Antenna Hungária LoRaWAN

Hírolvasás szintjén régóta követem a projektet, de pár napja erőt vettem magamon, és gondoltam kipróbálom a gyakorlatban is. Előre szeretném leszögezni, hogy nincs nagyon Lora-s tapasztalatom, azért is vágtam bele ebbe a kis hobbi projektbe, mert tanulni (is) szeretnék. Regisztráltam itt: https://www.ahrt.hu/hu/fejlesztoknek, tehát van egy accountom amivel be tudok jelentkezni az AH Loriot szerverére. Ezen kívül van egy ilyen devboardom: TTGO T-BEAM.

Arduino IDE-ben próbálkozok, némi olvasgatás után az lmic nevű lora libraryt kezdtem használni, illetve néhány arra épülő példa alapján szeretnék teszt packeteket küldeni az AH hálózatába. Sajnos a neten fellelhető doksik és példakódok szinte mindegyike a TTN (The Things Network) használatáról szól, úgy vettem észre, hogy a Loriotnál használt terminológiák és megoldások egy picit ettől eltérnek. Tulképpen már az alapoknál elakadok, az sem teljesen tiszta, hogy az AH-s dashboardon kapott ID-ket és kulcsokat (euid, appkey, nwskey, appskey) hogyan és milyen formában (pl. milyen byte orderrel) kellene az lmic-el megetetni.

Valaki próbálta már az AH megoldását hasonló hw-vel (occso' kínai rádiómodul + esp alap)? Működhet egyáltalán ilyen eszközzel a dolog? Érdekelnének a tapasztalatok, és ezer kérdésem lenne :)

Hozzászólások

Ez is TTN-re épül sajnos. Ráadásul az AH-nál van egy plusz paraméter (appkey), illetve a byte order továbbra is kérdéses. Pl. az appskey, nwskey esetén a Loriot írja a dashboardon hogy ezeket ne piszkáld, mert AES kulcsok, de pár lmic-es példában mégis csinálnak rajtuk little -> big endian konverziót, merthogy az lmic-nek az kell. Akkor most kell vagy nem? Ha igen, akkor melyiket? Na és a deviceid -t?

Persze nem panaszkodni akarok, jó infó források ezek (van egy csomó egyéb TTN-re épülő példakód, sokat lestem már belőlük), illetve nem lenne annyira nehéz kipróbálni a little/big endian kombinációkat, csak ma nem sikerült még eljutni odáig.

Tervben van még, hogy SDR-el megnézzem, hogy egyáltalán ad e az eszköz, csak hogy a kályhától induljunk a debugolásban.

Nem számít hogy olcsó kínai vagy drága * modul, ugyan azt a lora protokollt beszélik. Ebből kiindulva "(euid, appkey, nwskey, appskey)" az AHIOT szabvány lorawan.
Mielőtt nekiesel, szerintem kicsit jobban el kellene mélyedned a dolog mögöttes működésében, kifejezetten ajánlom az otaa illetve abp szavakat a lorawan kapcsán

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Sikerült végül egy OTAA-s device enrollment, ezt a libet használva: https://github.com/matthijskooijman/arduino-lmic

A byte ordert annak megfelelően állítottam be , ahogy példakód is írja (az appeui és a deveui is little endian). Bevitt az erdőbe, hogy az appkey-el is foglalkozni akartam, illetve hogy nem OTAA-val próbáltam eleinte, mert egyszerűbbnek gondoltam a manuális eszközregisztrációt :)

További öröm, hogy működik itthon is, ráadásul elég hozzá a T-beam board kis botantennája, csak ki kell tenni az ablakba az eszközt :)

Arról esetleg van valakinek infója, hogy milyen kapcsolatban áll az AH a Loriot-al? Tőlük vásárolják az sw-t, mint ügyfelek, vagy hálózati szinten is össze vannak kapcsolódva? Azaz ha pl. regisztrálok egy free usert a Loriotnal, akkor a hozzá kapcsolódó eszközök be tudnak lépni a hazai AH-s LoRaWAN hálózatba is? Gondolom inkább az előbbi, de azért érdekelne a pontos válasz...

Egyelőre a fiókba került a projekt. Pár nap tesztelés után eltűnt a node(?) amire kapcsolódni tudtam, így nem igazán tudtam haladni a fejlesztéssel (ezen a ponton egy fix stringet küldtem, amit az AH webes frontenden láttam is, ezt akartam tovább tákolni valós szenzoradatokkal). Néha a szerver oldali logok alapján elindult az ota enrollment folyamat egy másik (vélhetően sokkal távolabbi) node-on, de úgy tippelem hogy az én oldalamon levő kis érzékenységű vevő miatt ez egy egyirányú kommunikáció volt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a TTGO boardba sikerült egyszer sötétben botorkával fordítva betennem az akkut, és mivel eresztett ki némi mérőfüstöt, így rá kellett jönnöm, hogy nincs benne polaritásvédelem :)

De nem adtam fel, csak egyelőre jegeltem. Ha lesz előrelépés, akkor írok róla bővebben. Mindenképpen szeretném megcsinálni (főleg ha csak egy átmeneti állapot miatt nem ment az a közeli node, ezt sajnos nem tudom), mert jó lenne az otthoni fontosabb szenzoroknak (füstérzékelő, riasztó, stb..) egy másodlagos monitoring kijárat az ISP mellett.

Én most a hétvégén próbálkoztam a dologgal, amikor nyersen LoRa receiver-ként használtam a cuccot, akkor beesett néha egy-egy csomag, de LoRaWAN módon nem sikerült, se az AH, de a TTG hálózatára felmenni, lehet, hogy lefedettségi problémák miatt. Van két eszközöm is, az egyikből faragok egy Gateway-t, aztán meglátom úgy, hogy mire jutok.

Ha tudod, vidd magaddal autóval. Az elején nekem is fejtörést okozott a dolog, mert ugye feedback hiányában fogalmam nem volt róla, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy simán csak nem vagyok elég közel AH-s lorawan node-hoz. Aztán másnap bevágtam a kocsiba, ahol ment egész nap. Hazaérve konstatáltam hogy bizony sikeres volt a teszt, mert az AH-s frontenden szépen lehetett látni a csomagokat. Utána már nyugodtabban raktam bele az időt otthon, és végül a tetőtéri ablakokban sikerült is jelet találni, úgy 1-2 napig, utána eltűnt teljesen. 1-2 hétig még próbálgattam, közben esett be a logba az a nagyon távoli node amit az előbb említettem. Ennek már úgy fél éve, azóta nem foglalkoztam a dologgal, de remélem hogy újra talpra állt az a node, mert ha nem, akkor lőttek a projektemnek (bár nagyobb nyereségű tetőantennával még próbálkozhatok).

A működő kódot este kiteszem majd pastebin-re.

Szerk.:

Kitettem: https://pastebin.com/522CadKq

Válogasd ki ami kell belőle, ez alapvetően a valahol fentebb linkelt lmic lib repojából származó példakód. Egy wifi és egy wifi ota funkciót tettem csak bele, valamint most becommenteltem az AH related dolgokat (EUIs és keys rész).

Felmerült az ötlet bennem, hogy a telkemen elhelyezhetnék pár szenzort (hőmérséklet, ajtó nyitás, ilyesmi), és ha jól értem, akkor AH-n keresztül továbbíthatnám az adatokat a saját fix IP címes szerveremre? Vállalkozó vagyok, így regisztrálhatok AH-nál és 10 szenzorig használhatom, vagy valójában ez azt jelenti hogy 10 eszközöm lehet, eszközönként pedig akár többféle szenzor aminek az adatait belerakhatom a payloadba?

Szerkesztve: 2020. 08. 07., p – 23:11

Van valakinél előrelépés? Gondolkodtam én is pár szenzor beüzemélésén. Kellene 1db a villanyórához, 2db a gázórához (az egyik a szomszédé) és gondoltam hogy a víz aknába is letennék egyet.

Kamererákat lehet rákötni? erről van valakinek tapasztalata?

Fentebb olvastam, hogy ajtó nyitás érzékelőt is lehet rákötni. Az is jól hangzik:)

Játszottam a dologgal, de ahol vagyok, onnan nincs rálátás gateway-re, magamnak csináltam adó-vevő blokkot, az megy jól, hivatalos gateway beüzemelésével nem akartam szopni.

Kamerára esélytelen, szenzorokra is kérdéses, hogy jó-e, függ attól, hogy mekkora bitrátával sikerül kommunikálni és mennyi a kommunikáció overhead, mert 1% adásidőt "rabolhatsz", nekem 1 kbps alatti sávszélességgel ment 200 méteres távolságból, azaz átlagosan másodpercenként tudsz küldeni maximum 10 bitet. Nyilván jobb antenna jobb helyzetet hoz, de 200 méteren még a Wifi is működőképes.

Nem tudom mi lenne a pontos design, de vízóraaknából biztosan nem fogsz tudni kapcsolódni. Ha van a közeledben node, a föld alól akkor se fog menni. Olyat persze lehet, hogy magasabb pontra teszel fel antennát + helyi adatgyűjtő lorawan eszközt, és arra csatlakoztatod a helyi szenzorokat kábellel vagy egyéb helyi wireless megoldással.

A gázórára meg ne tegyél semmit, ha nem akarsz a nyakadba évekig elhúzódó pereket. Nincs az a jófej leolvasó/ellenőr, aki ne jelentené le amint meglátja, és ha nem nagyon jó fej, akkor a rendőrt is rádhívja azonnal. Van erről pár sztori a ph-s IOT topicban sajnos.

Hogy, a közhangulati klasszikusan fejezzem ki magam, ha nem tudod akkor nagy bajban vagy, ezt neked kéne tudni :D

Komolyan meg minden közszolgáltató vagy állami szerver vagy azok jelentős része még mindig a szocializmusban él agyilag és előre köszönd meg, hogy kereshetnek pénzt rajtad :(

Nincs az a jófej leolvasó/ellenőr, aki ne jelentené le amint meglátja, és ha nem nagyon jó fej, akkor a rendőrt is rádhívja azonnal. Van erről pár sztori a ph-s IOT topicban sajnos.

Nem kell igazából törődni ezekkel, ha amúgy minden rendben van. Nekem is van fotodióda, amivel a LED felvillanást számolom, leolvasó kihívta a műszaki ellenőröket, azok megnézték a sértetlen vezetékeket és plombákat, elnézést kértek és elmentek. Ők is jól tudják, hogy semmi nem tiltja, hogy egy fotodiódát tegyél a mérő elé. Most a három fázis miatt áttérek egy Shelly 3EM-re, mert azzal fázisonként tudom mérni a fogyasztást.

E.On esetén is ki van adva a parancs a leolvasóknak, hogy bármi szokatlan dolgot jelezzenek, kijönnek a műszaki ellenőrök és ilyenkor lepattannak, ha a plombák sértetlenek. Nem kell magyarázni az igazad, vannak jogaid, átéltem már, nem kell befosni.

Amúgy meg nőjön be az orra lika a szolgáltatóknak is, hogy nem tudnak kiadni egy protokollt, amivel be lenne tömve az ilyen balfasz amatőrök szája és koncentrálhatnának azokra, akik tényleg lopják például a delejt, mert a méretlen szakaszt alig ellenőrzik.

Én simán tudtam volna lopni az áramot ott, ahol bejön a légkábel, soha nem ellenőrizték, hogy sértetlenek-e a vezetékek. A múlt héten végre elkészült a három fázisú bővítés, földkábellel, ott úgy ment, hogy jött egy mandró, kék festékkel felfújta a nyomvonalat, három hétre rá jöttek munkagéppel, kiásták a nyomvonalat, beletették a földkábelt és egy kis mellékesként odatehettem mellé egy másik csövet, ahol majd az internet szolgáltató tudja behozni a dolgait, hogy az se légkábel legyen. Na, ez a földkábel nem volt rákötve az oszlopon egy hétig a delejre, ha kedvem lett volna, akkor kiásom, szépen nyugodtan rácsatlakozok egy saját dróttal, visszatemetem és észre nem veszik, hogy az óra elől viszem a villanyt, amíg nem vagyok nagyon pofátlan és nem csökken drasztikusan a fogyasztásom. Az életben nem ássák ki újra, hogy sértetlen-e.

Miért kevered ide folyton a villanyórát? Ezt csak te írtad, alapvetően ebben a subthreadben mindenki gázóráról írt, és az a körüli lehetséges problémákról. Sokkal jobban rágerjed a szolgáltató, mert egyrészt a biztonsági kockázat is nagyobb, másrészt ezek az órák szabadon hozzáférhetőek a user számára, aggathat rá bármit, gázlopó csodamágnestől kezdve a flottul megcsinált reed relés számlálóig. Szóval ők nem fogják beérni egy sértetlen plombával.

El kell olvasni a vonatkozó törvényeket és betartani azokat. Ennek ellenére elindulhat egy jogi folyamat, de ha te betartottál mindent, akkor a jogi út közben és a végén is ártatlan vagy. Te kevered az elindított műszaki ellenőrzést és jogi utat azzal, hogy tilos.

Ez igy azert csusztatas... Meg lehet ezt oldani, van par sztori Ph! okosotthon forumban, akik megcsinaltak. Annyi a dolgod, hogy mielott folszereled, kihivod a gazos muszaki ellenoroket. Kijonnek, megnezik mit csinaltal, adnak egy lepecsetelt papirt, amit meg kell mutatnod a gazora leolvasonak, ha kukacoskodik.... En is elkezdtem ezt anno (aztan nem fejeztem be...) eljutottam addig, hogy beszeltem is a gazosokkal, tok jo fejek voltak, mondtak h segitenek szivesen.

 

En a villanyoraba tettem a redonyvezerlest, azt is mondtak sokan, hogy bele fognak kotni, de mivel az az EMASZ kollega csinalta az erosaramot (maszekban) aki az ellenorzest vegzi, nem izgulok.. :) (mondta is nevetve, amikor vegzett, hogy "na akkor majd ide is johetek ki, amikor jon a leolvaso :D ")

Ugyanarról a ph topciról beszélünk. 1db ilyen sztori van, OJB tollából. Keresd vissza, vagy 1-2 évet szopott vele, levelezgetés, az eszköz részletes műszaki specifikációjának, kapcsolási rajzainak beküldése, folyamatos csesztetés, érdeklődés, stb... Azért nem adta csak fel, mert piacra szánt terméket szeretett volna fejleszteni. Végül a reed-es megoldást neki se engedték, csak optikait.

Jó kontraszt a másik ottani fórumtárs, akinek nem rémlik a neve: ő úgy szívott "csak" fél évet a dologgal (bíróságra járás), hogy amikor a leolvasó hívta a rendőrt meg a "gázkommandót", akkor azonnal le tudott akasztani a szögről egy ügyvédet és egy villamosmérnököt akik szintén oda tudtak menni a helyszínre segíteni, tanúskodni, szakérteni.

Nem tudom mi lenne a pontos design, de vízóraaknából biztosan nem fogsz tudni kapcsolódni. 

Az antennat el lehet helyezni ugy, hogy jo legyen.

A gázórára meg ne tegyél semmit, ha nem akarsz a nyakadba évekig elhúzódó pereket. Nincs az a jófej leolvasó/ellenőr, aki ne jelentené le amint meglátja, és ha nem nagyon jó fej, akkor a rendőrt is rádhívja azonnal. Van erről pár sztori a ph-s IOT topicban sajnos.

Fura. Mondjuk le lehet venni ha jon az ember :) Lattam amugy egy uj epitesu hazban egy okosmerot, ami a szolgaltato oraja utan lett felszerelve, valami hasonlo volt: https://www.sagemcom.hu/hu/energia-telekommunikacio/okos-meres/okos-gazmero

Ha már feljött a topic, akkor ide kérdezek: hegy-völgyes, erdős terepen pl. lefedhető-e vele egy 10-15km-es kör úgy, hogy magaslati pontokra kirakok 1-2 (max. 3) saját központi node-ot?

(még csak elmélkedem, de úgy vélem, az intenzív, de időszakos használat miatt ez üzemeltetés szempontjából gazdaságosabb lenne számomra, mint a publikus hálózat használatáért fizetni)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Most megint elő akartam venni a LoraWan node-omat, de nem érem el az AH Loriot szerverét? (ah1.connectmedia.hu) Időközben lelőtték? Tud valaki valamit?