( tomi66 | 2009. 06. 22., h - 10:17 )

"...itt tényleg egy gond van hogy nincs az a fizetős support szolgálat akit bármikor lehet hívni és áthárítani a problémát."

Azért ez nem így van. Csak a kisebb cégek közül néhány, ahol vásárolhat bárki - a magyar állam is - jó supportot linuxhoz vagy akár unixot a gépéhez: SUN, IBM, HP. A baj az, hogy nem szakmai szempontrendszer mutatja az utat a bevásárlások során, hanem lobby tevékenység. Az államigazgatás például ordít egy megoldásszállítóért, aki komplexen áttekinti, optimalizálja a folyamatokat, aki vasat és szoftvert egyben szállítva vállalja a supportot és a jogszabálykövetést. Az IBM pont ilyen például. Megvan nálik a know how ahhoz, hogy ilyen szintű projektet kivitelezzenek, ráadásul náluk szinte minden lízingelhető, azaz folyamatosan megújítható lenne a hw és a sw arzenál is. Az jól látszik, hogy a hazai belülről induló fejlesztések eredménytelenek, sőt továbbmegyek, anyagi kárt is okoznak, a közhivatalok között gyatra vagy egyáltalán nincs átjárás az adatok terén pedig a kormányunk is hangosan szajkózza a KET ide vonatkozó részeit, az adatok feldolgozása hibás, maszatolnak, elvesznek adatok és sokszor az elektronikus háttér köszönőviszonyban sincs a jogszabályokkal. Az elmúlt húsz évben nem végeztek igazán adattisztítást - ld. TB, APEH, cégbíróság, NHH (!), a folyamatban lévő digitalizálási eljárások elhalnak - pl. földhivatalok - azaz mára elérte a magyar államigazgatás azt, hogy rosszabb minőségű adatvagyona van, mint a papíralapú időkben. Sajnos ez nem csak informatikai téma. Ez politikai téma kell, hogy legyen már, mert az nem működik, hogy négyévenként felborítunk mindent. Rendezni kell a jogszabályi hátteret, ki kell dolgozni az eljárásrendet és itt már lehet tárgyalni egy informatikai megoldászszállítóval. De egy ilyen project lezavarása szerintem kitölt egy egész parlamenti ciklust és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy akkor jön az ellenlábas, aki mindent másképpen akar, azért, mert CSAK.

Egyébként nem az informatikusok dolga ezt piszkálni, hanem a választópolgároké, mert az ő zsebükből keres a soha el nem készülő vagy rossz minőségű rendszereken a politikus haver cége.