Megnyugtatóan rendeződött a GNOME Foundation ellen indított szabadalomsértési per

Címkék

Tavaly ősszel jött a hír, a Rothschild Patent Imaging, LLC szabadalomsértési pert indított a GNOME Foundation ellen a nyílt forrású Shotwell képkezelő szoftver miatt, hivatkozva a 9,936,086 lajstromszámú szabadalomra. Az alapítvány az egyezkedés helyett a harcot választotta a patent trollal szemben. Szerencsére nagy csatára nem volt szükség: a GNOME Foundation, a Rothschild Patent Imaging és Leigh M. Rothschild közösen bejelentették, megegyezésre jutottak.

A megegyezést egy ún. "walk-away settlement" zárja, ami itt nagyjából azt jelenti, hogy a felperes úgy dönt, hogy visszavonul a vitából. Nem csak megegyezés született, a GNOME Foundation és az összes (OSI által elfogadott licencű) nyílt forrású szoftver egyéb ígéreteket is kapott:

GNOME receives a release and covenant not to be sued for any patent held by Rothschild Patent Imaging. Further, both Rothschild Patent Imaging and Leigh Rothschild are granting a release and covenant to any software that is released under an existing Open Source Initiative approved license (and subsequent versions thereof), including for the entire Rothschild portfolio of patents, to the extent such software forms a material part of the infringement allegation.

 Leigh Rothschild az alábbi szavakkal zárta az ügyet:

"I’m pleased that we have managed to settle this issue amicably. I have always supported the innovation of open source software and its developers and encourage its innovation and adoption.”

Részletek a GNOME projekt bejelentésében.

Hozzászólások

Ezeket úgy tűnik nagyon befosatták, ha ilyeneket aláírtak, csak, hogy nehogy továbbmenjen az ügy, aminek a vége a szabadalom kukázása lehetett volna...

Mondjuk majdnem mindegy, mert a következő akit beperelnek körberöhögi őket...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ja, Róccsíld, mint az opensource mindenkori nagy támogatója, a vakbelem röhög. Égés az egész. Már az első vonatkozó hírnél előre megmondtam, hogy nem fognak tudni fogást találni a GNOME-on, nonprofit alapon megy az egész. Rájöttek ők is, hogy ilyen duplakattintás feltalálása jellegű szabadalom alapján nem égetik magukat, egyszerűen már csak a rossz PR miatt nem éri meg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Semmi köze hozzájuk? Vagy inkább offshore hálózaton keresztül elrejtették a kötődést? 
Mert az ilyen pénzbehajtó szervezetek jellemzően nem azok, amelyekkel szívesen együtt fotózkodik a család, még akkor sem ha pénz hoz ez a fajta vállalkozás is nekik. Valami oka csak van a név egyezőségének. 

Azt pedig nem tartom életszerűnek, hogy John Doe zugügyvéd ezzel a névvel jegyezteti be szabadalmi pénzbehajtó cégét, mert olyan jó fenyegetően hangzik és a valódi Rothschildok ezt hagyják neki. Az ilyen szabadalmi portfóliók összevásárlása sokba kerül. Szóval szvsz nem véletlen a névegyezőség.