Oregon blogja

Lamerszámláló +1

Van egy régi Dell szerverem, amiben hw raid található. Anno összedobtam egy scriptet ami nézi, hogy hány disk halt meg, ha nullánál több, akkor küld egy emailt.

Íme:

megacli -AdpAllInfo -aALL -NoLog | egrep '^  (Degraded|Failed)' | awk '{print $4}' | egrep -Eo '^[0-9]{1}'

Ez a parancs  egy változó értéke, ami 0 ha nincs hiba és valami több, ha van.  Innentől nem nehéz egy elágazással lekezelni a problémát.

 

Mi is ezzel a baj? Az, ha úgy hal meg a hdd, hogy a vezérlő nem látja többet, akkor nem is jelez hibát, mert az eszköz nem listázódik.  Ebben a gépbe 2-3 évente meghal egy hdd, mert az adatbázis szerver tekeri rendesen a hdd-t. kb 4 éve semmi gondom nem volt vele és ez gyanús volt. Ma beléptem és a 4 db hdd-ből ami raid10-ben volt csak kettő látszott. wtf? hol a másik kettő? Szerencsére a polcomon volt 2 db hdd hideg tartalék és rohantam be vele az Expo térre. Rég vert le ennyire  víz. Rettegtem a rebuildtól, de lefutott szépen, azóta poszttraumás stresszben vagyok. Csak ennyit tudok mondani magamnak mára: bazdmeg, bazdmeg, bazdmeg.

[KV] Amit átvehetnénk a tőlünk tapasztaltabbaktól

Olaszországban az üzletek folyosóit egyirányúsították. Ennek az előnye az, hogy nem jön veled szembe senki vagyis van egy ember mögötted és egy előtted. Szerintem ez a húzás zseniális a megfékezésre/lassításra. Több üzlet előtt hőmérőzték a belépőket. Azt látom, hogy jóval fegyelmezettebbek, mint mi.   Persze az egyik legfontosabb dolog, hogy az egyén felfogja a dolog súlyosságát, még akkor amikor már beteg és nála ez enyhe lefolyású. Ilyenkor hajlamos azt gondolni, ha ezt csak ennyi, az semmi és folytatja az életét. Neki ennyi, de lehet valamelyik érintkezése belehal. Nem pánikot kívánom gerjeszteni, mert szerintem nem félni kell, hanem felelősségteljesen viselkedni. A kedves olvasó ne feledje, hogy én ebben élek, és halom napi szinten a rémsztorikat.  Sok betegnél maradandó károsodás volt a gyógyulás ára, leginkább tüdőkapacitás csökkenés.

Fontos:
https://24.hu/belfold/2020/09/03/koronavirus-doktor-godeny-pocs-alfred-…

[KV] Második hullám

A fertőtlenítőszer rendelések számán, méretén valamint a napi fertőzöttek számán, továbbá a belengetett nagy szeptember elsejei bejelentés egyértelműen mutatja: itt van, nem jönni fog, hanem itt van. Tavasszal is a síszezon csapta oda Európát, most pedig az augusztus -ami a nyári szezon főhónapja- lesz ami megdobja a vírus terjedését. Pár hét és a nem alkoholos fertőtlenítő termékek piacán megint hiányra lehet számítani, leginkább azért, mert a mai napig nem lettek visszatöltve az alapanyagkészletek valamint több kibocsátó ország csak belső piacra termel. Mi elég nagy készleteket foglaltunk le (belföldön ez 70%++), de arra fogadnánk, hogy ez nekünk sem lesz elég. 

Stay@Home

Megint itt vagyok Olaszországban. Az emberek mindenhol maszkot viselnek, az üzletekben több helyen is lázat mérnek beléptetéskor. Emlékeszem tavasszal az volt az indok a gyors olasz terjedésre, hogy felelőtlenek. Eddig azt látom nem azok, mi otthon ehhez képest igazi faszok vagyunk, mert a gyógyszertárba is már maszk nélkül jár be otthon a lakosság.

Olvasom az otthoni híreket, mely szerint "több Balaton, kevesebb Adria"-ra van szükség. Szerintem már csak gazdasági okok miatt is igaz az állítás. Emiatt azt gondolom, hamarosan meglépik a korlátozásokat. Ne feledjük a belföldi turizmusban nem csak az ország érdekelt, hanem kb az összes oligarcha is.

Amúgy tavasszal a síszezon után robbant be Európában a vírus. Szóval a nyaralás hasonló hatással van a  terjedésre, de inkább többel a lakosság csere miatt és talán némileg csökkenti a meleg a terjedést.
Szóval: maradjon mindenki otthon, én is azt teszem! ;)

Problémamegoldás

Mostanában látom leginkább azt a környezetemben, hogy egy illető kap egy problémát amit nem lehet tökéletesen megoldani és emiatt összeomlik a feladat alatt. Volt időm gondolkodni ezen, hogy miért van így. Azt figyeltem meg, hogy a legtöbben nem tudnak semennyit sem veszíteni és mindent csak veszteség nélkül akarnak megoldani. Ahogy ezt felismertem megfogalmaztam azt, hogy "fára úgy mászunk, hogy elengedünk  egy ágat". Ezzel a mondattal sikerült megnyugtatni munkatársaimat és elfogadtatni velük, hogy a veszteség elkerülhetetlen, de nem számít, ha a cél értékesebb. Ahogy ez a fejemben összeállt megfogalmazódott bennem az is, hogy hosszabb távon azok tudnak nyerni, akik tudnak veszíteni is. Tudom ez az egész nem egy coelhoi magasság, de talán sokakban elindíthat valamit ami miatt mégis csak hasznos ez a blogposzt.

A másik dolog amit látok, hogy egy nagyobb problémát az emberek nem tudnak elkezdeni. Nem találnak rajta fogást. Ennek az oka az, hogy nem tudják részfeladatokra bontani, majd priorizálni azokat. Ehhez szerintem leginkább két skill kell, egyik a matematika tudás (ami már kondíciónál erre) másik a felelősségvállalás (ami sokakból hiányzik, mert nem volt kitől ellesnie).

[KV] Pénzügyek 2.

Mára szinte minden iparágban az előreutalás dívik. Senki sem kockáztat, mindenki behúzza a pénzt. Tavaly nyáron egy elemző-közgazdász barátom azt mondta, hogy rengeteg pénz van a piacon és nem tartja jó ötletnek pénzt tárolni. Erre én azt mondtam neki, hogy az a pénz hitel pénz. Amennyiben jön valami ami bizalmatlanságot okoz, akkor elkezdik behúzni a pénzt a hitelezők, ami miatt borulhatnak a végek. Erre ő: Mi jön? Semmi! Amire én: Valami mindig jön. Nem tudom mi jön, de jönni fog.

Ma már (2-3 hét után) éhezik a világ egy csekély része a pénzhiány miatt. Pár hét (4-5?) és az éhezők átléphetik a 15-20%-ot itthon.

https://index.hu/belfold/2020/04/03/koronavirus_szegenyseg_borsod_falvak_szendro_tornanadaska_tomor_kozmunka_tavoktatas_ehezes/

[KV] Exit

https://index.hu/kulfold/2020/03/29/a_vonat_ele_vetette_magat_a_hesseni…

Nem ő az egyetlen. Azok akik a "fronton"  vannak a sorozatos kudarc  miatt nagyon el vannak keseredve. Ugyanis bármennyit is dolgoznak nem tudnak megfelelni a kihívásnak. Ezt átéltem én is sokan mások is akikkel beszéltem erről. Nálunk a cégnél ma már optimistán végezzük a munkánkat. Amikor elkezdődött a második hét vége volt a mélypont mentálisan.  Sokan akkor akartak kilépni.

[KV] Pénzügyek 1.

E héten tovább szigorítottam. Csak az kap árut akinek nincs nyitott (nem lejárt!!!) számlája és előre utal. Mindenki fizetett.

Jelenleg így néz ki egy üzlet nálunk:
Visszaigazolunk szóban, ha vevőnek még így is kell, akkor küldjük a
végszámlát. Ha pénz nem érkezik meg 1 órán belül (nem elírás), akkor töröljük
a számlát és hívjuk a következő sorban állót.
Eddig mindenkinek kellett és egyetlen egy számlát sem töröltünk.

Új vevőt nem fogadunk, mert nincs kedvünk elmagyarázni ezt és áru sincs.

Jelenleg 2 napi árbevétel van kint vevőnél, de (!!!) lehet az árut sem kapták még meg. Az egész világon ma ez van, sőt van ahol licitálnak a vevők. lásd:

https://444.hu/2020/03/21/a-cseh-es-a-szlovak-kormany-mar-millioszamra-veszi-a-maszkokat-kinabol-nalunk-meg-csak-igeret-van-ra

 

ps.: ugyanígy vásárolunk mi magunk is

[KV] Italy vs Germany

Ahol belefutottam:
https://9gag.com/gag/a9R0bv6

Majd rákerestem a zenére:

https://it.wikipedia.org/wiki/%27A_citt%C3%A0_%27e_Pulecenella
https://www.youtube.com/watch?v=tHi6kSl0o3I
https://www.youtube.com/watch?v=wcel0e2CKTM
https://www.youtube.com/watch?v=Y7JhyGwecDQ

Amikor meghallgatom (ez ma min 20x)  rájövök, hogy nekik van igazuk. Így kell fogadni a bajt, és tenni ellene, nem sopánkodni. Felszívni magunkat, csinálni munkánkat és örülni az életnek. Alig várom, hogy nyáron ott legyek (mondjuk én jobb környéken lakom, ott nem teregetnek az utca felé). ...de ettől még szerethető nép és van mit tanulnunk tőlük, oké a teregetés nincs köztük. Egy ország aki még nem heverte ki 2008-at, most kapott egy hatalmas pofont, gyomros, combos, meg amit még el sem tudunk képzelni. Hatalmas nyomor vár rájuk.

Azért osztom meg, mert nekem hatalmas erőt ad látni ilyet.

[KV] szkeptikusok ide! :)

Vannak még? Mert szerintem egyre viccesebb szkeptikusnak lenni, kb olyan mint chemtrail hívőnek. 

BTW: ha jönne a jótündér és hirtelen idevarázsolna a telehelyünkre 20 kamion készterméket, akkor kp-re 10 percen belül eltűnne az egész

[KV] érkeznek a kollégák

A koronavírus miatt sokan úgy gondolják, hogy ez egy jó beszállási pont a fertőtlenítő iparba. Hatóságoknál megszaporodtak az olyan arcok, akiknek semmi közük a szakmához, de azonnal engedélyezni akarnak, leginkább valamilyen alkohol alapú szert (internetről letöltött receptúra). Persze nem vagyok ezen meglepve, sőt kifejezetten számítottam rá. 

Az első meglepetések:
- engedélyezési eljárás elvben minimum 1,5 év (enélkül is túlterhelt a hatóság, mert jogszabály változtatások miatt mindenki újraengedélyez)  ...a gyakorlatban van olyan termékünk ami lassan 3 éve van beadva
- vizsgálatok engedély ára 3-10 millió huf per termék (only hungary, eu-s: 20x)
- nincs aki legyártsa (a gyártók jelenleg csak a  fix vevőiket vagy azokat se szolgálják ki)
- egy üzem felépítése elviszi a következő 10 év hasznát
- egy robbanásbiztos (későbbiekben RB) üzem pedig akár 25 évet is megehet.
- az emberek minden új szernél szkeptikusak, hosszú évek kemény munkája kiérdemelni a bizalmat
- kb 20 hatóság jár hozzánk rendszeresen (ez hatalmas költség önmagában)

// BTW:  ebben a szakmában a legfiatalabb (sikeres) cég mi vagyunk, idén leszünk 22 évesek

Bevallom nem kezdenék bele még egyszer (túl nagy kockázat), de örülök, hogy ezt csinálom (anno megugrottuk)!

[KV] ...mindenki nyugodtan...

...kezdjen el pánikolni

Na nem azért, mert itt  koronavírus, hanem embertársai gazdaságban okozott káosza miatt. 

Már írtam, hogy fertőtlenítőszereket gyártunk. Tegnap éjszaka megszületett a döntés, hogy mától kikapcsoljuk a telefonokat és csak emailekre válaszolunk (és csak a meglévő partnereknek). Kereskedőink sem fogadnak több megrendelést. Kénytelenek voltunk meghozni ezt a döntést, mert félő volt, hogy nem jönnek be dolgozni a kollégák, akkora a nyomás rajtuk. 

Jelenleg ott tartottunk, hogy 1 db feldolgozott megrendelésre jut 3.  1 db lekezelt telefonhívásra 5-6 nem fogadott  hívás. A termékhiány általános. Alapanyagok fogytán. Versenytársak keresnek meg minket, hogy gyártsunk nekik. Nálunk árut csak azok kapnak akiknél nincs semmilyen függő számla (nem lejárt! függő!). A piac erre úgy reagált, hogy 20-ból 19 azonnal fizetett, 1 pedig anyázott és fizetett. Azt gondoltam ez jó ötlet lesz arra, hogy visszaszorítsa a keresletet. Így sem jut mindenkinek áru. Minden egyes legyártott termékre kb 5 kp-s vevő van. (Ha valakinek nem jön ki a matek: Aki kap árut az is csak a töredékét, mint amit rendelt.)  Több cég megkeresett minket Szlovákiából, mondtuk nekik, hogy nincs szlovák engedélyünk. Azt mondták nem gond, van felhatalmazásuk az ottani Egészségügyi Minisztériumtól, hogy az engedély nem számít csak a hatásspektrum. Mondtuk, hogy akkor sem tudunk adni. Nincs.

Kedvencem az a vevő, aki alkudni próbál. Hahaha. Volt aki küldött 5 raklapos rendelést és nem válaszoltunk, másnapra felemelte a tétet egy kamionra, hátha megszólalunk.  Nem gondoltam volna, hogy bármikor is a fertőtlenítőszer elosztás, morális és erkölcsi kérdés lesz, amit kb bölcsészekkel kell megoldani.  

Mindeközben a kormány keménykedik a kórházi beszállítókkal. Attól tartok, hogy most oda nem sok anyag jut.  Ez a piac átállt az előreutalásra miközben a kórházak 360 napra sem fizettek. Jelenleg a létező összes beszállítómnak előre fizetek. Ma vettem egy új töltőgépet (kp). Szóval ez van nálunk.

 

Nehogy valaki azt gondolja, hogy mi ezt sikerként éljük meg. Mindenki depressziós és szomorú, hogy képtelen megfelelni a kihívásnak. Nagyon szar a hangulat nálunk.

[KV] Koronavírus és a hitel

Régóta használok egy adaptív hitelkeret-kalkulátort ami a vásárlási szokásokhoz alkalmazkodva kalkulál egy hitelkeretet partnereimnek. Jelenleg nagyon megugrott a forgalmunk (fertőtlenítőszergyártás) emiatt sokan már nem tudnak vásárolni, mert elérték a hitelkeretük maximumát. Nem áll módomban ezt növelni, mert meggyőződésem, hogy egy komolyabb járvány esetén fizetni már nem lesz olyan fontos a lánc végén. A mai napon fordultunk át termelési szinten negatívba vagyis olyan dolgokat árulunk amelyeket még le sem gyártottunk. Piaci szereplők beszerzőik agresszíven fenyegetik a  kollégáinkat és nagyon dühösek, hogy nem kapnak elég árut. Sajnos/szerencsére olyan mennyiséget kell kibocsátanunk, amelyre már tényleg nem tudtunk felkészülni. Van olyan termék aminek az elmúlt havi forgalma megegyezik az előző 24 havival. 

Mai napon kiküldtünk egy körlevelet, amiben azt javasoljuk a kereskedőinknek, hogy lehetőleg ne hitelezzenek fertőtlenítőszereket a vevőiknek, mert kockázatosnak tartjuk és nem szeretnénk, ha egy-két szerencsevadász miatt ne kapjanak árut. Ugyanis hiány esetén simán elképzelhető az, hogy aki veszi annak esze-ágában sincs fizetni, leginkább a semmiből feltűnő új vevők között fordulhat elő ilyen.

Ingatlan 2020

Korábbi bejegyzések:
Drága-e a budapesti ingatlan?
CSOK kontroll

 

Pár visszajelzés a piacról:

- ingatlanos ismerős sokat van otthon, nincs kinek mutatnia bármit is (Budapest I,II,XII kerület), szerinte 3-4 évig minimum stagnálás lesz. (Ő válságként kommunikálja a mostani állapotot)
- generálkivitelező havi megkeresések száma 10 db 2018-ban, 2019-ben már csak havi 1
- építkezésen megjelentek azon vállalkozók akik saját magukat kínálják
- alvállalkozók határideje jelentősen csökkent, szervizek hamar megjelennek bejelentést követően
- új beruházások értékesítői el kezdtek aktívan trükközni azzal, hogy a lakások többségét eladottnak mondják (ez mindig is megvolt, de most nagyobb a hazugság) 

A konjunktúra tetejére (már lejtőn vagyunk) elérkeztünk oda, hogy megjelentek a friss vállalkozók is, akik az addig munkából felhalmozott tőkét vállalkozásba fektetik. Nálam is bejelentkezett egy olyan ember aki nem rég még alkalmazott volt, majd valakik intéztek nekik kb 100m uniós pénzt amiből felszerszámozta magát és most munkát keres a vállalkozásának.

Ingatlanpiacon arra fogadnék, hogy lesz -(10-30)%-os korrekció 5 éven belül. Ha valaki most MÁP+-ba rakja a pénzét és 6 év múlva fog venni ingatlant, akkor ez esetben ugyanannyiért 2 db-ot fog kapni. Mit is jelent ez? Rendelkezik 30M-val most, az 6 év múlva 40M, 30M-s lakás pedig kb 20M lesz. Persze elképzelhető ennél  kisebb nyereség is, de az biztos, hogy rábaszni nem fog.

ps.: Infláció téged nem érint, ha a pénzedet ingatlanra szánod, persze ha több krumplit és csirkemellet akarsz, akkor az más. :)
 

NAV Online Számla 2.0

"A teljes 2.0-ás funkcionalitás a 2.8-as Online Számla verzióval élesedhet. Mivel most a teszt környezeten a 2.6 van kint, ez azt jelenti hogy még két verzióval végezni kell előtte. A 2.7 telepítése elvileg hajszálon függ, bármikor megtörténhet. A 2.8 fejlesztése kész, ennek az UAT tesztelése még hátravan.

Az átfutási időket nézve ha becsülnöm kell akkor a 2.8 február második felében várható. De a februári határidőben még bőven benne vagyunk, nem látunk problémát. Szóval az első kérdésedre azt tudom válaszolni hogy legkorábban két hét múlva lehet az élesben is használni a 2.0-át.

Hogy az áprilisi határidő mennyire fix arról mi nem tudunk nyilatkozni, ez felsővezetői döntés. De javasoljuk hogy ellenkező értesítésig mindenki vegye komolyan az átállás tervezésénél és úgy számoljon, hogy 04.01-től nincs 1.x-es beküldés.

Hamarosan fog kijönni a témában DEV diary is a honlapon, érdemes lesz követni mert lesznek benne jó hírek a 2.8 tartalmával kapcsolatosan."

forrás: https://github.com/nav-gov-hu/Online-Invoice/issues/122

 

Nem sok idő marad a cégeknek.

CSOK kontroll

Két napja járt nálam az egyik bank munkatársa és ő mondta, hogy már 1000-s nagyságrendben kezdik ellenőrizni az első CSOK-os hitelfelvevőket. Első körben számítástechnika segítségével vizsgálják meg:

- kik vannak bejelentve az ingatlanba
- ilyen messzire járnak a gyerekek iskolába vagy óvodába
- a hitelfelvevő család mind be van-e jelentve a megvásárolt ingatlanba
- össz-bejelentettek létszámát ki tudja-e szolgálni az ingatlan

 

CSOK elején elég volt az, ha megvolt a 3 gyerek, ma már +3 gyereket kell vállalni. Emiatt sok jómódú felkapta  a CSOK-ot és vett egy lakást kiadásra. Persze ők a mostani árak feléért vették az ingatlant, amit normál esetben eszükbe sem volt megvásárolni, csak ugye jött az állami tranzit. A többi azóta történelem, az árak kilőttek.

Mi történik azokkal akik ebbe az ellenőrzésbe belebuknak? Hirten az ajándék pénzből tőketartozás lesz/lehet, a kedvezményes hitelből piaci, és még van valami kis büntetés is. Szóval: Apa, kezdődik!

Big Four megkeresés

Megkeresett a Big Four ( https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Four_accounting_firms ) egyike. Mondták impozánsak a  számok és a portfólió. Nyugati kolléga terjeszkedne az országban, szívesen "együttműködne" velünk. Ez az együttműködés leginkább felvásárlást jelent, csak ugye az eufemizmus. A kérő kb 100x akkora mint az én cégem (ez motiváló arra, hogy ne adjam el). Megkérdezték nyitottak vagyunk-e az eladásra, azt jeleztem igen, de kis esélyt látok rá. Több nagyobb húzásra készülünk és a cég nincs felkészítve eladásra emiatt alulértékelt lenne.

Hatalmas bók egy ilyen megkeresés, de úgy vélem idővel egyre szebb ajánlatok jönnek majd. 

Ami miatt írok leginkább az a folyamat ami bennem játszódott le 24 óra alatt. Első körben euforikus élmény, elismerés és dicsőség érzése. Második körben depressziós tünetek amiatt, ha eladom akkor mi a fenét fogok csinálni? Félreértés ne essék operatív munkát nem végzek, de szeretek bemenni hetente 2x körülnézni és emberekkel találkozni, agyalni a stratégián.  Ez utóbbit elmondtam a CFA-nak (Chartered Financial Analyst) is, vagyis a vállalkozásom nagyon kevés energiát kíván tőlem, leginkább úri passzió így motiválatlan vagyok 7-8-szoros iparági szorzón eladni, többet pedig nem igen látok esélyesnek (pedig tudom, a vevőnek jóval többet megérne a portfóliónk). Jelenleg nekem olyan 25-ös szorzót ér a cégem, amit pár terv megvalósítása és az IPO biztosan visszaigazolna.