TDP

... mióta tipikus teljesítményfelvétel?

#lostintranslate

Hozzászólások

Intel vezette be jó pár éve. A 9900ks procijukra ráhazudnak valami 130 wattot, és eszik vagy 230-240-et. A legszebb, h már be is dőltek a kamujuknak, a napokban egyik xeon sorozatot visszahívták, mert kevés volt neki a hűtő.

TDP: áramkörök hűtés tervezéséhez fontos fogalom. Ennél többet nem disszipálhat az adott komponens, mivel a hűtés ennyi hőt képes elvezetni a hőmérsékleti paramétereket tartva. https://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power

Intel trükközés: TDP hűtés tervezési keretet tartva, de a hőtehetetlenségeket és rövid melegebb üzemet kihasználva rövid időre képes sokkal több hőt disszipálni (nagyobb elektromos teljesítményt elfogyasztani). A hűtés továbbra is a TDP-re van tervezve. Eredménye: ha kell számítási teljesítmény, tized másodpercen belüli időre meglódulhat a CPU, ekkor rövid időre tuti melegebb lesz, de ez a másodperces melegebb üzem nem okoz jelentős öregedési kockázatot.
Tápellátás terén a tápegységnek tartósan kell bírni X wattot, de tized másodpercre képesnek kell lennie X+Y watt leadására (melegedés mellett).

https://www.anandtech.com/show/13544/why-intel-processors-draw-more-pow…
 

Nem, a trükközés ennél valójában rosszabb.

A hivatalos verzió az, amit leírtál.

A nemhivatalos (ellenben valós) meg az, hogy az alaplap/notebook/stb. gyártóra van bízva, hogyan paraméterezi fel ezeket a PL1, PL2, Tau változókat. Az alaplapgyártók meg persze defaultból PL1=PL2=PowerDeliveryMax beállítást használnak, mert ettől lesz "Gamer" (nomeg az RGB-től), vagyis korlátlan ideig kitartják a max turbót. A BIOS-ban ez általában valami gyanútlan, teljesen semmitmondó vagy félrevezető nevű opció alatt állítható "Multi Core enhancement: Optimal" vagy ilyesmi. Ez több szempontból is gáz.

  • Egyrészt ha a hűtés nem bírja, és túlmelegszik akkor elég agresszív throttling jön, ami sokkal rosszabb, mintha egyenletesen alacsonyabb órajelen ment volna (pl Apple nem olyan rég belefutott ebbe, volt botrány belőle).
  • Másrészt a sajtóban megjelent összes teljesítményteszt konstans full turbóval (+halálcsillag-méretű hűtőapparáttal) készült - a tesztelők nagy része nem is tudta/nem foglalkozott vele, hogy ennek nem így kéne lennie.
  • Harmadrészt az Intel maga is a legmagasabb turbo órajellel marketingeli az processzort, párosítva a TDP-vel - ami innentől kezdve két "nem összetartozó" adat.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Volt ezzel már bajuk tavaly is. Akkor az volt a baj, hogy nem volt jól beállítva a processzor thermal finomhangolása.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez olyan mint a kinai lumen ertek, a bringara is vettem 300000 lumenes lampat.

Szerintem attertek erre a kinai SI hasznalatara.

Egyszerubbeknek: Hazudnak a gecik. Soros!

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.