A vezéték nélküli hálózat jobb/elterjedtebb lehet a jövőben, mint a vezetékes?

Címkék

A szavazás apropóját az adta, hogy egy podcast-ban azt találták mondani: az 5G és azutáni technológiák miatt az üvegszálas és azutáni technológiák elavulttá válnak.

Hogy pontosítsak: "lakossági" (leginkább otthoni) felhasználásra gondoltam...

A vezetékes jobb és elterjedtebb is lesz.
14% (111 szavazat)
A vezetékes jobb, de a vezeték nélküli elterjedtebb lesz.
73% (587 szavazat)
A vezeték nélküli jobb és elterjedtebb is lesz.
8% (67 szavazat)
A vezeték nélküli jobb, de a vezetékés elterjedtebb lesz.
1% (5 szavazat)
Mivan? / Nem érdekel / Leírom hozzászólásban.
4% (33 szavazat)
Összes szavazat: 803

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 12:57

Gerinchálóra mindig is az optika lesz elterjedtebb. Házon belül meg a WIFI. A kettő között ISP szinten lehet próbálkozni mindkettővel (SpaceX internet, mikrohullámú ISP-k, mobilnet), de azért szerintem a vezeték marad a gyakoribb (egyszerűen fizikai korlátok miatt). Kicsit explicitebb módon is le lehetett volna írni, mire gondol a kérdező.

Mire? Milyen távlatban? Mondhatnám, hogy a vezetéknélküi jobb (mondjuk otthon, hanyatt fekve a heverőn internetezni), de azért mégse gondolom, hogy a transzatlanti kábelkötegeket erre fogják cserélni még egyhamar.

trey @ gépház

Mi a "jobb"? A telefonomat pl orulok, hogy nem kell bedugni sehova, hogy telefonalni tudjak, az asztali munkagepemnel viszont preferalom a kabel megbizhatosagat, sebesseget.

Már két ügyfelünk allergiás a WiFi-re, az erősáramú hálózaton kellett elvinni a net-et.
Ahogy elnézem a tendenciákat, az egyre nyamvadtabb embereket, a WiFi-nek nem adok hosszú távon sok időt....

http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

Remelem, az leszel; de _igazabol_, mert te nem olyan vagy, mint a tobbi laktozerzekeny, aki csak hazudja magat annak.

Pont itt irja valaki, hogy a gyereke egyszercsak laktozerzekeny lett... A te gyereked _ne_ legyen az, mert az egy _gyerek_, nem erdemli meg, de te megerdemled, mar csak azert is, hogy kiprobalhasd!

Kiados fosast!

látom vannak nézőpontok, amik nem változnak:-)

Nekem is addig volt a gyengék nyivákolása, amig a gyerek nem fosta magát össze tőle.

Jó kérdés, hogy ha genetikailag nincs ilyen a családban, akkor mitől. Tán a Wifitől:-)

 

ps: nem kérek adójóváírást érte

Hát vagy mondjuk úgy, hogy régebben az evolúció ezt megoldotta azzal, hogy elpatkoltak hamarabb. Mostmeg az orvostudománynak hála a szobanövényeket is életben tudják tartani ameddig csak kell. Szóval hígul a genetikai állomány az biztos.

Fedora 38, Thinkpad x280

Szvsz: A vezeték nélküli jobb LESZ és elterjedtebb is lesz.

Azt megnézem mikorra lesz elavult az optika az 5G mellett.... Az optikai kábelnek (mint médium) olyan sávszélessége van, hogy azzal jelenleg semmilyen más technológia nem tudja felvenni a versenyt.

Egyszerű fizika. Mikrohullámon itt szerencsétlenkednek már-már több GHz sávszélességekkel... akármeddig nem lehet elmenni.

Az optikán több száz THz a "vivőjel". Mikrohullámon egyszer majd lesz talán 100 GHz is. De még nem most. És a 100 GHz-es jelek épp annyira fognak átmenni a falon, mint az optika (semennyire).

De nem is ez a wireless rendszerek óriási hátránya, hanem az osztott közeg. A vezetékes világban általában full-duplex átvitel van, szinte bármikor lehet adni. Mire a rádiós cuccok kiküszöbölik az ütközéseket, elég sok sávszélességet is elhasználnak, különösen kis csomagméret esetén.

Ettől még persze a wifi már most is elég mindenre is. Hacsak valaki nem uncompressed stream-et akar (de miért akarna?). Viszont ezt kiszolgálni mindig is maradni fog az optika.

Hozzátenném még, hogy azért a wifi - legalábbis nálam - messze nem a stabilitásáról híres. Egy rakat kombinációt fel tudok sorolni, amivel nem, vagy nem mindig működik. Persze, ezek nagy része szoftver/firmware/driver probléma, de attól még létező. A wireless cuccok mindig is annyival komplikáltabbak lesznek, hogy ez elő fog jönni.

Ha házat tervezek, biztosan teszek be ethernet portot az asztalokhoz - ha a kérdés erre vonatkozott.

Kérdés hogy valós igény miatt fúrunk-faragunk vagy sem. :) Sok embernek idegi alapú rángása van ha nincs meg az 500 mbites net meg az 1000mbites otthoni gigabit, de elmagyarázni nem tudja hogy pontosan mire is kell. Például nekem 150 mbites netem van (pedig egy telefonba kerülne hogy 2000 legyen), illetve 90%ban wifizik minden, kivéve a nast meg az egyik media playert, de azok is sztem 100 mbiten ülnek. Nincs valós igény, ami alapján ezen változtatnom kellene.

Pl nagyon frusztralo mikor felfele syncelek nyers fileokat meg backupolok es sokat kell varni (igy hogy van 100Mbit up egesz turheto ezeket a nap folyaman mig nem vagyok otthon vagy eppen alszom szepen elintezi a NAS).

Lefele meg azert kell a nagy sebesseg, hogy ne fel orat varjak amig letoltok egy filet ami eppen kell. Pl egy UHD film az 60-100GB. Egy tobb lemezes kiadas akar 350GB is lehet. Es igen elofordul, hogy eppen pont akkor jut eszembe, hogy hat ezt le kellene tolteni es mondjuk megnezni vacsora utan.

Hol, kinek, milyen viszonylatban...

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 16:05

Nekem csakis drót. Használok wifit, de láttam már bukdácsolni, és ha éppen akkor kell dolgozni, akkor legyen drót kéznél. Amíg lesz ésszerű drótos szolgáltatás addig nem mondom le akárhány G kedvéért sem. De ez az én kattanásom, az átlaguser ha értelmes árú 5G-t kap, akkor le fogja mondani a "rendes" netjét. Sőt, már a 3G sebessége is bőven elegendő volna, ha értelmes áron lenne.

Ezt jelöltem: "A vezetékes jobb, de a vezeték nélküli elterjedtebb lesz."

Ezt most nem tudom megis mikent szamoljam. Otthoni ISP eseteben preferalom a vezetekes bekotest a stabil sebesseg es latency miatt. Nyilvan ez tovabb van szorva Wifin. Minden mobilnak van adatkapcsolata is, de otthon a Wifire kapcsolodnak.

Van egy vezetekes bekotes (ISP), nehany vezetekes kliens (NAS, htpc, TV, ...), jonehany Wifi kliens (telefonok, laptopok, nyomtato, IoT, ...), telefonok adatkapcsolattal rendelkeznek.

Akkor most melyik az elterjedtebb?

Azert panaszkodnak mert az emberek 99%-anak hulladek AP-ja van, legtobbszor amit a szolgaltato ad, vagy ha nem az akkor vesznek valami bolti szart.

Nekem is wifis nyomtatom van (brother legkisebb lezerese), soha semmi gondom nem volt vele az elmult 3 evben miota megvan.

Hozzateszem hogy Unifi AP-m van es a wifivel se volt soha gondom miota megvan ez az AP.

Elotte TPlink, Asus, szolgaltato modem/AP-jai, mindenfele volt, dobalta, van link de nincs forgalom, egyik gepen jo masikon nem, stb. stb. stb.

Szoval csak rendes AP-t kell venni es nem lesz tobbe gond.

 

Ugyanezeket a sztorikat vegigasszisztaltam tobb 15-50 fo kozotti irodakban meg regebben, volt ott is minden, 80e forintos Asus router/AP-tol kezdve mindenfele bolti office-ba celzott csoda jo penzert, mindenhol mindig volt valami problemaja valakinek, ezzel nem megy, azzal nem megy, szakadozik, leesik, nem talalja, stb.

Erdekes modon mikor sokadik eszkozvasarlas utan hajlando volt vegre az illetekes Unifit vagy Ruckust venni onnantol kezdve minden problemajuk megszunt.

Nekem most véletlenül éppen jó van otthon. Sajnos nem tudom a típusát, de úgy emlékszem 300Mbit/s-os. Mondjuk a 300Mbps nem jön ki belőle, csak olyan 90-100, viszont az elég stabil, és mindennel működik. Az előző D-Link volt, az gyorsabb volt, de instabil, és viszonylag hamar meg is halt.

Mindegyik technológiának megvan a létjogosultsága.

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 21:01

Mivan? Nemrégen még arról volt szó, hogy az 5G halálos az emberre, most meg mindent kiváltanál vele?
Én mondjuk az egyik állítással sem értek egyet.
Mindent arra kell használni amire való.
Ez a szavazás makszimum arra jó, hogy beszélgessenek az emberek.
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha a szolgáltatók ráfekszenek, akkor szerintem nagyon megkönnyítheti a vidéki életet, ahova még sokszor a DOCSIS hálózatot is sajnálják kiépíteni.

Viszont az optika szerintem akkor is jobb és megbízhatóbb marad.

a vezetek nelkuli nem elterjedtebb mar most?

A vezeték nélküli biztos sokkal elterjedtebb, mert vagy 10-15 WiFi szűrődik be hozzám a szomszédoktól, míg vezetékes csak egy van, a kábelnetem a Telekomtól.