25 éves az Internet Explorer (és lassan itt a vége?)!

1995. augusztus 16-án adta ki a Microsoft az Internet Explorer 1.0-s verzióját. A webböngésző a Windows 95-höz készített Microsoft Plus! bonus pack-ban található Internet Jumpstart Kit részeként érkezett. A csomag ára akkor 49,9 amerikai dollár volt. Az IE 1.0 működés közben így nézett ki:

Részletek itt.

Eddig a nosztalgia, most pedig a jövőkép:

Részletek itt.

Hozzászólások

Már a save ie6 is csak archívból érhető el :(

Ez már a vég! :)

“Az ellenség keze betette a lábát”

Voltak akkor oldalak szép számmal, amelyek a szabványokat nem követő IE6-ra voltak optimalizálva és így hibásan jelentek meg a többi böngészőn. Most pedig a Microsoft kénytelen igazodni. Sőt hivatalos böngészője egyike lett a számtalan Chrome-klón böngészők egyikének. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Milyen kozel van a HUP es az IE szulinapja egymashoz :D

rest in pieces.

Hah igen anno lehetett mindenféle ie6fix css-ket írni :), természetesen később minden főverzió kiadásakor kiderült, hogy mit hogyan csesztek el másképp, így születhettek a további [if IE 7] stb blokkok..

Ehhez képest az, hogy manapság sokféle kijelző méret van tiszta luxus. Legalább az esetek jó részében a működés közelítőleg azonos..

Akkor RIP IE (1995-2020). Nem lassan van itt a vége, hanem már elérkezett, azzal, hogy áttértek Chrome-alapra. Bár még valami 1 évig támogatott az utolsó IE-verzió. Mondjuk a hátam közepére se hiányzik, a kezdettől fogva voltak nála jobb böngészők mindig is. Sose volt a legjobb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Komolyan bele akarsz kötni egy labelbe? Az ms maga nevezte át az ie 12-est "edge"-re és akkor még csak átcímkézték a programot, de belül ugyanaz maradt egészen a 79-es verzióig. Tehát az edge tkp. az az ie, akkor is, ha csak a 11-esig hívták így, ennek megfelelően, amikor az edge-et átállították Chromium alapra, úgy tkp. az ie-t állították át Chromium alapra, hiszen mint tisztáztuk, az edge csak egy átcímkézett ie volt. De felőlem hívhatjuk krómplórernek is, ha az úgy jobban tetszik. :P

Az ms maga nevezte át az ie 12-est "edge"-re és akkor még csak átcímkézték a programot, de belül ugyanaz maradt egészen a 79-es verzióig.

Hát ez így nem teljesen igaz, legfeljebb annyiban, hogy az EdgeHTML/Chakra motor a Trident/JScript forkja volt. Az EdgeHTML-ben akkora módosítások voltak az elejétől fogva, hogy sok IE-only oldal egyáltalán nem működött vele.

De felőlem hívhatjuk krómplórernek is, ha az úgy jobban tetszik. :P

Nem kb. mindegy hogy hívjuk, csak összekeverni a kettőt olyan, mintha a LibreOffice-t kevernénk a StarOffice-szal, hiszen ott is "csak átcímkézték a programot", nem? :)

> Hát ez így nem teljesen igaz, legfeljebb annyiban, hogy az EdgeHTML/Chakra motor a Trident/JScript forkja volt.

A forkolás erős túlzás, lévén házon belül történt az egész és nem két szálon ment tovább a dolog, hanem az eredeti szálnak annyi volt; ez itt inkább a régi motor átnevezése és felpimpelése volt, mintsem fork. Nem azt mondom, hogy nem volt benne semmi lényeges újítás, azt mondom, hogy az attól még az ie motoroja volt.

> Az EdgeHTML-ben akkora módosítások voltak az elejétől fogva, hogy sok IE-only oldal egyáltalán nem működött vele.

Az lehet, de, mint mondtam, attól az még mindig az ie motorja volt, csak átnevezték meg feltupírozták.

Tessék, összedobtam egy gagyi paint-es képet, ezen látszik, aminek látszania kell. :P
http://oscomp.hu/depot/chromeplorer.png

> Nem kb. mindegy hogy hívjuk, csak összekeverni a kettőt olyan, mintha a LibreOffice-t kevernénk a StarOffice-szal, hiszen ott is "csak átcímkézték a programot", nem? :)

Alma/körte: itt nem arról beszélünk, hogy van az eredeti és annak a mások által parallel vitt forkjai, hanem arról, hogy a tulaj cég cserélte le a motort a saját cuccában.

A Firefox és a Chrome felszínének zéró köze van a Mosaic és a Konqueror felszínéhez, a motorokat meg több lépcső és cég választja el egymástól, itt pedig egy közvetlen, házon belüli folytatásról volt szó. Sikerült gizikét a gőzekével.

A hir "lassan itt a vege" reszenek 20 eve jobban orultem volna. De vegulis igy sem rossz.

Csak ne az legyen, mint Kim Jong Il halalakor, hogy jott valami - ha lehet - meg rosszabb helyette. A Chromium alapu Edge egyelore elviselhetonek hangzik.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 08. 24., h – 07:12

Mai napig az egyik legrosszabb M$ döntésnek tartom, hogy ezt a szart beleintegrálták a Windows-ba.
Ezzel nem csak, hogy egy gyenge böngészövel gazdagodtunk, hanem egy bloat operációs rendszerrel is.
A slusszpoén meg az, hogy így sem jött be a stratégia. Szerencsétlen beteg tüzróka (Netscape) azért sok borsot tört az orruk alá.

Szerkesztve: 2020. 08. 24., h – 20:51

Hála az égnek sohasem használtam, és őszintén nem értettem, hogy aki használta, az miért tette. Alapvetően Netscape felhasználó voltam, de az IE4-et, majd később még egyszer az 5.5-öt is kipróbáltam, mindkettő szörnyű volt. A 4-esnél még úgy éreztem, hogy fej-fej mellett haladnak, de az 5.5 olyan visszalépésnek érződött, hogy el sem tudom képzelni, miért használta azt bárki is. Sem keresőmező, sem fülek nem voltak benne, lényegében semmit nem változott a 4-hez képest a kezelőfelülete terén. Ugyanebben az időben a Netscape mindkettőt tudta, sőt külön letöltés-managert sem kellett hozzá telepíteni, ha mondjuk 4 fájlt is le akartunk tölteni, esetleg szüneteltetni vagy folytatni akartuk volna.
Nem tudom miért volt olyan nagy feladat a füleket beépíteni az IE-be, de vagy 5-6 évvel később került bele, mint a konkurensekbe. Sőt, emlékszem, hogy egy későbbi IE verzióban, amivel találkoztam, a címsor mellé rakták a füleket. Mindezt úgy, hogy felette egy teljesen üres sáv volt, amit semmire sem használt, de ha 3 fület nyitottam, már nem látszott az egyes oldalak címe. Amikor megláttam, azt hittem csak a haverok szórakoznak velem, de kiderült, hogy tényleg ez volt az alap beállítása, így működött telepítés után.
Ma már el sem tudná a legtöbb ember képzelni, hogy annyi böngészőt tart nyitva, ahány lapot használ a böngészőben, akkoriban meg teljes komolysággal mondták emberek, hogy nekik az Explorer jobban tetszik, mert "komolyabb" programnak tűnik.

Nagy Péter