( naffeju | 2009. 09. 16., sze – 10:33 )

A Sunnak nem igazán van saját gyártása, és már az AMD-nek sincs, mert megvette az ATI-t, és tönkrement picit bele.

Perszer a logikát értem, tévedésekre alapoz. A lényeg az, hogy ha az Oracle integrált adatbázis gépeket is akar, ahhoz nincs szüksége a Sunra, de a Sun 10 százalékára sem. Egy ilyen adatbázis gép teljesen nyilvánvaló módon commodity elemekre épül, ami Linux/x86, SAS HDD/SSD, 10 Gbit Ethernet. Ezt akár maga is összerakja, vagy ha nagyon nem akar ezzel foglalkozni, akkor elrepül Tajvanra, ahol bármit megcsinálnak neki, bármit.

A többi, hogy hát a Solaris/SPARC bázis meg az Oracle adatbázis kapcsolata, csak rizsa, már elnézést a stílusért. Az Oracle természetesen teljesen platformsemleges, hiszen ez az érdeke, és sikeres is, részesedése a globális RDBMS bevételekből ~50 %. Ráadásul a logikád fordított, ha az Oracle adta el a Sunt, akkor a Sunnak lett volna szüksége az Oracle-re, nem fordítva.

Az Oracle ráadásul kiváló kapcsolatokat ápolt a HP-val, mely sokkal nagyobb a Sunnál, ahogyan a Dellel is, mely szintén sokkal több szervert ad el. Ápolt, mert most már a HP például kezd morcos lenni, és felkészülni arra, hogy megkezdődik a pozícióharc az ügyfeleknél -- nem fogják nézni, hogy az Oracle infrastruktúrát ad a HP vevők segge alá.

És továbbra is ott van a bizonyíték a SEC dokumentumokban: az Oracle eredetileg nem akarta a Sun hardvereket, csak a szoftvert, vagyis a felvásárlás stratégiai logikája mögött _nem lehet indok_ a hardver. És azt is lehet tudni, hogy a HP-nak kellett volna a Sun installációs bázis. Jól bedarálták volna.

---------------
mpu.buzz.hu