( Hiena | 2009. 06. 24., sze - 12:46 )

Es a kozosseget is megkerdezted errol? Felmerted a kozosseg nagysagat, kiterjedtseget, osszetetelet, erdekcsoportokat, es az igenyeket?
Az altalad alapitani kivant szervezet ezekkel egyetertesben volt, az szervezet leendo vezetosege elvezte a kozosseg tobbsegi tamogatottsagat?

A kozossegek erdek alapon mukodnek (nem csak az embereknel, de meg az allatoknal is), csak akkor tart ossze a kozosseg, ha azonos erdekek vannak, es ha a kozossegi osszefogasbol a tagoknak elonye szarmazik. Nem egy tagnak, hanem mindnek.
A kozossegek, csakis hiteles, a kozosseg szamara elfogadhato szemelyek kore szoktak szervezodni(!). Ez nem egyszeru dolog, mert az kell, hogy ismert legyen az illeto, karizmatikus legyen az illeto, nepszeru legyen az illeto, jol es hathatosan kepviselje a tagsagot, a celjai megegyezzenek a kozosseg celjaival.
(!)Fontos, hogy a kozosseg szervezodik egy szemely kore es nem forditva. Egy kozosseg kiepitese, nem az ugyvedhez menessel kezdodik. Sokkal inkabb egy csomo grundolassal, szaglaszassal, jopofizassal.

Magyarorszagon a kozossegi szervezodes nagyon ovatos es lassu folyamat, kulonosen azert, mert az orszag tele van olyan emberekkel akik masokkal tolatnak a szekeruket.
Ez nem jelenti azt, hogy a kozosseg nem fogadja el, ha vezeruru koncot kap, de arra nagyon figyelni kell, hogy mennyit kap, es az aranyba legyen az altala vegzett munkaval.
Magyarorszagon ugy lehet igazan kozosseget epiteni ha az valoban non-profit, es ehhez nagyon es nagyon sokat kell letenni az asztalra.
Nagyobb kozosseg kiepitesehez, meg kell talalni a hangadokat, es az ember melle allitani, vagy eliminalni. Viszont mindenkit eliminalni nem lehet.

Az emberek mindig azt teszik ami a legkisebb erofeszitessel jar, ertsd. pofazas. Ilyenkor ki kell valogatni ki csinal valamit, ki pofazik ertelmese, ki pofazik feleslegesen. Mindenki kapja meg a neki jaro reszt. Ugyanez vonatkozik a fonokokre. Mindig es mindenki kiskakas akar lenni a neki dedikalt szemetdombbal. Csakhogy a kozosseg egy nagy szemetdomb sok kakassal. A problema az, hogy hiaba repul uj kakas egy nagy szemetdombra a tobbi kakas nem fogja a tetejere engedni, hacsak nem jobb a tobbinel. Az meg vegkepp nem megoldas, hogy valaki sajat szemetdombot epit es felajanlja, hogy a fonoksegert cserebe megengedi, hogy mas is rarepuljon. Hogy egy ilyen mukodjon, igen szaftos szemetnek kell lennie a szemetdombon.

Ezek nem Ungarische specialitas, hanem altalanos emberi dolgok. Aki emberekkel akar dolgozni akkor ezeket ismernie kell, fel kell mernie es tudnia kell alkalmaznia. Errol szol a marketing es a politika.

"- Mo.-on nincs linuxos közösség, soha nem volt és gyanítható, hogy nem is lesz"
Van csak epp nem fizetokepes, es nincs szuksege erdekkepviseletre.

"- Mo.-on nincs semmilyen összetartó közösség"
Van tobb is. En is tagja vagyok ilyennek.

"- a magyaroknak semmi nem jó"
De az ingyen sor, ingyen kenyer, es az ingyen cirkuszt szeretjuk.

"- a magyaroknak semmi nem kell csak ha az a másé"
Mindenkinek a sajat celjai kellenek, a mase nem kell

"- a magyarok inkább aláásnak minden kezdeményezésnek amiben nem ők az ötletgazdák vagy bántja az önérzetüket"
Leginkabb azokat a kezdemenyezeseket assuk ala, ahol nem egyertelmu, hogy hasznunk is szarmazik belole. Azt meg kulonosen nem szeretjuk ha karunk szarmazik belole.

"- a magyarok irigysége kiveri a biztosítékot bárhol"
A magyar nem irigy, de erosen immunisak vagyunk a tarhalasra, ezert ketszer is meggondoljuk, ha valakinek adunk valamit.

"- a magyarok pofája a világon a legnagyobb de felmutatni semmit nem tudunk"
Altalaban mindenhol vannak hangadok, csak epp tudni kell oket hasznalni. Linuxos teren is vannak szep eredmenyeink.

"- a magyarok verik a nyálukat, hőbörögnek de ha tenni kell valami lapítanak mint a nyulak"
Akik csinalnak is valamit azok ritkan hoborognek. Viszont akik csinalnak valamit azoknak nincs szuksege vezetore. Hogy a hoborgok tegyenek valamit, ahhoz motivalni kell oket, az ures szo keves ehhez.

"- a magyarok a legnagyobb haszonlesők és ezért gusztustalanul átgázolnak bárkin"
Mint mindenki mas a vilag barmely pontjan. Az elet minden teruletere igaz, hogy csak az okos, elelmes es gatlastalan jut elore. Embereket kihasznalni nem egyszeru dolog. Sokat kell tanulni, kiserletezni, es el kell viselni a kudarcokat.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "