Office 365 csalódás

Fórumok

Mindig idegenkedtem az Office használatától. Ennek ellenére vettem magamnak jó magyar forintokért jogtiszta verziót (rendes telepíthetőt), mert néha muszáj használni. Jelentések leadására, ügyfelek által küldött dokumentumok megnyitására stb. Ma használnom kellett az Office 365-öt, mert kötelező volt sharepoint-ba menteni a dokumentumomat. Az első két percben elborult az agyam, a következők miatt:

1. A sharepoint mappában azt mondom hogy Új/Word dokumentum. Erre létrehoz egy "Dokumentum.docx" nevű dokumentumot és megnyitja egy új ablakban. Véletlenül sincs olyan lehetőségem, hogy én adjam meg a nevét. Szóval ha előre tudom hogy milyen néven akarom létrehozni, akkor még File/save as, és utána a "Dokumentum.docx"-et kézzel ki kell törölnöm. Szerintem ennyire szar user experience még az office 95-ben se volt.

2. Vágólap - azt még talán el tudnám viselni, hogy egérrel nem működik a szöveg beillesztés (jobb gomb / paste). Bár ez is elég érdekes "feature", hogy ilyenkor megjelenít egy dialógus ablakot arról, hogy mivel a böngésző nem fér hozzá a vágólaphoz, ezért használjam a Ctrl + V kombinációt. De az már egyenesen felháborító, hogy a Shift + Insert nem működik. Kizárólag a Ctrl + V. Szóval aki balkezes és a bal kezében van az egér, az kapja be. Ki találta ki ezt a hülyeséget?

3. Kép beszúrása - megpróbáltam behúzni egy képet a Word-be, de nem működik. Ezután kénytelen voltam a kép beszúrás menüt választani. Ubuntu Linux alatt, megjelenik egy file dialógus ahol nem lehet beilleszteni állomány útvonalat. Konkrétan volt egy kép 9 könyvtár mélységben amit be akartam illeszteni. Ennek az útvonalát nem lehet beilleszteni, mert úgy nyitja meg a dialógus ablakot, hogy nincs benne erre lehetőség. Kizárólag kattintgatással lehet lemenni a 9 mélységű könyvtárba és onnan bekattintani azt amire szükséged van. De ezzel még nincs vége! Ha utána egy újabb file-t be akarsz szúrni (ugyan abból a könyvtárból) akkor újra megjelenik a dialógus ablak, és kezdheted előről. (!!!) Bár az igaz, hogy van benne egy "előzmények" rész, de ott NEM LEHET előző könyvtárat választani. Ott kizárólag az előző file-ok vannak, és azzal kitörölhetem a... Összefoglalva: se behúzni, se beilleszteni nem lehet képet. És erre mondják, hogy a világ legjobb szerkesztője. Felháborító!

4. Nem látható karakterek megjelenítése. Először, ki kell kapcsolni az "egyszerűsített menüszalag" kapcsolót, máskülönben annyi feature-t látsz a menüben amihez képest még egy wordpad is többet tud. Azután meg szépen kiderül, hogy az úgynevezett "nem egyszerű" menüszalagról hiányzik az a beállítás, amivel a nem látható karaktereket (paragrafus vége, oldaltörés stb.) meg lehet jeleníteni. Kerestem a menüben, kerestem a neten is. Sehol nem írnak róla. Akkor most ez nincs is? Vagy van, de nem lehet róla infót találni 5 perc keresgéléssel. Ami az én számomra egyenértékű azzal, hogy nincs is. (Ha nem a "világ legjobb szövegszerkesztőjéről" beszélnénk, akkor esetleg 15 percet is hajlandó lennék eltölteni a keresgéléssel.)

A fentiek az első 10 perc használat után jöttek elő. Vajon mi lenne, ha egy hétig használnám?

Konklúzió:

1. LibreOffice-ban megcsinálom. (A főnökön külön kérte hogy nehogy abban csináljam!)

2. Utána feltöltöm

A nagy kérdés: én vagyok hülye, vagy ez tényleg ennyire szar, ennyire sok pénzért?

Hozzászólások

Jaj még valami: végül mikor eljutottam a 9. mélységű könyvtár aljára, akkor kiderült hogy SVG-t nem lehet betenni Word-be. Az előfizetési díjból nem tellett nekik arra, hogy a szerver átkonvertálja az SVG-t valami másra? Meg egyébként is, a világ legjobb szerkesztő programja webes alapokon van, de nem képes kezelni az SVG-t? Amit egyébként **minden** böngésző kezel, csak ez a szar nem.

Bezzeg BMP-t azt lehet. Érted béempéééé? Hát hol élünk?

Ha nem a "világ legjobb szövegszerkesztőjéről" beszélnénk, akkor esetleg 15 percet is hajlandó lennék eltölteni a keresgéléssel.

De az ugye megvan, hogy a webes Word/Excel/stb. egy ingyenes feature, es nem a desktop alkalmazas 1:1 portolasa a netre?

Céges SharePoint-ban, tárterülettel és más funkciókkal együtt, nem mondanám ingyenesnek. Ez az "ingyenes feature" csak lovagolás a szavakon. Ha akarsz magadnak egy jogtiszta office 365-öt, akkor az nem ingyenes. Fizetned kell érte. Az már csak marketing, hogy egy részét ingyenesnek állítják be - ha nem tudod céges célra használni fizetés nélkül, akkor az bizony nem ingyenes.

Egyébként meg az ugye megvan, hogy a kép behúzása egy dokumentumba az mostanra kb. mindenhol működik? Még ha elfogadnám hogy ingyenes, akkor se akarnám használni, mert ez úgy szar ahogy van. (És ez NEM ingyenes.)

De, az Office Online (nem Office365, az mas) egy ingyenes feature, a lakossagi OneDrive ingyenes csomagja melle is ugyanazt kapod.

ha nem tudod céges célra használni fizetés nélkül, akkor az bizony nem ingyenes.

De, tudod: https://products.office.com/en-gb/free-office-online-for-the-web?rtc=1

a kép behúzása egy dokumentumba az mostanra kb. mindenhol működik

Elvileg itt is, milyen OS, milyen bongeszo?

De, az Office Online (nem Office365, az mas) egy ingyenes feature, a lakossagi OneDrive ingyenes csomagja melle is ugyanazt kapod.

Oké, átfogalmazom. Amikor az eredeti post-ot írtam, akkor egy olyan tapasztalatról számoltam be, ami az office365 fizetős, vállalati verziójával kapcsolatos. Erre írhatod azt, hogy a lakossági onedrive ingyenes. De ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy én vállalati sharepoint-ból nyitottam meg a fizetős licensszel rendelkező office365 szerkesztőt. Már a file létrehozás (a legelső kattintás!) is negatív tapasztalat volt.

Elvileg itt is, milyen OS, milyen bongeszo?

Ubuntu 18.04 LTS, Firefox. Belehúzom a képet file kezelőből, és nem történik semmi.

Százszor egyszerűbb lesz LibreOffice-ban megszerkeszteni, utána feltölteni sharepoint-ba.

Nem jol erted. Nem azt irtam, hogy a lakossagi OneDrive ingyenes, hanem hogy ahhoz is ugyanaz az ingyenes online editor jar, mint a ceges SharePointodhoz. Az nem Office 365, hanem egy mindenkinek ingyen utanahajitott netes editor, ami nem arra valo, hogy teljesen lecserelje a desktop Wordot.

Százszor egyszerűbb lesz LibreOffice-ban megszerkeszteni, utána feltölteni sharepoint-ba.

Szerintem is, pont a fentiek miatt.

Az nem Office 365, hanem egy mindenkinek ingyen utanahajitott netes editor, ami nem arra valo, hogy teljesen lecserelje a desktop Wordot.

Aha! Így már értem. Akkor ezek szerint nem tudtam, hogy mit használok. Kérdés: a hivatalos Office 365-ban van "rendes" Word? Vagy olyat nem tartalmaz? Ha olyat nem tartalmaz, akkor fölmerül bennem kérdésként, hogy miért reklámozzák agyba főbe az Office 365-öt? (Tekintve hogy alapvető dolgok hiányoznak belőle.)

Ha olyan csomagot veszel, akkor van.

Az Office 365 az online szolgaltatascsomag neve, amiben lehet desktop Office, Exchange, SharePoint, stb. De csak lehet, nem kell. Nekem pl. az egyik privat emailcimem egy 1 accountos O365 elofizetesben lakik, amihez pl. nincs desktop Office, mert nem volt ra szuksegem.

Aha, értem. Tehát az Office 365-höz is jár kliens oldalra telepíthető "rendes" szövegszerkesztő. Ezzel nem voltam tisztában.

Akkor mégis mi az előnye az O365-nek a sima Office Professional-lal szemben? Az hogy több gépről használható? Ez azt takarja hogy az online funkciókat használhatom több gépről? Vagy azt, hogy a "rendes" kliens programokat több gépre telepíthetem?

Nem.

A ingyenes az valami office online valami.
A telepített Office 365 pedig Office 365 Business vagy 365 Personal vagy amire előfizettél. 

Funkcionalitásában lehet, hogy megegyezik, de nem ugyanaz, mert más termék. Így nem is ír olyan termékneveket, ami nem ő. Csak, hogy tisztázzuk, mert kicsit össze vagy zavarodva a sokféle termék kapcsán.

Hu, nagyon nem.

Nincs olyan, hogy telepitett Office 365. Az Office 365 egy elofizeteses szolgaltatascsomag, aminek resze lehet a telepitett Office. Nekem pl. most, ebben a pillanatban is van olyan O365 elofizetesem (Business Essentials), amihez nincs telepitheto Office. Van viszont hozza hosted Exchange es SharePoint. Aztan van olyan, amiben csak telepitheto Office van, de nincs levelezes, storage, stb. Aztan van pl. olyan, hogy O365 Personal, es abban a telepitheto Office mellett van 1TB tarhely a lakossagi OneDrive-hoz, Skype credit, mittudomen. Meg van meg vagy 10 masik csomag. Business, Enterprise, stb.

kicsit össze vagy zavarodva a sokféle termék kapcsán.

Ennek eleg kicsi az eselye, tekintve hogy 3.5 evet toltottem O365 sales-szel, deploymenttel es supporttal :)

A deployment toolotok is Office 365-nek hívja. ;)

<!-- Office 365 client configuration file sample. To be used for Office 365 ProPlus apps, 
     Office 365 Business apps, Project Pro for Office 365 and Visio Pro for Office 365. 
 

2019/10/31 

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=49117

De régen van már ;)

Office 365 ProPlus is the version of Office that comes with certain Office 365 plans like E3 or E5, as well as being available as a standalone option, that can be bought on its own.

https://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/52127.office-365-proplus-and-office-2019-comparison.aspx

Dehat itt semmi ellentmondas nincs :)

Office 365 ProPlus is the version of Office that comes with certain Office 365 plans like E3 or E5, as well as being available as a standalone option, that can be bought on its own.

Ezt mondtam, legfeljebb annyi valtozott, hogy akkor Office 2016 ProPlus helyett Office 365 ProPlus-nak hivjak. Az Office 365, mindenfele kiegeszito jelzes nelkul nem az asztali Office, nem is a webes felulet, hanem a subscription. Aminek nem kotelezo eleme a desktop ProPlus.

Szerkesztve: 2019. 12. 03., k – 15:00

Akkor fog igazán elborulni az agyad, amikor meglátod, hogy az online word-ben nem lehet tartalomjegyzéket generálni.

A weblapjuk szerint ehhez neked a telepített desktop alkalmazást kell használni. Mert csak.
Ha már van a dokumentumban tartalomjegyzék, akkor azt lehet módosítani, frissíteni. Szóval tudná, de ha engedné, úgy akkor miért is akarnál windows (vagy osx) oprendszert telepíteni, hogy egy nyomorult tartalomjegyzéket létrehozhass.

Meg persze a rengeteg apróság, más megnevezés, más logika szerinti menüfelépítés. Bármilyen funkció működési logikája... direkt mind kicsit más, mint bármelyik másmileyn programban (a telepített verzióra is értve). Most épp olyan projekten dolgozom, ami ms környezetet használ és számtalan bosszantó apróság van... nameg teljesítményben is. Mondjuk épp az újabb skype-ok hülyeségeire ismerek rá például teams-ben is.

Azért a scriptelés és a tartalomjegyzék egészen más szint. Tartalomjegyzék kb minden doksiba kell, amiért már érdemes megnyitni egy word-öt, míg a scriptelés eléggé rétegigény.

Régebben (talán most is) az OSX-es Ms Word sem kezelt VBA-t, mégis sokmindenre jó volt.

"LibreOffice-ban megcsinálom. (A főnökön külön kérte hogy nehogy abban csináljam!)"

LibreOffice-ban megcsinálod. Elmented docx-ként. ( aztán megesküszöl a főnöködnek, hogy ezt te Word-del csináltad)

Mióta a 6.x LibreOffice van, kb. 90% esélyed van rá, hogy ugyanazt látod Word-ben is, mint amit csináltál. Lényeg, hogy Linuxra is tedd fel a Windows/Office fontokat, és ha ilyet kérnek, azokat használd.

Munkahelyen Ubuntu 18.04+Libreoffice 6.x --- Windows 10+MSOffice 2016 között mozgok így dokumentumokkal, és úgy tűnik bevált.

Normál Word-nél, Windowson amúgy működik minden rendesen, csak az a menüszalagos ökörség idegesítő.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

ttf-mscorefonts-installer

 

This package allows for easy installation of the Microsoft True Type
Core Fonts for the Web including:

  Andale Mono
  Arial Black
  Arial (Bold, Italic, Bold Italic)
  Comic Sans MS (Bold)
  Courier New (Bold, Italic, Bold Italic)
  Georgia (Bold, Italic, Bold Italic)
  Impact
  Times New Roman (Bold, Italic, Bold Italic)
  Trebuchet (Bold, Italic, Bold Italic)
  Verdana (Bold, Italic, Bold Italic)
  Webdings

Egy Windowsos gépből könnyű kibányászni. A C:\WINDOWS\FONTS mappában tárolja, legröbbjüket ttf-ben, ezek jól működnek, ezeket kell kipakolni valamire.

Linuxon meg:

mkdir /usr/share/fonts/windows

ide bemásolni, aztán:

cd /usr/share/fonts/windows

mkfontdir

mkfontscale

fc-cache

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

4. Nem látható karakterek megjelenítése.[...]

 

Hát az nem lesz, kerestem, még feature requestet is adtam (nem voltam vele egyedül).

LibreOffice-ban megcsinálom. (A főnökön külön kérte hogy nehogy abban csináljam!)

Ezt miért? Mi az érv a LO Writer ellen? Nem fogják megbüntetni a céget, mert használod.

Én munkahelyen - bár nem kértem - kaptam Windows 10-et, ilyen Office365-öt is - tehát gondolom, évente nagyjából 6 órán át nem használható, vagy más értelmezésben szökőévente egy egész napon át :) -, aztán feltettem a gépemre a LibreOffice-t, de biztos ami biztos, vettem a munkahelyemre egy saját notebook-ot, amin Fedora 31 van.

Jó, mondjuk használnom kell Windows-only software-eket is, így még a Windows-zal nincs baj. Szerencsére *.odt-t megnyitja az MS Word is, így arra sem nagyon figyelek, mikor dolgozom LibreOffice-ban, s mikor MS Office-ban, mikor a linuxos, és mikor a windowsos gépen, s éppen milyen formátumban mentem a doksit. Ha pedig csak olvasásra szánom, akkor úgyis pdf-et csinálok belőle.

Mi a főnököd rugalmatlanságának oka?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na szóval, hiába használtam LibreOffice-t, akkor se működött. Alább leírom hogy mit csinált ez a f0s.

* Megnyitottam a sharepoint-os mappát, ami kb. a negyedik-ötödik szinten van a könyvtár struktúrában. Kiírta a dokumentumra hogy utoljára módosítva: 20 perce.

* Letöltöttem a saját gépemre, megnyitottam LibreOffice-szal, beírtam a végére egy kis szöveget. (Egy hosszú felsorolást.)

* Ezután behúzással feltöltöttem újra a sharepoint-os mappába. Az első meglepetés akkor ért, amikor a behúzás után nem frissítette a file listát. Ugyan úgy azt írta ki, hogy utoljára módosítva: 20 perce.

* Nem baj, akkor befrissítem. Igen ám, de a sharepoint-ban erre nincsen gomb.

* Nem baj akkor az egész lapot befrissítem. Igen ám, de az meg kidobott a fő mappába, kézzel újra le kellett mennem az aljára.

* Nem baj, akkor lemegyek. Látom ám, hogy a felüliírt dokmentumnál ez van kiírva: "Utoljára módosítva: egy órája". Oké szóval időutaztunk is.

* Nem baj, de legalább feltöltötte. Megnyitottam, és hát nem sikerült neki ez se.... A hosszú felsorolásból a végén a fele hiányzik. Szóval érted, nyilván feltöltötte az egész file-t, eleve a protokol olyan hogy ez nem is lehet máshogy. Mégis, valami miatt lehagyta a végét.

Az itt leírt hibák teljesen normális, alapszintű használat közben jöttek elő. És ennek most tényleg semmi köze nincs az "ingyenesen utánad vágott online szerkesztőhöz". Ez konkrétan csak és kizárólag az O365 céges fizetős sharepoint baromsága, amiért a cég pénzt fizetett.

Megjegyzem, én is írtam már elosztott környezetben működő, sok felhasználós web alapú virtuális állomány rendszert, amit már most is több százan használnak, és hamarosan több 100 ezer felhasználónk lesz. De ilyen mértékben nem sikerült elb*sznom már a legelső verziót se. Cserébe nekem nem fizettek érte milliárdokat. A Google Writer (ami szintén ingyenes) az miért nem csinált ilyet soha? Erre adjon magyarázatot egy M$ bérenc influencer.

Másik eset: feltöltöttem egy file-t, de véletlenül rossz néven. Át akartam nevezni, erre ezt dobta:

"Sajnáljuk, nem tudtuk átnevezni a fájlt. Kérjük, néhány perc múlva vagy a lap frissítése után próbálkozzon újra".

De sajnos a lap frissítése után (ami mellesleg újra kidob a fő mappába) sem lehet átnevezni. Konkrétan a feltöltés utáni 15 percben SEMMIT nem lehet átnevezni, egy üres 10KB-os docx file-t se.

Van még valaki aki azt meri állítani, hogy ez nem egy kalap sz*r?

Van még valaki aki azt meri állítani, hogy ez nem egy kalap sz*r?

Nem szeretek ilyeneket irni, de worksforme. Napi szinten. Munkaban, otthon, privat projekteknel, mindenhol. Nincs olyan limitacio SharePointban, hogy 10 percig nem lehet atnevezni egy fajlt. At lehet. Nem vagdossa le a tartalom veget. Nem rontja el az utoljara modositas datumat, stb.

Ertem, hogy nalatok valamiert szar, de nagyon sok ember hasznalja napi gyakorisaggal, es at tudnak nevezni fajlokat. 

Mit mondott az O365 support?

Lehet hogy ezek nem sharepoint beépített limitációk, mégis ezeket az üzeneteket kaptuk. Ez tény.

A support-ot még nem hívtuk. Lehet hogy ez lesz a következő, bár szerintem a "nem lehet átnevezni a file-t" vagy a "könyvtár megnyitása után a könyvtár helye nincs benne az url"-ben kérdésekre nem sok mindent tudnának mondani. (Mégis mit tudna a helyi first level support mondani arra, hogy rosszul lett megtervezve az url routing?)

Na, de akkor neked az MS felhőjével van bajod. Továbbra sem derült ki, miért mondta a főnököd, hogy ne használj LO-t. Vagy lehet, ő sem tudja, csak mondja? Nálunk is van MS felhőzés, de fakultatív a használata. Én továbbra is a cég szerverszobájában ketyegő linuxos Samba szerveren keresztül, e-mailben, netán a saját privát gépemen futtatott Samba szerveren, de végső kétségbeesésben akár pendrive-on kommunikálok. Senkit nem érdekelnek a technikai részletek, a feladat legyen megoldva, s ez így van jól.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Mi a főnököd rugalmatlanságának oka?

Ezek:

* A LibreOffice-ban írt dokumentum nem ugyanúgy jelenik meg Word-ben.
* A sharepoint-os online szerkesztő elvileg (és úgy tűnik gyakorlatban is) képes kezelni azt, hogy egy dokumentumot egyszerre többen nyitnak meg. Így nem írjuk felül egymás módosításait. (Ilyen sajnos előfordult.)
* Meg bizonyára az is egy ok, hogy ha már van egy O365 volume lincesz, akkor használjuk ki.

1) Miért kellene ugyanúgy megjelennie? Sem a Microsoft Word, sem a LibreOffice Writer nem kiadványszerkesztő. Ezen felül jól kell megcsinálni a forrást, és akkor az jó lesz. Nem szóközökkel kell középre igazítani valamit, hogy csak egy példát mondjak.

2) Ezt el sem tudom képzelni. Mi van akkor, ha te ugyanazt a szót kitörlöd, amit én épp az imént írtam bele?

3) Attól nem kell a cégnek kevesebbet fizetnie, ha valaki nem használja azt, amit használhatna, így kár nem éri a céget.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Ezt el sem tudom képzelni. Mi van akkor, ha te ugyanazt a szót kitörlöd, amit én épp az imént írtam bele?

Nem kell elképzelni, próbáld ki. Ha ketten egyszerre nyitjuk meg akkor mindkettőnknél látszódik az amit a másik csinál. Nem a lementés után, hanem gépelés közben, real time.

> 3) Attól nem kell a cégnek kevesebbet fizetnie, ha valaki nem használja azt, amit használhatna, így kár nem éri a céget.

Persze így is lehet nézni! Csahogy itt nem arról van szó hogy "valaki nem használja", hanem arról hogy bosszúságot és a munka belassulását okozza azoknál akik használják. A többiek meg nem használják.

Szóval megfordítva, ez is egy lehetséges nézőpont: ha a cég olyanért fizet amit senki nem használ, vagy ha olyat használ ami épp a használat miatt lelassítja a munkát, akkor kár éri a céget.

Szerintem ez a nézőpont közelebb áll a valósághoz. Sokkal reálisabb a ténylegesen fölöslegesen kifizetett összeget kárnak tekinteni, mint a szoftver "nemhasználatát" "nemkárnak" tekinteni.

Ez ugyan igaz, de azzal, hogy valamit, ami nehézkes, használ a cég, csak azt igazoljuk, aki ennek a hibás beszerzésnek a gazdája. Sőt, több kár keletkezik, mert a munkát is akadályozza. Ha nem használnátok, legalább a munka menne, igaz, akkor pőre valójában látszana a kidobott pénz. De az még mindig kevesebb ahhoz képest, mint amikor utána lassabb a munka is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt a legújabb! Amikor azt hinnéd, hogy egy O365-höz kapcsolt Office Professional megoldja a problémát, akkor ezt kapod sharepoint-ba mentéskor, egy barátságos sárga felkiáltójel kíséretében:

 

"FELTÖLTÉS FÜGGŐBEN   Mentettük a módosításait, de feltölteni nem sikerült őket, mert túlterhelt a kiszolgáló."

 

És nem, nem a helyi hálózati kapcsolattal van a baj. (Fölfelé és lefelé is 800Mbit...)

Egy kis kiegészítés:

Lokálisan telepített SharePoint-hoz nincsen alapból "Office Editor", ami a böngészőbe  megnyitja/szerkeszti az Office fájlokat, azt külön meg kell hozzá venni: "Office Online Server" a neve (régi neve: Office WebApps),külön kell venni a licenszet hozzá a SharePoint licenszen felűl. :)

Meg egy kis kiegeszites. :)

Customers with a Volume Licensing account can download OOS from the Volume License Servicing Center at no cost and will have view-only functionality—which includes PowerPoint sharing in Skype for Business. Customers that require document creation and edit and save functionality in OOS need to have an on-premises Office Suite license with Software Assurance or an Office 365 ProPlus subscription. For more information on licensing requirements, please refer to our product terms.