BlinTux blogja

Hétvégi projekt: Ambilight

Az Ambilight-ot eredetileg a Philips fejlesztette ki, amivel látszatra megnövelhető a TV mérete, kíméli a szemet és jobban érvényesül a filmek képi világa. Erről bővebben itt.

Én élőben még sosem láttam ilyet, de pár videót megnézve nagyon megtetszett a dolog, így gondoltam építek magamnak egy ilyen megvilágítást a monitoromhoz.

Lássuk, hogy lehet ilyet kivitelezni, ha nem tud alapból ilyet a monitorunk!

MCU Fejlesztői panel érkezett

A múltkori FPGA panel után, most egy mikrokontroller fejlesztői panelt dobott be a postás.
Szó szerint! Mert becsengetett, én kirohantam és már csak a távolban láttam elsétálni, közben a dobozt az ajtó előtt hagyta... 
Még jó, hogy semmi érzékeny nem volt benne, ami megázhat, ellophatják... - jah nem!
Na de nem is ez a lények, lássuk a cuccot!

Hangolódjunk!

Nálamnál nagyobb WoW fanatikus nem sok (na jó, akad pár millió), és nekünk nagy nap a mai (vagy inkább a holnapi)!
Ugyanis többed magammal már tűkön ülve várjuk a ma éjfélt, amikor is a Blizzard rátenyerel a nagy piros gombra és ezzel indítja a WoW 8. kiegészítőjét a Shadowlandset!

-= VISSZASZÁMLÁLÁS =-

Hangolódó videók: 
https://www.youtube.com/watch?v=nrGPaVUMBl4
https://www.youtube.com/watch?v=s4gBChg6AII
Bármennyiszer nézem meg őket, mindig kiráz a hideg, eszméletlen jók!

BREAKING: Bant kapott a TheVR Twitch csatornája!

"Jani elmondta, hogy szerzői jog megsértése miatt érkezett a ban, egymásután három strike-ot kaptak az Apple tartalmait kezelő cégtől. A szükséges lépéseket megtették, még folyamatban az ügy tisztázása."

Forrás, bővebb infó -> 

 

UPDATE

A Twitch feloldotta a bant, hétfőtől újra láthatóak a srácok! :)

Bővebb info ->

 

Sz.v.sz.: Elég gáz, hogy azért banol az Apple, mert kvázi ingyen reklámozza a szutyok termékeiket valaki. Más gyártó ezért még fizet is streamereknek!

Így neveld a porszívódat!

Nemrég vásároltunk egy Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO robotporszívót, mivel porszívózni nálunk mindenki lusta, ráadásul egy macska is van, aki után kétnaponta ajánlatos kicsit takarítani.

Az alábbi cikk pedig eme termék kisebb bemutatásáról és a gyári app kiváltásának lehetőségeiről szól, kihagyva azt a sok zsákutcát amibe belefutottam. Ha más is ilyen elvetemültségre adná a fejét, annak talán segítség lehet!

Elvárás szinten nem volt különösebben nagy igény, csak olyan alapdolgok mint:

 • Ne legyen buta, azaz ne faltól falig menjen, hanem legyen valami fogalma a hollétéről és hogy hol takarított már.
 • Tudja saját magát tölteni, azaz térjen vissza a dokkolóra, töltés után tudja folytatni a munkát.
 • Igaz a megvásárolt típus felmosni is tud, de ezt a funkciót nem használjuk, de lehet még jól jön párszor.
 • És ami a legfontosabb (számomra) ne csak a saját programjával legyen használható.

T - 10 óra

És a történelem megismétli önmagát.

15 mocskos éve nem vártam úgy játékot mint ma. És ma pontosan ugyanazt a játékot várom ép annyira mint akkor.

Hogy milyen lesz visszamenni az időben? Senki nem tudja még biztosan. Sok minden megváltozott azóta. Én is, a környezetem is.
Anno magányos hősként róttam Azeroth kietlen vidékeit, de most már asszonykámmal vállvetve szálunk szembe a régi kihívásokkal...

Ki tér még vissza velünk?

Arok 21 - ANDOR - Mini beszámoló

Idén is megrendezésre került az ország egyik legnagyobb demoscene és retro számítógép találkozója, sorban a 21. alkalommal. A helyszín ismét a Veszprém megyei Ajka volt, azon belül is a Bánki Donát szakképző iskola, ami már 3. alkalommal ad otthont a legnagyobb retro kockák találkozójának! :)

Idén is egy jó barátommal együtt vonultunk a rendezvényre, ami tőlünk 170 km-re van, így már egész korán, reggel 6-kor indultunk.
Ő idén pihenő évet tartott, nem készült semmilyen release-el. Én viszont indén is ANDOR-al, a breadboard panelekre tákolt "kis" 8 bites gépemmel készültem. (HUP cikk)
Sajnos nekem sem úgy jött össze az év, hogy annyi időt tudtam volna vele foglalkozni, mint amennyit szerettem volna, így a tavalyi állapothoz képest, csak kisebb upgrade-ekkell bővült a masina.

LibreOffice => Kuka

Eddig is utáltam ezt a programot, de most most lett belőle véglegesen elegem.
Oké, hogy lassú, bugos és 10 éve is elavult interface jellemzi, nincs normális update rendszere, de hogy pontos méreteket sem lehet vele rajzolni...

Létrehozok egy pontosan 100x100 mm méretű négyzetet, ami kinyomtatva 95x95 mm lesz!?

Ugyanezt megteszem egy másik gépen MS Office-ban és láss csodát pontosan 100x100 mm nyomtatva is!

Gondolhatnánk persze a rossz nyomtató beállításokra is, de ez ki van zárva.
Mindkét gépen Windows 10 fut.
Mindkét gép egy hálózati nyomtatóra csatlakozik, amit CUPS szolgál ki.
Az egyetlen eltérés a kétféle Office.

Hibernáció vége - kiolvasztás...

Rég volt már hangyás poszt, úgyhogy következzék egy kis helyzetjelentés!

A legutóbbi bejegyzésben, azaz november végén írtam arról, hogy bekerültek a hibernációs kamarába (karton doboz) és hogy tavaszig ott is maradnak. Max 1-2 hetente kapnak pár csepp vizet és semmi mást. Sötétség és hideg.

Lopják a kristályt!

Vettem ma egyszerű kis USB HUB-ot, aminek annyi lett volna a rendeltetése, hogy egy egér és egy billentyűzet ment volna róla.

Kicsomagol, beköt, ééééésss fel-le dobálja az eszközöket!
Próbáltam másik gépen, másik portokon, a helyzet változatlan.

Jó szokásomhoz híven, ilyenkor mindig szétszedem a kütyüket, hátha látható a hiba és javítható.
Volt már egyszer egy ugyan ilyen USB HUB-om, ott a GND lábak nem voltak leforrasztva és az okozott anomáliákat.
Gondoltam most is az lesz a helyzet.

Szóval szétkaptam és már egyből látszott mi a hiba.

Osszuk meg a videót!

Ez most nem lesz túl hosszú bejegyzés, tekintetbe véve, hogy egy egyszerű hardverről lesz szó, amit a napokban építettem.

Adott egy jó öreg Commodore 64, aminek mint köztudott három fajta videó kimenetele van:

 • RF: Ezt hagyjuk is, említésre sem méltó, olyan pocsék. :)
 • Kompozit: Ez már egész szép képet ad, legalább is hozza a kompozitnak elvárható minőséget.
 • S-Video: A legjobb minőség ami kinyerhető a gépből. Mivel két komponensű jel (két szálon is megy: chroma, luma), így kevesebb a zavar is mint kompozit esetében.

TV Basic

1985-ben indult útnak a Magyar Televízió által készített TV Basics című oktatósorozat. Nem kisebb céllal mint megismertetni a nézőkkel a programozás és a BASIC nyelv alapjait.

Pár napja felfedeztem az egész sorozatot YouTube-on.
Lehet nosztalgiázni. Sőt, tanulni is belőle!

Sajnos manapság nem lenne olyan TV csatorna, ami ilyen jellegű tudásra "pazarolná" a drága műsoridőt.
Nekem különösen az tetszik az egészben, hogy mennyire reklám, és érdek mentes az anyag. Pusztán a tudás számít, nem foglal állást, hogy milyen gépet vegyél...

Klónok háborúja - Befejező rész

...egy héttel korábban

Azt írtam az előző bejegyzésben, hogy a projektet ezzel késznek nyilvánítom, és a másik nem működő géppel más terveim lesznek, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy pont az nem működik amelyik cartridge befogadására is képes. Márpedig az azért hasznos lehetne egy-egy játék szerzemény kipróbálásához.

Mivel csaknem minden kisebb alkatrészt (kondi, ellenállás, kristály) kicseréltem és ezek után sem adott stabil képet a gép, egyvalami jöhetett csak szóba: kicserélni a CPU-t a jelenleg jó gépben lévővel.

Klónok háborúja

Az Atari 2600 az Atari cég egyik legnépszerűbb játék konzolja volt, melyet 1977-ben adtak ki először. Érdekesség, hogy a 2600 jelölést csak az Atari 5200 kiadása után kapta meg, addig simán csak Atari Video Computer System-nek, vagy röviden Atari VCS-nek neveztek.
A népszerűségének (közel 30 millió eladott példány) és magas árának köszönhető az is, hogy rengeteg klón készült belőle, különféle elnevezésekben: Video Computer Console, Video Game System, ...

Hibernációs kamra beüzemelve - találkozunk tavasszal!

Mármint nem velem, hanem a kis hangya kolóniával! :)

Mint ahogy a korábbi hangyás posztokban írtam, a hangyáknak szüksége van a telelésre. Ilyenkor szinte meg sem moccannak, csak vannak, pihennek (hibernálódnak).
Viszont ezt csak kellően alacsony hőmérsékleten teszik, ezért az otthon tartott hangyáknak biztosítani kell a megfelelő körülményeket. Legegyszerűbb ha betesszük őket a hűtőbe, ahol hideg van, de nincsenek mínuszok. 2-8 fok között jól érzik magukat.

Szegény ember USB switche

Asszonyka szeptemberben kapott munkahelyi (iskolai) laptopot, hogy azzal minden tanár hű de faszán tud majd dolgozni. Van akinek azóta is szervizelik a gépét, de ez egy másik történet...

Lényeg, hogy a laptop túlnyomórészt itthon van, kvázi desktop gépnek használva, külső perifériákkal (egér, billentyűzet, monitor).
Viszont mivel ez munkahelyi gép és tele is van kémprogramokkal, akármit nem lehet rajta futtatni, így néha szükség van a rendes PC-jére is.

És amikor váltani kell a kettő között, akkor jövök én a képbe, aki bemászik az asztal alá és a telefon fényénél átköti az USB kábeleket :D
Na ezt tegnap meguntam és gyorsan összedobtam egy pofonegyszerű USB váltót.

Könnyű préda! - (Easy money)

Gondolom, többségeteknek nem ismeretlen az Atari Portfolio nevű palmtop, hiszen a 90-es évek egyik korszakalkotó sci-fi filmjében, a Terminator II-ben is megjelent néhány alkalommal. Igen, ez volt az a gép amit az ifjú John Connor használt egy ATM feltörésére, de később a Cyberdyne laborjába is ezzel hackelte meg a biztonsági ajtót!

Megláttam, hazahoztam, adtam neki enni, már jól van! :)

Néhány hete láttam meg egy bolhapiaci körséta alkalmával egy Texas Instruments TravelMate 3000-es laptopot. Rögtön felcsillant a szemem, mert valami megmagyarázhatatlan oknál fogva szerelmese vagyok a TI-s cuccoknak, és mindig is szerettem volna tőlük valami "nagyot". Persze mint retró számítógép megszállottnak nem bármit, hanem valami régit és coolt! :)

ANDOR - Fejlesztési napló: Október

Előzmények

Úgy gondoltam indítok egy kis poszt/videó sorozatot arról, hogy hogyan alakul ANDOR fejlesztése mérföldkőről, mérföldkőre. Azaz ha van pár említésre méltó upgrade, azt összefoglalom kicsit, amolyan napló szerűen.

Az ölező cikk ugye a jövőbeli fejlesztések terveivel ért véget. Ezek egy része mára már megvalósításra is került.

Lássuk sorban:

 • A korábbi párhuzamos port helyet immáron soros porton zajlik a programok betöltése. Pontosabban ANDOR felől soros, a gép felől USB és a híd egy USB-Serial konverter, amit egy FTDI chip végez.
  Persze működik a soros-soros kommunikáció is, ha egy olyan gépre kötnénk amin van még soros port.
  A cél az volt ezzel fejlesztéssel, hogy ne kelljen az ormótlan vastag LPT kábel a bumszli csatlakozójával, illetve lehessen USB-n keresztül is programozni, valamint ez a fajta megoldás lehetővé teszi majd a később bekerülő 64K memória írását.
 • Kapott egy grafikus LCD-t is (ST7920), ami nem csak sokkal nagyobb a korábbinál, de ezzel már lehetőség lesz 128x64 pixelen grafikák, animációk meójelenítésére is!
 • Bekerült egy SN76489 IC, ami egy 4 csatornás hang generátor. Ennek hangját a videó alatt is halljátok a híres Sonic sündisznó főcím zenéjével :)
 • És persze rengeteg kontakt hiba javítás is volt, valamint teljesen újraalkotott tápellátást is kapott.
 • A assembly fordító és a kód betöltő program is átalakult. A betöltőt szinte teljesen újra kellet írni, az soros/USB kezelés miatt. Viszont most három részre bontottam a programot:
  • Az assembly fordító, ami a megadott asm kódot fordítja hexára. Teljesen parancssoros és használható önálló alkalmazásként is, paraméterezve.
  • A program betöltő, ami a hex kódokat átpumpálja a gép memóriájába. Ez kezeli a soros és USB portot és lapozza a gép memóriáját. Szintén parancssoros, használható önálló alkalmazásként is.
  • A programfejlesztő alkalmazás, ami már grafikus. Ebben lehet írni az assembly kódot, elmenteni, megnyitni. Egyszóval a grafikus kódszerkesztő. Önállóan használható, de Ő tudja használni az előző két eszközt, amivel lefordítja és betölti a megírt kódot.
   Tehát grafikus felület nélkül is lehet kódolni a gépre parancssorból, illetve lehet hozzá saját IDE-t írni, vagy integrálni valamelyik létezőbe!