Hevi blogja

Barmok

In a section of the website called “What’s in the box,” Samsung says that the new smartphones come with “just what you need” — a USB-C cable, the SIM-ejection tool, and a start guide. Samsung also claims that the decision was made to help the environment, which is the same as Apple has been saying since the company removed the power adapter from the Apple Watch box last year.

...

 

A gyenyiszovai ember, a neandervölgyiek testvére

A gyenyiszovai emberek egy kihalt ősemberi faj, vagy alfaj, akik Ázsiában éltek 3 millió évvel ezelőttől kezdve, Új-Guineában akár 30.000-14.500 évvel ezelőttig is.

A modern ember és a gyenyiszovaiak, a neandervölgyiekhez hasonlóan keveredtek, a melanéziaiak, benszülött ausztrálok és pápuák 3-6%-nyi DNS-t hordoznak magukban örökségül. A keveredés még akár 15.000 évvel ezelőtt is tarthatott. Az első lelet dél-közép szibériában került elő, de kínában is találtak töredékeket. A kőkorszak egyéb, különböző alfajokhoz tartozó embereihez hasonlóan ők is kőeszközöket használtak, kőékszereket készítettek.

A Homo heidelbergensis alfajhoz tartozik, mely a Homo erectusból vált le és a gyenyiszovaiakon kívül a neandervölgyieknek is őseik voltak. A Homo erectus másik ága vált lényegében a modern emberré, Homo sapiens sapiensszé.

angol wiki

Ez már önmagában is érdekes, de mivel állati izgalomban vagyok az utóbbi időben, forrásgyűjtés miatt gondoltam a szakirodalomhoz fordulok. Így elkezdtem olvasni Mózes I. könyvét, leginkább Babilon tornyának történetét keresve.

Azt a kutya mindenit!

Szerk: a poszt végére beillesztettem a tldr-t.

---

Régen blogoltam szavakról, majd' egy éve; félreraktam a témát, mert WWDC2019-en bejelentették a Catalystot, azzal játszok azóta. Viszont egy másik topicban egy érdekes véletlen megint felkeltette a kíváncsiságomat... Felfigyeltem, hogy a latin ugyanúgy fejezi ki az E/2, E/3 eseteket, mint mi; te - te, ő - ea. De az E/1 is hasonlít picit, én - ego.

Apple news+ - National Geographic Oct. 2019

What I learned documenting the last male northern white rhino’s death

What we lose when animals go extinct

Sea turtles are surviving—despite us

A bold plan to save Africa’s shrinking giraffe herds

These surreal jarred fish tell an urgent story of extinction

His portraits capture animals that are going extinct in the wild

To save birds, should we kill off cats?

World’s largest bee, once presumed extinct, filmed alive in the wild

Learn how species that faced extinction are bouncing back

The ‘little cow’ of the sea nears extinction

This common fishing practice endangers an entire whale species

Plant extinctions are shaking Earth’s green foundation

Going to extremes to preserve rare tropical plant species

----

Mintha lenne itt valami a hatterben...

Valasztasok kozelednek, vagy mi...?

Mállik, sínylődik a pőre murcos

mállik – ‘(szét)omlik, porlad’. Származékai: málló, mállás, mállaszt, mállékony, mállatag.
Ismeretlen eredetű szó.
link

melting - From Middle English melten, from Old English meltan (“to consume by fire, melt, burn up; dissolve, digest”) and Old English mieltan (“to melt; digest; refine, purge; exhaust”), from Proto-Germanic *meltaną (“to dissolve, melt”) and Proto-Germanic *maltijaną (“to dissolve, melt”), both from Proto-Indo-European *(s)mel- (“to beat, crush, grind”).
link

"Miért uráli nyelv a magyar"? Miért, uráli nyelv a magyar?

A qubit az utobbi idoben szinten rakattant a nyelveszetre.

https://qubit.hu/2019/07/04/miert-urali-nyelv-a-magyar
https://qubit.hu/2019/07/14/hogyan-derul-ki-a-szokincsbol-hogy-a-magyar…

A masodik cikk viszont hozott egy erdekes peldat, amit megint csak nem tudok hova tenni...

--
"Így például a 'fej' jelentésű francia szó, a tête (ejtsd: tet) a latin testa 'csupor, kancsó' szóból származik."
--

Az addig megvan, hogy a szavak asszociativan is felvehetnek uj jelenteseket ("ez egy kiraly erv, ugy erzem"). Csak az nem fer a fejembe, hogy ez miert nem lehet osszefuggesben peldaul a magyar tető szavunkkal?

Mit keres a magyar az asztalon? Indo-Europai vagy Finn-Ugor nyelv-e a magyar? On, vs. -on, -en, -ön

"It's on the table".
"Az asztalon van".

--
"From Middle English on, from Old English on, an (“on, upon, onto, in, into”), from Proto-Germanic *ana (“on, at”), from Proto-Indo-European *h₂en-..."
link
--
"onnan - ... Az az mutató névmás eredetibb o tőalakjából ered az -n locativusi rag ismétlődésével, majd intervokális kettőzéssel: on ⇨ onan ⇨ onnan."
link
--
"az - ... Ősi finnugor, sőt tágabban uráli örökségünk az ~ban szereplő mélyhangú magánhangzó. Eredetileg nyelvünkben is o vagy akár u lehetett, erre vallanak mutatószó-rokonai: ott, oda, úgy. A z elem külön névmásképző. Lásd még ám, ez."
link
--

WWDC 2019

Szerk:

https://developer.apple.com/ipad-apps-for-mac/

https://developer.apple.com/xcode/swiftui/

SwiftUI is an innovative, exceptionally simple way to build user interfaces across all Apple platforms with the power of Swift. Build user interfaces for any Apple device using just one set of tools and APIs.

Dynamic replacement. The Swift compiler and runtime are fully embedded throughout Xcode, so your app is constantly being built and run. The design canvas you see isn’t just an approximation of your user interface — it’s your live app. And Xcode can swap edited code directly in your live app with “dynamic replacement”, a new feature in Swift.

Miért áltudományos Czuczor és Fogarasi és miért nem lehetséges az Uráli - Indo-Európai kapcsolat feltételezése?

A 18–19. század fordulóján a nyelvészek felfedezték, hogy a nyelvtörténet során a szavak alakja és jelentése erősen megváltozhat, éppen ezért történetileg olyan szavak is összetartozhatnak, melyeknek első látásra nem sok közük van egymáshoz: mindössze egy néhány hangból álló sor, a gyök köti össze. Feltételezték, hogy a gyököt tartalmazó szavak valahol jelentésükben is összekapcsolódnak, de ez a jelentés igen elvont, széles. Ilyen elvek alapján próbálta a magyar szavak történetét megfejteni Czuczor Gergely és Fogarasi János szótára is.

"A magyar nyelv nem fontos!", avagy miért kell a nyelvtörténet kutatni

Azt már említettem, hogy "a ma létező mintegy 6900 nyelv fele eltűnik majd, mire a következő századfordulón pezsgőt bont az emberiség".

Érdekel ez minket? Őszintén. Komolyan... Pár külön nyelvnek mondott dialektus, pár indián vagy őslakos nyelvével kevesebb lesz, na és?

Aztán szembe jön egy ilyen:

"The vast majority of Europeans (and many west Asians) speak IE languages, and proto-IE probably developed on the steppes of southern Russia/Ukraine. We don't know for sure where the proto version of Uralic languages developed, but Asia is a good bet.

Nyest -> kert-court-garden

Szerk:

https://www.reddit.com/r/etymology/comments/bggton/kert_court_garden/

--

Mivel tobben kertek, ezert felvetettem a Nyest-en is a temat.

https://www.nyest.hu/forum/kert-court-garden

Ahogy latszik, sajnos a forum motor nem hasonlithato a HUP alatt duborgo Drupalhoz, sajnos semmilyen formazasi lehetoseg nincs - meg a sortorest is kivette.

Mindenesetre kivancsian varom, hogy igy tobb mint egy evvel az utolso hozzaszolas utan kapok-e valami visszajelzest...

--
(toroltem az ertetlenkedes azon, hogy miert nem jelenik meg a post. Igy is sok helyet foglal, amit irok :))

Miért ing az ingó, és miért nem az ingatlan?

Amikor ingatlan vagyonról beszélünk, akkor általában értjük, van egy képünk róla, miért ingatlan az adott dolog. Nem lehet megingatni, ingathatatlan, mozdíthatatlan.

De miért inog az ingó vagyon? Netalán fel van akasztva a spájzban, és ott ing magában?

A Wikipedia így határozza meg az ingók fogalmát:

--
"Az ingók, ingó dolgok (latinul: res mobiles) azon dolgok, melyek állaguk sérelme nélkül egy helyről egy másikra áttehetők, elmozdíthatók. Köznapi kifejezéssel: ingóságok. Az ingó-ingatlan fogalompár a dolgokat a természeti tulajdonságuk szerint osztja két részre, nevezetesen az állagsérelem nélküli elmozdíthatóság alapján.

Informacio (ujra)rendezes Project Whateverrel

Reg jelentkeztem friss hirekkel, de igy munkahely es lakasvaltas utan vegre volt idom egy picit dolgozni is az utobbi ket hetben.

Mivel munkahelyen mar szivesen hasznalnam (es az utobbi heten mar hasznalom is), ezert most a macOS appra fekudtem ra egy kicsit. A bugokat, amik a felvetelen lathatoak, az utobbi oraban tettem bele :)

Ma egy konnyedebb taskot valasztottam, mert eleg faradt vagyok, ugyhogy a click es a dupla click esemenyeit akartam megcserelni. Nyilvan nem volt ez annyira egyszeru, ezert is kerultek bele a bugok. Igy jar az ember, ha a click esemenyt lerendezi a selectNode else agaban...

Miert szeretem az Apple-t?

Uj lakasba koltoztem, nincs meg vezetekes net, szoval mivel feltoltokartyas vagyok, erre a honapra vettem korlatlan mobilnet csomagot, 4G, nehol 3G lefedettseg van a lakasban, jo lesz az addig alapon.

Telefonon a Wireless hotspot termeszetesen default ki van kapcsolva.

Ha az iPad-et, a Mac-et az olembe veszem, megnyitom a wireless configot, feldobja az iPhone hotspotjat, mint valaszthatot; kivalasztod es kapcsolodtal is.

Nem kell szoszmotolni a telefonnal, mikor azzal konkretan semmi dolgod nincs. Az egesz okoszisztema abban probal tamogatni, hogy el tudd vegezni a munkad kulonosebb ellenallas nelkul.

A magyar es azsiai kulturak hasonlosaga

A tegnapi kommentem utan gondoltam picit jobban belemelyedek a temaba, es megnezem, hogy a kinain kivul meg melyik masik azsiai nepekre jellemzo a "zoom-in" mentalitas.

Cimzes:

East Asian addressing systems, including Chinese, Japanese and Korean addressing systems, when written in their native scripts, use the opposite ordering, starting with the province/prefecture, ending with the addressee. However both have the same order as western countries when written in the Latin alphabet. The Hungarian system also goes from large to small units, except that the name of the addressee is put into the first line.

Project Whatev. - iOS app

Mivel minel hamarabb szeretnek valami hasznalhato vegeredmenyt a kezemben, ezert a legutobbi update ota elkezdtem baratkozni a CloudKittel, illetve nekialltam az iOS kliens megirasanak.

Okai kozt talalhato, hogy a laptop azert kevesebbszer van kezkozelben, mint ahanyszor otletem tamad, eshat a universal app gondolata sem rossz, mely esetben eleg lenne csak egy kodbazist karbantartani. Ebben az esetben nincs sok ertelme sok energiat fektetni a mostani macOS implementacioba, de mivel azert ev vegere mar szeretnem, ha desktopon, tableten es mobilon is hasznalhato lenne, ezert egy bizonyos szintre mindenkepp muszaj lesz felhoznom: fene tudja, hogy mikor jonnek ki a universal device tamogatassal; elvileg 2019, de hogy eleje? Vege? Az AirPower, meg a Half-Life 3 ota azert en ezt ovatosan kezelnem.