Mosógép

Sziasztok!

Asszony gondolkodott el, és szerette volna, ha a mosógépet kb 60-100 cm magasra rakjuk fel egy polcra. Azt mondta látta valahol így. Mondom ok, de ilyen összefogató kit van azonos típusú szárító és mosógéphez. Ekkor a mosógép alul van és ahhoz van rakva a tetejére a szárítógép. Eddig stimm, viszont szegény nem fogta fel,hogy a mosógép alul van, s nem felül. Ha polcra rakom a gépet, a súlyán kívül ugye a mosógép rezgése miatt is kiszakad előbb utóbb a falból a polc és esik lefelé a mosógép, ami valszeg remekbe szabott módon össze is fog törni minimum. Jól gondolom?

Hozzászólások

Nem csak falipolc létezik, de egy olyan polcot/álványt, amin üzembiztosan használható egy mosógép...Nos, azt azért illendően méretezni kell, nem csak statikus, hanem annál jóval alattomosabb dinamikus terhelésre is. Nem lehetetlen feladat, de alapos átgondolást igényel.

Nem tiplivel kell felrakni és nem rázza ki.

Teljes átmenő furat, túloldalt fém támasztékkal. Ha jól méretezed sose fog kijönni, vagy letörni.

Mondjuk cserébe csúnya a túloldal és átviszi a rezgés egy részét a falba. Szóval valószínűleg nem fogja szeretni.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v – 20:28

Downvote. A mosógép önsúlya sem piskóta, de amikor a ~6kg ruha +x kg vizet elkezdi centrifugálni, tuti leszakad. Nem véletlen, hogy erős, stabil padlóra kell tenni, precízen vízszintezve. Nehezen tudnék elképzelni bármit, amit a falba fúrsz és rendesen megtartaná. Maximum hozzáértő ember hegeszthet hozzá vasból valami tartóállványt, de azt aztán tényleg meg kell csinálni betonstabilra. Inkább felejtős.

Barki hegeszt barmit, a ketoldali oldalso befurt dubeleken keresztul az akar 1000-es fordulat miatt rezgo (minimum) felmazsa a kozvetlen szomszedoknak foldrenges-szimulacios projektkent fog jelentkezni.

Ha felettem-alattam-mellettem valaki ilyet csinalna, eloszor elkuldenem a kva anyjaba. Aztan meg a tettek mezejere lepnek.

Szoval jaja, inkabb ne.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miért jó, ha a mosógép 60-100 centi magasan van a padló felett?

"Azt mondta látta valahol így."

Kérjél bizonyítékot. :Đ

Vagy ez válóok lenne?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

A szárítóval szokták egyberakni helytakarékosság miatt, de a szárító van felül.

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v – 21:28

kőművessel rakassatok ytongból egy pódiumot :)

No rainbow, no sugar

Mindenképpen csak a mosógép lehet alul. A szárítógép könnyebb és sokkal kisebb fordulatszámon dolgozik.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Keep me posted!

 

Anya ugye nem mernok ?

Az, hogy valami magazinos, netes, influencer elkurt lazalmos lakberendezo epit/tet/ egy model izet, az nem jelenti, hogy egy fotonal tobb az elettartama.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Adok rá korrekt mérnöki választ is. Kell hozzá 600kg gömbgrafitos szürkevas-öntvény 1000kg beton alapozással. Az esztergákat így csillapítják, biztosan jó lesz ide is. Sőt, a súlypontja is optimálisan alacsonyan lesz.

Lehetőleg helyben öntve. ;)

Zárójelben jegyzem meg, hogy esztergapadhoz (és egyéb forgácsológépekhez) létezik rezgéscsillapító talp, amit fel lehet rá csavarozni.
Persze ezek a gépek is különböző méretben és ezzel együtt járó tömeggel vannak "ellátva".

Nyilván kell alájuk jó alapozás is és persze nem a levegőbe kell őket lógatni. :)

~játékeszterga. ;)

A rendes eszterga kb. ott kezdődik, amire fel tudsz rakni egy Ø1800x2500 méretű csövet. :-D

Egy ilyen biztosan jól van alapozva. Történt egyszer, hogy ezen a horizontál esztergán egy Ø300-as hidraulika munkahengert kellett felszabályozni. Ehhez a művelethez egy 10cm vastagságú rúdba volt békelve a keményfém esztergakés. (Tehát nem lapkás, hanem teli.)

Néhány 12 órás műszak alatt el is készült, a kés éppen gyorsmenetben jött kifelé a hengerből...amikor onnan 10 méterre a targonca villájáról, 1 m magasságból leesett egy ~Ø830x3000 30-as falvastágságú csődarabka. Esztergályosunk leállította a gépet. A szekrényből elővett egy kissöprűt és lapátot, amivel kisöpörte az esztergakés szilánkjait a hengerből. Utána sublert fogott és belemért a hengerbe.

- 6 mm mélyet ütött - közölte vigyorogva.

No, ennyit a rezgéscsillapításról. :-D

Nagyon sokféle eszterga létezik, nyilván méretben és paraméterekben is.
Speciel amolyan asztali játékeszterga (amiről gondolom, hogy gondolod, hogy gondolom :) eszembe sem jutott.

Ilyesmire (ill. ettől egy kicsit nagyobbra) gondoltam egyébként és hasonló rezgéscsillapítókra.

Persze ezekből tényleg sokféle létezik, ahogy (megmunkálási) igények is...
...eléggé "meg tudnak nőni" egyes feladatokhoz...

Én valaha dolgoztam a híres-neves GÖCSben, MGMben, Daewoo MGMben nevezzük bárminek. Inkább utóbbinak. Az ottani megfelelő üzemek esztergái (max d300) és komolyabb marói alatt mindnél megfelelő öntöttvas-ötvözet talapzat volt, irgalmatlan vastag alapozás felett. Enélkül komoly mikronokat tévedtek - a technológiai korlátok tűrése felett. Ekkora random tévedés nem volt elfogadható még egy 32222 harckocsi-csapágynál sem, nem hogy kisebbeknél. Megnehezítette a szerelés előtti hézagosztó-osztályozást. Szóval bármely átlag-termelésben részt vevő eszterga alatt a fent írt csillapítás volt. Orosz technikával építve, orosz alapanyagból. Akarom mondani minden orosz szó helyett szovjet. Az általad linkelt talapzat komoly munkára közel alkalmatlan.

Amikor az egész vállalat ment a kukába 2001 környékén, a talapzatokat kilóra megvették akik hozzáfértek, majd irgalmatlan pénzért továbbadták megfelelő maszek üzemeknek, felfelé alkudtak mindre. Nem véletlenül.

Igazából csak mellékszálként írtam, de ha valakit érdekel a dolog akkor jegyezze fel bátran. Amúgy a legalább felerészt rohadó telep előtt még mindig ott van a sínek közé ugró debreceni superman szobra. Bámulatos alkotás.

Te jó ég mennyit dumálok megint. Csá!

 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Háát, ez a linkelt cuccos "kis eszterga". Ennél "egy számmal" kisebb már olyan műszerész eszterga, amit csak úgy beállítanak a műhelybe/szobába.

Megnéztem egy rezgéscsillapítót. Szerintem nem pont arra való, mint a min. 0,5-1 köbméteres vasbeton alap. ;)

A "heavy duty machine" nem feltétlenül eszterga, hanem lehet akár egy kávépörkölőgép 3-4 motorral és 3-4 hatalmas ventillátorral.

Nézd meg annak a kicsi esztergának a tappancsait! El tudod képzelni, hogy ilyen tyúklábakon áll?

Inkább ráemelik a beton alapra, amiből kiállnak a csavarok - ott a helyük.

Ilyesmik a kisebb műhelyekben voltak, ill. forgácsolókat tanító műhelyben ennél valamivel kisebb ill. valamivel nagyobb gépek.
Nyilván léteznek nagyobb gyárakban sokkal nagyobb gépek is.

Nem érzem azt, hogy ellent mondtam volna annak, hogy komoly gép alá komoly alapot kell csinálni...

Pedig az igazi lemezjátszó lengéscsillapítás: négy gumiszálon lóg egy tetemes alumínium tömb és azon csücsül a lemezjátszó.

Szóval nem is marhaság. ;)

Erről jutott eszembe, olvastam egy teljesen pneumatukus lemezjátszóról. Tán még a tű is levegőből volt. :-D

Vagyis legyen légpárnás mosógép állvány, PID szabályzóval!

Ha anyu, kutya, macska alákeveredik, még meg is fésüli. ;)

Úgy elfáradtam, megyek aludni.

Jellemző!!

A jó öreg, ezerszer bizonyított zsíros kenyér, macska kombó már eszébe se jut senkinek se!!! Mindenki csak beton+vas!! :)

Szerkesztve: 2020. 01. 06., h – 08:46

Egészen elképesztő dolgokat olvasok itt :D

5500Ft-os nagyságrendben látni megoldást: Mosógép alá helyezhető szennyes tartó fiók (150kg) (igaz nincs készleten, máshol meg 25eFt meg csak 100kg-ig [meg még máshol]) Mondjuk azt ne mondja senki h tonnás súlyokkal kell számolni. Nem próbáltam, nem ismerem -> nem azt mondom h bevált és hajrá. De hogy van létező megoldás rá az látszik. Ha olcsón sikerül szerezni még egy próbát meg is ér, legfeljebb később más funkciót kap ha erre nem jó...

Ytong is jó, mert pille; elég lerakni esetleg körbepántolni. Meg sínfa vastagság környékén fa is szóba jöhet (már elég magas és a fa eleve rezgést csillapít), csak itt a víz ellen kell védekezni.

Ez jutott nekem is eszembe. A a régi mosógépünkön egy lengéscsillapító tönkrement és 10 centit is odébb ugrált a centrifugálásnál. A lengéscsillapító csere után még meg kellett húzni valami betondarabokat a dob mellett, mert fellazultak a csavarok. Utána olyan volt mint az új.  

Pedig egészen szerény műszaki vénával is meg lehet látni miért hülye ötlet.

-egy mai átlagos mosógép nettó 50kg körüli,
-használatakor nagyjából 10kg víz és 4-8kg ruha van benne, vegyük nagylelkűen 60kg bruttó súlyra az egészet.
-a dob -nagyon- nem úgy forog, hogy a forgómozgás középpontja (a henger tengelyirányú mértani közepe) egyenlő az alap felől értelmezett súlyközépponttal. De ha valaki el tudja érni ezt random vergődő és ismeretlen formára gyűrt és heterogén nedvszívó képességű ruhával, akkor azt mindenképpen jelezze a NASA-nak. Életében több problémája már nemigen lesz és indulhat is valami szép tengerparti házat venni.
-nem beszélve arról, hogy palástirányból figyelve a tömeg eloszlása ennél is rosszabb, magyarán oldalról figyelve egy elöltöltős mosógépet meglehet, hogy akár az ajtó felé esik a nagyobb súly. Az elöltöltős kitételt csupán az ajtó miatt írtam, így egyszerűbb elképzelni.

Ezekből adódóan a mosógép rezeg, alkalomadtán táncol. Ideális esetben a mosógépek talpát ki kellene önteni legalább egy mázsa masszív betonnal, majd szintén ideális esetben kúp alakú talpakra kellene állítani. Kb mint a lemezjátszókat, csak itt a lehető legkeményebb kaucsuk-alanyagból készült minimálisan rugalmas talpakra. Továbbá a dobot cellákra kellene osztani, amitől ugyan rosszabb hatásfokkal mosna, de pl. 2x6 cellára (szemből hat, oldalmetszetből két oszlopban) egyenlően elosztott-, így a helyét nem változtatható ruhával lenne lentebb nyomható a rezgés és az általa okozott zaj. Amely természetesen a magas fordulatú műveleteknél jönne jól (centrifuga).

Ehhez képest bárki fel akarja emelni egy hálózati feszültséggel működő és vízzel teli, mozgó-rezgő berendezés súlypontját ilyen kétes kis tákolt asztalkákra. Loál. Ha eldől az a víz miatt nemcsak szétesik, hanem aki a közelében van talán agyon is bassza. "Továbbfejlesztett" gondolatokban az általa keltett zajt elvesszük a négy nyomorék kis lábától, hogy átadjuk nagy felületű pl. fának. Ekkor az alattad lakó majd' négyzetméteres rezgő felülettől fogja kapni a delejt fentől. Piti ügy. Az Ytong pedig nem arra való, hogy 1000RPM-mel táncoljanak mázsák a tetején hetente talán kétszer. Elporlik mint a szar.

https://youtu.be/-9yIKoBdeo0
https://youtu.be/go0_2_x9qzc -> ezt csak azért teszem ide eltúlzóan, mert ha véletlenül megdől *előre* a kis asztalkán mert az megrogyik az 50. mosásnál, akkor nagyon hasonló baleset lesz a vége (egyik végén csapágyazott dob elejére kerül a súly és ki fog "lengeni".)

Nem baszlatni akartalak, de amúgy sikerült a szokásos módon túlokoskodnom ami annyira nem is érdekel. A lényeg: ne emelje fel senki csak úgy, és általában ne tegyen alá merev-kemény töltelék-cuccot.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Nem próbáltam, nem ismerem -> nem azt mondom h bevált és hajrá."

Amit írsz, írtatok többen, azok jó része igaz. Azt ne felejtsük csak, hogy 1-5 év garanciát azért tudnak vállalni rá a gyártók, mert többek között az excentrikus működés ellen mindent megtesznek amit lehet. Tényleg és valóban probléma az össze-vissza mozgás. Ez fő probléma. De meg is tesznek ellene majd' mindent. Érdekük.
Amúgy a rezgés (-> zaj) ellen rezgéscsillapítás eleve ajánlott; szóval ilyet lehet tenni másra is. Egy gumiszőnyeget fára nem tartok rossz ötletnek, Ytong téglára meg ugyanaz mint talajra. Fent linkelt megoldásra gumitappancsot el tudok képzelni. De(!) mint írtam NEM ISMEREM. Egyáltalán. Viszont elképzelhetőnek tartom h működhet...

Láttam már ilyen videókat. Áttételesen jól bemutatják vele hogy mennyire fontos a jó bepakolás a dobba. Felültöltősnél fentről lefele pakol az ember és kifejezetten fontos, hogy könnyű 1/3-ig nehéz középső harmad és végül könnyű felső harmad (így lesz középen a nehéz), de emellé még nedvszívás is kalkuláló tényező (anyag). És a szín. És.. Szóval egy mosógép-használat is rakétatudomány ám!

Nekem az tetszene, amikor a mosógép kb. egy méter magasan kialakított mosógép-méretű fülkében van, és csak az eleje látszik a fal síkjában. Mellette jobbra a szárítógép ugyanilyen fülkében. Az ajtajuk egymás felé nyíljon... Mindez a mosó-vasaló-gardrob szobában, hogy ne kelljen messzire cipelni a ruhát.

Még senki nem írta szerintem, szóval, ha valami hülye ötlet miatt mégis felülre kerülne, akkor arra is gondoljatok, hogy a lefolyónak a mosógép kb 3/4-ig kell érnie, különben a víz amit beletölt a gép, azonnal ki is folyik. :) Nem véletlen, hogy a szárítók vannak felül, azoknak a dinamikai terhelése jóval kisebb, mint egy mosógépé.

Szerkesztve: 2020. 01. 08., sze – 09:41

Amit keresel, az a kemiai dubel.

En most raktam fel egy polcra a 200 literes bojleremet. Zavart, hogy nem tudtam felmosni alatta.

Tobbfelekeppen ellenorizheted, en a konnyebb utat valasztottam:

radobaltam 500kilot, megmertem hany centi van a padloig. Majd ket nap mulva szinten mertem egyet es lepakoltam.

Szerintem nem megoldhatatlan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyon-nagyon nem mindegy, hogy statikus vagy dinamikus terhelést kap - a bojlered statikus terhelést jelent, azt akár(!) gázbeton falra is fel lehet passzintani, megfelelő számú és kivitelű rögzítési pontot kialakítva. Egy mosógép elég komoly rezgést, illetve dinamikus igénybevételt jelent, úgyhogy nagyon más rögzítés kell egyik illetve másik esetben, és magának a falazatnak is el kell viselnie a rezgést/dinamikus igénybevételt.

mosogep ala lehet rezgescsillapitot tenni.

A polc is elvisz valamennyi rezgest.

Felolem fuggesztheted kipufogo gumira is, ha ennyire parazol. Elobb a polc legyen meg.

De gondolom azt vagjatok, hogy a mostani mosogepek baromira nem ugralnak, mint egy hajdu. Azok mind csungetve vannak.

Nekem nem faj, ha nem csinalja meg a posztolo. Csak legyen itt egy ellenvelemeny is, hogy bizony ez lehetseges.

Egy mosogepet egy komolyabb samli elvisz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lengéstanból, meg ipari rögzítésekből gondolom doktoráltál (minimum...)... A rezgés csillapításától függetlenül a rögzítésnél dinamikus erőhatásokra kell számítani. Nem kell, hogy ugráljon, elég, ha a forgó tehetetlen tömeg nincs teljesen kiegyensúlyozva (és a mosogép dobja az pont ilyen...), máris ad egy, a fordulatszámtól függő rezgést a tengelyen és a dob-motor egység felfüggesztésén keresztül a készülékházra, azon át pedig az alátámasztásra, amit az alátámasztásnak, illetve az alátámasztás rögzítésének (incl. amibe rögzítették) el kell viselnie hosszabb távon, fáradás, törés, porladás (építőanyag) nélkül.

En pedig dubelt gyartok.

Egyszer valaki mondta nekem, hogyha barki arra hivatkozik az eletben, hogy ezt neki x.y professzor mondta az egyetemen, *tehat* ugy van, akkor az elso dolog aminek meg kell fordulni a fejedben, az a ketely.

Szerintem ket megoldas is jarhato az eredeti problemara, miszerint a mosogep legyen 60cm magasan:

- alateszunk egy samlit (celbutor)

- csinalunk neki egy polcot normalis rogzitessel

Fenntartom a velemenyem, hogy mindket megoldas jarhato.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most, hogy egy hullamhosszon vagyunk, akkor osszegyujthetjuk a javaslatokat:)

 

Valaszfalra nem tennem en. Tehat minimum 25 centi vastag fal. Plusz a valaszfal felulrol nincs terhelve.

Kemiai dubelt hasznalnek ha tegla vagy betonfal. A mechanikus szoritasut elfelejtenem (muanyag, de meg a fem beutost is).

A polcra tennem a csillapitast.

Olyan 10 centi vastagsaggal szamolnek.

Elso korben akar 10 centi eps lenne.

 

De szerintem egy celbutorral jobban jarna.

Akar 5*10es fenyobol ossze lehetne dobni. Szigoruan fa kotessel, mert a fa csavarok (gipszkartoncsavar is), baromira nem birja a dinamikus terhelest es egyszercsak eltorik. Meg a szeg is jobb.

Mondjuk annak laba lesz:(

Jah es rogziteni kell a falhoz, ne bukjon elore.

Meg gyari megoldast is el tudok kepzelni, nem hiszem, hogy itt merulne fel az igeny eloszor.

 

szerk:

Millio+1 talalt van a google-n. Vagy kerekes, vagy kb. 30 centi magas (fiokok vannak alatta).

Nem egy megoldhatatlan kerdes:

https://www.google.com/search?q=washing+machine+stand

 

szerk2: kis barkacsolassal olyat is el tudnek kepzelni, ami mosas utan felemeli a komplett mosogepet.

Multkor youtubon lattam hasonlot.

szerk3:

https://m.youtube.com/watch?v=ohyMRATOt5U

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Panelba en nem tennem. Egyreszt, habar a panel az dobokockakak egymasra pakolasa a furdo falai max. 15 centisek.

A masik problema hogy a panel furdoje olyan kicsi, hogy ohatatlanul allandoan beleverned a tartoba magad.

En a panelba egyedi butort csinaltatnek, ha mar.

A mosogep (ha a furdoben van) 3 oldalrol korbe van veve (ket fal es kad).

De a fo problemam hogy baromira nincs hely.  Kene akkor mar egy asztalszeruseg ele, ahova a ladat teszed, amire a ruhat kiszeded. De annak mar tenyleg nincs hely, mert akkor nem tudsz belepni a furdobe.

Hacsak nem ugy csinaltatod meg, hogy egy lapot ki tudnal huzni az asztalbol, amire a kosarat teszed.

A falhoz meg csillapitogumin keresztul rogzitenem a kis asztalkat. Panelban nagyon lehet hallani a zorgeseket.

Szoval meg lehet csinalni, de nagyon nincs hely neki egy panelban.:(

A polcot teljesen elvetnem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Panelben a vizesblokk az esetek jelentős, mondhatni döntő részében egyben készült betonhasáb, aminél a falvastagság jóval kevesebb, és a khm. változó minőségű beton miatt a rezgést/dinamikus terhelést fene tudja, mennyire bírná még átmenő szereléssel és méretes alátétlemezzel is. Raktam konyhaszekrényt konyha-fürdő közös falra (gyakorlatilag a vizesblokk betonhasábjának egyik oldala) - nem volt egyszerű úgy megfúrni, hogy a túloldalon ne szédüljön ki egy-két tenyérnyi "beton"...

Khmmm. ;)

Az a tenyérnyi beton az ütvefúró hegyéből kiinduló nyomáskúp. Ahol üt ott nyomott, a többi meg húzott terhelést kap. Aztat meg a beton nem bírja. (Lásd: Mohr körök)

A 15 centi betonfalba nyugodtan lehetett volna rakni pl. 12x56 acéldübelt. Az elbír egy bordásfalat emberestől. Rádásul olyan ravasz, hogy meghúzáskor nyomott lesz a beton. Szóval konyhaszekrényhez elég 2 db. ;)

A dinamikus terhelést meg addig bírja, amíg a nyíróerő le nem töri a luk "sarkát".

Nem, egyáltalán nem akartuk a fürdőbe tenni. Elfelejtettem leírni, hogy  a konyhában lenne, és mivel ott sülyesztett konnektor és feli kapcsoló van, elég vastag a fal is hozzá.

A vizesblokk falai tényleg sokkal véknyabbak, egy rendes konnektort vagy fali kapcsolót nem lehet rátenni, csak ilyen falon kívüli verziót.