[Solved] Ellopott auto

Multheten szabalyosan parkoltam le az automat a IX keruletben a lakasunk mellett. Hetfon reggel mar nem talaltam a helyen.

Hogy ne csinaljak magambol bolondot, azert megneztem a helyeket ahol parkolni szoktam, hatha csak nem jol emlekszem, de amikor a GMaps timeline alapjan is egyertelmu volt, hogy jol emlekszem, hivtam a rendorseget...

Ott azt mondtak, hogy azert elobb hivjam fel a IX koztereseket, hogy nem-e lett elszallitva. Bar szabalyosan parkoltam, eroltette a no, igy felhivtam oket. Ott azt mondtak, hogy nem szalitottak el, meg amugy is azon az utcan a fovaros szallitja el az autokat. Hivtam oket is, semmi.

Parkolasi engedelyem van, le van adva telefonszamom, cimem, igy azt gondoltam, hogy a keruleti kozteresek felhivnanak ha valami gond lenne.

Majd ujbol a rendorseg ... Kerdeztek, hogy latok-e a helyszinen uvegdarabokat vagy barmit ami az autom resze. Mondom meg nem neztem eleg NCIS-t, de szerintem nincs itt semmi... Mivel nem ertek a lovakhoz, mondtam, hogy jojjenek ki, nezzek meg a kamerakat stb. de mondtak, hogy azt majd ok a jegyzokonyv utan intezik. Hat elcammogtam. Ott kb. 5x megkerdeztek, hogy tuti, hogy jol emlekszem? Kozben ok is felhivtak a koztereseket, ugynazt az infot kaptak. Valoban emlekszem ra, oda alltam? Lassan de biztosan felvettek a jegyzokonyvet. De tuti, hogy oda allt?

Elhiszem, hogy az esetek nagy resze ilyen egyszeru, de na ... Percre pontosan meg tudtam mondani, hogy mikor alltam oda es utana hetvegen otthon voltunk, az egesz csalad betegen.

Ahogy kimondtam, hogy van CASCO, kb. ugy voltak vele, hogy akkor mind1. Persze nekunk meg igy is jelentos a kar es a 2 gyerekules es par cucc ami benne volt azt senki nem fogja kifizetni :/

Ma reggel indulok a buszhoz, mondom teszek egy kort a kornyeken, hallottam mar olyat, hogy pihentettek az autot par utcaval lentebb, hatha ... 2 utcaval lentebb ott all az autom, nem hittem a szememnek!

Rendorseg hiv ... menjek be, erre mergesen mondtam, hogy nem fogok, jojjenek ki nezzek meg, nem en alltam ide. "Na, jo, akkor kuldok egy jarort, de sok ido lesz mig kier!"

Kijott ket rendor teljesen idiotanak neztek, majd 5x megkerdeztek, hogy tuti nem en alltam-e ide. Kijottek a technikus kollegak, akik megint figyelmeztettek, hogy ha kiderul, hogy en alltam oda akkor megutom a bokamat, hatosag megtevesztese et cetera...

Mondtam, hogy kifizetem a rendorseg munkajat meg minden, nem en alltam oda, soha nem alltam meg meg ott...

Most, hogy azt kellett bizonyitani, hogy en vagyok a f*sz azonnal bementek a kornyeken levo boltokba, hogy megnezzek a kamerafelveteleket. Tegnap persze ba*ztak barmit csinalni, a kornyeken ezek szerint szet se neztek.

Tobb kamera nem mukodott, de az egyiken latszott, hogy egy kozteres trailer vitte el az autot, allitolag burkolatfestes miatt (?), bar nem tunik ugy, hogy ott barmi festes tortent volna...

A holgy aki tegnap b*szott megnezni a nyilvantartast rendesen, ma mar megtalalta. Azt mondta, hogy tevedett de en nem mondtam, hogy szabalyosan parkoltam azert nem nezte meg a masik nyivantartast. Pedig mondtam. Szerinte ezzel igy elnezest kert, mondtam, hogy szerintem nem es en nagyon haragszom ra ezert. Erre nem kert elnezest, kozolte, hogy nyugodtan panasszal lehet elni ... Be se mutatkozott, igy elkertem a nevet, kertem a hivas azonositojat, mondta, hogy ja az nincs. Azt mondta van felvetel, de nem mondta be semmi/senki, hogy rogzitenek a beszelgetest, ami eleg fura...

Ok a parkolasi engedelyes adatbazishoz nem fernek hozza, "az mas divizio" monda O, igy nem tudtak felhivni :S

Allitolag kiragasztottak az egyik oszlopra (van rola kep is), hogy hova szallitottak at, ezt a rendorok sem talaltak, igy azt javasoltak, hogy tegyek panaszt.

Mivel az auto (meg) a lizingceg neven van, igy en nem tudom leadni a telefonszamomat a nyilvantartonak, igy ilyenkor szerintuk senkit, sehogy nem kell ertesiteniuk az athelyezsrol. Mivel nincs birsag, athelyezes tortent, igy semmilyen rendszerbe nem kerul bele az info, hogy elvittek/athelyeztek.

Szuperul elment egy csomo idom, vettem berletet mas hanyagsaga miatt :S Nem tom van e ertelme idot elverni es panaszt irni, szerintem hagyom a fenebe, mar elmondtam a holgynek telefonon amit akartam...

Lessons learned:

  • ha a sajat neveden van az auto, akkor add le a teloszamodat a nyilvantartonak, ha nem akkor szelvedore tedd ki parkolaskor
  • senkit nem erdekel mar ha valami vinnyog, a gyari riaszto nem eleg jo, noti kell arrol ha megmoccan/helyet valtoztat az auto/valaki piszkalja
  • kell egy nyomkoveto kulon akksival, olyan szolgaltatasal ami szol ha meszakad a "kapcsolat", a profik GSM blokkolokkal jarnak (https://www.traccar.org/)
  • ellenorizd a kulcsot milyen encryptalasi technikat hasznal, mivel torhetoek (https://kasper-oswald.de/wp-content/uploads/2013/03/paper.pdf) ha be tud ulni a tolvaj az autoba, mar egyszeru dolga lehet, sajnos vannak autos 0-day -ek
  • hallani lehet arrol, hogy szervizben megmokoljak az immobiliser-t / lemasoljak a kulcsot (valahogy) es tobb honap mulva viszik el az autot, igy kell valami alternativ, nem gyari vedelem (pl. Pajzs)
  • kell valami cloud based video security az autoba pl: https://owlcam.com
  • sokba kerul itt a fovarosban, de zart helyen kellene az autot tarolni

Ha osszeadom ezeket, akkor a sok cucc tobbe kerul mint a CASCO onresz, de talan meg mindig megeri...

Hozzászólások

"..A hivatalok lassúak a nemzet kilábal?
Tele vannak mind vén besavanyodott picsákkal
Bürokrata szervekkel kapcsolom a kollégám
Az az elv csináljuk ezt is fos bénán"

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Döbbenetes és röhejes amit ezek a rühös csinovnyikok eljátszottak veled és te még olcsón megúsztad, mert legalább megtaláltad az autódat.

De nézd a jó oldalát, annyira szívén viseli az önkormányzat a jólétedet, hogy állítólag a Fidesz és az MSZP békét kötött, és most vállvetve dolgoznak a parkolási rend javításán. Mi ez, ha nem eredmény? :D

Egyszer nekem is odébbtették az autómat éjszaka. Reggel arra keltem, hogy a szomszéd anyázik, hogy hogy mertem a kocsibeállója elé állni, nem tud kiállni :-). Gondolom megzavarták a tolvajt, vagy valamitől megijedt. Az lett a vége, hogy én kértem elnézést :-)

Még jó ha nem a rendőrség találta meg a kocsit két utcával arrébb! Jöttek volna a hatóság félrevezetésével, vagy ki tudja mivel...azt' bizonyítsd be h nem Te álltál oda! Mondjuk az is milyen már, h ilyenkor nem nézik meg alapból a környéket!
Őrült egy sztori!

A hab lett volna a tortán, ha van az ablaktörlőbe tűzve egy marék mikulás-csomag...

Ez a sok negativum...

Valaki irjon mar egy sztorit, hogy az ellopott autojat a rendorseg megtalalta es visszahozta.

Hogy nehogy tul egyoldalu legyen, nalunk 2 kocsit loptak el (egyiket 2 naposan). Egyiket se talaltak meg.

Szoval most jojjenek a sztorik, hogy kinek talalta meg az ellopott kocsijat a rendorseg!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazabol itt nem is a rendorseggel van baj. Ha athelyez vagy elvisz az onkormanyzat egy autot, akkor nem az lenne a logikus, hogy bekuldik a rendorsegi rendszerbe es akkor mar telefonon el tudjak mondani, hogy mi tortent?

Lefoglaltam x oraig a rendorseget, generaltunk egy csomo papirt ... na nem jol mukodik a rendszer :D

Inkább azt látom logikusnak - abszolút minimum szinten - , h ilyenkor a közútkezelő/közterületizé/önkormányzat [KKÖ] már napokkal korábban kitacepaozza h Hékás ne parkolj itt! Festés lesz! . Illetve h az adminisztrátor képes agyilag addig eljutni, hogy ha már két külön adatbázis van, akkor a telefonáló kérdésére mindkettőben utána néz az autónak.

De az sem tartanám ördögtől valónak, ha a KKÖ kötelezve lenne ilyenkor a tulajdonos felkutatására és értesítésére. Ebben már amúgy is lehetne gyakorlatuk a bírságolásokból eredően.

Lehet, hogy raktak ki ilyet, de en mar nem mentem vissza az autohoz utana. Az, hogy felkutassak, mondjuk egy ceges auto eseteben kb. lehetetlennek tartom.

Viszont azt, hogy illetve nem szolnak a rendorsegnek/segelykeronek, ahol logikusan elso korben keresni fogod az gaz. A tajekoztatas lassu formajat se hasznaljak, levelet sem kuldtek ki, mert szerintuk ez igy rendben van. Kiragasztottak oda valamit, amit lehet az elso reszeg ember letepett, vagy ki se ragasztottak.

Oké, rosszat írtam. Inkább meg kellett volna tiltani a parkolást a festés napjára, és erről a változásról kellett volna kitenni az értesítést. Ilyet szoktam is látni néha.

Rendőrségnek nincs ezzel dolga. Az egyéni szoc probléma, h reflexből őket hívod. Nehogy már nekik kelljen tájékoztatást adni, mert x hatóság nem boldogul a saját adatbázisaival!

Megint felhívtad? Elszánt vagy :-)
Hát meglep, ha így van. Még jó h az Autóklubnak nem kell róla tudni!
Ha összeállt a kép akkor inkább nem bolygatom.

Volt valami olyan sztori - frankon megtörtént - h asszem Angliából kocsival ment egy fickó a sörfesztiválra Münchenbe. Ott bebaszott majd amikor magáhoztért fogalma nem volt róla h hol hagyta a kocsiját. Kénytelen volt nélküle hazamenni. Aztán majd egy évig járt vissza minden szabadidejében, h bejárja a müncheni utcákat a kocsit keresve. Végül meglelte a szomorúan poros kocsit. Nekem kicsit felsejlik a történet mögött egy [kis ideig hátrahagyott] zsémbes, angol asszonyság is.

De ha a festési tendencia növekszik, akkor lehet h a jövőben majd hozzászokhatunk az olyan osztandó facebook bejegyzésekhez is, h pl. utoljára itt és itt parkoltam le a papagálysárga citroenemmel, nem látta valaki hova vitték?

Esetleg lehet olyan h trailerre emeléskor elkezd vékony csíkban gyorsan száradó festéket csepegtetni az útra. Akkor csak követni kell a vonalat. Vagy elküldi a GPS tracket, amikor lepakolják.

Azert a rendorseg is megtalalhatna egy utcaval arrebb levo autot, adatbazis ide-vagy-oda.

De nem a te eseted erdekelne. Hanem van-e a hup-on olyan felhasznalo, akinek a kocsijat elloptak, es a rendorseg megtalalta es visszahozta neki.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Volt kollegaval tortent meg, hogy elloptak a piros skodajat. Regi auto volt, nem is ertette, kinek kellhetett, par honapig nem jott semmi hir, majd hivta rendorseg, hogy megtalaltak az ilyen es ilyen rendszamu, ilyen es ilyen tipusu (elobbi adatok stimmeltek) _kek_ autot :D

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

És mi volt a megoldás? Éveken át kék autót hajtott, de rosszul emlékezett a színére?
Átfestette, elfelejtette, és azóta nem találta?
Valaki ellopta és átfestette?
A rendőrök rosszul látták a színét?
A kocsi bal oldala piros, a jobb oldala kék, hogy ellentmondásba keveredjenek a szemtanúk?

Valoszinuleg a tolvaj festette at - az mar csak GTA-szintu talalgatas, hogy
a) miert egy ocska regi skodat lopnak el
b) miert festik at
de a vegleges kovetkeztetes, hogy valoszinuleg menekulesre kellhetett nekik a kocsi

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

En pedig ezt:
https://f-droid.org/en/packages/com.github.axet.callrecorder/

Telefonfuggo, hogy engedi-e, a hivott fel hangjat is rogzitse.
Oneplus-on nem mukodott*, Nokia 8-cal kristalytiszta, es nagyon kellemes visszahallgatni.

*: Igazabol baromi halkan ott volt, audacity-val fel lehetett erositeni annyira, hogy
ki lehessen tippelni mit is mondhatott a masik fel. Neha jol jott. De fasorban sincs a Nokia 8-hoz kepest.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lassan de biztosan felvettek a jegyzokonyvet. De tuti, hogy oda allt?

Hallottam történetet, ahol 2 órán át felvett jegyzőkönyv után jutott az ember eszébe, hogy ja, előző nap nem is ott állt meg az autóval.

Valószínű azért kérdezték ennyiszer, mert gyakori.

Amúgy én kétszer futottam bele ehhez hasonló esetbe, mindkétszer az lett a vége, hogy fizetnem kellett.

Az egyik esetben az utcánkat újították fel, először a páratlan oldalon nem lehetett parkolni, aztán hirtelen a párosra váltottak. Erről úgy értesültem, hogy kimentem reggel a házból, és láttam, hogy nincs ott a kocsim + az összes többi kocsi is eltűnt.
Na, rögtön feltételeztem, hogy nem egy nagyon hatékony kocsitolvaj bandával van dolgom, de nem tudtam, hogy hol az autó. Rendőrség, ott telefonálgattak, és végül megmondták, hova szállították el. Busz, elmentem a telephelyre.
Ott azt közölték, hogy hát kitették a megállni tilos táblát még előző este, és utána reggel elvitték az összes autót. Ezért, mivel megállni tilos alatt volt a kocsim, fizetnem kell. Hiába mondtam, hogy bazze, nem láttam semmi táblát, megálltam a saját házunk előtt, ahol mindig is, egy csomó másik kocsi között, ez nem volt mentség.
OK. Jobban kellett volna figyelni.

A másik még szebb. Leparkoltam az autót a szomszéd utcában. Hazamentem, reggel taxi, reptér, másik ország. Egy vagy két hét múlva pénteken haza repülő, taxi, alvás. Szombat reggel megyek az autóhoz, hát azt látom, hogy kerékbilincs van rajta és nem 45 fokban átlósan, két első kerékkel a járdán áll, mint az összes többi autó, hanem az úttesten van, a járdával párhuzamosan. Én persze úgy hagytam, hogy két kereke a járdán volt.
Körülnéztem, semmi tiltó tábla, semmi olyan, amit nem vettem esetleg észre.
Elmentem a közterületesekhez, gyakorlatilag azt mondták, hogy őket nem érdekli, vagy fizetek, és akkor leveszik a bilincset, vagy marad. Mivel nagyon mentünk volna már, fizettem. Vissza az autóhoz. Jött az ember, kb. egy óra múlva, nézi az autót, kérdezte, hogy megpróbáltam vele elindulni? Mondtam neki, hogy nem. Annyira azért nem vagyok hülye.
Kiderült, hogy a járdát javították, ezért kitettek oda, miután odaparkoltam, egy megállni tilos táblát. Ezután megbilincselték az autót, mert tilosban parkolt. Ezután jöttek a munkások, akiknek a kocsi útban volt, ezért megemelték és levették a járdáról. Aztán elvitték a tiltó táblát is. Az autó meg a bilincs viszont maradt.
És mindenki szerint ez így rendben is volt.

Szóval igen. Garázs. Az jó lenne. :-)

Az irodában fizetni kellett, ezután kiküldenek valakit, hogy levegye a bilincset.
Én visszamentem az autómhoz, és vártam a bilincses embert.
Amikor megérkezett (kb. egy óra múlva), feltűnt neki, hogy az autó hülye pozícióban áll, és megkérdezte, hogy vajon úgy került-e oda, hogy megpróbáltunk elindulni a bilincs ellenére. Gondolom úgy gondolta, hogy nagy gázzal lejöttem a járdáról, aztán a bilincs megfogta az autót.
Vagy valami.

Minden esetben szepen inditgattam volna hobbibol pert is akar.
Peldaul, ha bizonyitani tudod, hogy tol, ig nem tartozkodtal az orszag teruleten, akkor kalapemeles mellett torolniuk kellett volna mindent. Termeszetesen mindez nem automatikus, rugni kell a burokratakat, etc... Itt sokan legyintenek es inkabb kifizetik. Erre nagyon sok helyen hajaz is a rendszer, el nem hiheto, hogy mennyien nem hajlandoak mozdulni es inkabb fizetnek.
En az utolso 1200 forintert is szetszivatom oket mosolyogva.
Kerdeztek mar tobbszor, hogy ennyire raerek, meglepodtek amikor mondtam, hogy igen es ha nem latnak akkor en most is "dolgozom". :)
Nehany helyen, mar ha felveszik a telefont es annyit mondok, Csokolom, mar neven szolitanak viszont es kerdezik, hogy milyen erdekesseggel fogom oket szorakoztatni.

Az athelyelyezesert ilyenkor nem kell fizetni, viszont lett koltsegem azzal, hogy nem volt meg az autom, elment ket szabadnapom vele stb ... Persze orulok, hogy megvan meg minden, de egyben duhos is vagyok, hogy valaki trehanysaga miatt tortent ami tortent...

Nezhetnem a jo oldalat, de most picit betelt a pohar, mert sok ilyen volt az utobbi 1-2 honapban... Mivel idokozben kiderult, hogy valoban mulasztas tortent, igy lehet egy levelet meger, hatha massal nem lesz ilyen es mondjuk gyorsabban szolnak a rendorsegenek vagy lekerik a szomszed diviziotol a teloszamomat ...

egyutterzesem amiert a semmirekello kozhivatalnokok (akiknek mar regen egy hajlektalanszallon, gyarban vagy munkataborban lenne a helyuk) megszivattak, de

1) egy sulyosan ciganyfertozott, es
2) tehetetlen es/vagy ellenseges rendfenntartokkal megaldott orszag
3) IT portaljanak tagjakent

ajanlott GPS trackelni a kocsid :)