Miert birkak az emberek?

Fórumok

Azt mindenki tudja, hogy az emberek felelotlenek es a nagy atlag nem torodik az adatbiztonsaggal de manapsag egy uj trend van kialakuloban amivel ezt meg lehet tetezni!

Van egy eleg erdekes gmail cimem es az utobbi idoben megszaporodtak azok az esetek amikor az emberek azt gondoljak jo otlet ezt megadni mindenfele szolgaltatasnal ahol kernek email cimeket es nem akarjak a sajatjukat hasznalni.

Az elmult hetek termese:

2 twitter account 2FA
1 Apple ID
1 Telenor szamla emlekezteto (ezt tudtam jelezni a szolgaltatonak)
2 MPL ertesito csomagautomatas koddal mindennel. (Meglepodnenek ha ures lenne a csomagautomata?)

Miert gondoljak emberek, hogy ez jo otlet? Egyreszt szemelyes informaciokat adnak ki magukrol pl Telenor eseteben telefonszam lakhely minden kutyafule elerheto volt masreszt az accountjuk is veszelybe kerul.

Az meg mar megint egy masik dolog, hogy a legtobb szolgaltato ellenorzes nelkul elfogad mindenfele email cimet visszaigazolas nelkul 2020-ban? WTF?

Hozzászólások

En is jartam hasonloan, de csak egyvalaki neveben kapok leveleket. Az illeto vagy rosszul adta meg a gmail.com-os cimet vagy gmail.hu-t hasznal es .com-ot irt a vegere. Sok szolgaltato automatikusan kiegesziti gmail.com-ra ha elkezded gepelni a gmail-t, stb.

En is jeleztem az egyik feladonak, hogy jolenne jobban figyelnie, egy csomo NAV-os levelet is kaptam az illeto nevere...

Nem feltetlenul kell birkanak lenni, eleg elgepelni 1-2 karaktert vagy telefonban a masik fel .com-ot ert/gondol a .hu helyett.

Amugy lehet te is ludas vagy itt, ha az "erdekes" cimed noreply@gmail.com vagy valami hasonlo huncutsag.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az erdekes annyit takar, hogy egy ismert es gyakran hasznalt szo. Semmi simlis dolog nincs benne csak jokor regeltem (meg Gmail meghivos beta koraban) de semmikeppen nem osszekeverheto massal es 100%, hogy ezek nem elirasok inkabb az emberi hulyeseg :D. A szo inkabb olyasmi mint a mittudomain jo otlet lehet beirni mert vicces egeszen addig mig rajossz, hogy letezik :D

Én a névrokonaim emailjait kapom meg, a küldők ugyanis lehagyják a cím végéről a számokat, az enyém a szám nélküli. Így kaptam már a miniszterelnökségtől, államtitkártól, állami pályázatkezelőtől mindenféle levelet, most legutóbb a pályázatkezelőnél a vezetőt kellett felhívnom, hogy legyenek szívesek végre nem nekem küldeni az információkat, mert semmi közöm hozzájuk.

Ezt a GDPR eseményt hogy lehet bejelenteni amúgy?

Én is hasonló problémával küzdök, nekem legalább 4 ilyen névrokonom van. A csomagértesítőkön meg a gyerekeiről készült fotókon már nem akadok fent, de azért a bírósági idézés, a Yamaha motorom kötelező biztosítás igazolása (nincs is motorom :D) meg társai azért komoly kérdéseket vetnek fel. Próbáltam többször szólni, eredménytelenül. 

A legjobb, kb hetente kapok középiskolás tanulóktól informatika feladat megoldásokat, mert annyira idióták a gyerekek, hogy a tanár email címe helyett nekem küldik (tárgy nélkül ofkorz) a word meg excel feladat megoldásokat.
Sikerült kideríteni a tanár címet, neki szoktam forwardolni, de mivel nincs hatása, újabban cc-re rakom az igazgatót, de továbbra is hülyék a diákok... Itt mi lehet a következő lépés?

A lehetöségeket általában ki is használják. Nem birkaságnak mondanám, hanem bunkóságnak.

Marmint, hogy velem probal kicseszni? Rossz fele haladnak de legalabb gyorsan es nagy erokkel :D Az Apple ID-s levelen gondolkodtam, hogy akkor lost mode-ba helyezzem e a telot egy idore egy felirattal a kepernyojen, hogy itt es itt az uj fiokod meg hozza a jelszo maskor gondolkozzal :D

Az embereket senki nem oktatja az informatikai eszközök és szolgáltatások biztonságos használatára.

Nem is kell. Trey majd alátámasztja, hogy a kormányzat véleménye jó és igaz, amikor ezt a kérdést nem érintik - hiszen a miniszterelnök is büszke, hogy nem tudja a mobilját bekapcsolni - viszont hazafiasságot akarnak oktatni. Első a haza, ha beledöglünk is! Addig is éljen a hazafias népfront!

Próbálnám én, ha adnának rá órát. Vagy sakkozhatok, hogy mit hagyjak ki helyette, amit viszont számon kérnek. Egyébként meg majd mindent újrataníthatok az általános iskola után, mert sok helyen nem tanítanak meg dolgokat, amit kellene, vagy csak neteznek és játszanak, de alapvető fájlkezelési dolgokat nem tud a gyerek. Tök alap dolgokra annyira rá tudnak csodálkozni a diákok, de sokszor még a kollégák is.

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze – 16:29

(Internet) Generation gap!

Sok ember leginkább Facebookra használja az internetet, simán lehet, hogy az e-mailjeit nem nézi csak havonta vagy ritkábban, így nem is tudja a címét fejből pontosan.

Ezt hogy érted: 'Facebookra használja az internetet'? De hát a FB az internet, vagy nem? :-)

Névrokon email-jeit én is kaptam már meg, valamint valami ügyvédi irodából szerződést, stb. Ezeknek jeleztem is, megköszönték, korrektek voltak. A legújabbal viszont nem vagyok hajlandó foglalkozni. Valaki egy szlovák webáruházban az én email címemmel regisztrált. Nekem küldi a vásárlásai nyugtáit, pontegyenleget, stb. Itt fogalmam sincs, hogy ki a vásárló, de ennyire bamba, hogy nem tűnik fel neki, hogy ezeket nem kapja meg?

Ezzel az esettel nem is foglalkozok, nem fogok egy szlovák áruházzal levelezgetni. Max megírom magyarul, aztán nyomozzák ki ők, miről van szó.

Igen, birkák az emberek...

Ennek először nagyon megörültem mert nem jutott eszembe, de a nyüves regisztráció nélkül vásárol, hogy ijedjen meg!

Szintén gmail.hu / com ról lehet szó az én esetemben.

update: szándékosság van a dologban, mert írtam neki és a cím nem létezik. Hú de jó, akkor ezzel sem tudok semmit sem kezdeni.

Legalább 5 éve vagyok hasonló cipőben, legjobb tudomásom szerint 1 ember használja az én címemet. Hála a figyelmetlenségének nyomon tudom követni a gyerekének a fejlődését, eleinte az ovitól, később az iskolától kaptam értesítéseket. A címemmel bonyolít mezőgazdasági gép vásárlásokat és foglal hotelt. Vagy nincs párja és egyedül neveli a gyerekét, vagy párkapcsolati válságba került, ugyanis legutóbb társkeresőn regisztrált.

Beszéltem már vele telefonon, írtam már vissza levelekre, próbálkoztam több stratégiával is. Mindhiába. A hotel foglalásnál eljátszottam a gondolattal, hogy lemondom, de végül nem tettem. Már csak azért is zavart, mert a Google betette a naptáramba, ami már tényleg zavaró volt.

Én is rendszeresen kapom az "ikrem" leveleit (mint a régi telefonos-iker időkben :D).

Volt már, hogy kis vidéki zsákfalu polgármestere küldte az együtt helikopterezős képeiket az USA-ból (!), de egyébként csak cégek szokták az alkalmazottaik fizetési és egyéb hivatalos iratait küldözgetni gmail.com-ra... mindig jelzem a feladónak; egy időben leáll a folyam, aztán random újraindul. Érthetetlen.

~ubuntu, raspbian, os x~

"Az meg mar megint egy masik dolog, hogy a legtobb szolgaltato ellenorzes nelkul elfogad mindenfele email cimet visszaigazolas nelkul 2020-ban? WTF?" Na ja... Kötelező mező az üf. e-mail címe, az üf-ek egy részének nincs, mert nem az a korosztály/jellegű ügyfél, úgyhogy az ügyintéző saját, vagy épp a nincs kukac nincs pont hu kerül bele, és természetesen egy rakat személyes/üzleti adtot tartalmazó doksit küld a cég az üf. e-mail címére - miközben azt nem sikerült végigverni a cégen, hogy fejlesztessék már le az e-mail cím megerősítét, ha már van partnereknek webes frontend...