Fájlrendszer, NAS, storage

Tesztelhető a TrueNAS 12.0 első RC-je

Több mint 180 hibajavítást hoz a második bétához képest. Részletek a bejelentésben.

"growfs" utasítással bővült a HAMMER2 fájlrendszer eszköztára

Matthew Dillon a napokban bejelentette, hogy egy, a HAMMER2 fájlrendszer növelését megvalósító utasítás került implementálásra. Részletek a bejelentésben.

Az ext4 fájlrendszer case-insensitive funkciójának használata

Gabriel Krisman Bertazi a Collabora blogon ír arról, hogy az általa fejlesztett, az ext4 fájlrendszerben megtalálható case-insensitive funkció:

  • hogyan engedélyezhető,
  • hogyan készíthető olyan ext4 fájlrendszer, ami támogatja,
  • és végül az, hogy végül is mire jó

Érkezik a btrfs alapértelmezettként a Fedora 33 desktopba - de elég stabil-e?

A Facebook - akinek alkalmazásában áll Chris Mason, a btrfs megalkotója - valószínűleg azt mondaná: elég stabil. Részletek itt és egy régebbi Chris Mason interjúban.

A Fedora alapértelmezetté tenné a btrfs-t desktopon; tesztnapot hirdettek

Matthew Miller, a Fedora projekt vezetője a Twitteren jelezte, hogy segítség kellene a btrfs teszteléshez, mert azt alapértelmezetté kívánják tenni desktopon a Fedora 33-ban. Részletek itt. A tesztelés részleteiről a Test_Day:F33_btrfs_by_default_2020-07-08 wikioldal ad felvilágosítást.

ZFS-hez WD Red Plus (ami nem SMR)!

Egy ideje már ismert, hogy a WD Red SMR meghajtói problémásak a ZFS-sel. Ahogy híre ment a dolognak, a Western Digital bejelentette, hogy bemutatna egy WD Red Plus termékcsaládot és átpozicionálná a korábbi WD Red vonalat.

A ZFS társalapítója olyan patchet küldött be az OpenZFS-hez, ami eltávolítja "a rabszolgaságra való szükségtelen utalásokat"

Az egykori Sun berkeiben volt a ZFS egyik társalapítója Matt Ahrens, aki a héten egy olyan patchkészletet küldött be az OpenZFS projekthez, ami eltávolítja a kódbázisból "a rabszolgaságra való szükségtelen utalásokat". Pontosabban a commit eltávolítja a kódbázisból a "slave"-re való lehetséges összes  hivatkozást. Ahrens motivációja:

The horrible effects of human slavery continue to impact society. The casual use of the term "slave" in computer software is an unnecessary reference to a painful human experience.