Lapos Enter

Sziasztok!

Most szeretném lecseréltetni a céges laptopomat egy másikra és a következő problémába futottam bele.Én eddig ilyen típusú billentyűzetet használtam: https://www.laptopszaki.hu/21933-thickbox/701979-211-gyari-uj-magyar-laptop-billentyuzet-11540-21933.jpg

Úgy látom, hogy a jelenleg kapható laptopokon azonban a megszokott Enter gomb helyett egy lapos Enter gomb található, amely felett van az Ű betű és az Í betűt a az Y mellől az Alt Gr mellé tették.

A jobb szemléltetés érdekében belinkelek erről egy képet: https://www.mysoft.hu/photosGallery/HP_250_G7_ezust/hp_250_g7_ezust_s11_original.jpg

Gondolom, hogy nektek már ismerős ez a fajta billentyűzet. Nekem viszont új, mert munkaállomások terén már jó pár éve nem követtem az eseményeket, mert csak szerverekkel foglalkoztam. Néhány hónapja láttam egy ilyen gépet az egyik haveromnál és kipróbáltam, kb. 1 órát használtam és kényelmetlen volt vele dolgozni, mert az Enter helyett sokszor Ű betűt ütöttem és az is zavart, hogy a hosszú Í nem a helyén volt.

Ezért most a laptopom kiválasztása során fontos szempontnak szerettem volna tartani, hogy ne ilyen billentyűzet legyen rajta, hanem a hagyományos, nagy Enteres és a hosszú Í is a megszokott helyén, az Y mellett legyen. Egyszerűen azért, mert 20 éve ilyen billentyűzetet használok és ezt szoktam meg és úgy gondolom, hogy a mindennapi munkám során ez nem lenne mindegy.

Sajnos azonban úgy látom, hogy a jelenleg forgalmazott laptopok közül már _egyik sem_ kapható a régi, hagyományos billentyűzettel. Nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel a problémával. Szerintem biztos, hogy van itt a fórumon közületek olyan, aki már szintén szembesült ezzel. A kérdésem az lenne, hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Meg lehet-e szokni az újat? Mennyire nehéz megszokni? Ti meg tudtátok szokni? Hogyan élitek ezt meg? Szeretném, hogy ha írnátok erről.

Köszönöm!

Hozzászólások

Külső usb-s billentyű + összeszorított fog segíthet.

:-D
Sőt, használtam is!
A debuggerek általában valamilyen funkcióbillentyűvel steppelnek. Minden "modernebb" kialakításnál fel kell emelni a kezed, és átnyúlni az összes billentyű felett. Ugyanez elmondható az ESC-re is. A CTRL elhelyezése itt optimális, a CAPS helyére lehet mappelni az ALTGR-t. (Már, ha kell.) Aztán nem lesz ínhüvelygyulladás! ;)
A "szabványos AT billentyűzeten" a betűk és a numpad között levő rész teljesen felesleges, az ott elhelyezett kurzorbillenyűk nem ergonómikus elhelyezkedésűek.

Ha minimum ebből indultak volna ki a gyártók, akkor a laptop nem lenne szívás. A mai méretek mellett meg könnyedén ráférne így is.

És azt az esetet már meg sem említem, ha valaki gépírást is tanult...

És ne felejtsük el, hogy az ibm ezen billentyűi nem gumimembrános kínai gagyik, hanem vagy mikrokapcsolósak vagy hall elemesek. Hihetetlenül jó ezeket verni egész nap, ha már ebből él az ember. Nekem van ebből 20! éves darabom és a mai napig működik és még a felirat is alig kopott meg a gombokon! Szóval ezt minőségnek hívják, a többiek meg alulról szagolják ezt a nívót.

Gumimebrános billentyűből pedig elkoptattam már vagy húszat teljesen.

"Minden "modernebb" kialakításnál fel kell emelni a kezed, és átnyúlni az összes billentyű felett. Ugyanez elmondható az ESC-re is."

Ajanlom ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=AKGXZ1ReU54
meg ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=xovjSR5Zj7c

Meg 1-2 het, es lesz idom nekiallni a sajatomnak (bar az nem teljesen ilyen lesz). Ha zavar, hogy mozgatnod kell a kezedet, neked is ajanlom. Raadasul tudom, hogy ossze is tudnad rakni (programozassal egyutt).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem engem zavar a kéz emelése, hanem az orvosok szerint az ízületeket. ;)
(csuklótámasz)
Az írás sebessége is csökken, ha sokat kell mozogni, vagy az alappozíciót elhagyni.

Hasonlóan jól kezelhető (nem a funkciógombok, mert az oldalra kellene) ez a kiosztás. Ha minden igaz, akkor DIN szabványra hasonlít.
Igazán tündérbogár vagy, hogy szerinted meg tudnán csinálni. ;)
Egyáltalán nem célom egyedi darabokat készíteni, mert azt elég nehéz pótolni. De gondolatébresztőnek nem rossz!
Van régi kapacitív 83/84 gombos billentyűm. Igazán jól lehetett verni és semm probléma nem volt vele igen sokáig. Aztán elfáradt a szivacs...
A felépítése:
- A gombok be vannak pattintva a fedélbe, így egy mozdulattal az összes felszerelhető.
- A sapkák a gombok tetejére pattinthatók.
- A rugók hasonlóak: egy darab szilikon lepedő, amelyen koncentrikus tárcsákból álló-szerű profilú szilikon cicik vannak minden billentyű alatt. Ezek középen lyukasak. (Oldalnázetből mint a Hanoi tornyai.)_
- A nyomtatott áramkörön minden "érintkező" egy félbevágott korong, aminek a két fele csatlakozik a mátrixhoz.
- Az érintkező másik fele egy szivacsból készült korong, ami kb. 7mm átmérőjű és 4mm magas. Az aljára és tetejére egy vastag alufólia korongot ragasztottak. A felső fólia óvatosan be van pattintva a gombok hátuljába.
- A billentyű megnyomásakor az alufólia korong egy lakkrétegnyi távolságba kerül a kapacitív érzékelőhöz, és az elektronika kapcsol.

Ez a felépítés örök életű lenne, ha a szivacs nem rohadna el. Azt viszont házilag nem lehet pótolni.
Viszont nekiálltam gondolkodni. Egy ilyen felépítésre fel lehetne gányolni miniatűr reflexiós optocsatolókat - aminek a vastagsága kisebb a szivacsénál. A billentyű alján maradhatna szivacs nélkül a tükrőző felület. Az optocsatoló érzékenységének szórását a led áramával egyedileg beállíthatná az mcu. Ezzel a gombok egyformán működnének.

Van par elegge orokeletu gomb, az egyik a kapacitiv, aztan ott a hall szenzoros (ezt prellmentesiteni sem kell, regen emiatt szerettek), es letezik keszen optocsatolos is (mondjuk nem reflexios, ket oldalon van, es kozemegy a gomb).

A sajatomhoz Cherry MX klonokat vettem, ki fogom probalni kulonbozoekkel (van red, az tetszik a leginkabb, de van hozza gyengebb rugom, illetve vettem brown-t a modosito billentyukhoz). Van sapkam, a gomb tetejere teheto a szokasos modon. Van hozza ilyen utesvedo gyurum is, ami a gomb utjanak a veget puhitja.
Elektronikabol gyakorlatilag a nyomogombokon kivul egy marek dioda kell (a multiplexeleshez) hozza, 1 vagy 2 mikrokontroller (ha 2 darabbol van), az egyik USB-vel. Valoszinuleg USB hubot is teszek majd bele kesobb.
A doboz meg az elso nagyobb project lesz a lezervago/CNC-mmel.

Igy, hogy minden reszet en csinalom, akarmit tudok modositani, es olcso javitani. Szerintem pont emiatt nem nehez potolni. Ha megserul a doboz, vagok ujat. Ha megserul az egyik gomb, kicserelem. Ha bedoglik az elektronika, szinten. Valamennyi tartalek egyebkent is kell (es lesz is), mert ha pl. 10 darabjaval lehet gombot venni, es 48 kell hozza, akkor ott van 2 (nekem tobb, mert red es brown is van, meg par blue is). Ha a sapka (azt jellemzoen ilyen 101 gombos keszletkent tudod venni), szinten.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Mindenképp ragaszkodsz a zsír új laptophoz?
Nekem speciel Dell 6430-asom van, és annak olyan a billentyűzete, amit leírtál. Nem mai darab, de (hacsak nem tervezés, vagy egyéb, nagy erőforrás igényes feladat van), akkor bőven tökéletes...szerintem.

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."

Mivel ez egy céges laptop lenne, alapvetően új kéne. Lehet, hogy rá tudnám beszélni a főnökömet, hogy vegyen nekem egy használtat és ezzel megoldanám a problémámat az elkövetkezendő mondjuk 5 évre, de mi lenne ezután? Nekem még messze van a nyugdíj. És ha megélném, akkor is kéne gép. Szóval ezzel annyi gond van, hogy ez sajnos nem egy hosszútávú megoldás.

Én már több mint 10 éve azért veszek 17"+ laptopot, mert azokon rendes méretű és elrendezésű billentyűzet van numerikussal együtt. A 15" körüli méret valahogy nem volt komfortos, pedig most már 16:9 a form factor, a régi 4:3 esetén még kevesebb hely volt a billentyűzetre, akkor voltak igazán kreatívak.

https://cdn8.bigcommerce.com/s-blhknq8/product_images/uploaded_images/a…

vs

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1MUi3dQCWBuNjy0Faq6xUlXXaH/New-UK-black-k…

De szomorúan látom, hogy már ez a méret is kurvul:

https://www.picclickimg.com/d/l400/pict/123655514547_/Asus-Official-X70…

--
https://iotguru.live

A hosszú ű a legritkább magyar magánhangzó. Logikus, hogy nagyobb billentyűt kap, mint a többi betűnk, nem? :)

Na meg persze a < és > is micsoda hülyeség hogy egymás mellett voltak!

Viszont mindkét képen miniatürizált Fel/Le billentyűk láthatók. Az is valami.

Raneztem a laptopomra es nekem nem lapos Enter van.
Nem irtad, hogy milyen laptop, Mac-et lehet rendelni tobbfele bill. kiosztassal, gondolom a magyar vagy az "angol nemzetkozi" johet szoba nalad, mindkettonel normalis az Enter (nekem US/EN Int. van).

Itt lathatod a variaciokat:
https://support.apple.com/en-us/HT201794

Itt pedig a kulonbsegeket a US/EN es US/EN Int. kozott: https://i.stack.imgur.com/3jPUb.jpg

Van egy Thinkpad-em is, ott lapos az Enter, viszont nem surun hasznalom :)

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Bocsanat, ezen en mindig kiakadok, de ne keverjuk mar ossze a fogalmakat, az enter alakja az a mechanical layoutba tartozik, a folotte/mellette levo gombra nyomtatott karakter pedig a visual layout resze.

Ezen a kepen jol latszik, hogy hogyan is all a szena a mechanical layout-tal.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Physical_keyboard_layouts_comparison…

Ahogy a link neve is irja, ez ANSI / ISO (/...) szabvanyfuggo; az hogy US karakterek vannak ranyomtatva, az mar a kovetkezo reteg. (ertsd: az, hogy US vagy US intl az nem teljesen egzakt szabvany, amig nincs meghatarozva, hogy a fizikailag hogy nez ki. Tobb varianst is lattam mar mindkettore, csakmer a gyarto szerint az az US intl...)

Ilyen es hasonlo keveresek vezetnek oda, hogy a "kis shiftes billentyuzet" es hasonlo remek definiciok megszulettek...

Tehat neki ISO billentyuzet kell, gondolom az europai piacra szant laptopok ilyet kapnak alapbol. Erdekes, hogy nem ilyeneket lat a "polcokon".

https://blog.wooting.nl/the-ultimate-guide-to-keyboard-layouts-and-form…

Oszinten szolva nem igazan gondolkoztam el ezen, olyan billentyuzetet hasznalok ami az adott gephez tartozik a sajatomat pedig megszokom. Egyedul a "Microsoft Ergonomic Keyboard" eseten huztam fel eddig a szemoldokomet...(ez nem sajat volt).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nálam most T580 van, magyar világítós billentyűzettel, ezen olyan enter van amit szeretnél.

Költségspórolás címén nem kértek a beszállítótól hagyományos HU billentyűzetet, hanem az US/EN verziót (lapos enter) úgy kérték magyarra szitázva, hogy a jobb ctrl helyén legyen egy Í felirat, a többit majd megoldják. Kicsit sem elegáns szarrágó-szarság, megnézném egy olyan lokalizációs billentyűzettel amin megvan a ctrl mi a faszt csinál :)

Amúgy az "egyik sem" az kissé nagyonerős volt, leginkább consumerben lehet benne igazság. Vagy a budgetben? A fene tudja.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nemrég vettem új laptopot magamnak, és szintén a kétsoros Entert fogadom csak el. A boltostól kérdeztem, hogy van-e valami rendszer, amivel biztosra lehet menni (az egysorosok elkerülésére), de azt mondta, teljesen kiszámíthatatlan, hogy egy adott gép milyen billentyűzettel rendelkezik, ezért meg kell nézni, ki kell próbálni. :(

Ja hát igen, boltosnak se agysebészek mennek. Illetve leginkább csak telibe leszarják a tiedhez hasonló emberek problémáját. A többségre csak rásózzák 130 és 650 ezer pénz között az olcsó v. drága de ugyanúgy selejtet, oszt viszi haza a jóember. A színe a fontos, nem ilyen enterekről kötekedik.
--

halál a csík enterre és a nyomorék kurzor billentyűkre!
halál arra aki a ctrl helyére teszi az Fn-t és ha a funkció gombok nem funkció gombok alapból!

:-]

+1

Ott rohadjon meg az összes fasz, aki ettől eltérőt jóváhagy a meetingjén. Az se fejleszt, csak forward menedzserkedik.

Van egy kialakult forma, ami használható. Erre nekiállnak feltalálni a spanyolviaszt.

Mondjuk legalább lenovonál azt hiszem az fn és ctrl swappelhető, meg a funkció billentyű dolog általában biosból állítható. De a többi nem!!

Laptop. Én azzal élek immár másfél évtizede. Otthon és munkahelyen logitech unifying a megoldás mind billentyűzet, mind egér esetében és ezeken a helyeken még külső monitort is akasztok rá, azt nézem. Hogy akkor miért laptop? Azért, mert egy gép megy otthon és bent, nincs ide-oda transzfer csak egy táska és bárhová (IS!) el tudom vinni és ott folytatom, ahol abbahagytam. Esetleg még út közben is.

Én konkrétan direkt szoktam át, a magyar kiosztás egy borzalmas agybaj, teljesen használhatatlan, azért elkezdtem használni US feliratos billenytűzetet, ezen elég gyorsan megtanultam az összes létező szimbólumot. Ez a magyaron egész egyszerűen nem ment.
Plusz az is belejátszot,hogy néhány éve olcsón mentek a régi mechanikus billentyűzetek. Egy model M-et használok itthon.

A magyar karaktereket altgr-el oldom meg (ugyan ott vannak, mint normál esetben), gépelési sebességben így is gyorsabb szimbólumok miatt. A hosszú í az altgr + j (nagyhoz shift).

Az ansi enter előnye, hogy meg lehet nyomni home row-ból. Iso enter esetén képes vagyok átmappelni az ű-re az entert és az enter lesz az ű :)

Ez lehet hogy csak valami rigolya!
Ha megnézem a billentyűzetemet akkor azt látom hogy a nagy enteren egy normál betű billentyűnyi terület van megkopva. Fehér billentyűzeteken jól látható koszos terület lakul ki a nagy gombokon és ahol mindig hozzáér az ember az meg tiszta fehér marad.
Kérdés ha nem használod az egész felületet akkor minek akkora billentyű felület egyáltalán, csak helypazarlás.

Szóval megnézném a helyedben hogy mennyi van kikopva azon az enteren, lehet azt találod hogy eléga keskeny is.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Te próbáltál már ilyenen dolgozni? Csak azért kérdezem, mert ezt az érvet csak akkor tudnám elfogadni, hogy ha ki is próbálnád a gyakorlatban és utána írnál ilyen véleményt. Ugyan van, aki kedveli ezt a billentyűzetet, de úgy látom, hogy az itt hozzászólók többségének negatív tapasztalata és véleménye van róla.

Amúgy most én is megnéztem az Enter gombomat és nálam a gombnak szinte az egész területen látszik a használat nyoma, nem csak egy normál betűnyi helyen.

most épp egy https://www.microsoft.com/accessories/en-us/products/keyboards/natural-… gépelek soha nem zavart hogy keskeny az enter. A laptopon is keskeny hp probook 640g1.
A kopás még ezen a kis enteren is azt mutatja hogy mindig ugyan ott érek hozzá.
A munkahelyen lévő billentyűzetemen nagy enter van, az is egy ujjbegynyi helyen van kikopva.

Szóval ja próbáltam ilyenen dolgozni.
===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Érdekes. Lehet, hogy nem vagyunk egyformák, illetve nem egyforma módon használjuk a billentyűzetünket. Viszont kíváncsi lennék a következőkre. Te melyik billentyűzetet használtad először? A munkáid során kb. hány %-ban használtad az ISO (nagy Enter) és az ANSI (lapos Enter) billentyűzetet?

UPDATE:

Eddig csak a neten nézegettem a laptopokat, de ma voltam személyesen egy olyan áruházban, ahol jó néhány darab ki volt állítva és volt szerencsém megtekinteni a billentyűzetüket. A tapasztalatom az volt, hogy a kiállított összes HP és ASUS laptopokon lapos Enter volt, de viszont az összes Acer, Dell és Lenovo laptopokon viszont hagyományos Enter. Hurrá!

Viszont az áruház webes felületén legtöbb esetben azokon a gépeken is lapos Enter van, amelyeken valójában nem az van. Úgy néz ki, hogy ennek az az oka, hogy a termékek fotóit a gyártótól veszik, amelyen minden esetben angol kiosztású lapos enteres kiosztás van. Erre én csak most jöttem rá. Számomra viszont eléggé megtévesztő ez. Jobb lenne, hogy ha a magyar billentyűzettel fényképeznék le.

Vegyesen vannak tehát magyar kiosztású lapos enteres és normál enteres laptopok. Kb. fele-fele arányban. A termékfotóra viszont sajnos nem lehet hagyatkozni. A legjobb elmenni egy olyan helyre, ahol ki van állítva.

Ezzel az én problémám most úgy néz ki, hogy egyelőre megoldódik, de az lenne a legjobb, hogy ha egy laptop rendelésnél ki lehetne választani azt, hogy milyen billentyűzettel szeretném. Jobb lenne, hogy ha nem lenne ez a káosz, ami most van.

Mindenkinek nagyon köszönöm az értékes hozzászólásokat és az ötleteket!
A topikot még azért figyelni fogom, mert érdekel.

Ahogy fentebb is irtak/linkeltek tobben is, sok esetben van 2 soros enter valtozatu billentyuzet laptopokon is, esetleg ugy probald keresni hogy 105 gombos/iso kiosztas, europaban ez az elterjed billentyuzeteknel, a 104 gombos ansi az amerikai meg angol (a metrikus rendszer felo) nemzeteknel jellemzo inkabb. Illetve ahogy emlitettek vanak sajnos olyanok is hogy ahelyett hogy csinalnanak adott piacra odavalo kiosztast inkabb a meglevo pl 104 gombos valtozatot hasznaljak fel sporolasi celbol.

A fejjel lefelé alakú Enterrel bíró billentyűzeteket ISO kiosztásúnak hívják, és a világon a legelterjedtebb megoldás (nem csak nálunk, hanem németeknél, angoloknál, franciáknál, stb.). A lapos Enteres-t ANSI kiosztásnak hívják, és főként csak USÁ-ban és Kanadában használják, meg onnan beimportált gépeken találod, de néhány gyártó magyar kiosztásos gépen is kínál ilyet.

A magyar gépírásszabvány is az ISO-s billentyűzetet használja, amit te keresel, főleg az Ű, Í billentyű helye miatt.

Viszont az amerikaiak meg néhány programozó azért szokták a lapos enteres ANSI kiosztást preferálni, mert akkor a kisujjnak nem kell annyit nyújtózkodnia gépírástartásban az Enterig, könnyebb megnyomni. Igazából megszokás kérdése, meg hogy szabályos (10 ujjas, vak) gépírásra kell-e. Utóbbihoz nem olyan jó, mert akkor az Ű az Enter fölé kerül, az alfanumerikus rész legszélére, ahol kisujjal túl nehéz elérni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

T420 like pure US, repuloekezetekkel -> laposenter. ez eleg kozel van a +4-hez... (oke a mapping picit mas, de fizikailag kozel van) :D :D

Én le tudnám gyilkolni aki kitalálta az egysoros Entert... Nem beszélve arról hogy ilyen esetben az "ű" billentyű, ami az Enter fölé kerül, mindig szélesebb mint a többi billentyű... ugyan miért?? Miért kéne épp ennek az egy billentyűnek szélesebbnek lennie? Valaki a középkorban kitalálta a klasszikus layout-ot, mindenki megszokta, és használta egészséggel, és most néhány intézmény, cég, akármi azzal szórakozik, hogy a bevált dolgokat átrendezgesse: gondolok itt olyanokra, mint például a nyilak lekicsinyítése vagy az Esc gomb alatti billentyű (`~) lekicsinyítése, de az egész F1-F12 sor összezsugorítása. Találkoztam már olyan kiosztással is, ahol a Backspace csak 1 gombnyi széles volt és az "ű" betű volt mellé rakva. Aki 10ujjal gépel, az a pokolba kívánja az összes ilyen "fejlesztést"...

Most rendeltünk K800-as klaviatúrákat, és az üzlet nem tudta megmondani, hogy 1soros vagy 2soros Enterrel van szerelve.... úgyhogy várom a meglepit, de ha 1sorosat küldenek, akkor küldöm nekik vissza a qva anyjukba

Tény, hogy a sok ékezetes nyelvekhez nem való. Az egysoros Enter amerikai találmány, nekik nincsenek ékezetes gombjaik, így nem probléma, ha egy ritkán használt jelet ( \ ) betesznek az Enter fölé, cserében könnyebb a hosszabb Entert elérni az ANSI kiosztáson. Nekünk magyaroknak viszont probléma, ha egy ékezetes gomb nehezen elérhető helyen van, nem véletlen, hogy a gépírásra használt magyar kiosztás is ISO.

Aki viszont nem gépír 10 ujjal, annak mindegy, lényegében csak megszokás kérdése olyankor. Sokáig én is az ANSI US-t preferáltam, még az eredeti IBM PC AT-s időkből, míg nem tanultam meg gépírni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP 🐧

Vicc nélkül kérdeztem. 10 ujjas vakongépelés lényege h. az ember hónapok-évek alatt betanulja a pozíciókat és azért megy gyorsan az gépelés utána, mert nem tudatos, agyat igénybevevő tevékenység. Ha a hülye klaviatúra gyártók pár évente variálják a szarjaikat, akkor mehet a jóember ismétlőtanfolyamra. Feltéve ha még képes megtanulni a keze az új felállást (izom memória vagy minek hívják, és nem korlátlanul újraírható).
--

A párom tanult - és tud is - gépírni. Neki ez semmi gondot nem okozott. Aztán az angol kiosztású laptopján meg tudta tanulni a repülőékezetet is.
A probléma akkor jelenkezik, ha a megszokott környezetet gyakran kell váltogatni. Pedig nem is tudok gépírni. Mondjuk a speciálisan kialakított us repülőékezetről magyar windowsra váltva marha nehezen megy az altgr+Q, a 0 és a zárójelek is máshol vannak. Ilyenkor inkább csak megbeszélem az ügyféllel a feladatot és otthonról megcsinálom.

Inkább az a szomorú, hogy 1000 számítógéphasználóból egy sem tud gépírni. Pedig egy gépírótanfolyam régen a falusi lányok felemelkedésének az eszköze volt.
Ezért egy ismerősöm azt írta elő az alkalmazottainak, hogy az egér legyen baloldalon, a jobbal meg pötyöghetsz. A betanulás 1-2 nap.

Személyes katasztrófám pedig az, hogy tegnap vettem új telefont. (3500Ft ;)) Eddig 3-4 gombnyomással fel tudtam hívni bárkit. Ez mára akár 17 gomb is lehet, de majd képzem magam. ;)

Egyszerűen oldják meg: ISO billentyűzetet vesznek. A M.o.-n kapható billentyűzetek 99,9%-a ISO már vagy 20+ éve. Még az sem baj, ha nem magyar kiosztás, mert legalább a tanulók gépírás közben nem tudnak úgy csalni, hogy lenéznek a billentyűkre. Sőt, néhány gépírós iskola olyan billentyűzeteket vesz, amelyeken semmi a gombokra írva, üres, szitázatlan az egész, megint csak azért, hogy lenézéssel ne csapja be magát senki.

Annyira kell figyelniük a gépírást oktatóknak, hogy ne ANSI billentyűzetet szerezzenek be véletlenül, ezzel az egy soros Enterrel, meg bal oldali hosszú Shift-tel.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP 🐧

"könnyebb a hosszabb Entert elérni" -- ezzel nem értek egyet. Az entert akár parancssor használatakor, akár sima gépírásor egy csomószor le kell ütni. Tehát egy olyan billentyűről van szó, amelyiket könnyen elérhetővé kéne tenni. A kétsoros Entert a jobb csuklóm elfordításával leütöm, jóformán anélkül, hogy "ki kéne nyúlnom" a billentyűhöz. Az egysorosnál jól meg kell nőnie a szögnek a gyűrűsujj és a kisujj között. Nekem egy idő után meg is fájdul a kézfejem az egysoros Entertől.