( cydrk | 2009. 06. 21., v - 23:21 )

Basszus komolyan megfogalmazodott mar bennem is hasonlo. Bar az allami dolgok hidegen hagynak de, az teny. Kene nekunk is valami szakszervezet.

egyibkent sem az elitnek nem hiszem magam sem pedig csoro jozsinak a zubuntu varazsaban. Mondhatni ez a szakmam, az eletem, a hobbim es meg a munkam is. Ennek ellenere mac os x (*nix) rendszert hasznalok imac-en szoval furan fogalmaztad.

Amivel viszont bajom van, hogy rendszergazda/rendszermernok akarminek nevezhetjuk, sokan komoly munkakat vegzunk, gyakran tizmilliokat sporolunk a cegeinknek a sajat magunk altal irt alkalmazasokkal (nem fejlesztes, hanem peldaul kulturalt backup zmanda megoldas helyett, vagy mysql a hozzaertes miatt mssql vagy oracle helyett, unix windows helyett a servereken etc) es megis, a mi munkakat szinte sosem ertekelik. Ha minden jol megy, azaz effektiv te tokeletesen dolgozol mert fejlodik az architechtura bovulunk es nem allunk, na a fonokod szerint akkor nem csinalsz semmit. Ellenben ha valami cska kicsit is megall, na akkor viszont mar a lusta rendszergazda rontotta el :D

Amugy szerintem elosszor is az allami szfera jogosan hasznal windowst. Nemigazan van olyan linux disztro amelyik kepes elvallalni a 24/7 allami szintu supportot. Lehet fikazni, akkor is ad a microsoft olyant amiert azt valasztjak a szolgaltatasokhoz (holott en is utalom a license world csodait) de ebben nem hiszen hogy kepes lennel masikceget ajanlani. Az meg nem megy hogy tegyunk mindenhova hozzaertot.

Es ez a masik, hogyan mered fel a szakertelmet egy rendszergazdanak?
Egy tulfizetett mssql DBA (megneheted az allasihirdeteseket kb ugyan ott van mint a sysop) nyomokban sem tud unixrol altalaban semmit es vica versa.De ez igaz a profi windows sysopra (mert igen abbol is van jobb fajta aki tud villantani jo dolgokat egy irodai halohoz) szinten nemert unixhoz. Ellenben egy unix rendszergazda meg boldogan elvan a unix vilagaban es esze agaban sincs (altalaban) felfogni, hogy menyi minden van a vilagban. Es mar nem a flame kedveert, de en nem szeretnem hogy az adomat arra koltseg hogy unix kompatibilis softwarerek is legyenek. Tobbe kerulne forintban neked is mint venni egy nyamvadt xp-t ;) Folleg hogy a notik nagyreszehez adjak. Az maskerdes, hogy GPL meg opensource meg miegymas hivok vagyunk es ezert nem szeretjuk ha rankeroltetik a software-t, de enyi erovel nezz korul, menyi mindent eroltetnek meg rad ;)

Igazabol jo kerdes az erdekvedelem. Mert bizony, milenne, ha nem lennenek rendszergazdak? Az elso nap meg valoszinuleg semmi. A masodik nap mar allnanak le rendszerek (az vesse ram az elso kovet akit nem surgetnek a munkaban es ezert nem is hagy olyanreszeket a rendszereiben amik felautomatak ;) )a 3. nap lenne gond a 7.nap utan mar az emberke nem jutnanak penzhez, talan telefonalni se tudnanak, internetrol mar csak a tv-bol hallananak mert elobb utobb valami megfog halni. Ebbol elunk nagyreszt.. :D Es mindehhez hozzajon, hogy egy szakacs, egy csinos (ertsd a borravalo miatt) pincerno kepes JOBBAN keresni mint mi(180-250netto+), akik alkalmankent tiz/szazmillios vagy milliardos rendszereket uzemeltetunk.

Egy biztos, a nyomtatokat az elso 2nap utan tonkre tennek az irodai dolgozok es onanntol nem lenne nyomtatas :D

drk