[Beüzemelve] TV-t vennék, de tanácstalan vagyok

Kb. 3 méteres nézési távolságra keresek TV-t.  Mivel 100 csillió gyártó, 500 csillió típusát lehet kapni, de komolyabb tesztek nincsenek, a technológiát pedig nem követem, fogalmam sincs merre induljak. 1 órányi keresgélés után ezekre bukkantam. Az áruk kb. 180K forint.

Jelöltek:

  • LG 49SM8200PLA NanoCell Smart LED TV, 124 cm, 4K Ultra HD, HDR, webOS ThinQ AI (szerk.: ez lett a befutó, lásd: kommentek)
  • Sony KD49XG8096BAEP Smart LED televízió, Android, 123 cm, 4K Ultra HD

Főbb szempontok:

  • gyors menü
  • jó kép
  • ugyan ritkán nézek filmeket, de az ismertebb formátumokat + felirat támogassa
  • viszonylag rendes hangja legyen (tudom, hogy ezekből nagy hang nem jön ki, de azért vannak nagyon gagyik és kevésbé gagyik)
  • a fentieken felül minden más nagyjából érdektelen

Esetleg ezekkel valakinek tapasztalata? Pro, kontra, vagy ebben a méretben / árkategóriában más javaslat?

Hozzászólások

3m távolságra szerintem a 126cm nagy, de te tudod...
Mi hasonló kategóriás Sony-t vettünk ~5 éve, azóta is boldogan használjuk. 4K, Smart, Android. Időnként jönnek rá frissítések, a menü vállalható, bár nem száguld. A hangja is élvezhető. Nem egy surround házimozi, de TVhez képest rendben van.

Innen néztem a nézési távolságot Full HD-ra (ez lesz a fő használat):

https://www.av-online.hu/teszt/nezesi-tavolsagok-1-resz-tv_200

Eszerint még kicsi is :D Azért néztem 49-est, mert máshol ekkora van és 3 méter a nézési táv. Pont jó.

A Sony-tól csak azért ódzkodok, mert van egy Sony KDL48R550CBAEP, aminek iszonyú lassú és retek logikátlan menürendszere van.

trey @ gépház

Én 4,5 méterről nézek egy 60 colost, és most már azt gondolom, hogy tényleg vehettem volna nagyobbat...

----------
Were antimatter present, its detection would be quite simple and straightforward. The most rudimentary detector suffices: simply place it down and wait. If the detector disappears, antimatter has been discovered - get out fast!

Soha nem lehet túl nagy tévét venni. Ha mégis túl nagynak érzed az első használatkor, az kb. tíz perc alatt elmúlik, fél óra múlva pedig megjön a "vehettem volna egy mérettel nagyobbat is"-gondolata is.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha LG-t veszel olyat vegyél amihez adják  a magic remote-ot, akkor már biztosan nem basztad el. @49"-nál 200-tól felfelé már jobb képet nem kapsz, csak több szoftveres extrat kép és hangjavításban.

+1 az LG tévékre, főként a középkategóriától felfelé.

Teszt az általad linkelt TV-hez cache-ből, mert fel van függesztve az üzemeltető oldala:

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eJgSJuFOvygJ:https://www.personal-reviews.com/2019/05/lg-49sm8200pla-review/+&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Másik 4K-s LG TV teszt:

https://prohardver.hu/teszt/lg_55um7450_teve/lg_55um7450.html

PH-s TV tesztek, ha van kedved olvasgatni:

https://prohardver.hu/fooldal/rovat/tv_audio/index.html

A kedvenc TV / monitor review oldalam, mostanában már csak németül publikálnak:

https://www.prad.de/test-kaufberatung/testberichte/fernseher-tv-geraete/

Nekem a fenti tesztek "komolyabb" kategória, nézd meg például ezt:

https://www.prad.de/testberichte/test-tv-lg-oled55c6d/

Ebből a tesztből neked mi hiányzik? PC-s monitorokról még durvább teszteket csinálnak, vettem is monitort a teszt alapján, és bizony nagyon jó döntés volt, most is arról írok, pedig jó rég volt :)

Nem linkeltem be a PH!-t, nem tudom, hogy lehet-e... :-)

Viszonylag rendes hang példa. Na jó, túloztam... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

A szarabbakhoz nem adják,

OK, akkor lehet, hogy jó jel, hogy a fentihez van. Mondjuk, fogalmam sincs, mire használnám. Bluetooth is van, illetve plusz pont, hogy tudja alapból a Netflix-et és az HBO Go-t.

https://www.lg.com/hu/televiziok/lg-49SM8200PLA

trey @ gépház

Nekem LG LM6300PLA  van nagyon bevált, pl nálam szempont volt a "fejlett kép beállítási lehetőség", meglepően finoman hangolható, jó képe lett. A saját hangszórója nagyon gagyi, külső bt-s hangfallal szól.

Nem tudom, hogy monitorban is várhatok valami hasonlóan jó minőséget elfogadható áron LG-ből....

Kb. 3,5m-re van 106cm-es amit hálóban nézek, egy mérettel nagyobb még elmenne a mozisabb élmény miatt. De ez a méret is megfelelő teljesen nekem.

Az újabb TV-k, egyre vékonyabbak, ez pedig azt jelenti, hogy hangszórót nehéz beletenni nagyot. A mély hangokhoz pedig kell a nagyobb átmérő a hangszóróból. Hangzásban jót találni nem nagyon fogsz. Nemhiába jött fel a soundbar piac, lényegében alapfelszereltség kezd lenni a TV mellé. Ha csak a híradót, 1-2 filmet nézel, akkor nem biztos, hogy igényelni fogod az extra hangot. Én csak egy 2.1-es számítógépes hangfalat dugtam rá és azonnal ég és föld a különbség. 

Nekem az okosTV irány nem jött be, inkább monitornak használom a TV-t, ami 1080-as. Tartalom erre se nagyon van. Feleslegesnek látom a 4K-t. Amlogic S905 dobozkát használok Coreelec - KODI rendszerrel. Van tunerje és kártyaolvasója is, így a normál TV funkció is megmaradt. Emellett Youtube, online adások, filmek stb... Kényelmes, gyors, sok ide-oda kattingatós rendszertől használhatóbb lett.

A KODI-s rendszer sokkal kényelmesebb mint eddig ismerős körben próbált ilyen-olyan rendszerrel adott TV. Jópárat nyomkodtam már. Abból a "legjobb" valami új csilli-villi rendszerrel talán Android alapu volt, ahol még a bemenet váltás is 3-4 gombnyomás volt és 5mp animált csatlakozó, aggrrrr...

Amit változtatnék a mostani kiépítésen, az a TV típusa, cserélném OLED-re. Láttam, próbáltam, és megtettszett a fekete benne, az hogy nincs háttérvilágítós keret amikor kevés a fény az aktuális jelenetben. 

Én ilyesmi méretű TV-n ami 4K-s látom, ha nem 4K-s tartalom van az élességén (Blu-ray-ről nézve például, igaz, talán közelebbről). Sőt, mivel főként az olcsóbb 4K-s TV-k nem jól skálázzák fel a 720p és 1080p-s tartalmat 4K-ra, még szinte zavaróbb, mintha FullHD-s felbontásban nézném. Mindenképpen 4K-s TV-t vennék már ilyen árban, ilyen méretben, nem kisebbet.

Sőt, én sem ragaszkodnék az okos TV irányhoz, mert én igazán jó, kompromisszum mentes, TV-be épített media player-t TV-ben még nem láttam. Akkor lett elegem az ilyenekből, amikor a sokadik történet volt, hogy hálózaton / USB-s SSD-n lévő film vagy akadt (nem volt elég CPU a kitömörítéshez, vagy nem volt támogatott az MP4 profile), vagy nem volt hang (DTS/AC3 támogatásának hiánya / bármilyen más miatt). Egy bármilyen külső média lejátszó pedig mindegyiket tökéletesen lejátszotta.
Nekem mások a szempontok, főként filmnézésre veszem majd, ha újat veszek, nekem elégek a 2 HDMI / 1 Display Port bemenetek, és annyi, hangot is erősítőn át fogok hallgatni, nem a TV-be építettet.

Oled-ről: érdemes lenne megnéznie valamilyen nagyobb bemutatótermes boltban, akár valamelyik plázában, hogy ő látja-e a különbséget és fontos-e neki.

Sakk-matt,
KaTT :)

"mert én igazán jó, kompromisszum mentes, TV-be épített media player-t TV-ben még nem láttam. "

- sony android tv - azt telepítesz rá, amit csak szeretnél. Ennél jobb megoldást nem tudnék most hirtelen. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az újabb TV-k, egyre vékonyabbak, ez pedig azt jelenti, hogy hangszórót nehéz beletenni nagyot. A mély hangokhoz pedig kell a nagyobb átmérő a hangszóróból.

Jah, rá lesz kötve HIFI-re. Csak azért kell valami vállalható hang, hogy ha éppen nem kapcsolom be a HIFI-t, akkor is nézhető legyen azért. 

trey @ gépház

Szerkesztve: 2019. 11. 15., p – 02:46

Mi is LG TV-t vettünk, kb ebben az árkategóriában, 50" -os darabot választottunk, és tökéletes választás volt, mindenki szereti.Vásárláskor a panelt is néztem. Emlékeim szerint a képfrissítést néztem, és azt, hogy IPS vagy VA, de fogalmam sincs már, nem vagyok benne, de ezeknek olvass utána.  

Az  OLED-ért én nem voltam hajlandó plusz 100e-300e Ft-ot kiadni. (és nem is biztos, hogy ugyanolyan szép lesz a kép 5-6 év múlva mint, az új TV-n, de ezt csak pletyka szintjén hallottam.) Elvileg azért lehet jó az OLED (olvastam, nem tapasztaltam), mert akkor délben, szembe napsütésben sem a tükröződést látod a TV-ben, és a fekete az fekete lesz, a sötét jelenetek is jobban látszanak. Én lehúzom a redőnyt ilyenkor kicsit, és minden meg van oldva.

Hang: Végül vettem hozzá egy soundbart is, igaz ez majdnem annyiba került mint a TV, de ezzel még jobb lett az egész.  (Yamaha-t választottam, egy mélynyomót is kaptam hozzá, és ezt én nem bántam meg, de a feleségem annál inkább, mert szerinte túl hangos (én inkább erőteljesnek, szép hangzásúnak mondanám, vannak mély és magas hangok is, és nem doboz hang. Azért az alap TV hangja is elfogadható volt, de az nem egy mozi élmény.)

+1 az LG-re, a WebOS egészen jó. Előtte Philips volt, annak az okos része borzasztó. Családban még Samsungot láttam, szerintem a WebOS jobb.

Méretben inkább nagyobbat, pár nap után megszokod és nem is tudod hogy nézhetted az előző kicsit...

1 honapja vettunk LG 55Sm8200PLA-t. nagyon szeretjuk, minden igenyunket kielegiti: netflix/YouTube/google movies + filmek DLNA-n keresztul.

Hangja is teljesen jo. Jelenleg ideiglenes jelleggel Bluetooth-n keresztul a szamitogepnek adja a hangot mert arra van rakotve minden audio cucc.

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Szerkesztve: 2019. 11. 15., p – 13:28

Az LG 3 mp míg betölti a műsor újságot, minden más rendeben van.

Más gyártók valahogy meg tudták oldani 1 mp alatt.

sudo mount -o ro /hup.hu

ITCafén gyakorlatilag minden elektronikai cucc-csoportnak :) van külön "Milyet vegyek" témája, ahol lehet már az összefoglaló alapján orientálódni ill. tesztforrásokról tájékozódni. Tanácsot is adnak, de ha nagyon különböznek a saját szempontok, mint az épp rezidens társaságnak, akkor azzal nem leszel sokkal előbbre ill. boltoknak is ott vannak emberei, akik nyilván a saját "okosságukat" mondják.

Csak most látom ezt a topicot, de kérdezem hány évre vesztek tévét?

A smart tv a legrosszabb választás ami létezik. A 8K szintén, Mégis kit érdekel, hogy látszik a szőrszál a színész orrában? Szvsz a tv az televíziózásra van. S amíg a szolgáltatók a Full HD adást is sok helyen plusz pénzért adják, addig a 4K is soknak tűnik.

Persze ott van a Netflix, meg a társai a 8K felbontásával. Ez mind parasztvakítás. Ha kimész a természetbe és élőben nézed azt amit a 8K tévé mutat, hát nem ugyanaz. A tv mindenféle algoritmussal feljavítja a képet, hogy még a legapróbb porszem is látszódjon. Az emberi szem erre nem is képes.

Napi szinten látom a szervizben hogy milyen problémák adódnak a smart tévékkel, hogy egyszerre csak bemondják az unalmast, s nem megy rajtuk többé a Youtube, vagy az HBO GO.  A friss firmware is csak a tévé dolgait rakja rendbe. Az appok amiket le lehet tölteni, azokat nem frissíti a firmware. S ha az app gyártója úgy gondolja hogy a 2 évnél régebbi tévéket nem támogatja, akkor mi van? Ott a tévé ami tévézésre még kiváló, de a netes tartalmak már nem mennek.

Mindig is úgy gondoltam hogy inkább jó minőségű monitorokra lenne szükség, de azt nem gyártanak ekkora méretben és felbontásban.
S egy különálló kis bármikor cserélhető dobozban (médiacenter) lenne a tuner, a net, minden egyéb. De ez nem egy fogyasztóalapú hozzáállás.

Én személy szerint elvagyok a 3 éves 40 colos Orion FHD tévémmel, melyet 3-3,5 méterről nézek.  S még a feliratokat is eltudom olvasni. A hangot persze már kivezettem egy erősítőre. Ha szükségem van Netflixre vagy ilyesmi, akkor meg ott a médialejátszóm.

sajnos igen. mikor megszűnt a skype akkor is, miután előtte egy héttel vetted meg a spéci kamerát hozzá soktízerezért....
a youtube-ra nálunk is volt példa, mikor x éves "régi" tévén nem indult el az app, a beépített "böngésző" meg lófaszra se jó...

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Szvsz a tv az televíziózásra van. 

És pontosan mi az a televíziózás? Sugárzott adás nézése? Mi van azokkal, akik Youtube-ot, vagy Netflixet néznének? Vagy azokkal akik letöltött filmeket? Esetleg azokkal akik játszanának?

Ma már nem létezik a televíziózás a klasszikus értelemben.

Amit írsz tök jó, és nekünk jó is volna. Én is egy buta óriás monitort akarok, hogy rádugjam a saját dobozomat a saját céljaimra. De a piac jellemzően nem ilyen. Az átlag felhasználó sem. Az átlag felhasználó nem akar egy csomó szart aggatni a tévéjére, és nem akar még azzal is foglalkozni, hogy dobozt válasszon a tévéhez külön. 

Ami van most, az az átlag egyszerű usernek is, és a gyártónak is jó. Tehát ez van. 

Már rég nem tévézésre van. 1-2 konzolt is rákapcsolsz, esetleg egy gépet. Jól jön az a 4k ebben a méretben.

Igen, az ideális egy nagyformátumú monitor lenne HDMI-vel, esetleg DisplayPort-al is. De ebből a választék közelít a zéróhoz, ennek megfelelően túl drága is. Inkább a TV és abból is egy jobb, IPS panellel szerelt változat.

Van LG tévéknél garanciában vállalt időtartam a frissítésekre? Mennyit vállalnak?

Én sokat agyalok hogy bővítsem az otthoni rendszerem, ideális esetben egy butatévét és egy shield-et használnék, de ha egy jó okostévét (és LG állítólag az) tudnék egy ChromeCast-tal kiegészíteni, az is jó volna. Viszont akkor nem veszek Shield-et...

nem akarom rontani az nvidia uzletet, de akkor vegyel shield tv-t ha szeretnel jatszani a rajta levo jatekokkal - egyre kevesebbet keszitenek kimondottan shieldre illetve a benne levo geforce vezerlot kihasznalot, de pl. tomb raider 2013 van ra - vagy a geforce now streamelos jatekokkal amibol viszont sok van, mivel az eszkozt atpozicionalta a gyarto jatekkonzolrol mediakozpontta, igy ha a tv megfelelo tudasu mediakozpont szamodra, akkor ez mar okafogyott, szerintem. vagy ha majd mar nem frissitik a tv okos reszet, ezzel felokosithatod :)

neked aztan fura humorod van...

Sok igényem nincs. Plex, Youtube, ChromeCast. Integráció Google Asszisztenssel. Utóbbi kettő szívás más tévékkel, akkor is, ha nem lehetetlen. Úgy tudom LG-nél sincs fullos támogatás minden CC funkcióra.

Nem a játékok miatt vennék Shield-et, hanem mert egy relatív izmos hardvert kapnék hosszú support ígéretével, amin Android TV fut a vele járó jóságokkal. A Shield ilyen, azt hiszem példa nélküli szinten. Ezért megérné, még akkor is, ha nem használnám ki.

Nekem pont a fent említett Sony TV-m van, az előző évben vettem Black Friday alkalmából. Elégedett vagyok vele, de idén már egy újabb modellt vennék, hogy tovább kapjak rá frissítést. A Sony erre 3 android főverziónyi frissítést ígért, és akkor az Android TV 7 volt a legújabb, azóta már frissült 8-ra. Úgy tudom a 9-et teljesen el is hagyták (nem csak a Sony), és 10-re frissül legközelebb (ha majd megjelenik, az Android TV el van maradva verzióban a sima Androidtól). Aztán majd egyszer jön még elméletben egy 11-es verzió is.

Nagy Péter

Helyes dontes. Sonyt ne vegyel. Mondom ezt ugy, hogy nekem az van.

Botrany amilyen lassu es lagos, evszazad minden, es szeret fagyni, mar tobbszor erett a gondolat, hogy belekrom a taviranyitot. Ellenben a tobbivel osszenezve a kep az perfekt.

49 szerintem kicsi lesz hamar, 3 meterhez sima 55 de inkabb 65.

Jo mulatast.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Most az 55-öst választanám az 50-es helyett, elfért volna. (Szintén 2,5-3m távolságról.) De így is szuper.

Az LG TV-n amin felvontam a szemöldököm (még 2017-ben), titkosított kapcsolattal nem tudott a PLEX-hez csatlakozni, és akkor olvastam, hogy ez valami korlátozás miatt van a WEBOS-ben (és most remélem 2019-ben, hogy csak volt, ez mekkora baromság lenne, ha nem működne.)