[Videó] Windows Server 2019: a RAID tömb már régen a múlté?

Címkék

Réczi Gábor (IQrec) a HWSW free! meetup sorozaton elhangzott előadásának felvétele.

Bár az előadás apropója egy pár éves cikk, illetve ezerféle megoldás van az adatok redundánsan és/vagy nagy sebességgel történő tárolására, ebben a témában sosem lehetünk eléggé tájékozottak. Áttekintjük, hogy a Microsoft milyen lehetőségeket nyújtott és nyújt, illetve miket fog nyújtani ezen a területen, amennyiben helyi tárolásban kell gondolkodnunk.

(A videó a HWSW free! meetup-sorozat 2019. június 18-i IT-üzemeltetői állomásán készült.)

Hozzászólások

föltalálta a windows az sw raidet?

nincs aláírásom

Az MS a szabványok esetében ugye mindig érvényesítette az "alkotói szabadságot", de szerintem "szabványos". Amire emlékszem egyedül egy raid1 kötet volt, amit diszkhiba után a jó diszkről egy másik gépben mentettem. Nem voltak vele olyan problémák, hogy nem ismerte fel. De nekem az ilyen fake-raid-es raid1-es diszkkel sem voltak problémáim.

Az autószerelőm meg a saját otthoni gépét használta Win7-el, raid0-val. Pár éve már lecserélte, de én minden alkalommal mikor megláttam a gépet mondtam neki, hogy egy beteg állat.

Szerkesztve: 2021. 01. 13., sze – 11:41

Én kicsit zavarosnak érzem h. mi volt a célja ennek a "performansznak"? MSFT/Windows server promo elsősorban, mint általában minden ilyen ingyenes rendezvény, de amúgy mi más? Windows storage kedvcsináló? Aki benne van a storage területben könyékig, talán az értette egyedül h. miről beszélt Gábor. De azoknak ebben a 25 percben nem is volt semmi hazavinni való, max. a sörözésért mentek el és hallgatták ezt is meg. Aki meg nem ezzel foglalkozik, az se a kikacsintásokat, se az utalásokat, se az h. miről is beszélt az előadó, nem vette.

Nekem ebből az szűkös fél órából nem derült ki, hogy:

- akkor most a dell, emc stb. raid kártyáit és storage-it leköpködjük és fikázzuk h. elavultak? Mert Dell, EMC nem pont ugyanilyen rétegezett, SSD cache tier-elt storage pool-okkal dolgozik, amit a MSFT is jó szokás szerint lenyúlt mint ötletet és beépít a windows szerverbe?
- a big data akkor mégis mi? Veszek 1000 WD Gold-ot, berakom annyi chassis-ba amennyibe belefér, húzok rá windows storage spaces-t, replikálom és attól lett big data? Ha ugyanezt windows szerver nélkül csinálom, pont ugyanolyan multi tier storage pool-okkal, a MSFT szerint ez már nem big data, értem én.
- dynamic disk windows 2000 óta van (~20 éve), ezt minek kellett egy 2020-as standup-ba belekeverni, főleg ha nincs is összehasonlítva rendesen a storage spaces-el ("csuklóból bukta" --> ezt értette bárki is?)

Ez a bajom ezekkel a 20 perces standupokkal: reklámhoz túl hosszú, értékes tudáshoz meg szinte 0.

Ugye ZFS-ről, FreeNAS-ról szó sem esik (pedig az előadás szerint megcélzott SmallBiz. méretben pont ezek jönnek szóba). A ReFS nem véletlenül nem bír elterjedni 2012 óta, annyi baja (volt?) és hiányossága van. Storage Spaces-ben szintén nem bíznak a cégek.

 

Ui. A wired cikk gondolom ez akart lenni: https://www.wired.com/2015/10/meet-walking-dead-hp-cisco-dell-emc-ibm-o…
Ui2: a Storage Spaces Direct kvázi hivatalos rövidítése mindenfelé: S2D, és hogy mégis mi a francot jelent, na az itt nem igazán lett kifejtve.

Szerkesztve: 2021. 01. 13., sze – 17:02

Linux Desktop:

 

$ lvs -a
  LV                 VG Attr       LSize   Pool         Origin     Data%  Meta%  Move Log Cpy%Sync Convert
  00                 vg Cwi-aoC--- <27.29t [cache-data] [00_corig] 99.99  19.35           0.00            
  [00_corig]         vg owi-aoC--- <27.29t                                                                
  [cache-data]       vg Cwi---C--- 512.00g                         99.99  19.35           0.00            
  [cache-data_cdata] vg Cwi-ao---- 512.00g                                                                
  [cache-data_cmeta] vg ewi-ao----  32.00m                                                                
  fast               vg -wi-ao----   1.00t                                                                
  [lvol0_pmspare]    vg ewi-------  32.00m   

$ lvs
  LV   VG Attr       LSize   Pool         Origin     Data%  Meta%  Move Log Cpy%Sync Convert
  00   vg Cwi-aoC--- <27.29t [cache-data] [00_corig] 99.99  19.35           0.00            
  fast vg -wi-ao----   1.00t

$ cat /proc/mdstat
Personalities : [raid10]
md127 : active raid10 sdc1[2] sdd1[3] sdb1[1] sde1[4] sda1[0] sdf1[5]
      29298908160 blocks super 1.2 512K chunks 2 near-copies [6/6] [UUUUUU]
      bitmap: 19/219 pages [76KB], 65536KB chunk

https://man7.org/linux/man-pages/man7/lvmcache.7.html

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Két IT-s beszélget:

Józsi: Te mivel foglalkozol?

Feri: Májkroszoft influenszer vagyok. És  Te?

Józsi: Az tök jó, én sem értek semmihez.

Nem jött át. Én is csak érdeklődés felkeltésnek szántam.
Nyílván tudja mindenki mi a sztori, a bácsi próbálja a saját malmára hajtani a vizet, ami nem izgat annyira, viszont az igen, hogy a potenciális ügyfeleinél kellene hogy roadshowzzon, nem IT-s körökben, mert szétszedik főleg, ha hülyeségeket beszél. Az a baj, hogy azt próbálja elmesélni hogy az sztoridzs szpészisz dájrekt szarja az milyen jó (amíg ki nem derül az ára), miközben párhuzamot von a hagyományos tárolási technológiákkal, amiből még lenne hova fejlődnie.

Trollkodásnak szántad. Természetesen próbálja saját malmára hajtani a vizet. Képzeld el én is az teszem. De szerintem te is. Jók ezek a közhelyes benyögések.

"Az a baj, hogy azt próbálja elmesélni hogy az sztoridzs szpészisz dájrekt szarja az milyen jó (amíg ki nem derül az ára), miközben párhuzamot von a hagyományos tárolási technológiákkal, amiből még lenne hova fejlődnie."

Aha, annyira, hogy meg is jegyzi döbbenetes miket tudnak az egyszerű 100 ezer forint körüli legolcsóbb NAS-ok. Egyszerűen bemutatott egy alternatívát te meg tovább képzelted a fejedben.

P1csába.

Nem vagyok kompatibilis a videós aka podcast formátumokkal.

Oké, nehezítés, hogy van két óvodásom, akik miatt átlag 15 percenként van interrupt, plusz feleség, de a rohadt életbe.

Nekem nem azzal a sebességgel működik a feldolgozó rendszerem mint amilyen sebességgel a TV beszél.
Írott szöveget is gyakran úgy olvasok, hogy söpri a szemem a tartalmat, és a bullshitet kihagyva a lényegesnek tűnő részeknél visszamegyek egy mondatot.

Itt viszont frusztrál az időpazarlás, ez a 25 perces történet leírva mennyi idő alatt lenne emészthető? Ráadásul működne benne a Ctrl-F is.

Ehh, ez a világ már nem az én világom, pedig a korom szerint pont én vagyok az élet értelme, a világmindenség, meg minden.

Nem értem. Miért szeretik az emberek a videós formátumot, olyan esetben ahol fontos az elhangzott szó, vagyis odafigyelést igényel, ellentétben a háttértévézés intézményével? (Amit mondjuk szintén nem értek, de mindegy.)

Szerkesztve: 2021. 01. 14., cs – 22:49

Wtf... miért hívja S2S-nek az S2D-t?

A fentiekhez: az S2D párja a Ceph, és a hozzá hasonló sds megoldások, nem az sw raid. Bár nem meglepő a félreértés, ezen előadásból ez tényleg nem jön át :( Amúgy nincs miért szégyenkeznie a piacon szerintem az MS-nek, 2-3 éve egy projekt miatt rákényszerültem a használatára, tud RDMA-tól kezdve mindenféle földi jót, stabil, gyors. 100G etherneten, nvme-vel is nagyon szép eredményeket produkált egy 10+ node-os S2D cluster (mármint úgy értem az "is" -t, hogy nem jött zavarba a bleeding edge vasaktól, és megoldásoktól, rdma-tól, olyan iops-okat meg throughput-okat láttam hogy csak pislogtam).