kepernyofelbontas valtozasa - visszaallitas

Fórumok

Udv!

 

Adott egy 18.3-as Linux mint, ami gond nelkul futott eddig 1920x1080-as felbontassal. Mai nap viszont se szo se beszed a felbontas ugy maradt meg, hogy kiterjesztett kepernyot kezdett el hasznalni (ertsd: csuszkal, ha a szelehez erek, tehat ha megnyitok teljes kepernyoben egy alkalmazast, nagyjabol a 80%-a latszik a monitoron, a maradek 20%-ot pedig eger mozgatasaval tehetem elerhetove).

 

A kijelzo beallitasainal most mar csak az 1440x900-as felbontast kezeli normalisan, a nagyobbak kiterjesztettek lesznek.

 

Semmifele HW csere, vagy frissites nem tortent honapok ota.

 

Mit tehetek, hogy az eredeti felbontast normal modon visszakapjam (kiterjesztes nelkul)?

 

A monitor tipusa: Philips Consumer Electronics Company 23" VGA-0 .

 

Koszi a valaszokat.

Hozzászólások

Probaltad ujrainditani az Xorg-ot? Ezen a heten nekem is csinalt egy ilyent (Ubuntu 19.08), logout/login utan minden rendben. (nem tudom mi okozta, de mivel csak egyszer fordult elo, annyira nem neztem utana)

Erdekes, hogy az enyem is Philips kepernyo, de nem hiszem, hogy koze lenne hozza...

Igen, ujra lett inditva a teljes gep is (nem mintha egy logout-nak nem kellett volna elegnek lennie), de maradt a problema. Ami erdekes, hogy a tobbi felhasznalonal mukodik rendesen... .

Kiindulási alap: https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution  Például az első "Resetting out of range resolution":  rm ~/.config/monitors.xml  Ha az előző nem segített, akkor talán egy "xrandr" parancs fog, linkelt oldalon írnak róla bővebben.

Második amerre el lehet indulni az a dconf nevű registry, amelyet a dconf-editorral nézegethetsz.  sudo apt install dconf-editor  Ha elindult keresnék "monitor", "screen", "resolution", "1440", "1920", ...

A kérdésedhez megadhatnád milyen ablakozó rendszert használsz. Cinnamon, XFCE, ... ?