LaTeX rendering a HUP-on

Fórumok

Azt szeretném felvetni, hogy lenne-e lehetőség arra, hogy MathJax-al LaTeX-es hozzászólásokat írni a HUP-on.

Az értelme az lenne, hogy egyre több helyen jön be a matek az IT-be. Így lehetőség lenne normálisan formázott írásokat írni. Például egy érdekes cikket talál valaki mondjuk Robotika, DataScience...stb. kategóriában, a cikket most is be lehet linkelni, de mondjuk akkor lehetne egy jól formázott ismertetőt írni hozzá. Vagy ha van valami felvetés, akkor sokkal érthetőbb formában lehetne megírni, válaszolni rá....stb.

Mondjuk nem tudom mennyire lenne rá igény, biztos először csak valami réteg cucc lenne. Egyáltalán ez megoldható technikailag (aránytalanul nagy meló befektetése nélkül)? Vagy mennyire lenen erre igény? Erre csak én gondoltam, vagy másban is megfogalmazódott már?

Hozzászólások

Full legit kérés, a Hup hemzseg a formázatlan matematikai képletektől. TILCSÁKKI!

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

MathJax modul van drupal 8-hoz is: https://www.drupal.org/project/mathjax Hogy jól működik-e, azt nem tudom, nincs tapasztalatom vele, csak épp nemrég láttam. Most ránézve nem túl bíztató, hogy 2017 áprilisi az utolsó kiadása.

Nem kell ehhez modul, egy js file linkelése és 2 sor config js kód kell hozzá. Onnantól minden (pl.) $$Math$$ szöveg átkonvertálódik. Nagyon jól működik, rengeteg fallback móddal, klassz cucc.

Viszont elég sok dolgot leszed, ilyen render, olyan font, css-ek. Így is, mire kirajzolja drupal js az oldalt meg a retek widgeteket... utána még egy másik cucc végigmenne megint a domon. Szerintem felesleges.

(Mathjax kezel ASCII Math formátumot is, ami a LateX-nél jóval egyszerűbb formázási lehetőségekkel bír, de azzal is kiírható szinte bármi. ASCII Math renderer viszont van jóval lightweightebb megoldás is.)

+sok

Szomorú, hogy pl.  a Coospace rendszerben ( többeknek ismerős lehet az SZTE vagy más egyetemi környezetből) sincs ilyen,

s a fejlesztők még csak nem is válaszoltak a kérésre. Pedig azért a 21. században elég gáz, ha egy matematikai képlet megjelenítésére a legjobb rendelkezésre álló megoldás a képként való beágyazás...

még csak nem is válaszoltak a kérésre.

Jogos, itt legalább válaszoltak:

  1. nem. :(
  2. így se használják a formázásokat

Pedig tök jó lenne, tök jó szövegeket írhatnánk

<alkalmazva><forráskódformázás/><math/></alkalmazva>

 

Akkor nekem is lenne néhány kérdésem, bármiféle sorrend nélkül:

  • Én ezután a hozzászólás után már kérhetem?Akkor kérném...
    Válaszok valószínűsége
    Nem 1
    Igen 0

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ezt hogy' sikerült? "MathJax-al" ???

Az eszközhatározásnak a -val, -vel a ragjai és szükség szerint teljes hasonulnak... "MathJaxszal" akart lenni? :-/

Kezdetek már sokan lenni Grétsy Laci bácsit meghágó kis impotens okoskák, mindnyájatok stukkerére az van írva: "Replica" :-P

Szerkesztve: 2019. 12. 03., k – 07:55

Ha azt látnám, hogy a jelenleg rendelkezésre álló formázási lehetőségeket olyan maximálisan kihasználja az úri közönség, hogy sírva kiált a helyzet a bővítésért, akkor meg is fontolnám. Mivel a helyzet nem ez, nagyon nem, így egyelőre nem látom értelmét.

További részletek itt.

trey @ gépház

Nem hinném, hogy erre túl nagy igény lenne, nincsenek nagyon képletek a hupon, még egyszerűbbek sem. Szerintem megvalósítani sem lenne könnyű. Amit viszont könnyebb lenne implementálni, hogy MathML kódot lehessen illeszteni a hozzászólásba, azzal már kulturált képletek formázhatók. Vagy megszerkeszted a MathML kódot célszoftverben, majd átkonvertálod valami toolal svg-be, azt pedig lehetne képként betenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

1) Könnyű lenne

2) Persze lehet MathML-lel is dolgozni, csak:

        a) 100x nehezebb, mint a La(TeX): bonyolultabb, nincsenek jó szerkesztők, stb.

        b) a MathML kód min. 10-szer hosszabb

        c) a különféle böngészők MathML megjelenítési lehetőségei khm. különfélék

3) Képletet képként betenni nagy ötlet, ez már nagyszerűen működött 25 éve is ;-)

Szerkesztve: 2019. 12. 03., k – 08:52

Workaround :
 

https://latex.codecogs.com/gif.latex?$sum_{n=1}^{/infty} 2^{-n} = 1$

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2019. 12. 05., cs – 11:20

Meg a del tag is ki lett veve, pedig azt sokkal egyszerubb implementalni, es egy csomo regi komment igy ertelmetlen zagyvasag lett