Mi Box S 4k - teszt

A legtöbbet használt KODI -m elkezdett fagyogatni, és furcsa tüneteket produkálni. Nem tudom, hogy a hardver (öreg esprimo desktop), vagy a szoftver miatt (ubuntu), de inkább visszafokoztam házi NAS-nak, annak stabil :)

Felületes utánajárás után a Xiaomi Mi Box S 4k -t vettem meg, mert a márka errefelé sem ismeretlen, és meglepően olcsón adják (20-22k bruttó). Ami elsősorban érdekelt, hogy legyen benne beépített chromecast, ne valami egyedi stack legyen (ilyenem már volt egyszer, és katasztrófa volt az egész), és lehetőleg minél "hivatalosabb" android tv stack legyen rajta.

Az alábbiakban csak a számomra fontos szempontokat és ficsőröket emelem ki, ennél sokkal több is tud azért. A tv amire raktam sima 1080p plazma, amin HDMI már van, viszont az azóta megjelent dolgok közül semmit nem tud (pl. HDR), de ez nem is baj :)

Filmeket néztünk eddig a Youtube, az HBO GO app és a KODI segítségével (1080p mkv -k főleg), mindegyik akadásmentesen, szépen jelent meg.

Szoftver:
+ android tv, ennek minden előnyével (pl. beépített chromecast sink, így nem kell két külön HDMI -t elfoglalni és a régi chromecast nyugdíjazható)
+ rendes play store, és abban csak olyan appok, legalábbis tapasztalatom szerint, amik irányíthatók így érintőképernyő nélkül is
+ van HBO GO, Netflix, Youtube, Spotify Connect (ami sokkal gyorsabban kapcsolódik és kezdi el játszani a zenét, mint az eddig használt chromecast), meg mindenféle ismert streaming szolgáltatáshoz app. Az ezek közötti váltogatás, meg az egész rendszer pattogós, gyors. Vannak persze játékok is, ezek is szépen mennek.
+ sőt van KODI is, egyenesen a play store-ból. A lokálisan tárolt tartalmak esetén megmaradtunk ennél, csak már a Mi Box futtatja :) Ez a KODI egy teljes értékű build, ugyanúgy néz ki, ugyanazt tudja, és ugyanazokat a kiegészítőket képes telepíteni mint a "sima". Tetszett, hogy a :8080 -as port engedélyezésével az androidos remote appokkal is lehet irányítani, mint eddig, de akár Mi Boxos távirányítóval is
+ a felület letisztult, egyszerű és gyors. Volt 1-2 app, amit biztosan nem fogok használni (pl. play store zenék, videók...) ezeket, mivel egy sima androidról beszélünk, le lehetett simán tiltani. Egy kicsit furcsa volt nekem, hogy az alkalmazások letiltása után még kézzel kellett a főképernyőről eltakarítani az engem nem érdeklő részeket (pl. netflixes vagy google filmes ajánlások), de ezeket is korrektül el lehetett takarítani
+ tetszik az is, hogy mivel egy kicsit távolságtartó vagyok a google-től, lehet szorítkozni a random pistaJóska fiókkal arra, hogy csak az ingyenes appokat töltsem le a play store-ból, a többi hátborzongató dolgot (pl. google assistant) le lehetett szépen tiltani, illetve a főképernyőről letakarítani mindenféle reklámot és ajánlást.
- az első bekapcsolásnál lefutó google-ös varázslót nem sikerült a távirányítóval végigvinni, mert a fiók létrehozásakor választható plusz lehetőségek (pl. youtube előzmények mentése [nem], app adatok mentése [nem],.. stb) végiggörgetése után nem tudott elmenni a tovább gombig, ezért bedugtam egy egeret és azzal kattintottam rá :) De azóta nem volt mással gond.

Hardver:
+ a doboz kicsi, elegáns, nem világít vagy villog
+ van benne BT chip, és képes a BT gamepad -eket pillanatok alatt párosítani. A PS4 controllerem simán felcsattant rá, amit egy gyors Asphalt Airborne teszttel meg is néztem :)
+ nem volt időm alaposan tesztelni, de megy a steam link, az említett ps4 controllerrel együtt. Sajnos jelenleg a laptop meg a Mi Box is wifin van, így viszonylag siralmas a kép (kockás és néha beakad), de már úton van az usb ethernet adapterem :)
+ a távirányító kicsi, szép, és rádiós, így a dobozt akár el is lehet dugni
+ (nem teszteltem, de tud HDMI-CEC -t is)
+ a beépített wifi egész jó, átviszi az 1080p -s filmeket is, de a steam link meg a biztonság kedvéért kábelre fog átköltözni
- van egy usb -s kábeles trust gamepad-em, amit hiába dugtam rá, semmi nem történt, pedig használtam már Linuxon (de a PS4-es simán ment)
- nincs rajta ethernet csatlakozó, viszont rá lehet tenni usb-ethernet adaptert
- a távirányítóhoz nem adták hozzá a két darab AAA elemet

Weboldal: https://xiaomi.hu/termek/xiaomi-mi-box-s-android-set-top-box/

Összességében rengeteg ficsőrt kaptam ezért a viszonylag kedvező árért, így bátran tudom ajánlani.

Hozzászólások

A Steam link a standard, android storeban levo steam link beta?

Update: a PS4 controller csatlakoztatása ugyan gyerekjáték volt, de egy idő után láttam hogy azért vannak gondok (mászkálok jobbra-balra és néha beakad, hiába engedem el a gombot). Gondolom driver :|

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Smart Youtube app a barátod ;) A HDMI CEC megy rendesen, a TV távirányítóval lehet matatni a menükben, a táp-sync idegesítő, amikor pl. kikapcsolnád, hogy átválts másik videóbemenetre s ő lelövi a TV-t, de bekapcsolva marad olyankor, lehet élni vele..
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

"amikor pl. kikapcsolnád, hogy átválts másik videóbemenetre s ő lelövi a TV-t,"

Hmm, itt mire gondolsz? Nem szoktam kikapcsolni a mi boxot. Van saját HDMI bemenete, a többi dolognak meg szintén saját, nem kell kikapcsolni vagy átdugni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Szerkesztve: 2019. 12. 16., h – 10:25

Használod most már pár hónapja. Leírnád a tapasztalataid? Köszönöm!

Hűűű bocs, ezt észre se vettem :) Röviden: fasza. Hosszabban: fent van a HBO GO, Youtube és Kodi app (mindegyik a sima play store-os változat), kedvtől függően mindhármat használjuk, és mind a három gyönyörűen megy. Egyáltalán nem bántam meg. Még játszhatnék is ha lenne időm rá, csak egy Xbox One kontroller kéne, mert az szépen megy vele Bt -n :) Múltkor amikor itt jártak tesómék a kicsivel, gyorsan felrántottuk a Netflix appot, beléptek az userükkel és bedobtuk a Peppa Malacot neki, az is simán és jól megy :)

Eddig bármit ettem vele, megette szépen :) A hivatalos streaming appok nyilván, de a Kodi is. Az USB ethernet is stabilan megy, hónapokkal ezelőtt dugtam össze, azóta rá se néztem. Ha egy negativot kell irni akkor a távirányító nagyon érzékeny, ráadásul rádiós, mi meg rendszeresen ráülünk mert a kanapén hever, és akkor ugrál fel-alá a menüben, de ez a mi hibánk:)

HBO Go, Plex, VLC szépen megy, előbbinek annyi a baja, hogy a felirat mögé nem tesz hátteret, de ez nem a doboz hibája. Netflixről nem tudok nyilatkozni, azt tudja a tévém alapból, a dobozon nincs beállítva.

Annyi nyűgöm van vele, hogy mivel nem lehet kikapcsolni, folyamatosan megy, és a fene tudja, miket művel néha a háttérben, így előfordul, hogy amikor leülnénk nézni valamit, egy diavetítés lesz az egész UI, olyankor restart, és vígan megy.

VLC helyett menjen a Kodi, abban szép a felirat gyárilag is, plusz állítható.

"Annyi nyűgöm van vele, hogy mivel nem lehet kikapcsolni, folyamatosan megy, és a fene tudja, miket művel néha a háttérben, így előfordul, hogy amikor leülnénk nézni valamit, egy diavetítés lesz az egész UI, olyankor restart, és vígan megy."

Ezt nem is értem - én ~négy hónapja nem kapcsolom ki, a legtöbb amit megteszek hogy stoppolok az aktuális appban, mindegy hogy melyik az. Legközelebb meg folytatjuk. Egyébként ez egy Android, ha röviden megnyomod a power gombot akkor "elalszik", ez hatással van az alkalmazások lifecycle-jére is. A videolejátszók pl. elalszanak. Maga az eszköz pedig egy idő után átvált chromecast default screenre, szerintem ez is háttérbe küldi a többi appot. Magyarul semmit sem csinál.

A diavetítős dolgot második gondolatra megértettem, az elaltatott android app éledezik, ha vársz 10-15 másodpercet akkor helyreáll. A kodi szokott egy kicsit bambulni, de mindig rendbejön.

ha vársz 10-15 másodpercet akkor helyreáll

Vagy nem. Tipikusan, ha amikor kikapcsoltam, a Plex futott, és újra elé ülök, azzal nincs gond. De ha HBO-t akarok, akkor az akad. Vagy fordítva. Arról már nem is beszélve, ha utoljára a gyerek SuperTuxot tolt… Sőt van olyan, hogy amikor látszólag helyreáll az HBO Go elfelejti a tokenjét, a Plex nem találja a szervert. A reboot sincs egy perc, és utána minden stabil. :)

(A meglepő, hogy ha ide-oda kapcsolgatok az appok között, semmi baja nincs, csak akkor, ha állt egy ideig, ami akár egy hét is simán lehet.)

Még játszhatnék is ha lenne időm rá, csak egy Xbox One kontroller kéne, mert az szépen megy vele Bt -n :)

Nekem is van egy Boxom, sajnos a játékok legnagyobb része meg sem jelenik a Store-ban, Humble Bundle-ről származó cuccokat próbáltam kézzel felrakni, de vagy a kontrollert nem kezelik, vagy gyenge hozzá a proci. De a RetroArch, és azon az 1943 megy, nekem az elég :D

Egyébként Logitech F710-zel tolom, simán bedugtam egy USB hubot, abba a kontroller vevőjét, egy vezeték nélküli billentyű/egér párost, meg egy 64 GB-os USB-drive-ot, azon vannak a játékok.

Szia! Kodi témában kérdeznék. Van pár vinyóm, és a kérdés hogy megoldható-e hogy a Kodi által letöltött borítók, leírások, stb, azon a vinyón legyen amelyiket éppen betettem a HD rackba, s ne a boxon tárolódjon?