Nagy fájl másolásakor lassulás

Fórumok

Egy 15Gb méretű fájl külső USB-re (3.0) másolásánál áll fenn a hiba. Szépen elkezdi a másolást, majd drasztikusan lassul. 

$ uname -a
Linux zslaszlo-latitude 4.15.0-72-generic #81-Ubuntu SMP Tue Nov 26 12:20:02 UTC 2019 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Nem tudom, hogy buffer gond lehet-e mert olvastam az ubuntu main-ban lévő bugos gvfs csomag is okozhatja. 

apt show gvfs -a
Package: gvfs
Version: 1.36.1-0ubuntu1.3.3

Valakinek fennáll ez a probléma hasonló környezetben?

Köszönöm a segítséget!
 

Hozzászólások

Ez meg akar normalis is lehet. Mit jelent az, hogy drasztikusan lassul?

Ez egyébként milyen eszköz? HDD, SSD, pendrive? Márka, típus?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

NTFS filerendszer gondolom. Próbáld meg ext4-el esetleg.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Gondolom a kipróbálás azért opció lehet, hogy kiderüljön a filerendszer típusa befolyásolja-e a sebességet.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

le kell csatolni, aztán felcsatolni pufferelés nélkül. umount /dev/...; mount -o sync ... ...;

Nem sokat lehet nyerni pendrive-on a puffereléssel, kihúzás előtt akkor is ki kell várni, amíg kiírja. Mondjuk, jó kérdés, hogy rendszerszinten hogy lehet leszoktatni a Linuxot a pendrájv async módú csatolásáról.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerintem sokat lehet nyerni. Azért, ha délelőtt 11-kor kimásolok egy file-t pendrive-ra, disk cache miatt az alkalmazás hamar visszatér, hogy készen van, majd a munkaidő végén néhány óra múlva lecsatolom a pendrive-ot, jó esélyem van arra, hogy az umount nem 20 percig fog tartani, mert az elmúlt néhány órában unalmában kiírta a fizikai eszközre a cache tartalmát a kernel.

Konkrét filerendszer UUID beírható az fstab-ba, így elérhető, hogy sync legyen, de szerintem butaság. Éppen flash eszköznél, ami véges számú alkalommal írható, nagyon rossz ötlet a sync mount. Nem csak lassú, különösképpen, ha filerendszer leíróról, foglalási tábláról van szó, de hamar tönkreteszi a flash eszközt. Minden módosítás menjen csak disk cache-ben, RAM-ban, aztán ha viszonylag béke van, a kialakult végeredmény már csak egyszer íródjon ki a flash eszközre. Egyfelől sokkal gyorsabb, másfelől kíméli a flash eszközt. Persze, aki úgy használja a pendrive-ot, hogy „ó, nem lesz ebből baj, nem kell a szabályos eltávolítás”, majd kitépi a csatlakozóból, míg az adat egy része még a disk cache-ben van, az pórul jár.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Rádugtam a gépre egy LinuxMint 19.1 live pendrive-ot és a másolás sebessége 10GB-ig olyan 90MB/s volt. 10GB felett belassult 5MB/s-re aztán 10MB/s (gondolom itt volt a puffer tele) és az utolsó gigabájtokat 20-30 MB/s sebességgel másolta.

Szóval a probléma verzió specifikus.

NTFS-nél tapasztaltam Linux alatt hasonlókat, Linux-os fájlrendszerekkel nem.

Mondjuk én meg azt nem értem Linux-os Samba megosztásra egy Windows miért tud 100MB/s-ot, ugyanott Linux csak a felét vagy annyit se.
Elég szomorú hogy ennyi idő után a Linux mint desktop még mindig csak itt tart.