wladek1 blogja

Mé' nem fordul előre?

Komolyan, a sokadik olyan usákos filmmel találkoztam az elmúlt egy hétben, ahol a sofőr teljes nyugalommal -normál országúti tempó és forgalom mellett- fél percig oldalra/hátrafordulva beszélget. Azért vicces ez, mert egyre több ilyet látok magam is, és úgy fest, kezd beérni az eredménye.

Miért ennyire hülyék az emberek, de most komolyan? Azt hiszik, hogy Teslájuk van? Az maximum a nagymama lemezeit pörgeti azoknál, akiket láttam.

Telekom (és) cset kalandok

Adott egy telefonszám, amit le akarok mondani. Tegnap első körben cseteltem az egyik ügyintézővel, beazonosítottuk az 5 jegyű számsorral, amit jelszónak csúfolnak, hogy én vagyok én, ez a számsor mind a három előfizetésre vonatkozik (az előfizetésben 2 másik telefonszám is van) - és ezzel záródott is a beszélgetés.

Ma reggel, miután családilag is megbeszéltük, hogy ez a szám már nem kell, ismét felvettem a kapcsolatot cseten keresztül az ügyfélszolgálattal, és közöltem, hogy ezt bizony vissza akarom mondani. Természetesen a -tegnap validált- jelszó hibás és még kétszer próbálkozhatok. (Nyilván, mert nem akarják, hogy visszamondjam, hűséget akármikor hosszabbíthatok, jelszó nélkül is) Persze felesleges lett volna próbálkozni, mert jelen állás szerint 00000 - 99999 tartományban képtelen lettem volna egy nekik tetsző "jelszót" leírni (ez is mi már, hogy plaintextben egy látszólag 3rd party chat app -ba potyogjem be a jelszót...)

Maga a felület és az ügyintézés is katasztrófa. A régi kommunikációkat nem lehet visszanézni; 3 végoldal és az applikaciojuk is nagyrészt eltérő adatokkal szolgál ugyanarról az előfizetésről, valamint a végül beadott panasz esetében a rögzített hibajegynek sincs száma, s természetesen transscriptet sem tartalmaz.

Komolyan, egy ekkora cég egyáltalán hogy képes így (nem)kiszolgálni az ügyfeleit 2021-ben?

Kalandok OTP modra

Eloljaroban: soha semmi bajom nem volt az OTP -vel. Eddig.

Adott egy lakashitel, egy bankszamla es a hozza tartozo takarekszamlak. A koncepcio nalam az, hogy hitelkartyaval vasarolok, a bevetelek a bankszamlahoz kapcsolt takarekszamlara erkeznek es addig nem is tavoznak onnet, amig vagy csopbesz -en nem keri le valamelyik szolgaltato/ a bank a torlesztesre, vagy nem fizetem be az epp aktualis hitelkartya osszeget.

Minden honap vegere szoktam idoziteni bankon beluli utalast a honap utolso munkanapjan a lakashitel torleszto osszegere, vissza a foszamlara; ezt aztan az OTP minden honap elso munkanapjan lerantja.

Most azonban elfeledkeztem errol. Szombaton elinditanek utalast, de -bar torvenyileg kotelezo- az azonnali atutalas nem mukodik a takarekszamla es a sajat bankszamlam kozott, ezert aztan atutemeztem hetfore.

Hetfon reggel azonban latom, hogy mindenfele ertesites nelkul nem lett vegrehajtva az utalas (egy az egyben fel is szivodott a tranzakcio), viszont az OTP mar vinnyog, hogy nem fizettem ki a hiteltorlesztot.

Ok, atutalom azon nyomban a szukseges osszeget, ami szoren szalan eltunik, nem jelenik meg a szamlan, mikozben a konyvelt egyenlegben ott van.

Netbankon belepve a chat -en mar a kerdes leirasa elott lezarja a beszelgetest az ugyintezo azzal, hogy hat o nagyon nem illetekes a kerdesben (amit meg fel sem tettem) es telefonalgassak boszen, majd valaki valaszol.

Este aztan megjelenik az uj tranzakcio: hatralek befizetes. 

Hatralek befizetes, mikozben az esedekessegi napon tortent a teljesites es az elozo alkalommal is csak azert lett sikertelen, mert az OTP ugyesen eltuntette a hetvegen rogzitett tranzakciot...

 

Kedves OTP, Anyatok ...ajat.

húszhúsz

Kicsit keresgéltem az emlékeim között, melyik eset jellemezte legjobban ezt az évet mind szakmai, mind egyéb szempontból.

A cca. 20 alkalommal, egyre erőteljeseben megenterelt és  "de mia...szomvanmár?!" felkiáltásokkal kiadott

systemctl restop exim4

úgy gondolom biztos dobogós.

Vagy: nagyonhosszufajlnev.php debugolasa nagyonhosszufailnev.php néven és csodálkozás az eredménytelenségen másfél órán át.

Futott még:

ip route flush

cache argumentum nélkül.

gmail nem szeretni ipv6 venni levél

PTR: pass, SPF: pass, DKIM: pass; gmail pedig behányja a levelet spambe. 

Mivel perzisztensen spambe kerülnek a levelek ipv6 -on küldve, ezért meg kellett erőszakítani az eximet:

dns_ipv4_lookup = gmail-smtp-in.l.google.com : *.gmail-smtp-in.l.google.com

Probléma megoldva, örülök, hogy az ipv6 terjedésének egyik legnagyobb támogatója a G; legalább hitelesek az erőfeszítéseik.

Vicces (utólag...) :)

...
May 20 11:33:14 [ 1084.493999] This should not happen!! Data will be lost
...

És így megjelent a szemeim előtt, ahogyan a kernelt elkapta a fosás...még jó, hogy a syslog szerver tartotta a markát hozzá...:)