BaT blogja

ComplicatedPay

Az egyik szolgáltató ahol rendszeresen szoktam online kártyával fizetni pár hónapja az OTP-s fizetési felületről SimplePay-re váltott. Mivel nem vagyok OTP ügyfél ezért eddig mindig be kellett gépelnem a kártyám adatait. A SimplePay oldalon a kártya adatokon felül egy számlázási címet is meg kell adni. Mégis miért van erre szükség? Más online kártyás fizetési szolgáltatások (pl. Barion) nem kérnek ilyet.

Mivel lehetőség van a Simple fiókban felvett kártya használatára, ezért regisztráltam egy Simple fiókot, felvettem egy bankkártyát, valamint megadtam egy címet. Azonban hiába lépek be a SimplePay oldalon, csak a kártyám tudom kiválasztani, a számlázási címem nem. Ennek így mi értelme van, miért nem lehet számlázási címet is választani?

A Microsoft Apple Maps problémája

Emlékszünk még amikor megjelent az Apple Maps, a 3D-s nézet milyen hibákat tartalmazott? Ha nem, itt található egy válogatás.

A múlt héten jelent meg a Microsoft Flight Simulator 2020, aminek egyik újdonsága, hogy AI segítségével képes valósághű terepet generálni rendelkezésre álló térképadatok és műholdképek alapján. Csakhogy ahogy a játékosok elkezdték felderíteni a virtuális világot, kiderült, hogy itt-ott van még min javítani.

Itt található egy összefoglaló ezekről a hibákról, én remekül szórakoztam rajta.

SMOG-P és ATL-1 műholdak vétele WebSDR-rel

December 6-án a RocketLab Electron rakétájának tizedik küldetése pályára állította a 2. és 3. magyar műholdat, a SMOG-P-t és az ATL-1-et. A BME-s csapat az űreszközökhöz a Masat-1-hez hasonlóan ezúttal is elérhetővé tett szoftvert a telemetria dekódolásához és beküldéséhez, még választani is lehet egy CLI-s és egy GUI-s változat közül. Persze ezeket a szoftvereket rádióamatőröknek szánják, akik rendelkeznek a megfelelő frekvenciatartomány vételére alkalmas rádióval. Ahogy ez a későbbiekből egyértelműen ki fog derülni én nem vagyok rádióamatőr, nem rendelkezem ilyen rádióval, de ez nem lehet akadály.

Captain Disillusion: World's Greatest Blenderer

https://www.youtube.com/watch?v=1qSTcxt2t74

Recorded at De Balie in Amsterdam on October 25th, 2018.

In this format-bending presentation, intergalactic VFX explainer Captain Disillusion recounts his journey from humble amateur superhero to best Blender artist of all time*.

It's a case study in using Blender as a versatile production tool in a comedy web series and a love letter to the Blender community. At the very least, it's an entertaining way to spend the better part of an hour.

*Allegedly.

Windows 10 Night Light színhőmérséklet

Miután felfrissítettem a rendszerem a Creators update-tel és elolvastam az újdonságokat (megjegyzem van pár vicces), úgy döntöttem leváltom a f.lux-t az új Night Lightra. Működik is szépen, csakhogy láthatóan nem ugyanazt a színhőmérsékletet állította be a Microsoft alapértelmezetten, mint a f.lux. A probléma, hogy a csúszka mellett nem is jelenik meg a beállított színhőmérséklet, így a gyakorlatban a UI-ról esélyem sincs, hogy ugyanazt az értéket adjam meg.

Nem hagyott nyugodni a dolog, ezért kis nyomozás után a GitHubon találtam egy PowerShell kódot, ami a registryben állítgatja a Night Light beállításait*. Apró probléma, hogy a beállítások egy bináris struktúrában vannak tárolva, amiről nem találtam további információt**. Némi nyomozás után azonban azt is kiderítettem, hogy egész pontosan egy byte értéke érdekes, ez (nálam)

0x12

(legalacsonyabb színhőmérséklet) és

0x65

(legmagasabb színhőmérséklet) között változik. Az előbbi érték egy korábbi insider build bejelentése szerint 1200K-nek, utóbbi pedig a f.lux azonos (fehér) beállítása alapján 6500K-nek felel meg. Ha nem hexadecimális, hanem decimális számok lennének, pont jó lenne. :) Azért így is kiszámolható, hogy a f.luxban megszokott 3400K értékhez

0x2E

-t kell megadni lineáris skálát feltételezve.

MSI EX300 - RIP

Ma elhalálozott a címben jelölt típusú laptopom, amit 2009 óta használtam, így majdnem 8 évet élt.

Ugyan már terveztem a lecserélését, mert egyre több problémám adódott vele, de ez mégiscsak egy kicsit hirtelen ért.

A kamera ledje már új korában sem működött, de ez soha nem zavart. A beépített mikrofonja gyakorlatilag használhatatlanul zajos volt, de ehelyett inkább külső mikrofont (headsetet) használtam. Aztán a ventilátora lett zajos, azt végül (felépítése miatt a teljes hűtéssel együtt) 2013-ban cseréltem. Ez a probléma sajnos később visszatért, de ekkor mar úgy ítéltem meg, hogy nem érdemes foglalkozni vele. Pár hónapja a hdd-je lett bad sectoros, de végül mégsem az, hanem a kijelző vagy a GPU (ezt jelenleg nem tudom megállapítani) adta fel a szolgálatot végleg.

Schrödinger kódja

Eredetileg ide egy elemzést írtam arról, hogy ebben a kommentben felvetett JavaScript kifejezések miért adnak furcsa eredményeket, de persicsb írt egy jobbat.

Viszont a 4. kifejezés nem egyértelmű, Chrome konzolja szerint '[object Object][object Object]' az eredmény, a Wat talk szerint NaN. Repl.it-ben kipróbálva már Chrome-ban is NaN az eredmény.

Youtube rant

Egy böngészőfrissítés (Seamonkey) után valamiért a youtube elkezdte rám erőltetni a html5 lejátszóját. A gond csak az, hogy nincs lehetőség opt outra (nem, a html5 oldalon sem). Nem is lenne ezzel baj, ha a html5 lejátszó nem lenne egy használhatatlan szemét. Pár perc alatt a következő hiányosságok kergetnek máris őrületbe:

  • Fullscreen nem megy, youtube szerint a böngészőmben le van tiltva, majd ad egy javaslatot hogyan engedélyezzem chromeban, nagyon segítőkész...
  • Az alsó sáv egyszerűen nem tűnik el pár másodperc tétlenség után
  • A videó durván kockásodik
  • Nincs snake... :) Flash-es lejátszóban sincs már egy ideje. :(
  • Nem látszó gombok (vagyis kattinthatóak, ha megtalálja az ember)

Vasárnap délutáni kockulás: Windows 10 package management

Van az úgy, hogy az ember felkel vasárnap, főz magának valamit ebédre, majd utána jobb program híján leül a gép elé. Miután "kiolvasta az internetet" (elolvasott minden említésre méltó új emailt, blog-, fórum-, twitter- és facebookbejegyzést, unatkozni kezd. Ez akár odáig fajulhat, hogy a lakásban körülnézve realizálja, hogy nem ártana porszívózni. :) Szűk negyedóra után az immár tiszta lakásban járva egy kört megint azon tanakodik, hogy mivel is kéne elütni az időt. Ekkor elkezd csinálni valami hasznosat. :)

Az általam egyik leginkább várt Windows 10 újítás a beépített package management, leánykori nevén OneGet. Az egyik insider buildben már kipróbáltam egy 7-zip telepítés erejéig, az szépen működött is, de várható volt, hogy a végleges kiadásban kicsit máshogy fog működni. Két lényeges változást emelnék ki, az egyik, hogy megváltozott a név OneGetről PackageManagementre, a másik, hogy eltávolították a Chocolatey providert az alaptelepítésből, cserébe (?) elérhető a PowerShell Gallery.

Outlook

Nem szoktam bezárni a munkahelyi Outlookot, de tegnap este épp hazaindulás előtt véletlenül az X-re kattintottam. De a process ahelyett hogy szabályosan leállt volna, elkezdett veszett iramban memóriát foglalni. Gondoltam kíváncsi vagyok mi lesz ebből, ezért ott hagytam. Ma reggel egy popup fogadott, hogy az outlook.exe váratlanul leállt. Beleástam magam kicsit a windows event logba, és a következőket találtam:

21:37:25 - Windows successfully diagnosed a low virtual memory condition. The following programs consumed the most virtual memory: OUTLOOK.EXE (1504) consumed 55320567808 bytes, VirtualBox.exe (9704) consumed 820047872 bytes, and svchost.exe (592) consumed 403726336 bytes.
21:39:31 - Application popup: OUTLOOK.EXE - Application Error : The instruction at 0xdf05880d referenced memory at 0x00000000. The memory could not be written. Click on OK to terminate the program
21:39:31 - A desktop heap allocation failed.

Házi nas linuxszal, round #1

Már egy ideje szerettem volna egy nas-t itthonra, illetve ráruházok majd kiegészítő feladatokat is, ezért egy kész megoldás helyett beruháztam egy HP MicroServerbe + 2x3TB hdd-be. Oprendszer kérdésben kicsit dilemmáztam hogy windows, linux, esetleg valamilyen bsd, végül centos 7 mellett döntöttem mivel munkahelyen centos-t használunk és az alapján elég jónak tűnik a feladathoz.

A hdd-ket raid1-ben hajtom (tudom a raid nem backup, de akkor se mindegy ha meghal egy disk akkor mi marad), itt is agyaltam hogy a HP SmartArray megoldása legyen vagy softraid, utóbbi mellett szólt hogy a consumer hdd-k enterprise raid megoldással fene tudja mennyire lennének barátságban, softraidról jobb tapasztalatokat olvastam. Illetve a későbbi szívások elkerülése végett (és a kezdeti szívások érdekében) lvm-et is használok, a hdd-k mérete miatt pedig gpt partíciós táblára van szükség. Egy elég jó leírás hogyan lehet egy ilyen setupot összehozni a centos 7 telepítőjével: http://www.ictdude.com/howto/install-centos-7-software-raid-lvm/

Programjaim

Sajnos a HUPon még mindig találkozok néha-néha olyan kijelentésekkel, hogy windowsra az összes jó program fizetős, ami ingyen van az használhatatlan, bugware, adware, whateverware, opensource pedig kizárólag linuxról portolt lehet. Ezért fogtam a nem kevés telepített programomat, és megvizsgáltam ezen tulajdonságaikat. Egyrészt besoroltam őket a Proprietary, Freeware, Opensource kategóriák valamelyikébe, másrészt megvizsgáltam, hogy multiplatformok-e. Íme a teljes, 70 programból álló lista: