott. Minden hülye gyártónak saját töltője volt, több is.

Ertem, hogy mit mondassz, de azert ne felejtsuk el, hogy az Apple az mindig is kulonutas volt. Es azert en meg emlekszem egy par eves intervallumra, 1999-2002 kornyeken, mikor egy random "van valakinek egy Nokia toltoje/akksija a telefonomhoz?" kerdes 99% esellyel valtott ki igenleges valaszt. Utana tenyleg elvadult a dolog... De azert na. Az Apple nem egy Nokia, ezert Apple vonalon eddig osszesen 2 fajta csatlakozot kellett hasznalnom: 30-pin, meg a Ligthning. Azert ez szerintem nem rossz arany 10+ ev tavlatabol (foleg, ha szamitasba vesszuk, hogy a kabeles toltesnek mar csak evei, nem evtizedei vannak hatra).

Ugyanakkor az EU-nak is rendet kellene csinálni, hogy az összes tököm gyártó ne álljon elő alternatív javaslatokkal, mert az igencsak lehetetlen helyzetet eredményezhet.

Miert? Miert zavar teged, hogy van egy teljesen elszigetelt okoszisztema, ami mas csatlakozot hasznal, mint te? Raadasul olyat, ami elobb letezett, mint az USB-C?

Igen, nagyából erre számítottam, hogy a tipikus hőzöngő úgy reklamál bármiért is, hogy köze sincs hozzá. Nos, azzal nincs gondom, ha az EU-ban szabványosítani akarják a _töltő_oldali_ csatlakozót, de a telefonon hagyják békén ami van. Az kizárólag a telefon gyártójára és használójára tartozik. 
Az iPhone 5-t 2012-ben mutatták be, ebben volt először Lightning csatlakozó. Ez váltotta le a korábbi, 30 pines csatlakozót, mely 2001-ben lett bevezetve az első iPoddal. Tehát a 30 pines csatlakozó tizenegy évig volt használatban, a Lightning pedig most tart a nyolcadik évében. Úgy tűnik, az Apple nem nagyon igyekszik szivatni az ügyfeleit gyakori csatlakozóváltással.

A Lightning legnagyobb előnye a unidirectional kivitele volt (nem kell pozícióba forgatni), amit az USB-C 2014-óta tud. Hogyan is kellett volna akkor USB-C-t bevezetni 2012-ben? Vagy cserélt volna csatlakozót az elmúlt nyolc évben, megszivatva minden ügyfelét egy újabb periféria/kábel cserével? Emlékszem, már a 30pin-Lighting váltás is rengeteg felháborodást hozott, nem csak kábelek mentek a levesbe, hanem sok periféria is. (nekem pl. volt egy LG blu-ray lejátszóm, amibe iPod dockot építettek. Na, ez például nem használható a váltás után készült eszközökkel)
Én hibának az iPad Próra helyezett USB-C csatlakozót látom. Ráadásul felesleges volt, hiszen van Lightning-USB-C kábel.

Ave, Saabi.

Gondolom az EU-nak célja van az USB csatlakozó egységesítésével. Eddig a Micro-USB elég gáz volt, nem lehetett egységesíteni, az USB-C viszont életképes választásnak tűnik.

A telefon oldalnál nem csak töltésről lehet szó és gondolom a Micro-USB is menni fog a kukába.

- egységes fülhallgató, headset csatlakozó

- egységes USB 3.0-s SSD felcsatlakoztathatóság

- egységes USB-C HDMI átalakító

- egységes USB-C dokkoló a telefon asztali számítógépként való használathoz

Valahol be kell látni, hogy belezavar a képbe, ha bizonyos cégek nem állnak be a fősodorba, hanem alteros megoldásokat bütykölnek.

Itt nem feltétlen arról van szó, hogy az USB-C jobb-e vagy a Lightning, hanem arról, hogy az egységes csatlakozófelület jobb, mert az IPhone-t könnyebb lesz Androidra cserélni és vissza. A telefoncsere nem fog perifériacserével is járni, tehát a verseny nő.