Kedvezmény(ek)ért engednél PSD2 (open banking) cégnek betekintést a bankszámládba, bankszámlatörténetedbe?

Témaindító:

tl;dr:

A szeptember 14-én életbe lépett PSD2, az új európai fizetési és ügyfél-azonosítási rendszer nyomán egy rakás híres külföldi szolgáltató jelentkezett be a magyar piacra. [...] Amennyiben egy ügyfél harmadik félnek is megengedi, hogy az betekintsen a számlatörténetébe, akkor kedvezőbb pénzügyi ajánlatokat kaphat. Eleinte biztosan erős lesz az idegenkedés, rizikósnak fogjuk ezt tartani, de utána akár érdemben is erősödhet a verseny, és az ügyfelek sokat spórolhatnak. [...] De miért egyezne bele bárki abba, hogy egy addig számára ismeretlen szolgáltató is belelásson a pénzügyeibe? Természetesen anyagi előnyért, megtakarításért, vagyis pénzért. Mi lehet itt az ügyfélhaszon?

  • Ha egy külsős szolgáltató látja, hogy az adott ügyfélnek milyen banki költségei voltak, kedvezőbb, illeszkedőbb, költséghatékonyabb számlacsomagot tud ajánlani neki.
  • Ha egy, a különböző banki ajánlatokat összehasonlító, okos integrátoroldal azt látja, hogy az ügyfélnek milyen vásárlási szokásai voltak, erre praktikus hitelkártyát, vagy testre szabott személyi kölcsönt kínálhat.
  • Ha egy okos fintech-cég irracionális pénzügyi lépéseket vél felfedezni az ügyfélnél, személyes pénzügyi tervező applikációt (personal finance manager szolgáltatást) javasolhat.
  • Vagy csak egyszerűen, egy okos számlarendező programmal valaki segíthet az ügyfélnek gördülékenyebbé tenni a közüzemi számlák fizetését.

Igen
9% (31 szavazat)
Nem
46% (150 szavazat)
Még nem tudom (inkább igen)
13% (42 szavazat)
Még nem tudom (inkább nem)
29% (97 szavazat)
Egyéb, leírom
1% (4 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
2% (5 szavazat)
Összes szavazat: 329

Hozzászólások

Figyelembe véve a számlacsomagok díjait, tényleg fillérekért adnám el a teljes éltemet :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Mit értesz teljes életed alatt? Hogy mennyit fizetsz a Lidl-ben? Vagy mennyi a villanyszámlád és ki az áramszolgáltatód? Vagy, hogy műfaszt rendeltél az asszonynak karácsonyra? Ha egyébként nincs fekete bizniszed, akkor mi lehet az, amit nem adnál ki?

trey @ gépház

Azt most is tudja a bankod. A NAV. A hivatalok. Ha van SMS értesítésed, akkor jó eséllyel a telco cég, rossz esetben annak rosszindulatú alkalmazottjai, még rosszabb esetben bárki, aki hijack-elni tudja ezeket az üzeneteket. Ha papíron, levélben kapod a számlakivonatod, akkor a pattanásos Ödönke is, aki feltöri a postaládád.

Hogy ezekhez hozzájönne pénzügyi szervezetek által felügyelt cégek egy csoportja, akiknek én adtam engedélyt? Huh, leizzadtam a gondolatra.

trey @ gépház

Ó, ha nekem működik (tudod: worksforme), az nem fog zavarni egy fikarcnyit sem, hogy te leizzadsz miatta. Ahogy lejjebb írják, MNB engedély kell majd a cégeknek, akik ilyesmivel akarnak foglalkozni. Erősen valószínű, hogy megfelelő kerete lesz ennek. Én zsigerből nem vetem el.

trey @ gépház

A bankom tudja. (ha több bank van, és össze-vissza használom a szolgáltatásaikat, akkor mindegyik csak egy részét). A NAV nem, csak lehetősége van megkérdezni. A telco cég esetén csak elvi lehetőség (marha nagy botrány lenne, ha kiderülne, hogy összegyűjtik ezeket az adatokat, szerintem bele is buknának). Rosszindulatú alkalmazott dettó.

Vagyis a 'tudhatja' és a 'tudja' közt van némi - nem elhanyagolható - különbség. Tény, a pénzügyi szolgáltató esetén a te kifejezett felhatalmazásod kell, ugyanakkor én a topicindítóban nem látok olyan okot, ami miatt én hozzájárulnék ehhez.

Ennek a kommentnek a fele wishful thinking. A bankok sok infót tudnak rólad. Ott van pl. a BAR-lista (elnézést, KHR-lista), ami miatt bőven leizzadhat az, akinek takargatnivalója lenne. Szóval, ami nagyon kellemetlen és egyesek legszívesebben a föld alá ásnák (hogy kurva rossz adós), az minden egyes bankban ott van, meg van osztva. Értem én, hogy ezek az emberek félnek kiadni, hogy rossz adósok. Azt is, hogy félnek attól, hogy ez szolgáltatók tudtára jut.

Én fordítva vagyok. Kiváló az "adós"besorolásom (sosem voltam adós) és szeretném ennek pozitív hatását nem csak a bankomban (ahol kinyalják a seggem emiatt), hanem esetleg máshol is élvezni. Pontosan látom, hogy hogyan viselkedik velem a banki teller amikor leülök, meg miután azonosítom magam és látja a banki helyzetem. Az arcának a tónusa, a beszédje és a tisztelet is megjelenik azonnal. Na, én ezt szeretném máshol is viszontlátni. Én ezt látom bele ebbe. Ha nem ez lesz hosszútávon, akkor engem sem érdekel. Ha ez lesz, maximálisan támogatom.

Neked nem kell? Azt is megértem.

trey @ gépház

Manapság már szinte mindent el lehet intézni online.

 Igaz.

Biztos csak azért jársz bankba, hogy körberajongjanak :).

Nem, azért járok, mert egy csomó mindent nem lehet online intézni. Ez évi 1-2 alkalmat jelent. De ha telefonon beszélek a bankkal, akkor is áll a "nagyobb tisztelet ha látják "ki" vagyok". 

Amúgy nem jó ötlet sok pénzt bankban tartani.

Ennek semmi köze a témához.

trey @ gépház

Dehogy nincs köze. Te mondtad, hogy ha "jól mutat" a bankszámla (én a nagy összegre asszociáltam), akkor előnyöd származik ügyintézés során, és a PSD2 miatt ezt már máshol is tudod mutogatni. Erre mondtam, hogy a bankban tartott pénz (főleg kp. de részben más is) több hátránnyal jár, mint ami előnyt a PSD2 adna, szerintem. Ez a te konkrét eseted illetve általánosan is igaz a bankokra. Ha brókerekre, stb.-re is vonatkozik a PSD2, az már érdekesebbé teszi a dolgot.

Személyes berögződés és ebből kifolyólagos feltételezés, ami láthatóan téves. Leginkább az extra-költségek és nem túl széles termékpaletta miatt kerülöm a bankokat, ha nem kp-ról van szó. De nem vagyok képben az olyan dolgokról, mint TBSZ, MÁP+, meg hasonlók, az még akár jó is lehet.

TBSZ, TBÉSZ, 1MÁP, MÁP+, BÉT részvények, lakástakarék, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ és még hosszasan lehetne sorolni, hogy mikkel foglalkoztam, foglalkozom vagy tervezek foglalkozni

Ezeket mind elég nehéz párnacihából intézni. Bár, MÁP+-t már lehet postán venni, öregasszonyok szoktak is, aztán beteszik a házi széfjükbe (ruhásszekrényben a bugyogók alá) és csodálkoznak, ha a következő havi Kék fény műsorban ők a főszereplők, mint gyilkosság áldozatai. Vagy a Fókuszban az ügyeletes sajnálni való, mert leégett a háza, benne az összes értékével, de biztosításról még véletlenül sem hallott, azt hitte, az valami állat, aminek szarva van és megharaphatja.

trey @ gépház

Na, de sok szép rövidítés :D. Igen, ha az állam ezeket pénzeli (ilyen-olyan plusz támogatás, alacsonyabb költségek, stb.), akkor akár jó is lehet. De amikor még én ott éltem (5+ év), ezek közül egyik sem létezett. A bankból történő tőzsdézés egy elég hátrányos helyzetű dolog volt, ahogy fentebb írtam. Más országokban még most is az. Azért még mindig jobb, mint a kp.

Ez a komment pedig az eredeti felvetés jelentős eltorzítása. Az eredeti felvetés az volt, hogy a 'teljes életem', ami mondjuk ha hozzáférést engedek az összes bankszámlaadatomhoz, valamilyen szinten teljesül. Ezzel szemben 'a bankok sokat tudnak rólad, pl. BAR lista'. Nos, a számlavezető bankom tényleg sokat tud rólam, mondhatni az a dolga. A többi viszont nem. Említetted a BAR listát, na most ez nem egy simán lekérdezhető, kereshető lista, a BAR lista lekérdezésének elég komoly szabályai vannak. Ráadásul a BAR listából csak annyi derülhet ki, hogy jó adós vagyok (pozitív adóslista) vagy rossz (negatív adóslista). Ha sose volt hitelem, akkor meg eleve semmi. Mivel a BAR listáról csak célzottan lehet lekérdezni (X. Y-nak van-e 90 napnál hosszabban lejárt tartozása), ebből sokat nem fog megtudni egyik bank sem.

De még a BAR lista sem tartalmazza a számlaforgalmamat, mert bele sem kerül, tehát a számlavezető bankom kivételével azt már nem látja másik bank sem.

A PSD2 cégeknél is komoly szabályok mentén lehet majd betekinteni a számlaadatokba. Remélhetőleg, cégenként kell majd engedélyt kérniük és remélem, hogy a hozzáférés mélységét is lehet majd szabályozni. Ha pedig így lesz, akkor lehet, hogy pont annyit fog látni belőlem, mint egy random bank: jó "adós" vagyok vagy sem. Ezért mondtam, hogy feltételesen érdekel, ha:

  • komoly szabályozás lesz
  • ha cégenként tudom engedélyezni

Ehhez jöhet még a milyen mélyen turkálhat is. Nyilvánvalóan ki fogom várni a rendszer éles tapasztalatait és majd meghozom a végleges döntést arról, hogy érdekel-e vagy sem. Mint említettem, zsigerből nem utasítom el.

A "teljes életem" pedig az első kommentelő fogalmatlanságából adódó kijelentés volt.

trey @ gépház

Azok a fetételek meglesznek. A szabályozás már megvan, és nyilván neked kell felhatalmazást adnod annak a fintech cégnek, amelyiket erre fel akarod kérni (vagy az alkalmazását használni), és persze ha több bankkal van kapcsolatod, akkor ugyanezt bankonként is.

A 'teljes életem' helyett nyugodtan értheted a 'minden számlaforgalmam' kitételt - ez már közelebb van a valósághoz. És ehhez képest az, hogy a Revolutnál is van egy számlám, ahol megfordul párezer Ft, erősen más kategória. Szóval továbbra sem kettős mérce. A Revolut ez esetben olyan, mint valakinél, aki rendszeresen ebay-en vásárol, a Paypal.

Mi vagy te, fintech, hogy a számlaforgalmamra vagy kíváncsi?

Amúgy jelenleg túl sok mindenre nem. Van persze kártyám (fizikai és virtuális is, a fizikai kártyákkal gyakorlatilag csak annyit költöttem, hogy aktiválódjanak. A kártyákat betettem Apple Pay alá, hogy ha olyan kedvem van, akkor mobillal is tudjak fizetni (nagyjából tíz alatti eddigi összes tranzakciószámmal), a virtuális kártyával szoktam néha a neten vásárolni (aztán használat után visszafagyasztom, így ha bárki vissza akarna élni a kártyaadatokkal, nehéz dolga lesz), illetve egyszer, amikor eladtam az egyik biciklimet, a vevő Revoluton keresztül fizetett. Ez volt a legnagyobb összegű pénzmozgás rajta :)

Jelenleg elsősorban tartaléknak van, illetve külföldi vásárláskor jól jön a bankközi árfolyamon történő konverzió, illetve majd ha kimegyek külföldre, jó lesz, hogy szükség esetén ingyen tudok készpénzt felvenni rajta. Másra jelenleg nem tervezem használni.

Ha van SMS értesítésed, akkor jó eséllyel a telco cég, rossz esetben annak rosszindulatú alkalmazottjai

Anno emlekeim alapjan mar azert is "semmi problema hetfon 10-kor mar csak a HR-en kell kezdened" bucsuuzenet jart ha egy titkositot szamot kiadott egy ugyintezo vagy csak nem ugyfel kereshez kotheto keresest vegzett a rendszerben.

Nézd nagyjából lefedte és pont senkinek semmi köze hozzá. Nem adnám ki, hogy mit és mennyit veszek. Egyszerű egészséges paranoia - ma is van, amit nem közvetlen kártyával fizetek a neten (nem illegális!), de nem tartozik még a bankomra sem.
Erre van igényem. Kb. ennyi.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

1. Mint a tranzakciók EGYIK résztvevője a másik beleegyezése nélkül engedélyt adsz arra, hogy harmadik fél láthassa a tranzakció adatait BÁRMIKOR, tehát nem adott cél (hitelfelvétel stb.) esetén. Szerintem ez újabb dagadt lábfej az ajtórésben...

2. Ha valamit csak azért teszel meg mert előnyhöz jutsz akkor korrumpálódtál. Ma ez világméretekben történik gyakorlatilag mindenkivel többnyire anélkül, hogy tudatában lennénk.

3. A magyar gazdaság szempontjából hátrányos Külföldi bankokban parkoltatni a Magyarországon keresett pénzt. Legalábbis ameddig nem lép a magyar pengőforint a dollár helyébe.

-s-

1. Mint a tranzakciók EGYIK résztvevője a másik beleegyezése nélkül engedélyt adsz arra, hogy harmadik fél láthassa a tranzakció adatait BÁRMIKOR, tehát nem adott cél (hitelfelvétel stb.) esetén. Szerintem ez újabb dagadt lábfej az ajtórésben...

Európában az európai törvények szerint élünk. Ha neked nem tetszik - mint másik fél - akkor el tudsz költözni Európából. 

2. Ha valamit csak azért teszel meg mert előnyhöz jutsz akkor korrumpálódtál. Ma ez világméretekben történik gyakorlatilag mindenkivel többnyire anélkül, hogy tudatában lennénk.

Ezt ki jelentette ki? Citation needed.

3. A magyar gazdaság szempontjából hátrányos Külföldi bankokban parkoltatni a Magyarországon keresett pénzt. Legalábbis ameddig nem lép a magyar pengőforint a dollár helyébe.

Fogalmam sincs, hogy jön ez ide. 

trey @ gépház

1. Ide születtem, elviselem a többség diktatúráját de nem kell vele egyetértenem.
2. A kisember a fejünkben aki mindenbe belepofázik. Van aki már nem hallja. A neve lelkiismeret.
3. Gondolom a szorgos szimatolás egyik terméke egy-két előnyös ajánlat lesz. Van egy tippem, nem a Magnet Bank lesz a nyerő. Cáfolj meg ha tévednék.
 

-s-

1. Ide születtem, elviselem a többség diktatúráját de nem kell vele egyetértenem.

Azt lehet. Mondjuk az engem nem nagyon érdekel. 

2. A kisember a fejünkben aki mindenbe belepofázik. Van aki már nem hallja. A neve lelkiismeret.

Ez egy üzleti döntés. Felesleges a lelkiismeretet idekeverni. 

3. Gondolom a szorgos szimatolás egyik terméke egy-két előnyös ajánlat lesz. Van egy tippem, nem a Magnet Bank lesz a nyerő. Cáfolj meg ha tévednék.

Fogalmam sincs mi lesz, hiszen ez az egész egy képlékeny valami, az igazi szereplők még nem igazán álltak elő termékkel. Hogy miért kerül ide a Magnet Bank, azt nem tudom, de azt igen, hogy PSD2 ide vagy oda, nem vagyok az ügyfelük most sem. 

trey @ gépház

Mire vagy kíváncsi? Arra, hogy ha én veled üzleti kapcsolatban lennék és utalok neked pénzt (vagy fordítva) és ez megjelenik a tranzakcióim történetében, okoz-e nekem lelkiismeret furdalást, hogy te hozzájárultál-e vagy sem ahhoz, hogy egy PSD2 céggel megosszam a számlatörténetem? Ez lenne a kérdés?

trey @ gépház

Nem tudom hogy hogy van ez mostansag, de egy banki API-nak orulnek, amire _en_ fejleszthetek magamnak alkalmazast (esszeru adminisztracios terhek mellett).

3rd partynak nem szivesen adnam ki az adatot, viszont jo lenne automatizalni a bugdet vezetest.

Miert, te odaadnad par Starbucks-ban ucsorgo baromnak akik jovo heten akarnak "fintech" startupot nyitni, mindenfele kulon engedely nelkul? (Egy kollektov engedellyel).

Ha a cegek egyesevel engedelyt kell kerjenek, az oke, de ha akarmikor akarki, az aggalyos.

Es nem az zavar, ha egy allami szerv keri. Azt pont leszarom. Az zavar, ha valaki ossze akarja nekem marketingstrategiazni a bankszamlakivonatomat beulve egy Starbucks-ba, en meg azt se tudhatom, hogy ki a faszom volt az.

"Az AISP, azaz a számlainformációkat összesítő szolgáltató csupán regisztráció köteles. Nem szükséges szavatoló tőkével rendelkeznie, elég egy független biztosítóval kötött szakmai felelősségbiztosítás igazolása. Alapvető követelmény a technikai és IT infrastrukturális feltételek kiépítésén és annak független auditor általi hitelesítésén túl 3 éves üzleti terv, teljes vállalatirányítási szabályzat, adatvédelmi- és IT biztonsági szabályzat bemutatása."

Ezt azért nem gondolom különösebben komoly feltételnek. Ellopják tőle az adataidat, megvonja a vállát.

Gábriel Ákos

Szigorú szabályozás <> téged érdemben védő szabályok. Lásd devizahitelek. Jó volt a bankoknak, gazdaságnak (úgy tűnt)? Egyéni önérdekkövetés szerint lehet racionális? Pipa! Akkor pörögjön.

Ja, hogy makro szinten nagy kockázat, és ezt azon a szinten kellett volna szabályozni? Mert ott ez nem tekinthető célszerű dolognak? Erről síri kuss van, hogy ott is volt nagy felelősség.

Ha itt bármikor adatszivárgás vagy bármi lesz, ugyanúgy semmit nem fog érni a szigorúnak mondott szabályozás. Mert ki látta előre, mert arra nem gondoltunk, mert véletlenül úgy ment be az új fejlesztés, stb. Persze lehet ezt a kockázatot vállalni valakinek, ha szeretné és azt gondolja, hogy érzékelt  előnyök vs hátrányok megéri. 

Egyreszt amit carlcolt irt fentebb, masreszt mert altalaban nincs UI stabilitas.

Evente-ketevente elszabadul a designer csapat, aztan szokhatod meg ujra mi hol van. Ez mondjuk nem banki app specifikus; gondolkozom, hogy kene irni valami Spotify klienst is, mert az official app szornyu.

Szoval egyreszt ne kotorasszanak a zsebemben, masreszt a UX-ert en akarok lenni a felelos, hiszen en hasznalom; ram legyen szabva a kezeles, ne a userek 86.37%-ara, amit az A/B teszt hozott ki "legjobbkent".

Sajnos amennyire tudom a jelenlegi rendszerben nagyjából esélyed nincs használni a PSD2 interfészeket magánemberként. Tök jó lenne ez a nyílt API, de hihetetlen módon sikerült körülbástyázni bürokráciával (itthon pl. MNB jóváhagyás kell hozzá). Ami alapvetően nem feltétlen lenne hülyeség, elvégre ne köthessen már be bárki mindenféle adathalász appot, de megint sikerült nem rendesen átgondolni ezt és azt az esetet is ellehetetlenítették, amikor mondjuk csak magadnak fejlesztenél valamit.

én pont ilyet keresek, mivel a saját bankom nem ad API-t arra hogy lekérdezzem a tranzakciókat, ami nevetséges (bankváltás macerásabb). de egyelőre egy cég van, aki támogat magyar bankokat, de az is alig-alig megy, félkésznek néz ki erősen (aggreg8).

ha valaki talált olyat ami támogatja már magyar bankokat akkor pls ossza meg:)

(x) Egyéb, leírom

Kedvezmenyekert biztosan nem, mas elonyokert case-by-case elkepzelheto.

Szerkesztve: 2019. 11. 12., k – 13:10

A banki költségeim összege kereken 0, ennél jobban nem hiszem, hogy ajánlana bárki. Azt se gondolom, hogy adatbányászattal sok érdekes dolgot ki lehetne belőle hozni. Azt a default netbank is ki tudja írni, hogy milyen kategóriában mennyit költöttem adott hónapban. Tervezni nem szoktam a hétköznapi költéseket.

Ki lehet nyerni, hogy ki milyen jó adós, mennyire pontos, mennyi hitelkeretet kaphat, azt milyen kamatra stb. Pl. a nagyobb tech. cégek - Apple, Google stb. - a pénzügyi adataid alapján meghatározhatja, hogy milyen egyéni deal-eket kapj, sokkal jobb kondíciókkal, mint egy random ember. Itthon ennek még nincs nagy keletje, de máshol már elég komolyan nyomják.

trey @ gépház

És mi van ha pont fordítva kapod a deal-t ?
Magyarán látja hogy van $-od így lehet drágábban is adni a terméket nem vagy árérzékeny ?
Miért hiszi mindenki hogy ennek csak pozitív hatásai lehetnek.

Ha jól emlékszem régen voltak olyan webshopok amik az alapján áraztak hogy honnan/ki nézi az oldalt.

Senki sem mondta, hogy ennek csak jó oldala lehet. Lehet, hogy lesznek ügyeskedők, de ha ezt nem szabályozzák, akkor az egész pillanatok alatt meg fog szűnni. Mondjuk, az internet világában elég nehéz bemondani, hogy "nesze, ez a jó ár", nekem meg el is kell hinnem. Nyilván utána lehet járni. Meg erre lenne a hatósági felügyelet.

trey @ gépház

A megtakarítási számlát, lekötéseket biztosan nem, azt vagy alaposan átgondolnám, vagy hús-vér emberrekkel egyeztetve döntenék a jövőben is. De dinamikus számla fölött jól jön, ha segít egy okos alkalmazás; ott keletkeznek  a legnagyobb költségek, ott lehet a legnagyobb banki költséget megtakarítani. Akkor miért ne?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Igent jelöltem, de nem :-).

Igazán sok pénzér talán megadnám, de amennyit adnának érte, azért nem.

 

A fontos titkolnivalót úgyis bitcoinnal veszi az ember a darkweben :-)

Ha egy külsős szolgáltató látja, hogy az adott ügyfélnek milyen banki költségei voltak, kedvezőbb, illeszkedőbb, költséghatékonyabb számlacsomagot tud ajánlani neki.

Ez tobbnyire apropenz. Sokaknak nulla. Ceges szamlanal lehet jelentos (amirol munkabert fizetnek pl.), de az gondolom mas teszta.

Ha egy, a különböző banki ajánlatokat összehasonlító, okos integrátoroldal azt látja, hogy az ügyfélnek milyen vásárlási szokásai voltak, erre praktikus hitelkártyát, vagy testre szabott személyi kölcsönt kínálhat.

Hitelkartya ajanlatbol Dunat lehet rekeszteni. Eszembe nem jutna olyat tenni, amitol meg tobb (jobb?) ajanlatot kapnek.

Ha egy okos fintech-cég irracionális pénzügyi lépéseket vél felfedezni az ügyfélnél, személyes pénzügyi tervező applikációt (personal finance manager szolgáltatást) javasolhat.

Penzugyi tanacsadokat is ugy kell lerugdosni az embernek. Dehogy szeretnem magamra csalogatni oket.

Vagy csak egyszerűen, egy okos számlarendező programmal valaki segíthet az ügyfélnek gördülékenyebbé tenni a közüzemi számlák fizetését.

Ezt mondjuk a szamlavezeto bank netbank feluleten szeretnem elvegezni, kar lenne 3rd party-t bevonni, toluk fuggeni.

Nyilvánvaló, hogy alapos érv nélkül senki sem engedélyezné. De tfh. azt mondaná az áramszolgáltató, hogy belenézne a számládba, hogy nem-e egy lecsúszott tróger vagy, cserébe 10%-ot engedne a villany havi árából? Ugyanez a többinél? Nekik kevesebb rizikó, hogy nem fizetsz. Neked meg - ha nincs takargatni valód - engedmény.

trey @ gépház

Lemaradt az érv a végéről. Miért engedném, hogy belenézzen? x% havi kedvezményért. Milyen körülmények közt? Szabályzott körülmények közt.

Egyrészt, a válaszaid alapján biztos vagyok, hogy nem olvastad el a témaindító cikkeket. Másrészt, szerintem fogalmad sincs róla, hogy miről van szó. :)

A magyarok merevsége ismert az ilyen témák kapcsán, ami sok esetben (zavarosban halászók) érhető is. Külföldön ebben kicsit előbbre járnak.

trey @ gépház

Sokkal hasznosabbnak tartom, ha a nem pénzügyi szolgáltató a saját térfelén marad, és adjon kedvezményt az alapján, hogy mindig pontosan fizetem a számláimat neki, ehhez nem kell tudnia az aktuális fillérre pontos pénzügyi helyzetemet, kapcsolataimat, bevételi forrásomat.  Pénzügyi szolgáltató meg úgyis látja, tőle azt várom el, hogy ezeket az adatokat ne adja el azonosítható módon. Eladhatja felőlem, hogy az ő x-y korosztályú, Z megyei ügyfelei általában az Aldiban vásárolnak havonta átlagosan N forintért. Az nem oké, ha azt adja el, hogy én Zilhu a diétás kóla mellé 3 kg csokis aprósüteményt szoktam vásárolni minden kedden. (ez amúgy nem igaz, csak hétvégén szoktam vásárolni)

Amúgy nem halászok zavarosban, simán nem jó, ha ezek az információk bekerülnek az etikát csak kikerülés céljából ismerő cégekhez akik arra fogják használni, hogy tőlem hatékonyabban elszipkázhasssák a pénzt. 

Desktop: MacOS | Server: CentOS

> Ez nem kötelező.

 

Jah, aztan amint a tobbsegnel turkalnak a kisebbseg le lesz szarva.

Lasd kotelezo bankszamla lete, de millio pelda van, hogy valamit bevezetnek aztan amikor elterjed mar nem hagynak kibujni belole.

 

En orulok, hogy akkora atlagember vagy, hogy semmifele takargatni valod sincs.

Igy tovabb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Biztos hogy csak kedvezmenyert? Ha latjak a jovedelmem/szamlaegyenlegem, akkor bekategorizalhatnak a "jol megfejheto" skatujaba is. Vagy amiatt "buntetnek", mert mas szolgaltatonal megcsusztam a fizetessel.

Egyebkent meg a rezsicsokkentett/fixalt aras vilagban aligha gondolkodnak ilyeneken a kozmuszolgaltatok.

A szolgaltatok igy is tudnak valamelyest perszonalizalt ajanlatokat adni sajat adataik alapjan. Szerintem az pont eleg.

Ez akkor még rendben is lenne, ha új ügyfél lennék. Ha viszont már tíz éve ügyfél vagyok, és egyszer se csúsztam meg a számlafizetéssel, valamint inkasszóval (direct debit) fizetek, akkor van nála elég hosszú pénzügyi történetem ahhoz, hogy ne akarjon még többet látni annak megítéléséhez, hogy megbízható ügyfél vagyok-e vagy sem.

Ugye a Revolut-osok "Igen"-nel szavaztak? :D

trey @ gépház

Az hogy jön ide?

Benne van a témaindító cikkek egyikében:

A cég nem szívjóságból vállal olcsó pénzügyi szolgáltatásokat, hanem egyszer majd biztosan bizniszt szeretne csinálni. Ma még a legtöbb ügyfélnek nem a Revoluthoz megy a fizetése, így a cég keveset lát a pénzügyeinkből. De képzeljük el, hogy a ma még szinte ingyen szolgáltató cég betekintést nyerhetne a számlatörténetünkbe, és ennek alapján tudna hitelezni, betétet gyűjteni, az számára mekkora lehetőségeket tartogat.

trey @ gépház

Mivel a Revolut nálam másodlagos számla (akkor teszek rá pénzt ha éppen eszembe jut és akkor sem sokat) és az is marad nem sok információt tud rólam, tehát ebből nem tud megélni. Amiből pénze van az a jutalék, melyet az eladótól szednek be akinél vásárolok és megosztozik rajta a kártyakibocsátó (Mastercard) és a kibocsátó bank (Revolut). Ha ez nekik megéri ám legyen. Az elég széles körű ingyenes bankoláson kívül ne látok most olyan igényt magamban, ami szükségessé tenné bárkinek az összes pénzügyi adatomhoz való hozzáférést.

A PSD2 cégeknél megadod, hogy az adott cég láthatja a bankodnál az összes tranzakciós adatodat. Vagyis azt, hogy ki, meghatározhatod. A mikor már nem annyira (nyilván onnantól, hogy megbíztad, addig, amíg vissza nem vonod, de szerintem azon belül már nem válogathatsz - miért is tennéd).

A Revolut üzleti modellje szerintem itt offtopic, PSD2-ről van szó, a Revolut - legalábbis jelenleg - nem PSD2 alapon szolgáltat, ezzel az erővel  a Paypalt, Transferwise-t, Curve-t, Monese-t is kérdezhetnéd.

Egyébként a Revolut sem ingyenes, csak vannak ingyenes szolgáltatásai. De mint írtam, ez offtopic.

A  felsorolt ügyfélhasznok haszontalanok

a számlacsomagnál nem csak a díj a mérvadó, hanem hogy normálisan működjön, úgy működjön, hogy ha megkérdezik az utcán hogy melyik banknál vagy, akkor el kellejen merengeni, hogy tényleg melyiknél is? mert csak használom, és nem kell fiókba járkálni, ügyfélszolgálatot hívogatni, nem működő kártyára, autamatákra panaszkodni
pl kh-nál állandóan a bankkártyákkal kínlódtam a saját automatája sem fogadta be a 2 hónapos kártyát mert nem tudta olvasni a fene tudja melyik részét. Fél év alatt 4 kártyát cseréltem, nem kevés kínlódás - telefonálgatás, személyes ügyintézés, ingyen lesz, mégis pénzbe kerül, stb, stb.
az mkb-nál pedig a mobil app használhatatlan, ha fenn van a telefonon, a netbankos 2. faktort sms-ről átállítja a mobil alkalmazásos megoldásra. Ami 10ből 7szer nem működik: megjelenik a telefonon hogy jóvá kell hagyni, rábökök hogy ok, és nem történik semmi. Utalni, bejelentkezni nem lehet. A megoldást a fiókban az ügyintéző mondta: le kellett takarítani a mobil szutykukat a telefonról, ő visszaállította az sms-t mint második faktor, és meg kellett neki ígérnem hogy soha többet nem rakom fel a mobilappot.

hitelkártya, személyi kölcsön annak jó aki adja, nem annak aki felveszi

személyes pénzügyi tervező applikáció bullshit. bár biztos van rá igény ha már a fogalmat megalkották, nade nemrég akadtam egy ilyen kifejezésre hogy 'pénzpedagógus', otthon unatkozó gyesen levő anyuka találta ki, akinek a célcsoportja az otthon unatkozó nála butább gyesen levő anyukák... a kettőt valahogy egy fiókba rakta az agyam

gördülékeny közüzemi számla fizetés... e mögött sem látok semmi konkrét hasznot... megmondják hogy ne postán, hanem interneten fizess, aztán meg ne úgy interneten, hanem állíts be csoportos megbízást és akkor nem kell havonta 7et kattintani sem.

szóval ezek az 'ügyfélhasznok' elég izzadtságszagúak, sokat kínlódhattak valakik mire összekotorták őket.

pl kh-nál állandóan a bankkártyákkal kínlódtam a saját automatája sem fogadta be a 2 hónapos kártyát mert nem tudta olvasni a fene tudja melyik részét. Fél év alatt 4 kártyát cseréltem, nem kevés kínlódás - telefonálgatás, személyes ügyintézés, ingyen lesz, mégis pénzbe kerül, stb, stb.

Ez ugyan Worksforme, de >20 éve van K&H kártyám (több is), és rendszeresen használom, nem volt ilyen jellegű problémám, pedig ez alatt az idő alatt már nagyon sok kártyám volt.

hitelkártya, személyi kölcsön annak jó aki adja, nem annak aki felveszi

A hitelkártya pedig okos használattal annak jó, aki felveszi (csak figyelni kell, hogy mindig a teljes összeget visszafizesd határnapra - éljen a határidős megbízási lehetőség :).

Speciel ez a nem eszi meg a kártyát a KH saját automatája sajnos tényleg egy létező probléma. Én pár hónapja futottam bele, hogy kp-val kellett volna fizetnem egy nagyobb összeget, de az oroszlányi KH fiók automatája a céges kártyám elutasította. A helpdesk azt mondta, hogy biztos régi a kártyám. Arra, hogy akkor 3 év alatt miért ez az első (ráadásul szemmel láthatóan nem egy hete oda telepített) automata, amely kiköpi, nem tudott mit mondani.

Nem tudom, más bank ügyfélszolgálatától még nem hallottam, hogy sajnálják, de a saját kártyájuk inkompatibilis a saját automatájukkal. Szóval nem „nem tudom”, hanem meg is indokolják. Ez nem véletlen esemény, hanem az ilyen problémák esetére vélhetően van előre megírt válaszuk. Ez pedig rendszerszintű problémára utal.

bocsi... :)

az idei Google Cloud Summit-on még arról is beszéltek, h egy kínai startup a mobilod töltési szokásai alapján mondja meg, mennyire biztosan fizeted vissza a hiteled. Akinek mindig le van merülve, az valószínübb, hogy a hitelvisszafizetésnél is problémás lesz.

Kell valakinek a múlt havi számlatörténetem?

Küldj 5000 Ft-ot a bankszámlámra, közleményben az e-mail címed, és elküldöm csv-ben :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nem az ilyen "szemelyre szabott" "kedvezmenyek" miatt kapnak a cegek anti-troszt pert a nyakukba? (mert ugye nehogymar egy adott regioban ellehetetlenitse az ellenfelet) Azzal, hogy megosztjuk a szamlatortenetunket, targetaltabban tudja a nagyhal kicsinalni a kicsi ellenfelet. Eleg csak annak nagy kedvezmenyt ajanlani, aki a konkurencianal van, nem pedig mindenkinek (-> minimalizalhato a nyomott aras ajanlat). Raadasul kiderul a konkurencia arazasa (ami nem feltetlen publikus), es az ala tud ajanlani, nem pedig vakon nagy kedvezmenyt bemondani.

Minel tobbet gondolkozom ezen, annal elrettentobbnek erzem.

Attól függ hogy pontosan milyen adatokat, milyen gyakorisággal, milyen feltételekkel és célra, és kinek. Ha mondjuk felmerül benne valamelyik nagy tech óriás neve, akkor nem. (fb, g, tencent, főleg).

Igen, sőt, már most is tagja vagyok egy olyan rendszernek, ami leszipkázza a számla adataimat, és utána kategorizáltan mutatja, hogy mikor mire és mennyit költöttem.

Azon kívül, hogy kapok még több ilyen-olyan reklámot, nem látom, hogy mi lenne ennek az előnye.

A kereskedelmi világban az utóbbi évtizedben masszívan ráfeküdtek az userek követésére és személyre szabott profilok építésére. Most már minden erről szól, ami tévé, telefon, számítógép és csatlakozik az Internetre, az tudni akarja hogy ki és mi vagy. Pontosabban, hogy milyen dolgok érdekelnek. Az user folyószámláján megjelenő információk pedig aranyat érnek egy ilyen világban, hiszen annál pontosabb információ már nem is kell, hogy hol és mennyiért szoktál vásárolni (ez már nem csak annyi hogy érdekel valami, hanem konkrétan hajlandó vagy xy cégnél vásárolni, sőt szoktál is. Magyarul ha a Tesco hozzád vág egy értesítőt a telefonodon hogy a következő 48 órában kapsz mit tudom én, 15% kedvezményt, valószínűleg futsz és vásárolsz). Erről szól ez a játék, amit egész idáig egész büntetlenül tudott művelni a tech világ. Mondjuk onnantól fogva hogy a világ ~70%a úgy levelezik egymással hogy azt a Google okos rendszerei az utolsó karakterig elolvassák, nem meglepő, hogy a folyószámlát is sokan nyugodt szívvvel felmutatják majd az AI-nak.

Szerintem ennek semmi köze a PSD2-höz. Ez csak egy API, ami hozzáférést enged a bankszámla adatokhoz/műveletekhez.

Egy ilyen API-nak már év(tized)ek óta léteznie kellene és csak azért nincs, mert a fintech/bankszektor egy zárt iparág, így nem voltak rákényszerítve az innovációra, ugyanaz a pazarló működés, mint a múlt évezredben.

Szerintem bármennyire is hypolják, ezt nem a végfelhasználók számlái esetén fogják használni, hanem a cégek a kintlévőségek / bejövő utalások kezelésére.

Előfordulhat, hogy pl hitelügyintézésnél ilyen módon helyettesítik majd a számlakivonatot, de az csak pillanatnyi hozzáférési engedély lesz.