Az Ubuntu végül eltávolítja az Amazon Web App-ot

Címkék

Amikor 2012-ben bekerült az Amazon Web App az Ubuntuba, majd azt követően minden friss telepítés esetén ott díszelgett a Dock-on, az sokaknak nem tetszett. Voltak, akik emiatt maguk mögött is hagyták az Ubuntut. Nekik most jó hír lehet, hogy az Ubuntu 20.04 LTS (és a 18.04 LTS a következő point release-től) már nem fogja tartalmazni ezt a feature-t.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Ezt a root joggal hegesztette bele a menübe az Ububtu telepítője, és nehéz eltávolítani, vagy a Unity bitképes ellenőrzést végzett, és ha nem volt ott, akkor nem futott rendesen? Azt nem értem, hogy akinek egyébként nem tetszik, de emellett minden másban megfelel ez a felület, a rendszer, annak miért kellett emiatt dobnia az Ubuntut.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A default install szerintem kb. mindenhol tartalmaz egy csomó szemetet. Hiszen azért default, mert nem én válogattam össze, hanem valaki más.

Debian telepítést is úgy szoktam kezdeni, hogy amikor megvan az alap telepítés, akkor végigmegyek a csomagokon és eltávolítom az összes vackot, amire nekem nincs szükségem (már amit észreveszek). Ezek nagy része suggested vagy recommended más csomagok által, szóval valaki valahol úgy gondolta, hogy jó lesz. De nekem nem kell.

Amikor Ubuntut telepítettem kipróbálni, az volt a benyomásom, hogy az alap Debian telepítéshez képest sokkal-sokkal több vackot tesz fel.

Ez nem tetszett, ez volt a fő oka, hogy nem váltottam Ubuntura.

De azon csodálkoznék, ha valaki, aki bloat nélküli rendszert szeretne, még sose nézte volna át, hogy mit is tesz fel az Ubuntu, és csak amikor ez az ikon megjelenet, akkor csapott a homlokára, hogy bakker, itt felesleges dolgok is lehetnek. Persze ki tudja, különbözőek vagyunk, lehet, hogy ami nekem természetes, az neki fel se merült.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, nem mindegyik disztró van tele szeméttel, amit el kell távolítani. Arch, Gentoo, Debian minimal netinstall, stb. nem tartalmaz ilyet, azokra eleve csak az kerül fel, amit te teszel fel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kötekedni akarok, meg azt állítani, hogy hazudsz, csak rávilágítani, hogy rossz helyen keresgéltél eddig. Ezek a full DE-s, mainstream disztrók természetesen mind tele vannak szeméttel. Nem is neked készültek, hanem atom kezdőknek, akik első linuxos rendszerükként nyüvik. Ha már úgy érzed, hogy csak eltávolítani kell mindent, akkor érett meg az idő, hogy ilyen Ubuntu, Mint, stb.-ről átállj azokra a disztrókra, amit írtam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az ubuntu egyébként az utóbbi időben az erőforrásai nagy részét elvitte a desktop frontról.

(amúgy ez a konkrét amazon web app mit tudott?)

Asszem kereséskor webes találatokat is adott. 

Ubi kapott egy egy kis pénzt, hogy legyen miből fejleszteni, amazon felé pedig talán ment egy-két vásárló. Bár ahol ez leginkább számít, ott eleve szinte egyeduralkodó az amazon, szóval eléggé mélyen kell a pincében lakniuk, hogy ne ismerjék és használják.

Csak van egy olyan felfogás néhány kevés de hangos ember fejében, hogy a szabad szoftver egyúttal azt is jelenti, hogy minden ingyen van.
Pedig valójában kell pénz az projektet működtető infrastuktúrára is. Valamint kellenek főállású emberek is rá. A fejlesztéseknél is azok a projektek tudnak leginkább fennmaradni, amiben nagy cégek is látnak fantáziát és fizetnek saját embereket erre (egyúttal a saját igényeiket is igyekeznek bejuttatni a funkcionalitásba) vagy pedig támogatják magát a projektet.

Azt kell mondjam, hogy ez jót tett az Ubuntunak, mióta nem erőltetik a Unity-t, Upstart-ot meg a többi desktop szutykukat, azóta egy fokkal normálisabb lett. Ennek a folyamatnak része most ez az Amazon szutyok eltávolítása is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hogy is mondtad? :)

Hála az égnek sok éve Linuxon vagyok, ilyen izgalmas reklámot az arcba nyomatós, meg telemetriás-kémprogramos feature-ökről lemaradok, semmi regisry-bűvölés, nem tekeri a gépet mindenféle P2P frissítés, vírusirtó, nincsenek toolbarok, vírusok. Húzok is gyorsan vissza a kövek alá. - Szórsz itten.

Ha úgy vesszük igen, mert ott egyértelmű üzenet van ami megmondja mit csinálj. Konkrétan reklámozza a terméket. Az ikon nem tesz ilyet, ha csak a jelenléte nem számít annak. De érzed a jelenlét vs javaslat közti különbséget. 

Szerk: Egyébként én egyiket se tartom problémának. Eleve nevetséges azon kiakadni, hogy a gyártó említi a saját termékét. Hasonlóan gáz összekeverni egy parancsikon meglétét azzal, hogy úristenazubuntutelemetriátküld!

Azt hittem, ilyen csak Windowsföldén létezik :D

Ezek hatalmas innovatív technológia fejlesztések ám a Canonical részéről. Csak én érzem úgy, hogy évek óta elengedték a Desktop verzió kezét? 

Most tettem fel a 20.04 LTS daily build-et egy régi gépre teszt gyanánt. Nekem voltak benne meglepően új dolgok. Egyébként én nagy, egetverő újdonságokat (értsd divat faszságokat) nem várok. Azt várom, hogy a kernel frissüljön, a rendszerkomponensek azzal összhangban működjenek (ha kell, új verziók települjenek), az userland programok naprakészek legyenek. De új szemlélet, mindenféle haszontalan újdonság csak azért, hogy elmondhassuk: fejlesztik! ... na azok nem kellenek feltétlen.

trey @ gépház

> mindenféle haszontalan újdonság csak azért, hogy elmondhassuk: fejlesztik! ... na azok nem kellenek feltétlen.

 

En a touchpad gesture-oket mindig varom. Hatha iden.

Egyetlen geture van a ketujjas gorgetes, de az mar vagy 10 eves. Mi a toknek akkor a tizujjas touchpad hardver.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kicsit olyan lett mit az M$, a W10-en próbálgatnak, ami működik, az meg mehet a szerverbe. Az új ubuntu desktop gyárilag telepíthető ZFS-re. Hát ennek az értelme eléggé kérdéses egy desktop-on, ha csak nem az, hogy előbb letesztelik azon, mielőtt megy a szerverbe. Mondom ezt úgy, hogy ZFS-es Xubuntu van a notimon :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hát ennek az értelme eléggé kérdéses egy desktop-on

Érdekes amit mondasz, amikor a ZFS évekkel ezelőtt bejött, pont ezt mondtam én is. Óriási flame lett belőle. Persze szerintem csak azért, mert akkor OS X-re éppen volt, Linuxra meg nem. :P

Egyébként igen, telepítéskor már elérhető Ubuntu-n a ZFS, mint /

trey @ gépház

Hát a ZFS jobb sorsa érdemes, sajnos az orákül nagyon betett neki. Szvsz jelenleg a legjobb fájlrendszer, de ez a licenc baszakodás, lásd Linus ne használj ZFS dumája, nagyon betesz neki, pedig már réges-rég a kernelben lenne a helye. Az alternatívák meg utcahosszal vannak lemaradva.

Desktop-ba viszont nem való, csak max szakembernek.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem elengedték a desktop verzió kezét, csak az eddigiekből tanulva (upstart, Mir, stb...) leállították az egyedi fejlesztéseiket desktop fronton, és szállítják azt amit a debian és úgy általában az upstream projektek adnak. Átcsoportosították magukat cloud / infra / tanácsadás felé, és azóta keresnek is.

"Canonical achieved a small operating profit of $281,000 in 2009, however until 2017 it struggled to maintain financial solvency and took a major financial hit from the development of Unity and Ubuntu Touch, leading to an operating loss of $21.6 Million for the fiscal year 2013.[20] The company reported an operating profit of $2 Million in 2017 after shutting down the Unity development team and laying off nearly 200 employees. The company now plans to focus on its server and professional support solutions, which have proved to be most profitable. By shifting resources away from Ubuntu Desktop and cutting less profitable products and services, Canonical plans to maintain solvency and achieve long-term profitability. "

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Canonical_(company)#Business_plans

Csak 2018-ról van adat, mert a pénzügyi év még nincs lezárva. "Canonical's operating profit did rise from $2.0 million in 2017 to $6.2 million for their 2018 fiscal year."

(eközben az alkalmazottak száma: "The average headcount dropped from 566 down to 443. The shedding of more than 120 employees was from dropping Unity 8 development and other areas to focus on the more profitable cloud/server interests. Due to the lower employee count, their employee costs were lower by sixteen million for the year.")

Ez jó ötlet volt tőlük.

Előbb-utóbb mindig odajutottam, hogy helyszűke volt a baloldali tálcán, úgyhogy ritkítani kellett, persze az Amazonos ikont az elsők közt töröltem. (Bár nincs nagy bajom az Amazonnal, régóta ügyfelük vagyok.)

Szerintem nem egy ilyen részleten múlik, hogy egészében egy jó dolog e valami. Ha egy ilyen ikon lehetővé tesz valami tényleg jót, az más dolog, mint amikor egy szűk körnek amúgy is gigaprofitot termelő dolog még beakar húzni többet egy kis figyelmedért. szerintem ha ilyen dolgokat mint ez az ikon önmagában nézünk csak, akkor abból lehet rosszabb szituáció lesz. nagyon számít mindig a kontextus. a teljes hatás mechanizmus, ami egy dolgot körülvesz.

Eddig totál abban a hitben éltem, hogy ezért pénzt kaptak. Akkor tévedtem, vagy mostanra jutottunk el, hogy a Canonicalnak vagy az Amazonnak nem éri meg?

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze – 13:41

"Voltak, akik emiatt maguk mögött is hagyták az Ubuntut."

Rinyap*nák mindig vannak.

A legjobb, amikor megváltozott a háttér barnáról lilára és disztribúciót vált. Vagy legalábbis bejelenti, aki valószínűleg amúgy sem azt használt. 

Végre kidobták belőle. Idegesítő volt, hogy telepítés után mindig törölni kellett..

Egyébként Lenovo G50-45 80E3 laptopon AMD APU A8-6430 CPU radeon r4/r5, 16GB RAM + SSD kombón használom élesben kb 1 hónapja probléma mentesen. Az eddigi Ubuntu és Gnome verziók mindig szaggattak. Talán ez lesz az a verzió a 16.04 után ami tökéletesen megy ezen a full amd laptopon.