NextCloud manuális telepítéssel, IPv6, dinamikus DNS, VirtualBox

Nem is olyan egyszerű... inkább időrabló és időnként nagyon bele kell ásni az elmét - főleg a neten terjedő hülyeségek miatt. A dokumentációk sokszor túl bonyolultak, így egyszerűbb kérdezni a Google-tól. Sok a hülye, már megint be kellett látnom.

Lehet, hogy az apt install nextcloud, vagy mi, egyszerűbb és felhajigál, beállít mindent. De szerintem csak megpróbálja. Legalább is az utóbbit. Találkoztam egy sh szkripttel, de nem ajánlom: borulékony. Pl. igényli a tiszta szervert, de azt nem veszi észre, ha ő telepíti az apache-ot, akkor az várhatóan futni is fog... Sokat hibázik, így beláttam, hogy jobb, ha kézbe veszem a telepítést. Pontosan azért, mert tudni akartam, milyen hálózati beállítások kellenek, hol lesznek a konfigurációs fájlok, a futáshoz szükséges fájlok. Nem akartam bedőlni semmi hülyeségnek, vakon nem futtattam le semmit. Ez egy viszonylag jó leírás, és a srác legalább el is magyarázza, mit, miért tesz. Vannak benne apróbb hibák. Pl. a mariadb utf8-as támogatását kezelni kell minél előbb, mert később nem települ könnyedén egy-két app. De a hibák a lehetőséget szem előtt tartva, el lehet jutni egy olyan állapotig, ahol már "csak" a rekurzív keresés, a php környezeti változók pontosítása, az adatbázis finomhangolások, a php normális cachelési beállításai és a kedvencem, a reverse proxy beállítása a php-ban a guest és a host között ssl-lel...
Tényleg hosszú folyamat. Szívesen leírnám az előkészületekkel együtt, hogyan jutottam el ebbe a stádiumba, ahol már - tényleg nagyon idézőjelben tett - csak a NextCloud beállításai vannak. Bár nem valószínű, hogy sokan fognak emiatt tömegével NextCloudot telepíteni.
Nos, ez már a harmadik komolyabb nekifutásom. Sajnos korábban nem tükröztem a vélhetően nagyobb műveletek előtt a Virtual box lemezképet, ám összességében nagyon nem bánom, mert menet közben sokat tanultam. Mivel ez a harmadik komolyabb nekifutásom, így már a működő NextClouddal is van tapasztalatom. Pontosan tudom, mit várhatok tőle, és mit nem. Éppen ezért indultam neki megint, mert láttam működni Linux-Windows-Android-iPhone-macOS-Webklienssekkel. A történetével nem foglalkoztam, azt sem tudom, igazán pontosan, kik állnak mögötte, csak láttam valami kommentben, hogy talán a német kormány, vagy tartományi kormány... Annyit tudok, hogy megtetszett a hiányosságaival együtt:  visszamenőleg automatikusan nem nem szinkronizál, csak az újonnan keletkező állományokat, könyvtárstruktúrákat nem lehet feltölteni - ezen már dolgoznak (olvastam egy fejlesztői kommentben). Egyébként tökéletes.
Hogy miért is kell nekem? Egy barátom mesélte, hogy az 50 fős cégüknél mennyire felhős minden, mennyire szinkronizáltan együttműködik minden. (Irodai csomagok, naptárak, to-do-k, ... minden.) De azt kiemelte, hogy az outsourceingba kiadott IT rendszerük minden IT-sa, aki náluk megfordult valaha is, egyazon véleményen van: lehet, hogy a Linux oké, szuper, de azért egy modern irodában sajnos nem használható. Így fizetni kell a Microsoft rendszerekért és az egyéb programokért. Nem megkerülhetően. Ez kicsit felkavart, no meg, mennyibe kerülnek ez nekik havonta. A célom, hogy bebizonyítsam, igenis létezik szabad szoftveres megoldás a feladataikhoz.
Abba már beleláttam, hogy jó eséllyel sikerem lesz.
Jelenleg itt tartok a harmadik verziómmal.
 

Alap NextCloud hibamentesen konfigurálva
Alap NextCloud hibamentesen konfigurálva

Hozzászólások

Ha csupán az lenne a célom, hogy feltegyem, akkor igazad van, és biztosan felteszem majd image-ből is, de most pont az benne a kihívás, hogy feltegyem úgy, hogy közben a lehető legnagyobb részletességgel meg is ismerjem a környezetet. Hidd el, belefutok így bőven olyan problémákba, amikkel nem minden nap szembesülhetek, és tanulok. Olyan ez, mint a gentoo anno. Szép és jó végigvinni a telepítését, de sokadik disztrib esetén nem olyan jó telepíteni, mint egy készre formázott telepítőjű más Linuxot.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Egy picit félrement az infó. A Dockeren belül ugyanolyan Ubuntu/Debian van, mint amin te most is kísérletezel. A Dockerfile-ban felrakott csomagokra neked is szükséged lehet a virtuális gépeden belül. Nem ördöngősség belenézni egy Dockerfile-ba akkor sem, ha nem Dockeren futtatod a dolgokat. Ez nem olyan, mint a jógázás, nem idéz meg démonokat...

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

A dockerben lévő fájlokat láttam én is, használtam is közös nginx confhoz egy ott látott megoldást. Én azt mondtam, hogy a docker image-et is ki fogom próbálni, ha ezt a VirtualMachine-es megoldást végigvittem.
"A Dockeren belül ugyanolyan Ubuntu/Debian van..." Nem, azok nincsenek benne. Vagy nem értelek.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Most végig vittem docklerrel is.
Áh, sehol sincs meg a telepítési feeling. :-) ...Ahogy mindent készre pakol a pull... :-) Mindenesetre a dockler mellett maradok. Jóval kisebb az erőforrásigénye, és ha, ha jól olvasom a komplett dockler image-emet könnyebben mozgatom más szerverre. Még egyszer köszi a linket.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2019. 12. 02., h – 19:18

Sok sikert hozzá !

Nekem kényelmes volt nginx-szel megoldani, de alapvetően csak arról van szó, hogy milyen környezetben szeretnéd beállítani az SSL-t, meg az egyéb reverse proxy feladatokat.

(Pl. amikor Collaborát vagy OnlyOffice-t raksz fel, akkor a routinggal el fogsz még babrálni egy keveset.)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Az OnlyOffice esetében szép kihívás, de a ngnix configokban a headerekkel meg lehet oldani a routingot. Meg amúgy pont az OnlyOffice-os ssl beszerzéséhez kellett ideiglenesen más konfigot használni, mert a certbot nem ette meg az eredet OnlyOffice beállításokat.
 

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓