LED égők

Érdekesen alakultak a LED égők árai az elmúlt években.

Jelentősen kevesebbért kaphat az ember sokkalta erősebb LED-et, mint pl.: 5 évvel ezelőtt.

Manapság, 2017 Ápr.: 12W-os, ~1200 lumenes E27 foglalatú LED-et ~1200 Ft-ért lehet már venni kiskerből. De 1 évvel később még jobb arány lesz és így tovább..

előny:
- hagyományos égőkhöz képest töredék áramfogyasztás, de még egy energiatakarékoshoz képest is.
- online órák számától függően eléggé gyorsan (kevesebbről beszélünk mint évek) behozza az árát, utána már csak a monit termeli.
- sokkalta nagyobb élettartam, akár 20-30-50e óra
- akár értelmes ajándék is lehet rokonoknak, hisz nem mindenki ismeri, csak bemegy a bótba venni hagyományos izzót, mer' az olcsó... valóságban a TCO meg persze a LED-nél jobb

hátrány:
- afaik nincs, max ha agy nélkül vesznek LED-et az emberek, pl.: azt hiszik h. egy 2W-os hangulatvilágításos LED-el kiváltják az eddigi 60W-os hagyományos izzót...

----------
mire érdemes figyelni LED vásárláskor:
- 1 m2-re legalább pár száz lumen essen, pl.: 400 (ez más néven a lux értéke btw). tehát egy 12m2-es szobába, ha az említett 1200 lumenes LED-ünk van, pl.:: 12m2 * 400 lux = 4800 lumen kéne. tehát legalább 4 darab 1200 lumenes LED kell, ha nem akar az illető(k) az évek alatt megvakulni
- szinhő, tehát sárga (3000K) v. kék (6000K), v. közte, ki mit szeret
- foglalat: lehetőleg ugyan olyan legyen, mint ami az eredeti izzóé volt, így nem merül fel plussz költség.
- lumen és W érték van a LED-ekre ráírva. ha ez nincs rajta, akkor ne vegyük meg
- lámpaburkolat sokat tud rontani..
----------

folyamat:
- felírni a helyszínen, milyen foglalatok vannak, mennyi LED fog kelleni, m2-re nézve/szoba. lehet E27 splitter kell/ebay.
- megrendelni/venni az égőket, splittert. időnként vannak ackiók és több helyen nézzünk körül árakban! FT és a lumen aránya fontos! minél kevebbért minél több lument (fényerőt)
- beszerelni (1x volt h. a berakott LED villogott miközben le volt kapcsolva a lámpa kapcsolója. ehh. kiderült, hogy hibás a kapcsoló, ~400 Ft-ért kellett venni másikat. hallani meg: másik story: áram alatt volt a lámpa kikapcsolt állapotban, mert rosszul kötötték be anno, már csak valaki kell aki véletlen odaér a foglalat fém részéhez, ism: kikapcsolt állapotban, vicces! splitterbe ésszel csavarni, nem kell túlhúzni, nehogy szétfeszüljön..)

Szóval ez a topic olyasmire lenne, hogy ki mennyi lakást/házat állított át LED-re :)

LK: https://hup.hu/node/153016#comment-2088917

Hozzászólások

saját: eddig 2 panellakást és 3 családi házat sikerült az elmúlt ~5 évben átállítani LED-re

> hátrány:
> - afaik nincs

Azért óvatosan a vásárlással. Az elmúlt évek során - kipróbálásra - rengeteg E14/E27 retrofit terméket vásároltam, általánosságban véve pocsék tapasztalatokkal, tisztelet néhány kivételnek.

1.) A terméken feltüntetett színhőmérséklet nagyrészt csak tájékoztató jellegű, a valós színvisszaadás pedig csak gyakorlatban derül ki. Van egy tucat, papíron 2700K-s körtém, aminek a színhőmérséklete köszönőviszonyban sincs egymással, van benne egészen sárga, és vakítóan fehér egyaránt. (utóbbiak reálisan 3000K körüliek) A színvisszaadás pedig egészen változatos: van olyan, aminek a fényében minden zöldes színűnek tűnik, másiknak pedig mintha citromsárgás máz lenne mindenen.

2.) Komplett szériákban találkoztam a tápegység típushibájával, napi szinten cserélek/forrasztok át ELKO-kat.

3.) A filament LED termékeknél csomó "kiégett" filamenttel találkoztam néhány hónapon belül.

4.) A termékek nagy része sík NYÁK-ra szerelt SMD LED-ekkel operál, ezeknek a fényterítése és megvilágítási szöge általában az egészen pocséktól a tűrhetőig terjed. (Egyik irányban atomvillanás, másik irányban nagy árnyékok, spot fényforrásba remek, hagyományos körte helyett pocsék.) Külön problémaforrások az átlátszó formájú, de mindenféle belső prizmákkal felszerelt csodák. (Vetített "minták" a falon, stb.)

5.) Villogás, szar zajszűrés, hallható zümmögés, sípolás, és lásd még a korábbiakban emlegetett ELKO problémákat.

6.) Túlmelegedés. Több olyan körtém van, ami egyszerűen szétrepedt.

Sorolhatnám még. A fentiek egyébként nem mindenféle Alibaba-ról összevásárolt random filléres termékek, hanem barkácsboltok és hipermarketek által forgalmazott, "márkás" vagy "sajátmárkás" cuccok.

Az különösen bosszantó, hogy nem lehet azt mondani, hogy vedd meg X gyártó X terméksorozatának darabjait, mert azonos gyártó azonos sorozatán belül is vannak pocsék és jó darabok egyaránt - valószínűleg teljesen más OEM gyártja őket.

A színvisszaadás pedig egészen változatos: van olyan, aminek a fényében minden zöldes színűnek tűnik, másiknak pedig mintha citromsárgás máz lenne mindenen.

Erre valo a CRI (color rendering index), mas neven Ra. Ez kb. azt mutatja meg, hogy a napfenyhez viszonyitva mennyire jo a fenye a lampanak. Itt eleg nagy a szoras, legtobben meg se adjak (=kapasbol felejtos), a tobbseg meg csak annyit mond, hogy '80+', vagy '90+'. Tapasztalat, hogy a 80 kb. a jo kozepes minosegu lampa (tehat zoldes arnyalat es tarsai kizarva, de ha elhuzod a fuggonyt, eszrevehetoen jobb a napfeny). A tenyleg jo minoseg a 90-nel kezdodik. Az mar kb. napfeny minoseg. Nehanyan mondanak 95+-ot is, azokhoz meg nem volt szerencsem, mert ritkak es dragak, de kiprobalnam, az biztos!

Jo hir: az IKEA ledare sorozata nagyon olcso es nagyon jo! Tipikusan megadjak a CRI-t, es epp legutobb vettem eszre, hogy a GU10-es spotjuk CRI90-es, 5 euroert. Volt am par a kosarban, mire a kasszahoz ertunk, hahaha.

Ebben te biztos vagy? Szerintem az izzó wolfram szál infravörös tartományban sugároz sokat, a látható tartomány felső végén már elég keveset, UV-ben meg már szinte egyáltalán. Ezzel szemben a Nap spektruma sokkal szélesebb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az 50Hz-es frekvencia még most is jellemző sajnos a hagyományos fénycsöveknél, mivel az „elektronikus előtét” pluszköltséget jelent, úgyhogy a legtöbb esetben a „folytótekercs-gyújtópatron” kombóval szerelik őket. Elég egyértelmű, ha ez van, mert akkor villogva indul el a fénycső. Elektronikus előtéttel ilyen nincs, az nagyfrekivel csinál lágyindítást, és utána sem fog 50Hz-en vibrálni.

Természetes fény...

Amit a hibás kapcsolóról írsz, ebben a formában nem állja meg a helyét. Ez sokkal inkább a LED tápegységének tervezési hibája miatt van. Olyan ugyanis, hogy valamit teljesen kikapcsolsz, nincs. Egyrészt van szennyeződés a kapcsolón, ez már önmagában is vezet, a levegő párájában oldott sók pedig ionos vezetést hoznak létre, de kis mértékben a víz is ionokra disszociál. Ezen felül váltakozó feszültséget használunk, így a kapcsolóhoz vezető, illetve onnan visszatérő ér közötti kapacitás reaktanciáján keresztül bizony áram fog folyni, ha nem is nagy.

Ez a picike áram egyenirányítás után lassan tölti a tápegység elkóját. Amikor az eléri az induláshoz szükséges feszültséget, elindul a tápegység, s az elkóból táplálkozik a kikapcsolási küszöbérték eléréséig. Aztán kezdődik minden elölről, így kikapcsolt állapotban is felvillanhat olykor. A megoldás annyi, hogy egy ellenállást - pl. 470 kΩ, vagy ami talán jobb, két sorba kötött 220 kΩ - az elkóval párhuzamosan kötünk, így ezen pici áramot el tudjuk vezetni úgy, hogy az elkó feszültsége nem éri el soha a tápegység indulási feszültségszintjét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

köszi a hasznos infót,

abban a szobában LED berakás előtt egy energiatakarékos égő volt* és az rendkívül haloványan, de folyamatosan égett, még ha le is volt kapcsolva a fali kapcsoló

amikor LED lett odarakva, ~2mp-enként felvillant, lekapcsolt fali kapcsoló mellett

amikor legközelebb arra jártam, vittem egy mezei fali kapcsolót+falvédőt mögé, kicseréltem, utána már belehetett rakni a LED-et, mert lekapcsolt állapotban tényleg lekapcsolt

*kb. mindenhol máshol abban a családi házban hagyományos/halogén volt.. ezen a helyszínen 15 db LED lett berakva, még tavaly. +infó: azóta 1 se égett ki, happy day, remélem 10-20 évig bírják majd

Világítós kapcsolók csinának ilyet, ledes izzóval, meg cfl-essel is, mert a bennük lévő "glimm lámpa" átenged némi feszültséget, ami feltölti az izzó tápegységének a kondiját, az meg pár másodpercenként telítődik és kisül.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Úgy működik a dolog, hogy a világítós kapcsolóban van egy glimm-lámpa - ez egy alacsony nyomású gázkisülés cső - és egy jellemzően néhány 100 kΩ-os ellenállás sorba kötve, s ez van a kapcsoló kontaktusai között, ha úgy tetszik, azzal párhuzamosan.

Ha bekapcsolod a kapcsolót, a kontaktusok rövidre zárják a glimm és ellenállás alkotta picike világítást, így az sötét, a szobában meg világít az, amit felkapcsoltál.

Ha kikapcsolod a kapcsolót, a kontaktus szakadás, így a glimm, ellenállás és a nagy terhelés - tehát a szoba világítása - lesznek sorba kötve, s az egész a hálózati 230 V-ról táplálkozik.

Régen az izzólámpáknál nem volt gond, a hideg izzószál kis ellenállása elhanyagolható volt a 100 kΩ nagyságrendű, glimmel sorba kötött ellenálláshoz képest, a glimm vidáman világított, a közel 1 mA áramtól az izzólámpa izzószála hideg maradt.

Ezzel szemben a mai LED-es illetve fénycsöves világítótestek tápegységeiben az egyenirányító utáni puffer elkó elkezd töltődni ezen kis áram hatására, s az történik, amit fentebb írtam.

Még csak annyi, hogy az „átengedi a feszültséget” kifejezés picit szakmaiatlan, de a lényeg valahol ott van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Legegyszerűbb megoldás: a kapcsoló tetejét leszeded és kiemeled belőle a glimm lámpát. Mérgemben ezt csináltam annó én is.

Eggyel macerásabb de jobb megoldás: LED foglalattal párhuzamosan kötsz egy legalább 400V-os 100 nF-os kondit. Ez 30 kohm körüli sönt reaktanciát ad, amely lecsökkenti a LED-en a glimmlámpa árama miatt eső feszültséget, miközben nincs a kapcsoló felkapcsolt állapotában sem valós fogyasztása.

"abban a szobában LED berakás előtt egy energiatakarékos égő volt* és az rendkívül haloványan, de folyamatosan égett, még ha le is volt kapcsolva a fali kapcsoló"
A nyitóban írtakkal együtt (áram alatt volt a lámpa kikapcsolt állapotban, mert rosszul kötötték be anno, már csak valaki kell aki véletlen odaér a foglalat fém részéhez, ism: kikapcsolt állapotban, ) a kapcsolód nullát szakít és ez okozta a derengést a régi kompakt fénycsőnél.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Sokkalta nagyobb élettartam"
Tegyük hozzá, hogy elméletileg. Gyakorlatilag vagy az elégtelen hűtés miatt (ami konstrukciós hibából is adódhat, meg a lámpatest elégtelen szellőzéséből is) vagy maga a led chip öregszik hamar és fokozatosan veszít a fényerőből, vagy a kínai hulladék táp elektronikában adja meg magát valami idő előtt.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Az OSRAM-nak volt a MOL-lal egy közös akciója. Vettem 8 darabot.
Azóta többször cseréltem mindegyiket. Volt, hogy már a dimmelhetőt adta oda a boltos, de az is tönkre ment pár hónap alatt.
A Proluxhoz viszem be, mert az a hivatalos OSRAM bolt garira. Nagyon rendes a boltos, számlát sem kért soha, csak átvette és adta az újat, ha volt. Most is vár három cserére csak még nem jutottam el a boltba.

Amit legutóbb adtak, azok sípoltak(!) bakker. A boltos azt mondta, hogy mindegyik sípol, de a korábbiak nem sípoltak. Tudom, mert asztali lámpában volt az egyik és éjszaka a légy trappolását is hallani.
A hiba mindegyiknél az volt, hogy villogott majd se kép se hang.

A legelső alkalommal felhívtam az OSRAM Mo-ot, ahol azt mondták, hogy szériahiba volt. Sorry és cserélik.
Aztán találtam egy embert, aki a sokadik villódzóra elmondta, hogy az a gond, hogy az OSRAM nem forrasztja a csatlakozót, hanem ragasztja(!?) Ez aztán elenged.

Vettem saját márkást(?) az OBI-ban is 4 darabot, ugyanazon a héten ment mind tönkre úgy 3 hónap alatt.

Szerintem vicc, hogy 10-15-20 év élettartamot ígérnek, de nálam _egysem_ érte meg még az egy évet sem!

Ma láttam az AUCHAN-ban 600Ft-ért 1200 lumenes LED égőt. Képzelem milyen lehet. :(

Leddiszont.hu
3 éve bevásároltam GU10 E14 E27. Azóta 1-et cseréltem. Akkor 2, most 3 év garit adnak. 50w GU10 5w-ra cserélve ugyanaz a fenyero. Az arat rég behozta . Azóta meg...harmad annyiba kerül a nagyobb fenyereju. Abszolút beváltak.

Jó dolog ez a LED-re átállás, csak az a gondom nekem is mint amit már előttem leírtak. Azért a 100Ft-os izzóhoz képest jelentősen magasabb az ára és nincs meg a tuti termék amire mindenki elismerően csettint. Így marad a kísérletezés. Legutóbb ALDI-ban vettem egy retrofit 870Lm-es LED körtét. Asztali lámpába használom. Jó erős fénye van, pár hónapja üzemel, eddig nincs rá panasz. Viszont ráébredtem, hogy a 2700/3000K körüli meleg színhőmérséklet túl sárgás nekem. Viszont a hideg (kb 6000K) meg túl kékes. Ezért most próbálok 4200K körülit vadászni. Persze azt is nézem, hogy a lehető legnagyobb szögben szórja a fényt. De eddig nem találtam olyat ami nyerő lenne...

Azert az hogy nincs ilyen marka azert azt cafolom, ott van pl a Philips, mi mindenhol olyant hasznalunk mar evek ota, a legnagyobb gondja a furdoszobainak az, hogy nagyritkan bekapcsolaskor csak villan egyet mert a beepitett biztositeka eleg erzekeny, ilyenkor lekapcsolom es ujra fel, aztan megy minden normalisan, a 4000k koruli erteket a philips "cool white" neven ismeri a "cool daylight" az a kb 6000k , ugyh ha a 4000 korulieket keresed akkor a philips haza tajan nezz korul a cool white szinuek kozott, eleg sokfele meretben kaphatoak es a feny teritese is nagyon kozel all a hagyomanyos izzohoz

Nézegettem már a Philips kínálatot. Ezt találtam ami kb jónak tűnik. De itt meg a sugárzási szög 220 fok és nem tudom ez mennyire korlátozza.
Egyébként most kompkatok vannak félhold alakú mennyezeti búra alatt de kevés a fényük. Alul lettek méretezve anno... Nem szeretnék csöbörből vödörbe kerülni a váltás után.

A leddiszkontnál - ha lehet hinni az oldaluknak - saját fejlesztésű cuccok vannak.
Igen, nem Philips, de jól teszi a dolgát. Auchan, Tesco value és egyéb csoda LED-es cuccoknál biztos jobban teljesítenek, látva az itteni beszámolókat :)
Nem a Philips lenne az első márka, ahol a nagy név mögött valójában rosszabb paramétereket kap az ember, mint egy kevésbé neves márkától. Ettől függetlenül felkeltetted az érdeklődésemet, kipróbálok pár Philips terméket, mert eddig ez az első ami ár és technikai paraméterben megütötte a leddiszkontos mércémet.

Végül vettem 4 Philipset. 15W / 1521Lm / 4000K. A konyhában eddig egy 23W /1570Lm /2700K Philips kompakt volt. Kicsivel javított a láthatóságon a csere. Fürdőben szintén hasonló paraméterű LandLite volt öregecske sárguló burkolattal. Ott konkrétan ég és föld a különbség. A szobában egy nagyobb ufó búra alatt két 11w-os kompakt volt. Egy Livarno meg egy GE mindkettő 2700K. Eddig is azt gondoltam, hogy alul van tervezve ezzel a két égővel, ráadásul már ezek sem voltak fiatalok. Feketedő csőrész, sárguló burkolat... A csere után fényárban úszik a szoba. Nem is kapcsoljuk fel mind a kettőt, csak ha extra fényre van szükség... Eddig elégedett vagyok. Már csak az a kérdés mennyire lesznek tartósak. Remélem sokáig.

Azért én írok egy lehetséges negatívumot. A tápegysége félvezetős, elektronikus, így sokkal érzékenyebb a hálózati tranziensekre, pl. villámcsapásra, mint a hagyományos izzólámpa, ahol azért az izzószálnak van hőtehetetlensége.

Mielőtt valaki azt mondaná, ha villám, akkor már úgyis mindegy, ez nem igaz, legalább két okból. Az egyik, hogy ha van egy felhő nagy töltéssel, akkor az ellenkező töltést hoz létre a vezetékekben. Ha a felhő kisül ott fenn, akkor a vezetékben felhalmozott töltés szétszalad a hálózaton, már, ha szabad ezzel a szép képzavarral élnem. :) Ez okoz egy tranzienst. Közvetlen villámcsapások, komolyabb tranziensek elleni védelemre létezik a középfeszültségű hálózaton oltócsöves védelem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Minden izzót ledesre cseréltem a lakásban. Eddig beváltak (kivéve a 10W-os filament-ek, abból kettő ment tönkre három év alatt). Az egyik legproblémásabb hely nálunk a fürdőszoba volt, ahol két spot izzóból szinte havonta égett ki az egyik. Kb. egy éve cseréltem ledesre, azóta semmi baja, ráadásul még a fénye is jóval erősebb lett.

Eloszor ikeas ledeket vettem, majd ezeket csereltem philips hue okosegokre, priman megy az osszes :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én főleg V-TAC ledeket, meg Anro-s cuccokat használok, mert ehhez jutok hozzá legolcsóbban céges kedvezménnyel.
Tartóssága nem érdekel, mert mindkét esetben jó a garanciáztatás.

Hátránynak annyi van, hogy a tipikus led izzó kialakítás nem szerencsés olyan csillárba ahol a a fényforrás felfelé áll. Ott a mennyezetre jut az összes fény, és csak a visszaverődő világítja meg a szobát. Emiatt az előző fényforrásokhoz képest túl kell méretezni a teljesítményt, de ettől meg a mennyezet lesz túlvilágítva.
Illetve ennek járuléka, hogy ahogy pár kompakt fénycső, ezek sem mindig esztétikusak az opál búrás lámpákban. Azaz a foglalat felől a búra sötét marad.

Szerk.: Éjszakai fénynek ez baromi jó: http://vtacledbolt.hu/spd/7150/V-TAC-LED-IZZO-RGB-E27-6W-VT-2022-RGB-na…
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Pont ez az, hogy a lámpatest alatt van a legsötétebb.
Mondjuk nálam enyhén színes a mennyezet, így a szórt fény is tompul...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A varázsszó, COG led, vagy led fillament!
Nálunkm már két lámpa és egy csillár (3 minyon foglalat) is át van építve, a fogyasztása, a fényereje tökéletes!

"Az atombombát és a C vitamint is a Magyarok találták fel...
Mindkettőből elég, napi 500 mg. - by Bödőcs Tibor"

Mi a baj a kutyán nevével???
K4HVD-Q9TJ9-6CRX9-C9G68-RQ2D3

COB, nem cog. Es siman annyit jelent, hogy sok apro ledet gyartaskor nem vagtak szejjel, hanem egyben hagytak, igy kvazi egy nagy feluleten vilagit sok-sok apro led.
Onmagaban a fenyerore, fenyminosegre nezve semmit se jelent. Az aliexpress-en altalaban jobb minoseguek, mint a legolcsobb kategoria, de a CRI90-nek kozeleben sincsenek (CRI-rol last fentebb).

Nálam LIDL-ben vett LED-es fényforrások vannak nagyrészt, illetve mostanában vettem 3x11W kompakt fénycső helyett Auchan-os olcsó kisfejű LED-es "izzókat". Eddig még egy sem mondta be az unalmast. Sajnos nem írtam fel egyikre sem, hogy mikor került be a helyére, de ha azt veszem, hogy tíz éve lakunk itt, és maximum kompakt fénycsőről LED-re volt eddig csere (amikor egy-egy kompakt kipusztult), egészen jól bírják.

Én a második lakást állítottam át jórészt.

Első helyen konyhában a halogén spot lámpákat (GU10) kicseréltem led-re, elfogadható volt az eredmény, de azért nem annyira jó, gyengébb volt a fény.
Nappaliban és hálóban a mennyezeti égőket cseréltem ki (E14), ezek nem a fő megvilágítást adják. Ide valami 1.8W körüli gyenge fényű cucc került, ez a célnak jól megfelelt.
Különböző helyekre (E27) vettem különböző égőket, volt olyan, ami nagyon tetszett, erős és szép fény, volt olyan, ami papíron ugyan ugyanazt tudta, de lényegesen haloványabb volt.

Az új lakásba a legtöbb szobában eddig maradt a kompakt fénycső, csak a konyhában / étkezőben és a fürdőszobában cseréltem le az eredeti GU10 spotokat LED-es megoldásra. Az előző lakásból áthozott 4 GU10-es spot ledet idővel lecseréltem, az eltelt kb. 3-4 év alatt ugyanakkora energiafelhasználással jóval több lumen jön ki. Az új égőkkel a konyha részt világítom meg, ég és föld.

A gyerekszobában lett csak a kompakt fénycső helyett eddig más. Három égős csillár, de az előző lakásból származó alacsony teljesítményű égők nem adtak elég fényt. Vettem olyan LED égőt, ami izzószálasnak látszik. Ennek a lm/W értéke is jobb volt és teljesen jó fényt ad.

A Tungsram és Tesco sajátmárkás retrofit LED-ekkel eddig jók a tapasztalatok, igaz egy-egy selejtbe belefutottam mindkettővel, de ami működik az már egy éve rendben van. Most az Auchanban vannak 800 lumenes izzók akciózva 600Ft körül, kettőt vettem, azok működnek és fényesek. Villogás nem észlelhető egyikkel sem.

Csak az én szememet "báncsa" az ÉGŐ kifejezés egy LED-el kapcsolatban?
Persze máshol izzónak is nevezik, az se jobb :-)

Miért, nem ég? :-)

Szerintem nem izzó, mert nem izzik, bár sokan izzónak hívnak minden fényforrást.

Viszont ha felkapcsolod a lámpát, akkor ég, szóval nekem nincs bajom az égő szóval.

Az izzó és az égő közül a másodikat szoktam használni (ha odafigyelek).

Te milyen kifejezést használnál?

LÁMPA. Összes többi marhaság vagy csak simán elavult.

égő: nem ég
izzó: nem izzik
villany: = elektromosság, bizonyos kontextusban OK (pl. mentek el otthonról, hátraszólsz, hogy csapd le a villanyt, vagyis a villamos fogyasztókat), amúgy szintén hibás

világítótest, fényforrás: ezek jók csak olyan bazi hosszúak, hogy nem hinném, hogy bárki is örömmel használná

Engem is nagyon zavar. Érdekes, amíg csak izzók voltak a boltokban, mindenki égőnek hívta, a nyelvtannácik meg javítgatták izzóra. Mióta kompakt fénycsövek és LED-ek is vannak, a sajtóban is átálltak izzóra. Ha így folytatjuk, majd a LED-et leváltó eszköz elterjedésekor mindenki LED-nek fogja hívni a ma még fel sem talált izét.
A világító gázhoz és a petróleumhoz kellett égő. A villany világításhoz izzó. Most a nyelv itt tart. Vissza kéne állni a lámpára, de azzal meg az a baj, hogy az egyész tárgyat jelenti, nem csak a fényt kibocsátó részét. A villanykörte jobb, mert az alakra és az energiaforrásra utal, az meg ugye izzószálnál és LED-nél is megvan, bár az alak már nem feltétlenül körte.

Képzeld el, mennyire össze fogsz zavarodni, ha ég a szemed! Nem tudod, hogy izzik vagy ledel. :-D
Bele kell nyugodni: A köznyelv az ilyen pongyola.
A margarint manapság vajnak hívják.
A Marlboro == piros rövid.
A tucat == 10 db.
No, meg a LED dióda. ;)
Nemrég késhegyre menő vitát folytatunk itt a hupon, mert a "tévét nézni/tévézni" a fiatalabb korosztály szerint a kikapcsolt készülék bámulását, vagy akár a youtube video nézését jelenti az okostévén/számítógépen, vagy akármit. Bármit, csak nem azt, amit régen: televízió készüléken televízió műsort (adást) nézni. Akkoriban csak egy adó volt, és videó se.

Azért képzeld el az ívlámpát! Előbb-utóbb kialakul egy természetes elnevezési mód, amely egyesíti a működés módját ((elektromos)ív/gáz/led) és az eszköz funkcióját (lámpa). Aztán, ha már nem lesz újdonság, akkor vagy úgymarad, vagy csak marad lámpa, ami az éppen aktuális technológiával működő eszköz funkcióját nevezi meg.
A sajtót meg ne keverd ide! Azoknak sem értenek jobban hozzá, mint a plebs. Azért írnak, mert valamiből meg kell élniük.

LED "égők" helyet a falra szerelhető LED panelt javaslom. Kicsivel drágább (jelenleg kb. 2500-5000 Ft), de szerintem jobb. A hagyományos E27-es foglalatos lámpákkal az a baj, hogy a LED főzi a tápegységet, abban is az elektrolit kondenzátorokat: egyszerűen túl kicsi helyre van bezsúfolva a táp és a LED. A LED paneleknél a külön cserélhető a tápegység, ha netán meghibásodna.

A külső tápegység miatt legtöbbször nem szerelhető fel a régi lámpa helyére. Viszont a vésés, festés jelentősen meg fogja drágítani a beruházást. Esetleg a tápegységet a lámpa mellé is rögzíthetjük, és akkor megússzuk a plusz munkát és költséget. Csak egy kicsit rondán fog kinézni a nappaliban, vagy a hálószobában.

Meg lehet csinalni jol is. Hogy ne susse meg es/vagy a led kibirja a hoterhelest.
Az a masik a koltsegvonzat.

Ha az IKEA-ban 1500-ert kapsz egy kivalo minosegu led-es fenyforrast, ami elbir 15-25 ezer orat, a legtobb embernek boven eleg; evi 1000 oraval (ami atlagos fogyasztonak szamit, napi 3 oraval), akkor is 15-25 evet kibir. Ha most jol megcsinalod es kibir 50-100 ezer orat, vagyis atlagos felhasznalassal 50-100 evet --- szamit az? 1500 ft-os cuccrol van szo! Az emberek 99%-at kurvara nem erdeklni, hogy 15 vagy 100 evet bir ki, 80%, hogy mar nem az ove lesz a lakas, mire szetmegy. Plane, hogy 25 ev mulva nagyon maskepp fog kinezni a vilagitas-technika, tehat valszeg siman elavul addigra es igy is-ugy is lecserelnek.

Ötágú csillárjaim vannak (E14 foglalat), mindegyikbe veszek öt-öt LED-es fényforrást. Eddigi tapasztalatom alapján mondhatom, hogy kb. 2 év után már észreveszem a fényerő csökkenését. Márkás termék esetén is. Mivel a csillárokon kívül az összes többi foglalat E27-es, így másik lámpatestbe áttenni nincs értelme. A lehetőségeim:
- Hozzászokok, hogy nincs annyira világos.
- Veszek új fényforrást. Egyrészt mi lesz a régivel? Másrészt, mivel viszonylag keveset világítanak a csillárok, így kb. 2–3 év alatt térül meg a villanyszámlában egy ilyen beruházás. Tehát jó esetben pénzemnél vagyok.
- Új csillárt veszek, aminek legalább 6 ága van. Vagy előrelátóan rögtön veszek egy 12 ágú csillárt, és ezzel egy időre megoldottam a problémát. Bár a fényerő csökkenése nem jár együtt a felvett teljesítmény csökkenésével, így egyre kevésbé lesz „takarékos” a fényforrás. Illetve az új csillár sem ingyen lesz.

E27-es esetén kicsit jobb a helyzet, mert a konyhában vagy az állólámpákban levő 23 W-os mehet a fürdőbe, vagy az előszobába. Ahonnan pedig a WC-be és a kamrába. Bár itt is igaz, hogy ilyenkor már a hatásfok is csökken, így szintén kisebb lesz a megtakarítás.

Tehát a 15-25 éves élettartam ugyan szépen mutat, de a gyakorlatban azért nem ilyen „fényes” a helyzet. Illetve a hatásfok csökkenése miatt a megtérülési idő is megnő. Például a WC-ben lévő 7 W-os gyakorlatilag egy soha meg nem térülő beruházás volt, mert ha naponta egy órát világítana (nem világít annyit), és nem romlana a hatásfoka, akkor kb. 15 év alatt térülne meg.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen fényforrást veszel... Nekem a WC-ben egy talán 4.5W-os Landlite LED fonyforrás van sok(sacc/kb. 6-8, de lehet,hogy több) éve, és nem veszemészre, hogy fényerő csökkenés lenne. Az egyik kisszobában két darab hasonló dolgozik, és ott sem tűnt eddig fel, hogy sötétebb lenne, pedig azok bőven sokat dolgoznak nap,mint nap.

Amikor megtérülést számoltál, mekkora bekerülési költséggel számoltál egy fényforrásnál?
3 éve 50W-os GU10 halogénnál kiszámoltam és az jött, hogy ha veszem a halogén átlag élettartamát és ilyen gyakran veszem párszáz forintjával 2 éven keresztül, annyiból kijön egy leddiszkont.hu-s 5W-os GU10 2 év garival. Ha 2 év után rögtön tönkremegy, akkor is végig spróroltam 50W vs 5 W közötti fogyasztást és bekerülési költségben ugyanott vagyok.
Azóta felére, harmadára esett a GU10-es ára, és 3 év garit adnak rá.
Nem érzek fényerő csökkenést. Én nem látom ilyen borúsan a helyzetet.

Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni Tőletek, akik járatosak vagytok a LED -es világában. Vettem egy Eglo márkájú lámpát (feleségemnek tetszett), ami 6 izzós, G9-es foglalatú (max. 3W-os fényforrásokat fogad a papír szerint). Gyárilag 200 lumenes fényforrásokkal. 2 hét sem telt el, 3 kiment, visszavittem gariba (kifogásoltam azt is, hogy vibrál és gyenge a fénye), most kaptam helyette egy vadi újat, de ezt 360-as fényforrásokkal adták. Viszont a vibrálást még most is látom. Nem lehet ez ellen tenni valamit, vagy nem tehető nagyobb teljesítményű izzó a foglalatba (akár 5W-ig, Life Light Led márkájúakat láttam a neten). A lámpa ráadásul elég drága is volt ...

Köszi a segítséget!

Neki a formája tetszett. levelek, kristályok. Az eladó azt állította, hogy nagyon jó fénye van (tudom, h. minden eladó csak a terméket akarja eladni), de arra nem figyeltünk kellően, hogy ebből a halogén izzókkal szereltet dicséri igazán. Az biztosan jobb fényű.

Nagyobb teljesítményű tehető a foglalatba gond nélkül? (3W van a foglalata írva)

Még évekkel ezelőtt történt.
Elég sokáig nézelődtem - elemző típusként -, mert a pár éves, több ezer forintért vásárolt Philips energiatakarékos izzók elkezdtek sorra elpukkanni.
Eljött a nagy pillanat, ideje lett a LED izzók felé kanyarodni.
Már több éve gondolkozom, hogy lecserélem őket, de elég kellemetlen színmélységben dolgoztak az akkoriak.
A hidegfehérek nekem vakítóak voltak...
Valamint elég gyengécskék voltak...
A szemem épsége többet ér, mint az, hogy spóroljak pár ezer forintot évente.
Meg egy szemműtét több százezer forintba kerül. :)
Tehát a viccet félretéve és a racionális gazdasági érdekeket szem előtt tartva kutakodtam.
Nagyon sok boltnak megnéztem a kínálatát, fórumokat olvastam, az is teljesen világos volt, hogy ezek mind egy utcában készülhetnek, bár lehet, hogy ebben nincs igazam.
Végül én a https://ledfenyforrasok.hu/led-izzok boltot választottam és ebből a az E27 és E14 verziókból cseréltem a megkopott energiatakarékos lámpákat, mert több led izzóra 5 év garanciát vállalnak, ami számomra nagyon szimpatikus vállalás volt, így rájuk esett a választásom.
Ugyan még nem telt le az 5 év egy izzónál sem, messze nem, de már van több, amelyik 1,5-2 éve üzemel hibátlanul. (Elég sokat pl.: iroda, nappali)
Eleinte én is beleestem abba a hibába, hogy vagy túl drága izzókat vettem, vagy átestem a ló másik oldalára és Kínából vettem direktben a legolcsóbbakat, amelyek kb 3 hónapig bírták.
Ezekkel most elégedett vagyok és gondoltam megosztom veletek is, mint elégedett vásárló a tapasztalataimat.

az se mind1, hogy mennyire villog/vibral. az olcso (tescos stb) led "egok" nekem mind villogtak 50 vagy 100hz-n (fotozaskor csikoz, lassitott videofelvetelen latszik nagyon). az osram es az aldi-s eddig jonak tunik, de kivancsi lennek a tobbivel mik a tapasztalatok.
gondolom attol fugg, hogy a tapegysege csak a szokasos kinai dioda+R+C vagy van rendes stabilizalt kapcsolouzemu cucc benne.

a masik gondom hogy nem igen talalni olyat aminek kicsi (60-90 fok koruli) a vilagitasi szoge, van olyan olvaoslampa amibe az lenne praktikus.

A'rpi

Ikea, van e14 foglalatos spot izzojuk, igaz csak 2700 kelvinesben, konyhaba nekunk teljesen jo, van dimmelheto is belole es akkor a visszaverodo fenye se egeti ki a retinadat.
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50365827/
A weboldalon egy fajta van csak de az uzletben ott van 2 fele a csomagolason dimmable felirattal

"- szinhő, tehát sárga (3000K) v. kék (6000K), v. közte, ki mit szeret"

Ez nem annyira a ki mit szeret kategória... :)

1, hideg vagy daylight: konyha, dolgozószoba, műhely, nappali, minden olyan helyiség, ahol nappali tevékenységet folytatsz.
2, meleg vagy soft white: hálószoba, szoba, WC, fürdőszoba, minden olyan helyiség, ahol alváshoz is kapcsolható tevékenységet folytatsz.

Ha pedig kevert funkcionalitású helyiségeid is vannak, mint például ha a nappaliból mész aludni, akkor itt legyenek kevert fények, külön a nappali és az éjszakai tevékenységekhez. Meg fogod érezni a különbséget az alvás és az ébrenlét minőségében is.

Én egyébként azt javaslom, hogy lumen/W görbének a középmezőnyéből válassz és abból is lehetőleg jobb minőségűt, amiben nem a legolcsóbb tápot zsúfolták a legkisebb helyre, mert a LED halála a túlhajtás miatti túlzott melegedés, ami részben a tápot, részben a LED chip-et öregíti. Minél nagyobb a lumen/W arány, annál gyanúsabb, hogy a LED túl van hajtva, mert csodák nincsenek.

--
https://iotguru.live

Ezzel azt mondod, hogy a túlhajtott LED hatásfoka jobb, mint a specifikáció által meghatározott árammal hajtotté? Mert szerintem a lumen/W valami olyasmi, hogy adott villamos teljesítményből mennyi fény lesz. Szerintem ez nem lesz nagyobb a túlhajtással, sőt, ha valamiféle telítés bekövetkezik, akkor a fényerő már alig nő a villamos teljesítmény növelésével, s akkor a különbség hővé alakul, a lumen/W viszonyszám értelemszerűen csökken.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ezzel azt mondod, hogy a túlhajtott LED hatásfoka jobb, mint a specifikáció által meghatározott árammal hajtotté? Mert szerintem a lumen/W valami olyasmi, hogy adott villamos teljesítményből mennyi fény lesz."

Nem egészen ezt mondtam. Nyilván minél magasabb a lumen/W arány, annál jobb hatásfoka van a LED chip-nek, de ez az élettartam rovására megy, mert a gyártástechnológia határait feszegetik, amit súlyosbítani szoktak azzal, hogy megfelelő hűtés nélkül kis helyre zsúfolnak be mindent.

És ilyenkor van az, hogy a specifikáció szerint mondjuk 30 ezer órás lámpával veszel projektort, aztán a garancia pedig 1 év vagy 2000 üzemóra...

--
https://iotguru.live

Üzemviteli és technológia és technikai jellemzők együtt vannak ilyenkor... ugye a LED szinte semmilyen szempontból nem egy lineáris áramköri elem, a forward current függvényében a lumen/W messze nem egy állandó érték és ez még tovább változik a hőmérséklet függvényében, tehát például 85 fokos chip esetén már csak a fényerő 70 százaléka van meg, azonos áramfelvétel és nyitófeszültség esetén... ezért adnak meg mindent 25 °C értéken, mert azok sokkal jobbak, mint az üzemi értékek.

--
https://iotguru.live

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs – 07:49

Hello, én most szereztem be innen: ***********, előtte led izzókat vásároltam tőlük és azokkal nagyon elégedett vagyok, mert valóban vannak igen gyenge minőségűek a piacon. Kipróbáltam a legdrágábbakat is. Náluk sikerült megtalálni azt ahol az ár sincs túllőve, de legalább tartósak és jók a LED izzók. Remélem, segítettem. Még annyi megemlítenék, hogy minden villanyszerelési anyagot is megtalálsz náluk, így nem lesz plusz költség - másik webshop - a kábel vagy kapcsoló sem.

Ja, elég reklámszagúra sikerült.

Ha eléggé zavar, kérdezd meg Trey-t, ő majd eldönti, hogy belefér-e. Ha nem, akkor moderálja. Ha igen, akkor meg itt hagyja :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"- Mennyiségi kedvezmélnyt | amellyel a szállítási költésge |  Pl.: Milyen tarfó szükséges, | - A LED izzó fogyaztása | messze elmarad a trásaihoz | több fényt ad let egy ilyen égő. | a LED viszi a pélmát, | több spektrumban, fénytartomáényban | fényforrások rendszerin hidegfehér | rengeteg fajta LEG izzó létezik | középfehér LED " Közelebb estem a naphoz...

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs – 06:41

Az óbudai panelünket ledesítettem. Felújítás keretében a szobák kivételével minden más helyiség ledes világítótestet kapott és minden kapcsoló ki lett véve a rendszerből. Teljesen automatikus, jelenlétérzékelős mozgásérzékelőkkel vannak vezérelve a világítótestek. Természetesen van ezekben a mozgásérzékelőkben fény küszöbérték kapcsoló is. A vizes helyiségekben továbbá az elszívást is vezérlem, tehát a fürdőben, wcben a venti beindul, amikor belépsz és csak 3 perccel azután áll le, hogy kimentél. Szuper kényelmes lett.

A szobák - három - felújítása jön majd nemsokára. Ott ez az út nem járható, de ott is lesz automata világítás, csak felülbírálható lesz és átkonfigurálható. Az eredeti villanyrendszer - ha hívhatjuk annak - teljesen kiváltásra kerül a lakásban. Minden vezeték a padlóban és az álmennyezet mögött lett elvezetve. A konnektorok és eth csatlakozók padlódobozban kaptak és kapnak helyet. A világítótestek fényárama változtatható illetve van közöttük rgb világítótest is. Mind süllyesztett, így a mennyezet síkjában vannak. A világítótestek mesh hálón egymást is ismerik, így gyári appal lehet állítgatni mindenkinek az ízlése szerint színt és fényáramot. Sajnos a gyári app olyat nem tud, hogy időzítetten előre megadott értékeket adjon a lámpáknak. Éjszakai minimumot akartam az előszoba és a WC lámpáinak megadni. Ezen még filózok.

Most a házunkat alakítom pont ilyenné éppen. Szóval nem unatkozom. :)

Én a szobákat úgy oldottam meg, hogy 12/24 voltos LED szalagok vannak, amelyeket PWM-el vezérlek, helyiségenként egy-egy vezérlővel. Vannak lépcsőházi nyomógombok, amelyekkel lehet vezérelni a világítást, van mozgásérzékelő, illetve MQTT-n is hallgatózik, ahol szintén be lehet állítani a fényerőt, illetve küldeni/lekérdezni állapotokat, nincs más dolga, nem csinál mást. Ha "kattintok" bármelyik gombon, akkor fade in vagy fade out van; ha megnyomom, nyomva tartom és elengedem, akkor fade in vagy fade out van addig a fényerőig, amikor elengedtem (ez éjjel hasznos); ha a mozgásérzékelő szerint nincs mozgás a beállított időn túl, akkor először felezi a fényerőt, ha arra nincs reakció, akkor a beállított időn túl kikapcsolja a világítást.

Mivel nem kell hozzá külön eszköz pluszban, a nyomógombok meg ugyanolyanok, mint a kapcsolók, ezért nagyon jól használható, de opcionálisan az MQTT-n keresztül bármivel lehet integrálni, ha szükséges. És ha bármelyik eszköz döglődik valamiért, akkor nem az egész ház minden okossága áll meg, hanem egyetlen kis komponens. És végszükség esetén impulzusrelével kiváltható a kötődobozban.

Szerkesztve: 2020. 01. 19., v – 12:49

Manapság: 2020 Jan.: 18W-os ~1800 lumenes E27 foglalatú, 2700K-es LED-et ~730 Ft-ért lehet már venni: https://led-izzo-fenycso.arukereso.hu/f:fenyaram=1500-9946,fejeles-e27,…

max tanulság időközben: ha az illető ragaszkodik a burkolathoz... akkor vigyázzunk a méretezésre, mert lehet h. a LED akkora h. a burkolat már nem megy vissza :D

akinél 2020-ban még hagyományos (my good god), vagy energiatakarékos égőt láttok.. legalább említsétek meg neki az előző árukeresős linket.. saját kis környezetemben mindig észreveszem az ilyet és segítek migrálni.. ne vakuljanak már meg a sötétben vagy pazaroljanak

Sajnos tényleg sok helyen gagyi LED-et használnak, rögtön észreveszi a szemem, mint anno a 60Hz-re beállított CRT monitort.

Többieknek: kétféleképpen lehet észrevenni, akinek nincs ráállva a szeme: bambulva elnézel mellette és a szemed periférájában látod a villogó fényforrást vagy alá állsz és a kezed viszonylag gyorsan mozgatod, miközben nézed a kezed. Olyan, mint discoban a stroboszkóp mellett: darabos lesz a mozgás :)

A 18W-os 1800 lumenes LED mennyiben jobb, mint a kompakt fénycső (ha ezt hívod energiatakarékosnak), ami 20W körül hozotthasonlót? Ahogy előttem írták, az olcsókkal minden ilyenből nagyon óvatosan kell indítani, mert lehetnek meglepetések. Az nagyon fontos, hogy mindíg a felhasználást megnézve válassz fényforrást, akár teljesítményben (fényáram, mert az olyan szakmai, de nem értek hozzá :) ) akár színhőmérsékletben. Ezekre vannak ajánlások, komolyabb esetben szabványok, érdemes keresgélni.

akinél 2020-ban még hagyományos (my good god), vagy energiatakarékos égőt láttok.. legalább említsétek meg neki az előző árukeresős linket.. saját kis környezetemben mindig észreveszem az ilyet és segítek migrálni.. ne vakuljanak már meg a sötétben vagy pazaroljanak

Lehet, hogy ez az istenednek (your good God) nem fog tetszeni de én éppen rendre az ellenkezőjét teszem. Valahányszor belépek egy LED-esített világítású ismerős lakásába, házába, nincs olyan, hogy ne találnék legalább egy olyan fényforrást, ami zümmög, ultrahang-közeli frekvencián visít, láthatóan és zavaróan vibrál, vagy éppen a fényében látottak közelebb vannak egy szürkeárnyalatos képhez, mint egy színeshez. Ami ennél még jobb, amikor 4000-6000K színhőmérsékletű LED-eket szereznek be, mert az olcsóbb és éjszaka is nappali fényt csinálnak, nehogy véletlenül meg tudja különböztetni a hormonháztartásuk az éjszakát a nappaltól.

A helyzet szerencsére általában menthető. Legtöbbször csak a divat és a spórolás illúziója viszi rá őket a LED-migrációra. Szoktam javasolni hagyományos izzók, halogének vagy javított spektrumú kompakt fénycsövek beszerzését és a LED-ek legalább még 10 évre való elfelejtését, amíg a technológia nem növi ki a költségoptimalizációból és a hype által kompenzált silányságból eredő gyerekbetegségeit. Általában hálásan megköszönik a jótanácsaimat és elmondják, hogy ők is sokkal jobban szerették a hagyományos izzók fényét, csak manapság már megnehezítik a beszerzését, meg hát nem lehet kapni mindenhol. Ekkor szoktam javasolni pl. a lampak.hu ipari™ izzóira való rákeresést.

Ezzel szemben, amit te művelsz, az egy nagyságrenddel közelebb van az ismerőseid megvakításához (vibrálás általi szemkifolyatás, kék spektrum tüske által okozott makuladegeneráció). Pláne, hogy az Árukeresőről is a legszarabb-leghúgyabb minőségű, szemkifolyató, kínai szar LED-eket linkeltél. A pazarlás pedig nem ott kezdődik, hogy 60W-ot fogyaszt az izzó 6W helyett. A pazarlás ott kezdődik, hogy a 20000 órásnak hazudott kínai szar LED-ed tápegysége előbb mondja fel a szolgálatot a tervezett elavulás miatt, mint a hagyományos izzóban elszakad az izzószál. Emellett egy kompakt LED legyártásához sokkal több elektronika és sokkal többféle környezetre káros anyag, gyártás közbeni környezetkárosítás és alkatrész szükséges, mint egy hagyományos izzóéhoz.

Valahányszor belépek egy LED-esített világítású ismerős lakásába, házába, nincs olyan, hogy ne találnék legalább egy olyan fényforrást, ami zümmög, ultrahang-közeli frekvencián visít, láthatóan és zavaróan vibrál,...

Ez csak előítélet, hidd el! Jellegében ugyanolyan táppal rendelkeznek *, mint egy kompakt fénycső.

Ugyanakkor az ultrahangon visító vibrálást hogyan látod?  Denevérszemmel? ;)

*Van más táppal kialakított, ami nem is kapcsolóüzemű és hivatalból villogni sem tud. Meg van fényporos is, ami szintén nem villog.

ennél még jobb, amikor 4000-6000K színhőmérsékletű LED-eket szereznek be,...

Igaz, aki hülye, haljon meg!

a LED-ek legalább még 10 évre való elfelejtését, ...

Jelentem: Az a 10 év már eltelt. Attól még árulnak szarokat is, ezért körültekintően kell vásárolni.

Emellett egy kompakt LED legyártásához sokkal több elektronika és sokkal többféle környezetre káros anyag, gyártás közbeni környezetkárosítás és alkatrész szükséges, mint egy hagyományos izzóéhoz.

Bizony, a hit köveket tud megmozgatni - és az nagyon energiatakarékos. ;) Én meg abban is hiszek, hogy a wolfram és az üveg tisztítása és olvasztása sem könnyű az északi sarkon. A szörnyen káros technológia mellett arra is figyelj, hogy a LED csipek súlya - így a bennük levő anyag - töredéke bármilyen más szerkezethez képest.

A tervezett elavulás emlegetése továbbra is csak a hiányos ismereteidet domborítja ki. A fizika szerint az izzószál, a LED és a fénypor is nem a tervezéstől, hanem az anyagok fizikai tulajdonságától öregszik. Ennek semmi köze a szar táphoz, ha az tényleg szar. ;)

Amióta led-et használok az íróasztali lámpában, nem látok rendesen forrasztani.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az a baj a led-del, hogy árnyékot vet, jobban mint a halogén. A hagyományos izzók szórt fényéhez képest kellemetlen, természetellenes hatást keltenek a led-ek, de a vibrálás is probléma. Ahol ez kevésbé számít, oda Osram-ot vettem én is (obi), de abból is elég nagy a meghibásodási ráta, hordtam vissza rendesen a "többszálas" -fajtát, mert a szálak némelyike elkezdett villogni. Nagy előnye, hogy van rá garancia. Csak a dimmelhetőt veszem, az egy fokkal tartósabbnak tűnik. De a színhőmérsékletükkel is gond van, túl "sárgák", a természetes fénynél sokkal melegebb tartományban sugároznak (ez a fényteljesítményükre is kihatással van).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tanácsot szeretnék kérni.
Kaptunk valahonnan egy marék 5W-os G9-es (220V-os) ledet kipróbálásra (ahonnan kaptuk ott kb. 1 éve elégedetten használják).

Alapvetően nálunk is minden király de a környéken jellemző az áramingadozás, ilyenkor a led-es lámpák villognak/pislognak mint az állat. Valószínűleg a könyékre jellemző szolgáltatói, hálózati hiba az oka, még korábban többen többször jelezték az ELMÜ-nek de valahogy soha nem derült ki semmi.

A szomszédoknál is vibrál ilyenkor a led, csak őket nem érdekli, engem viszont nagyon zavar.

Ha lokálisan akarom megoldani a problémát, akkor azon kívül, hogy visszateszem az eredeti izzókat, milyen lehetőségeim vannak még? Más eszközök, (pl. RPi-k, router, TV, stb.) működésében még nem tapasztaltam erre visszavezethető hibát, de valószínűleg csak idő kérdése a dolog.

Köszi!

A LED pislogását okozhatja az, hogy a tápfeszültséged kiesik a 230V +/- 10%-ból (207-253V).

Ellenben "más eszközök" tápját valószínűleg globálisra tervezték, azaz, ha megnézed, akkor jó eséllyel 100-240V szerepel majd az adatlapjukon, tehát azokat nem hatja meg, ha mondjuk csak 190V van jelen.

Csak a tisztánlátás végett, akkor most mennyi is az a feszültségtartomány, amin belül egy kisfeszültségű hálózati csatlakozásnak lennie kell?

Én eddig az általad is említett 230 +/- 10%-ról tudtam.

Egy ÉMÁSZ-os hálózati szerelő ismerősöm szerint felfelé +7% (vagy +7,5%, nem emlékszem, melyiket mondta, de a 7 az tuti :)), azaz kb. 247.25V.

Amikor a fentiek tudatában jelentettem az ügyfélszolgálaton, hogy nálam bizony 250V felett van, akkor ott a meglehetősen lebeszélő stílusú hölgy azt találta mondani, hogy 246V + 7%-ig, azaz kb. 263.25V-ig rendben van, és egyébként is vegyem tudomásul, hogy fizetni fogok, mégpedig 6700 Ft-ot.

Szóval, hol az igazság?

Óvatosan kellene a méréssel bánni! A >250V könnyedén előfordulhat más módon is.

Pl. a műszer 2%-os pontalansága okozhat 5V eltérést.

A szinusz torzítása is adhat hozzá pár százalékot és rögtön többnek tűnik. Ha nagyobb a szinusz torzítása az is hiba, de nem a feszülség mérésével lehet meghatározni.

A helyedben először megmérném másik műszerekkel a feszültséget, oszcilloszkóppal a jelalakot és a torzítást.

Egyáltalán akkor érdes ezzel foglalkozni, ha a feszültség határozottan eltér a 230V +/-10%=207..253V értéktől, mert egy 230V-os fogyasztónak ezt el kell bírnia. A fogyasztó tápjától is függhet a dolog. A kompakt fénycsövek saját táppal redelkeznek. Az univerzális kapcsolóüzemű tápok meg sokszor 265V-ig mennek, bár az élettartamuk csökkenhet. Az ohmos fogyasztók is valószínűleg elbírnak ilyen túlterhelést. stb. A normál izzólámpáknak azért jócskán rövidülhet az élettartama.

Vagyis mennyi az annyi és mivel mérted?

Két különböző multiméterrel, nagyjából 0.5V különbséget látok a kettő között. Egy harmadik mérést az ÉMÁSZ szerelői csináltak, az kb. 1,5-tal volt alatta annak, amit az én multiméterem mutat.

Az egész macera onnan indult, hogy egy frissen telepített napelemes rendszer invertere magas hálózati feszültségre hivatkozva néha meg-megáll. A kivitelező szerint ez az áramszolgáltató hibája, ezért megkértek, hogy mindenképpen jelentsönk hibát. Így igazából lényegtelen, hogy én mit látok, a regiszteres mérés lesz a mérvadó.

A megengedett feszültségtartományra azért kérdeztem rá, mert a bejelentéskor az ügyfélszolgálat által közölt 246+7%-os szintet nem éreztem reálisnak (Hogy az ügyintéző ezt tévedésből vagy rosszindulatból mondta, mindenki maga döntse el.)

Nem értem, a 246 V honnan jön ki neki, amikor a nominális érték 230 V, de a 400/sqrt(3) logikát követve kerekítés után esetleg 231 V.

A multiméter true RMS-t mér, vagy abszolút középértéket, amelyet szinuszos jelalak feltételezésével megszoroz pi()/(2*sqrt(2))-vel, azaz nagyjából 1.11072-vel? Mert utóbbi esetben - az olcsóbb multiméterek ezt csinálják - hamis lesz az eredmény, ha nem szinuszos a jelalak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sehonnan nem jött ki, szerintem csak megpróbált lebeszélni a hibajelentésről.

Úgy tűnik, hogy az ÉMÁSZ szerint a +10% rendben van.

Egyébként tisztában vagyok azzal, hogy a pár ezer forintos multiméterem nem hiteles mérőeszköz, de irányszámnak azért jó. Hogy a vége mi lesz, nekem tulajdonképpen mindegy: ha az ÉMÁSZ megállapítja, hogy magas a feszültség, akkor majd korrigálnak a hálózaton. Ha meg azt állapítják meg, hogy nincs probléma, akkor onnantól erről lesz dokumentumom, és oldja meg a telepítő, hogy működjön az inverter, amit hozott.

G9 ledben használhatatlan. Szerintem senki nem tudja megcsinálni rendesen. Nincs hely a kondenzátornak.

Fél éve én is vettem a leddiszkont.hu -n, mivel 2014 óta onnan veszek mindent és van, amelyik közel 6 éve megy, nem is villog, minden király.

De a náluk lévő G9 is villog, nagyon zavaró a szememnek.  Inkább lecseréltem a lámpát E14-es foglalatosra.

Más is szidja a G9-et. Drága bele a klasszikus izzó és gyorsan kiég.

Ha ilyen lámpád van, szerintem dobjad ki a fenébe :)

Hm, úgy tűnik tuningoltak már. Visszanéztem, 2019 januárban rendeltem, a visszaigazoló levélben lévő link már nem él.

Így nézett ki: https://static.kepfeltolto.com/big/2020/01/19/c4b5aca459e8bb4a449862e34…

Akkor ezek szerint van remény. Én egyelőre jegeltem a témát, mert méretéből adódóan tényleg sokkal kisebb hely van, mint egy E14-ben.

2017 decemberben vettem ezt: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0756C6C4B/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1

A nappaliban van használatban, 4 darab égő egy csillárban. Abszolút meg vagyok elégedve vele. Fényes, nem vibrál zavaróan, szép a fénye.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Persze, online UPS :)

Viccet félretéve: L alakú házban élek, a legtávolabbi ponton egy hagyományos izzó fényerején már bőven észre lehet venni, ha indul egy villanymotor (fagyasztó, fűnyíró). Vegyesen használok OSRAM, TRACON és KOBI LED körtéket, de azok közül egyik sem villog. Nem lehet, hogy túl gagyi, ami nálad van?

Természetesen lehet.

Ugyanakkor:

- ahonnan kaptam ott nem villognak (nyilven nem pont ugyanezek a darabok nem vilognak)

- szomszédoknak is villog esetenként a led világítás (nem tudom, milyen cuccot használnak)

 

 

Ps. csak és kizárólag elmondásból tudom, hogy hívtak már ki ELMÜ-s embert, az nyilván nem talált semmit, ezért jött a kiszállási díj ("büntetés")

Akkor nagyon nézd át a kötéseidet és a vezetékek vastagságát, mert ez nem természetes. Nálam is emeleten villogtak a lámpák, amikor feleségem elkezdett mosni, aztán átnéztem a kötődobozokat és csak össze voltak sodorva a vezetékek A sodrott részeket levágtam, mert már fekete volt (ahol rövid volt a vezeték ott csak megcsiszoltam) és átwagoztam őket. Azóta nem villan semmi, nyugodtan lehet járatni mosógépet, fúrógépet, stb..

Na jó, de ilyen hosszra és ilyen terhelésre nem 2,5-est kell húzni!
Én magam kb 20-25 m-re 4-essel húztam két fázist (jelenleg csak 1 van használva, de később talán lesz bővítés) a konyhába, pedig nem indukciós a sütőm. Ez bemegy egy vízálló kismegszakító szekrénybe, amiből külön biztosítókon keresztül táplálja a légkeveréses sütőt, a mosogatógépet, a páraelszívót és az elektromos szikragyújtást. Ráadásul még a mosogató alatti kis zárt ~8A-es vízmelegítőt sem kötöttem erre a körre, hanem annak külön tudtam 1,5-et húzni kb 6 méterről (10A kismegszakítóval).

Hát, hogy mi lenne ideális, meg hogy mi fér el a csőben, az nem mindig esik egybe :)

Felújításkor nem akartunk vésni, ezért az addigi 2,5-es alu vezetékeket áthúzta egy szaki 2,5-es rézre, 1,5-es leágazásokkal. Az áramkör 13A-re van biztosítva, tehát a maximálisan lehetséges üzemi terhelés mellett van rajta kb. 2.5% feszültségesés. A gyakorlatban ennek a töredékét kapja (egy világítás meg egy fagyasztó, néha a fűnyíró), semmiképp sem hasonlítható egy 2kW környéki vízmelegítőhöz. Szerintem pont jól van ez így.

Mondjuk a garázshoz 40m-en én is 5x6-os MT-t ástam el (védőcsőben).

Hogyne lehetne rugós a földelő sín, egy csomó DIN sínre pattintható rugós szorítású terminal block kapható és használható is, a WAGO is gyárt ilyeneket, de gondolom a szimpla kötőelemükre gondoltál... :)

Egyszerűen fillérbaszás, amíg a csavaros földelősín fillérekbe kerül, addig ezek a dolgok lényegesen többe kerülnek: https://www.wago.com/global/electrical-interconnections/discover-rail-mount-terminal-blocks

De ezek közül melyik váltja ki szabályosan Magyarországon a földelő sínt? Bármelyik, ami DIN sínre megy?

Mert nekem két villanyász is azt mondta, hogy valami szabvány miatt csak sín vagy valamilyen szorító bilincs használható. Ráadásul ELMŰ-nél is megerősítette ezt egy elvileg ezzel foglalkozó szakember.

Szerintem bármelyik használható, van rajtuk CE és TÜV, megfelelnek az EU szabványoknak és szabályoknak.

A szolgáltatót a villanyóra utáni rész amúgy nem érdekli, a villanyóra előtt pedig költséghatékonyak, ott kötik a szerelőket a belső előírások, tehát ezek a dolgok kiesnek náluk, egy szorító bilincs árával nem tud versenyezni egy ilyen terminal block. Ezek leginkább ipari cuccok, ahol számít a megbízhatóság és a gyorsabb munka, lakossági felhasználásra nem az a baj velük, hogy rosszak (sőt!), hanem az, hogy drágák és a kiszállás miatt a gyorsabb munka előnye elveszik. Meg persze az óra előtt ne legyen plombatörés vagy nyom nélkül oldható kötés... :)

Update: a PEN vezetőre vonatkozik olyan előírás, hogy szerszám nélkül bontható kötéssel nem lehet szerelni. Ez a vezető az oszlop/földkábelen bejövő vezeték közös PE+N vezetéke, egészen a földelőszonda és az N-PE szétválasztás közötti szakaszig, a szétválasztás után bármivel lehet kötni, ami szabványos kötőelem.

A villanyászok is sokszor szokásból, hallomásból meg saját ötletek szerint dolgoznak, megindokolni nem tudják, hogy valamit miért épp úgy lehet csak és kizárólag és nincs más alternatíva, egyszerűen volt egy nagy önbizalmú balfasz mester, akinél megtanulták a szakmát és nem tudnak letérni a kitaposott útról, zavartam már el villanyászt, mert mindenáron forrasztani akart, mert "azt úgy szoktuk". Szokja máshol.

Műszaki technikum anyagismeret:

rég volt, nem pontos a meghatározás: a rugós kötéseket idővel meg kell húzni, de nem ráhúzzuk és továbbfeszítjük a rugós lapot, hanem kicsit meglazítjuk, majd ismét meghúzzúk.

Ez még a kihúzott tételemben is benne volt.

Tessék mondani, villanynál hol a rugós kötés?

Egy csavarkötést általában a meghúzási nyomatékból eredő erő (meg a súrlódás) tart a helyén. Ha az álló helyben meglazul, akkor valami nem kerek. Sok esetben a csavar, vagy a befogott anyag maradandó alakváltozástra van méretezve. Ilyenkor meg tilos lazítani és újra meghúzni.

Tessék mondani, villanynál hol a rugós kötés?

Sok helyen. Akkor is előfordul, ha csavarral kell megszorítani, de a csavar nem közvetlenül a vezetékhez ér, hanem két lemezt szorít meg, ami között ott van a vezeték.

Ha az álló helyben meglazul, akkor valami nem kerek.

Nézz utána a hidegfolyás jelenségének. Ezért TMK része az összes csavaros elektromos kötés rendszeres ellenőrzése.

Kissé elkanyarodtunk, tán tegyük tisztába ezt a néhány fogalomzavart. ;)

Villamos csatlakozásokról lévén szó, a csavarokat egy idő után meg kell húzogatni  - valami liyesmiből indultunk ki.

Nincs szó rugós csatlakozóról, mert abban nincs csavar, azaz nem lehet utólag meghúzni.

A csavaros kötések esetén rugalmas alakváltozásról beszélünk. (Ez a szakítódiagramon a maradandó alakváltozás előtti rész.)

- Ha a szükségesnél kisebb erővel húzod meg, akkor kilazulhat.

- Ha a szükségesnél nagyobb erővel húzod meg, akkor elérheti a maradandó alakváltozást és kilazulhat.

- Ha megfelelő erővel húzod meg, akkor rugalmasan alakváltozik és nem kell húzogatni.

A kilazulást okozhatja hőtágulás és/vagy dinamikus hatás.

Ide tartozik a csokiban levő lemezke is, amit a nyírás (sodrott vezetékek) és a szorító erő egyenletes eloszlása miatt alkalmaznak (a megfolyás ellen). No, meg az érintkező felületet is növeli. Hasonló az a szerkezet is, amit alu sodratokra szerelnek. (légvezeték)

A hidegfolyás a fentiekkel szemben maradandó alakváltozás. Az a fő előnye, hogy megfolyáskor a hegesztéshez hasonló minőségű kötés alakul ki - legalább a vezeték(-ek) egy részénél. Ilyenek pl.

- A 7 huzalos késes technológiák: AMP MTA .100, az RJ45 csatlakozó 7 eres vezetékkel, szalagkábel (pl. IDE csatlakozó), stb. Ezeknél a 7 huzalból legalább 5 megfolyik és fémes kötést hoz létre.

- Sajtolt kötések: érvéghüvely, csősaru, stb.

Ezeknél nincsen csavar.

Persze van az általad linkelt plug-in csatlakozó is. Ezeknél nem a villanyszerelő fakezére bízzák a szorító erő kialakítását, hanem rugóra.

Hiszek a TMK-ban, de nem hinném, hogy a villanyszerelő egy munka elvégzése után adott idővel visszatérne húzogatni. :-D

Nincs szó rugós csatlakozóról, mert abban nincs csavar, azaz nem lehet utólag meghúzni.

Hogyne lenne: https://new.abb.com/low-voltage/products/connection-devices/solution-series/terminal-blocks/spring-loaded-screw-clamp-terminal-blocks

A csavaros kötések esetén rugalmas alakváltozásról beszélünk.

Mutatnál rézre ilyen rugalmas alakváltozási szakaszt? Szerinted miért nem készítenek rézvezetékből rugót?

A hidegfolyás a fentiekkel szemben maradandó alakváltozás.

Így van. És pont ezért lazulnak a csavaros kötések, mert a réz egyszerűen kifolyik a csavar alól idővel és megszűnik a leszorító erő. A réznek ugyanis nagyon kicsi a rugalmassága, erő hatására maradandó alakváltozást szenved.

Hiszek a TMK-ban, de nem hinném, hogy a villanyszerelő egy munka elvégzése után adott idővel visszatérne húzogatni. :-D

Az iparban vissza kell térni, ezért térnek át a rugós kötőelemekre, mert azzal sokat lehet spórolni. Lakossági esetben is vissza kellene térni, de legtöbbször akkor jön újra a villanyszerelő, amikor már melegszik a kilazult kötés.

Jó az a linkelt rugós csatlakozó, tán fel sem tűnt:

- Maintain the circuit continuity thanks to "pull-out proof" cable termination combining spring loaded terminal and hook type ferrule

- Maintenance free vibration proof connection

A csoki, a villanyóra és kismegszakító nem ez a kategória. ;)

Ha occsó a csoki - egyszerű csavar van benne -, akkor könnyű széttrancsírozni a vezetéket. Meg akkor is, ha nem megfelelő keresztmetszetű.

Most belenéztem egy sínre szerelhető elosztóba. A csavar vége nagy felületű, fényes (sima, felületkezelt, lapos vagy enyhén domborodó). Ha ezzel megfolyatod a vezetéket, akkor is csak a felső ívben lesz egy kis bemélyedés. Persze bele van írva: 16mm2, 1,2Nm. Tehát kell hozzá egy nyomatékkulcs kezű villanyszerelő, akkor működik. :-D

Ilyen paraméterekből arra lehet következtetni, amit korábban leírtam. Valószínűleg az íves rész deformációja után csökken a nyomás (mert nő a felület) és így a rugalmas tartományba kényszerül a vezeték.

A rugós csatlakozás - már ha a push-in-re gondolsz - nem rossz, ha profi a gyártó. Csináltam ilyennel is (16A konnektor), meg csavaros kötéssel is, villanytűzhelyeket. A kötések közel 30 éve nem melegszenek. Biztosan még ennél is jobban nem melegednének, ha tudtam volna, hogy meg kell húzogatni. :-D

Ilyen "húzogatás igény" csak egyszer merült fel. Egy nagy számítógépterem hálózatát újították fel. Egy darabig hetente 2x jött a villanyszerelő húzogatni. Közben a szigetelés petyhüdten lógott a drótokról. Precíz tervezés és kivitelezés, hiszen egyikrőll sem esett le! :-D Aztán megcsinálták.

A csoki, a villanyóra és kismegszakító nem ez a kategória. ;)

Az mindegy, hogy szerinted milyen kategória, egyszerűen létezik, pedig nagyon csodálkoztál rajta.

Persze bele van írva: 16mm2, 1,2Nm. Tehát kell hozzá egy nyomatékkulcs kezű villanyszerelő, akkor működik. :-D

Nem kell nyomatékkulcs kezű villanyszerelő, hanem van neki nyomaték-csavarhúzója pont ebben a tartományban, ha ezzel foglalkozik és nem egy balfasz. Na, a probléma az, hogy a többség balfasz.

A rugós csatlakozás - már ha a push-in-re gondolsz - nem rossz, ha profi a gyártó.

Nem push-in, hanem tényleg bármilyen rugós kötőelem, aminél egy rugó adja a konstans hidegfolyás alatti leszorító erőt.

 A rendkívüli szilárdság, alakíthatóság, kúszásállóság és korrózióállóság kombinációja az épülethuzalozás legkedveltebb és legbiztonságosabb anyagává teszi.

Ezt írják a rézről, amelynek a kúszása 100..400 fok körül tapasztalható. Akkor fordul elő ilyen, ha alulméretezed a kötést, vagy agy nélkül megtéped az alkalmatlan csavart. Valószínűleg ilyen lehetett a feljebb említett eset, amikor a szigetelés a kötés közelében már lelógott. Ezért kellett hetente kétszer meghúzni a csavarokat.

Az kúszás gyakoribb az alumíniumnál, ami levegőn azonnal korrodál. Na, ezért jól meghúzod - amivel csak rontasz a helyzeten - és még lágyabb is, mint a réz - már kúszik is. Éppen ezért az alumínium vezetéket csak korróziógátló pasztával szabad szerelni. Ezt pont 45 éve tanultam Berlinben, mert nálunk erről a technológiáról a kutya sem hallott. ;)

Szerkesztve: 2020. 01. 20., h – 10:24

https://i.imgur.com/eenWMLU.jpg

Kedves ismerőseim! Most olvastam egy egészségügyi lapban, hogy nagyon veszélyes led-es lámpákat használni, mivel bekapcsoláskor úgynevezett fotonokat bocsájt ki, amik akár fénysebességgel is becsapódhatnak a szemünkbe!! Nagy mennyiségben ezek akár vakságot is okozhatnak, persze ez nincs ráírva a dobozra. A háttérhatalom újabb próbálkozása az emberek megtizedelésére. Nálam marad a jóörreg 100W-os!

(megelőzném a negatív hozzászólásokat, poénból másoltam be és az eredeti hozzászólás a linkelt képen van. :) )

Volt két mérnök munkatársam, az egyik számtech... és matek tanár, a másikról meg a számtech diploma maradt meg. Az egyik elhatározta, hogy kéményt tisztít és fogott egy 2l kólás palackot teli vízzel (, hogy legyen súlya) és le engedte a kéménybe, hogy azzal kitisztítja majd. A üveg bent ragadt a kéményben. Arra gondolt, hogy majd a mikró magnetronjával felrobbantja a palackot. Oly módon hogy a vizet felforralja. Így szétkapta a mikrót és a palack után engedte a magnetront. De a mikró alkatrész is jól érezte magát a kéményben és bent maradt. Az említett barátjától kölcsönkérte a mikróját és barátjával az oldalán nekiláttak a terv végrehajtásának. Kis idő múlva már két magnetron élvezte a palackbazárt 2l víz társaságát a kémény szűkös rejtekében. A történet végén persze szakembert hívtak és szétszerelték a kéményt. Igen szét szerelték mivel gáz kémény volt. Kész csoda volt eme két "értelmiségi", mindig vidám volt a napunk az élménybeszámolójuktól.

Nem értette az egyikük, hogy a mikróban melegített élesztős tej miért nem keleszti a tésztát.

A másik hajlakk lángszóróval üldözte a darazsat a panelban. kellet egy új konyha.

Arra gondolt, hogy az élesztővel a tejet berakja a mikróba és az - szerinte - megöli az élesztőt, így nem fog megkelni. Azonban a valóság ezzel szemben az, hogy több recept is van az interneten, ahol így csinálják és még tanulmányok is születtek róla, hogy alacsony intenzitású mikrohullám nem árt az élesztőnek, sőt gyorsabban megkel. Ehhez persze legkisebb fokozatra kell kapcsolni a mikrohullámú sütőt.

"Place 2 tablespoons cold stick margarine in a custard cup in the center of the oven. (Do not use corn oil spread or shortening sticks.) Microwave, uncovered, on 10% power (low) for 4 minutes. If the margarine doesn't completely melt, your microwave can proof yeast dough. (But, if the margarine does completely melt, your micro- wave oven puts out too much power at this low setting and will kill the yeast before the bread has a chance to rise.)"

A második magnetronnál kezdtem hangosan röhögni.

Amúgy a mikróban melegített élesztős tej miért nem keleszti a tésztát? (Ugye először megmelegítette a mikróban a tejet, és utána tette bele az élesztőt?)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 01. 23., cs – 21:41

Hátrányokat mintha direkt felejtetted volna ki.

  • Élettartam a töredéke a specifikációba hazudottnak. Majd akkor hiszem el, hogy 25000 óra, amikor kapok rájuk 1-2 év helyett legalább 10 év garanciát, de inkább 20 évet, ugyanis a napi átlag 3-4 órás világítás alapján ennyi idő alatt jön össze az órában megadott élettartam.
  • Tervezett elavulás: A tápegység alulméretezése és/vagy szándékos túlterhelése, hogy mielőbb tönkremenjen. A kondenzátorok szándékos kiszárítása, azok lehűlésének szándékos gátlásával. Így tervezik már a PCB-t is. Menj ki szépen Budapest bármelyik forgalmasabb közterületére és fogsz látni legalább egy szabályos ütemben pislákoló LED-reflektort vagy lámpát. Na, azokkal ez történt.
  • Szar-húgy színvisszaadás (CRI).
  • Kék tüske a színspektrumban. [1] Aztán csodálkozol, hogy nem tudsz aludni, meg hosszú távon makuladegenerációd lesz.
  • Olcsó szar kínai LED-ek UV-szórása, undorító lilás árnyalat és egészségtelen is a szemnek.
  • Szar-húgy egyenirányítás (vibrálni fog és fárasztja vagy kifolyatja a szemed, egyéni érzékenységtől függően). Ez mostanában már csak az olcsóbb kínai szarokra jellemző, a márkásakra (pl. Philips, Osram) nem.

Szóval, jelenleg a LED világítás még egy kiforratlan, egészséges otthoni világításra alkalmatlan, de annál inkább hypeolt fejlődésmániás parasztvakítás. Ezt a rengeteg erőforrást és környezetszennyező gyártókapacitást inkább abba kéne beleölni, hogy minél inkább környezetbarát módon állíthassuk elő az energiát, és akkor egyáltalán nem lenne környezetszennyező hagyományos izzóval világítani.

Sajnos nagyon nehéz normális LED-et találni. Nekem itt a HUP-on ajánlottak egy üzletet, ahol 3 év garanciával is kapsz LED-eket + fénymérési jegyzőkönyvvel és garanciával arra, hogy nem villog. Leddiszkont az üzlet neve és jelenleg is várok az újabb szállítmányukra - ami februárban érkezik - hogy befejezhessem az egész ház ledesítését. Eddig egy tucat 18W-os 2700K-es E27-es LED-et vettem tőlük (ilyen bordázott fajta, most csak 15W-os van és 4000K-es nekik belőle) és meg vagyok elégedve vele. Nem vibrál (telefonnal lassított felvételnél sem) és nem zümmög, amire szintén nagyon allergiás vagyok.

Ezen kívül nem is ismerek más normális üzletet, aki tudja egyáltalán, hogy mit árul. Márka sem jelent semmit, mert bemész Bauhausba, telefonnal ránézel LED-ekre és kb. felük villog.

Köszönöm, ez tényleg egy jó oldal. Az első, ami feltűnt, hogy nem csiligány, tablet-idealista, homályos betűs, helypazarló megjelenése van, hanem mint egy normális, használhatóságra, átláthatóságra tervezett portál. Külön tetszik, hogy a termékeket bevizsgálják, mintsem fűt-fát beígérnének.

Két oldalt ~380-380 pixel szürke sáv, termékek lista szürke fehér alapon, leírások póksz@r méretű betűkkel... (1920x1080-as felbontás), a cégünkről oldalon bőven termő felkiáltójelek a félkövér szövegben, ami fekete, narancssárga és kék színekben "pompázik"... Nekem nem az igényességet mutatja, na...

Ha neked az az igényesség, akkor elég alacsony az igényszinted, az egyszer biztos... Persze 800x600-ban lehet, hogy elfogadhatónak tűnik például a betűméret, de hogy a félkövér meg három színben pompázó, felkiáltójel-túltengésben szenvedő "rólunk" rész az ettől még nem lesz "igényes", az egyszer biztos.
A fontméretről meg annyit, hogy 8px magas betű lényegi tartalomnál minden, csak nem igényes és szép megoldás, tök mindegy, hogy a fontkészletet honnan szedi a böngésző.

Az igényesség végső soron szubjektív dolog, és megint te vagy az, aki megpróbálod az akutális trendekhez képesti különbségre hivatkozva a földbe döngölni és alsóbbrendűnek beállítani azokat a szempontokat, amik nekem fontosak.

Nekem a hivatkozott oldal sokkal használhatóbb és áttekinthetőbb, mint egy mai modern csiligány webshop. A 8-11px-es betűkkel kapcsolatban az a véleményem, hogy megfelelő PPI-jű monitort kell használni (80-90 körül) és nem lesz kisebb a 8-11px-es betű, mint egy (fizikailag is jóval kisebb) 800x600-as monitoron.

tök mindegy, hogy a fontkészletet honnan szedi a böngésző.

Egyáltalán nem az. A legtöbb webfont rendkívül olvashatatlan, kontraszttalan, szemkifolyató. Ezt még tetézi, hogy néha fehér alapon nem fekete betűket használnak, hanem valami gány szürkeárnyalatos halvány lófaszt. Ilyenkor egyszerűbb átmásolni egy normális editorba a szöveges tartalmat, hogy olvasható legyen. Ide vezetett az, hogy UX-szakbarbárokkal és babzsákfejlesztőkkel hígították fel a szakmát.

Tudom, a 8 pixel azért jó, mert spórolnak a képpontokkal :-) A 11px-es betűl már a címsortok...  Akár 23"-on (1920x1080), akár 6"-on 2160x1080-on nézem, mindenütt póksz@r méretű a szöveges tartalom lényeges része. (mert ugye mobilos, reszponzív nézet az luxus... Nem véletlen, hogy a Google a leddiszkont.hu-ra keresve nem őket rakja az első helyre...).

" A legtöbb webfont rendkívül olvashatatlan, kontraszttalan, szemkifolyató." - ha sz@rul raszterizálja/rendereli a megjelenítést végző komponens, akkor persze. De ezt bármelyik fonttal el lehet játszani...

" Ezt még tetézi, hogy néha fehér alapon nem fekete betűket használnak, hanem valami gány szürkeárnyalatos halvány lófaszt. " - mint a leddiszkontosok az oldalsó listákban... Mondjuk azt az oldalt még egy  UX szakbarbár is jobbá, hasznáhatóbbá tudná tenni...

Az oldal a mai szemmel kicsit home page jellegű. De tudja amit kell, a cuccuk meg tényleg jó. A környezetem is evek óta oda jár. En 6 éve. 2 ment eddig tönkre a 15-20db-bol, 4 év után. Az első vasarlasbol meg mindig aktívan használunk kb 4-5 db-ot, 6 evesek. A maradék ~10-15 db 2-3-4 évesek.

Pár éve néztem, nem hozta az akkor már elérhető 100lumen/1W arányt. Így arra következtettem, hogy régi, elavult cuccok még, amivel az OBI is tele volt. Pl. 5 W 300 lumen. Az picsafüst fényerő, ez alapján persze h szidják a LED-et, hogy gyenge. Jah...5W-ból megy már 550 lumen is.

Köszi a tippet azért, ha szembejön velem, meglesem az adatlapját ismét.

En ezzel a bandaval vagyok hasonlo modon evek ota elegedett: https://anrodiszlec.hu

Ok meg a gyartok altal adott meresi jegyzokonyvet sem hiszik el, sajat muszerekkel csinalnak mereseket. Es lehet mindenfele parameter alapjan szurni a termekeket.

Mult heten gondoltam kiprobalom a Leddiszkontot, de nem lehetett a CRI >=85 termekekre szukiteni.

Köszi a tippet, meglesem őket is. Bármikor vevő vagyok jobbra, de eddig nem sok versenyző akadt :)

A leddiszkontosok is saját bemérést használnak, ezt reklámozzák is nagy büszkén az oldalukon minden terméknél. Korrekt bandának tünnek és a tapasztalat is az. Környezetben elmúlt 6 év és sok tucat fényforrás kipróbálása alatt.

A CRI kicsit engem is piszkál, bár a 80-as hátrányát nem igazán tapasztalom, vagy csak ingerküszöb alatti. 2700-3000K körüli fényforrásokat veszek.

> A leddiszkontosok is saját bemérést használnak, ezt reklámozzák is nagy büszkén az oldalukon minden terméknél.

Nem latom, hogy reklamoznak, de ez nem is baj, ugyanis 4 random ledszalagra kattintva 2-nel everfine.cn van a meresi jegyzokonyv tetejen, egynel hopoo.net (szinten kinai labor/gyarto), egynel pedig nem volt jegyzokonyv. Korteknel is ugyanazt a formatumu pdf-et lattam, mint az everfine.cn-es, csak a labor adatai nelkul. Mivel az is angolul volt, nem gondolom, hogy a leddiszkont sajat mereskent probalna beallitani.

Egyebkent nem tudom mennyit er barmi ilyesmi meres, az anrosoknak is irtam egyszer, hogy nem stimmel valami adat az egyik termekuknel es valaszoltak, hogy koszi, megmerjuk ujra, szoktak a gyartok valtoztatni cikkszam valtoztatas nelkul...

Az a baj az anroval, hogy nem garantálják, hogy nem villog/zümmög a LED. Például V-TAC-ot árulnak, amiből sajnos nekem is sikerült régen egy tucatot vennem, mára mind kuka. Villogtak, zümmögtek, tönkrementek. Aztán persze cserélték garanciában (nem az anrotól vásároltam, ami tönkrement azt cserélték, a villogás a bolt szerint normális volt). A külső tápos 60x60-as és 120×60-as V-TAC LED-ek azóta is mennek, nem villognak, de E27 egy vicc volt.

Pedig már nagyker szerződésen gondolkoztunk, mert mondták mások (akik árulják), hogy jól lehet rajta keresni.

Most megneztem, latszolag minden led korte termekoldalan van egy ilyen altalanos szoveg:

LED lámpa általános tudnivalók:
   [..]
   Vibrálásmentes, azonnali fény.

 

Ezek utan ha villogasat szallitanak, kuldenem vissza azonnal. Persze nem tudom, hogy ez a szoveg miota szerepel minden(?) termeknel, nekem eddig szerencsem volt, igaz, altalaban nem kortet, hanem led szalagokat + tapokat rendelek toluk, ott a villogas nem jatszik. Mondjuk ha legkozelebb korte kell, rendeles elott irok majd nekik hogy a kiszemelt biztos nem villog, ugye?

Tudod mit? Én is beszélek velük, mert most ránéztem a LED-jeikre és nem rosszak. Ha garantálják, hogy nem villog (telefon lassított felvételén sem) és nem zümmög, akkor veszek az 5 éves garanciás Samsungokból + a magas CRI-sből is az asztali lámpába ( https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/21480 )

Teljesen mindegy, hogy 100 wattal mennyit lehet fűteni, az a kérdés, hogy 100 wattból lesz 400 lumen fény vagy 8000 lumen fény, mert a végén mind a két esetben annyi hő lesz, mintha 100 wattal fűtenél.

Analógiaképp ez olyan, mintha egy olyan autód lenne, ami 100 liter benzinnel elmegy 400 kilométert, míg nekem olyan autóm, ami 100 liter benzinnel 8000 kilométert megy. Hogy tudod ezt összeegyeztetni a környezetért való aggódásoddal?

Teljesen mindegy, hogy 100 wattal mennyit lehet fűteni

Szerintem is mindegy, ígyhát ezt inkább szélsőségesen idealista, Zeller Mérnök Úrral kéne megértetned.

az a kérdés, hogy 100 wattból lesz 400 lumen fény vagy 8000 lumen fény

Nekem az a kérdés, hogy milyen minőségű fény lesz a 100 W-ból és hogy a fényforrás legyártása, idepöfögtetése mennyire terhelte a környezetet. Ugyanis egy LED-chip és a működtető elektronika legyártása és 6000 km-ről való idepöfékelése még mindig nagyságrendekkel környezetszennyezőbb, mint az esetlegesen a gázturbinás csúcserőművek által kipöfékelt CO2. Pláne akkor, ha 3 hónapon belül elpukkan, a tervezett elavulásnak nagy költségoptimalizációnak™ köszönhetően.

Hogy tudod ezt összeegyeztetni a környezetért való aggódásoddal?

Úgy, hogy még így is kevesebbet fogyasztok egy másfélszobás lakásban, mint bármelyik ismerősöm vagy szomszédom.

Az autós hasonlatból összetákolt analógiád pedig szar, lényegi különbségeket ignoráló (mint mindig). A mozgási energiából nem hő lesz a végén, hanem 8000 kilométerrel kerül odébb a segged.

Ki kellene számolni mennyi pöfékelés jut 1 db izzóra. Ha a teherhajó több száz konténerrel robog, abból leosztva a pár grammos izzót, nem biztos, hogy olyan vészes lesz, lehet több a kereskedőtől hozzád eljuttatni. Nem tudom, tényleg ki kéne számolni. :)

Decontenting meg a sima izzónál is van.

2000-es évek elején beszerzett 200W-os izzó mai napig üzemel egy dimmeren bátyáméknál.

Ezt anno kibeszéltük, hogy a dimmerrel felkapcsolt izzó hosszabb élettartamú, mert nem kap nagy áramot bekacsoláskor, amikor hideg az izzószál, illetve az élettartama négyzetesen nő a specifikációban leírt és a dimmelt feszültség arányában, illetve a fényereje is így négyzetesen csökken. A kérdés az, hogy megéri-e ezt az egészet a dimmer előállítása okozta plusz környezetterhelés - fúj, félvezető, mint a LED, meg műanyag is - és az azoos fényerőre számolt nagyságrendekkel több energiaigény. A CRI irreleváns, mert nem a specifikáció szerinti feszültségen használod, csapnivaló a CRI, ha nem a megfelelő hőfokon izzik az izzószál.

Szintén ekkor beszerzett Tungsram kompakt fénycsövek a mai napig üzemelnek a WC-ben.

Rettentő sok üzemórájuk lehet. Ja, nem.

Nekem az a kérdés, hogy milyen minőségű fény lesz a 100 W-ból 

Ez fehér LED esetén ugyanaz a minőség lesz, mint egy kompakt fénycső esetén, amit korábban említettél már, mint általad ajánlott technológia; ugyanis a látható fényt UV fényből készíti mind a kettő, ugyanazzal a réteggel, az UV fényt állítják elő más módon. Meglepő módon ezért ugyanannyi a kompakt fénycsövek és a LED lámpák CRI értéke.

A LED spektrumában eltérés van az izzószálhoz képes, de az izzószál spektruma is messze van a napfényről, a napfényhez legközelebb a Xenon ívlámpa fénye van. Az izzószálnak amúgy akkor jó a CRI értéke, ha magas hőmérsékleten izzik a szál, ami miatt az élettartama jelentősen csökken. A magas élettartamú izzószálaknak csapnivaló CRI értékei vannak.

Egyébként szerintem nem tudnád megmondani, hogy izzószál vagy LED a világítás, ha nem tudod, hogy melyik van a lámpatestben, miben mersz fogadni, mennyire vagy biztos abban, hogy meg tudod mondani?

a fényforrás legyártása, idepöfögtetése mennyire terhelte a környezetet.

Nosza, mutass kérlek ilyenről konkrét adatokat, mert az, hogy _szerinted_ hogy van, az semmit nem jelent. Kérek bizonyítást, hogy szerinted a LED előállítása jobban terheli a környezetet, mint a wolfram izzószálé, beleértve annak a többletfogyasztását is.

Úgy, hogy még így is kevesebbet fogyasztok egy másfélszobás lakásban, mint bármelyik ismerősöm vagy szomszédom.

És? Akkor miért veszekedsz olyannal, aki másképp osztja be ugyanazt a környezeti terhelést? Miért gondolod, hogy te vagy az etalon?

A mozgási energiából nem hő lesz a végén, hanem 8000 kilométerrel kerül odébb a segged.

A fizika sose volt az erősséged, ugye?

Amint megálltál, elfogyott a mozgási energiád és a fékeken meg a többi súrlódásokon hővé alakult. Menet közben szintén ez történik, a levegőt is melegíted a légellenállás súrlódásával, mindenből hő lesz, kivéve a helyzeti energiát, de az meg sajnos minimális, ha felmész a tonnás autóddal 1 kilométer magasra, ahhoz mindössze ~2,725 kWh energia kellene, az ~ 2 deciliter benzin, a többi fogyasztás abból jön össze, hogy hővé alakul az energia.

Az izzószálnak amúgy rossz a CRI-je. :-D

Lásd: napfény izzó, ami egy túlfeszített izzószál kék szűrővel. A grafikus öcsém ilyet használ arra, hogy este is ugyanazokat a színeket tudja kikeverni, mint nappal. Igaz, most talált egy 95+ CRI-s LEDest, ami jónak tűnik.

A CRI meg egy mesterséges szám, tán olyan mint a PMPO. ;)

Az izzószálnak amúgy rossz a CRI-je. :-D

A definíció szerint a 2700K színhőmérsékletű izzószál CRI értéke 100, merthogy ez a referencia ezen a színhőmérsékleten. A déli napfény tiszta égboltos színhőmérséklete 5600K, ennek is 100 a CRI értéke, mert ennél meg ez a referencia. Viszont teljesen más színeket kapsz, ha kiviszed a 2700K színhőmérsékletű izzószálad alól a színeket a 5600K színhőmérsékletű napfényre, mert CRI-t CRI-vel vagy azonos színhőmérsékleten lehet összehasonlítani.

Ha izzószállal akarsz elérni 5600K színhőmérsékletet, akkor az igen rövid életű lesz és nem lesz benne a spektrumában a déli napfény kék csúcsa (lásd kék égbolt), ha meg valami más mesterséges 2700K színhőmérséklettel akarsz világítani, akkor az más lesz, mint az izzószál spektruma. Ezért van az, hogy a napfény izzó teljesen más színeket ad, mint egy CRI=100 2700K izzó, szóval teljesen értelmetlen a CRI megrögzött nézegetése, egyrészt 80 felett már igen kevesen veszik észre a különbséget, másrészt meg arra kell a színeket meghatározni, hogy milyen lesz a környezeti megvilágítás.

Ennél sokkal egyszerűbb dologra gondoltam.

A nap és a referencia izzó spektruma folyamatos - eltekintve a Fraunhoffer vonalaktól. Viszont a CRI csak 8 ötletesen összeválogatott színt tartalmaz. A "pót értékkek" meg a színes tévéhez hasonlóan ügyelnek a "testszínek alacsony torzítására". Így aztán mérhetsz bármit, de a nem folyamatos spektrum miatt, amit látsz soha nem lesz ugyanolyan. Az egyes színeket számtalan módon ki lehet keverni, de a CRI csak 8 pont a térben.

Az is igaz, hogy az átlagember talán észre sem veszi, vagy csak egy homályos érzést tud megfogalmazni az eltérő színek miatt. Ugyanez egy profi grafikusnál (rajzfilmes - hátteres, aki a színterveket készíti) már sokkal súlyosabb.

A nap és a referencia izzó spektruma folyamatos - eltekintve a Fraunhoffer vonalaktól. Viszont a CRI csak 8 ötletesen összeválogatott színt tartalmaz.

Igen, de 15 szín van már régóta, plusz néznek fehérséget is.

Az is igaz, hogy az átlagember talán észre sem veszi, vagy csak egy homályos érzést tud megfogalmazni az eltérő színek miatt.

Az átlagembernél az van, hogy automatikus fehéregyensúly-korrekciónk van, ezen felül az agyunk képes egy csomó utólagos színkorrekcióra és képjavításra, ezért egy fehér lapot eléggé változatos színhőmérsékletű fényviszonyok között is fehérnek látunk, holott a fizikai jel tele van hibákkal, ami lejön a szemünkről. Grafikusnál is ez van, csak náluk számít az, hogy mikor milyen színt használtak, ezért kell speciális lámpa nekik, különben más fények esetén elrontják a színeket, mert ugye automatikus fehéregyensúly-korrekciójuk van nekik is.

Amúgy teljesen más színek jönnek ki egy 2700K színhőmérsékletű izzólámpánál és egy 6000K színhőmérsékletű izzólámpánál, dacára annak, hogy mind a kettő esetén 100 a CRI...

Az átlagembernél az van, hogy automatikus fehéregyensúly-korrekciónk van, ezen felül az agyunk képes egy csomó utólagos színkorrekcióra és képjavításra, ezért egy fehér lapot eléggé változatos színhőmérsékletű fényviszonyok között is fehérnek látunk, holott a fizikai jel tele van hibákkal, ami lejön a szemünkről.

Ezt azért megjegyzem. Az a kötsög Leonardo mit faxolt össze a Mona Lisával, de minek. ;)

Igen, de 15 szín van már régóta, plusz néznek fehérséget is.

Igen, csak a CRI az első 8 átlaga. http://www.speedlightsolutions.com/color-rendering-index/

Hasonlítsd össze a bal oldali diagrammot ezzel: http://leddiszkont.hu/images/melleklet/LLSZ2835240L2EV2700KE.pdf

A "full spectrum" meg úgy készül, hogy a zöldet egy picit megemelik. :-D

Ezért nem fog soha hasonlítani a napfényhez.

Ezt azért megjegyzem. Az a kötsög Leonardo mit faxolt össze a Mona Lisával, de minek. ;)

Az agy elég durva dolgokat csinál, ugye fehéregyensúly és színeket korrigál, a vakfoltot eltünteti, a pixelhibákat kijavítja, a feleslegesnek tűnő pixeleket leszedi, fókuszt korrigál, mintákat illeszt és javítja a képet.

Egyébként csinál olyat is, hogy amikor egyik dologról egy másik dologra nézel, akkor nagyjából 100 ms ideig nem dolgoz fel vizuális ingereket, gyakorlatilag nem látod meg azokat a dolgokat, amelyek ebben az időben történnek. Viszont, hogy ne legyen filmszakadás élmény, az agy a megelőző vizuális ingerekből és a következő vizuális ingerből folyamatossá teszi a köztes látott képet, olyan szinten, hogy megállítja a többi inger feldolgozását is (a reflexeket leszámítva), majd újrajátszva belesaccolja a változásokat, tudatilag kiegyenlítve az idő folyását, holott volt egy 'pause' és egy 'rewind' a környezeti ingerek feldolgozásában. A probléma akkor van, ha nem tudja belesaccolni a változásokat vagy nem lehet beleilleszteni a hihető tartományba, ilyenkor mondjuk egy pontosan másodpercenként villogó fény villogásai között eltérő idő realizálódik az emberben, mert erre nincs felkészülve az agy...

És még van egy csomó egyéb dolog, lásd optikai csalódások tárháza.

Szerkesztve: 2020. 04. 26., v – 03:58

FIGYELEM:
Nagyon vigyázzatok a leddiszkont-tól vett ledekkel! Ellenőrizzétek időnként őket!

Ma az egyik "kiégett", így kicsavartam a helyéről, lásd:
https://imgur.com/a/zz9zzzs

Típus: LLK18WE27K2700

Aztán megnéztem a többit is, hasonlóak.
Kb másfél éve vettem őket. Azok ilyenek, amelyek napi ~4 órát működtek folyamatosan (például nappaliban).

Azért írom le ezt, mert korábban ajánlottam itt a HUP-on és ezt most visszavonom. Már akkor volt sajnos egy sejtésem, amelyet locsemege megerősített: https://hup.hu/comment/2315295#comment-2315295
Ha te is vettél és hasonlót tapasztalsz/tapasztaltál, akkor ne habozz megosztani!

Ez így elég csúnya. Majd dobd be mit reagálnak.

2 éve vettem: LLK5W45MME14K2700 majd most januárban ezt: LLK7W45MME14K2700AK190901
A 7W-os nyakán 90°C-t mértem, míg az 5W-oson 65-70°C-t
Gondoltam megemlítem már nekik, a hsz-ed után meg is teszem, hadd kapják az ívet.
Az évek alatt újra és újra vásárolt cuccok ára jelentősen csökkent, de ha ez a minőség rovására megy, nem lesz jó vége.
Egyébként 2014-15-17-ből is használok tőlük 4-5W-os GU10, E14, E27 led égőket. Nem nagyon akarnak elpusztulni.
A napokban ismét vettem LLK5W45MME14K2700 -t. Ez már nem kerámia szerű házban van, hanem könnyebb műanyagban. Pedig ugyanaz a cikkszám...

Ezek mind 18W-osak. Meg fogom mérni én is többinek a hőmérsékletét.

Egyébként a fényükkel meg voltam elégedve, azért is csavartam ki mert mondom rendelek még egy 20 db-ot, ezt pedig garanciáztatom. De aztán láttam az állapotukat + ez a típus már nem kapható..