( naffeju | 2009. 09. 15., k – 12:43 )

szerintem ez a roadmap nem éppen bizalomgerjesztő.

az enterprise sparc szerverek láthatóan nem kapnak jelentős fejlesztést, a következő 2 évig a jelenlegi jupiter mikroarchitektúrát toszogatják előre. a fujitsu ködösítése talán oda vezet, hogy kiszállnak az mpu biznisszből.

az is látható a roadmapen, hogy a sun eközben a törölt rockot követően egy általánosabban alkalmazható CMT vonal felé fordul, és a jelek szerint egységes(ebb) mikroarchitektúra lesz, ahol a CMT-ből nőnek ki az új high-end rendszerek is -- a chipszintű párhuzamosság nem fokozódik tovább, vagyis előtérbe kerül az egyszálú végrehajtás sebességének növelése.

ehhez azonban legalább további 2 év kell. időközben a riválisok sem állnak meg, vagyis továbbra is hihetetlen üzleti és műszaki nyomás alatt folynak majd a fejlesztések, ami növeli a vállalásokat és a csúszások rizikóját. a rockhoz hasonló innovációt éppen ezért nem fog bevállalni a cég, konzervatív megoldások várhatóak.

ehhez képest a power és itanium roadmap sokkal agresszívebb, nem beszélve az x86-ról. szerintem 2010-11-ben nagy sebeket kap a Sun install base.

---------------
mpu.buzz.hu